Hirdetés
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Milyen HASZNÁLT notebookot vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Nem tudja garantálni a TSMC a tiltólistás cégek kizárását
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Riasztó topik
- Házimozi belépő szinten
- Hobby elektronika
- Milyen billentyűzetet vegyek?
-
PROHARDVER!
Ide várunk:
- minden saját tapasztalatot/tesztet, észrevételt a már megvett, és használatban lévő SSD-vel kapcsolatban, illetve mindenféle, megbízható forrásból való cikket/tesztet/érdekességet.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Wikoo
aktív tag
Üdv
Mi nap váltottam windows 10 re, tudnátok segíteni h miket állítsak be hogy a hosszú élettartalmat biztosítsam a kicsikének? Csak win 7 - 8 ra találtam cikkeket. Segítségeteket előre is köszönöm! -
semetka
őstag
Vissza kéne tennem IDE-re AHCI-ról a vezérlőt. Ide módban is műsködik a trim, de azért megkérdezem hogy nem lesz gondd a későbbiekben?
-
Sziasztok!
Holnap érkezik a Samsung 850EVO-m, felrakjam majd hozzá az AMD sata meghajtóját vagy hagyjam a Microsoftosat? (Hallottam anno valamilyen TRIM-mel kapcsolatos gondokról AMD-éknél.) -
-
Szerintem veled beszéltünk ugyanerről már fél éve. Ez szoftver szempontból downgrade-nek számít. Próbáld ki és kiderül sikerül-e. de előbb mentsél róla mindent..
"Lehet ebből bármi gond?"
Ha garis még és elhalálozik, ne valld be hogy emiatt történt. Csak a gyár által ajánlott legfrissebb firm lesz rajta, ami nem okozgat gari megvonást. -
RazoR
veterán
Erre valaki esetleg?
-
-
Kernel
nagyúr
válasz
Doky586 #19834 üzenetére
Ebből is látszik, hogy nem figyelsz. Hányszor kell még elmondani? Akár itt, akár a másik fórumon, ahol szintén szoktál lovagolni, trollkodni ezen a témán. Nem unod még?
Szerintem itt te vagy az, aki meg akarja mondani a másik fórumozónak, hogy mit állítson be. Te vagy az, aki nem átallja orvosi esetnek nevezni a másikat, csak azért, mert más a véleménye.
Ezzel szemben én csak azt szoktam javasolni, hogy mindenki a saját géphasználatának, saját igényeinek megfelelően állítsa be.
Ez pedig logikusan úgy kezdődik, hogy először célszerű letiltani és megfigyelni, hogy mi történik? Ha kevés, azt észre fogja venni a gép használója, simán tud még korrigálni. Ha meg nem kell, vagy tolerálható a néha megjelenő ablak, akkor felesleges foglalkozni a témával.
Másik lehetőség természetesen a Feladatkezelő vagy Process Explorer megfigyelése, mert azt is lehet.
Képes vagy ezt végre értelmezni?
-
kozi71
senior tag
Szevasztok!
Van egy haldokló RAID-0 SSD kötetem (2db. 60GB Corsair SSD).
Kérdésem az ,hogy a samsung SSD-hez adott program képes RAID-ből átmenteni win7-t + adatokat ,egy sima SSD-re (1db.samsung 240GB)?
köszöntem szépen! -
-
worxland
addikt
válasz
Doky586 #19834 üzenetére
3. pont: fix méret
Legfontosabb oka a HDD-knél az volt, hogy jól defragolt gépnél egybefüggő tárhelyre került a fájl és később sem töredezett - gyorsabb volt sokkal, mintha magára hagytad. SSD-nél ennek sokkal-sokkal kisebb jelentősége van.
Második okát milliószor elmondták: hiába van elég RAM-od, pár program megszállottan követeli magának a pagefile-t, különben nyafog. -
válasz
Kernel #19829 üzenetére
Háromfajta HITtétel van:
1.: Win automata pagefile kezeléssel.
2.: kikapcsolni a pagefilet
3.: kb 0,4GB pagefile használata. (akár fix, akár 400-4000MB)Kértem hogy a HITtételekre adjatok választ hogy MIÉRT úgy a jó? vagy miért nem..
(Te például csak önmagadra hivatkozol: hogy az azért jó mert TE megmondtad)Hátrányok:
1-automatikus: Nálam 8GB ram mellett 12GB pagefilet használna. Ez a 120-as (nettó 111GB) SSD helyfoglalásának 10%-a. ennyi felesleges pazarlás lenne nálam.
2-kikapcsolva: ritkán a letiltás rendellenes működést eredményezhet az ezekre érzékeny programoknál és nem működik a kékhalál utáni hibakeresés..
3-manuális: nincs hátrányDe ha van más oka hogy MIÉRT kapcsolja valaki ide vagy oda (főleg az SSD kapcsán) az írja le, de ne azt írja mert
én így szeretem és ezt már megmondtam mint megmondóember..Ezt nemcsak neked írtam.
-
Kernel
nagyúr
válasz
MasterMark #19823 üzenetére
Amelyik program "hisztizik", szerinted azt mennyi ideig tart észrevenni?
Észrevetted, beállítod és kész!
De ha nincs mit észrevenni, mert nem "hisztizik" (hogy a te szavaddal éljek), akkor miről beszélünk? Akkor felesleges és ennyi!
Azt meg pláne ne akard nekem megmagyarázni, hogy a Windowsnak (nem a programoknak) mikor és mire kell a minimális lapozófájl, mert lehet, hogy tőled jobban tudom.
De ezt is elmagyaráztam már egyszer.
-
xuldar
addikt
válasz
Predator2 #19818 üzenetére
Hát igen, elég gáz auto kezelésen hagyni a virtuális memóriát, hiszen akkor normál használat mellett 30-40 év helyett már 15-20 év alatt elhasználod az SSD-d gyárilag megadott írási kapacitását. Ott meg hirtelen STOP felirattal megáll az SSD működése. Feltéve, ha korábban be nem adja a kulcsot a vezérlő.
Általában azért szokták ajánlani a 400MB-ot, hogy ne foglaljon sok helyet a meghajtón, így a vezérlő is több hellyel tud gazdálkodni a wear levelingnél.
A mai SSD-kre csak fel kell tenni a windows 7-et vagy újabbat (ha windowst használsz), és letiltani a hibernálást, ha nem használod. Na meg ellenőrizni a beállításokat, alignálás rendben van-e, van-e TRIM. Más teendő nincs. Hihetetlen, hogy 2015-ben is még mindig sokan hímes tojásként kezelik az SSD-t. Ő van érted, vagy fordítva? Ha félted, hogy használódik, tedd fel a polcra, ott tuti nem ír rá semmi. -
-
juhiati
aktív tag
Nyílván kéne a céges gépbe egy új ssd
-
gulac12
tag
válasz
Predator2 #19824 üzenetére
Miért nem idézed, ha - már idehozod - tovább az általad linkelt cikket?
"A lapozófájl és a hibernálás letiltásának kérdése.
Lapozófájlt 4-8 GB RAM-nál, és efelett nem igazán használ a Windows, viszont nagy ritkán a letiltás rendellenes működést eredményezhet az ezekre érzékeny programoknál vagy a Windowsban, ezért azt javaslom, hogy állítsunk be pl. fix 400 MB-os értéket. Ez nem foglal túl sok helyet, de mégis van.
Ha használja valaki a hibernálást, akkor természetesen nem érdemes letiltani.
Viszont ha nem használjuk, akkor érdemes letiltani azt, mert nem mindegy, hogy feleslegesen foglalja-e el a rendszer meghajtón a fizikai RAM méretének megfelelő 75 vagy 100%-át a hiberfil.sys fájl, melyet a rejtett és rendszerfájlok megjelenítésével tehetünk láthatóvá.Tehát ez utóbbi kérdés a felhasználói szokástól függ inkább, mintsem hogy élettartam kímélő megoldás lenne.
"Így azért árnyaltabb a kép a lapozófájl kérdésben. Nekem a cikkből az jön le, hogy - főleg a kisebb méretű SSD esetén - a lapozófájl megléte és mérete inkább helyfoglalási kérdés, mintsem élettartam kímélő megoldás lenne.
-
Predator2
addikt
Köszönöm a válaszokat!
Mivel laikus vagyok a témában így hallgatok azokra akik okosabbak nálam.
"Ahogy a cikk címéből is kitűnik, ez az írás abban segít, hogyan telepítsünk helyesen operációs rendszert SSD-re, és emellett még adekvát információkat ad, a már hibás telepítések okozta problémák megoldásához is.
Windows 7 és 8 SSD-vel! Hogyan is? 2012.12.07." [link]
Azon belül is:
"A lapozófájl és a hibernálás letiltásának kérdése.
Lapozófájlt 4-8 GB RAM-nál, és efelett nem igazán használ a Windows, viszont nagy ritkán a letiltás rendellenes működést eredményezhet az ezekre érzékeny programoknál vagy a Windowsban, ezért azt javaslom, hogy állítsunk be pl. fix 400 MB-os értéket. Ez nem foglal túl sok helyet, de mégis van."
Én e szerint jártam el. De csak van oka, hogy ezt beletették nem?
-
MasterMark
titán
válasz
Kernel #19822 üzenetére
Szerintem meg pont te nem érted még mindig, hogy miért kell azt a 400 megát beállítani. Egyáltalán nem azért kell, mert hasznos lenne ha elfogy a RAM. Egyszerűen csak vannak programok amik hisztiznek ha egyáltalán nincs virtuális memória. Ezért kell ez a minimális mennyiség.
Ha meg elfogy a RAM akkor ugyanott vagy mint virtuális memória nélkül. A különbség csak annyi, hogy ezzel nem lesz problémád, hogyha bármi hiányolná a virtuális memóriát. -
Kernel
nagyúr
válasz
Predator2 #19816 üzenetére
Épp ezt magyaráztam két napja, világ legértelmetlenebb dolga szerintem, 8 GB RAM-hoz 500 MB lapozófájlt állítani.
Aki memóriaéhes programot használ, úgyis kifut belőle, majd pont 500 MB fogja megállítani?
Aki pedig nem használ ilyen programo(ka)t, annak úgyis felesleges, mert belefér a 8 gigába is.
Neked láthatóan többre van szükséged. Teheted automatikusra is, utána megfigyelheted, meddig hízik. Vagy manuális módon nyilván addig kell növelni, míg elmaradnak a hibaüzenetek.
(#19820) zsolt501
Jó, laikusoknak szóló cikk, gondosan vigyáz arra, hogy technikát, működést ne áruljon el, csak hülye hasonlatokkal szórakoztat. Persze, bizonyára találhatók további információk is a neten, szakmaibb oldalakon.
-
zsolt501
nagyúr
Most olvastam ezt a cikket, kár hogy alig lehet erről találni magyar nyelvű anyagot, amiket viszont találtam igen ígéretesnek tűnik.
[link] Már csak az kell, hogy tömegesen el is kezdjék gyártani, és az ára is elfogadható legyen. -
-
-
-
Predator2
addikt
Helló
Open world játékoknál folyamatosan problémáim vannak, kifagynak a játékok/panaszkodik a windows a túl kevés memória miatt. Win7 x64-et használok 8Gb ram van a gépemben. Ez a játékoknak elég kellene, hogy legyen.
A virtuális memória az általatok ajánlott 4-500mb-os értékre van/volt beállítva!"Lapozófájlt 4-8 GB RAM-nál, és efelett nem igazán használ a Windows, viszont nagy ritkán a letiltás rendellenes működést eredményezhet az ezekre érzékeny programoknál vagy a Windowsban, ezért azt javaslom, hogy állítsunk be pl. fix 400 MB-os értéket. Ez nem foglal túl sok helyet, de mégis van."
Mivel ez még így is kevés megnöveltem 800mb-ra, de nem sokat javult a helyzet! [link]
Hogyan lehet ilyen esetben megoldani, hogy a kecske is jól lakjon, és a káposzta is megmaradjon?
Magyarán, hogyan növeljem meg a virtuális memóriát, úgy hogy a Samsung 840 evo-mat, ne terheljem meg túlságosan, de játszani is tudjak?THX
-
Marmonkanna
tag
válasz
Marmonkanna #19790 üzenetére
valaki?
-
válasz
Wiz Khalifa #19811 üzenetére
Mértél vele 59 fokot is, a 61 nem nagy lépés onnan már. Hogy mi okozza, saját magad megválaszoltad, a gpu, és hogy nincs rendesen hűtve. szerelj be egy ventilátort előre, és az ilyen problémáid megoldódnak. Hogy miért alvó módba jelzi a 61et, én nem tudom, ilyenről nem is hallottam, de nem kell nagy feneket keríteni neki.
-
Wiz Khalifa
veterán
válasz
Wiz Khalifa #19787 üzenetére
UP!
-
M107
addikt
Windows 10 szereti enni az SSD tárhelyet a nanadokat. Bekapcsolom a gépem 1.6 GB naponta kezdésnek update miatt remélem nem lesznek napi updatek.
Win 8.1 alatt olyan 20 GB heti forgalmam volt, mióta 10 van tesztelés alatt elérheti a 30-37 GB hetente.Nem sajnálkozok, csak fejlődünk de ennyire 1 év 10 hónap alatt 2 TB hoztam össze ment minden youtobe böngésző cache az SSD-re írt igaz játék nem volt. de most 2 hét alatt 50 GB forgalmam lett rajta win 8.1 beérte 12-16 GB ennyi idő alatt.
-
HSM
félisten
válasz
t72killer #19804 üzenetére
Beállítod az átmeneti tárazást a torrent programban, hogy ne írogasson mindent azonnal ki, szerintem az elég.
(#19806) t72killer: Pont a kisebb SSD-ken kell jobban aggódni az írási értékek miatt, mivel a kis SSD-n kevesebb cella van, azaz azonos írási mennyiség kevesebb cellára oszlik szét. Pl. 10TB írás egy 32GB-os SSD-n 320 írási ciklus legalább cellánként, egy 256GB-os SSD-n viszont csak 40, azonos (ideális) körülmények mellett.
Az 1TB-osnak már csak 10 írási ciklus lenne ez a 10TB ideális esetben. Szóval ez nagyon nem mindegy. -
-
-
RazoR
veterán
Sziasztok!
Van egy Kingtson HyperX 3k SSD-m amin gyárilag a HyperX Fury firmware-e van valamiért! Szeretnék rajta Firmware frissítést csinálni a rá való firmware-re. Lehet ebből bármi gond? Az a bajom így vele, hogy november óta van meg és 96% a kondíciója!
-
-
vadorzó
tag
Üdv.
A meglévő ssd-met szeretném IDE módról AHCI-be kapcsolni.
Ezt meg is tettem egy netes leírás alapján, de utána a rendszerem összeomlott.
Létezik, hogy az alaplapom (p8h61-m lx) nem támogatja mindezt?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tudástár Az SSD kondíciója, tények és tévhitek
- Tudástár Windows 7/8/10 SSD-vel! Hogyan is?
- Elemzés Átfogó elemzés az SSD-k természetéről
- WD Red Pro 6TB 2027-ig garanciás!
- Samsung 990 EVO Plus 4TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4/5.0 x2 - Új - Eladó!
- Western Digital Ultrastar DC HC550 18TB - 512MB, 7200rpm, SATA3 - 100/100 -as - Eladó!
- Hozz a Nyuszi Tárolót? Hozzon! Yó áron érdekel? Persze! WD 2TB LILA (WD20PURZ) INGYÉ FOX-al mégjobb?
- 1 TB 2280 M.2 PCI-E NVME SSD BAZÁR - Samsung, SK Hynix, Kioxia, WD, Micron
- AKCIÓ! MSI B450 R7 2700X 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600 8GB Rampage SHIVA FSP 500W
- LG 65BX - 65" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RTX 4070Ti Super GAMER PC termékbeszámítással
- Motorola G34 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AZONNALI SZÁLLÍTÁS Eredeti Microsoft Office 2019 Professional Plus
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest