- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- HDD vs SSD: Ki nyer 2025-ben? – Tech Percek #4
- Hardvereket hozott a májusi cserebogár
- Dell notebook topic
- Monitor hiba topik
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- OLED TV topic
- Milyen monitort vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
shalafi66
veterán
válasz
xxlongikaxx #23766 üzenetére
Pont eről beszélek, hogy a kábelezést fontosabbnak tartják páran, mint a korrekt tervezést. De azért lehet ez, mert azt meg még nem tapasztalták.
-
-
Eli_Stone
aktív tag
válasz
shalafi66 #23763 üzenetére
Wow 40-45 liter, az majdnem a duplája a SAL mély térfogatának
ha jól emlékszem akkor a SAL tervében a mély ~23,5-24 liter. Na akkor holnap átugrok a szüleimhez és csinálok képet a mélyről. Igaz az autós láda is van szerintem 40 liter /hangszóró azért is lett száműzve mert hatalmas volt és kellett csomagtér.
-
shalafi66
veterán
válasz
Primary92 #23761 üzenetére
Valószínűleg minden, csak nem mindegy, milyen mértékben.
Meg ugye nem is mindenki tud mérni fontos paramétereket, így aztán nem igazolható a változás oka, és azt gondolják, hogy véletlenszerű/kideríthetetlen. De nyilván nem az. Általában minden hangsugárzót lehet egzakt módon, bizonyíthatóan jobbá tenni, és a hangszóró, hangváltó hibáinak javítása nagyságrendekkel többet hoz, mint az apró részletek, kábelek, sallangok, stb. Ha már nincs mit jobbítani műszaki szempontból, akkor el lehet kezdeni próbálgatni, viszont amikor már korrekt módon működik a hangsugárzó, és minden fontos paramétere stimmel, általában nincs szükség több küzdelemre.
-
Eli_Stone
aktív tag
válasz
shalafi66 #23755 üzenetére
Fotókat még nem tudtam csinálni, de a mély-középről ezeket találtam a neten:
Fs 59.22 [Hz]
Zm 37.26 [Ohms]
Qms 3.174
Qes 0.653
Qts 0.542
L10k 0.35 [mH]A mélyről nem találtam még semmit, de lehet nem is fogok mert ezek a hangszórók kb. 14 évesek, de a mélyek 4évvel ezelőttig az autómban szolgáltak azóta a ládával együtt, amibe be van építve pihen szüleim pincéjében egy sarokba állítva. A mély-közép meg be van rakva egy öreg BEAG dobozba, hogy ne sérüljön meg, de az itt van nálam
arról tudok később képet küldeni.
A nettó hasznos térfogatot, reflexcső hosszát a mély adatainak hiányában mi alapján lehetne átszámolni? (ki lehetne indulni a láda méretéből amiben most be van rakva, mert az anno ehhez a mélyhez lett tervezve?)
-
shalafi66
veterán
válasz
morgolodo #23758 üzenetére
Ezt is szívesen kipróbálom, ha van jelentkező.
Beforrasztunk egy relét az egyik oldalra, és ha valaki kettőnél töbször kitalálja melyik az, kap egy csokit.
Természetesen a pszichés faktorok nem mérhetők műszaki szempontból, de erősen hozzájárulnak az agyban kialakult hangképhez, viszont ezek nem is reprodukálhatók, ha nincs tudomásod róla.
-
morgolodo
csendes tag
válasz
shalafi66 #23748 üzenetére
Majd pont a relé miatt fog rosszul szólni, a maximum tizedohmos átvezetési ellenállással. Nyilván, teljesen kézenfekvő.
Elképzelhető, hogy nem csak a mérhető paraméterek járulnak, hozzá a hangképhez.
Ezenkívül, hogy ne legyenek, kétségeid, vannak jól hallható különbségek.
-
shalafi66
veterán
válasz
xxlongikaxx #23756 üzenetére
Természetesen dobozfüggő. Mivel sok tényezővel nem számol, nem lehet pontos. De ha tudod mellé az elméletet, és hozzászámolod, amit kihagy, akkor jól lehet használni.
Hát, ha már valamit csinál, akkor az legyen jó. Egyébként minek hozzákezdeni. Ha ő nem tudja, meg lehet kérni valakit. Váltót eleve nem fog tudni tervezni nulla tapasztalattal senki. Meg őszintén szólva, nagyjából látszik ránézésre is annyi, amiből egy használható doboztérfogatot össze lehet saccolni, a többit már úgyis utólag, méréssel kell beállítani. Főleg, ha zenehallgatós lesz a hangsugárzó, és nem csak a műhelyben szól majd.
-
xxlongikaxx
aktív tag
-
shalafi66
veterán
válasz
Eli_Stone #23752 üzenetére
Természetesen működik, de csak egyedi hangváltóval, azt meg legbiztonságosabban úgy tudod megoldani, hogy valakinek odaadod, aki megcsinálja.. A dobozt áttervezném, a dóm magasnak fülmagasságba kellene kerülnie, és a belső méreteket, nettó hasznos térfogatokat is át kellene nézni, mielőtt még elkészíted a dobozt. A hangszórókról néhány jó minőségű kép segítene, abból kb. látom, hogy mennyire életképesek középtartományban. A legolcsóbb használható magashangszóró a Vifa BC25, esetleg, ha valamivel alább adjuk, akkor Monacor DT-99, de az már nem annyira biztonságos, gyakran vannak központosítási hibásak.
-
shalafi66
veterán
válasz
xxlongikaxx #23751 üzenetére
Szívesen kipróbálom.
De még mindig inkább az alkatérszek értéke-paraméterei, és nem az ára számít elsősorban. Egy átlagos megfelelő keresztmetszetű kábel összes hibájától, bármelyik hangszórónak sokkal több baja van, szóval összehasonlítva elég csekély amit hozzá tehet-elvehet egyáltalán.
(#23753) xxlongikaxx
Hiába szerzi meg a paramétereket, és írja be a programba, annyi még nem elég, mindig ellenőrizni is kell, a reflexcső hossza is pontosan csak mérésekkel állítható be, a gyártási eltérések miatt a T-S változik, és a program nem tud ideális dobozméretet számolni.Van itt baj bőven.
-
xxlongikaxx
aktív tag
válasz
Eli_Stone #23752 üzenetére
Szia, sajnos ez igy nem mukodik. Hangfalat nem igy tervezunk. A hangszoro parameterek alapjan tervezzuk meg a doboz meretet, illetve a reflex csovet. Az hogy fogsz egy SAL doboz tervet amiben a hangszorok atmeroje azonos, es kicsit alakitasz rajta az semmire nem jo.
Probald meg megszerezni a hangszorok TS parametereit es egy hangszoro tervezo programban leszimulalni (Bass Box).
-
Eli_Stone
aktív tag
Sziasztok,
Tervezem, hogy építek magamnak egy pár álló hangfalat az itthon éppen elfekvő 2 db Cerwin Vega 20cm-es mélyből és a szintén Cerwin Vega 13cm-es mély-középből.
Keresgéltem az interneten hátha találok valami doboz tervet, ami a rendelkezésre álló helyhez és a hangszórókhoz is jó, de nem igen találtam.
A legjobb talán a SAL HS-20R-3 volt, de az is túl széles, mert az elejében van a mély.
Így fogtam a SAL tervét és átgyúrtam egy kicsit, lényegében annyit csináltam, hogy a szélességét lecsökkentettem 180mm-re és a mélységét megnöveltem 270mm-re, ha a külső méreteket nézzük. A mély hangszórót az oldalába raktam a reflexcsövet meg a hátuljába. Illetve a mély és a reflexcső a súlypont lejjebb helyezése miatt helyet cserélt.
Itt egy kép a tervemről amin rajta van az eredeti is összehasonlításképp.Szerintetek ezekkel az átalakításokkal működhet e ez a hangfal? Mármint, hogy élvezhető hangot képes lesz-e adni?
Persze, ha életképes az ötletem akkor még kellene találni valami értelmes magasat és hangváltót is.
A mély-közép az 8ohm 80/130W 85db a felirata szerint, a mélyek pedig 8ohm 150/300W 89db, ezek mellé vajon milyen itthon is kapható magas passzolna? (mert, ha jó tudom itthon már senki nem forgalmaz CV hangszórókat). Illetve főként zenehallgatáshoz, meg néha házi mozihoz milyen váltót lenne érdemes építeni esetleg készen venni? -
Primary92
senior tag
Ráadásul nincs is DC komponens (jó esetben).
-
shalafi66
veterán
válasz
perempe #23747 üzenetére
Nem is teljesen pontos a váltás ebben a formában.
És teljesen más konstrukció sem lehet ilyen szűrőkkel, eléggé megköti a soros hangváltó a kezed. Igazából még a hangszórókészletnek is nagyon hasonlónak kell lenni, hogy legalább így működjön.
(#23746) xxlongikaxx
Majd pont a relé miatt fog rosszul szólni, a maximum tizedohmos átvezetési ellenállással. Nyilván, teljesen kézenfekvő. A finder is megdöglik egyébként, ha eljött az ideje, megvan adva az élettartam átkapcsolások számában. De néha hamarabb is feladják a küzdelmet, mint várható lenne.
-
shalafi66
veterán
válasz
perempe #23744 üzenetére
Már megint nem látom, hogy mi értelme van ennek. A TL része nem TL.
Nagy átmérőjű szélessávút meg miért jó magastartományban használni? Egyébként működik, még a váltás sem annyira hülyeség így ránézésre.
De biztosan nem a 150uF-os kondenzátor minőségén fog múlni az élmény.
-
perempe
veterán
[link]
találtam egy érdekes FAST design-t. természetesen más hangszórókkal próbálnék meg hasonlót építeni. esetleg menne fölé még egy magas is.működne? próbált már hasonlót építeni valaki? milyen 150μF-os kondi jó?
-
válasz
robi12ster #23723 üzenetére
Erről írhatnál bővebben mert én is valami 2.1 rendszerben gondolkodom. Főként az erősítő része érdekelne dolognak.
-
jippa
aktív tag
Üdvözletem!
Jobb híján teszem fel itt a kérdésemet, elnézést, ha nem jó helyre megy...
3 különböző hangfalat szeretnék felváltva hallgatni idehaza az erősítőmről. Vettem egy gyönyörű manuális speaker selectort az USA-ból. Viszont erre max 10wattos hangszórókat mernék rákötni. Olyan relére kérnék az itteni szakértőktől javaslatot, ahol a kis speaker selectorral 12v dc-t kapcsolgatnék az egyes relékre, és a reléken menne át a nagy teljesítmény. Egyenként kb 150 watt. Jó vastag rézlábakat akarnék látni a relén, hogy a Klotz LY225 után nem kelljen azt éreznem, hogy itt kevés az anyag.
A relé típusára kérnék javaslatot. Nem bánnám, ha még szép is lenne a relé, mert lehet, hogy kitenném őket dísznek az asztalra.
pl ilyesmire gondoltam: link
Köszi
-
ozzy711
őstag
válasz
robi12ster #23737 üzenetére
Oké, majd linkeld be légyszi a végeredményt is!
-
shalafi66
veterán
válasz
robi12ster #23733 üzenetére
Nagyjából egyértelmű volt a frontoknál nekem is, hogy melyiket mire szántad, de a pozíciók nem teljesen jók. A kérdésemmel inkább erre akartam utalni.
A kisebbekkel kapcs. legalább megvilágosodtam.
-
shalafi66
veterán
válasz
Goblin12 #23732 üzenetére
Hát igen, ott biztos nehezebb.
Itt nem akkora probléma, 3-4000,-HUF-ból megjavítható. Azt nem tudtam, hogy hol keresed.
Magyarországon gyártanak is hangszórót, nem csak javítanak.
Ha új hangszórót szeretnél a helyére, akkor a régi pontos méreteit kellene tudni, és a doboz belső térfogatát, reflexcső méretét, érdemes lenne több-jobb fotó a régi hangszóróról, a hátoldalról is.
Esetleg a dobozról is.
-
ozzy711
őstag
válasz
robi12ster #23733 üzenetére
A kis dobozokban széles sávú hangszórók lesznek?
-
shalafi66
veterán
válasz
De miért ez a sok lyuk a dobozokon?
-
-
Goblin12
őstag
válasz
shalafi66 #23725 üzenetére
Én gondolom, hogy rossza a hangszóró, mert nem jön belőle normális hang csak ilyen recsegés, a nyákon nem láttam semmiféle égési nyomot vagy ilyesmit, ebből kiindulva magára a hangszóróra gyanakszom, hogy az ment tönkre.
Kézzel óvatos mozgatással surlódó, szoruló furcsa hang jön belőle, ez szerintem kuka, kelleni fog bele egy új.
Hogy érted a javítást, csupa fül vagyok.
-
robi12ster
tag
válasz
xxlongikaxx #23726 üzenetére
Balülről lesznek beépítve a hangszórók. Igy a hangszóró perem sem látszik.
-
xxlongikaxx
aktív tag
válasz
Szep a famunka igy messzirol. Ha meg nem keso, akkor esetleg sullyeszthetned a hangszorokat az elolapba.
-
Mikisys
őstag
válasz
Innen nézve szép a famunka.
Vállalsz bérmunkát is?Üdv!
-
robi12ster
tag
Sziasztok. Már régebben írtam, hogy egy tíz évvel ezelőtti elcseszett, magam készített házimozirendszeremet alakítom át.Sal hangszórók. Már lassan egy fél éve dolgozom rajta. Most a festés előtt álok:
[kép][kép]Oldalt vörös lesz, elöl fekete. Ilyesmi felállásban:
[kép]A maradék hangszóróimból összeraktam egy 2.1 pc hangfalat, magasfényű fehér bútorlapból, 2.1 ebay-es amplifier -el.:
[kép]
Kis barkácsolás. -
Goblin12
őstag
Hali
Tudja valaki, hogy hol tudnék hasonló kialakítású mély nyomót venni?
Egy GENIUS SW-HF 5.1 6000 belseje. A hangszórón magán sajnos semmiféle etiket vagy műszaki adat.
Köszi a segítséget.
-
D28
tag
válasz
xxlongikaxx #23690 üzenetére
Találtam egyet 2 3 ezerért (12V 5A), de még úton van a cucc szóval addig még nem rendelem meg, azt majd meglátjuk h mire lesz elég. Remélem nem ég le semmi az első másodpercek alatt.
Köszi! -
shalafi66
veterán
válasz
xxlongikaxx #23717 üzenetére
A netes kalkulátor nem tudja kiszámolni, mert az impedancia nem konstans, és a hangnyomásemelkedés sem szabályos. az alkatrészek szórásáról már nem is beszélve.
(#23715) xxlongikaxx
Pedig léteznek ilyen karakterű elektretmikrofonok.Azért nem mindegy milyen az a mélyközép. Egy HiVI hangszóró alumínium-magnézium membránja valóban az örületbe kergethet, de egy papírmembrán berezgése többnyire nem annyira agresszív.
-
xxlongikaxx
aktív tag
válasz
darthdenes #23716 üzenetére
Talalsz ra a neten automata kalkulaciot. Csak a sav kozepet es ket szelet kell megadni es a csillapitast meg talan a hangszoro nehany adatat. Keress ra: Speaker notch filter calculator.
-
darthdenes
tag
válasz
xxlongikaxx #23715 üzenetére
Gyárilag egy 2.2 kondi és egy 6ohm körüli ellenállás volt a magason. A mély előtt semmi. Mik lennének a notch paraméterei? Mélyközép 4ohmos. 10cm átmérőjű. Más infóm nincs róla.
-
xxlongikaxx
aktív tag
válasz
darthdenes #23713 üzenetére
A magas emelese szerintem nem a mikrofon hibaja. Kar hogy nem csinaltal kulon a melyrol merest. Ahogy igy hirtelen nekem lejon, bar nem tudom mi volt az eredeti valtoban. Eltoltad a keresztezesi frekvenciat es csillapitottad a magasat. A notchon tovabbra is elgondolkodnek, mert ha a gorben nem is latszik nagy zavaro tud lenni a melykozep 8khz emelese, Engem konkretan az oruletbe kerget
-
darthdenes
tag
válasz
xxlongikaxx #23710 üzenetére
-
xxlongikaxx
aktív tag
válasz
darthdenes #23708 üzenetére
Szerintem a 8 kHzes puklira tenni kell egy notchot segit rajta sokat, illetve a magasat is lehetne picit jobban illeszteni.
-
shalafi66
veterán
válasz
darthdenes #23708 üzenetére
Nem biztos, hogy jobb lenne. Válogatni kellene a 437-ből, vagy eleve olyat gyártani, ami egyenletes a felső-középtartományban.
-
darthdenes
tag
Üdv!
Házimozira készült Rubicon Rp 26 szettem háttereit szeretném feljavítani. A mélyek igencsak érzéketlenek benne., illetve 7-8khz köröl van egy rohadt nagy kiemelése, a magassal összekötve mindenféle csúnya dolgokat művel . Maga a doboz 4-5l zárt. Esetleg egy mély csere megoldaná a gondom. Talán bele tudnám ezt faragni: h2000kft HA10-437. A magas maradna a gyári. Vélemény? -
Primary92
senior tag
válasz
shalafi66 #23704 üzenetére
35 Hz alsó határ bőven elegendő, 40 is az lenne.
Kisebb vagy nagyobb dobozban nő meg a terhelhetősége?
Ha ennyire nem működik a célnak megfelelően a hangszóró, akkor el kell, hogy gondolkodjak azon, hogy lemondok az akkumulátoros üzemről (vagy építeni kell egy tápot).Nagyobb tápfeszről megfelelő lehet egy 4 vagy 8 ohmos is, azokból jóval nagyobb a választék.
-
Primary92
senior tag
válasz
shalafi66 #23702 üzenetére
30-40 liter kornyeki terfogatan nincs esely ertelmes atvitelre?
Nem hifi a cel, csak jobbat szeretnék elerni, mint egy mini hifi vagy egy alap pc 2.1 szett pruszkolese. Viszont nem feltetlen fog rendelkezesre allni halozati tap, akkuhoz pedig meghagynam masnak a kapcsolouzemu tap epiteset.
A CS1214 jo lenne, mar bizonyitott, csak magas az impedanciaja a feladathoz. -
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest