- Megemelte az új GeForce-ok árazását az ASUS és az MSI
- Hamarabb hozza az AMD az Instinct MI350-es sorozatot
- Úgy fest, hogy NVIDIA Blackwellből lesz Galax HOF VGA is
- Kapja az ívet az új Spider-Manben a DirectStorage, pedig csak teszi a dolgát
- Évek óta ígért funkcióval egészíti ki a DirectX 12-t a Microsoft
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Mindent visz: A GeForce RTX 5080 tesztje
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Megemelte az új GeForce-ok árazását az ASUS és az MSI
- Milyen videókártyát?
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Vezetékes FÜLhallgatók
-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
flymi
addikt
-
balint355
aktív tag
-
flymi
addikt
Feltelepítettem a HWinfo-t vagy mi a vihart a gépre kíváncsiságból erre eltũntek az asztalról az ikonok és megfagyott a gép.
Rendesen tele lett a gatya, de reset után minden normális volt már, a biztonság kedvééŕt nem indítottam el újra a programot.
Ez a második próbálkozás volt ezzel a szoftverrel, az elsõ után egybõl kidobta a trójait valamelyik védelmi berendezésem, így törlésre került azonnal.../// "A félelmet lazán arcul csapom és fricskát nyomok az orrára" (T.B.A) ///
-
távcsőves
senior tag
"külső táplálással kapható a piacon ötös elosztó is (és működik is)"
És a mosolyom el is múlt amikor megláttam az árát. 10$ egy ilyen szarért? (Amit épitettem, 150Ft maximum.) Ez egy már ajánlottabb ventilátor ára. Inkább veszek még egy jobb ventilátort ezen a pénzen."Azon nem gondolkodtál még, hogy saját hőmérsékletszenzor használva teljesen autonóm rendszert építsél, ami akár képes leállítani is egyes ventilátorokat, ha nincsen rájuk szükség?"
Nem, de tetszik az ötleted! Viszont akkor 8 láb kilőve, több IO pin kell. De az is igaz, egy Arduino Nano 760Ft Ebay-ről, ha valaki utána akarja építeni. Egy Pro mini 500Ft. Hőmérséklet szenzor is kell. Nőnek a költségek, elérjük a 10$-t. Igaz, hogy nagyságrendekkel többet tudd mint 5 ventilátor felé elosztani a PWM jelet.[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz távcsőves #23194 üzenetére
Jaaaa, most nézem, hogy félreértettem Úgy értelmeztem, hogy az hal le 3 ventilátor után, amit építettél, és ez a bajod, ezért kérdezed, melyik csatlakozóról hajtsd, de te a boltban kapható splitterről beszéltél
Ezt megerősíti, hogy 3 ventilátor még megy egy sima splitter kábellel, 4 meg nem.
Inkább az általam említett teljesítménykorlát jön képbe először, külső táplálással kapható a piacon ötös elosztó is (és működik is). De a te megoldásod sokkal tisztább így, mert garantáltan egyik lábat sem terheled túl.Azon nem gondolkodtál még, hogy saját hőmérsékletszenzor használva teljesen autonóm rendszert építsél, ami akár képes leállítani is egyes ventilátorokat, ha nincsen rájuk szükség?
tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
távcsőves
senior tag
Mondom. A ventilátorok a tápellátásukat (12V) MOLEX csatlakozóról kapják. Amit én építettem az egy PWM jel "erősítő". Tehát az alaplapi PWM-s ventilátorcsatlakozó 4.-ik pinjén megjelenő jel van erősítve. Elfogytak az eszközeim amit ráakaszthatnék, és minden működik.
DC => PWM átalakítás is elkészült már. Igazából a fentebbi "eszköz" annak a mellékterméke. (Atmel microcontroller output pinjének maximális terhelhetősége 40mA a biztonságos az pedig 20mA. Ezért kellet valami aminek ennél nagyobb. Az NE555 IC output pinje maximum 225mA terhelhető. Ezen leírás szerint az alaplapi vezérlő design-a ventilátoronként 5mA-re van tervezve. Vagyis valószínű 20mA a terhelhetősége. Ezt megerősíti, hogy 3 ventilátor még megy egy sima splitter kábellel, 4 meg nem.) Jelenleg a microcontroller váltása van folyamatban. ATmega 328 helyett Attiny13 a cél. Vagy hasonló 8lábú. Pl: Attiny85 esetleg.
[ Szerkesztve ]
-
-
dqdb
nagyúr
válasz távcsőves #23191 üzenetére
Mondd, hogy egy molex vagy SATA csatlakozóról veszed a 12 voltot, és nem a csatlakozó második lábát terheled túl ... Általában 1 amperrel terhelhetőek (sok alaplapnál szerepel a kézikönyvben), ami általában 3 ventilátort visz el (0.3 A eléggé tipikus értéknek számít). Ha ennél jobban terheled, akkor azzal könnyen kinyírhatod az alaplapi csatlakozót.
A csatlakozókkal úgy érdemes variálni, hogy egy csatlakozóra egyféle ventilátor jusson lehetőleg (az MSI Z77-G41-en kizárólag a CPUFAN PWM-es, nem tudom, hogy a splittered PWM jelet vár-e vagy megvalósítottad benne a DC -> PWM átalakítást).
Razi: tedd fel az AI Suite 3-at, ott kísérletezd ki, hogy idle-ben mi a legkellemesebb a fülednek és terhelésen mire van szükség. Úgy rémlik, az alaplapoddal 5 ponton tudod beállítani a szabályozási görbét, és emellett lehetőséged van a ventilátorok kikapcsolására. Aztán azokat a beállításokat told be a BIOS-ba és így akár megszabadulhatsz az AI Suite-tól is.
[ Szerkesztve ]
-
távcsőves
senior tag
Kérdés.
Mindenképp ajánlott ha automata szabályzást akar az ember az alaplapi ház ventilátor csatlakozót használni, vagy jobb ha a CPU hűtő PWM csatlakozóját használjuk a házventik szabályzására is? ( PWM SPLITTER)
(Azért kérdezem, mert legyártottam egy splittert (NE555 IC meg apróságok, 150Ft az egész.) ami nem csak ez a sima vezeték toldozás és 3 venti után lehal az egész. Ez elviekben 45db ventit bír. De 10-et biztos.)
[ Szerkesztve ]
-
Razi
tag
Re!
A motorhangot sikerült kiszűrnöm. A hátsó venti volt az, amelyik befelé fújta a levegőt. Pontosan nem tudom mi volt a baja de azt hittem hogy ezt a hangot 12db ventiből hallom, szóval volt hangja. Meg fordítottam most csendes az egész gép. Kipróbáltam amit mondtál Grózi. A venti elosztók az oka hogy nem monitoroz rendesen. Úgyhogy a monitorozást ki kapcsoltam biosba mert induláskor kiírta a lap hogy cpu fan error. Viszont szabályozni szabályozza rendesen. Ja és az összes aljzat pwm-es a lapomon azaz 5db. Maximus vii ranger
[ Szerkesztve ]
-
PuMbA
titán
Asus H110M-A
[ Szerkesztve ]
-
Zaied
addikt
Sziasztok!
Szeretném a ventiemet nem az alaplapról vezérelni és nem szoftver segítségével, hanem az előlapról egy vezérlő segítségével...
2db be quiet shadow wing12cm és 3db 9,2cm esről lenne szó.
Ajtós a ház eleje, olyan kellene amin nincsenek kiálló részek.A segítséget előre is köszönöm!
-
Grózi
Topikgazda
-
PuMbA
titán
Ó, hát jó ugyanolyan kódjuk van ezeknek a ventilátoroknak Akkor 5V-on biztos beindul, azaz legvégső esetben tudom Molexről 500RPM körül tartani őket, ha hangosabb lesz 800-on
(#23176) Grózi: Igen, nem néztem utána kellőképpen, mert eddig sosem volt ház ventim, csak a processzor hűtő és értelem szerűen a táp ventilátora volt A légszállítás annyira nem gond, mert 80-90W-ot fogyaszt az egész gépem teljes terhelésen konnektorból. A táp ventilátor 500RPM körül megy, a procira kerül egy Scyhte Kotetsu, ami szintén tök jól elmegy 500RPM-en, már csak ez a két Slip Stream van. Alig tudtam választani az 500 és a 800 RPM között, mert úgy olvastam, hogy bármilyen ventilátor csak 500 RPM körül teljesen csendes, de a 800-asra jobbakat írtak, így az lett
[ Szerkesztve ]
-
Grózi
Topikgazda
"Most nézem, hogy 12 volton 800 rpm-es a ventilátor, szóval ha kell egyáltalán csökkenteni a fordulatszámot, akkor az Akasa -20%-a tényleg elég lehet 640 rpm-es végeredménnyel."
Csatlakozom,felesleges az alá levinni.Hangban sem lesz jobb és 800 rpm-n sincs egy nagy légszállítása,hát még alatta.
aPuMbA
Ne haragudj,de a te eseted a tipikus először vesz,aztán kérdez.Ha átnézted volna az Összefoglalót(vagy megkérdezed,hogy te az én lapom mit szabályoz? ),akkor látod hogy az alaplapodhoz pwm-s ventiket kell venni és azokat hőfok függvényében tudnád szabályozni-tehát mikor nem kell akkor csendben van,ha melegszik a gép rákapcsol.Szakmai kérdéseket fórumon tedd fel légyszíves,ne privátban!!!!Így másnak is hasznos lehet. 475+3 pozitív 0 negatív
-
dqdb
nagyúr
3.2V: SY1225SL12L
8.5V: SY1212SL12L
4.1V: SY1212SL12L
3.5V: SY1225SL12LMint látható, kétféle típust kevertél össze. A 1212 kétféle mért értéke eléggé érthetetlen, de a 1225 konzisztensnek tűnik nekem.
Most nézem, hogy 12 volton 800 rpm-es a ventilátor, szóval ha kell egyáltalán csökkenteni a fordulatszámot, akkor az Akasa -20%-a tényleg elég lehet 640 rpm-es végeredménnyel.
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
egyik oldalon 3V-os indulási feszültséget adnak meg, másikon meg 6,5V-ost. Hihetetlen, hogy mi a tökömet nem lehet normálisan megmérni ezen az egyszerű dolgon
Biztosan ugyanazt a ventilátort nézték? Pontosan milyen típusról van szó?Egyébként maradok az Akasa kábelesnél
20%-ot tud csökkenteni, azaz a te esetedben ez a 12 voltos bement miatt 9,6 voltot jelent, ami még így is rengeteg lehet. Például egy 120 mm-es Be Quiet Pure Wings 2 ekkor már 1300 rpm környékén jár a maximális 1500 rpm-ből (azért ez a gyártó a példa, mert ők legalább feltesznek teljesítménygörbét az oldalukra).Volt ajánlás nemrég a topikban előlapi szabályozóra nem túl drágán, keress vissza, emlékeim szerint az utolsó 300-350 hozzászólásban lesz.
-
PuMbA
titán
Kösz , talán még az lenne megoldás, ha Molex -> 4db 3 pin kábellel egy 5V-oshoz kötném, de egyik oldalon 3V-os indulási feszültséget adnak meg, másikon meg 6,5V-ost. Hihetetlen, hogy mi a tökömet nem lehet normálisan megmérni ezen az egyszerű dolgon. Egyébként maradok az Akasa kábelesnél
[ Szerkesztve ]
-
Razi
tag
Sziasztok!
Van 11 darab NB-eLoop venti a gépemben. Mind a 11db Modmytoys 8x4pin pwm elosztóra van csatlakoztatva amiből kettő van. Egyiket a CPU_FAN-ra a másikat a CPU_OPT_FAN-ra kötöttem rá. A problémám az hogy motorhangot tapasztalok a ventiktől pedig nem kéne. Valamint a biosban ha megnézem a CPU_FAN és CPU_OPT_FAN monitorozást hogy mekkora fordulaton mennek a ventik azt írja hogy N/A de közben meg be villan az érték mondjuk 860rpm vagy amennyin épp mennek. Tudja valaki hogy mi lehet ez? Ha a Modmytoys elosztók miatt van az azért gáz mert akkor is kellenek hogy ennyi ventit tudjak működtetni.
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
CPUFAN: PWM
SYSFAN1: PWM
SYSFAN2: nem szabályozható és fordulatszám-visszajelzés sincsen.jó pár MSI alaplapon nem vezérelhető, mert csak 2 pin van bekötve a 3-ból (Ground, +12V)
Nem ettől nem vezérelhető, hanem attól, hogy a második lábra fixen 12 volt van kötve.és semmi visszajelzés nincs róla a BIOS-ban
Ez a következménye a hiányzó harmadik lábnak.Szóval ha PWM ventilátorokat vettél volna, akkor lenne automatikus szabályozás (az mondjuk jó kérdés, hogy mennyire paraméterezhető az alaplap ventilátorok terén fapados jellege és kora miatt). De mivel nem azt vettél, így marad vagy a tekerős szabályzó, vagy ennek szép előlapi változata több extrával, vagy beépített ellenállással rendelkező kábel, vagy olyan kábel, ami molexről 7 voltot ad.
-
PuMbA
titán
És ha a 3 pin-es kimenet nem vezérelhető, akkor mi lenne a megoldás? Neten keresgélek most és jó pár MSI alaplapon nem vezérelhető, mert csak 2 pin van bekötve a 3-ból (Ground, +12V) és semmi visszajelzés nincs róla a BIOS-ban, csak a 4 pines SYS_FAN1-ről. Mintha én is csak a 4 pines SYS_FAN1-et láttam volna BIOS-ban, a 3 pines SYS_FAN2-t pedig nem... Most nem tudom megmondani biztosra, de megkérdezem akkor így is, hogy mi lenne a legjobb megoldás ilyen esetben.
[ Szerkesztve ]
-
PuMbA
titán
"A legjobb megoldás 1 db Y kábellel a 3 pin-s aljzatról vezérelni hőfok függvényében."
De hülye vagyok, tényleg ez a legjobb, kösz még egyszer Igen, a 3 pin-es vezérelhető, a 4pin-es meg biztos PWM-es a kézikönyv szerint, mert mind a négy pin be van kötve és a 4. pinhez Speed Control van írva.
[ Szerkesztve ]
-
Grózi
Topikgazda
válasz eddyhun #23160 üzenetére
Normál hőfokok,én azért 2db-t tennék előre,de a te döntésed!
(#23161) PuMbA
És az a 3 pin-s aljzat vezérelhető is?Biztos pwm-s a 4 pin-s aljzat?(lásd Összefoglaló )
Csak ne engem szidj,azért kérdem.
A legjobb megoldás 1 db Y kábellel a 3 pin-s aljzatról vezérelni hőfok függvényében.Szakmai kérdéseket fórumon tedd fel légyszíves,ne privátban!!!!Így másnak is hasznos lehet. 475+3 pozitív 0 negatív
-
PuMbA
titán
Hali!
Vettem két 3 pines ventit, de az alaplapon 1db 3 pines van és 1db 4 pines, ami a kézikönyvéből kiderülve PWM-es és nem feszültség állítással működik Hogyan tudnám legkönnyebben úgy kötni őket, hogy 6-7V között kapjanak? Y elosztó? Speciális kábel? Egy molex után sorba kötés? Ezt hogyan kell? Kösz a választ
[ Szerkesztve ]
-
-
eddyhun
csendes tag
Köszi a válaszokat, még volna egy pár kérdésem.
A ledeket ki lehet kapcsolni rajta? (Az Alpenföhn Wing Boost 2-n)
Ha csak 2-őt veszek, az nem elég? Most ~31-36 fokos a gép terhelés nélkül (gép adatlapon)
A 3 venti még mindig halkabb lenne mint ami most van 2?http://steamcommunity.com/id/eddy25
-
dqdb
nagyúr
válasz eddyhun #23144 üzenetére
Mivel a három csatlakozóból egy nem szabályozható (PWR_FAN1), egyet elvisz a CPU hűtője (CPU_FAN1), így egy csatlakozóról (CHA_FAN1) kell mindegyik ventilátort meghajtani, ha hőfok függvényében automatikus fordulatszám-szabályozást szeretnél. Ezért még egy ilyet is dobj be a kosárba Grózi javaslata mellé (van molexről táplálható, valamint 3 ventilátoros változata is).
-
Grózi
Topikgazda
-
flymi
addikt
Engem a 70mm-es delta 3000rpm-je sem zavar, néha jól esik a retró zaj, persze nem a mindennap használt gépben...
Reméltem, h valami Noctua/BeQuiet ventit is ajánlasz, de valóban, a Viper sem lehet rossz, bár még nem volt olyanom.
Azt ki is felejtettem, h házventinek gondoltam.
Egyébként 1500-on már egy eLoopnak is megjön a hangja, eddig ez a márka nálam a csúcs, nem véletlenül van belõle jópár darab itthon.
Köszi a választ, szép napot!/// "A félelmet lazán arcul csapom és fricskát nyomok az orrára" (T.B.A) ///
-
Grózi
Topikgazda
Ledesben csak két alternatíva van ami nagyon jó,4 pinben a Lepa Bol.Quiet és ha ultra halk kell,akkor a 3 pin-s Aerocool DS.
2000 rpm feletti venti minek?Kell a zaj?Csak mert amit az 1600 rpm-s Viper nem hűt le,azt 3000 rpm-s venti se fogja-lehet 1-2 fok különbség,de meg is fogsz süketülni.
(#23147) abridabriSokan dicsérik őket.Primo lett végül?Szakmai kérdéseket fórumon tedd fel légyszíves,ne privátban!!!!Így másnak is hasznos lehet. 475+3 pozitív 0 negatív
-
veterán
Megjott az uj haz amiben
Phanteks PH-F140SP vannak. Kellemes csalodas ert : hangra kb olyanok mint a 14 es BQ PW2 ventijeim . Viszont a phanteksnek jobb a statikus nyomasa erezhetoen. Nekem bejonnek nagyon. -
flymi
addikt
Sziasztok!
Milyen 12-14 centis minõségi, kék ledes, szabályozható, min. 800-1000rpm-es ventit ajánlanátok?
Másik: Milyen 12-14 centis minõségi, nem ledes, szabályozható, 2000-2500rpm feletti ventit ajánlanátok?
3 v 4 pin mindegy (bár inkább az elõbbi), ahogy az ár sem mérvadó.
Ha ársorrendbe írnátok a választékot azt megköszönném.Összefoglalót/ajánlót valamiért nem látom a topic elején telefonról, úgy emlékszem volt, de javítsatok ki, ha tévedek...
Elõre is köszönöm!
/// "A félelmet lazán arcul csapom és fricskát nyomok az orrára" (T.B.A) ///
-
Grózi
Topikgazda
válasz eddyhun #23144 üzenetére
Pwm-s aljzataid vannak és az oldalt elnézve a helyedben Alpenföhn Wing Boost 2-t vennék,hiszen érdekes mód olcsóbb(7.99 vs.10.99) mint a Be Quiet Pure Wings2 pwm.Annyi,hogyha melegedő géped van(konfig nincs az adatlapodon) akkor előre 2db-t tennék és hátra egyet,a 3 db is csak 24 £-ennyit szántál 2db-ra is.
[ Szerkesztve ]
Szakmai kérdéseket fórumon tedd fel légyszíves,ne privátban!!!!Így másnak is hasznos lehet. 475+3 pozitív 0 negatív
-
eddyhun
csendes tag
Hi!
Coolermaster N300.as házam 2 db ventilátorját (gyárilag vele jártak, beleszerelve) szeretném lecserélni valami halkabbra. Egy van elöl, illetve egy van hátul, 120mm SickleFlow fan. 4-5000 forintnál (12 £) nem nagyon szeretnék többet költeni darabjáért .
Innen rendelném meg:
https://www.overclockers.co.uk/
Alaplapom ASRock H81M-HDS, nem tudom, hogy számít-e valamit a csatlakozók miatt.
[ Szerkesztve ]
http://steamcommunity.com/id/eddy25
-
ZrogNV
tag
Köszönöm!
(Akkor mire jó a 4. láb? )
Végre megérkeztek, gyorsan be is szereltem. Féltem hogy le tudom e szabályozni őket annyira, hogy hangtalan maradjon a gép, de úgy ahogy rákötöttem leszedett oldal lap nélkül is hangtalanul dolgoznak.
[ Szerkesztve ]
“Nem győzni jöttünk, hanem pusztítani!”
-
dqdb
nagyúr
válasz ZrogNV #23140 üzenetére
Alaplapon Sys_Fan 4pin GND, Speed Control, Sense, VCC 3pin-es elosztónál a VCC-t kell szabadon hagyni?
Igen, de a csatlakozó kialakítása miatt nehezen tudnád másképpen rákötni.Ebben az esetben lehet még feszültség alapon szabályozni?
A második lábra speed controlt ír, szóval igen (és csakis úgy, mert a negyedik lábra VCC-t ír, szóval nem hibrid).Grózi: A kedvencem amikor hátulról is zárt számítógépasztalba beteszik a gépházat és nem értik mitől akar felforrni benne a konfig.
Azt kellett volna gyorsan tarkón vágni egy péklapáttal, akinek először eszébe jutott az egész koncepció. "Kedvencem" a kihúzható billentyűzettartó, a legtöbb ergonómiailag rettenetes, alig van hely az egérnek, és a számítógépeknek fenntartott egyenlyuk ad egy pofont a szerelhetőségnek (és a minőségi bővíthetőségnek is, mert az átlagos minőségi házak kicsit szélesebbek és hosszabbak lettek az elmúlt években, szóval egy ilyen asztal a leggagyibb papírházakra kárhoztat), és ezt a sarokba szánt változattal még tudták überelni (amit tipikusan az ablaktól legtávolabbi pontba szoktak helyezni, így a minimális szellőzésnek is annyi).A 2 fórumtárs esetében viszont teljesen normális hőfokokról beszélünk,amit tovább csökkenteni már nem egyszerű feladat.
Igen, nekem sem tűntek magasnak. Azért írtam azt, hogy a háznál a "hozott anyagba" a külső hőmérséklet mellé még a gép környezetét is bele kell számolni, főleg nyáron. És emiatt előfordulhat, hogy több fokot hozhat a számítógépház átpakolása az asztal egyik oldaláról a másikra, mint plusz ventilátorok vásárlása.tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
ZrogNV
tag
Sziasztok!
Alaplapon Sys_Fan 4pin GND, Speed Control, Sense, VCC 3pin-es elosztónál a VCC-t kell szabadon hagyni?
Ebben az esetben lehet még feszültség alapon szabályozni?
Előre is köszönöm!“Nem győzni jöttünk, hanem pusztítani!”
-
távcsőves
senior tag
válasz pokers #23136 üzenetére
Szép ez a ház. És sztem szellős is.A shinobinak teljesen zárt az előlapja, mégis bejut a levegő. Előlap alján és a két szélső díszrács alatt is. Nagyon szépen érezni, hogy ott szívja be.
Grózi & Dqdb: Az vezérlés ellenőrzés alatt azt értem, hogy 4 fan aljzat van és a CPU hűtőé, ebből a CPU-t nagyon lehet finomhangolni, az 1-2 sys-t pedig ilyen szinten: AUTO 50% 75% 100% Ez megfelelhetne? Ezért írtam még a legelején, szegényes egy lap ez, és külön vezérlőben gondolkodok. (Igazából egy NE555 IC-vel lehetne erősíteni a PWM jelet, sztem 12 ventilátort is tudna úgy egy alaplapi csatlakozó vezérelni..)
[ Szerkesztve ]
-
Grózi
Topikgazda
És a párakicsapódás majd teszi a dolgát-volt gép,nincs gond!
(#23136) pokers
Mondjuk tudnék mondani olyan házat ahol nyernél pár fokot,de nem is ez a lényeg-mint mondtam,ez normál üzemi hőfok.A másik meg,hogy oc topikban is volt jó pár ember akinek a legalacsonyabb hőfok alatt 10 fokkal és olyan Vcore/Vccin profillal ment a kockája mint senkinek-de érdekes módón sose tudott egy screenshot-t feltölteni...Szakmai kérdéseket fórumon tedd fel légyszíves,ne privátban!!!!Így másnak is hasznos lehet. 475+3 pozitív 0 negatív
-
pokers
senior tag
Az egész dolog onnan indult, hogy a vgakari topikjában több tulaj is állítja, hogy neki ez a fajta kari max terhelésen 65-67 fokos a gyári ventiprofillal. (Ezért kezdtem venni plusz ventiket.)
Ha ez igaz, akkor a házukban lehet valami profi légáram és profi ventik hada. Vagy, nem mondják el a teljes igazságot, és kamuznak.
Inkább ez utóbbinak kezdek ezek után hinni, ha azt mondod ez a max amit ebből a rendszerből ki lehet hozni. Pedig nézegetve a többi házat, szinte mind ugyanerre a kaptafára épülnek, mint az enyém. Épp ezért nem tudom eldönteni, mitől jól szellőző egy ház. -
Grózi
Topikgazda
Igen,természetesen ez is tudja nagyban befolyásolni.A kedvencem amikor hátulról is zárt számítógépasztalba beteszik a gépházat és nem értik mitől akar felforrni benne a konfig.A 2 fórumtárs esetében viszont teljesen normális hőfokokról beszélünk,amit tovább csökkenteni már nem egyszerű feladat.
Szakmai kérdéseket fórumon tedd fel légyszíves,ne privátban!!!!Így másnak is hasznos lehet. 475+3 pozitív 0 negatív
-
dqdb
nagyúr
Meleg van a szobában és léghűtésről beszélünk-a környezeti hőfok nagyban befolyásolja.
És még ennél jobban befolyásolja a szoba normál légáramlása és a számítógép elhelyezkedése azon belül.Pár éve átrendeztem azt a szobát, ahol az asztali gép van, és onnantól kezdve a gép mögül nem tudott olyan hatékonyan eltűnni a meleg levegő. Mindössze másfél méternyi távolságról volt szó, de ez azzal járt, hogy a HDD-k egyik napról a másikra 15 fokkal lettek melegebbek ... Két nap múlva számítógépházat cseréltem, az új házzal visszanyertem ebből 10 fokot, így végeredményben a praktikusabb szobaelrendezés nyáron 5, télen 2-3 fokkal magasabb HDD hőmérsékletet jelentett nálam azonos számítógép-konfiguráció és bútorok mellett.
-
Grózi
Topikgazda
válasz blizzrd #23122 üzenetére
Semmi gond,csak az Aida nem látja-ez előfordul.Ha az F-Stream látja és szabályozza is,akkor nincs gond.
(#23124) pokers
1.Meleg van a szobában és léghűtésről beszélünk-a környezeti hőfok nagyban befolyásolja.
2.Vedd figyelembe a házad kialakitását is,nagyon dizájnos viszont a légáramlatnak nem kedvez.
3.Egy nem referencia vga üzemi hőfoka 70-80 fok,hiába fújsz rá 30 fokos levegőt 10 db ventivel ez az érték csak minimálisan fog csökkenni,de legalább a zaj hatványozódik.
Majd ha hűvösebb lesz a szobában,akkor jobban észreveszed a ventik munkáját,de hangsúlyozom ezek a hőfokok jelen esetben tökéletesek.
És itt szeretném ezt befejezni,ha zavarnak ezek a hőfokok és hajlandó vagy az árát rászánni,akkor szívesen látunk Vízhűtés topicban.[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz távcsőves #23123 üzenetére
Ha az adatlapodon szereplő MSI Z77-G41-ről van szó akkor:
CPUFAN: PWM
SYSFAN1: feszültség alapú
SYSFAN2: feszültség alapú
SYSFAN3: nem szabályozható
SYSFAN4: nem szabályozhatóHa automatizmust szeretnél és a kiválasztott kontroller alkalmas rá, akkor érdemes lehet kis időt szentelni egy olyan designnak, ami a második lábon bejövő feszültség függvényében állítja elő a PWM jelet, azaz DC -> PWM konverziót hajtasz végre.
blizzrd: elképzelhető, hogy az AIDA64 nem támogatja az alaplapodon lévő vezérlőt (ezek egyáltalán nem szabványosítottak, nincsen közös interfész, tele van a piac egyedi megoldásokkal), próbáld meg más alkalmazással is (HWiNFO64, HWMonitor).
-
pokers
senior tag
Nekem nem is ezzel van bajom, hanem azzal, hogy vettem pluszba 2 profi ventit, és nem látom az eredményt, hogy változott volna bármi. Ergo, tök felesleges pénzkidobásnak tűnik eddig.
Egyébként nincs hdd a házban (van helyette 2 ssd a vidikari alatt), nincs minek megfőnie alul
-
távcsőves
senior tag
-
blizzrd
senior tag
Sziasztok!
Remélem jó topicban érdeklődöm. Adott egy Alpenfhön Ben Nevis hűtő.
Aida64 alatt leskelődtem, mennyivel hatékonyabb mint a gyári hűtés, viszont a szenzoroknál nem érzékeli a proci hűtőjét, így azt sem látom mekkora terhelés alatt milyen RPM-en forom a ventillátor.
Asrock Fatality Killer Z87 lapom van, cpu_fan1-re van kötve a hűtés.
Asrock F-stream programja viszont hibátlanul látja.Van erre esetleg valakinek tippje, hogy mitől lehet?
Pacsi
[ Szerkesztve ]
-
Grózi
Topikgazda
Feladom,mindenkinek úgy látszik 50 fokos üzemi hőmérsékletű vga és 30 fokos proci kell,26-30 fokos szobába..
Ahhoz kell egy komoly épített víz,akkor meglesz csak az 150K alaphangon.Szakmai kérdéseket fórumon tedd fel légyszíves,ne privátban!!!!Így másnak is hasznos lehet. 475+3 pozitív 0 negatív
-
dqdb
nagyúr
válasz pokers #23117 üzenetére
Elöl van egy 14es alpenföhn wingboost2, ennek hiába nyitom ki az ajtót.
Minden teli ajtós házat úgy alakítanak ki, hogy az ajtó mellett vagy alatt legyenek nyílások, ahol a ventilátorok be tudják szívni a levegőt. És ennyi bőven elég a megfelelő légszállítású ventilátoroknak, nálam egy teli ajtós háznál nem kimutatható különbséget jelent a nyitott ajtó, ahogy nálad sem.Mindkét alpenföhn pwm-es, az msi alaplap szépen kezeli is sysfan1-3 csatikon.
Csak a két CPUFAN csatlakozó PWM-es, a három SYSFAN nem, azok feszültségalapú szabályozást tudnak. Emiatt a gyári ventilátort jobb lenne egyedül átkötni az üres SYSFAN-re.Ha használsz HDD-t, és az a táppal együtt az alsó zárt részbe van beszerelve, akkor előre a 14 cm-es helyett két 12 cm-es ventilátort tegyél be, mert meg fog főni légáramlat nélkül.
-
pokers
senior tag
A konfig az adatlapomon.
Elöl van egy 14es alpenföhn wingboost2, ennek hiába nyitom ki az ajtót.
Hátul fent van egy 12es alpenföhn wingboost2, amire rá van kötve a gyári deepcool 12es venti, amit fentre hátra tettem, így a kettő együtt szabályzódik.
Mindkét alpenföhn pwm-es, az msi alaplap szépen kezeli is sysfan1-3 csatikon.Az első 14es ventinek van nagyobb rpm adva, hogy "túlnyomás" alakuljon ki a házba, amit persze nem tudok, hogy megvalósul-e Viszont pont egymagasságba van a vga karival, de annak hőfokán se venni észre, hogy hűtene bármit is a 14es venti.
Így full terhelésen a vga felmegy 78fok körülire, a sys és cpu hőfok 50 fok körülire.
Cél a vga-t 70 fok alatt tartani -
Grózi
Topikgazda
válasz pokers #23115 üzenetére
Az azt jelenti,hogy az adott házban,annál a ventinél hiába nyitod ki az ajtót..Milyen ház és venti,milyen konfigot hűt,annak milyen hőfokai vannak és mi lenne a cél+ha ventit ajánljak akkor 3 vs.4 pin és mennyi az árkeret?
-
pokers
senior tag
Srácok!
Az jelent valamit, hogy hiába nyitom ki az előlapi ajtót a ventilátornak, hogy tudja beszívni a friss levegőt, de hiába, mert 1 fokot se csökkennek bent a hőfokok -
Grózi
Topikgazda
válasz távcsőves #23112 üzenetére
A házhűtő ventiken továbbra se változtatnék,befújónak Apache és a kompaktra is azt tennék.Ha van egy darab rendesen pwm-s aljzatod akkor egy 3-s elosztókábellel egyszerre szabályozhatod a 3 ventit:[link]
Annyi,hogy felülre a 2db 140-s BQ már nem lenne létszükséglet,pár fokot hozna maximum.Szakmai kérdéseket fórumon tedd fel légyszíves,ne privátban!!!!Így másnak is hasznos lehet. 475+3 pozitív 0 negatív
-
távcsőves
senior tag
Üdv!
Már röstelem, de megint kérdeznem kell. Ma vettem a fáradságot és újra nekiálltam kísérletezni picit. Szóval felszereltem az elátkozott Enermax Liquimax 120s hűtőt a Xigmatek Loki II. helyett. Push - Pull szereltem a ventiket a radira, és azt a hátsó 120mm-es helyre építettem be. (Fájó szívvel, de megbontottam a régi Seasonic tápom, és kiszedtem belőle a ventit, mivel az pontosan olyan paraméterekkel bír 12v táppal, mint az eredeti ventije a hűtésnek. (Jelenleg 5v-on működik az összes venti szabályzás nélkül, mert így is működik a dolog.)
Eredti ventilátor paraméterek:
Fan Dimensions (mm) W 120 x H 120 x D 25
Fan Speed (RPM) 500 - 1,200/1,600/2,000
Rated Current (A) -
Rated Voltage (V) 12
Connector 4 pin PWM
Quantity 2x
Mounting Metal Screws
Fan Model BS (Double Batwing)
Air Flow (m3/h) 47.1 - 99.1/128.3/163.1
Air Flow (CFM) 27.7 - 58.3/75.5/96.0
Static Pressure (mm-H2O) 0.4 - 1.3/2.4/3.0
Noise Level (dB(A)) 16 - 23/30/35Most nem tudom azért eddig mit rontottam el, de nyertem hőfokban 12 fokot! (A kissé kazán HD6950 pedig 60-65 fok közt játékban, szóval szerintem az jó.) Szeretném használni ezt a hűtőt, így erre is kellene ajánlat. Eddig azt beszéltük meg, hogy előre Akasa Apache, hátra és felülre BQ Pure Wings 2 120 és 140 mm-es változat egy-egy darab. de ugye most bejött a hűtés radiátorra a képbe. Így mi lenne az ajánlott ventilátor összeállítás?
[ Szerkesztve ]
-
Fr3eWar
őstag
válasz Amarth #23108 üzenetére
Ebben a topicban ventikről megy a tárgyalás, nem hűtőkről.
Illetve ha ilyen kérdés van, akkor lehetőleg add meg a kártya pontos típusát vagy azonosítóját pl.: GV-R736D5-2GD.
Az R7 360 kártyák árait nézve nem biztos, hogy megéri értékének jelentős százalékát a hűtésére költeni, de ezt mindenki eldönti maga, nem okoskodni akarok.
Eléggé belépő kategóriás kártya, max valami univerzális megoldású mehet rá, de ebben a linkelt topicban jobban tudnak segíteni. -
Amarth
aktív tag
Üdv!
Giga R7 360-ra tudnátok hűtőt ajánlani?
Porfestés Szegeden, rövid határidővel!
-
Nerazim
őstag
Szia! Én igazából nem értek az ilyesmihez, de ma olvastam egy régi tesztet ahol vga-kat teszteltek és ott az msi vga-nál a hőfokot a Riva Tuner legfrisebb verziója nem jól olvasta ki. A valóságban csak a bordán 20-30 fokkal többet mértek, mint amit a program mutatott, ezért a bordán mért értékre dobtak még 10-20 fokot, hogy megkapják a GPU közel valós hőmérsékletet. Esetleg egy próbát megérne.
[ Szerkesztve ]
Be my computer.. Baby I'm a user!!
-
Grózi
Topikgazda
Mint írtam,minek???Ha plusz zajforrást akarsz,akkor hajrá-nyersz pár fokot.Kérdezz rá vga topicban,ha nekem nem hiszel,de 70 Fok alatti hőmérséklet nagyon jó.Ez olyan mintha egy autó motorjának a hőfokát akarnád 50 fok alatt tartani...
-
Grózi
Topikgazda
És azon még mit akarsz hűteni?Teljesen tökéletes hőfokok,nem cukorból van.Ha akarsz,még Afterburnerrel belenyúlhatsz a ventiprofilba,az is hoz pár fokot-de én nem tenném.Jópár Radeon tulaj(290/290X/390/390X) a fél kezét adná ezekért a hőfokokért!
Új hozzászólás Aktív témák
- Android szakmai topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Új design és okosabb AI: megjött a Galaxy S25 készülékcsalád
- Mindent visz: A GeForce RTX 5080 tesztje
- Elektromos autók - motorok
- Eredeti játékok OFF topik
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Bestbuy játékok
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- További aktív témák...
- Corsair iCUE QL120 RGB PWM 3-pack (CO-9050104-WW)
- BE QUIET! Silent Wings Pro 4 140mm PWM fekete (3db)
- EKL 92mm ventilátorok a 80 mm-es venti csavarméretével (!) - rendkívül halk - nagy mennyiségben is!
- Lian Li UNI FAN AL120 ventilátor szett, újszerű állapotban! UTOLSÓ DARAB!
- Lian Li SL-INF 120mm aRGB ventilátor hármas csomagban
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest