- Gaming notebook topik
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- OLED TV topic
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Milyen videókártyát?
- Milyen egeret válasszak?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Melyik tápegységet vegyem?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Nimda
addikt
válasz
bkercso #22894 üzenetére
A membrán átmérője a gumiperem széleitől: 110mm
A gumiperem nélkül: 95mm
A max. kilengés: 8mmRemélem jó mértem a kilengést, mert többször is ezt a számot kaptam.
Köszönöm a tanácsokat mindenkinek.
Én csak azt nem értem, hogy egy cirka 70ezres hangdoboznál ilyen szarvashiba ne ütközött volna ki a nagyrabecsült hifi teszt oldalakon, ahol nem győzték dícsérni a tökéletes leképezését.
Igazából a mélyhang/teljesítmény arány az, ami nem stimmel, sokkal később, magasabb hangerőn kellene a határait súrolnia, nem 10-20W-on.
Most itt van az a koncepció, hogy ennyi pénzből magam is csinálhattam volna külömbet, de pont ezt akartam elkerülni, a gányolást és az örökös fimonhangolást és szerelést.Gondoltam kapok egy jól méretezett dobozt, amit a szakma is elismer, elhelyezem és kész.Sajnos nem így történt, mert ez vagy mérnöki baklövés, vagy az occó kínai gyártósorokon egyszerűen szartak az angol anyaválallat minőségpolitikájára.A belső felépítésen látszik, hogy a mennyiség fontosabb volt a minőségnél, hanyagul összehányva minden....illetve csak volt.Köszi a segítséget előre is, ha más mód nincsen, marad a szivacsos megoldás, de arra még kíváncsi vagyok, hogy a cső megfelelően méretezett e.
Ebit mit jelent az, hogy az élek szögeit töréssel látom el?
shalafi66 mindenképpen csinálok valamit, ez így nem maradhat.Esetleg a meglévővel lehet valamit kezdeni, vagy csak a szivacsos megoldás marad?
-
-
válasz
DrDobos #22896 üzenetére
Amíg ilyen kérdések merülnek fel, addig nem számít az RCA-kábel minősége. Ehhez amúgy is kellene ismerni a konkrét típusokat (erősítőét és hangfalét, valamint a hangkártyáét), de ekkor a hifi-topikban kellene kérdezni.
A lényeg, hogy a csatlakozónál is megfelelően árnyékolt legyen, tehát a legolcsóbb tyúkbél Hama és noname típusok felejtősek. Kácsa Audio legolcsóbb RCA-ja (kb. 1500 HUF) vagy Elektrokontha kb. 800 Ft-os kábele jó pl.Ha RCA-csatlakozók vannak a hangkártyán és az erősítőn, akkor értelemszerűen nincs más megoldás, csak az RCA-kábel. Vagy veszel egy külső hangkártyát (DAC-ot) az alaplapi helyett, de ahhoz is RCA-kábel fog kelleni. DAC-topik.
-
DrDobos
őstag
Sziasztok!
Remelem nem nagy baj ha itt teszem fel a kerdesem.
PC-vel szeretnek osszekotni egy erositot, ami 2 hangszorohoz(kesobb negy lesz) csatlakozik. Az erosito es a PC kozotti kapcsolatot RCA kabellel oldanam meg.
1.kerdesem, hogy van jobb megoldas az osszekottetesre az RCA kabeltol?
2. kerdesem, hogy mennyire fontos hogy a pl. RCA kabel milyen tipusu/markaju, vagy nem lenyeg annyira a hangminoseg/hangzas/hangero szempontjabol? Ha esetleg megis szamit, mik az ajanlott markak?
A valaszokat elore is koszonom!!
Udv -
shalafi66
veterán
A szivacsos ötlet jó, azzal valószínűleg csökken a zajongás. Viszont a mélytartomány hangnyomása is. El kell dönteni, melyikre van inkább szükséged.
Mondjuk 100Hz alatt úgysem szól, szóval nagy vesztenivaló nincs.
Igazából a max. mechanikai kitéréssel nem sokra mész (poharazós vonalzós mérés), a hangszóró lineáris tartománya lenne az érdekes (nagyjából 3-4mm lehet, de látszik is oldalról a pille alatt). Viszont a 35mm csőátmérő mindenképp kevés.Vszeg ennyi az oka, legalábbis abból, amit leírtál ez következik.
Egy picit alapból maga a mélyközéphangszóró is zajos nagy kitéréseknél, de nem annyira, amennyire a leírásodból kivehető.
Hangváltó egyebek nem lényegesek ebből a szempontból.Esetleg, nagyobb meló, bár jobb eredmény várható: kibontani a reflexcsövet, és egy tölcséres végűvel helyettesíteni.
(#22893) python1
Ha elég vastag a papírcső fala, akkor elég stabil tud lenni.Míg meg nem ázik.
-
-
Ebit
addikt
-
Nimda
addikt
Szia!
A dobozt bárhová helyezem, még kézben fogva is az alanti rezonálást produkálja.Amúgy állványos hangfal, de én tv asztalon használom, a megfelelő távolságban (tv nélkül).Nem elhelyezés függő a hiba, mert attól, hogy a konyhában nem hallani a rezonálást, még a jelenség fennáll közelebbről hallgatva is.Van összehasonlítási alapom más típusú hangdobozokkal, soha nem tapasztaltam ehhez foghatót.A fülem elég jó, sajnos, nem sajnos, minden nem oda illő zörejt meghallok.
A cső a doboz aljára (belülről) van ragasztva, a szokásos nagyüzemi eljárással, de stabilan, lekerekített peremek nélkül.Alul egy kb. 10mm távolságra lévő falappal van elrejtve, anyacsavaros rögzítéssel.Ezt eltávolítva is hallatszik a hörgés, recsegés, szélzaj és barátai.
Próbáltam eltakarni, lefedni, részlegesen, vagy teljesen bezárni a csövet, de csak az utóbbi szüntette meg a rezonálást.
A mai nap elküldöm a kért adatokat bkercso kollégának, hátha okosabbak leszünk.Mégegyszer teljesen szétszedem, ellenőrzök minden bekötést, polaritást, merevítést.Én már arra is gondoltam, hátha hozzáér a cső a hangszóró mágneséhez, erre is ránézek.Egyszerűbb lenne a helyzet, ha csak az egyik doboz produkálná a hibát, de így nem könnyű kideríteni.
-
Ebit
addikt
Szia!
Első kérdés,hogy helyezed el a dobozt?
Mi a konkrét gyártó i ajánlás?
A reflex cső kívülről fedett, részlegesen, vagy teljesen,é s milyen anyaggal, megfelelően rögzítettSzerintem:
1. elhelyezés változtatásaEzután ismételt meghallgatás,a zaj jelen van utána érdemes a reflexcső fedésével, részleges zárásával próbálkozni, de kizárólag,csak azután, hogy meggyőződtél a stabil rögzítéséről.
-
-
Nimda
addikt
válasz
bkercso #22885 üzenetére
A cső átmérője 35mm, hossza pedig 100mm.
A kábelek rendben, nem verődnek sehová, a csillapítóanyagban hevernek.Még annyi észrevétel, hogy ha leveszem a hátsó csatlakozó takaró lemezt, akkor szintén elmúlik a rezonálás, mintha levegőhöz jutna a hangfal.Ebből következtettem, hogy a reflexcső a ludas.
Csak egy fotót találtam a hangszóró típusáról D1119 :
-
-
Nimda
addikt
Sziasztok!
Remélem jó helyre írok a problémámmal, tanácstalan vagyok:
Pár napja vettem egy Wharfedale Diamond 220 hangfalpárt.Amikor először kipróbáltam, a basszusoknál, nagy hangerőn (az erősítőm 8Ohm-on 2x35W max.), egy fura rezonálásra lettem figyelmes mindkét doboznál.Olyan mintha hörögne, harácsolna a mélyhangoknál.Nem hagyott nyugodni a dolog, szétkaptam mindkettőt, hogy megnézzem, nem e valami összeszerelési probléma.A dobozok szépen meg voltak tömve csillapítóanyaggal (talán kicsit túlságosan is), a kábelezés is rendben volt, nem találtam illesztési hibát sem.Mikor összeraktam, leszereltem az alsó takarólemezt, ami a reflexcsövet "takarja".Mint kiderült, a csőből hallható ez a zaj, mert mikor teljesen eltakarom, egyből megszűnik a rezonálás, vagy a recsegés, szélzaj talán?
Nem tudom mi lehet a baj, mert egy gyári, konstrukciónak nem így kellene szólnia és egyformán mindkettő produkálja magas hangerőn (kb.20W-nál) ezt a fura rezonálást.Kisebb hangerőn nincs vele probléma, alacsonyabb membrán kilengéseknél nem hallható ez a jelenség.
Én a csőre gyanakszom, de mivel ez egy "tesztnyertes" új hangfal, nem tudom elképzelni, hogy ennyire el lenne méretezve, hogy az erősebb mélyhangokat ennyire nem bírná a reflexcső relatíve magasabb hangerőn
Esetleg a keresztváltóval lehet még probléma? vagy ez ilyen és ne terheljem túlságosan?Jellemzők:
Ajánlott erősítőteljesítmény (Watt): 25 - 100
Frekvenciaátvitel (Hz): 56 - 20 000
Érzékenység (dB/1W@1m): 86
Impedancia (Ohm): 4 - 8
HangszórókMagassugárzó átmérője (mm): 25
Mély-/középsugárzó átmérője (mm): 130
KeresztváltóKeresztváltó-frekvencia (Hz): 2 200
Méretek (szélesség x magasság x mélység - mm): 174 x 315 x 255Egy fotó a belsejéről, de ez nem a sajátomról készült, viszont ugyanilyen:
-
python1
veterán
válasz
bajnokpityu #22880 üzenetére
Tanúsítom.
Egyedül majdnem heresérvet kaptam a forgatásuk közben.kb 50kg/db
-
válasz
bajnokpityu #22880 üzenetére
Te szegény! Bár ehhez a hibához már hozzá lehetsz edződve.
-
-
-
-
python1
veterán
válasz
bkercso #22870 üzenetére
Jó masszív konstrukciós kis dobozok.
Egyébként érdekes ez a "50-70"Hz alatti tartomány téma,nekem vannak OB "hangfalaim" amire én használom vagyis zenei stílusra jazz,classic,komoly zenére,nem érzem a basszus hiányát.Nagybőgő pl meg tudja rezegtetni a fotelt alattam,de ezt próbáltam subal aminek nem igazán ment. Viszont modernebb zenével pop,elektronikus zenékhez élvezhetetlen sub segítsége nélkül,vissza is igaz,hogy a sub ront a jazz,classic,komoly zenei előadáson.
Most ott tartok elméletben,hogy OB-és sub egyben lesz megépítve.
-
válasz
Fagor_ #22868 üzenetére
Nekem a TG9FD-vel van tapasztalatom, de ezekre a kis hangszórókra mind igaz, hogy igényelnek maguk mellé egy mélynyomót; némelyik magassugárzót is. Néhány egész jó tud lenni tölcsérben is, ha lemondunk az ~50-70Hz alatti tartományról.
Én 2.1-ben használom a sajátjaimat. -
xxlongikaxx
aktív tag
válasz
Irmscher 353 #22863 üzenetére
Tudnam minek akarja reflexre cserelni mikor ott van rajta a reflex lyuk
DD
-
Fagor_
újonc
válasz
bkercso #22859 üzenetére
Na igen, ez tervbe volt kb egy hónapja, mikor a kéznél volt egy tönkrement fejhallgató, de azt sajnos nem sikerült kikaparnom a műanyag házból, úgyhogy azt sajnos nem tudtam abból csinálni semmit. De akkor te nem javaslod azt, hogy elsőre egy "komolyabb"(~15 ezer forint értékű)hangfalt építsek?
-
-
Fagor_
újonc
Üdv!
Szeretnék építeni magamnak egy bluetooth hangszórót. Szeretnék kérni pár ajánlott olvasmányt, cikket hogy avval felvértezve térjek vissza, hogy normális kérdéseket tegyek fel.
Köszönöm!
-
Ebit
addikt
Valaki, keresett múltkor 10-15 cn-s mélyközepeket:
SEAS L15RLY/P-14900 Ft 6db[link]
ATC-nél
Új hozzászólás Aktív témák
- 4K gamer PC ( +Sok ajándék)
- Synology 3.5" 8TB SATA3 HDD (HAT5310-8T) Új, bontatlan, garanciával!
- Új DELL Inspiron 16 Fémházas Multimédiás Laptop 16" -40% Ryzen 7 8840U 8mag 16/1TB FHD+ IPS
- LG UltraGear 27GR95QE-B Gamer Oled Monitor!27"/2k/240hz/0,03ms/HDMI 2.1/Konzolhoz is
- Új, bontatlan, iPhone 16 Pro Max gyárilag kártya-független, apple világgaranciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- HP 200W (19.5V 10.3A) kis kék, kerek, 4.5x3.0mm töltők + tápkábel, 928429-002
- Bomba ár! HP EliteBook 840 G6 - i7-8GEN I 16GB I 512GB SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- HYNIX 2GB DDR3 RAM eladó
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest