Hirdetés
- Gaming notebook topik
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Milyen notebookot vegyek?
- Ma fejezi be karrierjét a Windows 7
- Apple asztali gépek
- Fujifilm X
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- AMD Ryzen 7 / 5 / 3 1***(X) "Summit Ridge" (AM4)
- Steam Deck
- Milyen TV-t vegyek?
-
PROHARDVER!
Ide várunk:
- minden saját tapasztalatot/tesztet, észrevételt a már megvett, és használatban lévő SSD-vel kapcsolatban, illetve mindenféle, megbízható forrásból való cikket/tesztet/érdekességet.
Új hozzászólás Aktív témák
-
F.Bence
tag
Sziasztok!
Tanácstalan vagyok, és már egy kicsit türelmetlen is. Összehoztam egy jónak mondható konfigot, de nem igazán felel meg az elvárásaimnak. Egy Kingston Hyperx 3K SSD van a gépemben és a bekapcsoló gomb megnyomásától közel 40 mp telik el mire teljesen felépül a win7.A bootolás nagyjából 11-12 mp. Az előtte lévő részre nincs vmi orvosság, hogyan lehetne gyorsítani rajta? Ez alapján lett beállítva. A konfigom megtudjátok tekinteni az adatlapomon.
Köszi előre is a válaszokat !
-
Integrale
veterán
Sziasztok!
Az mitől lehet, hogy egyszer azonnal megnyílnak a programok, valamikor pedig várni kell 1-2 másodpercet?
Minden amit próbáltam, az az ssd-re van telepítve."Bad reklám is reklám too"
-
k_zsolt
tag
Megcsináltam és ellenőríztem mindent az új Kingston V300-s 120Gbyte-s SSD-mel kapcsolatban, de érdekes módon XP alatt jobb értékeket kaptam vissza:
32 bites XP alatti futtatás:
64 bites Win7 alatti futtatás:
Van erre valami magyarázat vagy hogy lehet legalább ugyanolyan sebességet elérni? A Trim működik Win7 alatt, AMD-s alaplapi vezérlőm van, teljesen friss a rendszer, alignálás is oké.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz Ice&Lime #6889 üzenetére
A sebesség maximális írása van megadva, tehát ha csak nem használhatatlanul lassú nem cserélik ki. De a trim miatt nem fog belassulni. Ha esetleg nincs trim és úgy használod évekig akkor lassul de akkor sem lesz használhatatlanul lassú.
Johnny Cage: Teljesen felesleges, csak az élettartamát rövidíted vele de gyorsabb nem lesz tőle. Nem véletlen, hogy a W7/8 alapból le is tiltja a töredezettségmentesítést ha ssd-t lát.
[ Szerkesztve ]
#nincsbennetarcsi
-
Zola007
veterán
válasz Csaszi87 #6892 üzenetére
ssd szempontjából lényegtelen, attól függ >=4 giga vagy kevesebb ramod van
Mʏ ᴘʜɪʟᴏsᴏᴘʜʏ ɪs: Iᴛ’s ɴᴏɴᴇ ᴏғ ᴍʏ ʙᴜsɪɴᴇss ᴡʜᴀᴛ ᴘᴇᴏᴘʟᴇ sᴀʏ ᴏғ ᴍᴇ ᴀɴᴅ ᴛʜɪɴᴋ ᴏғ ᴍᴇ. I ᴀᴍ ᴡʜᴀᴛ I ᴀᴍ ᴀɴᴅ I ᴅᴏ ᴡʜᴀᴛ I ᴅᴏ. I ᴇxᴘᴇᴄᴛ ɴᴏᴛʜɪɴɢ ᴀɴᴅ ᴀᴄᴄᴇᴘᴛ ᴇᴠᴇʀʏᴛʜɪɴɢ. Aɴᴅ ɪᴛ ᴍᴀᴋᴇs ʟɪғᴇ sᴏ ᴍᴜᴄʜ ᴇᴀsɪᴇʀ. - Sɪʀ Aɴᴛʜᴏɴʏ Hᴏᴘᴋɪɴs
-
Csaszi87
tag
Üdv Urak!
1 kérdés: Most fogom ssd-re állítani a rendszert, Ti 32 bites windows-t használtok ssd-hez vagy 64 biteset? Vagy ez lényegtelen?
Köszönöm! -
semetka
őstag
Az miért lehet h néha még SSD-vel is beragad az ie11? 95%-ban azonnal nyílik, de mikor pl fél-1 órát magára hagyom a gépet és utánna nyomok az ie-re akkor valamiért lassabban nyitja meg. Nem tudtam még rájönni.
==Gigabyte Z170X Gaming 3 Core i5-6600 2x4GB DDR4 2666MHz Kingston HyperX Fury with Intel HD Graphics 530==
-
Johnny Cage
addikt
flash lemezeken a töredezettségmentesítés teljesen haszontalan..? mydefrag-ban van pl. flash lemezkhez külön szkript..
-
Ice&Lime
veterán
tehát akkor nem éri meg azt a plusz költséget az intel...
csak lehet mire elérem a 3. 4. évet már lassabb lesz.
meg gondolom, ha valami gubanc van, akkor 3 éva alatt úgy is kicserélik másikra.3 év alatt sebesség csökkenésnél, ha nagy mértékű, az benne van garanciában vagy annál még nem cserélik csak, ha teljesen kaput a cucc?
[ Szerkesztve ]
-
-
Ice&Lime
veterán
csak rendszernek kell ssd, és elég nekem egy 60GB-os (tudom, furán hangzik, de így van).
igen az intel sekvenciális írásban a legjobb, de IOPS-ban a leggyengébb, de nem értem miért, pedig elég drága és intel ugyebár.
Akkor lassabb lesz az intel win7 boot-ban és programok betöltésénél, mint akár a kingston? nagy kár, nagy kár....
Közben meg az intel csak tartósabb a jó garijával, mint a kingston, gondolom a kingston v300 a legolcsóbb és a leg silányabb minőségű ssd a piacon, na most ezt nem kell félreérteni, de a többihez képest feltűnően olcsó.[ Szerkesztve ]
-
Qru
MODERÁTOR
válasz Ice&Lime #6882 üzenetére
Attól függ mire használod majd az ssd-t, de rendszer ssd-nek jobb a magasabb iops-os. Az Intel meg szekvenciális sebességben jobb lehet gondolom, vannak olyan specifikus alkalmazások amik abból profitálnak sokat. Meg ugye a tartósság/gari idő se mindegy...
#nincsbennetarcsi
-
Qru
MODERÁTOR
válasz Ice&Lime #6872 üzenetére
Alapvetően a rendszer (OS) sebességét, tekintve hogy az OS sok kis méretű file-t ír/olvas működése közben. Átlagos házi használat esetén ez sokkal-sokkal gyakoribb művelet (pl win boot) mint a szekvenciális írás/olvasás (pl nagy méretű fileok tömörítése).
Felhasználási terült függő de igen érezhető.
[ Szerkesztve ]
#nincsbennetarcsi
-
G.I.JOE
senior tag
Helló!
Crucial M4 ssd-m van és mivel egy óra után megáll, firmware update javasolt. Le is szedem, el is indítom, de amikor újraindul a gép a post után nem az update utility indul el, hanem kiír vmi hibát, hogy megssérült vmi a windowsban, enterrel tovább, vagy escape-pel leállítás. Tehát olyasmi, mintha a windows alatt a utility nem jól írna át valamit ahhoz, hogy újraindítás után elindulhasson! Remélem érthetően leírtam! Van vlaami ötletetek? BIOS-ban IDE módra kapcsolásról volt szó régebben, hogy ajánlott volt upgrade-hez, de annak nem hiszem hogy sok köze van a jelenlegi problémához.
-
Zola007
veterán
válasz janos666 #6878 üzenetére
OFF: többgenerációs piacos = szülők, nagyszülők, dédszülők is zöldséges kofák voltak
ON: nem olvastam el az előzményeket, de ha más gépben is produkálja a lassú sebességet, akkor vidd vissza a gariba, a Samu simán kicseréli, nem érdemes vele szenvedned
Mʏ ᴘʜɪʟᴏsᴏᴘʜʏ ɪs: Iᴛ’s ɴᴏɴᴇ ᴏғ ᴍʏ ʙᴜsɪɴᴇss ᴡʜᴀᴛ ᴘᴇᴏᴘʟᴇ sᴀʏ ᴏғ ᴍᴇ ᴀɴᴅ ᴛʜɪɴᴋ ᴏғ ᴍᴇ. I ᴀᴍ ᴡʜᴀᴛ I ᴀᴍ ᴀɴᴅ I ᴅᴏ ᴡʜᴀᴛ I ᴅᴏ. I ᴇxᴘᴇᴄᴛ ɴᴏᴛʜɪɴɢ ᴀɴᴅ ᴀᴄᴄᴇᴘᴛ ᴇᴠᴇʀʏᴛʜɪɴɢ. Aɴᴅ ɪᴛ ᴍᴀᴋᴇs ʟɪғᴇ sᴏ ᴍᴜᴄʜ ᴇᴀsɪᴇʀ. - Sɪʀ Aɴᴛʜᴏɴʏ Hᴏᴘᴋɪɴs
-
janos666
nagyúr
válasz Fire/SOUL/CD #6877 üzenetére
Nagyon szívesen veszem, ha megmagyarázod mi történt a 840 Pro-m írási sebességével. Azért lógtam a topic-ban, hogy jöjjön valaki, és segítsen ebben.
Szerintem egyértelműen leszögeztem (még ha így kimondva csak későbbi hozzászólásokban szerepelnek csak a konkrét "szerintem" és "hipotézis" szavak), hogy csak a saját egyedi esetemről próbálok minél több információt megosztani, és hogy jobb híján hipotéziseket gyártok.
Elhiszem, hogy pár hülyeséget is leírtam (nem vagyok mindentudó, hajlamos vagyok túlegyszerűsíteni, ha csak mellékes dolgokat jegyzek meg, és véletlen tévedésektől sem vagyok mentes), de szerintem miután azokon felhúztad magad, már az összes többi mondatomhoz is mindhez úgy álltál hozzá, hogy szándékosan úgy értelmezd, mint szín tiszta baromság akkor is, ha nem feltétlenül az.
Mi az a több generációs piacos?
Ha erre gondolsz, akkor volt már SSD-m még vastagon a TRIM korszak előtt (pl. a hírhedten lag-olásra hajlamos Marvell vezérlővel is, ami ki is purcant nálam fél éven belül, volt SandForce-os, és most Samsung is, és olvasgattam róluk, mikor épp cseréltem).De itt most inkább megállok, és kérlek, hogy te fejtsd ki bővebben, hogy hol mik a hatalmas baromságok, amiket leírtam (SMART-al, TRIM-el és IRST-vel kapcsolatban -> főleg utóbbiról szerintem kb. semmit nem is írtam azon túl, hogy létezik, nem még hogy a működését elemeztem volna), és majd arra reagálok egyesével.
Ja, most látom, hogy a virtuális memória elérést és a QD32 értékeket nem ott látszok összefűzni, amire válaszoltál, pedig ezen már végleg kiborultam volna, hogy meg sem említem, mégis elfenekelnek miatta.
De amúgy igen, abban a hozzászólásban egy mondatban szerepel a kettő. De ha egyszerre kell többek közt még a virtuális memóriát is írni/olvasni, az nem jelenik meg n+1 szálként, és így sem tekinthető helyesnek egy hosszabb felsorolás tagjaként?Mivel otthon úgy sem fog SQL szervert üzemeltetni, így próbáltam összeszedni bármit, ami viszonylag sok írás/olvasás műveletet generálhat egymással párhuzamosan, és odaírtam a végére, hogy még ez sem olyan nagyságrendű, ahol a kérdéses értékek szignifikánsan számítanak.
[ Szerkesztve ]
TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."
-
félisten
válasz janos666 #6854 üzenetére
Több generációs piacos vagy? Mert csak akkor lehet ennyi zöldséget összehordani...
Tényleg minden tisztelettel, de ennyi faxságot egy hsz-ban ritkán olvasni. Nyilván nem vagy fejlesztő, sem SSD expert és mégis megpróbálsz felülbírálni 10 éves fejlesztéseket, értelmezni SMART infókat(rosszul), UEFI install partícióstruktúrát és tartalmát, az IRST drivereket(amiből egy valag van, de csak pár ajánlott (amit persze nem olvastál el)), virtuális memória meg a Qd32-nek semmi köze egymáshoz (GOOD WRITE vaze) és had ne soroljam...Azt el tudom fogadni, ha megosztod a tapasztalataidat, de azt nem, ha tényként közölsz olyan dolgokat, ami egyébként csak szakmai impotencia kategóriája... Tényleg tisztelettel, de rossz a forrás, amiből dolgozol.
[ Szerkesztve ]
Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja. (Albert Einstein)
-
janos666
nagyúr
válasz Ice&Lime #6872 üzenetére
Ennyi műveletre képes másodpercenként véletlenszerű elérésekből.
A sebességet (ilyen esetben gyakorlatilag a válaszidőt), ha sok apró írás/olvasás műveletet kell végezni egyszerre. Windows alatt ilyen lehet a virtuális memória és különböző szoftverek swap filejainak írása/olvasása, a rendszer és más DLL vagy resource fileok beolvasása, stb. De ez otthoni körülmények közt általában nem olyan vészes, hogy szignifikáns különbségek legyenek két hasonló kategóriájú (értsd, hogy egy nagyságrendbe eső valós mérési eredményeket produkáló) SSD közt (mikor egyiknek sincs kihasználva az elvi csúcsteljesítménye, mert a CPU sem végtelenül gyors, és nem is mindig kell írni/olvasni).
Használattól függően talán érezhető ez a háromszoros különbség. Szimplán hétköznapi OS használat mellett nem hiszem, esetleg tized másodpercekben mérhető a boot vagy programindítási idő különbség.TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."
-
janos666
nagyúr
válasz Anfänger #6873 üzenetére
Szerintem nem ír többet (sőt, néha talán akár kevesebbet, ha még a RAM cache-ben van az adat, mikor újra felülírja egy program, így az SSD-re már csak a többször módosított adat kerül fel később), a több olvasás pedig nem befolyásolja érdemben a várható élettartamot.
De egyébként az OS-ek (Windows és Linux is) használnak olvasási és írási gyorsítótárat is, csak alapértelmezésben nem ilyen sokat, és ettől konzervatívabb módon.
[ Szerkesztve ]
TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."
-
Anfänger
őstag
Sziasztok!
Vettem egy samsung evo ssd-t, a Magician progival be lehet kapcsolni a Rapid módot. Ha Rapid mód aktív,jár ez hátránnyal,úgy értem,többet ír,olvas az ssd-röl,vagy csak a ram-ból csíp le valamennyit és azzal együtt használja a gyorsítás céljából,vagy egyáltalán hogyan müködik ez?Nichts ist unmöglich? Dann schlag mal ne Drehtür zu! :)
-
Ice&Lime
veterán
egy kérdésem lenne.
adott 2 ssd.az 1.:
4KB Random Read Up to 15,000 IOPS
4KB Random WriteUp to 23,000 IOPSa 2.:
4KB Random ReadUp to 85,000 IOPS
4KB Random WriteUp to 60,000 IOPSEzek az adatok mit is jelentenek pontosan?
És mit befolyásolnak win7 használat során egész pontosan?
Észre vehető e használatkor? -
Zola007
veterán
válasz semetka #6868 üzenetére
a youtube az átlagosan óránként 600-800 megabájt
évente max 1 terabájt még ha sokat is nézi valaki és HD-ben amit lehet
nem ez fogja az SSD-det megölni, használd nyugodtanMʏ ᴘʜɪʟᴏsᴏᴘʜʏ ɪs: Iᴛ’s ɴᴏɴᴇ ᴏғ ᴍʏ ʙᴜsɪɴᴇss ᴡʜᴀᴛ ᴘᴇᴏᴘʟᴇ sᴀʏ ᴏғ ᴍᴇ ᴀɴᴅ ᴛʜɪɴᴋ ᴏғ ᴍᴇ. I ᴀᴍ ᴡʜᴀᴛ I ᴀᴍ ᴀɴᴅ I ᴅᴏ ᴡʜᴀᴛ I ᴅᴏ. I ᴇxᴘᴇᴄᴛ ɴᴏᴛʜɪɴɢ ᴀɴᴅ ᴀᴄᴄᴇᴘᴛ ᴇᴠᴇʀʏᴛʜɪɴɢ. Aɴᴅ ɪᴛ ᴍᴀᴋᴇs ʟɪғᴇ sᴏ ᴍᴜᴄʜ ᴇᴀsɪᴇʀ. - Sɪʀ Aɴᴛʜᴏɴʏ Hᴏᴘᴋɪɴs
-
Zola007
veterán
válasz Stirlitz #6866 üzenetére
Köszönöm a mindenre kiterjedő választ, megnyugtató
egyébként gyors kis jószág, laptopba is fogok rakni egyet, remélem gondol rám a Jézuska.szerintem stressztesztnek vethetik alá a gyárban, mert más SSD-nél is találtam erre utalást (corsair, ocz) hogy vadiúj meghajtónál 65-67 fokos max hőmérsékletek voltak regisztrálva.
Ez viszont pozitívum, hogy még erre is ügyelnek esetleg.az egyik srác is írta itt logouton lap közepe táján
[ Szerkesztve ]
-
Stirlitz
senior tag
válasz Zola007 #6855 üzenetére
Teljesen jó értékek ezek 4k-ban. Az SSD-nek mindegy, hogy a partíció része a szabad hely vagy nem, a lényeg, ajánlott 10-15% szabad hely mindig. A hőfok nálam is szerepel ahogy leírtad, és biztosan nem volt 66 fokos az enyém sem, talány gyártáskor került oda az az érték. Én nem foglalkozok vele.
-
baluka26
nagyúr
Sziasztok!
Vettem egy 840-es Samsungot. Laptopba raktam bele. Első kérdés, mivel nem látom, hogy hogyan kellene rögzíteni, kell rögzíteni? Ráhúztam SATA csatlakozóra, ráhajtottam az ajtót, és úgy hagytam.
Második kérdés, Magician telepítve, beállítottam maximális élettartamra. Van még ezen kívül dolgom vele? a Magiciannak minden egyes elinduláskor el kell indulnia ugyanúgy, vagy akár le is törölhetem?
They said I once was lost, but now I'm truly found. || Eladó Eastpak hátizsák: http://tinyurl.com/balutaska
-
semetka
őstag
Az normális hogy 17 óra üzem után már 140GB-on áll az írt adat? Win telepítés volt + kisebb programok + 2 db sebességmérés.
Youtube nagyon írja az SSD-t?==Gigabyte Z170X Gaming 3 Core i5-6600 2x4GB DDR4 2666MHz Kingston HyperX Fury with Intel HD Graphics 530==
-
janos666
nagyúr
Nem tudjuk, hogy a linkelt grafikon készítésénél megpróbálták-e menet közben kiüríteni, vagy folyamatosan nyúzták, míg bírták (illetve akár még mindig ketyeghet).
Még legalább 30Gb szabad volt a 118-ból (1024-es váltásokkal értve a nem rejtetten particionált részt a C: köteten), mikor már belassult a másolás. Az ott teljesen úgy nézett ki, mint ha egy szimpla USB2 pendrive-ra másolnék. Az elején kicsit megszaladt (Windows cache), aztán gyorsan leesett, és onnantól tötyörgött konstans módon. Szóval mikor a nagy file másolást kezdtem, már akkor baj volt, csak eddig nem vettem észre (szerintem).
-
Geryson
addikt
Mesterek! Van egy Kingston SSD-m (SV100S2/128) és eddig minden szuperül ment. Oszt a héten cseréltem lapot, procit, mindent és újra akartam húzni a Win7-et. Levittem egy boltba (mert elfelejtettem leszedni egy könyvtárat) és hiába dugták rá, először nem találta meg a gépük az SSD-t. Másodszorra siker, hazahoztam és bebootolt onnan a "régi" Win7, persze 500 hibaüzenettel. Óóó mondom én barom, gyorsan restart, boot DVD-ről és nem látta az SSD-t. Utána be sem bootolt onnan, ahogy 2 percel előtte. Aztán csak meglátta, elkezdtem feltenni a Win7-et, szedem le a drivereket, megyek egyszer vissza a szobámba, brutál hibaüzenetek, nézem a fájlkezelőben, nincs C: meghajtó. Kikapcsolt használat közben! Azóta megint bootolni sem akar, már a BIOS sem találja.
Ez mi? 2 év után viszontlátás, vagy esetleg lehet ez áramellátási gond? Azért kérdezem, mert eleve gyanakszom egy ilyen gondra, de ez csak elmélet, jele még nem volt.
Mindegy, hogy melyik SATA helyre dugom? Tehát lehet pl. a DVD az 1.-ben és a SSD a 2.-ben? Áramot kaphatnak egy madzagról, ugye? Tehát nem kell neki egy külön, remélem...
[ Szerkesztve ]
Rinderkennzeichnungsfleischetikettierungsüberwachungsaufgabenübertragungsgesetz
-
xcds
őstag
De a srác, aki a képet betette azt mondta, hogy az írási ciklusok számával romlik olyan drasztikusan a teljesítmény. Te meg miután teleírtad 0-val, megint jó lett, tehát nem a nand-ok elhasználódásáról van szó. Sztem az lett a baja, hogy teleírtad majdnem és a vezérlő nem boldogult. A nullákkal végülis a trim feladatát csináltad meg, amit nem volt ideje magának megcsinálni miközben majdnem teleírtad adattal (gondolom, a wear leveling miatt is vagy főleg amiatt).
[ Szerkesztve ]
-
ledgeri
nagyúr
Ok értem... Csak átvillant, hogy mi van, ha egy memo modul (vagy mi a szösz, amiből felépül az ssd [értsd: a panelos képeket a fekete tényleges adattár]) ennyire más, mint a többi...? //
Visszanézve, ahhoz nem annyira blokkos a linkeld képeden látható elrendezés... szóval passz... (talán a Samu tudja, vagy ő se..., hogy mi folyhat itt...)(#6857) Ombi5 akár... inkább ments...
[ Szerkesztve ]
// #ublockO-HardMode // anti-blockadblock-er // PH! új arculat: 1/ 500 // szeksziboj -nálam van egy pirospontod! // Találtam sárga fényű lézert! (kézit, ceruzaelemest) https://youtu.be/XQnmMjYHgcM //
-
Ombi5
őstag
Ha SSD-n firmwaret frissitek elvesznek az adatok?
-
Zola007
veterán
jaj, még valami
az mitől lehet hogy Sentinel hőmérsékletnél valamiért azt írja: maximális: 66 fokminimálisra 25 fok
jelenlegi 39 fokezek totál rendben is vannak ,mert a szoba 25 fokos és 39-nél nem mért többet, a Sentinelt azonnal felraktam WIN telepítés után, az sem naplózott azóta sem 39-nél többet.
Tehát nálam biztosan nem volt 66 fokos, teljesen új SSD, én bontottam ki a zsugorból.
másnál mit ír?
gyárilag mitől lehet benne valami fals érték?[ Szerkesztve ]
-
Zola007
veterán
válasz Stirlitz #6833 üzenetére
Rendben, akkor így hagyom.
Egyébként szépen megy, gyors a rendszer.QD32 értéket keveselltem kicsit, másoknál előfordult gyakran 200 feletti írás, de ez lehet hogy az alaplapnak tudható be (MSI FM-A75MA-E35)
működésbeli különbség van aközött ha teljes méretre formázom és abból hagyok 15%-ot vagy eleve 15%-kal kisebb partíciót hozok létre?
-
janos666
nagyúr
válasz ledgeri #6853 üzenetére
Akkor félreérthető voltam, mert pont azt mondtam, hogy amit jelezni tud a HDS, azt jelzi is, méghozzá helyesen. Viszont nem mindenható és alapvetően nem is a teljesítmény, hanem az élettartam/egészség, ami őt érdekli, nekem pedig teljesítmény gondjaim voltak.
Amúgy küldtem én már párszor riportot. Pl. mikor IRST driver frissítés után nem látta a HDS a RAID tömb mögötti lemezek SMART adatait, majd a következő verzióban ha már igen, akkor újra, hogy nyugtázzam jó lett. Az konkrétan HDS probléma, de ment vele a lemezek aktuális állapota is.
De ez itt most tisztán SSD "probléma", vagyis egyelőre inkább anomális és hipotézis.
A Windows 8 telepítőre hagytam, hogy kiossza sorban az EFI boot partíciót (FAT32), az MS Reserved space-t (lényegében üres RAW partíció), a Recovery partíciót (NTFS) és az összes többit lefoglalja, mint rendszer partíció. Tehát nem volt ténylegesen particionálatlan terület, bár az MS Reserved az lényegében az (durván 100-200Mb mindhárom sallang, fejből most nem vagyok benne biztos pontosan melyik mekkora és Windows alatt nehéz is megnézni).
Nem az olvasással volt baj, hanem az írással. Leírom akkor újra összegezve:
1: Volt tehát a 840 Pro 128Gb, rajta kb. 30-40Gb szabad hellyel a rendszer partíción (a temp és swap hízott-fogyott, de nem igen pakolta koppig soha + mindig volt pár száz mega a rejtett partíciókon is), mint általában már legalább fél éve különösebb mozgolódás nélkül (nem volt Windows újratelepítés, SSD firmware frissítés, vagy hasonló, csak normál üzem).
2: Egy-két napja rá akartam paszírozni egy ~35Gb-os filet a ~38Gb szabad SSD helyre, mert kellett egyben ~320Gb a HDD-s RAID tömbön. -> Ekkor meglepődtem, hogy hihetetlen lassan másol, pedig az SSD-nek hasítani kéne, a HDD pedig nem kerepel, mint mikor töredezett a file.
3: Végignéztem a SMART adatokat, de semmi érdekes. Kondíció jó, TRIM megy. Benéztem ide, és egy fórumtárs épp grafikont linkelt arról, hogy esik le a 840 EVO teljesítménye még viszonylag fiatal korában. Azt is megállapítottam, hogy enyém ezen a grafikonon már a nagy szakadék utáni lapos lejtőn jár.
4 : Készítettem egy mentést az SSD-ről és elkezdtem teleírni csupa nullával, ami ismét feltűnően lassú folyamatnak bizonyult. Ráadásul olyan módon viselkedett az LBA terület, ami SSD-nél fura számomra (az LBA alapvetően dinamikusan lenne leosztva a NAND-ra a wear leveling miatt, nincs ilyen, hogy lemez eleje és lemez vége, mint HDD-n, de ha lenne, akkor is fura, hogy az eleje lassabb, a vége gyorsabb, nem véletlenszerűen van üres és megírt cella...)
5: Megismételtem az írási tesztet, és ezúttal már elérte az írási sebesség ~90%-át (bár még mindig látszott, hogy mint ha két féle lemezből lenne összerakva az LBA terület, mint egy J-bod tömb). Mondhatni "meggyógyult" az SSD.
6: Most azon gondolkozom hogy történhetett ez meg. Mitől, hogyan, és mi várható a közeli vagy távoli jövőben. Belassul-e újra, milyen sűrűn próbáljam meg felmérni az állapotot úgy, hogy nem szólok bele a folyamatba (ugye írási tesztből derül ki, de az írás megbolygatja, valószínűleg a random adat felírása dugít, a sok nulla puhít, szóval ilyen Schrödinger téma )
-
ledgeri
nagyúr
válasz janos666 #6852 üzenetére
Hát A) azért íram, mert én megtettem voltna, B) segítségedre volt a progi, C) a program felépülési elvének szerves része, hogy riportokból táplálkozik D) mint írtad van is amit nem mutat jól... de csak ennyi... semmi több...
//Egyébként írtad, hogy 2/3-a volt teleírva... de hogyan volt particionálva? Mindezt csak azért kérdem, mert én is mértem pászor teljes felület olvasással sebességet, és ahol volt a partició határ, ott leesett a sebességem...
Nem tudtam, hogy mi lehet vele, így teleírtam egyszer, és visszajött a kívánt sebesség, amiből én is a te tapasztalataidból levont következtetésre jutottam (teleírás lassú teljesítmény esetén talán= power up)// #ublockO-HardMode // anti-blockadblock-er // PH! új arculat: 1/ 500 // szeksziboj -nálam van egy pirospontod! // Találtam sárga fényű lézert! (kézit, ceruzaelemest) https://youtu.be/XQnmMjYHgcM //
-
janos666
nagyúr
válasz ledgeri #6847 üzenetére
Mit riportozzak és miért? Ez nem HDS, hanem SSD kérdés.
Ennek az SSD-nek nincs olyan SMART paramétere, ami a várható gyakorlati teljesítményre utalna (két Samsung HDD-men ilyen is van, még számolnak is, de itt nincs). Olyan van, aminek közvetlenül semmi köze se a teljesítményhez, se az élettartamhoz, csak tájékoztató jellegű, és persze egy-két olyan, ami a várható élettartamot segít megbecsülni. Ezeket nem értelmezi félre a HDS, minden Error és Fail nullán áll, a wear normalizált értéke pedig 95-99/100 a vonatkozó SMART számlálókon.
Sőt, most mióta kétszer teleírtam nullákkal a teljes LBA területet, már újra gyorsan írható az SSD, mint régen. A képfile visszaállításánál is a HDD olvasási sebessége volt már a limit, nem az SSD írási sebessége.
Az pedig nem a HDS-hez köthető, hogy miként tudott "bedugulni" egy elvileg okos, modern vezérlésű, "üzleti szériás" SSD hétköznapi otthoni felhasználás mellett (úgy, hogy általában nem is volt megtömve a kapacitás 2/3-a fölé), mikor elvileg még a TRIM is megy (nem csak a HDS, más program szerint is) úgy, mint egy buta vezérlésű, régi SSD (TRIM és garbage collection nélkül).
Ez most véletlen "szerencse", hogy pont akkor jöttem ide panaszkodni erről, mikor a fórumtárs pont ebben a témában linkelt tőlem független tesztet is. Most fogadni mernék, hogy az enyém is ugyan azt csinálta, mint a tesztpéldány Samu SSD, illetve hogy az is visszanyerné a névleges teljesítménye >=90%-át, ha párszor teleírnák nullákkat és/vagy végigjátszanák rajta az ATA Secure_Erase-t. De ilyet utoljára az első generációs Intel SSD-kkel kellett csinálni még több évvel ezelőtt, azt is inkább csak a vonatkozó firmware fejlesztésekig.
Szóval olyan, mint ha bugos lenne a 840-es Samu SSD-k szoftvere.
-
ledgeri
nagyúr
válasz Ice&Lime #6850 üzenetére
Már a Wear Leveling létezése alatt is csökken a teljesítmény, de bőven egynegyede az az időszak az ssd életnének (mindezt persze csak a látottak alapján...) Csak még a random értékek hiányoznának...
[ Szerkesztve ]
// #ublockO-HardMode // anti-blockadblock-er // PH! új arculat: 1/ 500 // szeksziboj -nálam van egy pirospontod! // Találtam sárga fényű lézert! (kézit, ceruzaelemest) https://youtu.be/XQnmMjYHgcM //
-
ledgeri
nagyúr
válasz Ice&Lime #6848 üzenetére
OK.. ott van alatta, hogy az "alábbi" grafikonnal azonos mérce van alul... szóval így már rendben
-
ledgeri
nagyúr
válasz Ice&Lime #6826 üzenetére
A fenti képen a vízszintes az 1/1000000 sec, vagy 1000000 év vagy 25 kismaci???? (remélem érted mire célzok...)
(#6837) janos666 Remélem küldözgeted a képeket a HDS fórumaiba, és a riportot a fejlesztőnek...
[ Szerkesztve ]
-
Ice&Lime
veterán
válasz janos666 #6840 üzenetére
hát igen...
szerintem ezt a "teljesítményt" és romlást a legolcsóbb ssd is tudja.
a másik meg, 5 év alatt nagy rá az esély hogy elromlik.
a leggázabb számomra, hogy romlik a sebesség és az ssd utolsó évében egy majdnem hdd tudású eszközt kell használni.
kezdek visszaszimpatizálni a hdd-hez. -
janos666
nagyúr
válasz Ice&Lime #6839 üzenetére
Engem is érdekel, hogy mi történt, és hogy mi fog, ha újra használni kezdem.
Jó lenne egy hasonló teszt pl. egy Vector-al (vagy mással, ami nem tömörít).A régebbi Sandforce-os SSD-m nem lassult így meg, bár ilyen formában nem nagyon tudtam tesztelni, hisz tömörített (nem lehetett teleírni nullákkal magát a NAND tárhelyet, esetleg ha bíztunk benne, hogy a secure_erase megteszi). De másképp, igaz kisebb mértékben lassult az is. Ott azt lehetett látni, hogy ami tömörítve van, azt olvasni is gyorsabb, szóval a gyakorlatban nem mindig pörgött annyira az olvasás sem. De közel sem volt ilyen jelentős mértékű a különbség, legalább is amit meg tudtam tapasztalni a teljesítményéből (nem benchmarkoltam reggeltől estig, erre is most kvázi véletlenül figyeltem fel), abból nem tűnt fel.
Ez az akár 20 Mb/s, és az alacsony átlag nekem az SSD korszak hajnalát idézi, mikor nem volt még kiforrott wear leveling, TRIM még a sarkon se, de garbage collection se nagyon. Ezeknek elvileg (együtt mindenképp, de akár egyet klopva a háromból is) viszonylag jó szinten kéne tartaniuk az SSD-t, nem hagyni így leamortizálódni (még az enyémtől agresszívebb felhasználás mellett se, ez elvileg professzionális felhasználásra való, nekem meg itthon is dögleni akar).
[ Szerkesztve ]
-
Ice&Lime
veterán
válasz janos666 #6838 üzenetére
nekem a dolognak az a része nem tetszik, hogy lehetséges mire eléri a garancia végét szépen úgy lassul az írás/olvasás, ami azt jelenti, hogy a vásárlás napjától számítva a 3.év utolsó napjáig egyre lassabb ssd-t használ az ember és ha alapból lassú a megadott gyári írási értéke mondjuk 130, akkor a 3. év végére lehet 10MB/s-el fog írni, ami elég kellemetlen és így már nem lesz élvezetes használni az ssd-t.
de az is kellemetlen hogyha a gyári érték olvasás 530MB/s és 5 év garancia van rá, akkor az 5. évben már egy sata2-es sebességű ssd-je lesz az embernek, jó esetben persze, ha nem romlik el. hát nem tudom.
ha az idő előrehaladtával nem esne az írás/olvasási sebesség, akkor oké lenne, de így már nem az. -
janos666
nagyúr
válasz janos666 #6837 üzenetére
A második körben az eleje ingadozott 300-390 közt, a második fele pedig beállt stabilan 320 köré. Ez már sokkal jobb, viszont még mindig látszik némi egyenetlen tagolódás az LBA terület első és második fele közt. De az átlag már sokkal közelebb van a gyártó által specifikált 390 Mb/s-hez.
Szóval még így zero fill után sem 100-as, de már legalább 90%-át visszanyerte önmagának. Csak épp egy ilyen SSD-nek így, hogy általában mindig volt rajta szabad hely és elvileg ment a TRIM, szerintem nem szabadna ilyen agresszív manuális zero fill-re szorulnia (de HDS szerint ment a TRIM). És az LBA szerinti tagolódás is valami olyasmit sejtet, hogy ez talán valami fizikai dologra vezethető vissza, nem csak logikai baki a vezérlésben, mert még egy komplett faltól-falig zero fill után sem mindegy neki, hogy konkrétan melyik LBA területre ír éppen.[ Szerkesztve ]
-
janos666
nagyúr
válasz Ice&Lime #6836 üzenetére
Lehet, hogy annyira azért nem rossz a helyzet (illetve nem tudom, hogy a Vector milyen), de mindenképp sántít egy kicsit valahol valami. Ez lett a teszt vége:
Mivel SSD, és mivel gyakorlatilag tele volt (128-ból most ~2Gb volt szabadon [de általában 30-40, ez most külön mese miért lett tele, illetve amiatt figyeltem fel rá, hogy lassan pakolta át azt a ~35Gb-os filet, amit áthúztam átmenetileg] + ami az EFI boot és MS Reserved GPT particiókon volt mindig inaktív zéro szektor), a SMART szerint pedig dolgozik a wear leveling (szinte napi szinten nő a counter-e) így ez is érdekes rejtély, hogy miért így az LBA címek szerinti sorrendben változott a sebesség. Ez tényleg olyan, mint ha egy HDD, vagy wear leveling nélküli SSD lenne, aminek már "legyilkoltam" úgy az 1/3 területét (ott "elkopott" a NAND), de a többi még "ép" (azok még alig voltak irkálva -> vagy épp fordítva, és az a baj, ha sokat pihen? Ki tudja...?).
Most hagyom kicsit pihenni, hogy csináljon valamit a vezérlő, ha akar így zero fill után, aztán nekifutok megint teleírni nullákkal, mielőtt visszaállítom a képfilet.
[ Szerkesztve ]
-
janos666
nagyúr
Húha.
Áttoltam mindent a 840 Pro 128Gb-ról DD-vel egy laptopwinyóra, és elkezdtem szekvenciálisan teleíratni nullákkal az SSD-t Hard Disk Sentinel felületteszttel. Az eredmény eddig borzasztó, 22 és 40 Mb/s közt ingadozik az írási sebesség. Szóval átlagban is lassú, ráadásul azt sem igazán értem, hogy miért ingadozik ennyire, hogy mozaikos a HDS szektortérképe.
Nem tudom, hogy a zerofill-től (ami saccra még legalább egy óra!) vagy majd egy Linux hdparm-os erase-től magához tér-e (és esetleg a TRIM-el volt gond, vagy csak annyiból bugos az SSD vezérlése, hogy idővel "betömődik", mint a régi Intel-ek), vagy ekkora átb@szás volt ez az SSD, hogy potom 12Tb felírása és ~111 üzemóra után így lelassul az írási sebessége (fixen és örökre).De az is biztos, hogy bármi az igazság, egy prémium terméktől sehogy sem szép teljesítmény, még akkor sem, ha valamivel indokolható és akár valamennyi user error is van benne valahol. Nem egyszerűen elmarad a hirdetett, és kezdeti mért eredményektől, hanem gyakorlatilag egy nagyságrendet lassult a szekvenciális írás.
Én meg még azt hittem ez kiszámíthatóbb és hosszabb távon megbízhatóbb lesz, mint az OCZ Vector.
[ Szerkesztve ]
-
Zola007
veterán
válasz Stirlitz #6831 üzenetére
gondoltam, csak elméleti síkon merült fel, hogy vajon lesz-e akkor is 100megás rejtett partíció illetve teljes méretre formázza-e felismervén hogy ssd.
azóta már feltoltam rá úgy és minden rendben ment
majd csinálok SSDOK reportot isez így okés sebességre?
a többi rendben lévőnek látszik:
[ Szerkesztve ]
-
Zola007
veterán
-
Zola007
veterán
Win7 telepítőben mindegy hogy kézileg formázom az SSD-t vagy kihagyom a lépést és hagyom magától megoldani a telepítőnek?
úgy értem, hogy telepítési hely választó menüben:
1, új -> partíció méretét megadom - formázás
2, drive kiválasztása után a TOVÁBBra nyomokakkor a 2. esetben is rendesen beformázza az SSD-t a telepítő max kapacitásra, helyes partícióeltolással?
vinyónál mindig rendesen formáztam ha újról volt szó, valahogy nem merült fel még ez a kérdés
-
janos666
nagyúr
válasz Ice&Lime #6826 üzenetére
Melyik tesztoldalról jött ez? Van hasonló mérésük a 840 Pro 128Gb-ról is?
Ha ez a skála X értelemben kb. 0-80Tb, és a 840 Pro hasonlít a 840 EVO-ra, akkor lehet, hogy meg is van a magyarázat miért volt lassabb az SSD-m, mint vártam volna.
Az enyém most 12.41Tb írásnál és 96%-os Wear Leveling-nél jár (ne kérdezzétek hogy hoztam ezt össze 111 nap üzemidő alatt -> alapvetően nem foglalkozom vele, hogy mi mennyit ír, itt van minden swap és temp, de direkt erre használom az SSD-t, hogy ezek gyorsan mehessenek róla, és ezért vettem Pro-t sima 840 helyett, hogy ne kelljen aggódni miatta, hogy nem kímélem, hanem használom), és a grafikon alapján ez már a hosszú nagypapa korszakot jelenti egy EVO-nál (már alaposan meglassulva, de innen már viszonylag lassan csúszva a halál völgyébe).
Egyáltalán nem lepődnék meg, ha a Pro is ilyen. A Samsung termékekben a Galaxy S sorozatú telefonokon kívül még szinte mindig csak csalódtam előbb, vagy utóbb, így vagy úgy (szerencsére saját káromon ritkábban, mintsem úgy, hogy még vásárlás előtt alaposan tesztelhettem én magam, vagy találtam őszinte, mélyenszántó és alapos tesztet neten, ami nem dőlt be mindennek, ami elsőre fénylik, és nem marketinganyagot másolt...).
Lehet, hogy itt az ideje készíteni egy képfilet, lenullázni, aztán megnézni hogy mit produkál most benchmarkokban ahhoz képest, mint amikor megvettem.
[ Szerkesztve ]
-
worxland
addikt
-
HZoli87
veterán
válasz Tiby_83 #6812 üzenetére
Enyém 94%-on van (64GB-os modell úgyszintén, a nagyobb verziók egyébként több írást bírnak el, így lassabban is csökken a kondíciójuk), gondolom még jó pár évig kiszolgál. Utána úgy is cserélem majd újabbra / nagyobbra, gyakorlatilag már most is az eladhatatlan kategória.
[ Szerkesztve ]
-
Ice&Lime
veterán
válasz Tiby_83 #6816 üzenetére
Akkor okénak tűnik.
Viszont igaz az, hogy ugyan azon ssd-k közt is eltérések vannak sajnos.Én szívesen nézegetnék olyan oldalt ahol több ember ugyan azono típusú ssd-jének bemutatná az írási mennyiségét teljesítmény/kondíció % adatokkal összehasonlítva az eredményeket, lehet hogy érdekes lenne.
-
Ice&Lime
veterán
válasz Tiby_83 #6814 üzenetére
Nem azért írtam! Egyébként az már biztos akkor, hogy ugyan azon ssd típuson belül is több féle van, egyik hamarabb a másik később éri el az a bizonyos értéket, ami elég gáz.
a lapozófile-t is letilthatnád meg a háttérszolgáltatásokból párat, hogy ne írkáljon feleslegesen rá.
-
Tiby_83
tag
válasz Ice&Lime #6813 üzenetére
Kösz! Ne is idegesíts!
Pont ezért írtam, hogy el nem tudom képzelni, hogy mi a fenéért lehet ez a csökkenés. Tudom, nem vészes ez a 97%, de csak buzerál, hogy másnál nem csökken. Ráadásul, hibernálás kikapcsolva, firefox cache, winyóra áttéve... érthetetlen számomra. Nem tudom, a bekapcsolás számít-e, nálam kb 1600 az az érték. -
Tiby_83
tag
Sziasztok!
Van egy samsung 830 64gb-os ssd-m, ami 99%-ról 98-ra 670gb írás után csökkent, ma pedig 97%-ra. (2012 októberében vásárolt) Hozzáteszem, hogy volt egy áramkimaradás, nem tudom ez befolyásol-e valamit.
Szerintetek normális ez, hogy 1,13GB írásnál 97%-ra csökken a kondíció? Kicsit azért többet vártam ettől az MLC-től, ahogy olvasgattam 2Tb után szokott csökkenni.Egyébként tökéletesen meg vagyok elégedve vele, gyors nagyon, megbízható, csak ez a kondíció romlás nem tetszik annak tükrében, hogy a fórum tagok lassabb amortizációról számolnak be.
Mi a véleményetek, nem kellene többet bírnia?
[ Szerkesztve ]
-
sixpak
nagyúr
válasz worxland #6795 üzenetére
Hi. Végül is sikerült megoldanom a problémát, ezen kiváló írás segítségével:
"# WIN gomb + R, írd be, hogy regedit és enter
# Navigálj el az alábbi kulcsig
HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Services\storahci
# A jobb oldali panelon található Start nevű elemen duplaklikk és módosíts az értékét 0-ra
# A bal oldali panelon található StartOverride mappát töröld (jobb egér rajta/Törlés) storahci/Start kulcs és StartOverride mappa
# Indítsd újra a gépet, azonnal be kell lépni a BIOS-ba, megfelelő menüpontban állítsd át a SATA üzemmódot AHCI-re és lépj ki a BIOS-ból a módosítások mentésével."Ez volt az a cikk. Köszönöm a cikk írójának és mindenkinek.
https://www.flickr.com/photos/86396338@N05/
-
janos666
nagyúr
Igen. RAID módban van a Z68/ICH10R vezérlő, mert 3 HDD van RAID-5 tömbben, és emiatt az RST driver+szoftver is telepítve van (a RAID-5 tömbre gyorsabban lehet írni, mint a már 2/3-ig telt SSD-re). HDS szerint működik a TRIM. Az SSD-re a Magician pakolta fel a legutolsó firmware-t még hónapokkal ezelőtt.
[ Szerkesztve ]
-
janos666
nagyúr
Ma kicsit elszomorított a Samsung 840 Pro 128Gb
Volt rajta ~40Gb szabad hely, mint úgy általában (rendszer, programok, egy-egy játék kerül rá), de átmenetileg sok helyre volt szükségem a HDD-s RAID tömbön, ezért áthelyeztem ide egy ~35Gb-os filet, amiről azt hittem gyorsan lezajlik majd.
Az elején szépen beindult, de az első pár százalék után (tehát kb. amint megtelt a Windows write cache) hamar leesett a másolási sebesség ~30, majd ~20Mb/s köré, és olyan 15Mb/s-en végzett (mikor még nem volt koppig tele, bár igaz, hogy az ajánlottól kevesebb szabad hely maradt rajta, potom 3-4Gb, de azért nem ~0).Szóval úgy tűnik, hogy az utolsó 2/3 részt már kimondottan lassan lehet szekvenciálisan teleírni.
Tudom, hogy ez az odabent RAID-0 szerűen párhuzamosított írások és a wear leveling algoritmus ellentmondásából adódik, de talán mégis durva egy kicsit, hogy ilyen hamar leesik az írási sebesség és ilyen alacsonyra, ahogy fogy a hely (elvben végül is a párhuzamosítás maradhatna az utolsó néhány száz Mb szabad hely erejéig is, de a wear leveling-nek sem kéne ennyire agresszíven beleszólnia ebbe, míg Gb-os nagyságrendű szabad területekről beszélünk, nem az utolsó pár száz Mb-ot írjuk tele, sőt, a megelőző időszakban sem volt 2/3-nál jobban megpakolva, hogy rég egyenetlenül lenne terhelve írással).
Nem a rendszer a ludas, most futtattam egy olvasás tesztet és az vadul pörög.
-
-
wolfman
veterán
Jók ezek a Micron C400 SSD-k? Látom, hogy tele van velük a Hardverapró, viszonylag jó árban is vannak, de nem igazán biztató, hogy mindenki eladja.
„Ami mérhető, mérd meg! Ami nem mérhető, tedd mérhetővé!” – Galileo Galilei
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tudástár Az SSD kondíciója, tények és tévhitek
- Tudástár Windows 7/8/10 SSD-vel! Hogyan is?
- Elemzés Átfogó elemzés az SSD-k természetéről
- SK Hynix Platinum P41 2TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új, Bontatlan - 7000-6500 MBs - Eladó!
- Western Digital 8TB RED PRO - SATA3, 7200 Rpm, 256MB - Gari 2026.05.19. -ig - Eladó!
- AKCIÓ! 1TB Samsung 870 QVO SATA SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! 10TB Western Digital DC HC330 HDD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! 3TB Western Digital RED SATA HDD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest