- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Milyen házat vegyek?
- Mindent visz: A GeForce RTX 5080 tesztje
- Hobby elektronika
- 3D nyomtatás
- Milyen egeret válasszak?
- Videós, mozgóképes topik
- Készlethiányra figyelmeztett az új GeForce-ok kapcsán az NVIDIA
- Kompakt vízhűtés
Új hozzászólás Aktív témák
-
Turbina33
senior tag
Boldog Új Évet Kívánok!
"Én nem kívánom senkitől, hogy csudás dolgot tegyen, de joggal kívánom mindenkitől, hogy mindig ember legyen." / Ady Endre /
-
szaszlaci
addikt
válasz 010203 #14198 üzenetére
Húha, hát hogy őszinte legyek, fogalmam sincs, hogy tudnék segíteni.
Konkrétan az érdekel, hogy mi az ellenállás, kapacitás, induktivitás és milyen hatást gyakorol az áramra, feszültségre és frekvenciára? Mert az egy komoly tananyag, de utánépítésnél nagy szükség nincs is rá. Saját tervnél igen, ahhoz egy nagyon jó kivonatos rész Subvoice lapján található.
Vagy hogy mit kezdj velük velük, hogyan forraszd be és hasonló alapok? Ahhoz szerintem a Hobbielektronika.hu jó segítség lehet, biztosan van ilyenről szó. De ugye a legfontosabb a gyakorlat és az érdeklődés!■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt
-
010203
tag
válasz szaszlaci #14193 üzenetére
Ennél egy fokkal szájbarágosabban kellene számomra, főleg az elektronikai részt. Azt nagyon gyorsan lezavarod. Mert elméletben tanultam én is fizikát és csináltam áramköröket is programmal, de gyakorlatban egy darab ellenállást nem láttam, vagy azt, hogyan működne akár egy csengő - iskolapélda - hogyan mutatna egy nyákon a gyakorlatban.
-
szaszlaci
addikt
válasz madd dogg #14195 üzenetére
A farost az a barna, kézzel szétszedhető préselt farostok, a vékonyabb változatot pl bútorok hátuljára teszik. Használható ez is. De nem forgácslap vagy MDF, amiről szó van?
Elég körülötte, a lényeg, hogy ne legyen éles kiugrás vagy árok, mert hullám visszaverődést okoz.
Vagy építs után, pl a már ajánlott Sony 102 + 103, vagy olvasd el a már korábban tárgyalt dolgokat, akkor magad is ki tudod majd választani. Piezo semmiképp.
Váltó nélkül egészen biztos nem ajánlott semmit építeni, általában szélessávú szóróhoz is kell. Magas elé minden esetben kell kondenzátor. (Kivétel a zenélő képeslap és a karóra, bár utóbbinál is van egy (azt hiszem) feszültség növelő tekercs.)
[ Szerkesztve ]
■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt
-
madd dogg
senior tag
válasz szaszlaci #14193 üzenetére
18-20mm vastag farost lemez. Elég vastag és erős. Lehet valamit félreérthetően írtam.
Hangszóró süllyesztést ragasztással csinálom meg. Egész előlapot ragasszak majd fel, teljes magasságban, vagy elég csak a hangszórók körül szépen eldolgozni?
Logotechnél nézelődtem, de nem tudom melyik lenne jó. Sony-knál semmi leírás, azt sem tudom, dóm vagy piezo legyen. Tudsz ajánlani onnan?
Szélessáv: jogos, utána nézelődtem. Egyszerűbb egy sima 2utas, váltó nélkül. Az sem olyan vészes ha csak arra kell amire írta, autóhifinél pl. csak újabb vagy prémium márkák használnak váltókat. Régebbieknél max a csipogó előtt van egy kondi. Nagyon max.
[ Szerkesztve ]
-
szaszlaci
addikt
válasz madd dogg #14190 üzenetére
Logoteches FIDEKA hibátlan. Kész szivacsgyűrű kényelmesebb, ha van, azt is lehet használni.
Ezt nem értem. 18-as farostban biztos vagy? Farost az trabanttető papír. A süllyesztést mindegy, hogy úgy oldod-e meg, hogy süllyesztesz, vagy ragasztasz még az előlapra a hsz peremmagasságában valamit, farostot pl.
Logotech pl normális áron.
Bőven elég az, Wattokat nem kell nézni, elég lényegtelen paraméterek.
010203: a minőség igencsak kellene, hogy számítson!
Pl ott a blogomban egy Sony kétutas, az utánépíthető, az áráért nagyon jó.madd dogg 14192: hát szerintem nem a 15 ezres rádió szintjét kellene megcélozni..
Szélessávúakkal pedig óvatosan, kezdőknek általában semmiképp, mert összetettebb doboz szokott kelleni nekik.[ Szerkesztve ]
-
madd dogg
senior tag
válasz 010203 #14191 üzenetére
Akkor használj szélessávú hangszórókat, 13-16-os méretben (a kisebbnek nem lesz mélye, nagyobbnak magasa, bár így sem nagyon), lehetőleg MDF anyag, annyit azért próbálj meg kiszámolni, hogy mekkora űrméretre van szüksége a hangszórónak. Aztán béleld ki vattával, vatelinnel, szivaccsal vagy amid van. Hsz-ek párja 1000-1500ft körül megáll, a többi meg igényeidtől függ. Rádiót hallgatni tökéletes lesz, nincs jobb a 10-15ezer forintos egybe rádiókban sem.
-
010203
tag
válasz szaszlaci #14189 üzenetére
Hijjja, elég sok ez így elsőre és javarészt elméleti. Az általad linkelt blogot olvasom, a tiedre még nem jutott időm, de kapásból feltűnt egy dolog. Ennyire mélyen még kezdetben nem szeretnék belemélyedni. Egyrészt ki szeretném próbálni magam ezen a területen, kevés anyagi ráfordítással, ezért arra gondoltam, hogy egy olcsó hangfalat dobnék csak össze, amiben nem lenne sem mély külön, sem magas, hanem csak egy hangszóró lenne. Egyelőre tapasztalatszerzés szempontjából tökéletes lenne, valamint ajándékba szánom, ott meg egyelőre nem az fog számítani, hogyan szól - bár hazudnék, ha csak porfogónak használnák - dehogy én készítettem, nagyobb örömet okozna, mint maga az ajándék
-
madd dogg
senior tag
Na akkor A következő kérdéseim vannak:
-Hangszórók alatt milyen anyagot használjak? Videoton féle gyurma, vagy subvoice által ajánlott szivacs? A szivaccsal jobban el tudom választani a fától a HSZ-t, de szelel. Én 3. ötletként az ablakszigetelő gumit dobom fel, az üreges, vastag, rezgést is csillapít és tömít is.
-Olvastam, hogy hasznos a HSZ-t süllyeszteni. 18-as farostlemezből van a doboz megcsinálva, és nem szeretnék ebbe belemarni. Felragasztással megoldható a dolog? Vastagságot a mélyhez viszonyítom, ez 10-11mm-re áll ki (a kosár pereme). Tehát jó megoldás és kivitelezhető felragasztani egy 10-12es farostlemez előlapot a teljes előlapra, és belevágni a HSZ-ek átmérőjét? Itt ugye a közép kicsit beljebb süllyed, nem lesz szintben, ezt süllyesztve be kell faragni a 12-es lemezbe, hogy szintben legyen? A csipogót meg gondolom egy az egyben az új előlapra kellene szerelnem.
-Tüskét hogyan szoktatok gyártani? Vagy kapható valahol? Tüskékre akarom állítani a hangfalakat.
-Teljesítményben tudtok ajánlani egy ~max 2000ft/darab árú csipogót az sbx13-hoz, amit még nem nyom el a 300-as mély? Ez a DTF 12 küszködik. Már szaszlaci ajánlott, de az csak 70W-os. Elég az?
Elsőre ennyi.
-
szaszlaci
addikt
válasz 010203 #14187 üzenetére
Somogyit, MNC-t és társait felejtsd el, mert nem olcsóak és szinte használhatatlanok.
Autó hifi vagy házimozi nem egy minőségi kategória, sőt, az igazán jó alapesetben a sztereónál keresendő.
Itt kellene kezdeni, ezt betéve tudni. (Ő épített emencét, de az régen volt.) Aztán fórumok, Klinger könyv. A blogomat is megnézheted, találsz ott egy olcsó és jó Sonys dobozt, ami utánépíthető.Poker65: én csak Shalafit tudom innét ajánlani, aki jól megcsinálja, de marha lassú. Átlagos várakozás nála fél év, vagy még több.
Kiszedted már a szórót, és külön is megnézted, hogy tényleg az recseg-e? Csak a szóró ellenállását meg tudod mérni?[ Szerkesztve ]
-
-
010203
tag
válasz szaszlaci #14186 üzenetére
Ugyanarra mint a pc-s hangfalakat. Az, hogy a youtube ne csak színes némafilm legyen mondjuk
Somogyinál körbenéztem, szóval a boltinál olcsóbban úgysem fogom tudni megúszni - szerintem. Szeretnék megtanulni hangsugárzót építeni, azért nem is helyezem túl magasra a lécet, hogy autó-hifit vagy házimozit építsek.
[ Szerkesztve ]
-
szaszlaci
addikt
válasz 010203 #14184 üzenetére
Szia,
hangsugárzó a helyes, és a sztereó alapfelállásban a 2.0. 1.0-át mire lehet használni?
Mennyi a rászánt összeg? Szeretnél megtanulni hangsugárzót építeni (nem egyszerű), vagy csak egy végtermék kell a boltinál olcsóbban?Dr.Speed: akkor az nagy eséllyel földhurok, szintváltozás van, és a hifi meghülyül. Alapesetben elosztókkal lehet játszani, hogy közösbe dugod a hifit és a PC-t pl. (A legjobb ilyenkor optikai kábelen vinni a jelet, de azt gondolom nem fogadja a hifi.)
-
010203
tag
Sziasztok,
azzal a kérdéssel fordulok hozzátok, hogy szeretnék 2.0-ás vagy 1.0-ás hangszórót - ha jól mondom, ha nem akkor hangsugárzót - építeni. Ehhez hol találok anyagokat? Nem kell annyira komoly, mert egyrészt ez lesz az első ilyen projektem, úgyhogy legalább kezdjem el valahol.
Ha van valami meglátások ezzel kapcsolatban ne tartsátok magatokban.
Üdv
-
szaszlaci
addikt
válasz Dr.Speed #14182 üzenetére
Szia,
kérdés, mekkora a feszültség ingadozás. Lehet, nem tudsz vele mit kezdeni.
Talán puffer kondi gond.
De az is lehet, bezavar a fogyasztó a procinak. Mikrótól pl nem kattog egyfolytában?
Rádiót hallgatva is kattog, vagy csak PC-vel összekötve?■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt
-
Dr.Speed
csendes tag
Sziasztok!
Egy gyári rendszerrel van problémám, amit úgy gondolom ti tudtok orvosolni.
Adott egy LG LX-M341 mini hifi, a probléma, hogy ha valami komolyabb fogyasztó elindul vagy leáll a házban (rendszerint lift, hűtő, olykor lámpa kapcsolás) egy igen komoly durranás és ropogás szólal meg a hangfalakból, mivel csökkenthetem a feszütlségingadozás okozta zavarokat?
Egyéb ötlet a hibaforrására?
Előre is köszönöm
-
szaszlaci
addikt
Egy érdekes szimulátor, hullámterjedésre. Oldalt ki kell választani, hogy az egérrel falat akarunk-e húzni!
-
szaszlaci
addikt
válasz Poker65 #14179 üzenetére
Szia!
Hibás részt sikerült konkretizálni? Gondolok olyanra, hogy például az erősítő okozza-e a gondot. Vagy érintkezési hiba a hangsuágárzóig, vagy azon belül.
Azt mondod, meg van becsülve, gondolom nem hajtottad ész nélkül. A recsegést viszont félig leégett hangszóró szokta okozni. (Lehet félig vagy teljesen zárlatosra égett magas is, az erősítő recsegéssel fog válaszolni.)
-
Poker65
csendes tag
Üdvözlök mindenkit!
Kérlek segítsetek! Számomra nagyon kedves és megbecsült WHARFEDALE TSR-112 es hangfalamban elkezdett recsegni az egyik mély hangszóró. Szükségem lenne egy profi hangszóró javítóra aki ezt megjavítaná.Tudtok esetleg valakit aki ebben igazán jó?Kérlek segítsetek nekem!!!! -
Pepomen
csendes tag
Helló cserélem a hangfalaimban a kábeleket vastagabbra és kérdezném hogy a piezon hangszórón is le kell e cserélni 800w hangfal? és 0.5 kábel van benne gyárilag én cserélném 2.5 kábelre!
-
madd dogg
senior tag
-
szaszlaci
addikt
válasz dízelracer #14167 üzenetére
Azért a H2000 nem egy hulladékot forgalmazó cég! Ez a braun szórójuk az lett, és ezen Shalafi sem tud segíteni. Az övé nem hullik ugyan szét, de már újkorában is használhatatlan. –szubos célokra.
A lényeg pedig itt van, ne akarjunk H2000 alapanyagból szubládát építeni, mert csalódni fogunk!A méréseik hitelesek, ez biiztos. Ha nem szubládát szeretnénk csinálni, akkor pedig nem szállhat velük versenybe semmilyen kínai hangszóró ezen az áron.
A baj azzal van, hogy Shalafi az egekig magasztalta a cég termékeit és saját munkáit, aminek csak az lehet az eredménye –ha nincs mögötte produktum– hogy az egész termékcsalád megítélése drasztikusan romlani fog hosszú távon.Erre pedig csak rátesz egy lapáttal a valóban nagy számban előforduló hanyag szerelés, amiben bizony egy SAL is mérföldekkel jobb. De itt nem egyformaságról beszélünk, hanem szerelési hibákról!
Szóval ezek tudatában célszerű megítélni a termékeket, nem pedig vakon elvetni vagy vakon megbízni benne.■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt
-
fero02
nagyúr
válasz dízelracer #14167 üzenetére
Van baj bőven a H2000-nél. Már nem a minőségre koncentrálnak, így egyre több a hiba.
Annyival jobb, h árban minimálisan olcsóbb, ezek valóban mérve vannak aminek lehet hinni és kisebb a szórás a hangszórók között.
-
dízelracer
őstag
válasz fero02 #14166 üzenetére
Ha csak pusztán a mérési eredményeit nézzük az alapján egy egészen korrekt hangszórónak tűnik. Kár, hogy hazavágták a hanyag kidogozással. Viszont nem csak itt más fórumokon is az egekig magasztalták a H2000 hangszórókat. Hát én nem azt látom. Ezek alapján azt jön át, hogy semmivel sem jobbak a hasonló áron kapható hangszóróknál maximum annyi az előnye, hogy nem hasaraütésre adják meg az értékeket az adatlapon mint egyes olcsó kínai gyártók. De minőségben semmivel sem jobbak azoknál.
-
fero02
nagyúr
válasz dízelracer #14165 üzenetére
Nézd. Jobb, hogy nem vettél.
Az enyém széthullott. Giot is épített egyet, neki sem jött be (az is gyári volt). Aztán ott van a Szász Laci egyedi igényeire épített (direkt sub célokra kért, shalafi egyedileg épített műve) ami szintén gáz volt. Mondjuk neki sikerült túladnia, nem úgy mint nekem (szavahihetőség rulz ).
Elképzelhető, hogy több szériánál is vannak gondok. Mondjuk a gumiperemes dologgal leálltak szerencsére, csak nem értem miért kellett ehhez több év, mire belátták, hogy ez nekik nem megy.
-
PH-User
addikt
Ingyen elvihető egy 40 centis papírmembrános hangszóró, ha érdekel valakit.
Kínai, kónusz nélkül, perem szakadt kicsit.''Amíg szól a zene muszáj felkelni és táncolni.''
-
fero02
nagyúr
Tegnap szétszedtem a betegeskedő (ragasztási hibák gyülekezete) HA25-672 BRAUN-t.
A képeken jól látszódik, hogy a membrán tövénél mekkora darabokban jött fel a ragasztás. Ez nem összekeverendő azzal, hogy ekkorában sikerült leszedni. Ez valóban nem fogta. A rossz minőségű képeken sajna nem látszódik, de azokon a darabokon, ahol ilyen hártya szerűen jött fel a ragasztó, ott a színe is más volt (ahol nem fogta ugye), mint egyéb helyeken (ahol valóban fogta a ragasztás).
Aztán jól látható még az is, hogy mennyire komolyan (ironikusan értve) lett megragasztva a gumi szél. Gyakorlatilag az néhány nagyobb csíkocska fogta... úgy ahogy. A ragasztót az ujjammal fel tudtam pederni mind a gumi szélről, mind a kosárról. Olyan szinten semmirevaló volt, hogy most ha valakinek megmutatnám, akkor nem mondaná meg, h ez valaha ragasztózott felület volt. Mint az új. A ragasztó vagy palmatex, vagy mezei kerékpár belső (tip top gumiragasztó) lehetett.
A pille belső felületén is látható, hogy ugyan ragasztó került mindenhova, de nem túl sok helyen fogta meg.Talán nem meglepő, hogy abbahagyták a gyártását, de lehet jobb is. Ezek után azon sem csodálkozok (amit shalafi66 mondott), hogy 1-2 darab a postázást sem bírta ki.
[ Szerkesztve ]
-
fero02
nagyúr
.
[ Szerkesztve ]
-
szaszlaci
addikt
Megjelent a Musiland Monitor 03 DAC !
32 bit / 384 kHz
• Analog output
Dynamic Range (D / A): 120dB
Signal to noise ratio (D / A): 120dB
Total harmonic distortion (D / A): 0.005%
Frequency Response (20Hz ~ 20KHz): +-0.1dBUSB konroller: Cypress CY7C68013A-56LTXC [link]
FPGA: XILINX Spartan XC3S200A [link]
D/A konverter: Texas Instruments Burr Brown PCM1798 [link]
Fejhallgató erősítő: Texas Instruments TPA6120 [link]USB táp.
Nem néztem még át, hol van csúsztatás, illetve milyen véleménnyel vannak róla.
[ Szerkesztve ]
-
Turbina33
senior tag
válasz szaszlaci #14154 üzenetére
Ha lenne végre időm és pénzem összedobni magamnak egy szobai dobozt,akkor tudnák foglalkozni rendesen a hangtechnikával.Ez a SAL szórós doboz végtelenbe menő munka,inkább ráhagytam,szól,ahogy szól! Normális szórókat kéne vennem,normális dobozba,de az meg nagy pénz,nagy meló...Talán jövőre,tervek azok vannak!
Van egy fényező haverom,azt mondta,hogy majd megmutatja hogyan kell zongoralakk minőséget csinálni!
"Én nem kívánom senkitől, hogy csudás dolgot tegyen, de joggal kívánom mindenkitől, hogy mindig ember legyen." / Ady Endre /
-
Speeedfire
félisten
Lehet, hogy építenék egy subládát a meglévő hangfalaim mellé. Sikerült vennem ajándék áron 2 ugyanolyan tesla hangfalat, mint amilyen most is van. Ugyan azokkal a tányérokkal.
A 2 16-ost lehet, hogy bedobozolnám egy reflex ládába. [link]Meglepő mód az adatlap 40Hz-et ír alsó határnak, de 20Hz-el meghajtva elég becsületesen mozgott a tányér.
Fotóim https://fb.com/toth.szabolcs.art || IG: http://instagram.com/_tothszabolcs_ || Weblapom http://szabolcs-toth.com
-
szaszlaci
addikt
válasz Turbina33 #14153 üzenetére
Nem hiszem, hogy a tudással lenne különösebb baj –hisz nekem sincs– hanem inkább méregess és próbáld értelmezni! Meg hallgasd, a mikrofon csak segítség.
Parkettalakkal hogy haladsz, sikerült már vele szép felületet elérni?
-
Turbina33
senior tag
válasz szaszlaci #14152 üzenetére
Na ja! Régebben simán belevágtam,csináltam rengeteg dobozt,de elméleti háttér nélkül.Részben azért,mert az elmélet nem volt elérhető,részben pedig azért,mert nem értettem belőle semmit! Aztán jött a Klinger korszak,amikor azt hittem,hogy már tudok mindent,és halomra építettem mindenféle dobozt.Azért volt köztük egészen jó is! Ma pedig félek építeni,mert már tudom,hogy ez mivel jár,és azt is,hogy még mennyi mindent nem tudok!
Kedves barátom szlogenje nagyon illik rám: "A tudás kezdete a nemtudás tudása!""Én nem kívánom senkitől, hogy csudás dolgot tegyen, de joggal kívánom mindenkitől, hogy mindig ember legyen." / Ady Endre /
-
szaszlaci
addikt
válasz Turbina33 #14151 üzenetére
Számomra utóbbi.
Szvsz kellene, hogy építs előbb legalább egy olyan dobozt, ahol figyelembe veszed a fontosabb dolgokat, és végigmész a lépéseken. Nem kell jó szórókból, nem az a lényeg. Megkaphatod a világ legjobbjait is, amíg nem tudod, mit kezdj velük, az eredmény sem lehet jó.■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt
-
szaszlaci
addikt
válasz Turbina33 #14149 üzenetére
Nekem eredeti H2000 634 van (illetve a plusz mágneses, és 180-as kosárba szerelt, pozitív habszéles), egy zárt centerben Vifa DX25 magassal. Sajnos ezen is volt gyártási hiba, amit javítanom kellett, de ettől függetlenül jó szóró, sokkal többet ér az áránál. Az általa gyártott elméletileg jobb, gyakorlatilag meg nem tudom, nem járt nálam.
Van még általa gyártott 180 mm-es ARN582 (azt hiszem, ez a neve), ez hibátlan szóró.
Meg volt ugye a braun membrános szemét.■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt
-
-
szaszlaci
addikt
válasz Turbina33 #14146 üzenetére
Tetszik neki, de nem biztos, hogy sok összehasonlítási alapja van. Sajnos a váltót lusta volt jól megcsinálni, pedig a fával nagyon szépen dolgozik.
Egyébként rengeteg olcsó szóróval lehet elérni hallgatható eredményt, ha rászánod az időt. A jobbakért már kicsit mélyebben kell a zsebbe nyúlni, vagy Shalafitól kérni, meg vállalni, ami azzal jár.
Az igazán komoly dolgokról meg nem tudok nyilatkozni.■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt
-
dízelracer
őstag
válasz fero02 #14066 üzenetére
Mai fejjel 3utas hangfalnak neki sem állnék. Elméleti tudásom is kevés hozzá, a kudarc pedig a kedvemet is elvette. Két utasba is lehetőség szerint kerülném a SAL hangszóróit. Én közel sem vágom annyira a dolgokat mint itt páran de szerintem ha valaki nem a hangszóró dobozára nyomott értékeket veszi szent írásnak (mint én anno ) hanem veszi a fáradságot és megméreti a hangszóróit akkor ha csak el nem számolja magát tervezés közben olyan nagy csalódás nem érheti. Azt túlzás lenne kategorikusan kijelenteni, hogy szar az összes SAL hangszóró. Nekem általában két bajom van velük az érzéketlenségük és az, hogy eléggé túlárazottak. Ugyanannyiért tényleg kapni jobbat is. Hallottam már SAL hangfalat elektronikus zenén meglepően szépen szólni. Viszont egy Groover Washington cd-t betéve majdnem sírva fakadtam annyira lehangoló volt. A srácnak megfelelt ő tuc-tuc zenén kívül mást nem hallgat az meg tényleg feküdt neki. A hangzás egyébként is mindig egyén függő szubjektív dolog. Szerintem.
-
-
szaszlaci
addikt
válasz Turbina33 #14140 üzenetére
Hát, egy netes haver épített logoteches Tannoyokból, első mérései voltak, de nem tűntek reménytelennek a szórók. Meg szokták szeretni a gyárilag ezekkel szerelt dobozok hangját (bár az nekem semmire sem garancia).
Ez az ő mérése, nyilván nem 1 Watton, a magas lehet, hogy érzékenyebb ennél:tzsolesz: a HiFi szabvány annyit köt meg, hogy az átvitel +- 3 dB-en belül maradjon, és valami átviteli sávot, 50-60 Hz-től aszt hiszem, 16 kHz-ig.
[ Szerkesztve ]
-
Turbina33
senior tag
válasz tzsolesz #14141 üzenetére
Nem találok róluk méréseket sehol,de vonzó az áruk,csak az a műanyag kosár! Lehetne belőlük szép dobozt építeni,mert esztétikusak.A magas sem lehet rossz!
NŐl bizony,nálam csak egy pulya van,de az már nagyobb nálam,pedig én sem vagyok kicsi..
-
tzsolesz
nagyúr
Lehetne igazán HIFI sugárzókat építeni a 19cm-es Sony-ból is? Az még nem is lenne olyan drága.
Vagy melyikből kellene? Amivel nem kellene sokat bajlódni, és van hozzá megfelelő váltó elképzelés is.NŐ a nyomor nálam is, meg a két pulya.....
Turbina33: Gondolom a Tannoy-k azok komolyabbak a Sony-tól is.
[ Szerkesztve ]
-
szaszlaci
addikt
válasz madd dogg #14135 üzenetére
Állítólag megéri az árát az a Sony, és szép egyenes átvitele van, könnyebb lesz váltót csinálni hozzá. Ez nem is meglepő a PP membrános szóróktól. Két darabnál az impedanciával leszel bajban, mert 6 ohmos a szóró.
Próbálj meg nem leragadni a mélyeknél, ha zenélni akarsz, fontosabb a többi kb 19'000 Hz.
-
törölt tag
válasz Turbina33 #14136 üzenetére
Nah beüzemeltem ideiglenesen a hsz-eket Szilveszterre azok fogják a hangulatot biztosítani...
A felállás a következő:
Van egy DOLBY PRO LOGIC-os Sharp hifim, + a Pioneer erősítő. Az erősítő hajtja a centert, meg a háttereket.
Amiket méregettünk hangfalakat (az ovállal szerelteket) betettem frontnak a Sharp hifire, a videoton közepek nem szólnak benne. A SAL hangfalakból kiszedtem 1-1 16 centist, így ezekben egy darab 16-os + a magas megy háttérként. Az egyik kiszedett 16-ost beépítettem egy piezzoval egy kb akkora hangfalba, amilyenben eredetileg is voltak, ez szól centerként.
Amíg nem tudok Mélyekre és hangváltóra költeni (merugye NŐ a nyomor ), addig marad ez a felállás: jobb így hallgatni a zenét ezen a rendszeren, mint sztereóban.
További kellemes kriszmiszt mindenkinek -
madd dogg
senior tag
Sony 909-es mélyekről van vélemény? Egy vagy 2db ilyen egy álló dobozba?
A primair vagy egyéb subvoice hf-eknél az a baj, hogy ha cserélem a hsz-t, új váltó kell, sőt, a doboz sem maradhat ugyan az. így mindegy ha lassan is, de megpróbálok 0-ról indulni. Van egy Videoton álló, 2x16cm-es mélyekkel, nem tudom a nevét, de nagyon szép mélyeket ad. Olyasmi hsz tetszene, csak legyen erőteljesebb, hangosabb.
-
Turbina33
senior tag
válasz #10726912 #14131 üzenetére
Lehet,én sem tudom.Nekem mindig technics-em volt,az erőlködőktől a magnókig.Volt AZ-6-os deck-em is,nem volt olcsó! SH GE-90-es sound processor,azt még most is megvenném.De megnősültem,és mindent eladtam...
-
szaszlaci
addikt
válasz #10726912 #14131 üzenetére
A Tech. valóban a Pana úgymond professzionálisabb termékcsaládja volt, pontosabban a Matsushita cég minőségibbnek szánt termékei, mikor még gyártottak tömegcikként a név alatt.
"Ha valamit csinálunk, akkor azt csináljuk a lehető legjobban!" Konosuke Matsushita■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt
-
Turbina33
senior tag
válasz #10726912 #14129 üzenetére
Pedig ugyanaz! Sőt! A végfokok is ugyanazok,a Yamahában is STK,vagy klónjai vannak! Nekem tíz éve ugyanaz a Yamaha erőlködő van,nem is fogom cserélni egyhamar.Jó a hangja,megbízható,sokat tud és nekem megfelel.
-
-
törölt tag
válasz Turbina33 #14123 üzenetére
Nekem anno ilyen jelenség a Panasonic vs Yamaha erősítőnél fordult elő... A Panasonic az enyém volt persze A moby zenéje folyamatos mély hanggal volt aláfestve. Ez a Yamahánál hallható volt, mikor rákötöztük a hsz-eimet, csak pislogtam. A Panasonic erősítővel a membránok mozogtak, de hangot nem hallottunk. Minden azonos maradt, pusztán az erősítőt cseréltük ki.
[ Szerkesztve ]
-
-
szaszlaci
addikt
válasz Turbina33 #14123 üzenetére
Gondolom, megismételhető, ha valami nagyon idióta dobozt tervezel. Mondjuk mindent pont nem úgy csinálsz, ahogy azt kellene. Zártba való (SAL-t) b-refbe, kis doboz, minél magasabb hangolással. Utóbbi a lényeg, azt hiszem, akkor nő meg a virtuális csőhossz, és akár eléri a membránt az f3 pontnál magasabb frekin.
(Vagy tervezetlen TL dobozzal is biztosan kivitelezhető.)
De továbbra is csak hangosan gondolkozok.■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt
-
Giot
addikt
válasz szaszlaci #14122 üzenetére
"Mondjuk túl rövid cső, túl magas hangolás. Simán ki is olthatja magát szerintem, ha a cső virtuális vége arrébb van (mert pl rossz a ill. nincs terv), és az adott frekin a hangszóró elejéhez ér ellenfázisban."
De ez nekem is teljesen logikusnak tűnik. Anno ilyen anomália nagy mozgás hang szinte zéró nálam is volt a SAL-os szóró + hasra ütött doboz + gyári fix méretű reflexcső konstrukció esetén.(#14123) Turbina33:
-
Turbina33
senior tag
válasz szaszlaci #14122 üzenetére
Nem kell ezt offolni,ebből is lehet tanulni!
Amikor én dobozokat csináltam halomban,akkor a számítógépeket még HT-nak,ZX-nek hívták,szóval nem volt tervezés,csak sacc,ugyhogy bármi lehetett! Meg tudom ismételni ezt? Hogyan kell így elrontani,hová hangoljam?"Én nem kívánom senkitől, hogy csudás dolgot tegyen, de joggal kívánom mindenkitől, hogy mindig ember legyen." / Ady Endre /
-
szaszlaci
addikt
válasz Turbina33 #14121 üzenetére
Véletlenül nem b-reflex volt? Simán el lett hangolva (a Helmholtz-rezonátor), és nem látta el a vártak szerint a feladatát. Mondjuk túl rövid cső, túl magas hangolás. Simán ki is olthatja magát szerintem, ha a cső virtuális vége arrébb van (mert pl rossz a ill. nincs terv), és az adott frekin a hangszóró elejéhez ér ellenfázisban.
De ezek csak feltételezések részemről, úgy olvasd! OFFba is teszem.■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt
-
Turbina33
senior tag
válasz szaszlaci #14120 üzenetére
Anno csináltunk pár dobozt saccra,és azokban volt ez a jelenség.Ott álltunk a doboz előtt,a szóró mozgott,mint az állat,hang meg semmi...De hová lesz a hang? Mire kialakulna,ki is oltja magát?
-
Turbina33
senior tag
válasz szaszlaci #14118 üzenetére
Általánosságban kérdezem,hogy a membrán mozog,hang meg nincs...Miért?
Hogy mit csinálna egy HA31 450gr-mal? shalafi majd megmondja,de be lehet tenni a helyettesítő képletbe is.Valószínű,hogy 200Hz-ig szólna csak,azt is nagyon rossz imp.válasszal,mert kevés hozzá a motorja."Én nem kívánom senkitől, hogy csudás dolgot tegyen, de joggal kívánom mindenkitől, hogy mindig ember legyen." / Ady Endre /
-
szaszlaci
addikt
válasz Turbina33 #14116 üzenetére
Egy HA31 mit csinálna fél kilóval? Hisz megtudhattuk, hogy a kínai autós cuccok agyon vannak tekercselve. (Bár a SALnál, ami állítólag hasonszőrű ezekkel, szintén állítólag csak mutatóban van a csévén pár menet..)
De nem akarok gonoszkodni.Mekkora szóróból nem jön hang? T-S szerint kellene? Más doboz szól oda téve?
[ Szerkesztve ]
-
Turbina33
senior tag
Az mitől van,hogy a membrán remeg,mint Marika néni a fázison,hangot meg nem ad a szóró? Nem szub hangokról van szó,hanem mély hangokról~50Hz kb.
-
szaszlaci
addikt
válasz shalafi66 #14110 üzenetére
Nem is a HA31-et kritizáltam, hanem általánosságban a H2000-es szórókat szubként való helytállás terén. Hogy erre jól használható legyen, ahhoz szükséges eltérés pedig nem hinném, hogy lenne bármelyik relatíve nehéz mozgórésszel rendelkező H2000 szóró esetén.
Mert az általad gagyinak tartott autós-jellegű szuboknál feltételezhetően jóval nagyobb indukció is van impulzusnál.
Máskülönben hogy lenne képes egy kínai, tényleg gagyi MAC F300 kis membránkitéréssel relatíve nagy hangnyomásra, ami mégsem a rezonanciájából fakad? (Ugye, Turbina?)
Amit írsz, nem változtat semmin, egy dolog ugye a konstans sebességgel történik a gerjesztés, attól még a sebesség lesz a meghatározó a membrán méret mellett. És ebben a H2000 alapú szórók nem jók.
A linket nem tudom, miért mutattad, milyen újat kellene mondania. Egyébként az információt úgy emlékszem, pont fdsa-tól olvastam.Giot: összefüggésbe hozható minden mindennel, de a hangerőt a membrán átmérő és a sebessége határozza meg. Nem a kitérése!
Az alacsony frekvenciás pontosságot meg tippem szerint a T-S fogja elárulni, a doboz pedig meghatározni.[ Szerkesztve ]
-
shalafi66
veterán
válasz Turbina33 #14107 üzenetére
Nincs adatlap, még nem volt időm összerakni, az előző két mérés van, meg T-S-t tudok adni.
Name: 17R634AK
Type: Standard one-way driver
Company: .revolte
No. of Drivers = 1
Fs = 34,54 Hz
Qms = 2,366
Vas = 31,86 liters
Cms = 1,249 mm/N
Mms = 17, g
Rms = 1,559 kg/s
Xmax = 7, mm
Xmech = 15, mm
P-Dia = 130,6 mm
Sd = 134, sq.cm
P-Vd = 0,0938 liters
Qes = 0,432
Re = 5,2 ohms
Z = 8, ohms
BL = 6,664 Tm
Qts = 0,365
no = 0,293 %
1-W SPL = 86,81 dB
2.83-V SPL = 88,68 dB12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25 Hangfalselymek https://hangszoro.net/selyem
-
shalafi66
veterán
válasz szaszlaci #14108 üzenetére
Hitvitákkal nem foglalkozom, neked még nem volt HA31-ed. És az én személyemnek semmi köze ahhoz, hogy egy hangszóró hogyan működik, az tőlem, és tőled is független.
Mindenesetre, hadd világosítsalak fel. Az nem úgy van, hogy minél nagyobb a membrán sebessége annál jobb lesz nekünk. Az egész úgy fogható fel, hogy az Xmax az kitérés, a sebesség pedig annak az idő szerinti deriváltja. A membránnak pedig konstans sebességgel kell gerjesztenie a hullámokat.
Mindezt fdsa (aki talán a magyar elektroakusztikai témájú fórumokon a legfelkészültebb) írta le 2007 nyarán az én virtuális jelenlétemben, azóta használom én is a gondolatmenetet, ha éppen segít az adott témában.
Olvasd csak el, nem baj, ha te is érteni fogod. [link]12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25 Hangfalselymek https://hangszoro.net/selyem
-
Turbina33
senior tag
válasz shalafi66 #14106 üzenetére
HA 31 ügyben én is csak + dolgokat tudok mondani,két éve csináltam egy BP-t két darab 422-vel isobaric elrendezésben.A gazdája mozihoz használja,tényleg jól szól.Az egész doboz ~80 lityis,a hangszórók a felénél vannak elhelyezve,a hangolás fülre történt.Az álmennyezet remeg,az tuti!
-
szaszlaci
addikt
válasz shalafi66 #14106 üzenetére
Tévedsz, nem tőled van az információ. Azt hiszem, diyaudio fórumon olvastam, de ugye te ott nem tudsz hozzászólni, hiszen nem engednek regisztrálni.
A többi H2000-marketingre felesleges reagálnom, leírtam a lényeget, aki akarja, megfogadja. Mindenesetre megnyugtató, hogy azon emberek döntő többsége, akiknek volt úgymond dolguk veled, velem megegyező állásponton vannak.
Egyébként örülök, ha sikerült számodra derűs perceket szereznem■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt
-
shalafi66
veterán
Igazából nem nagy változás volt, talán az 582 habszélével kevesebb volt már a hiba középtartományban. Persze csökkent a max. kitérés is, 10-12-ről 6-8mm-re.
Laci, mulattató, amikor az én régi hozzászólásaim közül próbálsz levadászni információkat, és nekem mondod vissza azt, amit én már évekkel ezelőtt leírtam máshol. Persze az a probléma, hogy mivel nem érted a lényegét, nem a megfelelő helyen, és tartalommal használod, ezért gyakorlatilag értelmetlenné válik az egész.
A technológiánál nem az időpont számít, hanem az, hogy mennyire innovatív, és mennyire tud jól működni az adott hangszóró, amit létrehoznak vele. Az autós szubok nem igényelnek nagy szellemi hátteret, egy dolguk van, hogy minél magasabbra tekerjék fel a csévetesten a rezet, és minél nehezebb legyen a membrán.
Ezzel pedig el is érkeztünk ahhoz a ponthoz, ahol a sebességes mondanivalód értelmét vesztette (persze könnyű elveszteni azt, ami nem volt meg).A "lifegés" még senkinél nem jelentkezett, a HA31-et próbálgatók rendre pozitív élményekről számoltak be. Olyanok már voltak, hogy nem volt központos a szerelés, vagy vasforgács került a mágneskörbe, és emiatt kellett kicserélni a hangszórót Fehérváron.
12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25 Hangfalselymek https://hangszoro.net/selyem
-
szaszlaci
addikt
válasz shalafi66 #14102 üzenetére
Csak kár, hogy minket jelenleg nem igazán a kitérés érdekel, hanem a membrán sebessége, ahol nem remekelnek a nagyobb H2000 szórók. Tudni illik ettől függ a hangnyomás, ezért is csak lifegnek ezek, ellenben a mai, szerinted ősrégi technológiát használó szórókkal.
-
shalafi66
veterán
Az, hogy amit linkeltél nincs, csak az enyém érhető el. Átvettem a 634-eket még tavaly.
+-7-8mm lin. kitérésig el lehet menni a 31-eseknél is, az pedig megegyezik régebbi Pio "szub"hangszórókéval, ha a kitérést nézzük.
[ Szerkesztve ]
12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25 Hangfalselymek https://hangszoro.net/selyem
-
shalafi66
veterán
válasz szaszlaci #14099 üzenetére
Ezzel az a probléma, hogy az ellenkezője igaz éppen.
Amiket te mai technológiáknak nevezel, azok sehol nem járnak ahhoz képest, amit én, vagy a fehérvári üzem használunk, és valódi mélyhangszórót, olyat ami nem csak zajkeltő, házimozis autós szub, sajnos csak elvétve készítenek, rajtam kívül ilyen 40-50 000,-es áron.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Dell XPS 13 7390 2in1 - 13.3" 4K UHD Érintó - i7-1065G7 - 32GB - 1TB - Win10 PRO - MAGYAR
- ZBook Firefly 16 G10 16" FHD+ IPS i7-1355U RTX A500 32GB 512GB NVMe ujjlolv IR kam gar
- Precision 5560 15.6" FHD+ IPS i7-11800H T1200 32GB 512GB NVMe magyar vbill ujjolv IR kam gar
- HPE StoreEasy 1450/DL60 Gen 9 + egyéb apróságok
- XPS 9720 17" 4K+ érintő i7-12700H RTX 3060 32GB 512GB NVMe ujjlolv IR kam gar
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest