-
PROHARDVER!
A Microsoft Excel topic célja segítséget kérni és nyújtani Excellel kapcsolatos problémákra.
Kérdés felvetése előtt olvasd el, ha még nem tetted.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Delila_1
veterán
válasz motinka #7601 üzenetére
Itt nagyon meleg van. Szerintem ez praktikus, és egyszerű megoldás.
Lehet makrót is írni rá, nem nagy ügy, csak ahhoz ismernem kell az összes nevet, és a hozzájuk tartozó oszlopokat. Akkor viszont a névsor változásakor (bővülés, csökkenés), a makróban kell operálnod utólag, és a távol lévő munkatársadnak is.
Jobban jártok, ha az Excel nyújtotta lehetőséget kihasználva beviszitek a különböző nézeteket.
Programozó: hibás programok megírására és kijavítására kiképzett szakember. Többet ésszel, mint ész nélkül.
-
Delila_1
veterán
válasz motinka #7601 üzenetére
Itt a makró, elég jól látszik belőle, melyik adatokat kell átírnod. A Case utasításokból az End Select sor elé akárhány újat beszúrhatsz. Ennek alapján eldöntheted, mit akarsz később a további adatokhoz idomítani, a különböző nézeteket, vagy a makrót.
Private Sub Worksheet_Change(ByVal Target As Range)
Dim kezd As String, vég As String
If Target.Address = "$A$1" Then
Select Case Cells(1)
Case "Csaba"
kezd = "D": vég = "F": GoTo Rejt
Case "János"
kezd = "G": vég = "I": GoTo Rejt
Case "Ferenc"
kezd = "J": vég = "L": GoTo Rejt
Case "László"
kezd = "M": vég = "P": GoTo Rejt
End Select
End If
Exit Sub
Rejt:
Columns("D:O").Hidden = True
Columns(kezd & ":" & vég).Hidden = False
End SubA makrót a kérdéses laphoz kell rendelned. Lapfülön jobb klikk, Kód megjelenítése, a VB szerkesztőben jobb oldalon kapott üres lapra másold be.
Szerk.: a Columns("D:O").Hidden = True sorban a kettőspont után nem nulla van, hanem O betű, az utolsó felhasznált oszlopod betűjele.
[ Szerkesztve ]
Programozó: hibás programok megírására és kijavítására kiképzett szakember. Többet ésszel, mint ész nélkül.
-
félisten
válasz motinka #7604 üzenetére
Hali!
Az A1-ben van a lenyíló listád a nevekkel (Csaba, János, Ferenc, László)
Ha kiválasztod Csabát, akkor a D és E és F oszlopok lesznek láthatóak, a többi nem
Ha kiválasztod Jánost, akkor a G és H és I oszlopok lesznek láthatóak, a többi nem
Ha kiválasztod Ferencet, akkor a J és K és L oszlopok lesznek láthatóak, a többi nem
Ha kiválasztod Lászlót, akkor a M és N és O oszlopok lesznek láthatóak, a többi nemAmúgy pont azt csinálja, amit kértél.
Fire.
[ Szerkesztve ]
Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja. (Albert Einstein)
-
félisten
válasz Fire/SOUL/CD #7605 üzenetére
Hali!
Ja nem teljesen azt csinálja, amit kértél "Az összesnél kinyílna a teljes táblázat." kimaradt, úgy hogy Delila_1 utólagos engedélyével beleírtam azt a 2 sort a kódba.
Neked meg még annyi dolgod lesz, hogy a listában szerepeljen az Összes elem is a neveken kívül.Private Sub Worksheet_Change(ByVal Target As Range)
If Target.Address = "$A$1" Then
Select Case Cells(1)
Case "Csaba"
Case "János"
Case "Ferenc"
Case "László"
kezd = "M": vég = "P": GoTo Rejt
Case "Összes"
Columns("D:O").Hidden = False
End Select
End If
Exit Sub
Rejt:
Columns("D:O").Hidden = True
End SubFire.
Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja. (Albert Einstein)
-
motinka
tag
válasz Fire/SOUL/CD #7606 üzenetére
biztos én vagyok a béna, a lista lesz a gond megnéznétek? ide raktam:
www.hunsurf.hu/lista.xls
köszi
[ Szerkesztve ]
MoTiNka
-
Delila_1
veterán
válasz motinka #7607 üzenetére
A neveket beírtad a T oszlopba, ennek megfelelően az érvényesítés forrását így is megadhatod: =$T$1:$T$5
Még jobb, ha a Beszúrás/Név/Név megadása menüpontban meghatározol egy Nevek című területet, ami követi a sorok számának és tartalmának a változását.
Hozzáadás, fent megadod a Nevek címet, a hivatkozáshoz beírod:
=OFSZET(Munka1!$T$1;0;0;DARAB2(Munka1!T:T);1)Az érvényesítésnél a forrás ezután =Nevek
A nevek és az ÖSSZES közé nem kell üres cellát tenned, akkor nem lesz "lyuk" a legördülőben.
A névadások közül – ha csak az oszlopok rejtéséhez, felfedéséhez vitted be a neveket –, nyugodtan törölheted a nevek által meghatározott területeket.
Fire-nek igaza van, bizony kifelejtettem az összes oszlop láthatóvá tételét, pedig gondoltam rá, Tanár Úr, kérem.
Míg én fogalmaztam ezt a förmedvényt, észrevetted a hibát, azt a részt töröltem is a válaszomból.
-
félisten
válasz Delila_1 #7609 üzenetére
Hali!
Meg van még egy "hiba" benne, de ez csak akkor okozhat problémát, ha a P oszlop is felhasználásra kerül. Ha László lesz kiválasztva, akkor az MNO oszlopokat kellene csak látni, ellenben a makróban MNOP oszlopok lesznek láthatóak .
Case "László"
kezd = "M": vég = "P": GoTo RejtÉn sem figyeltem rá tegnap, de mint írtam, ez csak akkor okoz "gondot", ha a P oszlopnak is lesz funkciója, azaz pl bekerül egy újabb név és ahhoz tartozó táblzatoszlopok (PQR).
Fire.
-
Delila_1
veterán
válasz Fire/SOUL/CD #7610 üzenetére
Lesz név bőven, ahogy a névadásnál látom, ezért a Nevek-et át kellene tenni máshova. Legjobb lenne egy másik lapra árhelyezni, és annak megfelelően átírni az OFSZET-es meghatározást is.
-
félisten
válasz Delila_1 #7611 üzenetére
Hali!
Ja, gondolom letöltötted a táblázatot és abból már kitűnt, hogy számos név lesz. Ha meg így van akkor persze egyértelműen úgy célszerű megoldani a feladatot, ahogy 3 HSZ-al előbb is írtad.
Fire.
-
Delila_1
veterán
válasz motinka #7608 üzenetére
Beírom a névadás függvényét arra az esetre, ha a neveket a Munka2 lap A oszlopában sorolod fel:
=OFSZET(Munka2!$A$1;0;0;DARAB2(Munka2!$A:$A);1)
Ez "más lappra tartozik", mint a lappföldi asszony legkisebb gyermeke.
-
kissgy04
tag
Sziasztok
Segítséget szeretnék kérni az Excel 2007-tel kapcsolatban. Az alábbi két problémám van.
1. Van egy elég nagy excel táblázatom, aminek az oszlopai A-K-ig van feltöltve. A probléma, hogy a B oszlopban szereplő minden egyes cellában szereplő szó elé szóköz nélkül be kellene szúrnom, azt hogy "sh03". Manuálisan egyesével beírogatva az sh03-at természetesen meg tudom csinálni, de van erre egyszerűbb megoldás?
2. A D oszlopban szereplő egyes cella értékeit egy word doksiba kellene áttenem úgy, hogy a cellaértékek között szerepeljen az ,hogy "v."
a
b
c
da v. b v. c. v. d
Választ előre is köszönöm.
-
Delila_1
veterán
válasz kissgy04 #7614 üzenetére
Ez a kis makró megoldja a problémádat. A futtatása után az M1 cella tartalmát bemásolod a Wordbe.
Sub Cella_mod()
Dim sor As Integer
For sor = 2 To ActiveSheet.UsedRange.Rows.Count
Cells(sor, 2) = "sh03" & Cells(sor, 2)
Cells(1, 13) = Cells(1, 13) & Cells(sor, 4) & " v. "
Next
End SubA ciklust a 2. sortól indítottam, feltételezve, hogy az 1. címsor. Ha nem, a For sor=2 to...
sorban a 2-t írd át 1-re.[ Szerkesztve ]
-
Delila_1
veterán
válasz kissgy04 #7614 üzenetére
A D oszlop módosított adatai a "látvány" szerint egy sorban vannak. Ha soronként akarod a v.-t az egyes cellák mellé tenni, és a teljes módosított oszlopot szerepeltetnéd a Word-ben, ilyen legyen a makró:
Sub Cella_mod()
Dim sor As Integer
For sor = 2 To ActiveSheet.UsedRange.Rows.Count
Cells(sor, 2) = "sh03" & Cells(sor, 2)
Cells(sor, 14) = Cells(sor, 4) & " v."
Next
End SubEzután kijelölöd az N oszlop adatait, és áthúzod a Wordbe. Az Excelben változatlan marad a D oszlop.
-
Nowhere
tag
Sziasztok!
Excelben a munkalapok (sheetek) neveit meg lehet változtatni ugye könnyen, ha belekattintunk. Viszont erre a szerkesztésre nincs billentyű kombináció esetleg? Köszönöm!
-
félisten
-
kzs
tag
Sziasztok!
Bizonyos Pivot tablakat ugy epitunk fel, hogy a forrasfajlban kulon oszlopban levo cikkszam + cikkszamleirast egymas melle huzzuk, igy a Pivotban is egymas mellett vannak (egy sorban) - es az adatok termeszetesen a kulon Data mezoben.
Namost, Excel 2007-ben nem tudom, hogyan kell ezt megcsinalni. En 2003-at hasznalok, de vannak mar olyan kollegak, akik 2007-et... csak mindig engem hivnak segiteni :-)
Ötletek?
Köszi,
kzs -
félisten
Hali!
Értem mi a probléma, de nem tudom az okát. Annyit javasolhatok(ha 2003-asban meg tudtad oldani), hogy a 2007-es excelben jobb egér a kimutatáson/Kimutatás beállításai/Megjelenítés fül/Klasszikus kimutatáselrendezés.
Így a 2003-as excelhez hasonlatosan kezelheted a kimutatást és talán így sikerül megoldani a problémát.
Fire.
[ Szerkesztve ]
-
Delila_1
veterán
válasz motinka #7631 üzenetére
Több dolgot kellett átírni benne. A Select Case sorban most már nem az A1-et [cells(1)], hanem a B5 cellát [cells(5,2)] kell figyeltetni.
Az ÖSSZESnél sem írhatsz XX oszlopot. A kiterjesztésből gondolom, hogy a 2007-es verziónál előbbit használsz, ahol az utolsó oszlop az IV.
A fentieket kijavítva:Private Sub Worksheet_Change(ByVal Target As Range)
If Target.Address = "$B$5" Then
Select Case Cells(5, 2)
Case "CSABA"
Case "JÁNOS"
Case "FERENC"
Case "LÁSZLÓ"
kezd = "M": vég = "O": GoTo Rejt
Case "TIBOR"
kezd = "P": vég = "R": GoTo Rejt
Case "ÖSSZES"
Columns("D:IV").Hidden = False
End Select
End If
Exit Sub
Rejt:
Columns("D:IV").Hidden = True
End SubProgramozó: hibás programok megírására és kijavítására kiképzett szakember. Többet ésszel, mint ész nélkül.
-
-
kzs
tag
válasz Fire/SOUL/CD #7630 üzenetére
És működik! :-)
Köszönöm a segitséget -
Delila_1
veterán
válasz motinka #7635 üzenetére
Az első paraméter a sort, a második az oszlopot adja, ezért nem cserélhető fel – büntetlenül.
Miután elküldtem a tabulálásról szóló üzenetet, észrevettem, hogy én sem adtam rendes formát. Pl. az If - End if pároson belül minden sornak 1 tabulátorral jobbra kellene lennie a jelenlegihez képest, és a Select Case - End Select közöttieknek is.
-
motinka
tag
Egy újabb fejtörő nekem, amin nem jutottam túl, de a biztosan itt kapok rá megoldást:
a SZUMHA függvényt használltam:
=SZUMHA($Q$10:$Q$2000;$O2;$M$10:$M$2000)+SZUMHA($R$10:$R$2000;$O2;$M$10:$M$2000)
tehát amennyiben a Q10-2000 és z R10-2000 cellákban talál O2-t, akkor az M10-2000 cellákból gyűjtse ki.
ez működik is, de lenne benn egy csavar:
mindezt csak akkor tegye ha az A10-2000 cellákban talál S1-et.
na itt elbuktamTalán érthető mit is szeretnék.
MoTiNka
-
félisten
válasz motinka #7639 üzenetére
Hali!
=HA(DARABTELI(A10:A2000;S1)>0;SZUMHA($Q$10:$Q$2000;$O2;$M$10:$M$2000)+SZUMHA($R$10:$R$2000;$O2;$M$10:$M$2000))
A SZUMHA-s képletsorozatot nem ellenőriztem, tehát úgy vettem, hogy valóban azt csinálja, amit szerettél volna.
Fire.
[ Szerkesztve ]
-
motinka
tag
válasz Fire/SOUL/CD #7640 üzenetére
köszi,
valami nem jó, lehet hogy az én képletemben?
most "tömbösítettem" az adatokat talán így 1xűbbtehát az alábbi tömbök vannak:
- "DATE" egy oszlopból áll a sorokban dátumok
- "TCH" egy oszlopból áll és a sorokban nevek
- "TCH1" egy oszlopból áll és a sorokban nevek
- "UNIT" egy oszlopból áll és a sorokban számokegy részt azt szerettem volna hogy ha megadok az O2 cellában egy nevet, akkor
a TCH tömbben ilyet talál a vele egysorban levő UNIT-okat összeadja
=SZUMHA(TCH;$O2;UNIT) ez működik is.
Ha azt szeretném hogy ne csak aTCH hanem a TCH1tömmben is figyeljen, akkor a követzkezőfüggvénnyel ez is megy, de nem tudom lehet-e ezen egyszerűsíteni ?( a TCH:TCH1 nemjó eredményt ad)
=SZUMHA(TCH;$O4;UNIT)+SZUMHA(TCH1;$O4;UNIT)Na most jön amire nem tudom a megoldást és az sem működik amit küldtél:
az előzőeket tovább kellene szűrni - dátum szerint-, mégpedig ha megadok egy dátumot az S1 cellában, akkor nézze meg a DATE tömböt és ahol ezt a dátumot találja csak azokat vegye filyelembe a SZUMHA függvényben.
Talán most érthetőbb volt.
köszi előre is.
MoTiNka
-
Delila_1
veterán
válasz motinka #7641 üzenetére
Egyszerűbb lenne a Szorzatösszeg függvénnyel.
A feltételek a G1:I1 tartományban vannak.
A szorzatösszeg első paraméterében a *-okkal ÉS-ként összefűzi a feltételeket, a második (a ; utáni) paraméter az összeg tartomány.3-nál jóval több feltételt adhatsz meg, 8-ig biztosan működik, addig próbáltam ki.
A mellékelt ábra tartományai helyett beírhatod a névvel ellátott tartományaidat.Programozó: hibás programok megírására és kijavítására kiképzett szakember. Többet ésszel, mint ész nélkül.
-
félisten
válasz motinka #7643 üzenetére
Hali!
Először is a UNIT tartomány "mérete" nem megfelelő, nem azonos a többi tartomány méretével, ennél a feladatnál ez alapvető, ellenkező esetben nem fog működni, amit írok.
Ez jelenleg hibás: =JÚLIUS!$M$11:$M$2000
A 2000-et átírni 2001-re, mert a többi használt tartománynak is a 2001. az utolsó sora.Ha ez megvolt, akkor meg valahova:
=SZUMHATÖBB(UNIT;TCH;$O3;TCH1;$O6;DATE;"07.05")
Itt direkt úgy adtam meg a feltételeket ($O3,$O6,"07.05"), hogy legyen a 3 feltételnek megfelelő sor, és tudd ellenőrizni, hogy működik fenti képlet.
(Mert ennek (is) működnie kell, persze ha azóta nem módosítottad az Excel táblát a linkelthez képest.)Fire.
[ Szerkesztve ]
-
Delila_1
veterán
válasz Fire/SOUL/CD #7645 üzenetére
A 2003 nem ismeri a szumhatöbb függvényt.
-
félisten
válasz Delila_1 #7648 üzenetére
Hali!
Lehet átsiklottam felette, de nem írta, hogy konkrétan 2003-ast használ.A xls kiterjesztés sem mérvadó, mert azt lehet 2007/2010-el is csinálni, illetve a képek a táblázatról sem adtak támpontot, mert ha valaki XP alatt használja a 2007/2010-et, akkor a táblázatok is úgy néznek ki, mint a 2003-asban.
Amúgy persze valóban nincs szumhatöbb 2003-ban, de 2010-ben járunk, azt hiszem haladni kellene a korral, és ha tetszik, ha nem át kell állni magasabb verzióra. Tudom, először nehéz, furcsa, mert azért a 2003 és a 2007 közt nagy különbségek vannak, de ha azt valaki megteszi, akkor a 2010-es már teljesen ismerős lesz neki.
"Sajnos" ez van...Fire.
-
Delila_1
veterán
válasz Fire/SOUL/CD #7649 üzenetére
Lelkes szószólója vagy a magasabb verziók alkalmazásának. Egy dologról azonban megfeledkezel. Az újabb verziókat úgy fejlesztik ki, hogy a felhasználónak minden alkalommal bővítenie kelljen a hardverét.
Valaki, aki számítástechnikai termékek forgalmazásával foglalkozik, kért tőlem egy programot. A feladat az volt, hogy a 12-14 xls-be, csv-be letöltött, eltérő struktúrájú árlistát egy fájlban, azonos küllemmel jelenítsen meg.
Minden árjegyzékből törölni kellett sorokat más-más szempont szerint. A törlések után a változó tartalmú árjegyzékek összesítése után 20-25.000 sor került az új fájlba.
Mivel két helyen, két gépen dolgozik, 2003-ban, és 2007-ben is meg kellett írni. Kiváncsiságból tettem bele két sort, ami a makró elején, és végén beteszi egy-egy cellába az aktuális időt, és ezekből kiszámoltam a futás időtartamát.
Az én gyenge izomzatú gépemen és az övén a 2003-as verziós csaknem azonos ideig futott, de a 2007-es nála 1,5, nálam 28 percig tartott (gutaütés kerülgetett a tesztelés alatt).
Volt egy 12,5 megás fájl is az árlisták közöt, amit a 2007 alatt meg sem tudtam nyitni, előbb felére kellett csökkenteni a rekordok számát.Hát ez még hozzátartozik a modernizáláshoz.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Milyen légkondit a lakásba?
- 3D nyomtatás
- Bitcoin, Tesla: az egeken a befektetők reményei, Musk a Trump-kormányba kerül
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Minden ami hőszivattyú
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- PlayStation 5
- Robotporszívók
- További aktív témák...
- Game Pass Ultimate előfizetések 1 - 19 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN! AKCIÓ!
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - 2990 Ft-tól!
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office OEM/Retail kulcsok
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs