-
PROHARDVER!
Gumi és felni topic
Ha kérdezel, akkor kérdezz úgy, hogy segíthessünk: írd le a gyártót, típust, évjáratot és motort/teljesítményt!
Új hozzászólás Aktív témák
-
No.01
addikt
Huhhh, de mennyire adom amit irsz...
Dare2Live:
Az, h korommel neked milyen annak vajmi keves koze van ahhoz, h az abroncs mikent fog viselkedni az uton. Foleg esoben.
...es ahogy mar irtuk az elmult 3-4 (de tan van az mar 5 is) evben nagyon sokat valtozott a gumik osszetetele. Ami regen kibirt (nem jo volt hanem kibirt ez is fontos) az manapsag mar biztosan nem fog annyit birni. Ezt el kell fogadni ha tetszik ha nem. -
saen
veterán
válasz
Dare2Live #67597 üzenetére
A profilmélység látszik, illetve az is látszik, hogy mennyire van kirepedezve. A keményedés az nehezebb ügy, de érezni fogod ha változik a tapadás, főleg télen vagy esőben. Ha azt érzed, hogy már romlik a gumi akkor cserélni kell. Persze szerintem, én nem szeretem azt a felfogást, hogy ezt a szezont még kibírom vele. Ha érezhetően romlik, vagy ránézésre gáz, akkor azonnal csere.
-
Dare2Live
félisten
A gond, hogy mi a megfelelő.
A mélység a jelző miatt elég jól látszik de a felkeményedett nagyon x.
Egyiken nekem fél éves új van, másikon 6éves 52.000kmet futott conti és nagy difit nem érzek körömmel.Az elöző Michelin energysaver az egész érdekesen keményedett fel 7évesen még teljesen jó volt utána ~1év alatt érezhetően felkeményedett.
-
saen
veterán
Bármit is vesztek, az nagyon fontos, hogy időben cseréljétek. Jobb egy olcsóbb gumi ami rendszeresen van cserélve amikor kell, mint egy szétkopott és kikeményedett prémium. Városi használatra teljesen rendben lesz a Hankook is, sokan közlekednek ilyen gumikkal. Ha valaki nem versenyzésre használja, a hétköznapokban nem lesz vele gond.
Méretet majd megmondja más, hogy felmegy-e a kerékre, de az biztos, hogy én nem váltanék méretet, fontos a kényelem is ezeken a szar utakon.
-
Dolby
senior tag
Köszi. Én szeretném ha minél jobb gumi lenne, de párom árban nem annyira akar a "top" felé mozdulni, a 42-44e körüli Hankook 4S2 tűnik emészthető árnak
A mostani 17es felnihez eddig 205/50 r17 méret volt használatban, viszont úgy látom, hogy a 225/45 R17 is mehetne alá, ebben a méretben a pirelli sf3 sincs 40eFt. Mennyire észrevehetően romlana a komfort érzet? Illetve ahhoz 7.5Jx17 ET41 van megadva, 205 miatt gondolom 7J a mostani, ebből lehet gond?
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
gippazoid #67584 üzenetére
A szálszakadt gumi egyik ismérve, hogy bizonytalanná válik az úttartása a kocsinak. Ez főleg erősebb terheléskor (pl indulás) jelentkezik. Vagy pedig nem jól állították be a futóművet.
Gumit érdemes visszavinni mert a gyártói bevizsgálás feldereítehti az okot (nem ugyanúgy sérül ha ütést kap, mintha anyaghiba miatt lesz szálszakadt). Bár mivel 1100 km van benne lehet olcsóbb, ha veszel egy újat és kész (mitán bebizonyosodott, hogy tényleg a gumi a ludas). Esetleg azt próbáld meg, hogy felcseréled az elsőket a hátsókkal.
-
gippazoid
senior tag
A futóművet most állították, akkor szóltak, hogy nézessem meg a gumit.
A guminak milyen baja lehet amitől ez történik?
A gumi garira azt mondták a lakóhelyem szerinti szervizben, ezt csak az értékesítő kereskedés tudja érvényesíteni ami tőlem 350 km-re van. De még ha oda el is megyek, akkor is mondhatják, hogy kátyúztam vele, például.(Ráadásul, este túrtam a netet és nem találtam arra utaló infót, hogy szálszakadt gumi elhúzna induláskor, de futómű beállítási gondot olvastam, mint lehetséges okot. Lehet, hogy nem jól állították be a futóművet? Sajnos állítás előtt én nem próbáltam elengedett kormánnyal indulni.)
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
gippazoid #67581 üzenetére
Elég gáz, hogy így adták át a kocsit.
Mivel fékezésre nem csinálja a féket kizárnám első körben. Futómű lehet gond vagy a gumi. Vidd el egy gumishoz aki futóművet is állít. De amúgy meg garis én simán visszavinném gariba a márkakerbe, hogy vmi nem oké még mindig .Mert a gari a gumira is él ám...
-
gippazoid
senior tag
válasz
tasiadam #67578 üzenetére
Nincs téli. 1100 km-es új autó amelyen kormányközepet állítottak és észrevételezték hogy induláskor megmozdul jobbra a kormány. Eddig sosem próbáltam elengedett kormánnyal indulni így nem tudom, állítás elő is ilyen volt-e.
A szerviz szerint kezdődő szálszakadás is lehet a kormány mozdulásának oka
-
gippazoid
senior tag
Kezdődő szálszakadás amely szemmel még nem látható, valamilyen gumiszervizes géppel kimutatható?
Pl. már finoman üt vagy ilyesmi.Ha induláskor elhúzza az autó az elengedett kormányt (mondjuk jobbra) az normális? Vagy utalhat kezdődő szálszakadásra? Esetleg rossz futómű beállításra?
(Fékezéskor nem húz el)
Én mintha pár éve olvastam volna arról valamit hogy elsőkerekes autónál ez normális de sajnos nem emlékszem már. -
Qru
MODERÁTOR
válasz
szabonagyur #67575 üzenetére
Arra szerzodtek le gondolom, az ujabb felarat nem akarta fizetni a gyarto.
-
szabonagyur
félisten
Erdekesseg, hogy azabb gen Formentor is Conti AS1et kapott meg, legalabbis amit ma neztem 4evszakossal
Kaptak egy ingyen keszletet vagy mi
-
hdanesz
őstag
Sziasztok,
205/55 R16 méretben Barum Bravuris 6 vagy Hankook Ventus Prime 4? Esetleg egy harmadik?
Szeretném ha 30 alatt megállna per darab. Elektromos autóra lesz, így értelemszerűen a csendesebb lenne a jó választás.Chatgpt szerint a Hankook jobb ilyen szempontból. De annyira nem bízom benne, mert a Bravuris 6 létezéséről nekem kellett felvilágosítani.
-
Mate
nagyúr
-
MM
őstag
válasz
Mauzes #67564 üzenetére
60e elég sok egy 4 évszakostól szerintem, 3 téli szezon és 4 nyári szintén bőven jó, de meglátjuk jövő ősszel, milyen állapotban lesz. A második télen nem éreztem romlást az elsőhöz képest. Hozzáteszem, hogy nagyon ritkán vezetem ezt az autót, főleg a feleségem használja. Én inkább csak tesztelgetem néha, minden rendben van-e, pl. télen ha van egy kis hó, direkt el szoktam vinni.
-
Mate
nagyúr
Köszönöm!
Normális 4 évszakost tudtok ajánlani? Tudjak számolgatni, hogy mennyire érné meg esetleg jövőre venni, de akkor már egyből 4 évszakost. Kereket mi cseréljük, annak amúgy díja nincs. Külön felnin vannak stb.
-
gippazoid
senior tag
Mennyiért lehetne eladni 8063 km-t futott, DOT1621-es, 195/65 R15 91 T Continental TS870 téli gumi szettet?
-
MM
őstag
válasz
svedmalac #67561 üzenetére
Nálunk Goodyear Vector 4s Gen3 SUV van fent, Renault Kadjar, 2 év alatt 40+ e ment bele, télen hóban is OK, nyáron is rendben van. Még 1,5 évre tervezem fent hagyni jövő őszig, kopás szempontból is várhatóan bírni fogja a 60-65e km-t.
Ebből azt akartam kihozni, hogy saját tapasztalat alapján is az évi 20-re is simán megéri a 4 évszakos ha nincs extrém használat, legalábbis a ~1,5t autókon ezt már simán bírja.
-
grizlisandor
veterán
Nem is tudtam, hogy léteznek már okos gumiabroncsok, meg, hogy Pirelli tulajdoni hányadának 37%-a kínai befektető.
-
Mate
nagyúr
válasz
rbalint88 #67556 üzenetére
Köszönöm!
Például ez?
Nexen N'BLUE HD PLUS 185/60 R15 84H
Van kicsivel drágábban ez. Jól látom, hogy ez ugyan az, csak valamiért fent van drágábban is?
"De erre a futasra lehet erdemes lenne egy jobb negyevszakos garniturat venni"
Nyáron jelenleg jóval többet megyünk. 5 év alatt ment a kocsiba 65.000 km.
-
Mate
nagyúr
Sziasztok!
2014-es skoda rapidon kb. 50-60.000-et futott, 6,5 éves gumik vannak. Picit repedezett. Kapott most az egyik egy csavart. Gondoltam, hogy amúgy is ideje lenne cserélni, hát ledobjuk őket. Naponta átlag 20-30 km város és 90-110 vegyesen. Családlátogatásnál, hétvégén autópálya.
185/60R15. Taurus High Performance 185/60 R15 88H XL-t néztem ki. Jó választás lehet, vagy van esetleg jobb 20k körül?
-
Biqci
aktív tag
és Qru
Köszi, akkor ez tényleg csere. Annyira ferde, hogy ennél már nem is lehetne ferdébb. Szerintem kb 10-15fokot zár be a futófelülettel, szinte hihetetlen, de még átszúrta. Nem új, de még nagyon jó állapotú téli gumi, igaz nem fiatal. Szóval 2db lesz majd az ősszel rendelve...
-
Alpachino
veterán
Köszi. Tudom, hogy van jobb, de ár/érték arányban szerintem és itt a fórumvélemények alapján is tényleg best buy a kumho ps72 sport. Érdekes, mert a c220 lóereje és súlya és a használatát is figyelembe véve necces lenne a 4 évszakos,( de lehet tévedek) ráadásul nyáron kánikulában használnám hosszabb távokon, ami ennek az inkább télies minzázatú Nexen-nek, nem tudom, hogy mekkora kihívás lenne.
-
No.01
addikt
válasz
Alpachino #67547 üzenetére
Van jobb, mint a Kumho csak az nem ennyibe fog kerulni
Azt az okolszabalyt erdemes nagyabbol betartani, h minel nehezebb az auto, minel erosebb, minel tobbet mesz es minel tobbet autopalyan annal kevesbbe ajanlott a negyevszakos.
Engem nem zavar ha elkopik es 3 evente ujat kell vennem mert igy legalabb tapad is jol.
Ha jol emlekszem 15e km futas folott mar egyaltalan nem ajanljak a negyevszakostEzek alapjan szerintem be tudod loni a dolgokat. (egyebkent ar/ertek aranyban mindket emlitett gumi jo vetelnek szamit)
-
Alpachino
veterán
Gumivásárlás előtt állok. Egy Mercedes CDI C220 ( 2010, 180LE) autómra lenne, 225/45r17 méretben. A dilemám annyiból áll, hogy volna a Nexen Nblue S2 ( 100.000ft-ért tudnék hozzájutni) négy évszakosa és a Kumho Ecsta Sport PS72 (112.000ft)
A nyár közelettével többet használom az autót hosszabb távokra is, ( nyaralás, kirándulások...stb.) de úgy általában 10-50km-es távok és a városi használat a jellemző. Ezért is gondolkodtam el a 4 évszakos opción is. De erre az autóra a fenti használat mellett érdemes lenne ? Vagy jobb választás a Kumho Ecsta Sport ? -
No.01
addikt
Sajna lehetseges... nekem legutobb egy kb 3 cm-es vas lapka allt bele.
Mutattak, h mikent nez ki belulrol es meg nekem laikusnak is ugy tunt, h a szerkezetet ez igy elegge hazavagta. (autopalyan, nagy temponal netalantan megpakolva vegulis ertem, h ebbol miert is lehet problema)
Nekunk csere lett a vege -
Biqci
aktív tag
Uraim, adott egy defekt. Majdnem szerencsére a futófelület közepén. Azért majdnem, mert nagyon lapos szögben szúrta át egy csavar a gumit így hiába ott, mégsem javítható 2 szerviz szerint sem. Igaz ez, hogyha nagyon srég a sérülés, akkor már dobós?
-
atti29
tag
Sziasztok.
Segítségeteket szeretném kérni nyári gumi ügyben.
Audi A4 2004 1.9 tdi első kerekes az alany,jelenleg 16-os felni van rajta téli gumival.
A nyári felnin 225/45/18 méretű gumi van,ezzel vettem,de csereérett.
Viszont a gyári méret az 235/40/18,a kérdésem,hogy inkább a gyári méretet vegyem vagy mehet ugyanúgy a 225?
A keretem 40 ezer /db,ezek közül melyik az ajanlott és Ti mit ajánlotok tapasztalat alapján?Kumho ECSTA Sport PS72 XL.
Laufenn S FIT EQ+ LK01 XL
Laufenn Z Fit EQ LK03Felhasználás autópálya és autóút főként kicsi város,általában nyugodt vezetési stílus.
Remélem minden információt leírtam,előre is köszönöm a válaszaitokat/segítségeteket.
-
sopruk
senior tag
Sziasztok!
Balra húz az autó, gumis azt mondta nem centírozás probléma, hanem szálszakadás van a gumiban. Azonnali cserét ajánl, mert balesetveszélyes...
Két típust ajánlott:
KUMHO ES31 175/65 R14 23.000,- kép
Laufenn G Fit EQ+ 175/65 R14 82T 22.000,- képSkoda Fábia 1,2-es, kb. 2005 vagy 2006-os
Számolgattam, 10-13 ezer km lehet éventeMennyire ajánlott vagy nem ajánlottak ezek a gumik?
Mind a négy gumit érdemes ilyenkor cserélni? Hátsókat nem szerelte le, de arra is azt mondta, hogy látszik rajta repedés...Előre is köszönöm tanácsaitokat!
-
Dare2Live
félisten
válasz
svedmalac #67531 üzenetére
"ha ugyanaz a gumi is ekkora szórású"
De nem ugyanaz a gumi. Bizony nagyon nem mindegy, hogy egy gumi 225/40 R18 vagy 205/55 R16. Még az se biztos, hogy az autó uaz volt...
szerk: Hamár jól látható a peres/széles gumi fő előnye a handling. Brakingben nincs érdemi előny sött vizen rosszabb. Ahogy aquaplaningnál is egy széles gumi alacsonyabb sebességnél megsiklik. Ezt hobbim révén nem csak elméletben szoktam tapasztalni.
-
hdanesz
őstag
Sziasztok,
2021 év végi gyártású 4 évszakos Michelin gumi van a képen. Ha jól látom még nem érte el a kopásjelzőt. Nem repedezett, nem kemény csak kissé fakóbb mint új korában. Nem rögtön csereérett, vagy tévedek?
-
svedmalac
tag
válasz
Dare2Live #67526 üzenetére
Azért eléggé eltérőek a számok a 2 vs 3 és a 3 vs 3 Sport esetén a 3-as száraz fékút, stb. értékei esetén (videó 2:00 és 8:10).
Nyilván másik nap, másik mérés, stb., de ennyi erővel felesleges centikről, meg fél méterekről beszélni, ha ugyanaz a gumi is ekkora szórású...
Vagy én látom rosszul? -
Dare2Live
félisten
BRÉKING
Jön a talán legkedveltebb/jobb négyévszakos Michelin CrossClimateból a 3as.
És jön belöll egy "Sport" verzió is. Az "átlagnak" elég lesz a sima is de ez szerintem elég jól el fog férni a piacon. pl én kevés kmet megyek nem érdekel ha gyorsabban elfogy ha kapok érte kis +tapadást....
[link]szerk: Még nagy kérdés, hogy öregedni hogy fog de ott tartunk, hogy már nem csak a Hankook/Kumho öregszik csúnyán hanem a legtöbb(minden?) új gumi.
-
No.01
addikt
válasz
focvis #67516 üzenetére
Volt hasonlo elmenyem. Nem akarlak elkeseriteni, de akep alapjan sokkal inkabb volt szerencsed.
En ha tehetem inkabb nem parkolok parhuzamosan varosban (ahol kis tulzassal minden centi szamit) mert csak igy tudom teljesen elkerulni az esetleges kellemetlenseget.
Vicces mert a legutobb meg ugy padkaztam, h jott a mento le kellett huzodni es pont egy kis szigetet kaptam el amit nem lattam. A tempo alig par km/h volt es azt hittem ezt siman megusztam, de kesobb kozelrol vizsgalva igaz csak minimalisan de latszott a huzas -
Qru
MODERÁTOR
válasz
G@bi90MR #67519 üzenetére
Kumho PS72, az jo valasztas.
-
G@bi90MR
aktív tag
Sziasztok!
Toyota Corolla Hybrid 1.8 (122LE) kombi autóra keresnék nyári gumit, 225/45 R17 méretben. Minél jobb száraz, nedves tapadás, hang a fő szempont. Csak város, vagy csak pálya, évi 15-20e km, max 30e Ft / darab árért.
Kumho ECSTA HS52-t néztem (3-as Golfon 16"-ban volt az elődje HS51, szerettem, de hamar elkopott) , illetve Nexen N'Fera SU4-et. Mi jöhetne még szóba? Előre is köszönöm!
-
tboldi
nagyúr
2 év és ~8000 km után megcseréltem az Alfán az első-hátsó kerekeket. Előzetesen megmértem mind a 4-et több ponton, az eddigi elsőknél a leggyakrabban előforduló érték 4,5 mm volt, a korábbi hátsóknál pedig 5,6, de legalább viszonylag egyenletesen koptak, tehát a nyomás okés.
Alfa Romeo MiTo 1.4 turbóbenya, dyno alapján 290 Nm első keréken, Michelin CrossClimate 2, 215/45R17, DOT 1223, leginkább városi használat
-
1stVikman
senior tag
Közben tartozok egy beszámolóval, szubjektív vélemény következik a Kumho Ecsta sport ps72 nyárigumiról 235/45/ r18 méretben.
A gumi friss gyártású, 0225 a DOT, profilmélység 7,0-7,1mm a középső barázdákban.
Mintája nekem tetszik, oldalfala sem csúnya.
~1500km - t mehettem eddig, 85% autópálya, ebből jó 5-600km esőben. Az útról nem estem le vele.
Határait nem feszegettem, vészfékezés nem volt.
Volt pár kanyargósabb szakasz egy Győr és Balatonfüred közötti utamon, ott sportosabbra vettem kicsit, tapadt mindenhol, tartotta az ívet.
Esőben szépen nyomta ki maga alól a vizet, nyomvályúban sem volt bizonytalan.
A zaj aszfalt függő, de sebességtől független.
Országúton és pályán is van olyan szakasz , ahol hangosabbnak hallottam (bár most direkt figyeltem és ugyanott kollégáknak is hangosabb volt a saját gumijuk), egyébként abszolút nem mondanám zajosnak, sőt, kellően csendes.
Én meg vagyok elégedve vele, szerintem jó ár - érték arányú gumi a középkategória tetejéről.
Kopás, tartósság majd idővel kiderül.
DOT
zajcsökkentő szivacs betét
Felnire szerelve
Autón -
1stVikman
senior tag
Általában kicsit (+0,1) túl szoktam fújni, mert vagy ketten utazunk (bevásárlás asszonnyal), vagy négyen + minimál csomag (meló, munkatársak).
A gond az, hogy az előbbi felhasználásra 2.6 kell hátra, az utóbbira meg 3.0 kéne. :-/
Mindig leereszteni és utána fújni meg elég körülményes. -
Dolby
senior tag
Giuliettára páromnak cserélni kell mindkét szett gumit. Mivel évi 6-7e km megy bele, erősen hajlunk a négyévszakosra, 205/50 r17 kellene.
Használva leginkább városon belüli anya taxiként van, évi 1-2 alkalommal lehet esetleg utazás.
A kevés futás miatt olyat lenne jó választani, ami megbízhatóan öregszik. Árban a H750 42 körül indul, Pirelli sf3, Gy vector 4s, Conti ASC2, ~54eFt, megérheti valamelyik a felárat?köszi
-
gippazoid
senior tag
Hogy kerül ide a 4 nappal ezelőtti hozzászólásom? Ráadásul a válasszal fordított sorrendben?
67501 és 67502 Sz. hozzászólás közé bekerült a 67443 és 67442 és fordított sorrendben.
-
1stVikman
senior tag
Ok-ok, csak félreérthetően volt írva. Gippaziod-tól indult a kérdés, miszerint a túlfújás okozza, abból jött a többi.
- - - - - - - - - - - - - - - 0 - - - - - - - - - - - - - - - - -
Igyekszem én is akkor kicsivel többet beletenni.
Hidegen fújtam pl. 2,58-ra (2,6 kéne), aztán hazafelé meg szólt a kocsi, hogy nem oké. Rámértem és talán 2,74 volt benne, ez kb. 60km pályázás után. Az meg ugye felette van, de kevésre panaszkodott. Másnap aztán beállítottam 2,6-ra, leokéztam, azóta nem szólt, de nem is mértem.
Új hozzászólás Aktív témák
- iKing.Hu - Samsung S25 Ultra - Használt, karcmentes
- Telefon felváráslás!! Xiaomi 13T, Xiaomi 13T Pro, Xiaomi 14T, Xiaomi 14T Pro
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5500 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RX 6600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- VÉGKIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED - Lenovo ThinkPad 40AC Thunderbolt 3 docking station
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest