- Milyen videókártyát?
- Milyen monitort vegyek?
- Milyen TV-t vegyek?
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Gaming notebook topik
- Ez lenne a népkártya? Teszten a GeForce RTX 5060 Ti 16 GB
- Milyen RAM-ot vegyek?
- Külső merevlemezek - USB, eSATA, FireWire HDD
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Turbina33
senior tag
Bár én úgy tudom,hogy jelenleg külföldön oktat...[link]
-
Turbina33
senior tag
válasz
sambfan #19242 üzenetére
Mindenképpen csörögj meg valakit A H2000-nél. Ha az eredeti állapotot akarod visszaállítani,akkor a javítás miatt,ha pedig új hangszórókat akarsz bele,akkor meg azért,hogy megmondják melyik tipus hasonlít paramétereiben az eredetiekre. Ha tudod,akkor Pázmándit keresd. Vagy kérdezz a H2000 fórumán.[link]
-
sambfan
csendes tag
Sziasztok!
Nos, kicsit okosabb lettem tegnap óta. A lényeg, hogy én eddig csak az egyik hangfalat bontottam ki (a bal oldalit), mert feltételeztem, hogy mindkettőben ugyanolyan hangszórók vannak. De nem. Este kibontottam a jobb oldalit is és sajnos hangszóró probléma van, mert a következő látvány fogadott:
Szóval láthatóan az alsó teljesen kidobható. A felsőt "megrecsegtettem" elemmel, ahogy írtátok, az szépen recseg, válaszol. Az alsót meg sem próbáltam, ép membrán híján...
A bal oldali hangdobozban láthatóan egyik membrán sem sérült, de nem recsegnek sem elemmel, sem direktben rákötve az erősítőt gyenge hangerőn. Csak egy kis cicergést hallok, amikor összeérintem a vezetékkel/elemmel a megfelelő pólusokat. Szóval szerintem azok is meghaltak. Ha nem is a membrán, de vagy a tekercselés, vagy nem tudom, mi.
Ami még érdekes, hogy a két hangfal közül az egyik már szerelve volt és másfajta hangszórók vannak benne, mint a másikban. Nem az, hogy más a gyártó, hanem teljesen más paraméterű, egyik hangfalban 4 ohm-os, másikban 8 ohm-os hangszórók! Ez így biztosan jót tesz nekik? Úgy értem, az erősítő tudja kezelni azt, ha két különböző impedanciájú hangdoboz van rákötve?
Ilyenek (felvázoltam):A kérdésem, ha tudnátok segíteni benne, hogy milyenre cseréljem a hangszórókat? Mivel a 4-ből 3 rossz, ezért gondoltam, mind a négyet kicserélem. A két 10 uF-os elkót is egy db 4.7 uF-os, 250 V tűrésű elkóra cserélem.
A magas hangszóróra megfelelő lenne a HB10/8 -586 típusú?
Mélynek pedig HA20/8 -484? Ezt tudja: 35/55 W, 45-6000 Hz, 90 dB
Vagy esetleg HA20/8 - 569: 55/80W, 40-4000 Hz, 89 dB...Vagy hagyjam a csudába és induljak Székesfehérvárra? A H2000 árul is hangszórókat és javítják is.
Előre is köszönöm!Laci
-
sambfan
csendes tag
OK, gondolkodni fogok magas sugárzó cserén is, csak még kicsit okosodnom kell a témában, eleve azt meg szeretném érteni, hogy a mélysugárzó, ami papíron 20-7000 között visz át, és a magas, ami 2000-20K-ig, ott hol érdemes a váltást csinálni. Sőt, meg szeretném érteni, hogy két kis szerencsétlen 10 uF-os kondi (vagy akár egy 4,7 uF-os) hogy tudja megcsinálni ezt a váltást (ez valami felüláteresztő szűrő lehet?).
Lehet, hogy érdemes majd nagyobb teljesítményűre is cserélnem a sugárzókat, mert a 20VA, ami rájuk van írva, nem tűnik túl soknak, pláne, hogy sejtésem szerint ez nem a zenei teljesítmény. Ohm-oknak is utánaolvasok, 4 ohm, 8 ohm mikor jó, stb. Szeretném érteni is, hogy mit csinálok :-) -
-
sambfan
csendes tag
Sziasztok!
Van két Videoton DP 202 E Saphir hangfalam, kb. 4 éves, de szép fadobozban van és én szeret(t)em.
Azt tudom róla, hogy van egy VT HA20/12K 4 ohm-os mélyközép sugárzó ill. egy VT HD10/8K, ugyancsak 8 ohm-os magas (középmagas?) sugárzó benne. Képeket becsatoltam.Ezeket egy Yamaha RX-V659-es erősítőről hajtottam meg az elmúlt években, de sajnos pár napja mindkettő hangfal egyszerre tökrement, pedig nem adtam rájuk olyan hangerőt szerintem, ami ezt indokolná. Onnan tudom, hogy a hangfalaknak van baja, hogy egy kölcsönkapott hangfalpárral működik az erősítő.
A hangsugárzók membránjai épek, de nagyon furcsa lenne, ha mindkét magas és mindkét mély hangszóró egyszerre ment volna tönkre. Még nem néztem bele a fadobozba tüzetesen, de azt olvastam, hogy a hangváltó funkcióját ezekben a régi hangfalakban két egymással szembefordított 10 uF-os kondenzátorral oldották meg, amit a magas sugárzóval sorosan, a méllyel meg párhuzamosan kötöttek be. Sajnos nem vagyok otthonos kapcsolásokban, nem értem, hogy működik a hangváltó, pláne azt, hogy két kondival hogyan lehet elszeparálni egymástól a magasakat és a mélyeket. Jó lenne ehhez is érteni, de első körben inkább az érdekelne, hogy lehetséges a hangfalak elnémítása úgy, ha mindkét hagfalban tönkremegy a hangváltó? Az okozhat ilyet? Le tudom valahogy tesztelni, hogy mégiscsak a hangszórók mentek tönkre, vagy mi lehet a hiba?
Előre is köszönöm a segítséget!Laci
-
Giot
addikt
Fontos!
A SAL hangfalfüzetet el kell felejteni.
Olyan nincs hogy univerzális doboz, ami minden 20, vagy 30 stb cm-es hangszóróhoz jó, nem létezik. Minden hangszóró saját adatlappal rendelkezik, ami alapján a dobozt kell tervezni hozzá.
Sőt érdemes mérni mert sok esetben a gyári adatlapok sem érnek sokat. -
Ari18
őstag
válasz
darvinya #19229 üzenetére
Egy ilyen hozzászólás után szerintem ne okoskodj. Ha nem értesz valamihez ne akarj tanácsot adni.
"Arról nem beszélve, hogy 50Hz-ig nem megy egy le a bassgitár, mert „pattintáskor” azonnal szét tépődne a hangszóró."
Írd már be a googleba, hogy gitárhangszóró és olvasgass...
-
darvinya
titán
válasz
fero02 #19228 üzenetére
Rendben mester
Csak kérdem nem kérdeztem rá ezekre?
Ja és van külön Bass gitár hangszóró és szólógitár hangszóró.
Nemrégiben pont ezt jártam körbe.
Arról nem beszélve, hogy 50Hz-ig nem megy egy le a bassgitár, mert „pattintáskor” azonnal szét tépődne a hangszóró.Kérek meghunyászkodni mester.
-
fero02
nagyúr
válasz
darvinya #19226 üzenetére
Még ha segíteni nem is tudok, de használhatatlan tanácsokat nem adok!!! A Hobby elektronika topikban már többször bizonyítottad, hogy csont nélkül tudsz hülyeségeket beszélni, ha jól emlékszem meg is kértek, hogy ne osztogass rossz tanácsokat. Itt sem kéne.
Méretet nem "lelátni" kell. Próbáltad megkérdezni? Nem. Visszaolvastál kicsit is? Nem. Pedig ott a válasz a kérdésedre: "Van egy 20 cm átmérőjű szélessávú hangszóróm"
Innentől ami hülyeséget leírtál: shift+del.
Olyan pedig, hogy "Bass gitár hangszóró" nem létezik. Gitárhangszórónak szokás nevezni egyes mélyközép hangszórót...azok frekvenciatartománya meg 50-5000Hz körül mozog. Csúnya is lenne "basszusgitár hangszóró" ha nem menne 120Hz alá.
A dobozt pedig nem saccolás alapján készítik, hanem a hangsugárzó bizonyos adatit figyelembe véve méretezik. Az pedig nem a Sal füzet...
-
fero02
nagyúr
válasz
olahtamas123 #19225 üzenetére
Korrekt segítség/tanács adásához szükséges lenne megmérni a hangszóró paramétereit. Ez egy elég érdekes/hosszas téma. Ha valóban érdekel a DIY és a későbbiekben is szeretnél ezzel foglalkozni, akkor pnt jó alaklom lenne 1-2 dolog elsajátításhoz (pl mérés).
Ennek hiányában használható ajánlást valószínű nem fogsz kapni, legfeljebb csak valami bullshit ökörséget, mint amit pl a korábban megemlített sal füzetben is láthatsz (jobb elkerülni).Esetedben még ha lenne is adatlap a hangszóróhoz, az sem biztos, hogy Neked az jó lenne. A hangszóró valamikor áteshetett egy felújításon. Habszél és porvédő sapka szerintem cseréve lett. Ezzel a művelettel már komoly változások is előidézhetőek a hangsugárzóban (most az mindegy, hogy pozitív, vagy negatív hatású).
A döntés a Te kezedben van.
-
darvinya
titán
-
darvinya
titán
válasz
olahtamas123 #19222 üzenetére
Passz, erről a típusról nem lehet semmi több infót szerezni.
Javasoltam SAL PDF-et, abban lesz valami hozzá vetőletes. -
darvinya
titán
válasz
olahtamas123 #19220 üzenetére
Tudni kellene pontosan milyen típusú legalább.
-
darvinya
titán
válasz
olahtamas123 #19218 üzenetére
Mivel egy jó szélessávú max. 12kHz tud leadni.
-
ThodEE
őstag
válasz
Turbina33 #19210 üzenetére
Köszönöm szépen az infókat
(#19211) darvinya
Jelenleg így néz ki:
Meghallgattam úgy hogy az ajtó felé néz és így a hátára fordítva is, nem tapasztaltam különbséget így a pakolás végett a hátán fekszik.
Pontos jó basszusa van de csak a kocsin belül élvezhető, ha kinyitom a csomagtér ajtót, vagy be vannak csukva az ajtók akkor kívül semmi élvezhető nem marad.
Ugye jön a nyár, letekert ablakkal(nincs légkondi) szeretnék kicsit az utcára is zenélni.
Megtartom a zárt ládát mert nekem megfelel a hangja és pontossága, csak szeretnék kicsit vadulni is vele
Reflexbe is maradjon 4Ohmra kötve? 4ohm/tekercs, dupla tekercses, tehát lehet 1Ohm vagy 4Ohm, egy EA1800D monoblokkról hajtom, 1Ohm stabil, így ahogy most van sincs hiány a basszusból, sőt 1-2 zenénél még a lélegzetemen is érzem(#19212) Turbina33
Teljesen jó így köszönöm az útbaigazítást , ha szép pontos zenét szeretnék maradni fogok a zárt ládánál, de szeretném kipróbálni más körülmények közt is -
Turbina33
senior tag
válasz
ThodEE #19208 üzenetére
Nem kell lentebb hangolni,főleg kocsiba. A megadott adatok egy darab szóróhoz érvényesek,vagyis egy szórót max 60 literbe tedd a megadott csőmérettel. Szerintem ez az egy is elég a kocsiba,de ha te mégis mind a két szórót bele akarod tenni,akkor teheted a kettőt egy nagy(100-120liter) dobozba,egy légtérbe,vagy elválasztva egymástól két 60 literesbe.Az utóbbihoz leírtam a hangolócső méretét,értelemszerűen dobozonként egy darab kell.Az előbbihez pedig találd ki,hogy mit szeretnél.Tehetsz egy nagy csövet,tehetsz kettő vagy több kisebbet.Mindenképpen mérned/méretned kell majd a hangolást,a program ezt nem tudja pontosan megmondani.
Nagyobb doboz alacsonyabb f3 pontot ad,vagyis mélyebbre megy,viszont lomhább,lustább lesz.Kisebb dobozban gyorsabb,pontosabb lesz,viszont nem megy olyan mélyre.Az említett ~60 literben 35Hz-es hangolással 32Hz az f3 pont,az már elég mély.
Persze ezek csak akkor igazak,ha a megadott adatok jók...
A csövet valszínű az oldalára fogod tenni,mert máshol nem fog elférni. -
ThodEE
őstag
válasz
Turbina33 #19207 üzenetére
Elég 35Hz re hangolni?
Hogyan adódnak össze a reflexcsövek? Pl: 2db 100mm átméröjü 250mm hosszú megfelel 1db 200mm átméröjü 250mm hosszúnak?Két hozzászólás közt rögtön 15liter liter külömbség van, a nagyobb ládával van mélyebbre hangolva vagy inkább a reflexnyilás hossza és átméröje dönti el?
-
Turbina33
senior tag
válasz
ThodEE #19205 üzenetére
Az oldal közli az ajánlott doboztérfogatokat:
Recommended Sealed Box Volume: The sealed box volume range recommended by Rockford Fosgate is 0.8 cu/ft to 4.0 cu/ft. Within this range, the ideal size recommended by Rockford Fosgate is 1.25 cu/ft, so this is the enclosure recommended by Crutchfield.
Recommended Ported Box Volume: The ported box volume range recommended by Rockford Fosgate is 1.75 cu/ft to 4.0 cu/ft. Within this range, the ideal size recommended by Rockford Fosgate is 2.0 cu/ft, so this is the enclosure recommended by Crutchfield. One 4" diameter x 10-3/4" long port, tuned at 35Hz, should be used with a 2.0 cu/ft enclosure.
Vagyis zárt dobozhoz 0,8-4 köbláb,reflexhez 1,75-4 köbláb. 1 köbláb ~28 liter. Véleményem szerint max 60 liter 35Hz-re hangolva bőven elégséges.A hangolás 100mm-es 25 centi hosszú csővel. Ezt meg kell mérned vagy méretned,a programok sem tudnak mindent.
-
ThodEE
őstag
válasz
darvinya #19204 üzenetére
Több dolog megvan a gyári weboldalon:
Size 12 -inch
Impedance 4 ohms
Cone Material FIBERLock
Surround Material Santoprene Rubber
Ideal Sealed Box Volume (cubic feet) 1.25
Ideal Ported Box Volume (cubic feet) 2
Port diameter (inches) 4
Port length (inches) 10.75
Free-Air No
Dual Voice Coil Yes
Sensitivity 88 dB at 1 watt
Frequency Response 26 - 200 Hz
RMS Power Range (Watts) 150-500
Peak Power Handling (Watts) 1000
Top Mount Depth (inches) 5 13/16
Bottom Mount Depth (inches) N/A
Cutout Diameter or Length (inches) 10 15/16
Vas (liters) 75
Fs (Hz) 29
Qts 0.48
Xmax (millimeters) 14Ezekből lehetne tudtommal kiszámolni, de vannak benne jelölések amikről nem is tudom hogy mi az, a tervező programban meg más jelölések amik itt nincsenek a listán. Milyen paraméterre van még szükség vagy esetleg csak más jelölés alatt ugyan arra az értékre utalhat-e
-
ThodEE
őstag
válasz
darvinya #19202 üzenetére
Nem szeretnék magasat, bocsánat ha félreérthető voltam.
Jelenleg 2db mély van egy zárt ládában a csomagtartóba.
Szeretném meghallgatni és ha jól sikerül akkor reflex ládában használni ezeket a mélysugárzókat, ennek a reflex ládának a méretezésében és hangolásában szeretnék útba igazítást kapni -
ThodEE
őstag
válasz
darvinya #19200 üzenetére
Köszönöm ismerem ezt a katalógust, 2 barátomnak is építettünk már innen HS30-R-3at, de remélem nem a somogyi paramétereivel van párban a Rockford hangszóróm
A gyári oldalon több adata is megvan adva a hangszórómnak, de nem vagyok képes kiszámolni belőlük a szükséges láda paramétereket
Új hozzászólás Aktív témák
- Kedvező ár! Lenovo Thinkpad E580 laptop (15,6FHD/I5-G7/8GB/128SSD/Magyar)
- Gyári ergonomikus monitor karral 31,5" 4K UHD HDR10 monitor 32UN880-B
- Kedvező ár! Lenovo X1 Yoga laptop-tablet (14FHD/I7-G7/16GB/256SSD) + ceruza
- Kedvező ár! Lenovo T570 laptop (15,6FHD/I5-G7/16GB/256SSD/Magyar)
- Kedvező ár! Dell Inspiron 15 laptop (15,6FHD/I5-G8/16GB/256SSD/Radeon520/Magyar/Win11)
- AKCIÓ! ASUS PRIME Z390-P i5 8600K 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600 8GB GDDR6 DEEPCOOL Matrexx55 630W
- ÁRGARANCIA! Beszámítás, 27% áfa, összesen 5db RTX 5060 Ti 16GB 3 ventilátoros készletről BOMBA ÁRON!
- iKing.Hu - Honor Magic 5 Pro 5G - Használt, újszerű állapotban, ajándék tokkal!
- Nexus 6P 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Új FULL HD webkamera + Számla
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest