Hirdetés
- Bluetooth hangszórók
- 3D nyomtatás
- RAM topik
- Házimozi belépő szinten
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Kivizsgálja az Arc meghajtó magasabb többletterhelésének az okát az Intel
- Gaming notebook topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
hw224x
csendes tag
Aha, értem, szóval ide...
Üdvözlet, új vagyok a fórumon, de a hangfalak közt nem.
Szeretnék bemutatni egy közelmúltban általam elkészített pár hangfalat. (1 pár)
Nem tudom kinek mennyire ismerős a kis Tesla hangfal, melyben egy 16 cm-es mély és egy kb. 8 cm-es magas van, a Tesla lemezjátszóhoz járt eredetileg. Egyszerű hangdobozban, egy porvédő előlappal. Két pár ilyen Tesla doboz hangszóróit használtam fel.
A dobozterv nem változott semmit, csak a két dobozt úgymond egymás felé építettem, tehát két darab iker hangdobozt készítettem nekik, egy dobozban ugyanaz a térfogat, illetve ugyanaz a befoglaló 3 dimenzió, csak kettő egymás felett belül elválasztó fallal természetesen. Elektronikailag nézve a dolgot sorba kötöttem a dobozban lévő két elektronikát. Sajátossága, hogy a két pár kis Teslám alapból nem volt pont ugyanaz, így az új dobozban lévő sorba kötött két áramkör közül az egyik kétutas hangváltóval rendelkezik, a másik pedig szélessávra kötött méllyel és egy kondis magassal... Na de szóval egy doboz névleges ellenállása így 8 ohm lett.
Így nagy vonalakban ennyi... a tesztelés során a hangja elnyerte a tetszésemet, (szerencsére nem csak az enyémet).
Rendkívül erősnek tartottam. A mélye is ütős, persze, de a dobozok valódi specialitása a magas hangok ereje.
A doboz készítésekor pedig odafigyeltem az ízléses megjelenésre. A doboz alján lévő rács mögött valójában az alsó mély hangszóró áramköréhez tartozó magas hangsugárzó van. Cseresznye és tölgy színű bútorlapokból készítettem. Álló hangfal, vannak gumitalpai. -
Turbina33
senior tag
válasz
david_95 #15393 üzenetére
Nekem van belőle egy pár,de egyedi gyártásúak,nem olyanok,mint az eredeti.Ezek hangosításra valók,nagyon érzékeny szórók,nagyon hangosak,nagyon szép hangjuk van! Ha erre a célra kellenek,akkor keresd shalafit,nekem ő csinálta őket,és hamarosan csinálja a másik kettőt!
-
hw224x
csendes tag
most hova irja ki ezt?
-
david_95
csendes tag
Valakinek van tapasztalata ezekel a hangszórókal?
http://www.hangszoro.net/index.php/h2000/melykozep-hangszorok/ha31-422g-detail
Aban a dobozban épiteném meg amit ajánlanak hozzá a gyári leirásban.
Ajánlott doboz: 64 liter b-reflex ~42Hz-re hangolva, 100*120mm-es egyenes reflexcsővel.
-
Turbina33
senior tag
tzsolesz!
Hamarosan hoznak egy bulidobozt átalakításra,kisértetiesen hasonlít a tiedre! A mély ugyanaz,a térfogat is hasonló ránézésre.A piezót kell kicserélni benne MNC driverre...
-
Turbina33
senior tag
Ha értékesebb kategória a szóró,és a papíron kívül más nem sérült,akkor szokták javítani.Szalvétához hasonló anyaggal szépen befoltozzák,a sérülés alig lesz látható.Lehet benne komplett mozgórészt cserélni,jó hangszórós megcsinálja eredeti minőségűre,alkatrészek vannak dögivel.Viszont ennek az ára több lesz egy új szóróénál,ezért ez a fajta javítás olcsóbb kategóriánál felejtős.
-
Giot
addikt
Egy ilyen hibával mit lehet kezdeni? [link]
Vagy ennek kakukk?(#15385) tzsolesz: Mennyi munkaóra van benne! Félelmetes.
-
tamas456
csendes tag
Hello, szeretnék építeni egy hangdobozt, csak nemtudom hogy kezdjek neki, 2 db MNC 160W hangszórót szeretnék belerakni (ez csak a mély hangzás miatt lenne) de kültéren lenne használva, milyen doboz lenne ideális?
-
tzsolesz
nagyúr
Kis érdekesség.
-
topaz45
tag
Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni!
Kaptam 3 darab hangszórót:
Westra om-100-438
Magnat T 13 M 450 G
Magnat W 165 CP 470 G
Meg egy olyan hangváltót hozzá ami egybe van építve a hangfal csatlakozóval.
Ezek valamikor egyben voltak egy dobozba csak nem tudom milyenbe.
Reflexbe, zártba,állóba polcon.mekkorába stb.
Szeretnék dobozt csinálni nekik ebben kérem a segítségeteket,illetve hogy egyáltalán érdemes-e nekiállni? Vagy ha tud valaki olyan programot ami kiszámolja nekem milyen dobozt csináljak.
Köszi -
Turbina33
senior tag
válasz
shalafi66 #15370 üzenetére
A fáziskúppal mi a baj? Szerintem szép,ha csak az esztétikát nézzük,jobban eladható lenne a szóró.Akusztikailag nem tudom mennyit kavar be a képbe,de annyira nem lehet rossz,sokan használják.Abból az anyagból csinálnád,amit láttam nálad? Érzékenységet hová saccolnád? Nem kéne 200-tól indulnia,elég volna 5-700-1K-tól.
Piros színűt nem lehetne,mer ez a sárga mostanában olyan izé...
-
-
-
shalafi66
veterán
-
Turbina33
senior tag
válasz
shalafi66 #15365 üzenetére
Friss peremezés? Szép munka! Azé a pirosra tehetnél egy kis mágnest,vagy a kékből törjél le egy kis darabot!
A H2000-es 451-ek is ilyenek,a négyből három teljesen egyforma volt,csak egy volt kissé eltérő a többitől.Járatás és + mágnes után ikrek lettek!Le a kalappal!
-
shalafi66
veterán
válasz
Dr.Zoo #15363 üzenetére
De, a doboz maradhat. Ha a régi hangszóróval tetszett a hangja, akkor azzal is fog, amit ajánlottam. T-S oldalon nagyjából egyeznek, de a JBL jobb mechanikailag és terhelhetőségben, lineáris tartományban.
Ha egy-két képet tudnál a sérült hangszóróról küldeni privátban, ránéznék. De szerintem nekem jó lenne valamire, még ha nem is akarod megjavíttatni.
-
-
shalafi66
veterán
válasz
Dr.Zoo #15360 üzenetére
Így már más. Mennyire sérült? Mert ha nem szakadt át, nem gyűrődött a membrán, akkor érdemes lehet megcsinálni.
Az eredetileg megadott paraméterekhez nagyon hasonlít a JBL GT5-12-es hangszórója, mindkettő zárt dobozba való T-S arányokkal bír, szerintem hasonló átvitelük lenne ugyanabban a dobozban.
-
shalafi66
veterán
válasz
Dr.Zoo #15353 üzenetére
A membrán hogy sérült? Telibe van takarva porvédővel szinte. Habszéle van, az meg egy pár év múlva úgyis lebomlana. A pille cserélhető gond nélkül, de a membránt max. megfoltozni lehet, olyan nem lesz, mint újkorában.
A kérdés az, hogy milyen dobozban van? Ennek függvényében egyik-másik JBL ajánlható a helyére. -
Dr.Zoo
őstag
Akar a rossebb építeni, a doboza megvan, akkor abba veszek egy hangszórót azt jézus. Csak az izgat, hogy milyet érdemes.. Ennek nagyon szép, mélyről jövő basszusai voltak, nem kellett üvöltetni hogy "szóljon" ...
Esetleg tipp?
(ha valakinek kell, keressen priviben, jelképes összegért vihető az audiobank) -
Dr.Zoo
őstag
Sziasztok!
Kérdés: van egy Audiobank TC124 típusú mélynyomóm, de egy balesetkor megsérült a membrán, illetve a pille, most szól de recseg. Érdemes vele kínlódni, vagy vegyek egy újat? A kosár, a gumiperem nem sérült, se a kosár. Esetleg ha hagyjam a francba, akkor tudnátok ajánlani helyette valamit? Valami olyanra gondoltam, aminek van elég tisztességes kitérése, és szép mélyei vannak. Autóba kellene.
KösziZoli
-
shalafi66
veterán
válasz
perempe #15348 üzenetére
Hát ez minden, csak nem szélessávú. Ez marhára keskenysávú, mert már 700Hz-től 5-10dB-s rezonanciák tarkítják. Torzításokról meg már ne is beszéljünk. Egyáltalán nem is tudom elképzelni mire lehet jó.
Giot. Nem kell bedőlni minden olcsó marketingnek.... Keverhetnek tündehajszálat, vagy ogreszőrt is a membránba, ha elrontják máshol.
-
-
Freeman17
csendes tag
válasz
Turbina33 #15332 üzenetére
Ilyen hangszóró van most benne: [link]
A szórók mellett kivezérlés jelző led sor lesz
A középső helységbe nagyon kevés hely van(felülről lehet látni az akkumulátort fogó keretet).
Maximum úgy lehetne, ha szereznék egy derékszögű csövet és akkor középen alul vezetném ki.Nagyon rossz lenne ha oldalt oldanám meg?
Az oldalfalakat nem kell szigetelni vagy vattát beletenni az állóhullámok miatt? -
Turbina33
senior tag
válasz
Freeman17 #15326 üzenetére
Milyen szórók lesznek benne? Én a középső helységet használnám hangolható üregnek,mindenképp előre tenném a csövet!A két szóró egy dobozba dübörögne,onnan lenne a külvilág felé csatolva egy-két csővel. A szórók mellett azok a rések mik lesznek? Oda nem lehetne reflex nyílást tenni?
Szigetelni sziloplaszt tökéletes,hangolni progi+mérőkábel kell. -
x63
aktív tag
Szeretnék készíteni egy centert Tannoy M1 mélyközépből és ugyanilyen dómból, zárt dobozban.
Kérdésem az lenne, hogy vannak bekötve a centerben a mélyközepek -mert ugye általában kettő van benne - illetve elég e ha csak egy megfelelő méretű kondenzátor a hangváltó?Terveim szerint sorba kötnék 2db 4 ohmos mélyközepet és kondenzátorral a dómot.
-
Freeman17
csendes tag
Sziasztok.
Régebben írtam, hogy egy hordozható zenedobozt csinálok.
Szépen lassan csinálgatom, de most a segítségeteket szeretném kérni.
Az oldalsó rések be lesznek tömve.
Elsősorban kültéren lesz használva, hova lenne érdemes rakni a reflexcsövet? (előre nem igazán lehet megoldani)
Ti hogyan szigetelnétek és hangolnátok a dobozt?Így néz ki most: http://www.facebook.com/v/311194038911091 (remélem megtudjátok nézni)
Előre is köszi. -
Giot
addikt
válasz
shalafi66 #15322 üzenetére
..és a dóm vs magnetosztatikus magas sugárzó kérdés eldönthető? Magyarul, jobb e a magnetosztatikus mint a dóm? Vagy ez is túl sok ismeretlenes egyenlet, mely megoldásához több részlet kellene az adott hangszórók anyagáról ,minőségbeli kidolgozottságáról, esetleg az egyén elvárásairól?
Ha a kérdésben ott a válsz nem kell megválaszolni, csak ráutaló magatartást tanúsítani.
-
Giot
addikt
válasz
shalafi66 #15316 üzenetére
"Illetve a Monacor nem valódi ribbon."
Akkor mi?(#15317) blattida Tudom hogy nem drágák, ribbonos mércével. Emiatt kérdeztem hogy megéri e hangban az árát? Vagy inkább egy jó dóm sugárzó.
Ez a Raal gondolom valami 80e forint környéke, azért annyit sajnálnék érte, még ha kettőt adnának ebben az árban akkor is.(#15320) shalafi66: Szalagsugárzó? Ezek szerint minden ribbon magas szalagsugárzó, de nem minden szalagsugárzó ribbon magas?
-
shalafi66
veterán
válasz
blattida #15317 üzenetére
Founteknél van némi szórás, és mechanikailag kidolgozatlanok, illetve a picike felület és hossz miatt csak nagyon magasan válthatók normálisan, 7-8kHz-nél. Tehát háromutasként talán egy speciális, kisméretű mélyközéphangszóró, esetleg kétutasként szélessvú hsz. mellett jobb lehet, mint egy dóm, de egyéb alkalmazásokban nem. Illetve az iránykaraktert is figyelembe kell venni.
Ui: Ezek a sima feszített vékony fóliák annyira nem jók.
-
shalafi66
veterán
-
Giot
addikt
válasz
blattida #15314 üzenetére
Elfogadható ár érték arány, ne fizessem rá a gatyám, de legyen igazán szép hangja.
Prezentálom, rögtön két példával, a fenti kettős elvárásból, számomra milyen ár az elfogadható:
[link] vagy [link]
természetesen ennél lényegesen olcsóbbat is el tudok fogadni.
Így a fentebb említett kettős elvárásból, az egyik megválaszolásra került.
A másikról pedig dunsztom sincs, mit gondoltok ezekről a magasokról?
Milyen minőségűek, megérik az árukat?Kösz! Már kifele lábalok belőle, de tegnap rendesen földhöz, vagyis inkább ágyhoz, vágott, 39 környéke volt a lázam és még a hajam is fájt. A gyömbért viszont szeretem.
-
Giot
addikt
Üdv!
Megéri Ribbon magasra költeni? Valóban annyival szebb a hangja?
MTM elrendezésben szokták alkalmazni?
Illetve van olyan ribbon magas ami árban elfogadható és a minősége is jó?Megint beteg vagyok, influenzás. Yessssss!
-
Turbina33
senior tag
válasz
shalafi66 #15307 üzenetére
Az AudioNL oldalán találtam,de ne kérdezd,hogy melyik volt,nincs kedvem újra átböngészni az egész oldalt! Az ára kissé húzós,hogy finoman fogalmazzak...Ezeknek a szóróknak hihetőek a megadott paramétereik? Az a baj,hogy nem lehet bízni egyik gyártó cuccaiban sem,azért meg hülyeség megvenni,hogy majd megmérem.Az elképzelés eléggé eltérhet a valóságtól mérés után.
-
shalafi66
veterán
válasz
csabi94 #15306 üzenetére
Valószínűleg csak a jelenlegi elhelyezéshez és a szobád akusztikai hatásaihoz nem illeszkedik az eredeti reflexes doboz, egy nagyobb helyiségben, faltól távolabb elhelyezve megfelelne az eredeti hangolás.
A nyílást betömheted nyugodtan, csak annyi történik, hogy csökken a kiemelés mélyben, és kicsit nő a membrankitérés hangolási frekvencia körül, alatta viszont kevésbé mozog majd a membran.
Dominic, valahonnan ismerős nekem ez a hangsugárzó, sok jóra nem lehet számítani, szerintem nem érné meg a ráköltött 40 000,-et, és ha a subvoice-os tartalom nem megy, akkor ugyanolyan nehéz lenne átalakítani, mint építeni egy újat.
Turbina, hol találkoztál hasonlóval?
-
csabi94
őstag
Sziasztok!
Lehet, hogy nem ide kéne írnom, de talán Ti tudjátok a legjobban. Adott egy Universum hangfal (kb. 20-30 éves). Nagyon szeretem, jól szólnak, de miután levettem az előlapot, és befogtam rajta középen a lyukat, sokkal több basszus jött ki, és a membrán is kevésbé mozgott. Ezek szerint, ha azt házilag eltüntetem azt a lyukat, akkor sokkal jobb hangzása lesz a szobámnak. Már csak azt nem tudom, hogy miért csináltak oda lyukat, ha egyszer úgy jobban szólna? Nem lesz baja, ha nem lesz ott luk nem? -
Dominic1
csendes tag
Sziasztok.
Szeretnék felújítani egy Conan T1-es hangfalat. 2db 16cm-es közép hangszóró elől, és 1db (elvileg) 18cm-es mély van az oldalában. A kérdésem az lenne hogy megéri-e felújítani ezt a hangfalat, vagy inkább újat vegyek/csináljak (olvasgattam már a subvoice oldalt, de úgy kínai az egéssz, ahogy van)?
40 ezer körül szeretnék kihozni belőlle valamit, de tanácstalan vagyok. Ha veszek újat, akkor ennyiért túl jót biztosan nem fogok kapni, de ha meg felújítom... -
shalafi66
veterán
válasz
Turbina33 #15301 üzenetére
Keress ehhez hasonlót [link] Ez zártként elvan 30 literben. Illetve a HA25-451 is, csak kevesebb a mélytartomány, és többet kell az érzékenységből feláldozni.
A nagycsapos 200-220mm-es hangszórók szerintem is inkább b-reflexben jók (terhelhetőségüknek is jót tesz). A kicsik mennek zártba.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Lenovo ThinkPad P15 Tervező Vágó Laptop -50% 15,6" i7-10850H 64/512 QUADRO T1000 4GB
- Lenovo ThinkPad P15 Tervező Vágó Laptop -50% 15,6" i7-10850H 32/512 QUADRO T1000 4GB
- EJJ! Dell Latitude 7330 -65% "Kis Gamer" Üzleti Profi Ultrabook 13,3" i5-1245U 16/256 FHD IRIS Xe
- Wilbur Smith könyvek (15 db) egyben
- Egyedi ékszerdobozka
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felváráslás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- Bezámítás! HP Elitebook 840 G11 üzleti notebook - Ultra 5 135U 16GB RAM 256GB SSD Intel Graphics W11
- BESZÁMÍTÁS! Microsoft XBOX ONE X 1TB játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest