-
PROHARDVER!
Elso fazis: epits ki egy megfelelo alapot,konnyu,alacsonyabb pulzusu alapozassal.Erzesbol ez a "meg tudok kenyelmesen beszelni futas kozben",nagyjabol a max pulzusod 70-75%-a.
Amikor ugy le tudsz futni kb. 10km-t,hogy 5 utesnel nem mozdul el tobbet az alap futopulzusod akkor kezdheted a kovetkezo fazist.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Never79
tag
válasz
zzola #102088 üzenetére
Bot akkor kellhet alapvetően, ha többet gyalogolsz mint amennyit futni fogsz egy terep versenyen. Jellemzően magashegyi versenyek. Magyarországon én max Uth legnagyobb távjára, Mátra 115, Vadrózsa 160 és társaikra vinnék.
A helyes bothasználatot is szokni kell, picit tanulni, illetve azért ha nem vagy hozzászokva, kart, hátat megdolgoztatja. -
tomcica
Topikgazda
válasz
INTELligent #102095 üzenetére
Hajnalban voltam a palyan,de csak 10km @4:27 laza fokozos 5:10-rol indult,de 1-2km utan mar szepen raallt a lab. 25kor az talan meg neked sem unalmas
vittem zenet Dreaming Cooper
[link] -
INTELligent
senior tag
válasz
tomcica #102091 üzenetére
Le a kalappal, foleg palyan
. Ennyit nem birnek korozni. Szerk.: most latom, hogy irtad utana, hogy nem palya. Akkor is szep
.
Tanacsodat megfogadva mentem egy ora tempot, par emelkedon sajnos megszaladt a HR es picit benezett Z4-be, az utolso lejton pedig Z5-be is
. Mondjuk az nem HR-re ment, hanem csak arra voltam kivancsi, hogy excentrikus terheles eseten mennyire tudom tartani a format. Tudtam
. Es a csipom is "nyilt" rendesen, egeszen 1,6m-es lepeshosszig. Talan ennek orulok a legjobban.
Mindezt annak ellenere, hogy ma egesz nap nagyon nem adta, de legalabb sikerult kipreselni, az ido meg szep volt. Az eredeti terv az volt, hogy meg uszok is, de arrol letettem ma.A Garminba sikerult wattokat varazsolnom, viszont nem latok zonakat, csak az aktualis/atlagos/lap teljesitmenyt. Igy ez valamennyire hasznalhato/megoldhato, hogy legyenek zonak is?
-
tomcica
Topikgazda
válasz
--Robi-- #102093 üzenetére
El classico heti hosszu futas dongolt kemeny foldes/puhabb fuves/par km enyhen homok...ez 30perc @145HR (75%) majd felkapva 60perc @155HR (80%) es vegul a maradek 30perc emelkedozes @145-150HR.
Az atlagpulzus 150lett az egeszre.3:30-ig ha kemeny a felulet (aszfalt v. szettaposott rekontan) foldes/fuvesen kb 3:40-45-ig
-
zzola
titán
Strava nálatok is be van sz@rva?
-
zaskar
senior tag
válasz
zzola #102084 üzenetére
15 éve terepfutok, ez idő alatt volt 20-tól 100 km-ig minden, hazai és külföldi pályák egyaránt. Sosem használtam botot, bár némelyik magashegyi versenyen valószínűleg jól jött volna, ott sokkal hosszabb emelkedők lehetnek egyhuzamban, mint itthon. De végül mindig úgy döntöttem, hogy nem kell nekem a felszerelés mellé még egy plusz nyűg, bár tudom, hogy ma már nagyon könnyű, összecsukható botok is léteznek. Egyébként is mindig haragudtam a botot használókra, mert nagy részük használaton kívül úgy tartotta, hogy nekem kellett figyelni, hogy belém ne szúrja
. 5 éve egy erősen szintes erdélyi verseny előtt egy barátom adott egy pár Fizan carbon botot (a pár 240 gramm!) de végül nem vittem el, és azóta se használtam, pedig megvan még. Szóval ha nem is ellenzem a bot használatát, nem én foglak rábeszélni
-
--Robi--
kezdő
Egy Rebel V3 is a táskába került, ma próbáltam ki. Először csalódás volt, aztán rájöttem nem ilyen tempóra való nekem. A futómozgásomhoz ekkora sebesség mellet nem jó, nem ad vissza semmit hiába taposom. Viszont ezzel nyersen lehet edzeni, nulla rásegítés, pici csillapítás, így végig kellett dolgozni a távot, nem lehetett kiereszteni.
[kép]
[kép]
A diagramon jól látszik, hogy bizonyos sebességnél már elszálltam a pulzussal együtt.
Persze az is lehet, hogy én vagyok a puding.
Ezt a cipőt olyan 4:40-4:20 közötti tempóra fogom használni.
Időt adok neki, a ES3-is milyen jól bevált.
Emiatt kimaradt a terepezés, de tervben van! -
zzola
titán
Terepfutáshoz használ valaki botot? 1-2 bejegyzést olvasni csak itt erről.
Elgondolkodtam rajta, hegymenetnek milyen jól jönne egy ilyen: Fizan NW Runner -
Megjott az altra torin 5, a kinezettel meg kell baratkoznom, kicsit fura, hogy az eleje szeles marad, de majd futok benne ma/holnap egyet ugyis
Szadvar trailre jon meg innen valaki? 43-on megyek egy kort. -
Alg
veterán
Utolso boraros/takumi sen update: csak 41 1/3 es 42es meret van. Noi osztalyon nem neztem.
-
tisn
addikt
válasz
INTELligent #102078 üzenetére
mindket verziot szoktam, ha par ora van kozotte kb. mindegy. ha egymas utan rogton, akkor kondi majd futas nekem jobban bevalt.
-
tomcica
Topikgazda
válasz
INTELligent #102078 üzenetére
Ha kozel van a ket edzes,akkor mindig a sulyozas menjen elobb
Olyan tempofutas,amelyik dombosabb terepen tortenik hetente egy elferne egyik edzesnek.Az erot is epit, es a tempo is erintve van.
Persze itt nem tudod nezni a sebesseget,inkabb pulzus alapjan kell dolgozni,vagy ha van wattmero akkor azzal. Rutinosabbak erzesre/effort. -
INTELligent
senior tag
Ha az alapozas soran csinalok sulyzos edzest is, akkor ahhoz kepest hogyan erdemes idoziteni a futasokat? Illetve mit erdemes megtartani?
Benne vagyok egy 10 hetes sulyzos programban (triatlonos/bringas alapozos edzesterv, csak a futas resze eleg bena, abbol itt sokkal jobb tippeket kapok), es azt latom, hogy bringazasbol a sulyzos fazistol (hypertrophy/strength/power) fuggoen csak ero alapu Z3-as/15s-os sprint, ill. Z2 van benne.
Most az a terv, hogy hetvegen marad a hosszu (h/sz/p emelek sulyt), het kozben a 60-70 perc konnyu/dombozas. Viszont a tempokkal nem tudom, hogy mennyire lonem magam labon.
Illetve ha futok es sulyt is emelek ugyanazon a napon, akkor milyen sorrendben erdemes? Most ugy csinalom, hogy a reggeli ~20 perc munkaba bringazas a bemelegites a sulyzozashoz, es delutan jon a futas.
-
run4fun
tag
válasz
xy.zsolt #102058 üzenetére
Jövő héten csütörtökön megyek. Futok előtte az 5 km-es szombati versenyen is, de az csak nézelődős lesz. Valamint kíváncsi leszek, hogy az Adidas tényleg elérhetővé teszi-e ott az Adizero Evo SL-t, legalább két párat vennék, nagyon szexi surranó.
-
sherlock82
senior tag
-
tomcica
Topikgazda
Pl a mai 40perc emelkedozes a kicsikkel itt tortenik:
Ez ugye felulnezet de kozepen van egy 9meter magas gat,lent a viz mellett pedig egy 3-4meteres szintkulonbseg a hid alatti forduloig.
Berajzoltam nyilakkal ahogy korozunk,van benne teljes koronkent 3 kulonbozo hosszusagu es meredeksegu emelkedo/lejto. -
-
--Robi--
kezdő
válasz
tomcica #102071 üzenetére
Igazad van, már nagyon régen voltam terepen, mert a gyorsakra fókuszáltam.
Holnap kiviszem és megnézem mi lesz. Legalább inger is ér, nem csak a monoton talpkopogás.
Igen, most visszaemlékezve, a lapos talpúakban sem viselt meg a terep. Mikor kezdtem a szalagoknak is jobb volt. -
tomcica
Topikgazda
válasz
--Robi-- #102068 üzenetére
Lehet hosszabb a GTC (talajerintesi ido,azaz tovabb vagy a talajon) lassu futasnal
ez kihat mindenre. Vidd ki terepre es nem lesz gond,ugy ertem egy kis emelkedo-lejto,egy kis fuves,foldes,erdos/avaros stb. Egyben erositi is a labfejet,talajfogast,bokat stb.
Aszfalton/betonon biztos nem futnam a laza napokat,ha kint saros minden a tiszai gaton,vagy foldesutakon (mezogazdasagi utak) akkor bent korozok a focipalya kulso iven a fuvon. -
xy.zsolt
őstag
válasz
--Robi-- #102065 üzenetére
Én pl a lassú rostok edzését ma is letudtam a délutáni 3k@6:30al 110bpm-en....külön napot erre nem használok, igaz nem is cél a maraton. Ha meg FM lenne valamikor a cél arra pikkpakk összedobom a szükséges plusz állóképességet. A gyorsrostokra ugyanez már nem igaz.....legalábbis túl a 40en
Anno engem is lefárasztott a lassú 5:00alatti tempó
....idővel erősödnek a lassú rostok ha edzed és jobb lesz a szitu.
-
--Robi--
kezdő
válasz
tomcica #102066 üzenetére
Köszi, végre meglett a válasz!
Megmondom mi a gondom, ez furán fog hangzani. A lassú jobban szétver, mint a gyorsak. Lehet a mozgásommal van valami, de még a Z4-ek sem nyúznak ennyire. Egyszerűen egy idő eltelte után elkezd keményen ütni az aszfalt. Fáraszt, ez a legjobb szó rá. Z3-ban ez már alig jön elő. Minél lassabb annál rosszabb, annál inkább frusztrálóbb. Rövid távon nem. 8km bőven jó, de 13km után már nagyon idegesítő.Ú, az brutális. Nekem is az van, annál jön elő legjobban a felütés. A világ legpocsékabb cipője. A Pegasus szó nálam az anyázással ér fel!
-
tomcica
Topikgazda
válasz
--Robi-- #102063 üzenetére
5:30-5:00 kozotti barmi jo neked alapozonak...az elejen elso par km laza 5:30-5:25 es utana amire raall a lab/test
erzesre legyen laza,feltolto,konnyed.
Ha megindulna az iram akkor NE engedd. 5:00-at latsz az oradon lassits kicsit.
Ennyi.
Igen, van akinek durvan felgyorsul a Z2 teteje,ezek a futok az alapozot Z1-ben futjak vegig
Agony-t is figyelmeztettem,hogy amikor mar 4:30-on Z2-ben duruzsolt laza napon,akkor NE gyorsuljon vele,hanem kontrollalja,lazabbra vegye direkt.Cserebe az eros napok EROSEK. -
--Robi--
kezdő
válasz
xy.zsolt #102064 üzenetére
Itt a kérdés az, ha valaki olyan gyorsan fut, akkor a lassú rostok hogy kapcsolnak be? Az már tempósnak számít, ami maximum kevert rost.
Ezeket az indiaiakat nézegettem, akik heti 150-200km-t futkosnak. Megnéztem az időket 7-8p/km. Ők hobbisták, csak van idegrendszerük lassan futni. Döbbenet, hogy napi több órát így lefutnak. -
--Robi--
kezdő
Megvolt a lassú. [kép]
A tempó kérdésén gondolkoztam az alapozó futásoknál. Számos futót megnéztem a Stravan. Akik már gyorsak eltolódott a kettes zónájuk, na innen érdekes a dolog.
Az úgy van, hogy a lassú munka edzi a lassú rostokat. Náluk viszont, lemehet 4:10-ig is a Z2, 5 perc alatti kezdettel.
Ekkora tempónál már náluk is a gyors rostok kapcsolnak be nem?
Szerintem leviszem 70 percre a hosszúkat, a közepeseket 45 percre.
70 percre 13km jön ki. 90-re meg 17km ekkora tempónál.
Félmaratoni távig gondolkozom csak, tovább nem.
Vagy, emelek a tempón és akkor meglesz a távolság is. Vannak ilyen tudományos, adatbeírós, számolgatós oldalak is. 5:40-es időt kaptam alapozónak. Na elmennek a sunyiba! Azt már nem bírnám idegileg.
Nagyobb dombot nem találtam, révén alföld, ilyen apró dombocskát csak, de az max 6m magas. -
tisn
addikt
válasz
Peterhappy #102060 üzenetére
dehogy, par napig most nem futok, max annyi. tegnap is turaztam egyet vele
-
tisn
addikt
help
bokacsont alatt kb. a labfej kozepeig van egy kemeny pup par napja (akkor vettem eszre)mi lehet ez? eros nyomasra picit faj.
(peroneus brevis/longus esetleg? rovid/hosszu szarkapocsizom?)
-
Peterhappy
őstag
válasz
Troy. #102045 üzenetére
Semmilyet. Ha fazol, az azt jelenti, lassan futsz.
Viccezest felreteve, nekem egy mezei aldis hosszugatyam van, az elozo ket telen osszesen(!) ha 3x felvettem.
Bringas alaoltozetem van, azt szoktam neha rovidnadrag (olyankor nem a testhezallot huzom) ala felvenni, de az ia szinte caak akkor kell, ha hajnalban megyek, minusz fokban.
Ilyenkor (osz-tel) igyekszem napkozben, lehetoleg napsutesben futni - mar ha a munkaval ossze tudom egyeztetni.Szerk: jo lassan irtam meg a valaszt, kozben kaptal feltucatnyi hasonlot (en pedig megerositest).
-
Troy.
addikt
válasz
Lortech #102046 üzenetére
Köszi! Ezt szerintem már néztem online, viszont én 173 cm körül vagyok és ez hosszúnak tűnik. Viszont ma munka után szerintem elugrok és megnézem.
Köszönöm mindenkinek.
Ezt még el tudnám viselni, amit Csipi visel. [link]
Ez egy nike nadrág, képről valaki a pontos típust nem tudja belőni? -
tisn
addikt
válasz
INTELligent #102015 üzenetére
nyaron pl. ugy jarok usziba, hogy 12/20km bico, hatamon a nagy hatizsakban uszocucc, pia. uszas, termalban dogles, haza bico, teljesen jo kor, kb. 3 ora. lenne helyben is uszoda, de ott nincs termal.
telen ritkan megyek, akkor soxor ugy, hogy a helyszinen futok az arteri erdoben, utana uszas, es teljesen tiszta ruhat veszek.
-
Studi
veterán
válasz
Troy. #102045 üzenetére
Pedig az a legjobb. Legfeljebb egy lazább rövidgatyát ráhúzol, ha szégyenlős vagy.
Őszre nekem Nike PRO "harisnyáim" vannak, amik kifejezetten aláöltözők, rövidnacival perfektek. Ha nagyon hűvös az idő, akkor pedig Decathlonból van szélálló futós, az jó sok zsebbel rendelkezik, nem is feltétlen kell rövidnadrág hozzá. Sajnos pont azt a típust már nem találom, pedig jó lenne kisebbeket venni már.
Esetleg érdemes megnézni Decathlonban a csapatsportoknál a Kipsta aláöltözőket is, azok olcsóbbak szoktak lenni, és jók, felsőből csak olyat használok. -
Troy.
addikt
Hello!
Őszi és téli futáshoz milyen hosszúnadrágot tudtok ajánlani? Bevallom ezek a testhez álló nadrágok annyira nem jönnek be.
-
INTELligent
senior tag
Ma vegre ismet eloszedtem a futocipoket a maraton utan
. Mivel most kezdek bele a sulyzos edzesbe is, volt egy kis izomlazam, es terepen nagyon kellett figyelnem, hogy ne lepjen meg a pulzus, de annyira jol esett az oszi erdoben menni egy oracskat
.
Csigalassu voltam, de szerecsere semmi erdemleges nem problemazott a futomuben, a csipom eleg jol mozgott (volt egy kis izomlaz, de az a vegere megszunt), a labam pedig erzesre nagyon stabil volt, meg a gyokeres, saras reszeken is. Azert a kulon emelkedozest a vegen biztonsag esetere meg kihagytam, mert bokaban maradt izomlaz, de fajdalom nincs. Inkabb igyekszem ovatos lenni, mert tavaly az alapozas soran sikerult parszor megegetnem magam.
-
tomcica
Topikgazda
Egyebkent a hosszu tempos vegere tehetsz 5-10perc emelkedozest is,az is szepen felkavarja az allovizet. Pl 10-12km hosszu tempo,neked 4:20-4:00 kozotti amit epp dob a nap (ne legyen full erofeszites,hanem kellemesen kenyelmetlen,az kb olyan,h ha muszaj lenne akkor meg 6km siman mehetne...nem nyelgazas tempo) es amikor kesz van 40-50perc utan erj oda egy emelkedohoz,majd ott fel-le 5-10perc munka faradt labra.Ezt se kell fullosan,az a 7-8as nehezseg a 10-es skalan eleg.
Amikor kipihened repulni fog a labad -
tomcica
Topikgazda
válasz
--Robi-- #102041 üzenetére
Ne egyszerre dolgozz a tempo allokepessegen (8km+ tempok) es sebessegen (200-400)
hanem csinalj 4-8hetig tempo allokepessegbol tobbet,es epp csak kethetente erinteni a 200-400-at,majd utana 4heten at tobb 200-400m es epp csak hetente egyszer futni a tempo allokepesseget.
Igy jobb lesz,periodizalva. -
--Robi--
kezdő
válasz
tomcica #102040 üzenetére
Csinálom, múlt héten is volt 2X16km lassú és kettő közepesen gyors tempó.
Holnap lassú. A hosszúk végéből kiveszem gyorsításokat és spontán teszek bele néhányat, ha úgy érzem fásulok, meg a végére egyet.
A 400-ak és a 200-ak ismét bejönnek.
Itt vagyok gondban. Amit ma csináltam Z4 fartleket, volt pár hónapja Z5 intervall, lassú pihenőkkel, de az óra úgy megemelte, hogy küszöb lett belőle.
Az ezres intervallt most 4:06 alá kell bevinnem. Így viszont az 200 és 400 már igen gyors lesz. 3:45 alá kell bemenni. Megpróbálom, meglátom hogy megy először 200-on. -
tomcica
Topikgazda
Amugy amit ugy unsz,a laza hosszabb futasok tudjak szepen lehuzni a pulzust
beszelunk itt 70-90perc,neked kb 5:30-5:15-os lazarol.
Tudom unod stb..bla-bla-bla,de attol meg csinalni kellene. Minden eros napra jusson igy az elejen ketszer annyi laza nap
Idovel majd lehet egy eros nap,egy laza nap,de addig meg gyujteni kell par ezer km-t. -
tomcica
Topikgazda
Ja,nem jol ertelmeztem...a pulzusatlag magatol javul,ahogy rendszeresen csinalod a resztavokat. Egyetlen feltetele,hogy NE tul ambiciozus sebessegekkel operalj,mert ha tul nagy a lepes,azt nem mindig tudja lekovetni a test.
Zsolt-nak is ezert van korlatozva a resztavnal a sebesseg,mivel mar mehetne gyorsabban is,igy a teste ugy reagal,hogy hatekonyabban dolgozik (azaz alacsonyabb a pulzus,a komforterzet nagyobb) -
tomcica
Topikgazda
válasz
--Robi-- #102035 üzenetére
200m es 400m-es rovidebb resztavokkal tudod erinteni eloszor a gyorsabb sebesseget pl 3:55-3:50 400-as,es 3:45-3:40 200-as.
Utana,ha veszi a tested a lapot,akkor majd lehet belole 500-600m-t es 300-400-at csinalni (nem gyorsitani,hanem novelni),utana majd 800-1000m es 500-600m.Ha ezek is mennek,akkor fogod,es ujabb sebessegen elkezded 200 es 400-as napot akkor mar 3:45-3:40-es 400-ak,es 3:35-3:30-as 200-ak...igy lehet "lassan fozni a bekat" -
--Robi--
kezdő
-
tomcica
Topikgazda
válasz
xy.zsolt #102031 üzenetére
Jol tetted
EZ az egyik fo jellemzoje egy profi modon epitkezo sportolonak. Ahogy a szolas is mondja: "Ne rugdosd a doglott lovat!" ez ide is ervenyes.
Mi a kicsikkel ugy szoktuk edzesen,hogy amikor hallom a legzesen,vagy latom a mozgasan (nem annyira dinamikus,pattogos,esetleg a felso test is gornyed mar le stb.) akkor meg szoktam kerdezni,hogy 1-10-es skalan hogy erzi magat,ha az 1-es a konnyed,a 10-es a megpusztulok. Tempos napon,ha 7-8-tol tobbet mond,akkor mar lassithat is,vagy fejezi
Kiveve verseny elotti elezesnel,ott bele kell menni. -
xy.zsolt
őstag
Ma 10k fokozó volt a cél. Sajnos nem úgy ment ahogy szerettem volna, a HR is túllépett a tervezetten, ezért 8k után nem erőltettem tovább a gyorsabb tempót.
És bár emelkedőn és szembeszélben történ mindez ettől függetlenül nem adta napom van és ezt tudni kell időben felismerni és elengedni az eredeti célt. A makacsság sérülést szülhet, az meg pont nem hiányzik.
Inkább hazakocogtam
-
INTELligent
senior tag
-
tomcica
Topikgazda
Adidas EVO SL review:
[link]igeretes
-
Alg
veterán
válasz
INTELligent #102027 üzenetére
Tübingen-ben mondjuk pont nem mutat egyet sem
-
tomcica
Topikgazda
válasz
INTELligent #102024 üzenetére
Esetleg otthon ird le,hogy hova mesz,es legyen nalad mobil,mas nem kell...kar elore agyalni,barmikor beuthet barmi,egy 400-as rekontan palyan is
de nem igy kell elni
optimistan kell belekopni a ventillatorba.
-
xy.zsolt
őstag
válasz
INTELligent #102024 üzenetére
Temetőkben biztos van ott is csap
-
INTELligent
senior tag
válasz
Never79 #102023 üzenetére
Koszi! Nem arra gondoltam
, inkabb arro, hogy "hogyan keszuljunk fel arra, ha a semmi kozepen beut valami problema". A Pilist koszonom, majd ha otthon leszek, megnezem (a fo allomashelyem Tubingen, Stuttgart mellett).
Amit nem szeretek, hogy erre sehol sincs vizveteli lehetoseg.
-
Never79
tag
válasz
INTELligent #102020 üzenetére
Hát sok építőipari munkás is utazik a tömegközlekedésen, ők sem illatoznak igazán. Én ebből annyira nem csinálnék gondot.
Nem teljesen értem a B tervet, én nem szoktam készíteni
a vasárnapi hosszúak max 3-3,5 órák szoktak lenni általában, de az is a felkészülés utolsó szakaszában. Erre szerintem nem kell B terv.
Ha meg meg kell állni, akkor meg kell állni! Nem szabad bent tartani. Szoktam vinni zsebkendőt, nedves wc papírt, de a vizes nagy fű, avar, vagy hó (ez a legjobb mégha hideg is) megteszi
. Azért sejtem nem erre gondoltál, vagy igen?
Ha hosszabb futásra megyek, arra ügyelek folyadék legyen elég, általában olyan track-et tervezek/tervezünk, amiben van vízvételi lehetőség. Amúgy semmi extra +, max ha várható eső, akkor viszek esőkabátot. 4-6 órás futások utáni szénhidrát pótlásra szoktam fél/ 1 liter kólát vinni, illetve én szeretem a lidl-ös pu-pur szilvás batyut, 1-2 benyomok utána, de az se mindig. Mivel kocsival megyek/megyünk, azért van nálam váltóruha, az igazán télen jön jól, nem a vizes cuccban kell hazaautózni.
Ajánlom Pilist. Kicsit "nehezebb" terep, igaz mihez képest, viszont az a jó benne, hogy rengeteg település van körülötte, illetve 4-5 km-ként tuti van valami forrás, kék kút, sok a turista is általában, főleg Dobogókő környékén, szóval ha gebasz van akkor valaki csak segít. Ha meg szenvedni akarok, arra ott a Dömös-Prédi szakasz.
-
norby_42
aktív tag
válasz
INTELligent #102020 üzenetére
Ha nem kocsinál végzel, akkor egy váltás póló nem árt
-
INTELligent
senior tag
válasz
Never79 #102019 üzenetére
Reszvetem a napi 3 ora utazas miatt, az eleg idegolo lehet
.
En altalaban ajtotol szoktam inditani a futast/bringazast, viszont a leirasod alapjan kedvet kaptam ahhoz, hogy esetleg kirandulassal osszekossem (leginkabb a hosszu futast). Ez mennyire lehet kivitelezheto tomegkozelekedessel (gondolok itt elsosorban arra, hogy hazafele utazhatok izzadtan/budosen)? Amivel meg nincs tapasztalatom, hogy mennyire erdemes B tervvel keszulni (pl hosszu futast tervezek, de valahol az erdo kozepen meg kell allni), plusz tuti van olyan dolog, amit vagy nem vinnek magammal egy ilyen kvazi kirandulos futasra, vagy magammal vinnem teljesen feleslegesen
.
-
Never79
tag
válasz
bandus #102005 üzenetére
Na ezért vagyok szerencsés, hogy kilépek az ajtón 1 km-et futok és bent vagyok az erdőben, és még valami kis szintet is tudok (200-300 méter/8-10 km) gyűjteni. Hosszabb futást is meg tudnám oldani itthonról, de a vasárnapi hosszúk felérnek egy "rituáléval"
, akkor megyek Nagy-Gerecsébe vagy valami olyan helyre, ahol ritkán járok. Pilis sincs vészesen messze tőlünk, de már van olyan köröm Gerecsében is, ahol 2-2,5 órában 900-1000 szintet össze lehetne szedni, szóval nem kell benzinezni.
Azok táborát gyarapítom, aki nem nyújt sem futás előtt, sem utána
, ellenben hengerezem.
Amikor írom, hogy mennyit futok egy héten az tisztán csak a futás. Abban nincs benne a kutyasétáltatás, ami napi legalább 1 óra, hétvégén inkább több, + a hengerezés 10-20 p/alkalom.
Nálam a szűk keresztmetszetet a napi 3 óra utazás okozza, méghozzá a szeretett magyar királyi vasúton ami merő sz@pás mostanában. Gyerek nincs nálam sem, így alakult. -
INTELligent
senior tag
válasz
bandus #102016 üzenetére
Az nagy mazli, hasznald ki, amennyire teheted. Egyebkent csak egyeterteni tudok - egyedul az motival, hogyha visszagondolok, hogy amugy triatlonozni milyen nagy elmeny. Bar neha ez sem segit, foleg hogy itt azt csinaljak, hogy ket sav ossze van nyitva a "gyors" uszoknak, de gyokkettovel is ott vannak az emberek, igy elegge hering elmeny van (bar legalabb ez hozzaszoktat a lokdosodeshez, ami egy tomegstartnal van
) - en sem vagyok gyors, mondjuk igyekszem is a szelen uszni. Csak igy nehez a hosszabb intervallumokat megcsinalni, mert sokszor meg kell allni a tomeg miatt.
Tudsz esetleg az edzestervhez linket kuldeni, ha publikus? Rakerestem, de csak a weboldalt talaltam meg.
-
válasz
INTELligent #102015 üzenetére
az úszás ilyen, oda komoly elköteleződés kell, ha nincs rá közvetlen lehetőséged. nekem szerencsére az uszoda ajtótól ajtóig csak 400 méter, már beöltözve megyek, így minimalizálom az erre elcseszett időt. de így is nagyon ritkán veszem csak rá magam, néha elmegyek h megcsináljam imre szandiék heti edzéstervét, de ez mondjuk havi-kéthavi egy alkalom :/
-
INTELligent
senior tag
válasz
xy.zsolt #102004 üzenetére
xy.zsolt: ez most talp, nem boka, lehet pontatlanul fogalmaztam. Ettol fuggetlenul koszonom a javaslatot, ilyesmire magamtol nem gondoltam volna
. A csipomhoz meg kaptam tuti tippeket egy szimpatikus topiklakotol
.
tomcica: csak vicceltem a no-off-day kapcsan
. Koszonom a tanacsot, akkor ovatosra veszem a format.
bandus: na en ezert veszem magamat mindig nehezen ra az uszasra. Tegnap is a brutto ido 2 ora volt, ebbol csak 1 orat voltam a medenceben, amibol kb 40 perc volt az uszas.
Nyaron szerencsere a triatlonok miatt muszaj volt menni. Nem is szerettem, hogy kb 40 perc volt az utazas oda-vissza - de igy most legalabb a 20 perc kevesnek tunik. -
xy.zsolt
őstag
Nálam már kb 45-50percre nőtt a tényleges felkészülés egy melós edzésmunka előtt
Ebből legalább fél óra a lakásban enyhe nyújtások és lazítások formájában, utána 2-3k WU futás a startig.
Edzések után csakis láblerázás történik 5percben. -
tomcica
Topikgazda
válasz
INTELligent #102003 üzenetére
A talpi bonye (meg az achilles) naaagyon alattomos
volt "szerencsem" mindkettohoz. Ha reggeli ebredeskor,elso ralepesnel faj,akkor NE fuss meg vele
akkor sem,ha 10-20perc futas utan mar szepen duruzsol.
-
tomcica
Topikgazda
válasz
Jol van,annyi idos koromban meg en is elmentem pentek este bulizni,es hetfon jottem haza
Idovel azert egy full OFF nap aranyat er,plane, ha mar fent dolgozol a test hataran -
Alg
veterán
válasz
bandus #102005 üzenetére
Detto, a napi átlag 1 óra/heti 6-7 óra nekem is ami nagyon max belefér ha nem jön közbe semmi - de közbejön, szóval inkább ilyen heti 60-65km környékére tudom belőni max az edzésmennyiséget most... főleg ha hétvégi hosszú terepes körök vannak, azzal gyakorlatilag egy egész nap elmegy.
-
válasz
bandus #102005 üzenetére
Plusz adott kor felett mindenképp kell bemelegítés és lenyújtás (lehet, előtte is kell, de ha elég idős vagy, tuti, hogy kell).
Ezen felül nekem pl fontos, hogy futás után legyen 5 perc pihi, mert ha egyből zuhanyozok, akkor tovább izzadok meleg időben (mondjuk áprilistól októberig - nálunk fűtéskor is csak 20 fok van, hogy ne pusztuljak meg a melegtől). Aki meg hatvankét réteget vesz fel, annak meg az tart tovább(míg nekem csak a rövidgatya és a póló van télen is, max hosszú ujjú az utóbbi)
Én 1 óra futásra másfél órát kalkulálok. 3-4 perc átöltözés, 6 perc bemelegítés, 1 óra futás, 6 perc nyújtás, 5 perc pihi, azalatt átnézem a statisztikákat, 3-5 perc fürdés hajmosással, 1-2 perc törölközés, 2-3 perc öltözés. -
válasz
Pttypang #102000 üzenetére
és ezek ugye a nettó edzésidők. oké, persze ajtótól ajtóig fut az ember, meg 5 perc egy tusolás ideális esetben. rossszabb esetben egy negyed óra amíg kiválasztod a passzoló pólót a gatyához és a cipőhöz
terepfutás meg ugye tudjuk, hogy más műfaj, azért egy hosszabb menetre be kell pakolni. és általában nem tud az ember ajtótól ajtóig sem futni, hanem elmegy valamennyi idő az utazással is. ezévi tapasztalatok alapján én úgy érzem, hogy ez a sweet spot nekem 5-6 óra között van a héten, mint nettó edzésidő.
emellett tudok még fókuszálni a sulira és a munkára is. bár azt észrevettem, hogy sokszor a futás körül mozognak leginkább a gondolataim
1-1 alkalommal be lehet iktatni egy extra terheléses hetet, mondjuk 7-8 óra közöttit. de tartósan ez nekem szerintem nem fér bele. és gyerek(ek) még nincsenek is.
-
xy.zsolt
őstag
válasz
Jó lenne tudnod a pontos okát, hogy tudd terhelhető-e. Régóta problémás nálad a boka....én elmennék valami átvizsgálásra (mri)....abból baj nem lehet. Talán a nem elég flexibilis csípő is okozhatja 🤔
-
INTELligent
senior tag
válasz
tomcica #102001 üzenetére
En tuti meg is orulnek, ha nem tudnek naponta mozogni (full OFF helyett tessek uszni menni
), es folyton csak az irodaban ulnek - ez ket eve meg is tortent, amikor a bokam miatt nem tudtam mast csinalni, csak dolgozni. En nagyon szeretem a munkam, de neha sok tud lenni, foleg ha nem birok nem ra gondolni.
A napi 2x pedig szamomra ajandek tud lenni, mert 1) reggel energizaltan allok munkaba, 2) delutan pedig segiti az atmenetet, hogy ki tudjak kapcsolni.
Egyelore meg csak bringa meg uszas van nalam (utobbi majdnem 2 honap kihagyas utan), plusz nyujtas meg seta. Lassan elkezdem a sulyzos erositest is.
El kellene lassan kezdeni ujra futni, de kicsit tartok attol, hogy meg nem regeneralodott a testem a maraton utan. Meg nem tudok teljesen normalisan aludni, ami meg inkabb ovatossagra int, hogy amikor labdaval masszirozom a jobb talpam, akkor a sarok alatt (kb ahol a plantar fasciitis be szokott utni) faj elegge - de csak ilyenkor, ha gyaloglok/bringazok, akkor nem. Erre ra lehet engedni egy gyenged Z1/Z2-t (esetlegesen dombos reszen, HR-t kontrollalva)?
-
tomcica
Topikgazda
válasz
Pttypang #102000 üzenetére
O,hat van akinek mar a napi edzes centizi,hal' istennek itt a forumon,azert nem ezek az emberek vannak jelen
Napi 1+1 ora az hozhato,hajnal egyik edzes,es valamikor keso delutan a masodik.A hajnalit nem szabad cibalni,az csak laza km gyujtes...a delutaniban mehet neha a "mokas" resz.
Hetvegen egyik napon egy edzes,de az 100-120perc folyamatos,meg tartasz egy full OFF napot hetente.
Ezzel barmilyen tavra ki tudod epiteni az alapot.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Labubu - Exciting Macaron/Have a Seat bontatlan figurák
- GOPRO Hero 12 BLACK - 5.3k akciókamera - Motoros/biciklis szett (4.)
- DJI Air 2s Fly More Combo drón szett (FMC) 3 akkuval, ND és NDP szűrőkkel - megkímélt állapot
- DJI AVATA 2 Fly More Combo drón - 3 akku, garancia, FPV RC 3, ND szűrők
- DJI NEO Fly More Combo (FMC) drón szett - garancia 2026.11.17-ig
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone 14 Pro Max / 256 GB / 88% akkumulátor / 1év Garanciával / Gyári Független
- Dell latitude, precision, xps, magyar világítós billentyűzetek eladóak
- Amazon Kindle 10th Generation ébresztős tok
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG STRIX X570-E Gaming alaplap garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest