- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Milyen videókártyát?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Mindent visz: A GeForce RTX 5080 tesztje
- Igazi monstrum lesz az új generációs Xeon
- Samsung Galaxy Tab S9 Ultra - nagy képernyő mindenre
- Milyen egeret válasszak?
- CES 2025: az NVIDIA prezentálta az új GeForce-okat
- Hisense LCD és LED TV-k
- Azonnali informatikai kérdések órája
Új hozzászólás Aktív témák
-
sony25
tag
válasz fero02 #17595 üzenetére
Az igaz.De én ennek is ôrulôk egy kicsit.A subb, nemsoká jôn bele a az új tányér.25cm helyett 30cm lesz.Csat
lakozót kicseréltem benne sal aranybevonatú csatira.Most várok a hangszóróra.A hangszóró sony sa-wm40 lesz.Nagyon jókat írtak róla.Ha készlesz megírom mijen lett a kulômbség. -
fero02
nagyúr
válasz sony25 #17593 üzenetére
Speciel nem a cserékre gondoltam (pénzért bárki meg tud venni bármit), hanem az építésekre, diy munkákra. De abból eddig semmi ha jól értem.
"Csak a hangszórót a hangváltót meg a csatlakozót kellene megvennem."
Erre már többször el lett mondva, hogy nem így működik a dolog, hogy mindent megveszel készen, hazamész összerakod mint egy lego-t és kész. Vagyis lehet, de akkor nem eshet szó igényekről. "gyônyôruen szól"
HeJJesen írni Neked kellene megtanulni, a tab max akkor szól, ha még is tévesztesz.
[ Szerkesztve ]
-
sony25
tag
válasz MasterMark #17591 üzenetére
Szia.Ha majd rájôvôk hogy kell beállitani hogy,helyesen írjon.Mióta reszeteltem a tabod, azóta máslett a billentyum.
-
sony25
tag
válasz fero02 #17592 üzenetére
Szia.Persze hogy!Erôsítômet lecseréltem denon avr2308-ra.Cd lejátszó csere is volt sony xa50es lett.Mély nyomóm folyamatban van.Sony hangfallal nemkisérletezek.Inkább próbálnák ôssze rakni eggyet.A fa anyag és a munka nemkerulne pénzembe.Csak a hangszórót a hangváltót meg a csatlakozót kellene megvennem.
-
sony25
tag
Sziasztok.2 drb front hangfalat szeretnék építeni.Tudnátok ojan hangszóró márkat ami megfizethetô és gyônyôruen szól?Bocsánat a írásért de,tabletról írok és nemírja a magánhangzókat helyesen.
-
McSzaby
őstag
Sziasztok!
Van itthon egy 4 Ohm-s autós erőlködő, ami két videoton hangfalat hajt. Elég jó, elég jó, de van még egy "csatorna" az erősítőn,amire egy mélynyomót lehetne rákötni. Mennyire nehéz jól megépíteni egy ilyet,hogy álljak neki és mikre van szükségem? Illetve még az a kérdésem, hogy a videoton hangfalak kicsit kopottak, ezeket megcsiszolhatom és lelakkozhatom? Ezek a szokványos "régi videoton" anyagból vannak,aminek fogalmam sincs a nevéről.
#ThankYouSirAlex #ThankYouLouis
-
törölt tag
válasz artiny #17586 üzenetére
15 voltos adaptert szerezz, azt nem tudom, hány amperes kell hozzá, próbáld megszerezni ezt az adatot az internetről, és azzal használd. A 16 voltosat inkább ne, kisebb nagyobb-idő alatt tönkre mehet az erősítő.
Az sem kizárt egyébként, hogy az előző adapter tönkre tette az erősítőd.
A hangfalakat a front L-R-re kötötted rá (azaz sima L-R, az LS és az RS a hátterekhez van) ? Azt is derítsd ki, hány Ohmos hangfalak kellenek hozzá. Próbálj jelet adni az erősítőnek a koaxon, vagy az optikain, ha pedig az analóg inputon adsz neki jelet, akkor jack-jack csatlakozással csináld ( a hangkártyán is van, a front L-R-t használd), az, amit linkeltél, ki tudja, hogy jó e az erősítődhöz, lehet, hogy a szabvány csatlakozással nem működik helyesen. -
fero02
nagyúr
válasz artiny #17586 üzenetére
Az eredeti táp 15V 4A. A 16V még csak rendben lenne, mert elfűti, de a 2.5A az édes kevés. Emiatt szólhatott eleve halkabban. A gyári hangfalacskák 4 Ω-osas, a hangfal meg 8Ω, ez a kevés táp miatt ismét lehet egy ok.
Továbbá az elhiccent táp okozhatott bajt az erősítőben, de ehhez szakember kell.Amúgy hogy van a jelforrás bekötve? Másik bemenetet is próbáltál?
Nem tudom hova valósi vagy, de nekem ugyanilyen szettem van. Ha meg tudjuk oldani, akkor szívesen kipróbálom Neked.
-
artiny
őstag
Lehet kicsit off,de szeretnem megtudni hogy szerintetek:
Miért nem szól a hangfal rendessen, rossz lehet az erosítő?
Van egy erosito ([link]) Creative 5700 5.1 es szetbol.
Idaig nem volt hozza adapter. Amikor elszor kiprobaltam egy masik creative 5.1 adapterevel akkor kiegettem az adaptert mivel masmien volt az adapter árama.
Azota szereztem hozza (egy notebook adaptert 16V,2,5A),rakotottem egy ilyen hagfalat. ([link]) A hangfal nagyon halkan szolt,csak ha maxra tettem akkor engedett ki hangot magából.
Mivel sok gomb van az erősítőn el kezdtem nyomkodni es volt amikor valamelyik gombra felhangosodott egy rovid ideig(de akkor is olyan furan "belulrol szolt,nem tisztan")(nem tudom melyikre mert levan kopva az írás mar rola...) Rossz lehet? vagy tonkre mehetett amikor kisült az adapter ..
Az erosito hatuljan eleg fura a bemenet amivel osszekell kotni pl. az erositot a pcvel(jackes végzodes es amit benoymok az erositobe az pedig olyan auxos. AZ auxos nem a hagyomanyos hanem ilyesmi a "feje,vege":[link] ) de elvileg mukodni kell a kabelne mivel massal leprobaltam ott szolt jol. Az erositobe is belemegy ,egyet kattan is.
[ Szerkesztve ]
-
DjSteve85
csendes tag
Közbe a márkát figyelembe véve találtam 4ohmos monacort:
Monacor DTM-104/4
Ezt bele merjem rakni? Vagy mást keressek (keressünk)? -
DjSteve85
csendes tag
válasz axwel18 #17583 üzenetére
Ez szinte ugyan úgy néz ki, mint ami gyárilag van benne. Még a műanyag "előlapja" is, furatok, mágnesméret, membrán... DE:
8ohmos (ami nekem kell, az 4), és a teljesítmény is gyanús, bár lehet, hogy a gyári is hasonló és azért száll el mindig a magas. Elvileg a hangfalam 100/200W-os. 100w névleges 200w zenei teljesítmény.
Ezek tudatában vélemény?[ Szerkesztve ]
-
DjSteve85
csendes tag
Sziasztok!
Van egy sztereó Technics SA-EX120-as erősítőm, tegnap vettem hozzá egy Technics SL-DD33-as bakelitlejátszót. A hangot pedig két SB-CS95-ös hangfal adagolja a fülemnek.
Összedugtam sima olcsó RCA kábellel. BÚGOTT. addig dugdostam a kábeleket, mígnem a magas sugárzóim (eas-25kh303t) elfüstöltek.
Van egy ismerősöm, aki segít a jó beállításba, hogy miért van a gerjedés (búgás), de a hangfal gondot oldjam meg én.
Tudnátok valamit ajánlani a két magas javítására, cseréjére? Ha megint felveszem a kapcsolatot a hivatalos technics szervizzel, az gyanúm szerint szulyos 10ezrekbe fájna (anno kb 8-10 éve 2*12K körül küldték a két magasat). Más alternatív megoldás?
Minden segítő hozzászólást szívesen fogadok és megköszönök!
Üdv! Steve -
axwel18
senior tag
válasz fero02 #17576 üzenetére
Pont azért akarom majd átalakítani. A vágási értékeket variálni akarom majd a nekem megfelelőre. Egyébként 7 literes kis reflex dobozba mennek majd egy Hivi f5bn mély-középhez és egy Monacor DT-99-es magashoz. Tehát ezekhez kell majd átalakítani a váltót. Bár lehet félreérthetően írtam le szóval bocsi.
[ Szerkesztve ]
-
-
axwel18
senior tag
Sziasztok adott egy SAL hv211a hangváltó amiben 5w3r3j van írva az ellenállásra akkor gondolom azt egy ilyen-re kellene cserélni vagy tévedek ?
-
axwel18
senior tag
válasz MasterMark #17569 üzenetére
Szerintem az olcsóbb HV211A típusút vedd és abba cseréld a kondikat jó minőségűre és jobban jársz. Én is azt csináltam a mostani épített dobozomban és megvagyok elégedve vele.
-
MasterMark
titán
Üdv újra.
Van egy másik hangfal, amiben van egy mély, és egy magas hangszóró, de nincs benne hangváltó. Milyen kéne bele, mit kell nézni egy hangváltónál?
Egy ilyen pl. jó lenne? SAL a hangszóró is, 230 Watt van a mélyre írva.Switch Tax
-
OTika
aktív tag
válasz lord_devil #17566 üzenetére
Köszi, ilyenre gondoltam.
-
OTika
aktív tag
Sziasztok!
Hangváltó tervező programot keresek. Tudtok nekem ebben segíteni?
köszi, üdv.
-
ozzy711
őstag
válasz JONAS77 #17561 üzenetére
Igazából az okozhat gondot, hogy ha a tépegység 8 ohmos hangfalra van tervezve, ( magyarul az ehhez tartozó kimeneti teljesítményhez pl. 100 wattra ) és nincs tartaléka. Ha 6 ohmos hangfallal hajtod meg csak annyit teszel, hogy nagyobb kimeneti teljesítményt veszel ki az erősítőből ( a hangfal a megadott 8-nál kisebb ellenállása miatt ), ami nagyobb áramfelvétellel jár.
Ha a tápegységben ( főleg a hálózati tarfóra gondolok elsősorban ) erre az esetre nincs elég tartalék, akkor ( persze szerintem csak nagyobb hangerőn ) esetleg a védelem leválasztja a dobozaid az erősítőről, megakadályozva a túlterhelést.
Véleményem szerint a 6 ohmos dobozoknál még ez nem igazán áll fenn, inkább a 4 ohmosoknál lehet gond ( bár azért a hangfal impedancia minimuma is beleszólhat, -amit egy gyártó sem ad meg, sajnos azt mérni kell- ).
Lényeg: szerintem bevállalhatod![ Szerkesztve ]
-
JONAS77
aktív tag
Üdv!
Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy az nem okozna gondot, esetleg a későbbiekben,
ha egy receiver-re Sony STR-DH520, aminek 8 ohmos kimeneti teljesitménye van 7x100W-on és erre szeretnék kötni YAMAHA hangfalrenszert ( Yamaha NS-50F 5.0 ), aminek a hanfalai, csak 6 ohmosak!?Fontos lenne, köszönöm!
Opel Grandland X - Sky-Watcher 200/1000 NEWTON TELESCOPE + BAADER HYPERION ◙ OLYMPUS E-620 + 14-42mm + 40-150mm + 70-300mm, HLD-5, iPhone 15 Pro MAX 256GB
-
satuka72
csendes tag
válasz lord_devil #17553 üzenetére
PC táp "-12V"-os ágát meg lehet valahogy erősíteni? Arról nincs valami infód, rajzod véletlenül?
-
-
satuka72
csendes tag
válasz lord_devil #17553 üzenetére
Szerintem majd kap egy rendes tápot.
-
ozzy711
őstag
Akkor még nagyon jó áron van! Az enyém majd 3-szor annyi volt kb. 10 éve! ( Igaz kapacitást is mér, de csak 400 uf-ig, míg az újak már akár 10.000. uf-ot is tudnak mérni )
Kérdés, hogy mennyire tudod kihasználni. Annak idején a hangváltó "finom beállítására " használtam: tehát arra, hogy egy gyári ( jellemzően Visaton ) tekercset megbontottam és kisebb értékűt készítettem belőle, de jó szolgálatot tett a gyári hangfalakban lévő tekercsek bemérésénél is! Főleg amikor ki akartam váltani jobb minőségű légmagos tekercsekkel a gyári vasmagosat.[ Szerkesztve ]
-
satuka72
csendes tag
Szép napot mindenkinek.
Egy ismerősöm azzal a kéréssel keresett fel, hogy van 2 hangszórója,(később dobozolja is) ahhoz kellene valami erősítő. A számítógépre szeretné kötni. Kis gondolkodás után a TDA2030-as IC-t választottam, azzal egyszerű erősítőt lehet építeni. Teljesítménye kb. 14W, ez a hangszóró, hangfal ellenállásától is függ. Viszont 4 és 8 ohm-os hangszórókat is rá lehet tenni. A tápfeszültégre sem túl érzékeny, +/-6V-tól +/-18 volt-ig működik. Neten sok kapcsolást lehet találni hozzá.
Az áramkör elég egyszerű, nem nehéz megépíteni. Ez egy mono erősítő IC, így duplán kell megépíteni, de így is kb. 2000Ft-ból össze lehet rakni. Próbaüzemhez egy PC tápot használtam, az tud +12 és -12 voltot is.
Szerintem elég univerzális a hangfalakat illetően. Képet mellékelek róla: -
ozzy711
őstag
Cikkszám alapján, csak konkrét típusoknál ( pl. Visaton, bár arra rá is írják ) lehet megmondani. Van erre szolgáló induktivitást is mérő multiméter. ( nekem pl. van... nem olcsó ).
Ránézésre a nagy kb. 1,5-2 mh érték közötti a többi majdnem egyformának tűnik 0,4-0,8 mh közötti lehet.[ Szerkesztve ]
-
rihi1
tag
Sziasztok!
meglévő sztereo rendszeremet szeretném kiegészitei egy aktív szubládával.
50% zene 50% filmre lenne!
van valakinek meglévő terve vagy elképzelése hogy miből kéne épitenem!
olyan 50ből jó lenne ha kijönne
köszönöm! -
törölt tag
válasz myckie2 #17543 üzenetére
Ha nem akarsz az elmélettel vesződni, riasztó számodra a szakzsargon, ami ismerete nélkül szinte orosz rulett a saját kezű építés, akkor javaslom, hogy használtan keress kész hangfalakat, szinte minden ár szegmensben találsz jó darabokat, meghallgathatók, tanácsokat is kaphatsz, pl a házimozis topicban. Írd le nekik, hogy mennyiből vásárolnál, használt is lehet (egyébként is javasolt), és mekkora helységben használnád, milyen erősítővel, esetleg nézz körül itt a P.H-n és linkelj nekik pár hirdetést (JBL, MISSION, JAMO, QUADRAL, HECO, stb márkákat, hogy csak párat említsek), ha gyári dobozokat veszel, sokkal nagyobb az esély, hogy a végeredmény kielégítő lesz. Ha építeni akarsz, akkor sok csalódás és olvasgatás-okulás-jelentős anyagi ráfordítás után fogsz jó eredményeket elérni.
Kétutas sztereó hangfalpár építése mellett dönts először, ha belevágsz, olvass sokat, kérdezősködj, a kínaiakat felejtsd el...(SAL, MNC, s.t.b.).
Ismert 5.1 mint olyan, nincs, mint ahogy egyforma akusztikájú szoba vagy fül...számít, milyen erősítőre van rákötve a hangfal, mi a forrás, egyáltalán mi a számodra jó hang, számít a kábelezés, stb...érdemes lehet kész rendszereket meghallgatnod, hogy el tudd dönteni, mit vársz el egy rendszertől (akár magánszemélyeknél, akár boltokban).[ Szerkesztve ]
-
myckie2
őstag
Sziasztok!
Lehet, hogy már kérdezték ezerszer tőletek, de azért megkérdezem. Erről a SAL hangfalépítési útmutatóról mi a véleményetek? Érdemes pénzt áldozni rá, vagy van tapasztalat és nem szól eléggé szépen. [link][ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz valory #17537 üzenetére
Minél egyszerűbb a hangváltó, annál jobb. A legjobb, ha a 25 (nem 30 ) centis kap egy tekercset, a magas meg egy kondenzátort, esetleg ellenállást kell még, de ha névlegesen 8-8 Ohmos hangszórókat használsz, akkor 4 Ohm lesz párhuzamosan kötve, az meg vállalható lehet (az erősítődet nézd meg, ott leírják, hogy mi a minimum érték).
Kondenzátor mindenképp kell, abból vehetsz-kereshetsz jobb darabokat, de először rakd össze a cuccot és hallgatózz.
A merevítés az, amire gondolsz. De jobban jársz, ha megduplázod a merevítés helyett a falvastagságot, nem lesznek káros hullámok a merevítők miatt.
Az a vatta szerű kabát bélés jó lesz (vatelin), de kezdésnek elegendő, ha a hátfalra ragasztasz egy réteget, hallgasd meg majd, kísérletezhetsz vele. Semmiképp ne tömd ki vele a doboz belsejét!
Még valami: használj jó minőségű kábelt a dobozon belül is, érdemes.
Jó szórakozást az építéshez.
Szerk: A léc is jó lehet merevítésnek, ahogy írtad is.
Készülnek hangfalak úgy, hogy az aljukra kvarc homokot tesznek, 8-10 litert, vagy többet, olvass utána egy kicsit, ez is a jobb hangzást szolgálja, ha emellett döntesz, akkor így kell tervezned a dobozt is.[ Szerkesztve ]
-
valory
tag
válasz #10726912 #17536 üzenetére
Köszi a választ! Frontként akarom használni, nincs szubb... Magasnak semmiképp se piezzót akarok, valami dómsugárzót, rendes szűrővel, nem kondikkal. Egyébként nem 30 centis, csak 25. A merevítés alatt érted azt a "polc" szerű dolgot, amilyen található az általam linkelt képen is? Az gondolom megoldható középtájon léc felhasználásával, hogy férjen el a mélysugárzó. A reflexcső maradjon középen alul, vagy menjen jobbra/balra kicsit? Tömítésként gondolom használható az a vattaszerű ruhatömés, ami téli kabátokban is megtalálható (persze nem abból kibányászva, hisz lehet venni méterre is)
kényelmesebb a biztonsági öv, mint a tolószék!!! "Őszintén szólva, inkább azért kritizáljanak, hogy dominálok, mintsem azért, hogy lassú vagyok." (M.S.)
-
törölt tag
válasz valory #17535 üzenetére
Frontként akarod használni és a rendszered mellett nincs aktív szubb?
A Salnál jobban fog szólni, de kétutasban gondolkozz, felesleges a 3 utas és kevés az esély a jó hangra. 60 literes dobozban reflexként használd, csináld masszívra (akár dupla rétegű dobozt, azaz 19 helyett 38 milliméteres falakkal), a reflexcsövet 8 centis PVC-ből pl, a hangolást lelkiismeretesen csináld, hallgatózás után megtudod, hogy mennyi csillapító anyag kell a dobozhang miatt. Ha 19 millis anyag mellett döntesz, akkor tegyél bele belső merevítést legalább 3 helyre egyforma távolságokra. EZ így hasra ütős, de mérések nélkül ezekkel a hangszórókkal ennyit tudsz elkövetni kb.
Még valami: zárt házas magasat válassz (ne piezzót, linkeld, ha kiválasztasz valamit, kereshetsz használtat is) és a 30 centist lehetőleg a magas alá tedd közvetlen, amennyire lehet, a reflex cső mehet alulra, az előlapra.
Sok sikert. -
valory
tag
válasz r4pt0r #17534 üzenetére
Tudom, hogy nem a legjobb választás az MNC és a SAL, de jobbakra nincs lehetőségem. Amúgysem vagyok audiofill, a lényeg, hogy ezekből a legjobbat hozzam ki. Pl. egyik ismerősömnek van egy pár SAL 2200F hangfala és nekem bejön ahogy szól. Remélem, hogy amit összerakok, azért szebben fog szólni, mivel csak 10 collos a mélysugárzója.
kényelmesebb a biztonsági öv, mint a tolószék!!! "Őszintén szólva, inkább azért kritizáljanak, hogy dominálok, mintsem azért, hogy lassú vagyok." (M.S.)
-
r4pt0r
tag
válasz valory #17533 üzenetére
Szerintem inkább írd le mennyit szeretnél költeni az egészre, és akkor tudnak ajánlani neked valamit itt a fórumozok. De ezeket a Sal terveket kerüld el, és lehetőleg a hangszórókat is, mert ha nem akkor a szépen szól nagy valószínűséggel nem fog teljesülni. De mivel már megvan a mély, ami egy MNC nehéz dolog lesz valami jót összehozni.
-
valory
tag
Sziasztok,
szereztem egy pár M.N.C. Sunflower 10 colos (model:30310, 8OHM-os) hanszórót, és szeretnék nekik dobozt építeni. A kérdésem az lenne, hogy használhatom a mellékelt SAL doboztervét, illetve a magas/közép hangszórókat, amiket ajálanak a tervben (és azokból melyiket, hisz 3-4 modell van felsorolva). Házimozi rendszerre lenne kötve, ezért nagyon fontos, h szépen szóljon. Sony STR-DE 445 rendszerre lesz kötve.
[ Szerkesztve ]
-
CounterBoci
senior tag
Üdv!
Házimozit szeretnék és a mélyre úgy esett a választás, hogy mivel nem szeretem az egyszerű megoldásokat az ágy lesz egy nagy lapos mélytölcsér. Tehát így a helyszűke megoldva, mondjuk a felét gondoltam erre a célra építeni, a másik fele marad sifony Tölcsér nagy méret problémája így megoldva. Kivitelezés nem okoz gondot, vannak eszközeim és hangfalat is építettem már. Mivel hely van, azt szeretném, hogy minél mélyebbre menjen, akár a teljesítmély rovására. Hangszóró és rajz párosokat várok. Illetve van egy régi Jamo 20388 15"-os reszelős hangszóróm. Azt is elvihetem felújításra.
-
r4pt0r
tag
A távoli jövőben látok egy hangfalat, amit építenék, de még maradtak fekete foltok.
Hogy lehet a hangszórónak megcsinálni a süllyesztést, ha nincs felső maró. Van valami egyszerű módja? -
McSzaby
őstag
válasz fero02 #17521 üzenetére
A doboz,"hangfal" egy régi Videoton hangfal. Kb., nagyon saccra, mert most nem mértem le; olyan 80*30*50 körüli lehet. Aztán lehet, hogy teljesen más. Az anyaga ugyanaz, mint a többi vidi hangfalnak régen. A megmurdelt azt jelenti, hogy totálisan szétszakadt. A membrán szélénél volt gumi csík teljesen megkeményedett és szétporladt apró darabokra.
#ThankYouSirAlex #ThankYouLouis
-
McSzaby
őstag
Sziasztok!
Van itthon egy Videoton rádiós erősítő hangfalakkal. Szegény erősítő megadta magát, fel is akartam újítani, de csak magával az erősítővel is elég rosszul jöttem volna ki, szóval az az ötletem támadt, hogy a hangfalakat felújítom és veszek hozzá egy erősítőt. A két hangfal közül az egyikben a mély már úgyszint megmurdelt, de nem lényeg, cserélem mindkettőben. A kérdés a következő lenne:
-A hangfalba milyen hangszórókat ajánlotok, illetve hangváltót? Akkor már cserélem a magasat is és akkor csak a "dobozt" tartom meg. Megfelelő ár/érték arányú terméket keresek, ami elég egy kis panel szobába!#ThankYouSirAlex #ThankYouLouis
-
törölt tag
válasz MasterMark #17518 üzenetére
Bútor lappal vagy ha nincs más, OSB lap is jó, vagy rétegelt lemez...méretre vágod, és rácsavarozod, ha hozzá férsz belülről, akkor onnan tedd bele. Ha a motor tömítő anyag szilikon bázisú (F.B.S, vagy ahhoz hasonló, de piros színű, nem jut eszembe a neve), akkor jó lesz. De egyébként 500Ft körül vannak ezek az anyagok, kár a motor blokkokhoz való szerelő pasztát elhasználni hangfalhoz..
-
törölt tag
válasz MasterMark #17516 üzenetére
Nos: Ezek SAL hangszórók. 8 Ohm (k.b.), teljesítményt ne akarj tudni, amit ír a gyártó, az sajnos nem igaz.
A logikád jó, kösd le a közepeket és a magas hangszórókat és csinálj egy tesztet: a lekötött hangszórókat szereld ki a ládákból, a nyílásait fedd le de úgy, hogy a fedő lap ne csak csavarozva legyen, hanem tegyél közé pl sziloplasztot, vagy hasonló tömítő anyagot, ha van otthon 6-8 centis (inkább 8) PVC csöved, vagy papír csévéd (a vastagabb faluból), akkor ezt tedd be reflex csőnek, a hosszát annyira vágd le, hogy 3 centire legyen a doboz belsejében a doboz falától. Kösd rá a rendszered szubbwoofere helyére direktben, ne legyen egyik előtt sem tekercs (így csak mélyet fognak kiadni), és kezd el tesztelni, hangold be a reflexcsövet, (hallásra is lehet, bár nagyon nem ez lenne a hivatalos menetrend ), mindig ugyanazt a zenét hallgasd meg ugyanazon a hangerőn és egy-egy centit húzz ki a csövön (ez lenne a hangolás nagyon egy fajta "módja"). Az eredeti mélynyomót kösd ki, a Videoton erősítő is felesleges. Ha nagyon doboz hangja lesz a ládáknak, tegyél bele csillapító anyagot, például vatelint (lazán, ne tömd ki vele a dobozt). A dobozokat fektesd el és a magas hangszóró helyére tedd a reflex csövet. Próbálkozz egy és két ládával egyszerre, ahogy neked a legjobban tetszik, úgy használd. (Ha megvan a végső megoldás és elégedett is vagy az eredménnyel, azért egy esztétikai ráncfelvarrást még csinálj meg légy szíves ). Szakszerűen így nem szabad csinálni, olvasgatni, tanulni kéne, meg sokat költekezni, ezt a rendszert mindenestül sokan eladnák, s.t.b, de nem szakszerű lépések keretén belül ennél jobbat nem tudok. Ha nem leszel elégedett, vissza teszed a + mélynyomót, ezekkel meg majd utánna kezdesz valamit (írok más javaslatot. A magas sugárzókat őrizd meg.).
Jó kísérletezést és jó szórakozást![ Szerkesztve ]
-
MasterMark
titán
válasz #10726912 #17515 üzenetére
Ha jól látom, az egyikben nincsenek is tekercsek, és szerintem az rossz is, mert a közép nem szól, ezért is volt kiszedve. (A hangszóró szerintem jó.)
Van mélynyomóm is [link], ez igazából pluszba mellérakva elég komoly hatást csinál.
Szóval úgy néz ki a rendszer, hogy van egy egyben 5.1-em: Midiland S4 8200
Ennek van egy dekóder része:
Ennek a Line Output-jába van kötve egy Videoton erősítő, két Videoton három utas hangfallal.
A Center, Surround, és Sub, az eredeti rendszer részei maradtak.Most szereztem ezeket az új hangfalakat, és ezt a Subwoofer részre kötöttem.
[ Szerkesztve ]
Switch Tax
-
törölt tag
válasz MasterMark #17503 üzenetére
Üdv. Megkésve bár, de lenne javaslatom:
Ha csak basszusnak szánod a szétszedett hangfalat, akkor hagyd rajta a mélynyomót a hangváltón, mivel 3 utas hangfal, ha "rendes" hangváltó van benne (tekercsek és kondenzátorok meg ellenállások egy nyáklapon), így van rá esély, hogy a mély a hangváltó után csak 1 KHz-ig szól és nem 3-3.5 KHz-ig. Még jobb lenne, ha vennél szubb váltót, azzal össze rakva biztosan csak a mélytartományt erősítenéd, így ha mellé teszed egy pár teljes tartományban szóló hangfalhoz, akkor az alsó tartomány túl erősen fog szólni, elnyomva a közép és a magas hangját. De azt hiszem, hogy neked szubbwoofer hiányod van...azt pedig nem fogod ezzel a megoldással pótolni.
A teljesítmény (azaz terhelhetőség) egyébként nem túl érdekes adat számodra, a hangnyomást úgyis hallani fogod, az ellenállás pedig mérhető műszerrel.
Esetleg linkelj be képeket a hangfalakról, talán meg tudjuk mondani az adatait... -
blattida
nagyúr
válasz vodkaboy22 #17512 üzenetére
Elsősorban a 15000/db kereted és a szükséges méret miatt.
Ha hajlandó vagy használt, de jó állapotú hangszórókat is vásárolni, akkor lehet más is a célpont.Gauranga! हरे कृष्ण हरे कृष्ण कृष्ण कृष्ण हरे हरे || हरे रामा हरे रामा रामा रामा हरे हरे||
-
vodkaboy22
addikt
válasz vodkaboy22 #17512 üzenetére
http://www.monacor.hu/product/show/8258/SPM-200X-4
Na ezt néztem ki Monacorból ami 20centis 4ohmos és papírforma szerint elég lineáris is de occonak tűnik
Várom a tippeketVillamos- és Gépészmérnök - Blog-omban audio felszerelések és saját készítésű elektroncsöves erősítők.
-
blattida
nagyúr
válasz vodkaboy22 #17509 üzenetére
Ha új hangszórót szeretnél, akkor marad a monacor és a visaton.
Gauranga! हरे कृष्ण हरे कृष्ण कृष्ण कृष्ण हरे हरे || हरे रामा हरे रामा रामा रामा हरे हरे||
-
blattida
nagyúr
válasz vodkaboy22 #17507 üzenetére
Mennyiért, mekkora terhelhetőségűt és érzékenységűt?
Lehet Monacor, Visaton, Sonido, Lowther, Fountek, Focal, stb vagy más hangszóró, csak az igények és a pénztárca szab határt.Gauranga! हरे कृष्ण हरे कृष्ण कृष्ण कृष्ण हरे हरे || हरे रामा हरे रामा रामा रामा हरे हरे||
-
vodkaboy22
addikt
-
Revox66
tag
válasz vodkaboy22 #17505 üzenetére
Hali
Mintha olvastam volna ilyesmit egy oldalon ilyen pioneer hangszóróval készítették. Milyen hangszóróra gondoltál ? -
blattida
nagyúr
válasz vodkaboy22 #17505 üzenetére
És mély hangszóró nélkül, szinte ugyanaz...
Gauranga! हरे कृष्ण हरे कृष्ण कृष्ण कृष्ण हरे हरे || हरे रामा हरे रामा रामा रामा हरे हरे||
-
fero02
nagyúr
-
MasterMark
titán
válasz vodkaboy22 #17502 üzenetére
Köszi, a hangfalak csak basszusnak mennék, ezért ez nem gond.
Sajna nincs ráírva semmi a hangszórókra, ezért kérdeztem mérhető-e.
[ Szerkesztve ]
Switch Tax
-
vodkaboy22
addikt
válasz MasterMark #17501 üzenetére
A watt-ot nem hiszem jó eséllyel a szórón rajta van (az ellenállás is.) Viszont ha rámérsz 1 ellenállásmérővel jó eséllyel az ellenállást is kitudod mérni
Igen 1 szórót simán ráköthetsz az erősítőre a probléma az lesz ha nem széles sávú akkor csak azt a tartományt fogod hallani amit a hangszóró tud. Magyarul, ha a mélyet rákötöd akkor valszeg 60-3500Hzig vagy kevesebbig fogsz csak hangot hallani (Mert ennyit tud slusz passz)
De nekem még senki se válaszolt! Egyáltalán aki itt van a fórumban látott már open baffle hangfalat?
Villamos- és Gépészmérnök - Blog-omban audio felszerelések és saját készítésű elektroncsöves erősítők.
-
MasterMark
titán
Üdv
Lenne két kérdésem, mert a Hi-Fi-s topikból elüldöztek.Első, hogy van egy három utas hangfalam, abból ha lekötöm a hangváltót, meg a többi a hangszórót, akkor csak a mélyet közvetlen rá lehet kötni?
Második, hogy van két kivágott luk a hangfal alján, oda hogy lehet kiszámolni milyen hosszú bass reflex cső kell?
szerk.: +1 meg lehet valahogy mérni, hogy egy hangszóró hány Ohm-os és hány Watt-os?
[ Szerkesztve ]
Switch Tax
Új hozzászólás Aktív témák
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Automata kávégépek
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Töltőtoll kedvelők/használók topicja
- Milyen videókártyát?
- Azonnali fáradt gőzös kérdések órája
- Trollok komolyan
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Nagyrobogósok baráti topikja
- AliExpress tapasztalatok
- További aktív témák...
- Dell XPS 13 7390 2in1 - 13.3" 4K UHD Érintó - i7-1065G7 - 32GB - 1TB - Win10 PRO - MAGYAR
- ZBook Firefly 16 G10 16" FHD+ IPS i7-1355U RTX A500 32GB 512GB NVMe ujjlolv IR kam gar
- Precision 5560 15.6" FHD+ IPS i7-11800H T1200 32GB 512GB NVMe magyar vbill ujjolv IR kam gar
- HPE StoreEasy 1450/DL60 Gen 9 + egyéb apróságok
- XPS 9720 17" 4K+ érintő i7-12700H RTX 3060 32GB 512GB NVMe ujjlolv IR kam gar
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest