Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • janos666

    nagyúr

    LOGOUT blog

    válasz hati #3653 üzenetére

    > Mekkora rendelkezésre állást szeretnél elérni?

    Erre a kérdésre szerintem mindig az a racionális válasz, hogy: a lehető legnagyobbat, ami még nem jár irreálisan többletráfordítással, vagy lemondással más téren.

    > Miért érzed szükségét annak, hogy ECC ramod legyen a gépben?

    Egy oknak írd be a google-be, hogy "ZFS ECC" (vagy Btrfs, csak annak még rövidebb a történelme a "gyöngyszemek" képződéséhez), és pár kattintással találsz olyan anyagot, ami egyszerűen és nyíltan hülyének kiált ki, ha ZFS-t használsz, de nincs ECC RAM-od, de még a sok konzervatívabb vélekedő is, ha amúgy lett volna rá lehetőséged (futotta volna rá a költségkeretből és/vagy nem is lett volna számottevően drágább/bonyolultabb úgy sem).

    Részben egyet is értek az érveléssel, hisz a checksum-oló és redundáns COW filerendszer elvben ad egy olyan (esetenként hamis, és épp erről lenne itt most szó) biztonságérzetet, hogy --mindig-- konzisztens (vagy az van ott, amit oda tettél, vagy semmi, és egyértelműen tudod, hogy ami ott van, az hibás, vagy sem), amit szeretek is magaménak tudni (pontosabban, mióta egyszer eljutottam oda, hogy lett ilyenem, már nehezebbnek tűnik lemondani róla, mint amennyire fontosnak tűnt volna régebben).
    Ugyanakkor ez tényleg csak annyira igaz, mint amennyire abban bízol, hogy a CPU és RAM sem hibázik (na jó, meg még kazalnyi más dolog, de azok szinte mind használnak is valamiféle checksum-olást, mint pl. a hálózati, SATA/SAS átvitel, stb), ellenkező esetben még fordítva is elsülhet a védelmi ágyú, tehát pl. RAM hiba miatt hiheti azt az "okos" filerendszer, hogy hibás a (meta)adat és/vagy inkonzisztenssé vált maga a filerendszer (akár menthetetlenül). Sőt, utóbbi az ilyen filerendszerek esetén kvázi végleges lehet, mivel szándékosan olyanok, hogy garantálni próbálják: "vagy egyértelműen hibátlanul működik, vagy ha az lehetetlen, akkor egyértelműen sehogy" (ha javíthatatlan, akkor nem is lehet mount-olni, nem engedi olvasni a hibás, vagy legalább is annak vélt adatok, stb), ezért tényleg jó ötletnek tűnik minden lehetséges, és még nem túl drága, vagy kényelmetlen lépést megtenni annak érdekében, hogy minél kisebb legyen a hibák valószínűsége.

    Sőt, ez is pont olyan dolog, ami ellen a backup nem véd, hisz lehet hogy épp akkor (is) hibázott a RAM, mikor a backup készült (kivéve persze, ha másolás után vissza van ellenőrizve bitről bitre összehasonlítva, vagy checkum-okkal, de akkor már egyszerűbbnek tűnik bebiztosítani az útját, mint többször oda-vissza írni-olvasni mindent).

    > Szerintem, nagyobb eséllyel lesz áramszüneted, mint ram hibád.

    UPS az van (de nem redundáns, és nyilván nem véd az ellen, hogy kirúgja valaki a kábelt, vagy zárlatos lesz valami a gépben, stb).

    Csak tényleg nem tudom, hogy valójában mekkora kockázattal kellhetne számolni. Ha pl. nagyobb eséllyel pusztul el fizikailag az egész (leég, összedől, kirabolják az épületet, stb), mint hogy hibázik a RAM, akkor tényleg teljesen felesleges akár 1000Ft-ot rákölteni pluszba. Viszont, ha valós az esélye, hogy lesz korrigálható RAM hiba pl. egy éven belül, akkor némi felárat simán megérhet, ha rendelkezésre áll az a pénz és nem jár más lemondással (meg ugye, ahogy írták lentebb, a C chipset-es "workstation" lap talán más tekintetben is jobb lehet, mint a "gamer" B-s, már az is plusz, ha legalább megbízhatóbb a BIOS-a).

    (#3656) bambano

    Ezen a jelenlegi háziszerveremen napokon át futtattam, mielőtt leváltotta a régit. A játékos gép az, amit az utolsó tuning beállítás után ~24 órát, és azóta durván havonta egyszer további ~10 órákra megpörgetek ilyenekkel. Az egyéb kis vackokon (pl. netezős notebook) 1-2 órával is megelégszem pár havonta.

    De szoktak ezek boot-olni VGA nélkül (főleg mondjuk EFI módban)? :U

    [ Szerkesztve ]

    TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

Új hozzászólás Aktív témák