- Megemelte az új GeForce-ok árazását az ASUS és az MSI
- Hamarabb hozza az AMD az Instinct MI350-es sorozatot
- Úgy fest, hogy NVIDIA Blackwellből lesz Galax HOF VGA is
- Kapja az ívet az új Spider-Manben a DirectStorage, pedig csak teszi a dolgát
- Évek óta ígért funkcióval egészíti ki a DirectX 12-t a Microsoft
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- E-book olvasók
- Nagyon kevés GeForce RTX 5090 készül, és senki sem tudja, hogy miért
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Megemelte az új GeForce-ok árazását az ASUS és az MSI
-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
fogtunder
nagyúr
ez semmi, én örülnék a 10 perc furmark után 60 fok alatti GPU-nak, kb. két p3rc alatt éri el a 70 fokot
mondjuk a 750 Ti nagyjából nekem is ilyeneket hozott.
amúgy ahogy előttem mondták, idle-ben szerintem még nyugodtan vehetsz is vissza a ventikből, ha kevesebb zajt akarsz.
I hate morning people. And mornings. And People.
-
JohnK
aktív tag
válasz
fogtunder #25191 üzenetére
1 óra FurrMark után:
Rá 10 percre Idleben:
Kérdés, hogy maradhat így esetleg még az Idle RPM %-okon csökkenthetek?
Elől 2 venti, hátul 1, felül 1 hátsó venti megy a CPU és a VGA hűtője mellett. Ház alsó tápos Fractal Design Core 3000.
Kíváncsi vagyok a félpasszív VGA mennyire fogja megvariálni a fenti értékeket.
-
Grózi
Topikgazda
Milyen kábelt?Valószínűleg az egyik ellenállással van és 7 vagy 5V-n járatja a ventit.
Lehet hogy a rács gerjeszti a hangot,úgy tudod leellenőrizni,hogy kiszereled a ventit és meghallgatod úgy is.Szakmai kérdéseket fórumon tedd fel légyszíves,ne privátban!!!!Így másnak is hasznos lehet. 475+3 pozitív 0 negatív
-
Ispy
veterán
Vettem a nasba egy black silent pro pe-1-et, de nekem ez is túl zajos. Viszont adtak hozzá két kábelt. Az egyik szabályozós lenne? Nem volt hozzá semmi leírás a dobozban.
Nem hiszem, hogy a nasban a két hdd-nek full pörgetés kellene. Vagy lehet, hogy a rács a seggén teszi ilyen zajossá
"Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."
-
Grózi
Topikgazda
válasz
DigitXT #25183 üzenetére
Őszintén szólva ebben a méretben nincs nagy választék és nagyon kevés tényleg halk venti van.Az általad kinézett Noctuahoz volt szerencsém, tényleg halk 2000 rpm-ig még ha az ára borsos is.Viszont maximum fordulaton egy csendes szobában biztosan hallani fogod,így meg kellene oldani a szabályzását.
Ha magamnak választanék,én nem vacakolnék a szabályzással hanem egy Noiseblocker BlackSilent Pro PR-1 - t vennék,árban is tűrhető és csendes kis venti.És egy egyszerű kapcsolóval akár meg is oldható a ki-be kapcsolása,vagy ha hangosnak találod akkor ellenállással szabályozható.[ Szerkesztve ]
Szakmai kérdéseket fórumon tedd fel légyszíves,ne privátban!!!!Így másnak is hasznos lehet. 475+3 pozitív 0 negatív
-
Grózi
Topikgazda
Ez egy komment és nagy valószínűség szerint a saját tapasztalataiból vonta le tévesen.Találkoztam én is olyan házzal amiben több venti is fütyült-nem a ventik hibája volt.Az Aerocool is nagyon jó,leszabályozva gyakorlatilag néma.
Szakmai kérdéseket fórumon tedd fel légyszíves,ne privátban!!!!Így másnak is hasznos lehet. 475+3 pozitív 0 negatív
-
fogtunder
nagyúr
érdemes lehet tovább, ha nem elég a ház szellőzése, akkor ennyi idő alatt lehet nem ül még meg a meleg a tetejében.
a ventik fordulatszáma egyéni ízlés kérdése. nekem overkill a CPU hűtő, terhelésen se megy nagyon 50 fok fölé, úgyhogy én a VGA-hoz csináltam profilt Speedfanben, amíg az 50 fok alatt van, addig 20%-on megy az összes, aztán szépen lassan felmegy 65%-ig, felette már hangosabbak, mint a VGA hűtője és az volt a benchmark, ami fölé nem akarok menni.
I hate morning people. And mornings. And People.
-
DigitXT
nagyúr
válasz
abridabri #25186 üzenetére
Egy leszabályozott (így halk!), minőségi 6 centis még mindig sokkal
többet jelenthet a melegedő elektronikának, mint a passzív üzem!
Kérlek arra adjatok tanácsot, hogy a Noiseblocker mennyire ajánlott!
Vagy valami alternatívát, mert a Noctua biztos jó, de arany árban van.
Igen, ilyen kicsi méretben érdekelne, mert nem lesz szétvágva.--- OFF ---
Sima PC szünetmentes - nevezetesen egy FSP EP1500.
Viszont!
Biztosan nem fogom "szétgányolni". Előbb használnám újabb 6 évet
az új akkupakkal (megint) passzívan, "kockáztatva" a túlmelegedést.Nehogy összevesszetek nekem ezen... Érintésvédelmi szempontból
szerintem sem nyerő dolog egy ilyet szétgányolni meg amúgy sincs
benne túl sok hely, hogy bele tudjál rakni egy nagyobb ventit. (Talán,
ha az egyik kimenetét megszüntetném egy 8 cm-es férne épp be...)De nem is ez a lényeg! Nekem az a fura, hogy a helyi szaki szerint,
akinek szintén ilyen szünetmentese van, alulméretezett a hűtése, s
csak a szerencsének köszönhetem, hogy 6 év alatt nem égett le.Feltéve, hogy igaza van (mégiscsak ő a szaki), inkább nem járatnám
passzívan a következő 6 évben. Habár még csak forró sem volt soha!
Pontosabban egyszer, amikor "kapta az ívet", akkor azért meleg volt,
és úgy gondolom, hogy ilyen esetben nem ártana hűteni. A baj, hogy
gyárilag semmilyen szabályozása nincs a ventinek... Kapja a 12V-ot.
Na, azt én sem hallgatnám sokat, előbb dobnám ki az ablakon.Az egyetlen furcsaság, amiből az egész kérdezősködésem kiindult,
hogy ugyanez a szaki fogta a gyári 6 cm-es ventit (ami ugye kevés),
és gondosan leszűkítette (!!!) a nyílást 4 centisre ragasztópisztollyal,
és betette a hivatkozott Sharkoon ventit, mert az több levegőt szállít!
Hiszen odaírta a ventigyártó, hogy 28 CFM! Ami majdnem lehetetlen.
Mondhatnám, hogy elírás. Bár lehet pofátlan hazugság is a gyártótól.Mikor erre rákérdeztem, azt a "választ" kaptam, hogy ilyet "szoktak"
vmi HP mikroszerver tápegységébe rakni, és oda pl. milyen fasza.
Ehhez képest, az egyik tapasztalat az, hogy jó, hogy halkabb, mint
a gyári venti, viszont alig fújja a levegőt, s ami jön, sokkal melegebb:
magyarán "ad a szarnak egy pofont", mivel feláldozza a légszállítást
a csendesség oltárán... általában ezt sem szokták javasolni (tápnál).[ Szerkesztve ]
https://hardverapro.hu/apro/zotac_gtx_1080_arcticstorm_elado/friss.html
-
JohnK
aktív tag
Sziasztok!
Most cseréltem ki a konfigom és ezzel együtt a processzorhűtőm is. Tudtok javasolni valamilyen programot, amivel terhelhetem a gépem és a házhűtést le tudnám ellenőzni, hogy megfelelők maradnak-e a hőfokok? Idleben rendben vannak.
A másik, hogy nem volt elegendő ventilátorcsatlakozás az új alaplapon. Mi a leghatékonyabb megoldás abból a szempontból, hogy ne Molexről menjenek a kimaradt ventik, hanem az alaplapról szabályozható maradjon? Tekerős, vagy előlapi szabályzó nem érdekel.
A harmadik, pedig, hogy az új alaplapnál biosban meg lehet adni, hogy milyen hőmérsékleten, hány %-on pörögjenek a ventilátorok.
Van erre általános iránymutatás, hogy mi javasolt? Én egyelőre 50 fok alatt levettem az összeset 40%-ra és így mint fent is írtam idleben rendbe vannak a hőfokok, a többi hőmérsékleti értékhez nem nyúltam.Köszi, ha tudtok érdemben segíteni.
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz
abridabri #25184 üzenetére
Egy szünetmentes tápban nagy mennyiségű energia tárolódik nagy sűrűségben, én nem kockáztatnék hasonlót. Ez nem egy egyszerű számítógépház, ott tökéletes megoldást jelentene az ötleted, hanem egy fokozottan tűz- és érintésveszélyes műfaj.
tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
DigitXT
nagyúr
Na, szétszedtem a cumót, kijött belőle a gyári venti: AD0612MX-A70GL HYPRO
60 X 60 X 25 MM
12 V
0,14 A
1,68 W
3500 RPM
18,0 CFM
0,188 inches
24,0 dBA
Borzalmas hangja van, viszont simán leszabályozható, még 5V-ról is lazán indul.
Ahogy olvasgattam különböző 6 centis ventik speckóját, nem elrugaszkodott, de
nem is valami kiemelkedően csendes modell. 7 lapát és 2,5 cm vastagság.
Összevetve mondjuk a Noctua NF-A6x25 gyári speckójával, rögtön szembetűnik,
hogy az jóval halkabb/kevesebbet is forog, de a légszállítása hasonló, 17,2 CFM.
Kérdés, hogy érdemes-e erre rákölteni 6K-t sokallom, vagy vmi Noiseblocker?
Voltak Noctua ventijeim, elégedett voltam velük. (A 14-es a fiókban meg is van.)Arra van vmi ötleted, hogy egy bordához fogatott "hőellenállás" fojtsa le a ventit?
Ha meleg menjen 12V, de ha nem, akkor elég pl. 5V. (Vagy ki is kapcsolhatna.)
Szerk: mondjuk utóbbi valószínűleg nem megy sima ellenállattal, hehe.[ Szerkesztve ]
-
hegegabi80
addikt
Nos gondolkoztam egy kicsit ezen a kivágásos témán, lehet nem is hülyeség.
Ugyan is ha kivágom elől teljesen, max körbe hagyok kb 2cm-es keretet, ide mehet esetleg merevítés ha kell.És most jön a csavar. jelenleg a táp is előröl veszi a levegőt, és oldalt kifúj. Nos ezen változtatnék, oldalról be előre ki, kb 1 cm menne át az előlap felé, így a 14-es kényelmesen befér. Na de ez egy kicsit nem kavar be, hogy pl a mellette lévő venti befelé, táp meg kifelé fúj?
Akkor az a felállás jó, hogy cpu csatira megy a bordán lévő és hátsó venti, sys-re pedig az első 14-es?
-
gg72
veterán
Itt írta valaki: [link]
Da dieser Lüfter aufgrund seines besonderen Rotordesigns nicht als Frontlüfter taugt ,(wenn vor dem Lüfter ein Gitter oder eine Frontblende montiert sind gibt es Nebengeräusche) habe ich ihn im Heck eingebaut,wo er die Abluft des CPU-Kühlers wegschaufelt.
Szóval akkor jó lenne az eLoop is, vagy Aerocool - 12cm Dead Silence (DS)? -
Grózi
Topikgazda
válasz
DigitXT #25178 üzenetére
A teljesen korrekt méréshez szélcsatornát kell kialakítani(+süketszoba a hangerő méréshez
),de egy légtömegmérő és egy hozzá szerkesztett(a ventitől a légtömegmérő fejméretére szűkülő) házi "szélcsatorna" már elég korrekt viszonyítási alaphoz.
-
Grózi
Topikgazda
A BQ után valószínüleg hangosabbnak találnád a Lepa-t,bár leszabályozva ez annyira nem jön elő.Még a Nanoxia Deep Silence 1300 rpm-t ajánlanám figyelmedbe,gyárilag kapsz hozzá egy 7V-s adaptert is.
Nem tudom honnan vetted,hogy az eLoop nem alkalmas front ventinek-nálam is az van.Szakmai kérdéseket fórumon tedd fel légyszíves,ne privátban!!!!Így másnak is hasznos lehet. 475+3 pozitív 0 negatív
-
DigitXT
nagyúr
Műszerrel gondoltam. Elég egy szélmérő* hozzá?
Vagy mindenképp
valami zárt dobozt kell építeni, meg szívni órákat, mert akkor hanyagolom.
Tudom, ez ventis topik, szóval mondhatnék "szívás" helyett a "fújást" is.*: van, amelyik a leírásában írja, hogy PC-s ventik tesztelésére is.
[ Szerkesztve ]
-
gg72
veterán
Sziasztok! 2 éve van egy kis szerverem egy [Cooltek V6] házban, aminek a frontjába beszereltem egy 12cm-es Be Quiet Shadow Wings (mid-speed) ventit, ami az alaplapi 3 pines csatlakozóra kötve és leszabályozva 800rpm fordulatra az utóbbi időben elkezdett ciripelni, így gondoltam lecserélem. Mit ajánlanátok?
Az összefoglalót és külföldi oldalakat olvasgattam, egy helyen pl. azt találtam, hogy az NB eLoop széria nem igazán alkalmas front ventinek (B12-2 típus néztem), inkább hátulra ajánlják. Az Enermax-Lepa BOL.Quiet Tri-Speed megfelelne a céljaimra, vagy van más ötlet? -
hegegabi80
addikt
Persze tudom már tuti az őrületbe kergetlek
, ezt már csak azért kérdeztem, mert 12-es ventiből van nekem, és gondoltam akkor nem költök most ventire. Álmomban se gondoltam volna, hogy bőven 10K fölött fogok költeni ventikre a végén. De pl a WB2-vel nagyon meg vagyok elégedve.
Amúgy belül megmértem a táp és a ház szélső váza között 134 mm van, de ez már koppra. Tehát ebből le kell vonni még, mert a ház szélén ha ráteszem a borító lemezt, akkor ott vannak kis fülek, plusz a műanyag előlapból is van egy belógó műanyag (bár ezt lehet síkba lehet vágni a lemezzel).
Viszont a tápot (SFX-es) hátrébb tudom tolni az alaplap felé, és akkor a ventit el tudom csúsztatni a táp és fém váz közzé. Így férne el kb belülre, és még a venti széle nem lógna bele a táp ventibe, mert az a táp közepén van (10cm széles a táp, 8-as ventivel). Remélem érthetően sikerült leírnom, ha nem akkor teszek fel képeket.
A műanyag borítást még nem volt időm megnézni, ezt is csak gyorsba néztem a két gyerkőc most nagyon lefoglal.
Ha a fém vázat teljesen kivágnám tuti kell merevítés, mert sokat gyengülne. De lehet még a furkálás után is kell majd. Az is lehet megveszem a ventit, aztán első körben belököm belülre, és majd ha időm engedni (talán ősszel) akkor fabrikálok.
[ Szerkesztve ]
-
vetroga
csendes tag
a cpu hűtőknél jim bcs egyik javaslata ez volt. a hűtőt erősen behatárolja a mini-itx alaplap.
i7 nem valószínű, ha mégis, akkor sem az atomreaktorok közül lesz.
köszi mindenestre a tanácsot. keresek házas kollegákat másik vonalon...Intel Core i3 7100U, 2x4GB DDR4 2400MHz, 940MX 2GB
-
Grózi
Topikgazda
válasz
vetroga #25168 üzenetére
Hát szellőzés és anyagminőség terén nem a legjobb,vannak nála sokkal jobbak is.
És a cpu hűtő ügyében is van jobb vétel 12K-ért-a házadba 150mm-s magasságig fér hűtő és bár az általad kinézett is lehűti a procid,annyiért én biztos nem azt venném.
A ház már eső után köpönyeg,de kérdezz a Milyen cpu hűtőt vegyek? topicban keretösszeggel és maximális magassággal,hogy mit ajánlanak,gondolva arra hogy lehet feljebb váltasz később(pl: I7).
Az apache-kat meg simán teheted egy y kábelre.[ Szerkesztve ]
-
Grózi
Topikgazda
válasz
hegegabi80 #25165 üzenetére
A válasz továbbra is igen,most már tényleg kiveséztük minden irányból..
-
vetroga
csendes tag
esetleg arra célzol, hogy a 88R nem megfelelően szellőző ház?
az Apache pwm-es, de nincs több pwm csati alaplapon. megoldható valamifajta Y elosztóval a szabályozása? egyik kapná a 4 csatis részt, a másik csak 3 csatit..
ebben a pillanatban még a gyári hűtő van a cpu-n, de egy Pure Rock Slim lesz jövő héten.[ Szerkesztve ]
Intel Core i3 7100U, 2x4GB DDR4 2400MHz, 940MX 2GB
-
Grózi
Topikgazda
Elég a B14-2,de mivel egy árban van a B14-3-l,én a jövőre gondolva azt venném-mármint házhűtőnek felesleges,de hátha később radira-bordára fel akarod használni,ott jól jöhet a plusz kraft.
-
Grózi
Topikgazda
-
hegegabi80
addikt
Egyébként a TY-147A sokkal többet érne elől, mint pl a 12-es WB2 vagy a Swif2? Mert ha csak minimális akkor lehet maradok a 12-es ventiknél.
Jah és még az a fura a számomra, hogy olyan érzésem volna mintha a hátsó venti elszedné a friss levegőt is a topflow cpu ventijétől.
-
Grózi
Topikgazda
válasz
vetroga #25159 üzenetére
Sokkal jobb lett volna,ha előre is olyan ventit választasz amit tudsz szabályozni és az Apache is első sorban bordára/radira ajánlott vagy zárt elejű házakba befúvónak,ahol szükség van a nagyobb statikus nyomásra.milyen házad van?
-
Grózi
Topikgazda
válasz
DigitXT #25155 üzenetére
Akkor hagynám így vagy tennék be egy halk 60-s ventit és kész.Házilagos légszállítás mérésre(műszer nélkül) csak nagyon kókány módszerek vannak-legjobb ha viszonyítasz a saját érzékszerveiddel(kéz,fül).
-
vetroga
csendes tag
Az Apache pwm-es, alaplapon van pwm-es sysfan csati, erre kötném, tolja ki a sok csúny meleget a házból. Aerocool 12V(átalakítóval 7V)-ot kapna molexről, elöl csendesen tolná be a friss, harmatos hegyi levegőt, én valahogy így álmodtam meg nyitott szemekkel... Elrontottam?
-
dqdb
nagyúr
válasz
vetroga #25156 üzenetére
Ha az adatlapodon és az aláírásodban szereplő MSI H81I lapra kötnéd őket, akkor az Aerocool teljesen hibás döntés volt, mert két PWM-es csatlakozó van az alaplapon, ami 3 pines ventilátor szabályozásával nem boldogul, maximumon fog pörögni. Az Apache még lehet jó választás, de házhűtésre általában feleslegesen sok.
-
JohnK
aktív tag
Sziasztok!
Adott egy be quiet! Pure Rock processzorhűtő és a jelenlegi konfigurációmba ami az adatlapomon vennék egy passzív STRIX-GTX1050TI-O4G-GAMING-t (AMD nem érdekel). A kártya és a processzor között berakás után kb. 2 cm maradna magasságban. Lehet ebből bármilyen gond hosszútávon? A ház maga elég jól szellőzik.
-
vetroga
csendes tag
Kedves hölgyek-urak. Az itt olvasottak alapján a varázslótól rendeltem két 120mm keverőt, egy Akasa Apache PWM Black-et a hátsó falra és egy Aerocool Dead Silence Blue Edition-t frontra próbaképpen. Ha beválik, lesz belőle még egy. Ugye jól tettem?
-
Grózi
Topikgazda
válasz
DigitXT #25153 üzenetére
Nem ismerem a ventit,de alapvető fizika hogy 40-s venti jobb légszállítással,alacsonyabb rpm-el+halkabban mint egy 60-s-na az elég érdekes.A 28 cfm nem túl hihető halkan ekkora méretnél.
Viszont jó lenne tudni a gyári venti specifikációját,hogy tudjuk mire is lenne szükség-bár egy szünetmentes kevésbé kényes a légszállításra,mint egy normál táp.Szakmai kérdéseket fórumon tedd fel légyszíves,ne privátban!!!!Így másnak is hasznos lehet. 475+3 pozitív 0 negatív
-
DigitXT
nagyúr
Sziasztok!
Szünetmentesbe ajánlották ezt a ventit: mennyire hihető a "specifikációja"?
Már csak azért is, mert eredetileg 6 centis venti van benne, ez meg elvileg
- kisebb, de
- több levegőt szállít, miközben
- alacsonyabb fordulatú
- és még halkabb is.
Elég régóta van vízhűtésem, szóval szeretem a halk ventiket. De nekem ez
a fenti lista elég ellentmondásosnak tűnik... ami tény, hogy a gyári venti az
hangos, de nem tudom mennyi levegőt szállít, a fordulatszámát se mértem.Előre is köszi!
DigitXT[ Szerkesztve ]
-
Grózi
Topikgazda
Én cserélném,de nem a legrosszabb ventik egyike.
Ha piros led-s kell,akkor Aerocool DS(4,5-5K).Ha nem ragaszkodsz a ledhez akkor olcsó és jó a Nanoxia Deep Silence 1400 rpm(2880FT-csak Merlinnél van) és ha a csúcs kell,akkor NoiseBlocker eLoop B12-2(7200FT).Szakmai kérdéseket fórumon tedd fel légyszíves,ne privátban!!!!Így másnak is hasznos lehet. 475+3 pozitív 0 negatív
-
Shaza
senior tag
Hello!
Érdemes ezt PH-F140SP a ventit lecserélni?Ha igen mit ajánlanátok?(annyi extra kérésem lenne ,ha lehet piros ledes legyen,persze ha van jobb, világítás nélkül az is érdekel)
Előre menne 2 db 14-es és hátulra is egy.(3 pines)Köszi!
[ Szerkesztve ]
-
hegegabi80
addikt
Nos még nem jutottam el oda, hogy megmérjem pontosan, de belülre tuti ekférne.
Amúgy a jeleleg a váz és műanyag közzé beépített coolink venti hiába befelé fúj, mivel nem teljesen lyukacsos előtte jön kifelé is levegő.
Ezért úgy döntöttem, hogy első körben kifurkálom az lemezt, és a meglévő ventijeimmel variálok egy kicsit (2 db Alpenföhn WB 2 plus, 2db Swif2 120p). Jelenleg wb2 hátul kifelé és scythe suriken rev. B-n cpu ajlzaton, 1 swif pedig elől.
Aztán ha ezek is elegendőek lesznek, akkor lehet nem kínozom magam tovább. De szétvágni és metevíteni most tuti nincs időm.
Egyébként sys fan-on le is tudom állitani a ventiket, lehet idle nem is fognak menni.[ Szerkesztve ]
-
Grózi
Topikgazda
Eleve ami erősebb az hangosabb is lesz,ezt nem tudod megkerülni(szélzaj),olyat tudod ajánlani ami ugyanolyan halk adott légszállításig és csak felette hangosabb..A lyuktáv 120 vagy 140mm-s szabvány?
A házventi 3 vagy 4 pin?
(#25148) Adams15[ Szerkesztve ]
-
Nerazim
őstag
válasz
Bacusuz #25145 üzenetére
Na végig próbáltam minden lehetséges beállítást, végül ez győzött. Köszi a segítséget
Be my computer.. Baby I'm a user!!
-
Zsohi
őstag
Sziasztok,
A Noctua NH-D15 hűtőn szeretném lecserélni a gyári NF-A15 ventilátorokat. A legfőbb szempont a nagyobb teljesítmény(lehetőleg ne legyen hangosabb). Az előbbin kívül még keresek egy 14 centis, nagy légszállítású házventit, ami direkten a videokártyára lenne irányítva. Előre is köszönöm.
https://ca.pcpartpicker.com/user/Zsohi/builds/
-
Bacusuz
őstag
válasz
Nerazim #25130 üzenetére
Csak ráguglitam, talán ez segíthet
ÜDV! Bacusuz. Veszélyes környéken lakom. Ahányszor becsukom az ablakot, mindig odacsukom valaki kezét.
-
Grózi
Topikgazda
válasz
traktorgumi #25142 üzenetére
Alpenfoehn Wing-Boost 2 Plus
Lepa Bol.Quiet (ledes,kék vagy piros)
Akasa Apache
Akasa Viper
Noiseblocker eLoop B12-PS
(#25141) default.
Nincs mit!Szakmai kérdéseket fórumon tedd fel légyszíves,ne privátban!!!!Így másnak is hasznos lehet. 475+3 pozitív 0 negatív
-
traktorgumi
aktív tag
Van egy hyper 212 hűtöm amin még a gyári ventilátor megy, de nagyon hangos.(4eves)
Milyen típusra 12mm ventire érdemes lecserélni?[ Szerkesztve ]
-
Grózi
Topikgazda
válasz
default. #25139 üzenetére
Használhatod a gyári profilokat is,de a legjobb a személyre szabott.Nem atomfizika,nem kell megijedni.
Én általában 45-50 fokig hagyom minimum értéken,majd konstans emelkedik 60 fokig ahol már maxon megy a venti.Szakmai kérdéseket fórumon tedd fel légyszíves,ne privátban!!!!Így másnak is hasznos lehet. 475+3 pozitív 0 negatív
-
default.
őstag
Értem!
És arról, hogy milyen értékeket érdemes beállítani a különböző ventiknek, - adott hardverek tükrében - hol találhatok információt?
(Esetleg a beépített profilokat érdemes használni? pl ha csendesre állítom és elkezdek játszani, nem lesz túl kevés a hűtés?)Nagyon köszönöm a tanácsokat és a türelmed!
Üdv -
Grózi
Topikgazda
válasz
Szilard7 #25136 üzenetére
Te is belefutottál a jelek szerint az új szériába,többen is jelezték már hogy mostanában gond van a PW2-s ventikkel.
Az eLoop-n kívül van még jópár alacsony fordulaton csendes venti-ezeket ajánlom figyelmedbe még(halkabbak mint a bevált 120-s PW2):
Nanoxia Deep Silence 1400 rpm
Aerocool Dead Silence 140Szakmai kérdéseket fórumon tedd fel légyszíves,ne privátban!!!!Így másnak is hasznos lehet. 475+3 pozitív 0 negatív
-
-
Szilard7
csendes tag
Sziasztok!
Finnyás fülem keresi a megoldást.
Most raktam össze egy BQ Silent base 600-as kuckóba az új konfigot. A 12cm-es Be Quiet Pure Wings 2-es venti hátul nagyon jó, ezt ismertem is, minden fordulaton csendes. Viszont az előlapi Pure Wings 2-ből a 14cm-es nemigen jön be, ráadásul vettem még egyet felülre még tesztelés előtt. A szélzajjal semmi bajom, de olyan kis finom "csapágy" hangja van(minden fordulaton 5-12V közt), amit nem tudok megemészteni...mindkettőnek. Létezik hasonló áron más ventilátor ekkora méretben, ami ilyen téren is csendes? Nem feltétlen vennék 2db Noiseblocker eLoop-ot...de ha nincs más, és a prémium felé kell nyúlni...
Célom, hogy csitu legyen alaphelyzetben, kockulásnál meg felnyomom maxra, 12V-ra az egészet, ott már mindegy.
Köszi a tippeket előre is!
-
default.
őstag
-
Grózi
Topikgazda
válasz
Nightandday #25131 üzenetére
Persze hogy szabályozza,feszültségalapon.Rengeteg gyártónak van 4 pines aljzata ami a valóságban nem pwm-s és utána nem értik a userek,hogy miért kattog a pwm-s venti...
-
-
Nerazim
őstag
Üdv!
Valaki tudna segíteni abban, hogy a speedfan-t hogy kell beállítani ,hogy aut. elinduljon a gép indulásakor? Már egy csomó videót megnéztem és ki is próbáltam amiket ott mondtak de csak nem akar elindulniWin 10 alatt használom.
[ Szerkesztve ]
-
Adams15
aktív tag
Véletlenül haswell topikba ment először.
Írtam korábban, hogy be van szerelve a gépbe már a három új venti (zalman z9 u3 ház, egyéb cuccaim az adatlapomon): Apenföhn wing boost 2 elől, Be quiet pure wings 2 120 hátul, 140mm felül.
Korábban már talán kérdeztem, de ha visszaraknám a 3 eltávolított venti közül a 2 szabályozhatót egyet alulra beszívni, felülre kifújni lehet, hogy még jobbak lennének a hőfokok?
Szabályozni tudnám a gépház előlapi szabályozójával. -
-
Grózi
Topikgazda
válasz
Nightandday #25120 üzenetére
Na erre az aljzatra 3 pines venti kell,mivel feszültségalapon szabályoz.És igen a B12-3 egy kiváló venti és ha csak 100Ft-vel drágább az Apache-nál,akkor azt vedd meg!
-
Grózi
Topikgazda
válasz
slidercod4 #25119 üzenetére
Nyugodtan mehet akár mindhárom aljzatra is 3-3 venti,semmi baja nem lesz.Manapság mindent szakboltnak neveznek(lásd Euronics,Expert,MediaMarkt stb.) ahol csupa nagy tudású osztja az észt,persze tisztelet a kivételnek-de általában azok az emberek találnak máshol állást.
-
default.
őstag
Sziasztok!
Vásároltam egy be quiet! Pure Rock CPU hűtőt, és szeretném megkérdezni, hogyan kell megfelelően beállítani? A BIOS-ban kell, vagy egyéb segédprogrammal?
Most szerintem max. fordulaton pörög, de elég zajos így, és felesleges. Hogyan tudom automatikus szabályzásra állítani, hogy csak akkor dolgozzon, ha van rá igény a procitól?Köszönöm szépen előre is!
-
dqdb
nagyúr
válasz
Qtya123 #25121 üzenetére
Viszont ezzel nem bolygatnám meg a belső egyenletes légáramlást?
De, megbolygatja, ezért is nem ajánlott oda ventilátort tenni kivéve azt az egyetlen esetet, ami nálad éppen fennáll, azaz a forrófejű VGA-t.Arra készülj fel, hogy a CPU hőmérséklete ettől pár fokot emelkedni fog, de a VGA vagy a ház cseréje nélkül mást nem tudsz tenni.
-
Qtya123
őstag
Üdv!
A léghűtés "tudományával" kapcsolatban lenne egy kérdésem.
Egy Sharkoon Vaya házam van, amiben az elöl lévő szívó irányú ventin kívül hátul van még egy 12 cm-es kifújás irányban. Processzor hűtéséről egy Alpenföhn Ben Nevis gondoskodik.A vga egy asus Rx470, aminek sajnos a memória moduljai nem kaptak bordát és általános probléma, hogy igencsak melegszenek. Gondolkoztam, hogy a ház oldalára szerelek egy ventit befújás irányba, mivel egy 14 cm-es venti pont telibe fújná a vga-t. Viszont ezzel nem bolygatnám meg a belső egyenletes légáramlást? Értem itt ezalatt azt, hogy az oldalsó venti pont tolná a levegőt a vga-t és a cpu-t hűtő ventilátorok felé. Azok "szívnának" elég levegőt a megváltozott légáramlás által?
-
Nightandday
csendes tag
Alábak kiosztása az alapapon:
1. GND
2. speed control
3. sense
4. VCC
A háznak a 2015ös verzioja van, ha jól tudom változtattak a hubon, lúzer manuálba is azt irja, hogy csatlakoztassam CPU_FAN v CPU_OPT-ba, bár ott a pumpa és a radiátor ventik vannak, így ment az alaplapba. Ez az ajánlott eLoop? Noiseblocker NB-eLoop B12-3 vicc de ez 100Hufal drágább mint az Apache. -
slidercod4
csendes tag
Üdv!
Szeretnék kompakt vízhűtést a gépbe, így a jelenlegi 3 ventillátor helyett 5-re lesz szükségem, viszont az alaplapon csak 3 header van. A vízhűtéshez jár Y átalakító, hogy 2 ventit egy dugalyra köthessem, de kellene nekem még egy, így 1 headeren 1db, 2 headeren 2-2db lenne+ a CPU fan header-re menne a pumpa. Olvastam a topik bevezetőjében, hogy egy csatlakozóra maximum 3-at ajánlott kötni. Nos Én ebbe bele is férek, mert csak 2-őt kötnék egyre, viszont a szaküzletben le lettem hülyézve, hogy ezzel tönkre teszem az alaplapom, ami egy Gigabyte B150M-D3H. Mennyire volt igaza ebben a kollégának? Van ennek esetleg valóság alapja vagy nyugodtan csinálhatom? Molexet annyira nem szeretnék, mert jó lenne ha viszonylag halk maradna a cucc.
Köszönöm szépen a válaszokat!
-
Grózi
Topikgazda
válasz
Nightandday #25117 üzenetére
Gyárilag csak fan hub van,az nem vezérelhető.A hátsó 140-snél kérdezted a statikus nyomást,oda írtam.Nekem is felül volt a kompakt és Apache-kat használtam én is-az vált be a legjobban.Az alphacool-s eLoop-t felejtsd el,jobban jársz az Apache-l.
Attól,hogy az alaplapodon 4 pin-s aljzatok vannak,még nem biztos hogy pwm-s-lásd Összefoglaló.
Másold be az adott aljzatok lábkiosztását és megmondom mit tudsz vezérelni,majd utána javaslok ventit.(legjobban akkor jársz ha lapról vezérled hőfok függvényében)Szakmai kérdéseket fórumon tedd fel légyszíves,ne privátban!!!!Így másnak is hasznos lehet. 475+3 pozitív 0 negatív
-
Nightandday
csendes tag
Ventivezérlés ugye van a házban 3 üres 3 pines helyel, de arról sajnos nincs rpm visszajelzés, az alaplapon van még 2 üres 4pines. A statikus nyomásos kérdést a felül levö borda miatt kérdeztem mert, oké h át tolja a levegöt rajta, de nem tud egyenesen felülre távozni hanem a zajszigetelés miatt a ház tetejének az oldalán.Ha volt neked tudod h csak 1,5 centi hely van
eLoopbol ez jó? Alphacool NB-eLoop 2300rpm, mert árban megyegyezik az apacheal, mintha kifutó széria lenne itt. Köszönöm a figyelmeztetést az oldallap beakadására. -
Grózi
Topikgazda
válasz
Nightandday #25115 üzenetére
Mint ahogy kompakt topicban is írtam,27mm-s radira hulla felesleges a Vardar+nem is épp halk-az Apache-l jobban jársz,vagy ha a csúcs kell akkor eLoop(ez is felesleges,de még halkabb).
H440-m nekem is volt,sok fajta ventit teszteltem benne.Hátra a statikus nyomás megint felesleges,arra radin/bordán van szükség.A ház kialakitása miatt 140-s ventiből a hagyományos szögletes keretű ventikbe el fog akadni az oldallap fel és levételnél.Agyári venti kivételével csak a Riing-nél és a TY-147A-nal nem akadt el.
Mit tudsz vezérelni,3 vagy 4 pin-t?Szakmai kérdéseket fórumon tedd fel légyszíves,ne privátban!!!!Így másnak is hasznos lehet. 475+3 pozitív 0 negatív
-
Nightandday
csendes tag
sziasztok, a kérdése artic freezer 360asra Ek-vardar F1 v F3 v Akasa Apache Black?
Másik kérdés nagyon csendes de jó 14 cm-es ház ventit mit ajánlanátok(hátulra)? Mellesleg a ház kialakitásából fakadóan nem segitene a nagyobb statikus nyomás(Nzxt 440)?Ek-vardarok és az apache egy árban van itt, Anglia -
Nerazim
őstag
köszi srácok a segítséget.
-
Lacesz88
tag
Köszönöm szépen az iránymutatást! Én magamtól biztosan nem gondoltam volna, hogy rá lehet kötni, így ezzel nem is szoktam kísérletezni. inkább kérdezek 2x mint egyszer sem és azután valami baj legyen.
Azt azért mertem gondolni, hogy ha 4 tűs és hűtéssel kapcsolatos akkor valamilyen módon össze lehet hozni léghűtéssel
De ezzel semmilyen káros hatás nem éri a lapot? inkább üzemelek egy ventit tápról, mint hogy valami baja legyen egy jó minőségű alaplapnak.
-
dqdb
nagyúr
válasz
Fr3eWar #25109 üzenetére
A többi csati látszólag 4pin-es, de valójában a kábelharisnya alatt, a 4-ből csak 3pin van bekötve a negyedik ki van hagyva. (egyedül a fehér cimkés aminél a 4. is be van kötve)
És az első képen szépen látszik az is, hogy a bekötés kihagyásán kívül egyszerűen harmadik pin hiányzik a két baloldali csatlakozóból.s ebből adódóan az osztott ventiknek pontosan azonosnak kell lennie
Igen, ez lemaradt most, bár a téma-összefoglalóban szerepel, jogos észrevétel, nem lehet elég sokszor ismételni.Nerazim: pongyolán fogalmazva a négy lábból (1 GND, 2 DC, 3 SENSE, 4 PWM) három alaplap → ventilátor (1 GND, 2 DC, 4 PWM) irányú, egy (3 SENSE) ventilátor → alaplap irányú. Az első csoportba sorolt hármat megkapja mindegyik ventilátor, hogy menjen a szabályozás, azonban a negyedik csak egy ventilátorra van bekötve, különben teljesen véletlenszerűen ugráló fordulatszám-értékek jönnének ki két PWM-es jel összekeveréséből. Ezért teljesen normális, hogy N darabos PWM osztó esetén 1 ventilátorhoz megy 4 vezeték, N-1 darab ventilátorhoz pedig csak 3. Ezt kétféleképpen szokták megoldani az N-1 darab csatlakozóra:
1. eleve kevesebb vezetéket kötnek be, mint a linkelt Akasa esetében
2. szalagkábelt használnak, mint a Phobyánál, ezért a szépség kedvéért 4 vezeték megy a csatlakozóhoz, de ott nincsen bekötve a harmadik vezeték (és sokszor fizikailag hiányzik a harmadik pin ezt hangsúlyozandó)SATA csatlakozó esetében még az kavar egy kicsit a dolgokon, hogy ott a DC láb mindegyik csatlakozónál a SATA csatlakozóból kerül bekötésre.
[ Szerkesztve ]
-
Fr3eWar
őstag
válasz
Nerazim #25107 üzenetére
Az is ugyanúgy csak egy venti PWM-jelét veszi, általában meg van jelölve, a képen is a fehér címkés a "master" annak a PWM jele alapján szabályozz az egész elosztót, tehát minden egyforma ventit. (mivel ilyenen nem illik több különböző ventit használni.)
A többi csati látszólag 4pin-es, de valójában a kábelharisnya alatt, a 4-ből csak 3pin van bekötve a negyedik ki van hagyva. (egyedül a fehér cimkés aminél a 4. is be van kötve)
[ Szerkesztve ]
-
Grózi
Topikgazda
-
Grózi
Topikgazda
válasz
jasonka #25104 üzenetére
Attól,hogy a házra ráteszed nem lesz baja a gépnek-sok gyártó gyárilag mágneses porszűrőt használ.Varázslónál általában elég nagy választék van belőle,de sok más helyen is kapni.
-
jasonka
aktív tag
válasz
jasonka #25098 üzenetére
Kérdezek még - hadd okosodjam :...
Ugyanezen ház (Modecom Mini Cool) alján van hely (egy sin) porszűrőnek. Mivel elég sűrűn kell(ett) portalanítanom a régi házat hasznos lenne ebbe az újba porszűrőt beszerezni és felszerelni - csakhogy nemigen van méretben megfelelő.
Kérdésem : Lehet kapni mágneses rögzítésű porszűrőt - azt bárhová fel lehet rakni.. A mágnesesség nem árt a PC alkatrészeinek ?Hja kérem ! A Belváros !...
-
dqdb
nagyúr
válasz
Nerazim #25101 üzenetére
Az a kábel úgy jó, ahogyan van, a harmadik pin hiányzik, ahol a fordulatszám-visszajelzés megy. Ha ezt te bekötöd, akkor pont ezzel fogsz hibás működést elérni.
Amelyik csatlakozónál megvan mind a 4 pin, onnan jön vissza a fordulatszám, a többit csak szabályozza majd az alaplap, de visszajelzésed nem lesz a működésükről.
Egyszerűbb és ésszerűbb lett volna hármas osztót venni tőlük két kettes helyett.
[ Szerkesztve ]
-
Nerazim
őstag
Sziasztok!
Vettem a varázslótól 2 db 4 pines PWM -es elosztó kábelt. Azonban szomorúan látom, hogy csak az egyik leágazás 4 pines a másik csak 3 pinesAzért vettem 2 -őt mert 3 ventihez akartam használni, úgy hogy kettőt egymásba tolok így maradna 3 x 4 pin. Ha viszek egy szálat még a hiányzó negyedik pinhez akkor az úgy jó lesz? Nem lesz baja a gépemnek?
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Kerékpárosok, bringások ide!
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Bestbuy játékok
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Milyen okostelefont vegyek?
- WordPress tartalom kezelő rendszer (CMS)
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest