- Milyen notebookot vegyek?
- Házimozi belépő szinten
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Vezetékes FEJhallgatók
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen processzort vegyek?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
Új hozzászólás Aktív témák
-
eszgé100
őstag
válasz
urielz29 #1899 üzenetére
itt találod, ha az első képen a DRAM Configuration-ra mész, akkor be jön a 2. képen levő, és ott az 1T/2T Command Timing.
egyébként lehet az a gond, hogy olyan memóriát választottál ami nincs benne a support list-ben, esetleg a processzorod nem szereti. ha tudod próbáld ki más márkájúval (Kingmax ajánlott), valamint ezt egy másik lapban.
psg5: az elmúlt egy hétben csak ilyenekkel találkoztunk, legtöbbünknek meg is oldódott egy kis NB Vid fesz emeléssel
-
urielz29
csendes tag
-
Cadal
őstag
Ha beleolvastál a topik utolsó két oldalába, láthatod hogy memória problémákkal van tele, amikre egységesen megoldást jelent(het) a CPU NB VID feszültség emelése a biosban. Ha jól sejtem nálad 1,1V az alapbeállítás, ezt próbáld meg emelni 1,2V-ra. A memóriáidnak szükséges feszt, pedig nézd meg a gyártó honlapján. De ahogy a topikban látom, 1,7-1,9V-ig adnak nekik a felhasználók.
Megjegyzem a linklet bios képen is adnak az Xbit-esek az NB VID-nek 0,05V-ot, az 1600Mhz-es memória működéshez.
-
psg5
veterán
Üdv!
Küldtek ebbe a topikba, hogy itt kérdezzem meg, hogy:
elképzelhető, hogy a lapom GA-MA770T-UD3P alulfeszeli a memót. Xp úgy ment csak fel, hogy visszavettem 1333-ra. De mivel egy -két játéknál újraindúl a gép és már volt memteszt ami rendben volt (bootolva futtatva) stressztesztek futtatva (everest) rendben, 3Dmrak normális eredmények, új vga driver fennt (azóta mondjuk nem volt újraindulás, igaz az ominózus átékokkal nem volt próbálva a nyüstölés) , de arra jutottunk, hogy lehet hogy a feszültségekkel van valami.
Szóval találkoztatok-e ilyennel és mi lehet a megoldás?
A gép 8 napos:
Gigabyte GA-MA770T-UD3P
AMD X2 AM3 Phenom II 545
KingMax 2GB DDR3 1600Mhz
Corsair CMPSU-400CXEU
Gigabyte PCI-E ATI (GV-R485ZL-512H) HD4850 512MB -
eszgé100
őstag
-
Borokafa
őstag
válasz
urielz29 #1893 üzenetére
Szerintem CPU NB VID-en emelj 0,05 V-ot (bios) és nézd meg a memória moduloknál mennyi feszt ajánl a gyártó és azt is emeld meg arra. Szerintem meg fog oldódni a problémád.
Sajátomnál CPU NB VID 0,1V-al emelve(1,2V) Memória 1,84V-ra állítva (1640MHz 7-7-7-20 CR1) ja és a 3-as, 4-es slotban vannak a cpu hűtő miatt. -
urielz29
csendes tag
Sziasztok, segítséget szeretnék kérni..A gond a következő:
Adott egy 770t ud3p deszka, benne 2x2 gb Corsair modul (TW3X4G1333C9DHX). A gépet szűk hónapja raktam össze, win7 alatt rendszertelenül fagyott amit én pár programkompatibilitásnak ( főleg Ati driver) gondoltam. Azonban Xp alatt is ezt csinálja, ezért hardverhibára gyanakodva végignéztem a komponeneseket. Minden kizárva a memória/alaplapot kivéve. Memóriák: dual ch módban prime95, occt alatt percek alatt kifagy, de 12 órás memtest86+ teszt nem ad errort. Ha egyenként használom a modulokat ugyanaz az eredmény. A legelfogadhatóbb beállítás az ha a 2 és 4 -es slot-okban vannak a modulok ( prime95-öt így is csak 10-12 percig ha bírja). A legrendszertelenebbül fagy, de játékok alatt sohasem. Kérdésem az lenne, hogy van-e valakinek hasonló összeállítása, és ha igen hasonló tapasztalata?? Egy német fórumon találtam ilyesmit, ott a bios-frissítés és Nb feszemelés eredményes volt. Bios upgrade nálam is megvolt, de az Nb-t nem merem piszkálni, nem tudom mennyit kellene emelni...vagy az alaplapi memóriavezérlővel lenne gond??? -
szutyis
tag
AHCI
http://lacy.hu/windows_vista/ahci_mod_sata_lemezen -
szki
őstag
Ez inkább sw kérdés, mint hw.
AHCI esetén van hotswap, és ncq. Gugli segít a megértésbenWin7 esetén megoldás, ha ide-s állapotban települt, de ahci-en akarod használni:
Kell még egy hdd. aztán boot hdd-t az 5-ös sata csatira tenni, míg a másik hdd-t pl 1-esre. Biosban beállítani, hogy alap sata ahci, de a 4.-5. ide.
Újraindítás. Ekkor a Win7 automatikusan felteszi az ahci drivert a 2. hdd miatt, de beadhatod az amd-set is.
Kikapcs. És boot hdd vissza ahci-sre állított sata csatira, vagy biosban ahci-re tenni mindet.
Mindez lejátszható dvd drive-al is 2. hdd helyett -
Tom19
tag
Sziasztok!
ACHI mód mit takar a SATA vezérlőnél? native IDE-n van, ACHI-n újraindul a gép a windows 7 töltése közben.
Joszu79
Én zöld címkés Kingmaxot használok. 2x2Gb 1600Mhz, és CL7-en megy. -
Joszu79
csendes tag
sziasztok. gigabyte 790fxt-ud5p laphoz milyen memóriát ajánlanátok 1333 és 1600 ból?
-
vizirider
tag
biosban pontos az óra de arra valóban kiváncsi lennék hogy amikor a frissítem a winben az időt akkor vajon a biosban is frissít? vagy létezik hogy csak a winben késik ?! hmmm....
valahol azért vicces hogy az én gépemben minden betegség benne van. ez egy állatorvosi ló.......
-
polarx
tag
Csak windows-ban késik? Mert akkor esetleg tök alap lehet h hülye ötlet de a biosban be van állítva a helyes idő?
-
vizirider
tag
nah igen a vicces hogy ha 24 órát megy a gép állandóan akkor is ez a helyzet. persze attól még lehet elem gond.
-
vizirider
tag
tényleg ha már teljesen szétoffolom a topicot akkor egy kérdés: a gépen az óra állandóan késik de elég sokat. van úgy hogy 24 óra alatt 25-35 percet is. ezt lehet valahogy orvosolni?
-
vizirider
tag
válasz
eszgé100 #1873 üzenetére
lehet hogy sovány én sem vágom, és azon kívül hogy 95 watt a max tdp-je nem is találtam meg mennyi kéne neki minimum.........
egy dolgot nem értek: a gigabyte-nál akik a biost írják nem tudják mit gyártanak? hát igazán beállíthatnák a gyári javasolt értékeket..........meglestem bios szerint 1.325 voltot kap a proci
-
rovtiv
tag
válasz
vizirider #1858 üzenetére
Ahogy szki kolléga is mondta, nem nagy veszteség ez.
De
"nekem 0,05 volt + kell az 1333-hoz is hogy stabil legyen míg más +0,025-ön küldi 1600-on..."
Nem olyan biztos az. Igaz ugyan, hogy eszgé 100 tettestárs 0.025V-ot emelt, de így az IMC feszültsége 1.2V lett (mint ahogy az a mellékelt BIOS képernyőjéről kiderül.) Ez azt jelenti, hogy alapból kb 1.175V-ot ad neki a lap. Nálam az IMC alapon 1.1V. Ehhez képest adtam neki 0.125V-ot, tehát most állok 1.225V-on, igy stabil. 1.2V-nál még nem volt az 1600Mhz-en.
Szóval, érdemes volna megnézned, mennyi az alapfeszed. Csak a tisztánlátás végett. Engem is érdekelne.
Különben meg:
Boldog karácsonyt kívánok mindenkinek! -
Renato1993
tag
válasz
Ger_man #1864 üzenetére
Ott van a hsz-emben az alaplapi leírás
.És épp az volt a kérdés hogy melyik minek felel meg mert tök más néven vannak.
de az a nyomi kis jack csatlakozás hogy lenne 5.1-es?
max sztereó lehet,2-ből meg max még mindig csak 4 csatornás hangot csinálsz nem hogy 7.1-et.
akkor az EAR viszont a mikrofon lesz,csak akkor most kérdés hogy azokat hova dugjam ha az AC'97 szerint csinálom(nem mintha lenne mikrofonom,de ha már nekiállok dugdosni legyen meg az is
)?
-
Ger_man
senior tag
válasz
Renato1993 #1860 üzenetére
Szia,
Nos először is az alaplapi leírás kell neked, ott meg tudod nézni melyik "tüske", melyik (vagyis mit hova kell dugnod, be lesznek számozva, az alaplap leírásában)
És ezután rádugdosod oda ahova kell őket... szerintem az AC'97 leírás szerint, bár az igazat megvallva, nem tudom hogy az EAR az micsoda kar lenni... mikrofon, vagy valami plusz hangszóró kimenet (talán 5.1ről -> 7.1-re) de tényleg nem tudom...
Lényeg ami lényeg, az AC'97 leírás szerint csináld és EAR nélkül, szerintem működni fog.
Ha van valami csipeszed, azzal könnyebb rádugni őket, ha nincs akkor ki kell venned az alaplapot, én is mindig ezzel szívok
-
Renato1993
tag
Hello mindenkinek és kellemes ünnepeket!
Van egy kis hardveres problémám:
Most lett meg az új gépem amiben egy Ga-MA790XT-UD4P alaplap van,ami egy Thermaltake VB6000BWS házban foglal helyet.Namármost ennek a háznak vannak ugyebár előlapi csatlakozói(2xUSB2.0,IEEE 1394,és hang ki és mikrofon bemenet),amiket összerakásnál kellemesen elfelejtettek bedugni,nah az USB-ket és FireWire csatlakozókat bedugtam,viszont az audió csatlakozókkal elakadtam amit az F_AUDIO panelbe kellene dugni.az alaplap leírása szerint ugyebár ezek a pinek vannak HD audiónál:
1 MIC2L
2 GND
3 MIC2R
4 -ACZ_DET
5 LINE2_R
6 GND
7 FAUDIO_JD
8 No Pin
9 LINE_2L
10 GNDés ezek AC'97 audiónál:
1 MIC
2 GND
3 MIC POWER
4 NC
5 LINE OUT(R)
6 NC
7 NC
8 No Pin
9 LINE OUT(L)
10 NCa ház leírása szerint meg(ami persze csak angolul van mellékelve)5 lépésbe leírja mit hova dugjak:
1. a MIC-VCC-t a MIC POWERBE vagy a MICPWR-be csatlakoztatni
2.a MIC-IN-t aMIC INPUT-ba vagy a MIC2-be csatlakoztatni
3. a GND-t a GROUND-ba vagy az AGND-be csatlakoztatni
4.az EAR L-t az AUD_FRONT_L-be
az EAR R-t az AUD_FRONT_R-be csatlakoztatni5.a LINE L-t az AUD_RET_L-be,
a LINE R-t az AUD_RET_R-be csatlakoztatniNah most ehhez kérném valaki segítségét hogy kiigazodjak,és mit hova dugjak(jah,és hogy fér be oda a lapát kezem
)
Előre is hálás köszönet a megfejtő(k)nek!
-
vizirider
tag
válasz
eszgé100 #1857 üzenetére
1600-on fagy bárhogy állítgatom............
1333-on viszont full stabil úgyhogy marad az. igazából nem érzem nagy veszteségnek csak azért írom le hogy tudja mindenki hogy van ilyen is, itt jön elő hogy az 1600 tuning....
egyébként nem próbáltam másikkal de sztem elég egyértelmű hogy kifogtam egy kevésbé jó darabot (ill a gyári értékeket tudja szóval ez szubjektív) mert nekem 0,05 volt + kell az 1333-hoz is hogy stabil legyen míg más +0,025-ön küldi 1600-on...
de mint mondtam nem kesergek ezen csak tényként szeretném leszögezni.
cserébe 6-6-6-20 1T időzítéssel is remekül fut 1333-on -
vizirider
tag
nah kijelenthetem hogy kifogtam azt a procit ami képtelen 1600-on futtatni a ramokat
-
vizirider
tag
#1845: igen egyenlőre megy.... kopp kopp
#1844: igen kb másfél hete jó tippet adott rovtiv topictárs! nálam úgy jöttek össze a dolgok hogy az alap 1333 mhz-hez is kellett adnom 0,05 voltot az nb vidnek különben behalt
-
Motaba78
addikt
Kellemes Gépmeghibásodásból Mentes Karácsonyi Ünnepeket Kívánok minden Kedves Fórumtársnak.
-
Ayg0
senior tag
válasz
Borokafa #1848 üzenetére
az, de csak 4+1 fázis van, azaz ha mégis tuningra adnám a fejem, visszaüthet. ellenben van igp, sp és akad még normális fethűtés is.
a cseréhez viszont ezt gyorsba le kéne passzolni még idén és azt megvenni, mert valami olyasmit hallottam, hogy januárban megint áfa emelés jön, azt pedig ft gyengülés is szokta követni...
-
vizirider
tag
-
-
rovtiv
tag
válasz
skyleen #1829 üzenetére
Örülök, hogy megoldódott a gondod, bár hozzáteszem, elképzelhető, hogy a +0.025V tényleg kevés. Én is így adagoltam eleinte a feszültséget, és "csak" 2-3 naponta kaptam spontán kékhalált.Tehát használd, nyúzd, és ha akár egyszer is instabilitást tapasztalsz, nyugodtan told feljebb a CPU NB VID - értéket (szerintem 1.25V-ig még megéri). Nem lesz semmi baj.
-
skyleen
csendes tag
Vettem, mostmár értem
0.25 ön stabil semmi fagyás, és láthatóan gyorsabb... És akkor a procim beállítása auton megfelel? mert valahol 4000mhz volt írva a 965nek nemtudom hol és mire, és itt a ht is 2000 meg a nb is.
-
vizirider
tag
válasz
skyleen #1826 üzenetére
nem kell adni!!
csak itt rengeteg ember játszott nem kevés ideig mire kiderült hogy annak kell adni ha stabilan akarsz 1600 on futtatni memóriát!
de lehet a 0,025 kevés is lesz.
majd meglátod hogy fagy e. ha fagy akkor adhatsz nyugodtan 0,1 voltot is rá persze fokozatosan kell tesztelni hogy mikor válik stabillá. mint mondtam nekem 0,05 volt kell 1333-on futáshoz 1600-as rammal.... -
skyleen
csendes tag
Köszönöm szépen, sikerült beállítanom, am a nb vid nek minek kellet adni +0.25öt? mind1 hozzáadtam, csak érdekelne, és am a procim az jó úgy auto-n?
-
skyleen
csendes tag
Rendben ezeket megnézem, és 1 utolsó kérdés, a többit hogyan állítsam? ht link, északi híd stb..
-
vizirider
tag
válasz
eszgé100 #1819 üzenetére
nah akkor 2 dolog:
1 Skyleen: 1.9V kell neki 1600-on a 7-es időzítéssel nem pedig ajánlott! az első képen van a system voltage ahol azt is auto-ról manulra rakod és megadod az 1.9 voltot a ramnak és 0,1v-ot az NB vid-nek enélkül szinte fix hogy nem fog menni2: fogjátok már fel hogy az 1600 mhz már tuning
az AMD a processzorba beépített memóriavezérlőt 1333 mhz-re tervezte és garantálja a működését felette meg nem! ez eszgé100-nak is szól ám! -
eszgé100
őstag
válasz
skyleen #1818 üzenetére
a tuningot vizirider-től kérdeztem....
amúgy megnézted Everest-el mit ír az 1600-as időzítésekre? az általam linkelt képen az is van direkt kiemelve.
amit te szeretnél (1600/cl7), ahhoz csak ezeket kell beállítanod amiket leírtam
amúgy az 1,8v nem sok neki, mert 1,5v(min) <1,8v <1,9v(max)
-
skyleen
csendes tag
válasz
eszgé100 #1817 üzenetére
Nincs tuningolva, hanem a GYÁRI értéket szeretném beállítani, amit tud mert most cl9 es 1333on de ÉN a GYÁRI t szeretném azaz cl7 1600 ami nem 7-7-7-20 hanem 7-7-7-21, + köszi szépen elég jól leírtad de nem egy kezdőnek :S mivel ok 7-7-7-21et talán megtalálnám, de utána van még kb 4-5 bellítás, ezekhez passz mit kell, + 1.8v az nem sok ennek a ramnak?
Voltage: 1.5V~1.9V
ezt írják kingmax weboldalán... -
eszgé100
őstag
válasz
vizirider #1814 üzenetére
de ha nem húzod a procit és a memóriád is 1600-as akkor az miért tuning?
skyleen:
Set Memory Clock: Manual
alatta x6.66-ról x8-ra állítsd. (mert ugye 200*8=1600)system voltage control: manual
ddr3 voltage control: 1,8v (nekem ehhez az értékekhez ennyit kell adnom, lehet nálad eltérő lesz)
+ cpu nb vid: +1 lépésnyi (azt hiszem +0,025v)másik képen:
ddr3 timing items: manual
ezután alatta sorrendben 7-7-7-20
1T/2T Command Timing: 1T -
skyleen
csendes tag
Sziasztok, Van nekem egy GA-MA790XT-UD4P s alaplapom egy 965BE vel és egy 2Gb DDR3 Kingmax TinyBGA@1600Mhz rammal és olyan gondom lenne hogy gyárilag a ram cl9 be és 1333on fut miközben cl7 es 7-7-7-21 es időzítése van, meg minden nekem auto n van, és nemtudom mit hova kell állítani, nem értek hozzá. [link] [link] ez lenne a jelenlegi bios beállításom (f7 es legfrisseb bios), és kérnélek titeket hogy segítsetek hogy pontosan mit hogyan állítsak hogy megfelelő legyen, lehet a procimse úgy megy ahogy kellene, és hát lehet hogy nemsok teljesítmény növelés de ha már így kellene mennie gyárilag akkor fusson úgy. Előre is köszönöm.
Üdv.
-
eszgé100
őstag
-
vizirider
tag
válasz
Motaba78 #1804 üzenetére
én támogatom a ramcserét, de lehet előbb az nb vid-nek adnék +feszt!
egyszerűbb elsőre! nekem 3.-ik garnitúra ram sem volt jó 1333-on
aztán Rovtiv topictárs javaslatára adtam + feszt alapon az nb vid-nek és lám kisimult a ramkezelési problémám. alapvetően anno csak 1600 mhz-re mondták hogy kell + fesz de nálam alapra is alulfeszel a giga lap vagy 3-4 biossal próbálva is. én hónapokig szívtam a dologgal már a legtöbben hardvergondra gondoltak velem együtt....... -
Motaba78
addikt
ezt én is tudom, alapon 1333mhz-n járnak az 1600 ramok is, de nekik az a gond hogy hiába jár 1333on az 1600 ram akkor sem stabil nekik.
erre írtam próbáljon 1333 ramokat szerezni valahonnan tesztelni hogy ram-e a ludas.
(én amúgy azért vettem 1333 ramokat, mert BE cput vettem amin csak szorzót kell állítani így a memókat nem kell tuningolni.)
-
rovtiv
tag
válasz
Motaba78 #1801 üzenetére
Akik erre panaszkodnak, rosszul teszik. Nem a modulok névleges sebessége a bibi (bár hivatalosan 1333Mhz-es mind). Az esetek döntő többségében a processzor mem. vezérlője adja fel a harcot 1600 Mhz-en, alapfeszen, mert ez már OC. Az AMD 1333Mhz referenciaórajelet garantál. Ha valaki 1600-on járatná a memóriákat, tegye meg önmagának azt a szivességet, hogy a CPU NB VID feszültségét felemeli 0.1V-tal. Ha így stabil, lépésenként lehet csökkenteni a feszt. Ha így sem az, elmehet a processzormagok feszültségéig, 1.4V (+0.3V) bár ez szerintem már nem éri meg. Ha így sem stabil 1600Mhz-en, akkor enyi volt, bár nehezen hiszem, hogy -néhány kivétellel- találnánk ilyen procikat.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Elkészült és telepíthető az Android 16
- Milyen notebookot vegyek?
- E-roller topik
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Házimozi belépő szinten
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- BestBuy ruhás topik
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Autóápolás, karbantartás, fényezés
- További aktív témák...
- Új Apple iPhone 16e 128GB, Kártyafüggetlen, 3 Év Garanciával
- LG 65C2 - 65" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
- ÚJ- Lenovo ThinkVision T24i-10 - 24" monitor - Számla, garancia
- Mini PC, tiny PC HP Fujitsu Esprimo i5-7500T
- Samsung Flip 2.0 PRO 65" WM65R + Connectivity tray + Gurulós állvány
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest