Hirdetés
-
PROHARDVER!
A kereshetőség érdekében a filmkritikát, ajánlót tartalmazó
hozzászólások #értékelés címkével vannak ellátva.
Bővebben erről és példa a keresésre.A spoiler formázás használata kötelező spoileres tartalmaknál!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Persze, az olvasás egy nagyon komplex agyi folyamat, a legjobb lenne, ha mindenki olvasna. De ez a mai világban már rég nem reális elvárás. Viszont szerintem az irodalom lényege nem az olvasás, hanem a kultúra átadása, ezért lenne jó a film, mert az rövid idő alatt rengeteget átad. Bár aztán lehet ez se járható út, ha a max 1 perces tiktokhoz szokott gyerek nem tud megülni a segén 1-2 órát.
-
Ispy
veterán
válasz
lezso6 #161498 üzenetére
Az olvasásnak nem a történet a lényege alapvetően, hanem az olvasott szöveg értelmezése, visszaadása. Erre a film nem jó. Persze a mester és margerita, a vörös és fekete vagy éppen az isteni színjáték kiöli az emberből az olvasás élményét ebben a korban, legalábbis én szenvedtem. De a Leslie L. Lawrence könyveket szívesen olvastam.
-
válasz
gbors #161497 üzenetére
Az Ábel a rengetegben nekem gyerekként nagyon bejött, és ennyire is emlékszem belőle, mert olyan régen volt.
Mondjuk én anno olvastam is ilyen-olyan ifjúsági cuccokat, ami akkor se volt már nagy divat. Hát akkor még ma.
Irodalomórán lehet inkább filmeket kéne vetíteni, s nem az ilyen 100 éves klasszikusokat, de nem is a gagyi blockbuster akciókat, hanem aminek van tartalma és tényleg átjön a gyereknek. Sokkal hatékonyabban lehetne átadni nekik a kultúrát.
-
válasz
mephi666 #161496 üzenetére
Teljes elmebaj a kötelező olvasmányos lista, főleg felsőben és középiskolában. Az Ábelt pl. pár éve elolvastam (az első fejezetet hangoskönyvben meghallgattuk, és megtetszett a stílusa), baromi jó volt 40+ éves fejjel, de 14 évesen?
A Tüskvár meg 13-14 évesekről szól, és annak a korosztálynak - 9 évesen kissé... izé... Nehezen átélhető.
Az eredeti sorozat amúgy tényleg remek. -
mephi666
nagyúr
válasz
Peterhappy #161494 üzenetére
...szerintem pár év és jönnek Fekete István könyvei
egyelőre Janikovszky Évánál leragadtunk
+161495: kíváncsiságból rákerestem, mik most a kötelező olvasmányok... 3-4. osztályban már Fekete István? minimum 5-6-ra tippeltem volna... kincskereső is már alsóban, jajj... csomó cím ezek közül nem rémlik, hogy 30éve kötelező lett volna
1-2. osztályos kötelező olvasmányok:
Lázár Ervin: Szegény Dzsoni és Árnika
Csukás István: A téli tücsök meséi
Fésűs Éva: Mirr-Murr kalandjai
Tersánszky Józsi Jenő: Misi Mókus kalandjai3-4. osztályos kötelező olvasmányok
Fekete István: Vuk
Fekete István: Tüskevár
Fekete István: Bogáncs
Tatai Sándor: Kinizsi Pál
Mándy Iván: Csutak és a szürke ló
Janikovszky Éva: Égig érő fű
Erich Kastner: A két Lotti
Erich Kastner: Emil és a detektívek
Kipling: A Dzsungel könyve
Csukás István: Nyár a szigeten
Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön5. osztályos kötelező olvasmányok
Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk
Szabó Magda: Tündér Lala6. osztályos kötelező olvasmányok
Gárdonyi Géza: Az egri csillagok7. osztályos kötelező olvasmányok
Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője
Jókai Mór: A nagyenyedi két fűzfa
Jókai Mór: A kőszívű ember fiai8. osztályos kötelező olvasmányok
Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig
Shakespeare: Rómeó és Júlia
Tamási Áron: Ábel a rengetegben -
válasz
mephi666 #161493 üzenetére
A tüskevár tényleg jó (anno én is nagyon szerettem a könyvet), de manapság már nem való mindenkinek, vagy legalábbis nem tenném kötelezővé.
Sajnos hiába a jóindulat, ha naiv, s random "boomer" azt hiszi, hogy ami neki meg a gyerekének jó, az úgy általában jó lesz mindenkinek. A jelenlegi gyermekek számára fogyaszthatatlan kötelező olvasmányok is valahogy így lettek anno. Sokszor az is probléma, hogy habár jó, de a gyerekkel nem 13-14 évesen kéne olvastatni, hanem jóval később, mert egyszerűen nem neki való és halálra unja magát.
-
Peterhappy
őstag
válasz
mephi666 #161491 üzenetére
Alapmű.
Én már bőven beérném azzal is, ha a könyvet (is) elolvasnák a mai fiatalok.
Merthogy szenzációs - de általában szinte minden, ami Fekete István tollából kiröppent. Varázslatosak az írásai. Betekintést enged a kor falusi mindennapjaiba is, mindezt könnyed, finom humorral átszőve, miközben idővel azon kapod magad, hogy mennyire csodálatos is az állat,- és növényvilág.
Nemrég fejeztem be a Lutrát, azt is csak ajánlani tudom. -
mephi666
nagyúr
válasz
lezso6 #161492 üzenetére
...én pl a szigeti veszedelem meg az orosz irodalomból vett, válogatott agymenések miatt utáltam
szigeti veszedelemnek volt egy olyan elcseszett nyelvezete, hogy amiatt már szerintem 200 éve is kaparta mindenki a falat (Fekete István műveket, Tom Sawyer-t, 3 testőrt meg ilyeneket viszont szerettem olvasni)
...ja, magyar irodalomból a kincskereső kisködmön volt, ami szerintem baromi depresszív egy általános iskolásnak és kötelező volt
akkor már inkább 100szor Tüskevár
-
-
mephi666
nagyúr
most látom, hogy 2012-ben készült film a tüskevár-ból
imdb 4.6
...pár hete néztük újra az 50+ éves sorozatot: minél idősebben látom, annál jobban tetszik...
és 6éves fiunknak is nagyon bejött... meg is jegyezte, hogy Tutajost megharapta a csuka és amikor 2 hete orfűn pergettem, keresni akart botot, amivel kitámaszthatjuk az esetleges hal száját a baleset elkerülése érdekében
...mutattam neki, hogy botnál jobb van: ilyen kiemelő (szükség is volt rá, mert egyik reggel csak úgy dobtam párat a nádas mellé és gumihalra azonnal ugrott egy 40-50 centi körüli példány
)
...vissza a sorozatra: ez szerintem marhajól öregedett
Matula egyszerű bölcsességei, a burkolt nevelőcélzat a természet szeretetére... simán kötelezővé tenném általános iskolában a vetítését
-
AcCEsS
senior tag
"Manta, Manta: Padlógáz" címmel kerül pár nap múlva a mozikba a '91-es "Manta, Manta" folytatása, ami annak idején az egyik legsikeresebb német film, igazi kultfilm lett. Hmmm, kíváncsi leszek mit sikerül 30 év eltelte után kihozni a témából... IMDb-n 2.8
-
stellaz
veterán
válasz
Peterhappy #161481 üzenetére
Szerintem annó én is háromig bírtam, aztán az ötöt próbáltam, de csak fél órát tudtam nézni belőle, annyira hülyeség volt, aztán ez az X megint ilyen komplett idiótaság.
Minden tiszteletem, aki a 9 részt egy hétvége alatt be tudja darálni, az minden mentális támadást kibír -
paatrick
őstag
Rachel Stone: Mindent vagy semmit (2023)
Heart of Stone3. nekifutásra csak sikerült befejezni.
Hát ezt a fost. Hagy csatlakozzak rá az éppen zajló forgatókönyvíró sírdogálásra Hollywoodban. Az összes ilyen rákos elváltozást aki ilyen szart kiad a keze közül mint forgatókönyvíró azonnal ki kéne csapni maguk közül és soha se visszaengedni.
Direkt megnéztem a stáblistát, mindenféle tanácsadó fel van benne sorolva erre folyamatosan logikátlan és valósággal összeegyeztethetetlen baromság történik. Ők nem azért vannak ott hogy a síkhülye "forgatókönyvíró" meg tudja kérdezni hogy "figyelj már báttya ha a világon 1 db szuperszámítógép processzor létezik, akkor azt majd utána fel lehet használni bárhol mert minden kompatibilis vele nem, meg a laptoppal is elmegy nem?"
Éljenek soká az AI forgatókönyvírók, amiket megetetünk a legjobb krimi könyvekkel és ennél 100x jobbat fognak összevágdosni belőle.A filmre nem is vesztegetnék szót, senki ne nézze meg, már csak azért se mert a film képminősége is sokszor borzalmas.
Ellenben ajánlok helyette egy másikat ami emlékeim szerint eléggé hasonló és legalább jó is:
Sasszem (2008) / Eagle Eye. Lehet én is berakom a hétvégén, tizenéve láttam utoljára. -
mephi666
nagyúr
válasz
paatrick #161478 üzenetére
ha már autós téma, a Gran Turismo filmet innen még senki nem látta?
imdb alapján vállalhatónak néz ki: Blomkamp rendezte, szereplők közt meg David Harbour (a csöves hellboy) és Orlando Bloom...
-
paatrick
őstag
válasz
stellaz #161477 üzenetére
Teljesen rendben van az X, tényleg realisztikusabb mint az előző részek. Bár ha nem láttad az előző ~5 részt akkor nem igazán fogod érteni ki-mi-hogy. Ez a rész amolyan all star, mindenki visszatér az előző részekből.
Én pár éve vettem rá magam és megnéztem a 4. résztől 9-ig. Na ott útközben voltak hihetetlen részek
-
stellaz
veterán
válasz
Yodamest #161476 üzenetére
A sorozat első néhány részét láttam, de most gondoltam teszek egy próbát, végül is szépen le van forgatva, meg azt olvastam ez most nem annyira durván elrugaszkodott, de huh.... akkor milyen lehetett a többi?! Kár, mert lehetne ez jó is a műfaji határokon belül.
Ha ilyen autós a téma, akkor érdekes módon az Ágyugolyó futamot (ok, az vígjáték) le lehett úgy forgatni, hogy menők voltak benne az autós részek, pedig pontosan nulla idióta cgi trükk volt benne. A többiről nem is beszélve. -
stellaz
veterán
Most elkezdtem nézni a Halálos iramban X-et, de fél óra után.... bazz....ez kiégeti az agyamat. Képtelen vagyok végignézni.
-
mephi666
nagyúr
válasz
lezso6 #161470 üzenetére
belovagolnak a napba, de elvileg majd külön úton mennek tovább...
nem a szokásos "boldogan élnek, míg meg nem halnak" (+ kötelező dugás is elmaradt) ez nálam mind pluszpont, hogy volt karakterfejlődés: mindenki megtalálta a saját útját és eldobták a kötelező kliséket a lezárásban
-
válasz
mephi666 #161467 üzenetére
Hát ehhez a No Hard Feelinghez nekem is volt szerencsém, de nem láttam értelmét írni róla, mert annyira középszar. Klasszikus unalom ismételt romkom recept: első harmadban alapozás, második harmadra összejönnek, utolsó harmadban összeveszés, majd a legvégén belelovagolnak a napba. Annyi különlegesség van benne, hogy a csaj 10 évvel öregebb és van egy vicces pucér jelenet. Ennyi.
-
mephi666
nagyúr
amilyen 0 elvárásokkal mentem neki ennek, legalább olyan kellemeset csalódtam
sablon alapsztori, pár sablon jelenet, viszont a végére szerencsére elkerült több "várható nyálas klisét", ami miatt szvsz kiemelkedő film az elmúlt évek felhozatalából
...mármint ebből a kategóriából bőven kiemelkedik... és akkor a karakterek fejlődéséről nem is beszéltem: nagyon jól sikerült a szereplőválogatás is
bőven ajánlott
-
Yodamest
veterán
válasz
stellaz #161465 üzenetére
De ezen még szélsőérték levagdosást sem lehet végezni, mert nem arról van szó hogy fel-10-pontozzák, hanem ilyen 8, amit hol vágsz le?
Ezt biztonsági játéknak hívják, úgy vannak vele hmm a 8 az olyan jól hangzik, nem lehet nagyon belekötni, mégsem túl sok, de közben elég magas ahhoz, hogy a rajongók se érezzék rosszul magukat. Nagy fúj az egész részemről... ennek nem erről kellene szólnia.
Persze előfordulhat olyan alternatív idősík, ahol a kritikus tesztelő, valóban ennyinek élte meg ezt a filmet, de lássuk be, itt inkább az előzőleg felvázolt biztonsági játék lehetett az elsődleges szempont az értékelésnél. Csak az nekem olyan, mintha a fagyiárus nem rakna gombócot a tölcsérbe, mintha a villanyszerelő nem húzna kábeleket a falba, az elemes elemcserélő csak a saját elemét lenne képes cserélni.... egy alibi, funkciótlan cselekvés/munkakör ez így.
-
Yodamest
veterán
Nah hát igen ékes példája, hogy mi a baj a magyar filmkritikai portálokkal...
Azért úgy megkérdezném, hogy ha ez 10/8, akkor nem tudom, egy jó akciófilm mennyi?
Közben a választ is megkaptam, MISSION: IMPOSSIBLE: LESZÁMOLÁS 8,5 WÁÁÁÓÓ ez igen, fél pontot rávert a kimenekítés 2-re, fantasztikus...Ennél jobban nem tudom szemléltetni, (vagy hát nem is én, megcsinálják ezt ők), hogy mennyire feltorlódott és összetömörített ez a 10-es lista. Egy valós értékeit tekintve 4 pontos film, 8 tól indul (mert hát az alatt nem adunk pontot) és egy egyébként valóban 8-as film, 8,5-öt kap, húha ez elég szűk tartomány szerintem. Ami 4 pont arra adjunk már tényleg annyit, ne a dupláját, köszönöm... persze ez is csak az én véleményem nyilván.
-
stellaz
veterán
Belenéztem a Halálos iramban x-be, nem néztem meg, de hogy a filmiparban miért lett sztenderd, hogy 50 kilós csajok izomból vernek szét a kocsmában 120 kilós férfiakból rögtön 3-4-et is egyszerre, azt nem értem. De még csak nem is valami ügyes technikával, vagy tökön rúgással, hanem úgy, amihez konkrétan a nyers erő kell.
-
-
perempe
veterán
válasz
j0k3r! #161453 üzenetére
Amikor vezetni tanultam, az oktatóm mondta, hogy Szarvaskőn forgatták.
Én a Beépített szépséget (Miss Congeniality) láttam, új volt nekem. Kár, hogy mostanában csak alpári poénok mennek, ez alól még a viszonylag jobb filmek se kivételek. Hogy valami rosszat is mondjak, tele reklámmal.
-
j0k3r!
őstag
Isten hozta, őrnagy úr! (1969)
Sokszor láttam már, de úgy döntöttem, hogy újranézem. Még mindig TOP 10-es (talán 5-ös?) nálam a magyar filmek között. Remek
magyarhangok, egyszerű, de jól megírt párbeszédek, "kellemes" hangulat. Ráadásul tele van egysorosokkal, amiket aztán lehet mondogatni.Mindenkinek ajánlom, aki még nem látta
8/10
#értékelés
"Dobozolni a legjobb a világon!"
-
válasz
pohár #161450 üzenetére
Erről hallottam én is és ezért írtam pont az sw-t mert tényleg vannak első ránézésre egyező dolgok, de olyan mintha belegyúrták volna az aranygyapjú legendáját. Snyder most mintha lefelé tartana a hullámvasúton a minőségben. Azon se lepődnék meg ha fantasy rész miatt nem engedték volna hogy ez sw film legyen.
-
janos666
nagyúr
válasz
oriic #161447 üzenetére
Szerintem van ebben több minden, mint a két említett.
Jah, pedig annak idején pont a Netflix egyik reklámozott előnye volt, hogy nem kell heteket és hónapokat várni, hanem rögtön nézhető az egész a kívánt ütemben (még ma is van külön "binge worthy" kategória ajánlójuk). -
-
oriic
HÁZIGAZDA
Rebel Moon | Official Teaser Trailer | Netflix
Vegyesek az érzéseim. Egyes részei bitang jól néznek ki, míg mások olyanok, mintha egy B kategóriás filmet néznék. (Hja és persze Part 1 és Part 2 lesz, mert az manapság olyan menő..
EM)
-
stellaz
veterán
Flash (2023)
Nem vagyok rajongója a szuperhős filmeknek, de ez egész jó volt. Érdekes a sztorija, kicsit vicces is, kicsit komoly is, a látvány is rendben van nálam. -
paatrick
őstag
válasz
devil-k #161438 üzenetére
Én küzdök a Rachel Stone: mindent vagy semmittel, hétvégén kezdtem akkor eljutottam 5 percig mert olyan okádékul nézett ki hogy gondoltam valami szar verziót nézek, vagy elromlott a TV, de kiderült hogy itten ez "feature" hogy jó szemcsés legyen a kép és nem nálam van a hiba. Tegnap már 25. percnél jártam mikor feladtam
de folytatni kell hátha majd most beindul.
-
válasz
devil-k #161438 üzenetére
Akkor egy kis on:
Elég jó volt, az elején nem igazán értettem hogy mégis mi ez, de idővel jó lett. Volt pár jelenet amin hangosan felröhögtem, vígjátékok nem szórakoztatnak így mostanában. Még itt a topikban láttam az ajanlást, megérte megnézni.
Mászterpísz
Nem tudom mennyit adjak rá, de 7-8 reális a 10-ből. -
stellaz
veterán
".szerintük ez egy Hófehérke mese, egy Hófehérke történet"
itt esel komoly tévedésbe, ez ugyanis nem mese, hanem mesébe oltott ideológiai nevelés, még szerintük is.
Egyébként mennyire lehet értelmes beszélgetést folytatni azon az alapon, hogy ne gondolkodj semmin? Mert láthatólag ezt erőlteted, ahogy a tenetnél is tetted.
-
Ispy
veterán
válasz
stellaz #161431 üzenetére
Hihetetlen mekkorra önérzet szorult beléd, felőlem azt csinálsz, amit akarsz, de ahogy látom itt én vagyok a kisebbség, aki leszarja hogyan forgatja le a disney a szarját, szóval inkább be is fejeztem, a tenet után már tudhattam volna, hogy ebbe nem érdemes belemenni....inkább kussolok.
-
Ispy
veterán
válasz
j0k3r! #161429 üzenetére
Nem tolok én semmi sehova, ez egy cég, a saját jogdíjával az csinál, amit akar, a néző dönthet, hogy amit kap az megfelel vagy sem. Ha holnaptól a Metalica elkezd kpopot játszani, mert olyan kedvük támad, arra sem mondhatná senki azt, hogy DEHOGYMERIK, max többet nem hallgat Metalicát. Itt mindenki úgy beszél mintha vérig sértette volna a Disneyt őket, csak azért mert ők máskeppen képzelik 2023-ban a Hófehérkét. Mintha ez egyáltalán bármilyen csekély jelentőséggel is bírna egyébként.
Hagyjuk már ezeket a teljesen értelmetlen kajás hasonlatokat plíz....szerintük ez egy Hófehérke mese, egy Hófehérke történet. Nem a címszereplő színe miatt és nem is azért, mert van benne királylány, meg gonosz boszorka. Hanem a sztori alapja miatt, gondolj úgy rá, mint egy feldolgozás.
-
stellaz
veterán
Te most konkrétan azt kéred tőlem, hogy ne gondolkodjak és nyeljek le minden ostobaságot és hagyjam, hogy hülyének nézzenek?
Lehet, hogy neked jó a kávé kakaóból, a gulyás csirkéből és a marhasteak csirkefarhátból, Tankcsapda koncert, ahol Kozsó a fellépő, hófehérke hófehérke és herceg nélkül, de fogadd el, hogy valaki ezt nem nyeli le és nem csinál úgy, mintha ez rendeben lenne.
A hófehérkével pedig nem az a gond, hogy rossz, hanem, hogy átverés és politikai propaganda film, amit mesefilmnek álcáznak és a nézőktől még pénzt is kérnek érte.De amúgy ha a saját érvelésedet nézem, akkor neked kellene tovább ugranod a téged nem érdeklő vagy neked nem tetsző kommenteket....
-
mephi666
nagyúr
...na ez az: Disney is lerakta 100 éve a Hófehérke receptet és most szerintem ha feltámadná, halomra lőné azokat, akik ezt kívánják csinálni az első igazán jelentős meséjéből
...ha olyan céllal akarnak csinálni mesét, amit előadnak, csináljanak, de adjanak neki más nevet: pl legyen Badass Gipsy Princess, vagy bármi, saját sztorival és vigyék bele az összes mélyenszántó gondolatot, amit terveznek
garantáltan több pontot kapna, mintha egy 100 éve létező karaktert erőszakolnának meg minden oldalról...
ui: 1 hónapja néztük amúgy az Elemental-t, ami lop azért innen-onnan, de mégis egy kimondottan élvezetes kis mese
viszont ha ezt egy meglévő címre akarták volna ráhúzni, hasonló felháborodást vált ki
-
j0k3r!
őstag
Én úgy látom, hogy te, azzal hogy relativizálod a Disney felelősségét. Ha rajtad múlna, akkor bármit hívhatnának bárminek, mert áttolod a felelősséget a nézőre, hogy nézzen utána előre, hogy azt kapja-e majd, mint amit a cím ígér.
Az éttermes hasonlatnál maradva: beülsz egy étterembe, rendelsz egy marhapörköltet, majd kihoznak neked egy krumplistésztát (újragondolva). Kíváncsi lennék mi futna át az agyadon elsőre:
1, átbasztak, nem ezt kértem
2, az én hibám, hogy nem kérdeztem rá előre, hogy a marhapörkölt alatt mit ért a kedves szakácsEngem egyébként a bőrszín váltás nem érdekel, de amikor már a történet is más, akkor az már az én szememben egy másik mű. És megint visszatértünk oda, amit legelőször írtam: ha új történetet mesélnek el, akkor hívják máshogy.
-
Ijk
nagyúr
Az a baj hogy az egész hótgagyi, magam részéről Oroszlánkiralynal elengedtem, annak örülnék ha nem rombolnak ezekkel a hulladékokkal a régi mesék hírnevét (még ha tul hypeoltak is). Moana sem fehér karakter, ki lehet találni másikat is, különböző kultúrákbol. De az kemény munka, megismerni az adott kultúra mesevilagat, atultetni, kitalalni.
-
Ispy
veterán
Beszéld ezt meg a rabszolgaság és rasszizmus árényákból kifejlödött amerikai néplélekkel. Én nem tudok rá válaszolni, de nem is érdekel csöppet sem.
Vicces olvasni az értetlenkedő kommenteket, hogy nem lett hófehér a hófehérke, sok ember lelkivilágába taposott bele szűgyig a disney úgy látom.
-
1. A kis hableány promóciós kampányában unalomig ismételték, hogy mennyire rettenetesen fontos, hogy a fekete kislányok fekete (Disney) hercegnőket lássanak a filmvásznon. Ha viszont ez igaz, akkor ez nyilván a fehér kislányokra is igaz. Azaz itt most az történt, hogy fogtak egy "fehér" kultúrkörből származó mesét, és azt mondták, hogy ez mától kezdve egy fekete mese, a fehér kislányok keressenek maguknak másik hercegnőt.
2. Persze lehetne azt is mondani, hogy miért ne lehetne ez alkalommal fekete, majd legközelebb megint fehér lesz. Csakhogy ez visszafelé nem működik, vagy legalábbis kevés példa van rá. Itt van pl. Hermione, akinek szerepét a Harry Potter és az elátkozott gyermek c. színdarabban egy (nagyon) fekete színészre osztották: mert hát miért ne lehetne fekete, eleve feketének kellett volna lennie, és különben is adott esetben éppen Noma Dumezweni volt a legalkalmasabb színésznő bőrszínétől függetlenül. Azóta pedig valahogy úgy alakult, hogy a fél tucatnál is több szereposztás mindegyikében fekete színésznő kapta a szerepet. (És feltehetően a tervezett Harry Potter sorozatban sem lesz másképp.)
-
j0k3r!
őstag
Szóval miután becsaliztak a címmel (Hófehérke), majd a film nézése után rájössz, hogy nem azt kaptad, amire beültél, akkor visszakéred a mozitól a pénzt, vagy hogy kell ezt elképzelni? Értem én, hogy próbálod védeni a suttyó Disney-t, de az van, hogy ez színtiszta marketing hazugság,
clickbait részükről. Tudják, hogy ha más lenne a mese címe (sztori ugyanaz), akkor valószínűleg a kutya nem ülne be rá, ergo kevesebb lenne a bevétel. Még jó, hogy a színésznő elkotyogta magát, mert így szerintem sokaknak megsprórolta a mozit. Nem csodálkoznék, ha az életben többet nem kapna Disney film szerepet emiatt a húzása miatt. -
Ispy
veterán
Szerintem nem képtelenek alkotni, hanem egyszerűbb előkapni a régi brandeket, nem ma kezdődött ez a szokás, könnyebb eladni, így legalább lehet lőni a nem fehér népek pénztárcájára. Szerintem nincs ebben több ideológia. Az a szűk fehér réteg, aki meg nyunnyog emiatt kit érdekel? Majd lerasszistázzuk őket. Gusztustalan? Az. Van értelme ezzel foglalkozni? Nem hinném. Ha itt nem jön fel a téma én nem is tudnék róla.
-
Ijk
nagyúr
Csak ugye ha a rasszizmus korában készült attól még nem rasszista, és emiatt nem is kell atdolgozni. Nem a borszin a lényeg, meg hogy mennyire feminista, mennyire remekmű az eredeti. Hanem hogy egy vilagszintu stúdió képtelen alkotni, régi műveket alakítanak át tehetségtelen emberek, céges brainstormingokon, aktuális ideológiák szerint.
Én szeretem a klasszikus Disney műveket mai napig, talán a Moana volt az utolsó ami tetszett, nyilván gyereknek megmutatom, de ha nem érdekli nem vágok eret miatta.
-
Ispy
veterán
Aha, tehát a rasszizmus fénykorában készült mese az etalon, egy erkölcsileg erősen megkérdőjelezhető stúdiótól. Ha fehéret akarsz nézni, nézzél azt, senki sem tiltja meg. Ettől még tény,.hogy ezen a bolygón az emberek többsége nem fehér, így gazdasági értelembe véve ezeknek a filmeknek van létjogosultsága. Max nem nektek készült, majd elfordítod a fejed.
A mai gyerekek meg le sem szarják a hófehérkét, mert nem a mai kor gyerekeinek készült. Már az én gyerekeimbe is úgy kellett beleerőszakolni, pedig az is vagy 1x éve volt.
-
Én csak szánalmat érzek, nem utálatot vagy dühöt, meg szerintem kb egyszer láthattam az eredeti rajzfilmet, azt is 30 éve.
Engem nem zavarnak a különböző bőrszínek, viszont egy latin csajt ne nevezzünk már Hófehérkének, ha nem az.
Fehér emberek se hófehérek, csak egy kis részük, meg amúgy is ez több száz évvel ezelőtt szépségideál része, woke szempontból épphogy elhagyandó lett volna (ahogy a törpenövést elhagyták), csak hát akkor elveszik brand, a marketing meg mindennél is fontosabb. Esetleg lehetene más a neve vagy alkalmazni a "whiteface" technikát, vagy mittom én.
A film majd lesz amilyen lesz, de szegény színésznő nyilatkozatai alapján nagy valószínűséggel olyasmi lesz a végeredmény, mint a Gyűrűk Ura sorozat.
-
Ispy
veterán
válasz
stellaz #161411 üzenetére
Szerintem meg ezt nem te döntöd el, meg nem is én. Ez egy ipari termék, amit embereknek gyártanak. Akinek nincs az ízlésére az skippeli. Miért érdekes ez egyáltalán? Ha jó a film ki nem szarja le a bőrszínt, ha meg egy hulladék lehet akár falfehér is.
A kajás példád meg egy baromság, ha olyan kedvem van csirkemellből csinálom a gulyást, mert csak. Étterembe meg odaírják mi az, ha nem tetszik nem veszed meg, ha nem tetszik az étterem nem mész oda. Ettől még másnak bejöhet. Annyira vaskalaposok vagytok, hogy az elrémít, rugalmasság zéró.
-
Ijk
nagyúr
A Disney nem épp valami utolsó eldugott kis stúdió amit előásnak a gyűlölködők. (számtalan hulladék Hófehérke feldolgozás létezik, senkit nem érdekel). Gyerekek jelentős reszére hatással voltak a művek kisebb nagyobb mértékben, kb. nyugati társadalomban nem letezhetsz anélkül hogy ne ismerd mert ott van a mindennapi életben a brand. Valószínűleg az összes Disney anyagot osszeszedve a 99% min. középszerű gagyi, moziba szánt anyagokból is van jopar gyenge, de legalább egyik sem egy politikai korrekt gépen atpasszirozott remake, amit mindenképpen újra kellett mai normák szerint értelmezni.
-
mephi666
nagyúr
...jó, de ha pl el szeretnél menni valahova megenni egy jó csülkös pacalt és előre bejelentenék, hogy ez ilyen "nagyon okosan újragondolt, istentelenül gurmé finomság lesz"
...csak éppen:
- kicserélik a marhagyomort kecskeherére, a csülköt békacombra
- az őrölt paprikát kurkumára és gyömbérre
- adaléknak meg tennének bele szilvalekvárt és kovászos uborkát...akkor lehet úgy éreznéd, hogy ennek már köze nincs az eredeti recepthez és valószínű nem is fog ízleni
#161411: na, hasonló fogalmazódott meg bennünk
-
válasz
proci985 #161406 üzenetére
Ez saját megfigyelés, számomra egyre kevesebb a nézhető film. Persze lehet csak öregszem.
Meg ott van az is, amit gbors említ.
en a posztmodern muveszeti szemlelettel vagyok, egy mu megelese a mu es a megfigyelo interakcioja, maga a muvesz nem erdekes.
De így akkor a Jud Süß is lehet jó, hisz kit érdekel, hogy ki csinálta és milyen szellemben?
Meg innentől kezdve csak a szubjektum létezik. Ebből következően nem létezik az a fogalom, hogy valaki "érti" vagy "nem érti", minden csupán szubjektum kérdése, nincsenek fix objektív pontok. Maguk a művek meg kb vidámparki élménnyé válnak, magasabb jelentés nélkül.
[link] o dehogynem.
Na de itt nem is Hófehérkének hívják, hanem Szénfeketének, teljesen rendben van.
-
stellaz
veterán
Szerintem meg a film alkotója kapcsolódik a filmekhez, főleg ha az elkészült művek bizonyos tendenciákat mutatnak, ami nem igazán az alkotói szabadságot tükrözi.
Ha a disney utálat pedig létező jelenség, akkor azt érdemes kebeszélni, mert nyilván nem ok nélkül van.
A barna bőrű hófehérke herceg nélkül, aki céges vezető akar lenni az kb olyan, mint amikor olyan marhapörköltet szolgának fel az étteremben, ami csirkéből készült....
-
Ispy
veterán
válasz
stellaz #161407 üzenetére
Nézd, itt a topikban van egy szemmel látható utálat a disney meg a fszágaik miatt. Most megint megy a kommentcunami a fekete hófehérkéről, meg az egész egyfajta fehér ember jajongás, juj, nem fehér a hófehérke. Nem arról van szó,.hogy egy film jó vagy sem, mert az már el lett döntve, hogy egy szar és senki meg nem nézni. Ha láttad volna és arról menne a diszkurzus az szerintem más, mint egy prekoncepciót futtatni a bukott disney hófehérkéről, miközben még film sincs sehol. Nem azért unalmas ez, mert most te leírtad, hanem már a jó isten nem tudja hányszor futottuk meg ezt a kört korábban. Engem az sem izgatna, ha hófehérke hófehér lenne, mert ez egy 0 mese, 5 évesen volt izgi utoljára.
-
válasz
proci985 #161400 üzenetére
Összességében nem veszteséges a film. Viszont egyes piacokat nézve vegyesebb a kép: a hazai (USA) piacon várakozáson felül teljesített, Kínában lényegében totálisan megbukott (pár milliós bevétel), és általában a nemzetközi bevételek kb. összemérhetőek a hazaival, pedig egy igazi sikerfilmnél ez nem így van.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
lezso6 #161405 üzenetére
ám a jelenlegi helyzet szerintem rosszabb, mint bármikor.
es meg anekdotikus erveles is?azert en ebben annyira nem lennek biztos, bar teny, hogy a topikban a szovjet haborus propagandafilmek es az amerikai kereszteny csaladi TVfilmeknek valoszinuleg minimalis a kovetotabora. ugyanugy a Birth of a Nationnek.
muveszi szandekokkal egyebkent ovatosnak kell lenni. en a posztmodern muveszeti szemlelettel vagyok, egy mu megelese a mu es a megfigyelo interakcioja, maga a muvesz nem erdekes. a muvesz szandeka itt igazabol mindegy, sot a dadaistakkal vagyok abban a tekintetben, hogy maga a muvesz se feltetlenul erdekes (ld Duchamp es a Fountain). ugyanugy a (post)dadaistakkal vagyok olyan tekintetben, hogy a nezoben erzest kivaltani muveszeti szempontbol jo. az mas kerdes, hogy mennyire lesz kellemes ez az erzes, de nem veletlenul imadom es utalom egyszerre Noé filmjeit.
És ilyen sose volt, hogy már orwelli módon a hófehérke se fehér.
[link] o dehogynem. -
válasz
proci985 #161400 üzenetére
A náci kártya mindig hasznos szemlélető eszköz.
És ebben az esetben nem érvelési hiba. Az új Disney filmek ugyanígy propagandát tartalmaznak (kultúrharc), csak persze ez messze nem olyan káros, de lényegét tekintve ugyanaz a helyzet. És ilyen sose volt, hogy már orwelli módon a hófehérke se fehér. Persze, hulladé filmek mindig is voltak (csak legfeljebb nem emlékszünk rájuk), ám a jelenlegi helyzet szerintem rosszabb, mint bármikor.
-
válasz
proci985 #161389 üzenetére
Hát szerintem beszélhetünk bukásról adott filmnél a stúdió részéről akkor is ha nem veszteséges, de nem érte el amit akartak (meg majd elkönyvelik úgy hogy bukás legyen és még több pénzt raknak el).
Ott volt a Warcraft film, kb. 270M$-ba került mindennel együtt és világszinten hozott 439M$-t amire nem mondhatjuk azt hogy bukás, de gyakorlatilag az lett és letettek a folytatásról. -
proci985
MODERÁTOR
válasz
gbors #161402 üzenetére
Akkor felreertettem, azt hittem, itt csak a filmrol beszelsz.
Altalanos problemakrol tudok, igy ertheto
Streaming piacon alapvetoen baj van. Ahelyett, hogy az lenne, mint a zenei piacon, azaz kb minden elerheto, streaming piacon iszonyatosan fragmentalodott minden. Elerhetoseg pedig nem javul.
-
janos666
nagyúr
Nem túl jó video vélemény-sorozat, de az alapötletén elgondolkodtam, hogy én vajon emiatt éreztem-e azt a korai 20-as évemben (2010 körül), hogy "kinőttem a Star Wars-ból": The Empire Was Right (A Jedy Order egy agymosó fanatikus egyház, a Birodalom egy átlagos, tökéletlen, de alapvetően jó szándékú demokratikus hatalom, "a történelmet a győztesek írják" köntösben kiforgatva teória...). Persze ez már nagyon a másik véglet a narratívához képest, és néha viccesen erőltetett, de szerintem van benne valamennyi igazság (pl. hogy mindig a "jó fiúk" lőnek először azokra, akik annyit mondanak "Állj, tedd le a fegyvert!", parancsba kapták, hogy "ne kezdeményezz erőszakot" és ki is hagyják a lehetőséget, hogy megöljék a "jó fiút", aki az erőszakot kezdte, stb).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● A spoiler formázás használata kötelező spoileres tartalmaknál!
● A topikban tiltott a warez mindennemű formája!
● A kereshetőség érdekében lásd el #értékelés címkével a filmkritikát, ajánlást tartalmazó hozzászólásaidat!
- Samsung Galaxy S23 Ultra 5G / 8/ 256 GB / Gyári független / 12 Hó Garancia
- LG 48GQ900-B - 48" OLED - 4K 3840x2160 - 138Hz & 0.1ms - G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X270 - i5-6G I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 4th - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I 14" FHD Touch I W11 I CAM I Garancia!
- 126 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX8H) - Intel Core i9-13900HX, RTX 4080
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest