Hirdetés
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Milyen RAM-ot vegyek?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Házimozi belépő szinten
- Apple asztali gépek
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Kezdő fotósok digitális fényképei
-
PROHARDVER!
Elso fazis: epits ki egy megfelelo alapot,konnyu,alacsonyabb pulzusu alapozassal.Erzesbol ez a "meg tudok kenyelmesen beszelni futas kozben",nagyjabol a max pulzusod 70-75%-a.
Amikor ugy le tudsz futni kb. 10km-t,hogy 5 utesnel nem mozdul el tobbet az alap futopulzusod akkor kezdheted a kovetkezo fazist.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Zozo0525
őstag
válasz Peterhappy #58695 üzenetére
bocsi, nagyon szeretek olvasni, de ez eléggé katasztrófa
-
Fred23
nagyúr
10 km letudva, aztán 42 perc alatt megettem 3800-3900 kcal-t.
-
Peterhappy
őstag
válasz Zozo0525 #58694 üzenetére
Köszi!
Ez nem túl bizalomgerjesztő.A könyv harmadánál járok és eddig kínszenvedés. Talán mert esténként, lefekvés előtt olvasom - nem tudom, de nehezen emészthető számomra. Bár most volt végre pár gondolat, ötlet benne, ami tetszett, de azokról meg nem tudom, tudományosan is megalapozott megállapítások-e.
Kitartok még, legfeljebb hagyom a fenébe és megnézek pár releváns videót...
-
Zozo0525
őstag
válasz Peterhappy #58692 üzenetére
Én olvastam majdnem végig a chirunning -ot hát nem tudom. Nem győzött meg. Igaz sérülés eddig elkerült
-
Peterhappy
őstag
Na annyit offoltam, hogy muszáj a futásról is írnom
Van itt, aki komolyabban műveli a "chi running"-ot?
Olvastátok esetleg a könyvet? (Danny Dreyer - Chifutás)
Upo rémlik, de Őt már rég láttam errefelé.Év végén sokáig volt itt téma, kit milyen sérülések hátráltatnak és onnan jutott eszembe, hogy alaposabban nekiveselkedjek a témának (és elolvassam a könyvet), mert kb. csak annyit tudtam a Chi futásról, hogy dőljek előre, és akkor nem fog annyira fájni a térdem.
-
Peterhappy
őstag
válasz Hi!King #58689 üzenetére
Az a baj, hogy ha egy magyar válogatott kijut az EB-re (és főleg, ha ott elér egy-két bravúrosabb eredményt), az hónapokig, évekig téma, míg ha egy kajakos vagy egy úszó esélyesként pl. a négy helyett csak három érmet nyer az olimpián és abból sem mind arany, akkor le van hurrogva.
Állati igazságtalan ez.
-
Peterhappy
őstag
válasz Hi!King #58688 üzenetére
Abszolút.
Érdekes ám ez is, mind általános, mind középiskolában volt egy-egy zongorazseni az osztályunkban (tényleg fantasztikusan játszottak mindketten). Előbbi annyira tehetséges volt, hogy magántanuló lett. Tőle egy-két videót találtam Youtube-n (amúgy tényleg nagyszerűen zongorázik), és ennyi, utóbbi már csak hobbiból játszik.
De hogy előbbinél megérte-e a magántanulóság, az meg egy másik kérdés.Az én sztorim: Talán negyedikes lehettem, jó voltam szolfézsból, jó ütemérzékem volt, rábeszéltek, hogy válasszunk hangszert, mert lehet hozzá tehetségem. Mivel javarészt rockzenét hallgattak a Szüleim, így nem túl meglepő módon a gitárra esett a választásom.
Kb. négy hónapig jártam heti kétszer a zeneiskolába (Budapest, elég jó nevű intézmény), este. Fél órás óra, előtte-utána kb. egy-másfél óra utazás.
Jól haladtam, nagyon jól és nagyon lelkiismeretesen tanultam. Egy keddi napon a tanár feladott hat leckét, amit meg kellett tanulnom egy hónap alatt. Csütörtökön, két nappal később négyet eljátszottam hibátlanul, de csak négyet, mert a másik kettőt még nem tanultam. Akkora nullát rajzolt be az ellenőrzőmbe a tanár, hogy ilyet azóta sem láttam. Nem egyest, nullát.
Mindezt egy kegyetlen hideg, latyakos-havas-sz.ros téli estén, mikor is Édesanyám betegen kísért el az órára. Zokogva jöttem ki az óráról, soha többé nem mentem.Szerencsére az én Gyerekeimnek már más adatott/adatik meg, de én ezt az élményt pl. míg élek, nem feledem.
-
Hi!King
őstag
válasz Peterhappy #58678 üzenetére
Egyébként zene világa is hasonló. Bátyámmal fél év után nem foglalkozott többet a zongoratanár, mert látszott, hogy nem egy őstehetség, sosem lesz belőle befutott művész. Pedig nem is ez volt a cél, csak az, hogy valamilyen szinten megtanuljon hangszeren játszani, és élvezhesse azt. Csak az a zeneiskola elitista volt, és ott máshogy gondolták. Feleségem és testvérei például egy sokkal kisebb presztízsű zeneiskolába jártak, ahol simán foglalkoztak sok éven át tehetségtelenekkel is, és egy közepes eredményt velük is el lehetett érni. Más a kettő mentalitás, ez sportban is ugyanúgy megvan.
-
félisten
válasz Hi!King #58686 üzenetére
Igen, es igy lesz egy olimpiai bajnokunk par evente, cserebe lesz par ezer gyerek, akinek szarabb lesz az elete (lehet, h az olimpiai bajnokot beleertve). Ez szerintem egy vesztes szituacio, mert kurvara tokmindegy, hogy ki az, aki egy szazaddal gyorsabban ussza at a medencet.
> Ha nem teszed, hanem majd 12 évesen eldönti, hogy úszni szeretne, akkor nem lesz belőle olimpiai bajnok akkor sem, ha amúgy nagy tehetség.
Ja, de kerdes, hogy ezzel vesztett-e barki barmit. Szerintem nem.
[ Szerkesztve ]
while (!sleep) sheep++;
-
Hi!King
őstag
Csak ezt fordítva gondolják azok, akik olimpiai bajnokokat akarnak látni. Ha heti ötször kergetsz végig üvöltve az uszodában sok gyereket, nem 10 évest, hanem már 5-8 éveseket, mert 10 évesen már a legtöbb esetben késő kezdeni, akkor lehet hogy lesz közülük olyan, aki olimpiai bajnok lesz. Ha nem teszed, hanem majd 12 évesen eldönti, hogy úszni szeretne, akkor nem lesz belőle olimpiai bajnok akkor sem, ha amúgy nagy tehetség.
-
Hi!King
őstag
válasz tomcica #58672 üzenetére
Van az a mentalitás, hogy ami nem öl meg, az erősebbé tesz. Viszont amellett, hogy nem mindig igaz, hiszen nem mindig minden időszakban és edzésen a maximális terhelés adja az optimális fejlődést (lásd pl. futásban az alapozó km gyűjtés), ennek belülről kell jönnie, nem pedig egy folyamatosan üvöltő, téged megalázó edzőtől. Magadat kell kínoznod még akkor is, ha az edző írja elő a penzumot, te vállalod be vagy nem vállalod be. Gyerekeknél élsportolós közegben viszont nem ez van.
Egyébként végignéztem DTK interjúját Szilágyi Liliánával, és azon részével, amiket az élsportról mondott, hogy meg kellene változtatni, és akkor belső motivációból jönnek majd az eredmények, nem értek teljesen egyet. Úgy értem, egyetértek a törekvéssel, csak nem vagyok benne biztos, hogy akkor is jönni fognak az eredmények. Az élsport utánpótlás és a humanizmus bizonyos szint fölött ellentmond egymásnak, mert ha hagyod, hogy a gyerek elndöntse mit akar, és nem kényszeríted a sportot, azon belül nem kényszeríted fizikai vagy verbális fegyelmezéssel, hogy a lehető legkeményebben edzzen, akkor egyszerűen hátrányba fog kerülni azokkal szemben, akik kényszerítve annak, egyszerűen biológiai okokból, hiszen a kényszerített gyerek edzésmunkáját már 5-6 éves korától terelhetik a szülei és az edzői, így ha a ki nem rostált kevésben marad, az előnye behozhatatlan marad. Csak mindez együtt jár azzal, hogy lelkileg őt is tönkretehetik, a lemorzsolódók többségét is tönkreteszik fizikailag és/vagy lelkileg. Én azt gondolom, ilyen áron ez ne legyen, különösen ne támogassa az állam, és ami még fontosabb, a szurkolók ne támogassák ezt a rendszert. De nem tudjuk, hogy máshogy is lehet-e, lehet hogy a humánus módszerek tényleg nem vezetnek ugyanolyan eredményre, és ezt is el kellene tudni fogadni, akár azt is, hogy lehet, hogy bizonyos olimpiákon nem lenne magyar aranyérem, ha ezen változtatnánk.
Könnyűatlétikában az ismerőseim alapján Magyarországon sem olyan brutális már, mivel a nemzetközi porondon kevés esély miatt pénz sincs benne sok, ezért egyre jobban lelkesedési alapon megy. Tájfutás utánpótlás még annyira sem durva, csak egy-két klub és edző van, akik túltolják. Labdajátékokban viszont máig ugyanaz van, mint volt. Az úszók, kajak-kenusok világából meg önmagában amik kikerültek, azok alapján semmi jót nem gondolok.
-
Peterhappy
őstag
válasz tomcica #58682 üzenetére
@Zozo: igen, egyfelől igen, másfelől meg épp ott van a tegnapi Hoffmann László cikk (nso), ami gyönyörűen rámutat, hogy azok berkein belül sem fenékig tejfel az élet.
Edzők kellenének, modern felfogással és jó pedagógiai érzékkel - nálunk az esetek 95%-ban jó esetben is csak hármat választhatsz a kettőből...Az én fiam is rajongásig szereti a focit, de nem fogadnék rá nagy tételben, hogy focista lesz. Pedig jó is lenne, elbukdácsolna valamelyik mennyei csapatban és szépen eltarthatná az egész családot
Viccet félretéve sajnos hatalmas a szakadék a látványsport és a tömegsport között, s előbbire még rá lehetne húzni, hogy nagy a reklámhordozó készsége, mert milliókat leültet a tv elé és sokezren járnak meccsekre, de ez valójában sportonként 1-2 csapatra, ha igaz... szóval inkább nem igaz...
Lakosság: A kötelező testnevelés azért javított az összképen (azzal együtt is, hogy sok helyen az sem úgy működik, ahogy kellene), de annak mutatói még nem igazán mérhetőek - de összességében a tendencia javuló, még a c19 ellenére is.
-
tomcica
Topikgazda
válasz LanyUs #58681 üzenetére
Ennek "2. Felmérő pl. 3 napja is 130-as pulzussal öltöztem át, mert tudtam mi vár Rám." orulj,mert amig igy van,addig veszed a dolgot megfeleloen komolyan. Az a lampalaz soha nem fog eltunni,nincs az a rutin enyhulhet,kontroll alatt tarthato,sot energiat is lehet belole nyerni,de nem tunik el.Ha eltunt akkor kesz,onnan mar csak biztonsagi iparos munka barmelyik felmero vagy verseny.
There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."
-
tomcica
Topikgazda
válasz LanyUs #58681 üzenetére
Na nalunk a 10K felmeron nem nezelodnel ket gondolat lenne a fejedben:
A verzio -> "csak ezt eljem tul,soha tobbet nem futok ilyet"
B verzio -> "meg csak ezt a lepest eljem tul es soha tobbet nem futok ilyet"
There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."
-
LanyUs
senior tag
Ha nem találok rá erre a fórumra, akkor szépen lefutnék 10 km-ert terepen 60 perc alatt és mosoly, boldogság ( örömfutás oszt annyi ). Viszont itt kap az ember egy löketet és egy "mi lenne ha sejtelmet" ( + megfelelő szakértelmet ).
Többet is ki lehet hozni távban/tempóban? Ha igen mi a határom? Lehetek én is valamennyire gyors magamhoz képest? Na és akkor elkezdődik a daráló
Én most 2 esetben nem élvezem csak a dolgot: 1. Amikor nem érem el a kitűzött célt. 2. Felmérő pl. 3 napja is 130-as pulzussal öltöztem át, mert tudtam mi vár Rám. Amúgy nagyon szívesen mozgok/futok.tomcica: na ez b.b.szna Már így is tiszta ideg voltam, amikor 05:00 felett láttam a végén a telefonon az időt Amúgy is milyen 10k felmérő az, amikor az embernek van ideje fél percenként a kijelzőt bambulni
[ Szerkesztve ]
-
Zozo0525
őstag
Én ott látom a hibát nálunk van 5-6 "látványsport" arra megy el az összes pénz, ha a gyerek mást akar akkor az sajnos nem olcsó. Nálunk a fiam elvittem focizni. (én is ott kezdtem ) 1 edzésen kiderült ez nem az Ő sportja lesz.... most ökölvívásra jár pár éve ezt mondjuk imádja csak győzzem pénzzel (havi 25-30 k) van egy haverja a szülei nem bírták anyagilag
Sajnos tömegsportba nem fejlesztünk mondjuk meg is látszik a lakosságon -
Peterhappy
őstag
Van a baráti körben úszómester, aki tizenévesen sorra döntögette a területi korosztályos rekordokat. Aztán rájött, hogy heti 8(?) edzés, ebből hat reggel, iskola előtt nem túl egészséges.
De volt osztálytársam és kollégám is, akik kajakban voltak fiatalon kiemelkedőek (az meg azért Magyarországon nem kis szó). Előbbi azért hagyta abba, mert doppingolni akarták, utóbbi pedig mert teljesen széthajtották és 25 éves korára fizikai csőd lett.De a nem versenysport is ádáz tud lenni; én mindössze fél évig gitároztam, mert rossz tanárom volt (nagyszerű gitáros, nulla pedagógiai érzékkel), de biciklizni is csak 18 évesen tanultam meg (és élek-halok a bringázásért), mert a Szüleim kiskoromban eléggé eröltették a dolgot és iszonyatosan megutáltatták velem.
Szóval igen: egészségmegőrzés és élvezet. Teljes mértékben egyetértek!
-
-
félisten
válasz LanyUs #58674 üzenetére
A pulzustartomanytol ez nem fugg, tok egeszseges idonkent megporgetni a dolgokat.
Ha tenyleg az egeszsegmegorzes a fo cel, akkor egyebkent erdemes csinalni valtozatos kardiot (uszas-futas), plusz sulyos edzeseket is, mert az jo a vazrendszernek.
A ninjutsu meg a jiujitsu mas dolog
while (!sleep) sheep++;
-
LanyUs
senior tag
Nálam egészségmegőrzés a cél. Többször filóztam rajta, hogy az vajon mekkora pulzustartományig lehet igaz?
Illetve egy 90-95%-os tartományban terhelt felmérő már lehet, hogy több kárt okoz, mint hasznot?Már több éve abbahagytam a ninjutsut, de meglepett az ujjad ( igaz én mezítláb nem edzettem soha ). Remélem javul!
-
tomcica
Topikgazda
válasz LanyUs #58671 üzenetére
Ja igen,Borisz nem igazan fut maraton alatti tavot soha nem volt egy petarda labu,de ahogy korosodik 35+ mar egyre jobban latszik,hogy keruli a palyamunkat/resztavozast.
Nem bandazik velunkThere are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."
-
tomcica
Topikgazda
válasz Hi!King #58669 üzenetére
Volt szerencsem vagy szerencsetlensegem szamos edzotipushoz. Az atletikaban szerencsere olyan edzom volt,aki nem penzert csinalta,nem is volt fizetett edzo,hanem mert szivbol szerette a sportot. Viszont a sprinter,a dobo es a masik kozep/hosszutavfuto edzo fizetett edzo volt,megpedig a regi kommunista kaderbol.Azok hajtottak a tobbieket,mint a lovakat,ha nem jott az eredmeny nem volt turelem palcaval,tablettaval stb.
Most hala az egnek mar nalunk nincs ilyen,annyira keves a penz az atletikaban,hogy csak az csinalja aki tenyleg szereti. Ket fizetett edzo van,de csak mini alap fizetest kapnak,es a tobbi penzt nekik kell eloteremteni a csoportjaiktol havidij formajaban. Ez mukodik is.There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."
-
-
félisten
válasz Hi!King #58669 üzenetére
Abszolut egyetertek. A sportnak ket funkcioja/celja van szerintem:
- egeszsegmegorzes
- elvezetHa mondjuk egy 10 eves gyereket heti otszor kergetnek vegig az uszodaban uvoltve a medenceben, annak semmilyen ertelme nincs. Az eselye, h olimpiai bajnok lesz, kb. zero egyebkent is.
while (!sleep) sheep++;
-
Hi!King
őstag
Az a baj, hogy az utánpótlás nevelés nagyrészt az élsportra készít, vagy ha nem élsport, akkor ugyanannak a többedik vonalára, ami viszont inkább úgy versenysport, mint az élsport, és nem mint valami játék. Sajnos gyerekkoromban kosárlabdában volt hozzá rossz tapasztalatom.
Az is érdekes egyébként, hogy mikor egyetemistaként tájfutottam, és sokat edzettem együtt fiatalabbakkal, annak ellenére, hogy a tájfutás elvileg igazi amatőr, hobbi sport a legtöbb embernek, azért ott is voltak olyan egyesületek, illetve edzők, ahol ugyanaz ment, mint más sportágak élsportjában. Olyan is volt, hogy az egyik edzőnek a tanítványainak úgy fele állandóan csak lesértült, mert a csávó túltolta a szigort, és olyan edzésmunkába hajszolta bele őket, amibe már nem kellett volna. Meg egyébként róla is, de más edzőről is simán olyan ügyeket lehetne kiszivárogtatni (én csak felszínes információkról tudok, mélyebben ki tudja még mi lehet...), mint amilyenek pl. mostanában úszásból előjöttek, csak zárt közösségekben soha senkinek nem érdeke ez.
Azt gondolom, hogy önmagában a szemléletből fakadnak azok az ügyek is, nem pedig valami hibák a rendszerben. Onnantól kezdve, hogy kiteszed a gyerekedet annak, hogy egy edző üvöltözik vele teljesítmény növelési célzatból, kialakul egy olyan elbaszott edző-tanítvány kapcsolat, amivel mindig lesznek olyan edzők, akik visszaélnek, vagy akár a gyerekek állnak neki egymást kicsinálni, hiszen a közeg már adott mindehhez. Mikor kosárlabdáztam, fiú csapatban szexuális zaklatás nem volt, de verbális, fizikai az igen, és inkább kivétel volt az az edző, akinél normális volt a légkör. Megjegyzem pont az egyik ilyen kivételnek, aki csak akkor üvöltött, ha felbaszta az agyát, módszeresen amúgy emberként kezelte a gyerekeket, sokat köszönhetek futás szempontjából, mert heti legalább egy futó edzést is csináltunk alapozó időszakban, plusz labdás edzésnél is rengeteg futó gyakorlatot csináltatott, szerintem neki inkább atlétika edzőnek kellett volna lennie, mert technikailag amúgy nem volt topon, fiatalon nem is volt jó játékos.
-
Agony
aktív tag
válasz tomcica #58664 üzenetére
Egyszer biztos jó lenne futni egy értékelhető maratont, de ahhoz több 25-35K közötti futás kellene. Az 1:20-1:25 közötti félmaratont már stabilak, gyakorlatilag bármikor meg lehet futni edzésnek, most az 1:19-1:21 a köpködős.
Szerintem ha sikerült stabilizálni egy 1:15-1:20 közötti félmaratoni tempót, akkor valószínű rászánok egy edzésblokkot a maratoni állóképesség javítására és ha így marad a laktátküszöb, akkor szerintem 4:00-4:10 közötti tempót simán ki kell tudni futni 42K-n. Most valószínű 30K felett elvéreznék, mert nincsenek meg a szükséges hosszú futások.
Start with a whisper, end with a scream!
-
félisten
válasz norby_42 #58665 üzenetére
Az amator versenyzes meg az elsport az tok mas. Az elso egy jatek (mint a sakk vagy egy tarsasjatek), a masik meg egy munka/karrier, ahol az emberek 99.9%-a bukik.
Ha tarsasozunk a haverokkal, es nyerek, orulok, ha vesztek, bosszankodom, de semmi nem valtozik igazabol.
while (!sleep) sheep++;
-
tomcica
Topikgazda
Ahogy te most epitkezel attol gyorsabban nem tudom elkepzelni hogyan lehetne igen combos terheles alatt tartod magad mar jo nehany eve
Az 1:18 tete/ 1:19 alja mar most ott van benned ez latszik a mostani futasokon.Persze attol azt meg ki kell futni,nem vicces egy 1:19-es FM tulso fele 13-15km utan mar egyaltalan
Akik korulottem tudnak 1:14-1:16-os Fm-et azok mind a rovidebb tavokrol jottek at,oregedtek bele mindegyikuk sokkal gyorsabb 5-10K-val rendelkezik,mint amilyen FM-et tud. Egyedul Edvard aki ugye 50km es 6oras versenyeken muzsikal legjobban,nos neki van 1:18-1:19-es FM-je,de tudom,hogy amikor egyutt futottunk edzesen valtogatot es bevaltottunk nehany kilometert 3:30-3:35 kornyekere,akkor mar gondok voltak kesobb.Ugye vegul ugy csinaltuk,hogy O futott az egyes palya belsejen,en meg a hatos palya kulso iven,akkor egyutt tudtunk futni ugy,hogy mindkettonknek megfelelo terheles lett.Elete FM formajara hoztuk fel,azota se tudja osszerakni azt a munkat,es "csak" lassabb hosszabb tavok fele kacsintgat.Mondjuk ez nem jelent semmit,nalam is volt ilyen megcsomrles a 10k/Fm-tol,szoval lehet 1-2 szezon mulva megint jon es tapossuk
Viszont a tegnapi 1:23-as valtogatodbol latszik,hogy 2:4X maraton kiepitheto mar ebbol a jelenlegi sebessegbol. Lehet az meg neked nem erdekes,amig nem jon az egeto vagy,addig nem is szabad,mert nem vicces 120-140km-es heteket pakolni egymas utan Viszont 40-en felul,ha mar turelmesebb vagy,akkor szoba johet,meg nehany 25K es 30K verseny is,ha meg vannak olyanok.
Egyebkent a 15K felmerot amit javasltam legjobb lenne utcai versenyen futni,az se baj ha 10K v 14K (tudom h 15K ritkasag manapsag).There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."
-
félisten
> Ha elfogadja azt, hogy nem másokhoz méri magát az ember, hanem csak saját magához, akkor pont akkora örömet tud okozni
Jaja, de pont ezert mondom, h nem erdemes azon bankodni, h mi lett volna, ha nem 28 evesen kezded, hanem 20 evesen. En 35 evesen kezdtem el rendszeresen futni, most tartok 3:21-es maratonnal meg 40 perc alatti 10k-nal, de rovidtavon gyorsabb mar nem leszek, pedig vszeg lehettem volna.
while (!sleep) sheep++;
-
Agony
aktív tag
Lehet pont ezért jó a futás vagy bármelyik másik egyéni teljesítmény sport.
Ha elfogadja azt, hogy nem másokhoz méri magát az ember, hanem csak saját magához, akkor pont akkora örömet tud okozni, hogy 10K-ról 15K-ra nő a leghosszabb megtett táv vagy hogy 6:00-ról 5:00-ra a tempó. Gyakorlatilag minden héten/hónapban/évben generálhat magának az ember eredményeket, anélkül hogy élsportoló lenne.
Csapatsportokba meg ugye ez nem játszik... mindenki fociztatja a gyerekét, aztán minden jó lehet egy 101. ZS csapatban játszani, ahol minden meccsre azért mész el hogy elverjenek, pedig te mindent beleadtál. Lehet ezért is megy el sok gyerek kedve a sportolástól, pedig amúgy más (pl. egyéni) sportot nagyon is élvezne.
Én versenyekre is úgy szoktam menni hogy kitűzök egy tempó célt, ha azt teljesítem akkor elégedett vagyok, ha meg valami kis versenyen az helyezésre is elég, hát akkor örülök. Lehet valahol tök erős mezőnybe PB-t futni és örülni az edzés eredményének.
-
félisten
válasz norby_42 #58659 üzenetére
Meg egyebkent is - ha csak siman 'tehetseges' vagy, akkor az elsportnak meg mindig nincs ertelme (vszeg egyebkent se sok). Tehat ha oriasi munkaval te leszel a huszadik legjobb felmaratonos az orszagban, az egesz pontosan nullat jelent, penzt keresni nem lehet vele, stb. Tehat ha 1:20-as FM helyett lenne 1:10 szazszor ennyi munkaval, arrol is ugyanigy a forumon lehetne dumalni, es ugy is lenne a vilagon sok ezer (tizezer) futo, aki elerhetetlen tavolsagban lenne.
Szerintem az elsportnak kb. semmi ertelme, a legtobb gyereket csak megszivatja.
while (!sleep) sheep++;
-
Hi!King
őstag
válasz norby_42 #58659 üzenetére
Az a baj, hogy a gyerekek többségének, azokra gondolok, akik sosem értek el eredményt, akiket kirostáltak, vagy maradtak, de csak szenvedtek az egésztől, nem ad sikerélményt a túlzottan élsport központú utánpótlás nevelés, így a tudatosságukra, akaratukra is ellenkezőleg hat. Rengeteg ember utálja meg gyerekkorában a testmozgást ezen szemlélet miatt, és sajnos csak kevés, akinek teljesen máshogy, de felnőtt korában mégis megjön hozzá a kedve.
-
norby_42
aktív tag
A hangsúly most nem az idődön volt (ne értsd félre, innen nézve iszonyat az) hanem hogy utcán futod.
Neked lehet, hogy működött volna a versenysport, nézve ami energiát bele tudsz rakni, de lehet hogy gyerekként tizedennyi munka sem ment volna.
Én azt látom, hogy élsportoló nagyon kevés gyerekből lesz, ahhoz kell adottság, akarat, meg szerencse (legyen neki való a sport, az edző, stb) De tudatosságot, meg akaratot feltétlen ad minden sport (edzésre járás).Látom ezt a gyerekeimen (mondjuk a fiam azért a középszinttől feljebb volt/van). Az biztos segít, hogy látják apát, hogy az edzésük alatt elmegy futni, nincs olyan, hogy nem akarok menni edzésre. Mondjuk a kamaszkor okozhat bonyodalmat, én is 14 évesen hagytam abba a sportot egyik napról a másikra.Eat pasta, run fasta
-
félisten
-
Zozo0525
őstag
Szerintem sokan azért mennek a maraton felé mert más irány már nincs, nem tudnak igazán gyorsulni...... Mondjuk aki ilyeneket kitesz a facera az meg is érdemli
(én egy futást sem osztottam meg) a maraton mint kihívás érdekel de kb 1 alkalomra
Én 54 múltam ha valaki mondhatja elment a hajó az talán én de ez a könnyű út lenne megpróbálok még gyorsulgatni igaz nekem más a tempóm -
Agony
aktív tag
válasz Peterhappy #58655 üzenetére
Úgy összességében nem a futás vonatára gondoltam, hogy elment, hanem arra amit Tom is mond, hogy 40 felett már aránytalanul többet kell dolgozni, hogy egyáltalán szinten tartsa a sebességet, szóval én is ha akarok még valamit gurítani magam számára 1:15 környékén, akkor azt érdemes a következő pár évre időzíteni.
Jelenleg például abszolút nem érdekel a maraton futás, míg az "átlag" ember szemében, csak az létezik, mert nem tudják a tempót kontextusba helyezni. Érdekes amúgy ez is, volt is róla szó Simonyi Balázs podcastjába, hogy valaki lefut egy 6 órás maratont, kirakja Facebookra és ünnepelt sztár lesz, merthogy "maratoni futó"... aztán lehet tized annyi munka nem volt benne, mint egy 20 percen belüli 5K-ban, dehát az csak 5 km... Most 21K a kedvenc távom, mert nem olyan rövid mint a 10K, de nem olyan hosszú és unalmas (számomra!), mint a 42K.. viszont ha már 21K-n megrekedek, akkor valószínű én is a táv növelésében fogom keresni a fejlődési lehetőséget és normális felkészüléssel 1:20-as félmaratonnal, szerintem egy 2:50-3:00 közötti maraton simán benne van a pakliban.
Gyerek terén sajnos nincs tapasztalatom, de szüleim nagyon sportosak voltak és próbáltak is tolni bármilyen irányba amit csak szerettem volna meg elérhetők voltak az iskolában (úszás, karate, kosárlabda, stb..), de valahogy egyik se fogott meg 1-2 évnél tovább, aztán '90-es években, meg főleg 2000 után már kezdett pörögni az informatika, gaming és társai, így teljesen elkockultam és behíztam.
Nekünk most <3 éven belüli tervben van gyerek, de csak remélem, hogy időben meg fogja találni azt amit szeret és már csak motiválni meg támogatni kell benne. Véletlen se akarok az a szülő lenni, akit látok kint a városi sportpályán... apuka a gyereken éli ki a foci iránti elhivatottságát a gyerek fején meg látszik, hogy a háta közepére nem kívánja az egészet. Az biztos, hogy a testi/egészségi előnyökön túl rengeteget tud adni a sport, legyen az bármi. Megtanulhat nyerni, veszíteni, rájön a dolgok értékére, hogy milyen munkával milyen eredményt érhet el, stb... szóval csak előnyére válik majd.
-
Peterhappy
őstag
Az "az a vonat már elment" részről nekem mindig a 73(?) éves bácsika jut eszembe, akinek a videóját anno linkeltétek, amint épp 3:33-as maratont fut.
Lehet, hogy 28 évesen, de legalább elkezdted. Egyébként pedig itt sokan, sokkal idősebben vágtunk bele - azt pedig csak a magam nevében teszem hozzá, én pl. messze nem is teszek bele annyi munkát, mint Te.Oké, Olimpiára már talán tényleg nem jutsz el, de kb. minden másra van még esélyed azzal a mentalitással, hozzáállással, amivel rendelkezel. Ha a sebességet már nem tudod fokozni, fokozd a távot. Ott aztán tényleg határ a csillagos ég!
"Ha gyerek koromba több eszem lett volna és hallgatok a szüleimre, többet sportolok, rendesen megtanulok futni, stb.." - Akkor most lehet, hogy rég nem futnál, mert utálnád az egészet Olyan közegből jövök, ahol rengeteg sportoló vett körül és magam is elég tehetséges voltam ebben-abban. Egyikük nevét sem láttam viszont közülük soha életemben sem a futópályákon, sem a sakktornákon, sem a medencékben, sem a labdarúgó/kézilabda/röplabda pályákon (jegyzett bajnokságokban).
Ha pedig ~20-30 éve "rendesen" tanulsz meg futni, akkor talán már járni is alig tudnál Legalábbis abból kiindulva, nekem miként tanították a futást (~'97-'04 - általános felső + középiskola).
Te pedig még mindig eladhatod ügyesebben a sportot a Gyermekeidnek, mint a Te szüleid tették Bár nem tudom a szüleid mennyit sportoltak, de úgy hiszem, esetedben sokkal könnyebb dolgod lesz/lehet, mert a gyerkőcök látni fogják, hogy Apa nem csak beszél a sportról, de élete szerves része a mozgás).
Az enyémek most 10, 8 és 6 évesek, mindig érdekelte őket a sport, de azóta állati motiváltak, mióta nem csak eltekerek bringával munkába és haza, hanem elmegyek futni, görgőzök, és a Feleségem naponta-kétnaponta pilatesezik. Könnyebben elhiszik, hogy ez nekik jó, ha nem csak szajkózzuk, hanem rajtunk is látják és sokat beszélünk róla.
De elég csak pl. Vertigo sárkányfiókáira gondolni (na nekik nem lesznek a miénkhez hasonló problémáik kamaszkorukban ) vagy pl. LanyUS-ékra, ahol a Srácok gyakorlatilag pár hetes koruk óta járnak "futni"[ Szerkesztve ]
-
Agony
aktív tag
válasz norby_42 #58653 üzenetére
Köszi, de Tomhoz képest bő 10 év előnnyel is 10 perc a hátrányom.
Ha sikerül 1-2-3 éven belül stabil 1:15-1:20 közötti időket produkálni, akkor én már elégedett leszek. Már így is aránytalanul sokat kell izzadni minden percért/másodpercért.. dehát így van ez ha valaki 28 évesen fogyás céljából kezd futni, aztán rájön, hogy szeretne gyorsan futni, de az a vonat már elment.
Ha gyerek koromba több eszem lett volna és hallgatok a szüleimre, többet sportolok, rendesen megtanulok futni, stb... most klasszisokkal könnyebb lenne. Olyan ez mint a tanulás, amig a szülők erőltetik, a gyerek a háta közepére nem kívánja, aztán ahogy eljönnek a munkás évek, rögtön más megvilágításba helyeződik a téma.
-
tomcica
Topikgazda
Ott viszont komoly melegites menjen 3-4km fokozos 4:30-3:50-ig es nehany 3:30-as porgos rovid repulo is uzemi homersekleten kell lenni mindennek,kulonben elcsuszhat nehany mp/km az elejen kapasbol.
-
-
Agony
aktív tag
Mert nyomorék vagyok...
Viccet félretéve, ötletem sincs. Voltam ENSPORT-nál mozgáselemzésen, ahol elvileg az jött ki, hogy a jobb lábam nagyobbat rogyaszt mint a bal, így erősíteni kellene a far és a comb izmot.
Ezeket írták amúgy, ha esetleg érdekel:
"Optimális esetben ez az érték 30 és 40° közé esik. Mezítláb (32°) jól fenntartod a súlypontodat, de cipőben már mélyebben vagy. A bal lábbal határértéken, a jobbal lényegesen mélyebben (45°). Figyelj, mert fáradással tovább nőhet ez az érték és az a derekadat megterhelheti, valamint sok energiát vesztesz. Javaslom a comb izmok excentrikus erejének fejlesztését és az aszimmetrikus láb erősítést a jobb oldalra dupla annyit. (szökdelések, ugrások, statikus megtartások, lassú fékező mozgások)"
"Szintén az elrugaszkodásra, illetve a csípőhorpasz izom kötöttségére utal, a combcsont függőlegessel bezárt szöge az elrugaszkodás pillanatában. Mezítláb (26°) és cipőben (32°) is nagyon jól eltolod magad! Optimális esetben ezek 20 és 35°közé esnek. Teljesen rendben van, ezzel nagyon nincs dolgod!"
"Futásunk hatékonysága szempontjából fontos, mennyire kapjuk fel hátra a sarkunkat.
Optimális esetben ez a vízszintestől lefelé maximum 10°-ban tér el a teljes talptámasz fázisában. A bal oldalon mezítláb (11°) és cipőben (5°) is elég magasba emeled a sarkadat, és gyors futásnál már vízszintes felett van, -4°, azonban a jobb lényegesen lejjebb van, gyors futásnál is csak 7°. Azért fontos, hogy kellő mértékben emeld a sarkadat, mert ilyenkor egy körpályán mozdul el, és a ciklikus mozgásnak köszönhetően az izmokban felhalmozódott elasztikus energiát fel tudod használni, a lendület húzza előre a lábad, nem a combfeszítő izom munkája, azaz hatékonyabbá válik a futásod. A combhajlító és farizom erősítés ajánlott a jobb oldalra, illetve a magas sarokemelés, joggból sarokfelkapások gyakorlása"Azóta csinálom a hétfői erősítés részeként az egylábas kitörést, egylábas guggolást, stb.. de nem vettem észre különösebb változást. Nagyobb tempónál, ahol jobban kapkodom a lábam (pl. 3:30 alatt), ott van hogy 50-50 környékére javul, de jellemzően ez a 48/52 arányú eltolódás van jobb oldalra. Sérülések szempontjából biztos van jelentősége, mert bármi bajom volt az mindig a jobb oldalamat érintette, de amúgy nem olyan durva az eltérés. Átlag 230 ms a talajérintési idő és ugye 2%-al lassabb a jobb lábam, ami ~4-5 miliszekundum.
A másik ami érdekes, hogy a Spuriban még régen megnézték, hogy futok és rögtön rávágták, hogy csak támasztékos cipő játszik. Itt nagy sebességű kamerával visszajátszótták és kiemelezték. Egy Adidas Adios 5-ben voltam a felmérésen, ami nem egy túlépített jószág , és arra jutottak, hogy teljesen normális a pronációm, nem kell támaszték.
Biztos érdemes lenne ezen is dolgozni, de annyi dolog van amit fejleszteni kellene, hogy kb. főállásnak kéne választani a futást, hogy mindenre jusson idő.
-
tomcica
Topikgazda
en futnek egy combos 15K-t mini felmerot meg most januarban full verseny szerkoban tokkal-vonoval el is mondom,hogy miert.Azert,hogy precizen be tudd allitani az 1K es 2K tempojait.
3:45-os iramban megindulnek,aztan amit ad a gep.+- nehany masodperc mini jatekokkal lehet benne varialni 3:42-3:47 ilyenek. Amit ad atlagot azon kell dolgoznod a kovetkezo periodusban a tempot illetoleg. (200 es 400m az marad 3:30-3:20 kornyeke,az jo ott ahol van)
Kell egy hasonlo szep nap,ne legyen benne keresztedozdes,szel,stresszes melos nap stb...stb.There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."
-
Agony
aktív tag
válasz tomcica #58638 üzenetére
Végül csak sikerült rárúgni az ajtót két lábbal 2022-re.
Gondoltam a 22K-ból az első kettőt megfutom fokozó bemelegítésnek aztán mehet is a 10x 1000/R1000, de már az első "bemelegítő" kilóméter beugrott 4:10 alá, úgyhogy a melegítés érdeklődés hiányában elmaradt és indult a tempó.
Gondolom a napsütés, rövid nadrág és póló meghozta a lelkesedést, mert nagyon szépen pörögtek egymás után az ezrek. Egyedül a első tempós szakasz nem ment 3:50 alá, mert egy kereszteződésbe meg kellett állnom pár másodpercre, de összességében a tempós részek átlaga 3:47 lett (pont versenytempó), a pihenő szakaszoké pedig 4:05 mint az eddig edzéseken, így 21K-ra 3:56-os átlagot adott.
Ami viszont meglepett, hogy a pulzus alig mászott pár BPM-et és a teljes táv végére is épp csak megérintette a 179 BPM-et. Ez a 10 C°, szélcsend és napsütés tökéletes volt futáshoz. Frissítés meg rákészülés nélkül egész biztató edzésnek ez az 1:23-as FM, remélem tavaszra ki lehet préselni belőle újra valami 1:20 alattit.
Holnap erősítés meg séta, aztán kitalálom a következő 8-12 hét edzéstervét, hogy kb. május elejére összeálljon valami használható forma.
-
Zozo0525
őstag
Hát, igy nehéz lesz számolnod.
-
tomcica
Topikgazda
válasz sherlock82 #58640 üzenetére
el classico = alap vagy megszokott
-
sherlock82
senior tag
2022. január másodika van és megvolt az idei második futásom is.
Nagyon szép tavaszi idő vam így tél derekán, és tetszik ez nekem nagyon.
Jövő héten is kitart szerencsére!mit jelent nálatok az el classico?
Iphone se 2, Mizuno Wave Rider 25, Garmin Instinct 2
-
tomcica
Topikgazda
Felenk 6szettes vasarnap volt,az ugye jelenleg 6 x 1+1+1kor valtogatot jelent.1kor eros es 2kor kozepes. A fius csoport 4:20-ra atlagolta, 4:00-4:05 min/km az eros kor es kb 4:30-as kozepes tempoju korok. 7.2km osszesen. Elotte el classico 4km melegites + gyakorlatok.Utana el classico ero+sebesseg 4km benne 20db rovid repulo gyorsito es 20db gyakorlat (plyo v/es izometrikus + gatlepesek).
Meglepoen jol muzsikalt mindenkiThere are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."
-
tomcica
Topikgazda
Ez a 3:50/4:10 vs 3:45/4:15 ahogy adja nagyon jo hozzaallas.A ket sebesseg szinte ugyanazt a hatast valtja ki,DE szarabb napon a 3:45/4:15 eroltetese tul korai lenne meg neked ilyen messze a tavasztol persze ha porog,akkor mehet.
-
Zozo0525
őstag
válasz Fred23 #58636 üzenetére
Szia nem akarok okoskodni, erre nagyon jó a YAZIO app. ha garmin, polar, apple órád van akkor hozzá tudod kapcsolni és megmondja mennyit égettél el a napi mozgással+ edzéssel és ha pontosan írod be mit ettél akkor kiszámolja + vagy - vagy.
parandroid, köszi. reménykedjünk holnapra már elmúlik
-
Fred23
nagyúr
A napi energiaigényem túlbecslése szerintem valós probléma lehet akár még most is. Anno home office-ból állapítottam már meg korábban magamnak egy átlagos életvitelhez passzoló kcal-t, ami így a fogyás ellen hatott, de olyan is volt, hogy sokat mozgós meló mellett is ez a kcal volt, és úgy meg szépen fogytam.
Az a baj, hogy nem szeretek mindenre figyelni, még számolgatni se szeretem a kalóriákat. Szerencsére nagyjából azért be tudom lőni, az elmúlt 25 év diétái megtanítottak rá.
Ma már az a terv, hogy du. 5-kor kezdem csak az evést. Ha nagyon éhes leszek, akkor ezt du. 4-re módosítom, de örülnék, ha maradna az 5 h. És most pár napig -max 1 hétig- írni is fogom a kajálásom, és számolom a kalóriákat, és figyelem a testem reakcióit, meg a súlyom változását. Mondjuk pont el is felejtettem a reggeli mérlegelést.
-
Agony
aktív tag
válasz tomcica #58614 üzenetére
Okés, jövő heti tötyögőket 4:30-4:40 közé lövöm be, aztán meglátjuk mit mutat pulzusra. Ma meg szerintem 22K-t megyek benne 10x 1000/R1000-el, de lazítok a tempón 3:50/4:10 -re vagy 3:45/4:15-re, majd meglátom hogy adja.
Azzal kár takarózni, hogy a jelenlegi súlyoddal 10K=1000kCal... ez nem garancia a fogyásra, hisz a napi energiaigényedet se tudhatod 100% biztonssággal. A képletek is csak egy hozzávetőleges számot adnak, de nem mindegy hogy egész nap könyvelsz egy székből, esetleg Netflixet nézel a kanapéről vagy épp felvágsz pár mázsa fát.
Ha napi 10 km kocogással napi 2000 kalóriát viszel be minőségi élelmiszerekből, akkor fogyni fogsz és nincs mit számolgatni. Max ha elérted a célsúlyod, akkor elkezded emelni a kalóriabevitelt amig meglátod, hogy a te életviteleddel mi az ahol már hízni kezdesz. Én napi 2500-2800 (max. 3000) kalóriával kényelmesen elvagyok és se nem fogyok se nem hízok (178cm/70kg), ha pedig valamiért olyan nap van, hogy nem mozoghatok akkor vissza 1800 kCal-ra és szintén nincs gond.
Kb 8-9 éve voltam 96 kg és bő egy év alatt kényelmesen le lehetett fogyni 75 kg-ig heti 3-4 edzéssel és napi 2000 kalória kajával éhezés nélkül.Na mindegy, majd kitapasztalod magadnak, de én továbbra se szórnám a pénzem a helyedben L-Karnitinra, MegaFatBurnerre és társaira... sokan megtanulták már (köztük én is), hogy drága szemfényvesztés.
A Garmin Connecten táblázatos adatokba nem ad hozzá semmi extrát a Stryd, mert csak ConnectIQ-s kapcsolata van, nem pedig natív. Ugye erről pletykálják, hogy 2022 elején a Garminnál is lesz natív Watt támogatás, mint pl. Polar, Coros, Strava esetében már van.
Ha megnyitod a futást, akkor grafikon formában adja ezeket pluszban:
- Power (watt)
- Cadence (lépésszám)
- Ground Contact Time (talajérintési idő ms-ban, ami HRM RUN pánt is ad)
- Vertical Oscillation (függőleges emelkedés cm-ben, ami HRM RUN pánt is ad)
- Form Power (wattban az a szám, amit a futóforma fenntartására fordítasz, minél alacsonyabb a Power-hez képest annál jobb, annál hatékonyabban futsz)
- Leg Spring Stiffness (azt az erőt mutatja, amivel elpattansz?! a földtől elrugaszkodáskor kN-ban, de ez inkább csak mutatóba van, mert a cipő nagyon befolyásolja hogy milyen puha/kemény)
Strydos dolgokat amúgy sokkal jobb a Stryd Power Centerében nézni, mert jobban képbe helyezi az adatokat. A Strydot én 90%-ban azért használom, mert pontos tempót/távot ad kint és futópadon is, a wattos részre csak néha nézek rá érdekességként. Már többször gondolkodtam rajta, hogy kipróbálni watt alapon edzeni, de az elhatározás még nem született meg.[ Szerkesztve ]
-
parandroid
félisten
válasz Zozo0525 #58627 üzenetére
Engem 27-én boostoltak meg, Modernával. Volt két gyenge napom utána, fejfájás, állandó fáradtság, meg álmosság. Nehéz ügy megmondani, hogy ebből mennyi az oltás sara, mert karácsony előtt elkezdődött a frontátvonulás, naponta ugrált a hőmérséklet -5, és +15 között, már attól készen voltam, egész napos fejfájásokkal, ott is kimaradt pár nap, és ez kb pont a hónap végéig tartott (most épp kicsit fokozatosabban hűl az idő). Nyáron én egyadagos Jansent kaptam, annál is annyi volt, hogy egy nappal utána átaludtam egy napot. De én 2020 decemberben a víruson is átestem: kb 7-10 nap, tipikus influenza + hosszan tartó (napokig, folyamatosan), állandó, erős fejfájás.
p
I talked to that computer at great length and explained my view of the Universe to it and then... it commited suicide.
-
Zozo0525
őstag
Ja én előtte voltam csak sz@r, most nagyon sz@r vagyok
Mindegy, 1-2 nap és jó lesz
Igaz ráálltam a mérlegre bár ne tettem volna azt hiszem odakell figyelnem a mennyiségekre -
Zozo0525
őstag
válasz tomcica #58629 üzenetére
Köszi főnök.
nem mertem terhelni. lassú beszélgetős 5 km lett a mai edzésből. akkor ne izguljak ha holnap nem javul attól még egy átmozgatós kocogástól nem halok meg?Vertigo18 Köszi neked is. Az első 2 orosz oltásnál semmi reakcióm nem volt, most ez más de nem halálos vagy ilyesmi, fejem fáj nekem alapból alacsony a vérnyomásom azt hittem megint leesett.... Papot még nem hívok
-
tomcica
Topikgazda
Ne terheld magad ameddig ott van ez a gyengeseg (fejfajas az mas,azzal lehet futni,sot neha el is mulik egy kopkodosebb futas utan)
Ez nem jelenti azt,hogy nem szabad futni,csak ne fuss faradasig es ne terheld magad intenziv edzessel. Rovidebb laza km gyujtesek mehetnek,ha epp jobban vagy nehany 20-40mp felkapas (kb 10km tempora eleg,nem sprintre!) es kesz.There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."
-
Vertigo18
addikt
Semeddig... Én mind a három oltás után elképedve olvastam, hogy mennyire különbözőek vagyunk, mennyire más a szervezetünk. Több, mint egy hete megkaptam a harmadik oltásomat. A 2. és a 3. oltásnál éreztem "mellékhatásként" annyit, hogy fájt az oltás helye, dehát megsérült az izom, konkrétan beleböktek egy tűt. És ez sem tartott tovább két napnál, olyan érzés volt, mint egy "elefántpuszi" a gyerekkorunkból.
Ellenben van olyan kollégám, aki a második oltás után (március) a harmadikat már nem adatta be, mert azóta (szerinte amiatt...) magas a vérnyomása, konkrétan gyógyszereket kell szednie és így 160-as.
Furák vagyunk, emberek...
[ Szerkesztve ]
Vásárolnék M.A.G.U.S. kiadványokat! Pm me!
-
Zozo0525
őstag
válasz Vertigo18 #58626 üzenetére
Jó reggelt. azt hiszem az appban ráböksz az órára és ott van valami settings? (már nem garmin-t használok)
29-n megkaptam a 3. oltást (pfizer) 30. reggel egy laza 10 megvolt azóta nem az igazi, fejfájás gyengeség.... most megpróbáltam 5 km után inkább befejeztem
Eddig azt hittem a fejfájás a frontok miatti...nagyon remélem holnapra elmúlik
az első és a második orosz oltás volt ott semmi mellékhatás, nálatok ilyenkor mennyi ideig tartott? nem találok semmit és a dr google sem tud okosat -
Vertigo18
addikt
Hogyan állítom be a pulzustartományokat Garminon?
Vásárolnék M.A.G.U.S. kiadványokat! Pm me!
-
taranis
addikt
Sziasztok! Hoka Arahi 5-ös érdekel valakit? Véletlenül nem a wide-os verziót vettem, nekem az kellene, és beletettem már 40km-t, mire rájöttem, úgyhogy örülök neki nagyon... UK 9-es méret, 43.3 a linkelt oldalon. Doboza is megvan még. 50-ért vettem, engedek belőle bőven, ha valakit komolyan érdekelne.
colorizer.net
-
Peterhappy
őstag
válasz bajnokpityu #58622 üzenetére
16 ora bojt, 8 ora kajaablak.
Pl. 12-20 ora kozott eszel, a 20:00 es masnap 12:00 kozotti 16 oraban pedig bojt.Szerk: Bocs, Fred beelozott.
[ Szerkesztve ]
-
Fred23
nagyúr
válasz bajnokpityu #58622 üzenetére
A nap 24 órájából van egy 8 órás szakasz, amiben ehetsz, a maradék 16-ban pedig böjt van. Ha valaki elég erős, csinálhat a 8 órás evős szakaszából kevesebbet is. Akár csak 4-et.
-
Fred23
nagyúr
Összességében nagyon jól kajálok, az említett junk food csak becsúszik néha, de persze valóban jobb lenne még jobban ritkítani őket. Viszont annak se vagyok a híve, hogy sose semmi egészségtelent; néha úgymond megéri az árát élményben az ártalmas is.
A jelenlegi súlyomon 11km az ~1100 kcal mínusz, az már számít. Tápkieg meg valóban lehet ár-érték arányban rossz ötlet, de ha segít egy kicsit, néhány doboz árát még kibírom februárban; aztán márciusban meg tán már nem is veszek.Az időszakos böjtre most azt gondoltam ki, hogy az étkezős időszak du. 5-kor fog kezdődni, és lefekvésig tart (direkt nem pontosítom, cél, hogy jóleső legyen), tehát a maradék lesz a kaja nélküli időszak, amiben viszont az üres tea és kávé megengedett.
Kocogásra visszahozom az 1 nap edzés - 1 nap pihi kombót, és kizárólag olyan időben tartom majd a futkosást, hogy utána azonnal ehessek. Így szerintem simán menni fog. Mivel pedig lesz két koci között egy nap pihi, meglépem azt, hogy lassanként emelek megint a távon. Most ez a 11 km nekem az eddigi maximumom, 10 volt a szokásos, de megpróbálok felmenni még kicsit, amíg a jókedvem engedi.
-
jimpo
senior tag
Köszi.
BT füles nekem nem valószínű hogy lesz, anélkül azért vidámabb lesz nálam az üzemidő.
Még lehet is róla szó, ha addig nem lesz valami akció és nem esik 200ezer alá újonnan.
A Garmin connecten a Tevékenységeknél egy Futásra kattintva milyen táblázatot vagy adatot ad hozzá pluszban Stryd?
A mennyiség lényeges főleg étkezésnél. Napi egy kocka csokitól nem fog elhízni valaki, csak ha bever egy egész táblát. Itt most a 90-100g-os táblaméretekben kell gondolkodni, mert van nagyobb is.A 1080p felbontás játékokban lehet nem a legszebb, de legalább simán fut a vason... :DDD
-
jimpo
senior tag
válasz tomcica #58611 üzenetére
Köszönöm
Jobban a félévtől mentem rá a futásra, július 60 augusztustól 70+km. Akkor vettem a HRM Run pántot... Már októbertől havi 90km felett vagyok
A Novembert túl is toltam az erőseket, meg volt egy kis felfázás is december elején.
Állóképesség az volt előtte is 2016 félmaraton, pedig akkor a bringázás ment nagyon évi ~3000 km havi két három futás volt még ekkor. Utána a kerékpározás csökkent és ment a futás javára. Csak a 6 hónap kihagyás nem kellett volna 2020-ban. Szerencsére mondjuk nem sérülés miatt tartottam szünetet. Bár
Edzéselemzés - mért és számított értékek 4 hetes terhelési fókusz bár az ahogy értelmezem visszamenőleg írja, illetve a Body Battery már önmagában hasznos.
Az "Edzés tervezés/vezetés" meg én sem vágom hogy és miből matekozza ki mikor mennyit érdemes. De majd utána nézek olvasok, meg megnézem azt a könyvet amit javasoltál. Bár Angolt kimondottan nem tanultam, de még csak nem is tanították. Németes voltam...
Azért tudok valamennyit, de majd bevarázsolom a gugli fordítóba.A 1080p felbontás játékokban lehet nem a legszebb, de legalább simán fut a vason... :DDD
-
LanyUs
senior tag
válasz norby_42 #58613 üzenetére
Gyere persze! De valójában már ott vagy az 50 percnél ( régebben is ezt írtam Neked ). Én is felavattam a Pega Trail 3-at. Ez a csillapítás a minimum betonon! Jó cipő! Én reggel 06:00-07:00 közötti tempót futok, hogy zónában maradjak. Óvatosságból nem gyorsítottam ( még felkapás sem volt ) amióta történt a 2 hét leállás> így is kiszenvedtem már 50 körül. Ha esetleg lett volna nyúl, de nem volt, csak egyedül lihegtem körbe
Szóval Benned van az már, a kérdés, hogy a fájdalom küszöböd hol áll A bordáim között olyan izomláz van, hogy ...+ hiába a sok lassú, a combom szénné savasodott[ Szerkesztve ]
-
-
tomcica
Topikgazda
Erdemes am kulonben bajok lehetnek. Az FM tempobol konnyen kiszamolhato a laza napi futasok tempoja -> FM iram + 50mp/km.Neked ez kb 3:45+50 = 4:35 min/km.Ettol gyorsabban nem kell futni laza napon,meg akkor sem ha minden konnyu es ADJA,megindul a lab Lassabban persze lehet futni,foleg ha combos nap utani edzes elejen nehezebben mukodnek a dolgok.
En belonem ezt a ket limitet a laza napra: a bemert Z1 zonad teteje es 4:35-tol ne legyen gyorsabb.Barmelyik megjelenik mar fogod is vissza[ Szerkesztve ]
-
norby_42
aktív tag
válasz LanyUs #58589 üzenetére
Jövök én is!
Ma elvittem a Pega Shield-et egy körre, nagyon puha, vagy csak az elődje volt már szétfutva.
Azon gondolkodtam, hogy az 50 perces 10k-hoz a mostani 5:50 körüli kocogós tempót le kellene vinni 5:30 alá. Úgyhogy január február alapozás, 40es hetekkel, alacsony pulzus pár felkapott szakasszal. Abból most az első még megy 4:30 alatt, a harmadik már csak 5 felett
Eat pasta, run fasta
-
Agony
aktív tag
jimpo: Én kb. 8 naponta töltöm, amikor eléri a 20%-ot a töltöttség. Véroxigénszint mérésen kívül minden funkciója megy folyamatosan. 60 perc kültéri futás során merül kb. 8-10%-ot úgy hogy megy a GPS, HRM RUN mellkaspánt (Ant+), Stryd foorpod (BT) illetve zene vagy podcast megy folyamatosan Spotifyról BT fülesre. Azért is választottam az X-es szériát, hogy ne kelljen pár naponta töltögetni, ezt nagyon szeretem benne.
(Ha izgalmas lesz a 7X, akkor lesz egy eladó 6X Sapphireom januárban . )Fred23: A legegyszerűbb ha diétázás helyett az életmódodat változtatod meg és nem tartasz otthon bejglit, kakóscsigát és társait. 10 km kocogás sajnos egy marék szamócát nem ér kalória szempontjából. Sokan hiszik azt (nem rád gondolok), hogy elmennek futni, aztán felfalhatják a hűtőt, merthát ők bizony sportoltak... aztán amikor kiderül, hogy nyáron 2 gombóc fagyit ér a 10 km-es futás, akkor nagyokat pislognak.
Én pl. full ülő munkát végzek ezért délután 5kor úgy indulok futni, hogy addigra kb. 1200-1300 kalória van bennem (7:00/10:00/12:00/14:30 ~300kCal/étkezés). És futás után simán megeszek 1000 kalóriát, amivel teljesen jól lakok meg vissza is toltöm ami mondjuk egy 12-15 kmes futás során elégett (~700-900 kCal). Ezzel gyakorlailag semmi nem rakódik le, évek óta 70-71 kg között vagyok. Ha 71 kg fölé megyek visszaveszek kicsit, ha 70 kg alá megyek akkor kicsit többet bűnözök. Amikor 3 hónapig nem futhattam, csak annyit változtattam, hogy a 17:00-ás és 20:00-ás érkezésemet is 300 kCal-on tartottam, így belefértem minden nap 1800-2000 kalóriába és nem is jött fel 1 kg se a három hónap alatt.
A táplálkozás kiegészítőkre meg a helyedben nem szórnám a pénzem... Volt olyan korszakom amikor én is ittam a marketing szavait és simán elment havi 20-30eFt tápkiegekre, aztán százalékosan szinte kimutathatatlan volt a változás, így el is hagytam őket. Maradt a fehérje, multivitamin, izületvédő aztán ennyi... és semmivel nem lett rosszabb a teljesítményem.
Ha nem gond az angol, érdemes minden tápkiegnek utána olvasni az https://examine.com/ oldalon. Egy-két régóta működő dolgon (kreatin, beta-alanin, stb..) kívül, nem sok "csodaszerről" van bizonyíték, hogy bármit is segít.
Azt a pénzt amit tápkiegekre költenél, inkább költsd minőségi élelmiszerekre, amiből építkezhet meg regenerálódhat a szervezeted, sokkal jobban jársz vele.
tomcica: Szerinted ha az 1-es pulzuszóna teteje már nagyon tempós, akkor érdemes visszafogni és nem pulzusra futni, hanem tempóra a lötyögős napokat? A májusi ENSPORT-os mérés alapján 158 BPM alatt van 1-es pulzuszónám és most már ilyen 4:20-4:25-ös tempón mennek a lazák.
Holnapra 22K tempósabbat terveztem, úgyhogy gondoltam ma megyek 14K lazát... végig csak a pulzus képernyőt néztem, aztán a végén látom, hogy 4:23-as átlagot adott 156 BPM-re.
Tegnap ugyanez volt, akkor 15K@Z1 volt a végén 10x100 emelkedőre sprinttel és ott is 4:23@157BPM lett az átlag.
Annyira nem bánom , csak a kérdés hogy vajon jó ez így?
[ Szerkesztve ]
-
tomcica
Topikgazda
válasz tomcica #58610 üzenetére
Azert az evi 800km-rol 2000km-re ugrast esszel csinald ne ugy h a 2000km-t osztod szet atlagolva es megfutod a heti X kilometert hanem az elso 2-3 honapban ne fusd meg meg a havi 150-160km-t,ami az eves 2000-hez kell. Csak a mostani havi 66-rol 80-120km-ig menj fel az elejen. Majd nyaron elkezdheted rapakolni azt a +10-20km-t havonta ami a 2000-es evihez kell
-
tomcica
Topikgazda
Nem ismerem a Garmin algoritmusat az edzesek generalasara,feltetelezem azt nezi mennyi idot toltottel magas pulzuson es az alapjan tanacsol X ora regeneralo jellegu edzest. Ez igy nekem ertheto is,de egy teljes kezdo nem tudom erti-e,hogy mi a megfelelo eros intenzitasu edzes es mit jelent a regeneralodasra javasolt ido,h akkor mit is kell csinalni
Ha erdekel az edzeselmelet akkor a Daniels' Formula-t javaslom,nem tudom magyarul jelent-e meg,de ertheto kozepes angollal siman abban le vannak irva a kulonbozo edzesi zonak,mennyi idot toltsunk bennuk stb. Edzestervek is vannak,illetve te magad meg tudod tanulni mit hogyan tervezzThere are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."
-
jimpo
senior tag
BÚÉK minden futótársnak.
Majd szintén Fenix 3 HR-ről tervezek váltani, jobban mondva ugrani a közeljövőben Fenix 6X Pro-ra esetleg Sapphire. Bár még gondolkodom a Fenix 6 Pro-n is.
Nem tudom mennyire igaz a Fenix 6X-ek esetén a 60h üzemidő GPS-el, bár már az is elég ha nem 10%-ot merül egy óra futás alatt mint a Fenix 3 esetében.
Agony ezzel kapcsolatban mi a tapasztalat?
Nekem a térképes navigáció jönne a legjobban, mert akkor túrázás és terepfutás közben sem csak a telefonra hagyatkoznék.
Ami esetemben egy POCO F2 Pro egyébként Xiaomi és van ápdét rendesen, most kapja majd meg a MIUI 13-at. Igaz nem napi használatban van, arra van egy Xiaomi Mi Max 3 már egy jó ideje, a POCO F2 Pro lesz majd az utód. Másfél éve meg is vettem, de még nem cseréltem.
"LIVE TRACKING (Online nyomonkövetés)" szintén hasznos lehet,
Baleset észleléskor sms küldés és Vészeseti sms küldés úgy szint.
Illetve az "Edzés tervezés/vezetés" és a "Napi edzésjavaslat" is jó funkciónak tűnik.
#58578 tomcica
" En azt tanitom mindenkinek,itt nektek is,hogy tudjatok edzo nelkul boldogulni. "
Ebben szintén hasznos társam lehet a Fenix 6X Pro?!
Már ha nagyjából jól működik a dolog...
Nagy célt nem tűztem ki idénre, na jó de.
A tavalyi 800+ km helyett idén 2000+ km-t fogok futni terveim szerint. Remélem nem lesz semmi akadálya.
Igyekszem majd terepezni is, a felszerelés meg van. A Pegasus Trail 3 GTX jól vizsgázott, akárcsak a Pegasus 38 Shield
Illetve most rendeltem egy Snowline Chainsen Trail csúszásgátlót, nem olcsó de jégen igen jól tud jönni. Ez a legkönnyebb a termékpalettán, 195g az L méret párban hivatalosan.A 1080p felbontás játékokban lehet nem a legszebb, de legalább simán fut a vason... :DDD
-
Fred23
nagyúr
válasz tomcica #58606 üzenetére
Azt hiszem, nálam azt pont a futás rontotta el, vagy inkább az, hogy mikor már bírtam a 10 km-t is, nem tudtam szigorú lenni magamhoz, és nem enni koci után, pláne, mikor volt otthon kakaós csiga, bejgli, stb.
Azt hiszem pedig, működhetne tényleg, csak a kocit -és az utána következő órát- nekem az evős 8 órás időszakba kell tenni mindenképpen. Ott rontottam el, hogy a nem-evős 16-omba került, és ahogy nőttek a távok, egyre inkább szükségét éreztem az evésnek.[ Szerkesztve ]
-
Fred23
nagyúr
válasz Peterhappy #58600 üzenetére
Azt olvastam, és szerintem is nagyon jó írás. Átfutom megint, mondjuk az elméletet szerintem elég jól tudom már a gyakran diétázó fajtám miatt. Időszakos böjt nálam is működött már többször is; ott a lényeg általában csak az, hogy be is legyen tartva az a -számomra jó- 16/8.
sharp4: Szerintem jó az l-karnitin és a zöld tea is, de csak akkor, ha nem azt a nevetséges dózist használod, amit ajánlanak. Nyugodtan használhat az ember 10x-es adagot is, és az már valóban segíti a fogyást. (Nálam egyértelműen volt pozitív hatásuk megagiga dózisban.) Illetve szerintem segít valamennyit a C-vitamin is; nem edzős napokon 1g (2x500mg), kocogós napokon 2g (4x500mg).
[ Szerkesztve ]
-
tomcica
Topikgazda
Emelkedore mar egy rovid feluljaro vagy parkolohazas emeleti felfutas is eleg csak meg kell kuldeni azt az 5-10mp felfelet rendesen.
Bringat lehet hasznalni akar futas elotti elomelegiteskent,vagy eros edzes utan atmozgataskent (ujra elinditani a verkeringest,de nem terhelni mar sajat testsullyal a labakat).
Egesz testes erositesz heti 1-2x eleg,mar 30-30perc is teszi a dolgat,melle aznap meg belefer egy rovidebb futas is.
Labra pedig javaslom a harcmuveszetekbol a lo allast (Horse Stance) abbol idovel ha felmesz 5percig (!) helyes tartassal az brutal kondicionalast ad a labaknak + fenek.Szoval nem minden erositest kell orakig csinalniThere are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."
-
tomcica
Topikgazda
válasz bajnokpityu #58595 üzenetére
Orulok neki nekem rekontanon es aszfalton is jol muzsikal,persze nem arra valo,de volt mar rajtam.
-
Studi
veterán
válasz tomcica #58577 üzenetére
Köszi szépen!
Igen, akármennyire is perfektül érzem magam 13-14 kilométernél, és gondolom úgy, hogy 30-ig is tovább tudnám tolni, azért az utolsó negyedén jönnek a bajok. Bár most azt mondom, hogy talán állóképességben nem is volt nagy hullámvölgy, most az ízületek sugallták, hogy elég lesz, főleg a térdem. De lenyújtottam utána kivételesen rendesen, meg egy forró fürdő, és rendben van. Mikor hazaértem azért bennem volt, hogy ma nem fogok tudni lábra állni.Én 40+-osan kezdtem futni, ezért is igyekszem minél inkább intuitíven menni, és nem ragaszkodni semmiféle programhoz. Szerencsére elég jól működik, hogy kedv alapján futok hosszabbat-rövidebbet, lassabbat, normál tempót (igen, olyan szürkezónásakat is, amiket nem javasolsz ) vagy felkapósat, gyorsabbat. A dombozáshoz kellene még egy jó útvonalat találni a közelben, úgy érzem az segíthetne. Keresztnek meg most csak a bringázás van, az azért nem az igazi, vissza kellene menni crossfitre is, de az már időt fog elvenni a futástól/bringától. Viszont az ottani mozgásminták elég sok láberősítést tartalmaznak, biztosan jó lenne a futáshoz is. Egyelőre megyek tovább, élvezem, és jobban érzem magam a bőrömben, ez a legfontosabb. Versenyen még sose voltam, de nem is annyira célom. Bár ha eltekintek az eredménytől, lehet egy lassú lánycsapat mögött bekocogni nem is lenne olyan rossz.
-
sharp4
őstag
válasz Fred23 #58598 üzenetére
Hát nem tudom, hogy ezekre szükség van-e. A karnitint próbáltam, de sokat nem ért. Esti diéta, hetvegi csalás, és sok futás. Így lehet kordában tartani egy darabig, egy bizonyos kor fölött gondolom csinalhatsz bármi, úgy is mennek fel a kilók.
Magyarország legnagyobb Xiaomi közössége:https://www.facebook.com/groups/622368221279940/?ref=share Apple Iphone 13 Pro & Ipad Air 5 Tesla Model 3 LR
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest