- SSD kibeszélő
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- OLED TV topic
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Milyen videókártyát?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
vodkaboy22
addikt
válasz
#03969024 #17499 üzenetére
Nelson pass bácsinak ilyen van
bár képek alapján lehet csak 20centis
De a lényeg ha neki ez van akkor nekem is jó lehet és a hangsúly az free-air (infinite buffle ) van magyarul nincs doboz csak 1 fal slusz passz. Itt azért más dolgokra kell figyelni eddigi utána olvasás szerint.
-
törölt tag
válasz
vodkaboy22 #17498 üzenetére
Szélessávúhoz nem szokás ekkora hangszórót használni! Olvasgass előbb, leginkább a DIY oldalakon!
-
vodkaboy22
addikt
Hali!
Na ide se írtam még
De itt az ideje.
Szeretnék építeni infinte baffle hangfalat. 1 25-35centi átmérő közti széllesávú 60-min15kHz-es sugárzóval.
4ohm + min 90dB érzékenységűvel.
Allrounder lenne ergo mindenre használnám de föleg igényes zene hallgatásra. Mivel lakás ezért nem is baj ha <200Hz alatti tartományban nem fülrepesztő (szomszédok.) Vélemény ?
Milyen hangszorókat ajánlatok hozzá? (A fenti paraméterek alapján főleg autó hangszórókat találtam)
Milyen anyagból legyen maga a fal?
(Meghajtáshoz A osztályú erősítőm van saját építésű (számításaim szerint 4ohmba 1kHz szinusz mellett 20W körül ad le kakaót nagyon minimális torzítás mellett.)) -
ozzy711
őstag
válasz
#68216320 #17495 üzenetére
Az biztos, hogy a sztereó hangba ( áthallás ) a hangfalkimenetes megoldás semennyire sem szól bele, viszont a mélyhang átvitel sem lesz észrevehetően rosszabb, mintha a vonalkimenetet használnád ( a fórumon sokan így használják, csak olyan szubbal, aminek van "hangfal" bemenete is)!
-
törölt tag
válasz
ozzy711 #17494 üzenetére
Rendben, akkor GND-nek a speaker gnd-t fogom használni. Az áthallást viszont minimalizálni kellene. Az az igazság, hogy elég minőségi plcsugárzókat használok és nem szeretném a teret leszűkíteni áthallással. Csupán a jó öreg ElectroVoice ládáim méretüknél fogva nem adnak mélyet és diszkréten eszt szeretném valahogyan beállítani majd.
Te a hangerőszabályzó utáni v. hangfalkimenetes megoldásra szavazol inkább. Technikailag nem okoz nehézséget kihozni a nyákról a vonalszintű jelet sem.
-
ozzy711
őstag
válasz
#68216320 #17493 üzenetére
Nem, hiszen a nagy ellenállás érték és utána a szub bemenetén lévő, gyakorlatilag 0 terhelés ( értsd. végtelen nagy ellenállás ) miatt nem keletkezik olyan helyzet, ami miatt nagy teljesítényű ellenállást kellen alkalmaznod.
De ha ez megnyugtathasználj 2 wattos ellenállást, az biztosan jó lesz ( persze elég egy 0,25 wattos is
)
Másik: ahogy nézem a 4 és a 19 valószínűleg a hangszínszabályozóval van összekötve. A negatív mindeféleképpen valamelyik "GND" pont legyen! Egyébként a 3-as és a 20-as láb, már a hangerőszabályozón áthaladt jelet kapja!
-
törölt tag
válasz
ozzy711 #17492 üzenetére
A hangszóró kimenetes megoldással nem lehet az probléma, hogy nagy teljesítménynél kicsi lesz az ellenállás és megszakad? Vagy valami 0.5W-os legyen?
Amúgy szerintem ki tudnám hozni a 3-as - 20-as lábról a pozitív erősítetlen jelet. Akkor a 4-es - 19-es legyen a negatív?
Amúgy az áthallás miatt szívesen építek egy kis közösítőt, hogy nagy maradjon az impedancia a 3-20 lábak felé. -
ozzy711
őstag
válasz
#68216320 #17491 üzenetére
A 8-as oldalon az IC 301-nél a 3-as és a 20-as lába a vonal bemenet. Erről lehetne lecsípni a vonalkimenetet. ( persze csak hozzáértőknek )
Az általam preferált megoldás, ( a hangszóró kimenetes ) viszont működőképes lehet! Próbáld ki, veszíteni nem veszíthetsz semmit! -
ozzy711
őstag
válasz
#68216320 #17487 üzenetére
Milyen erősítőd van? Gondolom a hangerőszabályozó utáni, az erősítő végfokához csatlakoztatott vonalkimenetet akarod megcsapolni. Ezzel az a baj, hogyha csak passzív alkatrészeket használsz, akkor romolhat a sztereó áthallás, mivel monósítani kell a szub miatt ( de kivitelezhető ).
Ami egyszerűbb: az erősítő hangszóró kimeneteire rácsatlakoztatsz plusszban 2 db. kb. 50 cm-es kábelt ( nem kell minőségi ), a negatív kimenetet elég csak egy éren vinni, ( hacsak nincs hídkapcsolású erősítőd, mert az megbonyolítja a dolgot ).
A 2 db. pozitív ér végére ráforrasztasz egy egyenként 20-30 Kohm-os ellenállást, amiket a másik végükön összeforrasztasz ( tulajdonképpen monosítod). Ez lesz a vonalkimeneted "pozitív" része ( a "negatív" a hangszóró kimenet negatív csatlakozója ) amit a hangerőszabályozóval tudsz változtatni. Ha a szub túl hangos vagy halk, akkor az ellenállás értékeken változtass, de 10 Kohm alá ne menj!
Ezt a mono jelet kell eljuttatnod a szub vonal bementére ( lehet koaxális árnyékolt, de lehet sima hangszóró kábellel is ) és örülsz. -
törölt tag
válasz
Rider74 #17484 üzenetére
Csinálj a falba 5-40 centis mélyedést, amibe belefér a hangfal, onnantól kezdve simán gondolkozhatsz "hagyományosabb" méretű szatelliteken.
Turbina33:
Boldog Új Évet Kívánok Neked is és örülök, hogy megint itt vagyMinden fórumozónak Kellemes Szilvesztert és Boldog Új Évet!
-
Turbina33
senior tag
Boldog új évet nektek!
-
fero02
nagyúr
válasz
Rider74 #17484 üzenetére
Sztem kicsit túlreagáltad a dolgot. Értelemszerűen nem azt akartam sugallni, hogy úgy ütköztesd az ajtót, hogy csak "élébe" férjen be egy ember.
Eddig 8 cm vastag dobozt akartál. Ha most az ajtó nyithatóságából elveszel mondjuk 12 cm-t és azt hozzáadod a meglévő 8 cm-hez, akkor már rögtön jobb eséllyel találsz értelmes hangdobozt a célod eléréséhez és mindemellett megmarad az ajtó használatának teljes öröme is. És akkor ez még csak 12 cm...
PeachMan: Milyen input-ok vannak a sub erősítőjén?
-
törölt tag
Valakinek volna otlete arra, hogy egy sima stereo erositobol hogyan tudnek kinyerni egy plusz csatornat aktiv melynyomonak?
-
Rider74
tag
válasz
fero02 #17483 üzenetére
Nos rakhatok ütközőt, de az ajtót nyilván használnunk kell, ha nincs nyitva teljesen, felakadsz a kilincsbe.
Illetve én még csak ellennék egy kissé kevésbé nyitható ajtóval, de a párom, tutira a falra mászna...Az ajtó fölé semmiképp nem akarom rakni, sokkal magasabban lenne mint a frontok. Állványon van két mission 701 a TV-től kb. 1-1 méterre.
Sokat rágódtam már a hátterek elhelyezésén, de mindig arra jutok, hogy valami lapos megoldás az egyetlen járható út, a helyiség használati értékének jelentős csökkentése nélkül.
Ez a magyarázata, hogy kb. 3 éve lakunk itt, de még mindig nincsenek bekötve a hátterek...
Van késztermék, csak olyan áron ami irreális. Graphic
-
Rider74
tag
válasz
#03969024 #17480 üzenetére
Sajnos oldalra elektromos kábelek, kapcsoló termosztát, klíma stb, miatt nem fér, ha mégis odaerőltetném a hallgatási pozíció előtt lenne.
Kissé béna lett a rajz, az X et hátrább kellett volna rajzolnom a gyakorlatilag a bal oldal a már emlegetett ajtófélfa vonalában lenne...
-
Rider74
tag
válasz
blattida #17477 üzenetére
Lehet, hogy nem pontosan fogalmaztam. A hangfalat a falra rögzíteném, arra a falra, amire a nappali ajtaja (nyitott állapotában rátakar). Nyilván hallgatáskor a nappali ajtaja zárva van...
Mellékeltem egy rajzot a helyiségről (nem méretarányos) A piros nyíllal megjelölt háttérsugárzókról van szó.
Hallgatási pozíció az X-el jelölt terület.A dobozok mélysége (fal síkjából való kitérése 80mm)
-
törölt tag
válasz
Revox66 #17476 üzenetére
Antero névvel egy ember árul videoton hangváltókat, nézz körül a hirdetései között, hátha lesz ehhez a hangfalhoz is. [link]. Ha jól sejtem, ez Orion hangfalpár, de talán egy olcsó megoldásképp jó lehet.
Egyébként ugyanez a gyapot van bele rakva gyárilag a HECO hangfalba, ami az enyém volt, s ami jelenleg a sógoromnál van.
Mindenkinek kellemes holnapi napot és nagyon Boldog Új Évet Kívánok! -
Rider74
tag
Sziasztok!
Segítséget kérek az alábbi ügyben. Háttérsugárzó hangfalakat kell építenem speciális méretben.
Spec érsd. 8cm -nél nem lehet vastagabb. Ennyi fér el a fal és a falra nyíló ajtó között. Nem feltétlenül a hangminőségre mennék, de nyilván örülnék az elfogadható hangminőségnek.
Kérdés: érdemes venni egy kisebb használt hangfalat és azt módosítani a kívánt méretre, avagy új dobozt javasolt építeni. Az új doboz, viszont feltételezi, hogy akkor szükség lesz hangszórókra ill. hangváltóra is.Az igények:
1. kb. 50-60 W RMS teljesítmény ( Ha jól tudom az erősítő a háttér csatornákat is ugyanazzal a teljesítménnyel hajtja mint a frontokat)
2. kétutas hangfal 130mm. mély-közép + dom magas.
3. basssreflex rendszer ( ha már ilyen nyomorult mélységű a doboz)
4. 8 Ohm, 90 db. ( A többi hangfal is ilyen)
5. Falra akasztható kivitel.Ilyesmit szeretnék: Jamo A510 de nem műanyag házas kivitelben és nem ennyiből...
Ha a módosítás mellet mardok ilyen lehet az áldozat: Jamo Studio 120
Nyilván én is láttam, hogy a studio120 6 ohm-os kivitelű, ebben van valami tapasztalat, hogy befolyásol-e valamit, ha a rendszer többi része a már említett 8 ohm /90db. elemekből áll. Hangosabban szól, csak jobban terheli az erősítőt, vagy másképp szól?
-
törölt tag
válasz
Arione11 #17467 üzenetére
Nézz körül aukciós oldalakon, keress Sony, JVC hangszórókat, 13 centiseket Sonyból pl találsz 800-tól, JVC 1500-tól találsz 13 centis mélyközepekből, szoktak lenni 500-ért magas sugárzók is, a reflexcsövet pedig szerintem felejtsd el, a szubb mellé jobb választás lenne a zárt doboz, feszesebb, pontosabb a hangja, esetleg vannak széles sávúak (gyakori, hogy a szatelit hangsugárzó egy széles sávúval van szerelve), azokból is nézelődhetsz. Kerüld a kínai termékeket (SAL, MNC stb), és linkeld be, ha találsz valami érdemlegeset.
Üdv! -
blattida
nagyúr
válasz
axwel18 #17469 üzenetére
Fakopáncs dobozaiból vettél? Azok szépek és jók, de lancerboynak igaza van abban, hogy ez fordítva szokott lenni, azaz először a hangszórók és csak utána a doboz, bár így sem reménytelen, csak nehezebb...az általad linkelt hivi nem annyira rossz, még jó is lehet neki a doboz, csak kellene választani hozzá egy passzoló magasat is.
-
Arione11
csendes tag
válasz
#10726912 #17462 üzenetére
a fa anyagát ne számold bele, és van 1 mélynyomóm plusz egy magas-om (ami nem biztos, hogy kell bele) 4 szatellittel kell számolni plusz az extrákra a ládákban (reflexcső stb..) csak azoknak nem tudom az anyagköltségét. Az erősítő elvinné, ha az ellenállás egyezik? Milyen plusz munka lenne, ha 2 utasra csinálnám a szatelliteket közép és magas felosztásban? A rendszert magamnak szeretném megcsinálni és nem venni egyet.
Köszi előre is a választ -
törölt tag
válasz
axwel18 #17465 üzenetére
Talán a többiek majd írnak egy-két alternatívát, én így nem tudok, bár így nehéz szerintem bármit felvállalva ajánlani valamit...a váltó építéshez pedig mindenképp olvasnod kell majd, el kell merülnöd a neten a hangváltó tervezése-készítése-méretezése szakirodalomban.
-
axwel18
senior tag
válasz
#10726912 #17464 üzenetére
Ez egy házilag készített hangdoboz. Sztereó zene hallgatáshoz kellene sajnos képet nem tudok mutatni még nincsenek nálam mivel a hangszórók kiválasztása utána küldöm az adatokat és kimarják a helyüket. hangváltó sincs semmi sincs csak a nyers doboz a kivágásokkal. reflex csőnek 69mm-es kivágása van, a magas hangszórónak 8cm-es a mélyközépnek 124mm-es. Árban egyenlőre nincs elképzelésem ha lenne pár alternatíva annak viszont örülnék. De akkor már a mélyközéphez hangminőségben illő magasat is tudnál mutatni ? Keresztváltót szerintem magam rakom majd össze de abban is majd kelleni fog segítség.
-
axwel18
senior tag
Sziasztok. Van nekem egy pár 7 literes bass reflexes hangfal dobozom. 130mm-es mélyközép sugárzók kellenének nekem hozzá de én nem értek annyira hozzá hogy eldöntsem milyet vegyek. És ebben kérném a segítségeteket ajánljatok már pár 13cm-es mélyközép hangszórót ja és magasugárzó is kéne abból ami fontos hogy a beépítési mérete 8cm-es. Előre is köszönöm a segítségeteket.
-
törölt tag
válasz
Arione11 #17461 üzenetére
Számolj egy kicsit.
Tervezz dobozokat (5 szatelit+ mély nyomó), ennek az anyagát az élfóliázással és szabással együtt add össze. Ha a v@terárol túrsz össze pl Sony hangszórókat, + még egy szubbnak valót...számold még a tömítő anyagot, ragasztót, csillapító anyagot, erősítőnek új doboz, előlapokhoz a az anyagokat...
Mindezt add össze, ehhez add hozzá, hogy a szetted erősítője sem csúcs darab...
Ha ezzel megvagy, akkor gyere vissza. De előzetesben mondanám a véleményem: amennyibe ez kerülne, annyiból használtan erősítővel, lejátszóval együtt vehetsz olyat, ami jobb lesz a "turbózott" verziótól. -
Arione11
csendes tag
Sziasztok!
Van nekem egy alsókategóriás 5.1-esem : http://www.olcsobbat.hu/termek/hama_ac_500-4f8cbe5fc1a99f776e0089d2/
szeretném kicsit felturbózni :
-az erősítőt tartanám meg csak, és vennék hozzá hangszórókat (a régiek 4 ohmosoak voltak, szóval ezek is azok lesznek)
Nem tudom,hogy milyen hangszórókat érdemes, és ,hogy maximum hány Watt teljesítményűek lehetnek és hogy érdemes, vagy lehetséges e erre az erősítőre rákötni, ha rálehet, akkor nem vennék egy újat, mert minek ha ezen működik.
A hangszórók és az erősítő dobozát én építem meg.
-
törölt tag
válasz
sony25 #17456 üzenetére
Azért, mert a Sony messze elmarad a teljesítményben a Denontól. (nem véletlenül írtam neked anno). Pedig a Denon sem dizsikre, rendezvényekre hurcolászós darab. A Sony erősítőd torzított, nem a hangfalad, talán újkorában még meg tudott felelni a hangosabb zenélgetéseknek, de egy eleve kis teljesítményű erősítőn hamar meghallatszik az idő foga. De hogy egyszerű legyen: kösd rá az egyik hangfalad egy PC-s hangszóró helyére és tekergesd a volume-t
Megjegyezném, hogy szinte ugyan ennyire fontos, hogy miről és mit hallgatsz (nem feltételezés, csak példa: ha MP3-at hallgatsz egy noname lejátszóról, az szinte ugyanúgy haza vágja a hangokat). Vagy ott van egy bolti cd hanglemez és a rádió közötti különbség.
S még csak a főbb dolgokat emlegetem, az átjátszó kábelek és a hangfal kábelek is csodásan bele tudnak tojni a végkifejletbe. -
sony25
tag
Sziasztok.Kérdés.Mia külömbség a SUPER WOOFER és a SUBWOOFER között?Mert nem ugyan az.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- iPhone-t használók OFF topikja
- SSD kibeszélő
- Gitáros topic
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Milyen légkondit a lakásba?
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Hálózati / IP kamera
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- Külpolitika
- További aktív témák...
- DJI Mavic 3 Pro Fly More Combo RC Pro - drón szett újszerű állapotban - Garancia +Care Refresh
- Samsung Galaxy S25 Ultra 12/256GB titánszürke garanciával
- Iphone 12 Black 64Gb független 87% akku
- LG 27 Odyssey 144Hz Gamer monitor
- 27% Számlával! HP Gaming! 16.1" IPS 144Hz / 7640HS / RTX 4060 / 16GB DDR5 / 512GB NVMe! BeszámítOK
- Samsung Galaxy A33 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! Intel Core i5 4690K 4 mag 4 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Bowers/Wilkins PX8 fejhallgatók (dupla Bluetooth eszköz csatlakoztatása!)
- Huawei Watch GT2, 1 Év Garanciával
- Dell Latitude 5310, 5410, 5420, 5430, 7210 2-in-1
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest