Hirdetés
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Samsung LCD és LED TV-k
- TCL LCD és LED TV-k
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Projektor topic
- Androidos fejegységek
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
-
PROHARDVER!
A Microsoft Excel topic célja segítséget kérni és nyújtani Excellel kapcsolatos problémákra.
Kérdés felvetése előtt olvasd el, ha még nem tetted.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Delila_1
veterán
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Köszönöm.
Lusta voltam visszalapozni, megkeresni, hogy Mr.Nagy melyik verziót használja, ezért 2003-ban próbáltam ki.
Nézd már meg, hogy egy kimutatáson belül is működik-e. Én abban próbáltam. -
mr.nagy
tag
Sziasztok!
Ismét egy kis segítséget kérnék! Van egy pivot tábla melyet feltételes formázással kellene ellátnom. Mégpedig ha a H oszlopban lévő adat kisebb mint a J oszlopban lévő akkor valamelyik oszlopban a cella hátterét szinezze pirosra. A dolgot még az is bonyolítja, hogy mindkettőben előfordulhat 0 érték és a sorok száma is változó. Megpróbáltam simán csak feltételes formázással megadni, hogy ha H kisebb mint J aakor piros legyen a háttér, de összevissza szinezett.
Köszönöm!
-
Surfym@n
senior tag
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
bocs, ha rosszul fogalmaztam,
a tartományelnevezéses módszer tényleg jó módszer a legördülő listás problémára.

-
-
Surfym@n
senior tag
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
szóval sikerült, köszönöm...
s még füzetvédelem sem kell hozzá (egy munkalap van csak)
-
-
Surfym@n
senior tag
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Persze hogy természetes

csak én hüle, olvasni tudok, értelmezni nem (pipát hozzáadni vagy elvenni sorrok elől, mit jelent...)

-
-
Robb202
tag
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
köszönöm a segítségedet. Elnevezéssel sikerült hivatkozni rá. Úgy látszik, hogy a frissebb Excelek ismerik az eljárást.
Még annyit szeretnék kérdezni, bár tudom szőrszálhasogatás de hátha ez is megoldható.
A másik munkalapon amire hivatkoztam ott az adott cellákhoz megjegyzések vannak fűzve. A megjegyzés színéhez pedig betallóztam egy képet, mert csak így tudtam cellához képet rendelni.
Azon a munkalapon ahol a legördülő menüt létrehoztam sikeresen választhatok is a listából, de sajnos a megjegyzéseket nem viszi át. Ezeket akkor nem lehet áthozni sehogy sem ugye?
Még annyi, hogy Excel 2007 / 2010-ben esetleg van arra natívban mód, hogy egy cellába képet tudjál tenni és azt az Excel olyan kicsire méretezze amekkorára a cellát felnagyítod?
Ezt már régóta hiányolom. Remélem a 2010-ben van már ilyen funkció?
Ha igen megmutatnátok egy screenshottal?
előre is köszönöm
-
Surfym@n
senior tag
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Nem nyert matricát sajnos...
-
válasz
Surfym@n
üzenetére
Hali!
Akkor estleg így
1. Egész munkalap kijelöl/jobb egér/cellaformázás/védelem fül Zárolt elől pipa kiszed
2. Elrejteni kívánt oszlop kijelöljobb egér/cellaformázás/védelem fül Zárolt elé pipa betesz
3. Oszlop elrejt
4. Korrktúra/Változások csoprt/lapvédelem, a megjelenő ablakban a zárolt cellák kijelölése elől pipa kiszedPersze ez nem biztos, hogy számodra megfelelő megoldás, de hátha.

Fire.
-
Surfym@n
senior tag
válasz
Delila_1
üzenetére
Ez már megtörtént...

De ettől függetlenül a feloldás parancs aktív marad...ideiglenesen azt csináltam, hogy az elrejtendő cellákat elküldtem az utolsó oszlopokba (oda a világvégére...
)A rájuk hiv.-ó képletek pedig úgyse láccódnak.
Egy hátránya van csak...kicsit növeli a fájlméretet...
-
Surfym@n
senior tag
Sziasztok
Hogyan lehet azt elérni, hogy a levédett munkalapon a rejtett oszlopokat felfedés paranccsal ne lehessen előhozni?
-
válasz
Delila_1
üzenetére
Hali!
Excel 2007/2010-nél az első megoldás is jó. Épp azért írtam le a tartomány "elnevezős" módszert, mert arra gondoltam, hogy hátha a 2003-ban csak úgy szuperál. Kösz az infót!
Fire.
UI: Az meg hogy mi van a súgóban, bizonyos fokig lényegtelen, pontosabban nem feltétlenül csak és kizárólag az a megoldás/lehetőség.
Excel 2007 Súgója a legördülő lista létrehozásával kapcsolatban![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
(Szóval itt már csak javasolja, hogy célszerűbb elnevezni a tartományt, de nem kötelező) -
Delila_1
veterán
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
A második a helyes megoldás.
A súgó ezt írja másik lapon szereplő lista alkalmazásáról az érvényesítésnél:
"Ha másik munkalapot szeretne használni, írja be a listaelemeket a kívánt munkalapra, majd adjon nevet a listának."Amennyiben a név megadása egy teljes oszlopra vonatkozik (pl. A:A), akkor az érvényesítésben megjelenő adatok követik az idővel bővülő listát. Csökkenésre ez nem igaz, a törölt elemek helyén üres sor jelenik meg. Ehelyett a névadásnál érdemes egy OFSZET függvénnyel kijelölni a megjelenítendő adatokat.
-
válasz
Robb202
üzenetére
Hali!
Nem csak Te vagy meglepődve, mert hogy annak működnie kellene

[Munka1-en a legördülő, Munka2 A1 : A10 az adatok]
A cella/adat-tartománynak lehet nevet is adni(kijelölöd pl A1 : A10 cellákat és elnevezed pl UBUL-nak).
Az érvényesítésénél nem =Munka2!$A$1 : $A$10-ként hivatkozol rá, hanem =UBUL-ként.
Természetesen ez sem valószínű, hogy megoldja a problémád, de egy próbát megér.Fire.
-
Robb202
tag
Egy olyan kérdésem lenne, hogy legördülő listát szeretnék létrehozni Excel 2003-ban de az adatokat egy másik munkalapról szeretném bekérni de a következő hibába ütközök:
adatok - érvénynesítés itt kiválasztom a listát (de tökmindegy mert az egyéni-re sem jó:
=raktár!$D$2:$D$5
Azt írja hogy nem lehet más munkalapra hivatkozni. Ezen meglepődtem mert az OO ezt simán tudja. Vagy csak az MS office-ban kell másképp csinálni?
-
ulrik19
tag
válasz
Delila_1
üzenetére
de csak Neked, egy elegánsabb megoldás

CSE képlet, tehát a beírása után nem simán enter, hanem Ctrl + shift + entert kell ütni!
(minden módosítás után)=MIN(HA(C2<A1:A6;A1:A6;999))
ebben a képletben: C2-ben van a vizsgálandó érték, amit nézünk, hova esik
A1:A6 tartományban az értékhatárok. (jelen esetben én csak 6 értéket néztem)a 999 egy kellően nagy szám, ami minden lehetséges értéknél nagyobb. ha a C2 nagyobb, mint a megadott számok legnagyobbika, akkor ezt az értéket fogja visszaadni (mert ugye nála nagyobbat nem találhat "magától" a képlet)
UFF
-
ulrik19
tag
válasz
Delila_1
üzenetére
jaja, most próbálgatom: mindig a nála kisebb értéket.
de no problem:
A oszlopban a lent is írt határértékek egymás alatt (0 - 1,2 - 1,4 - 1,8 stb.)
B oszlopban ugyanezek de egy sorral feljebb tolva (1,2 - 1,4 - 1,8 - 2,8 stb.)majd =fkeres(mit, A1:B10, 2, IGAZ)
(a második oszlopban így a jó érték lesz a csúsztatás miatt. Persze oda sem kell begépelni az értékeket, hanem pl. B3 cellába. =A4 stb. megoldja automatikusan) -
-
Delila_1
veterán
válasz
Surfym@n
üzenetére
Idézet a súgóból:
"Ha az egyezés_típus értéke -1, akkor a HOL.VAN azt a legkisebb értéket keresi meg, amely egyenlő vagy nagyobb, mint a keresési_érték. A táblának csökkenő sorrendben rendezettnek kell lennie: IGAZ, HAMIS, Z-A, ..., 2, 1, 0, -1, -2,... stb."
A HOL.VAN függvény azt a sorszámot adja vissza, ahol a (minta szerint A1:A10) tartományban megtalálta a keresett értéket.
Az =INDIREKT(C10) függvény a C10 cella értékét adja vissza, az =INDIREKT(A3) az A3 celláét. A #6250-ben leírt függvényben az "A" adja az oszlop betűjelét, a HOL.VAN függvény a sorszámot. -
Surfym@n
senior tag
válasz
Delila_1
üzenetére
Kiegészíteném még annyival, hogy ez a történet tökéletesen működik külön lapon.
Mi a helyzet akkor, ha egy adott lapon, minden más mellett szeretném én ezt alkalmazni, mikor a tábla, s a keresett érték máshol helyezkedik el?
A cellaértékeken kívül mit kell még módosítani ilyenkor? -
Nowhere
tag
Sziasztok!
A helyzet a következő: volt excel 2003 a gépemen, teleíptve lett ezzel párhuzamosan a 2007. Tehát most mindkettő itt van a gépemen. Az xls-ekre hozzátársítottam az xls.-eket, mert 2003-mat szeretnék a továbbiakban is használni. Azóta ha két külön xls-t nyitok meg a másodiknál feljön egy ablak ami közli, hogy a Personal.xls-em foglalt (olvasás/értesítés/mégse). Valahogy meg lehet oldani, hogy ez a dolog ne jöjjön elő, hanem normálisan is tudjam használni a 2003-mat, a 2007 leszedése nélkül?
Köszönöm!
-
Surfym@n
senior tag
Sziasztok,
A következőhöz kérem segítségeteket:
Adott egy számsor:
1,2
1,4
1,8
2,8
4
5,6
8
11
16
22Hogyan tudom egy tetszőleges (1től - 22ig) számhoz hozzárendelni a számsorból a nála nagyobb értéket. pl.: 1,5 -> 1,8; 6 -> 8
Előre is köszönöm!
-
ulrik19
tag
válasz
total90
üzenetére
Szia!
A $ jel rögzíti azt az elemet, ami ELÉ teszed. Jelen esetben az oszlopot. Ennek csak és kizárólag a képlet másolásakor van jelentősége. Ha lefelé másolod, akkor nem fogsz észrevenni különbséget, hiszen eleve nem változtatnál a hivatkozás oszlopjellemzőjén. Viszont ha jobbra (vízszintesen) másolod, akkor az A1 esetén az oszlopnév is változna, míg $A1 esetén nem.
Kerekítés: egyrészt az a kérdés, hogy elegendő látni a két tizedesjegyet, vagy valóban két tizedesjegyű számokat szeretnél odahelyezni. Első esetben elegendő a cellaformázással átállítani, a második esetben pedig egy kerekítőfüggvényt kell a képletbe tenni.
Végül: én a helyedben nem A1/270 formában írnám meg a képletet, hanem B1/$D$1, ahol a D1-es cellába beírom az aktuális EUR-árfolyamot. (a $ jelekkel rögzítem a helyét, akármilyen irányba másolom, mindig erre a cellára fog hivatkozni). Mert ha változik az árfolyam, elegendő egy cella értékét átírni, és mindenhol frissülnek az adatok.
-
Szasztok!
Van egy árlistám, amiben forintban vannak megadva az értékek és euróra kell átalakítanom. Ezt nem tudtam, de kaptam 2 tippet, pl.:
=A1/270 (az A1 csak példa, oda a megfelelő oszlop és sor jelölése kerül)
=$A1/270
Az a helyzet, hogy én semmi különbséget nem veszek észre az egyik a sima és a $-al jelölt verzió között. Van egyáltalán?
A másik kérdésem az lenne, hogy ezzel a kóddal elég sok tizedest kapok. Azt meg lehet oldani, hogy a tizedes vessző után csak 2 tizedes legyen? Ha igen, akkor hogyan? -
ulrik19
tag
válasz
mr.nagy
üzenetére
Csinálsz egy "végeredmény" táblát, amiben benne vannak a plusz oszlopok is (gondolom megbújik benne szinte valamennyi oszlop a kimutatásból)
A sorok száma ezek szerint változó, de nem is lényeges.
Az átszívandó oszlopokra tudsz hivatkozni: pl. =adattabla!A5 (ha a kimutatás az adattabla nevű sheeten van, és az A oszlop adata kell, ami az 5-ös sortól indul)
Amikor a képletet lefelé másolod, a következő adatsort veszi a kimutatásból.
Minden egyes oszlopnál ezt beállítod, köztük simán lehet olyan oszlop, amit Te töltögetsz.
-
mr.nagy
tag
válasz
ulrik19
üzenetére
Köszönöm! A sorok száma változó, de az oszlopok mindíg ugyanazok.
A jobb érthetőség kedvéért:
Mondjuk, hogy az oszlopokban forgalom és készlet adatok vannnak üzletenként. Nekem ehhez kellene még egy oszlop, hogy beírjam a rendelési javaslatot. Ugyanakkor ha egy hét múlva újból frissítésre kerülnek az adatok akkor már nem biztos, hogy ugyan annak az üzletnek teszek javaslatot vagy sem, az adatoktól függően. -
ulrik19
tag
válasz
mr.nagy
üzenetére
Szia, ha nem változik a kimutatástábla szerkezete (sorok és oszlopok száma), akkor simán tudsz az adott cellára hivatkozni máshol (pl. =F8)
Persze akkor is tudsz hivatkozni bármelyik adatra ilyen formában, ha változik a tábla szerkezete, de akkor nyomok kell követni a változást.
Egyébként van olyan fajta linkelési (adatkinyerési) mód, amikor nem a konkrét cellára hivatkozol, hanem magára az adatra (melyik adatsor, vagyis hónap, melyik oszlopadata), ezáltal ha változik a megjelenítési helye, akkor is tudja kezelni.
De először tudni kell, hogy mennyire változó a tábla.
-
mr.nagy
tag
Sziasztok!
"Az excelben a kimutatás adatai közvetlenül nem módosíthatók, ehelyett a forrásadatokat kell módosítani, majd frissíteni kell a kimutatást."
Nekem viszont arra lenne szükségem, hogy a kimutatás oszlopaiban található adatok mellé új adatokat tudjak beírni, de ugyanakkor a kimutatás frissíthető maradjon (annak amit én beirok mellé nem kell frissülnie, csak az alap forrásadatoknak).Ha ezt egyszer kellene megcsinálni nem lenne gond, de ezt heti rendszerességgel és több ezer soros kimutatásban kell megcsinálni. Tudtok erre valami megoldást?

Tehát a példa kimutatásban minden összesen oszlop után be kellene szúrnom még egy oszlopot és oda adatokat beírni. -
Cuci3
tag
válasz
istván-árvai
üzenetére
Feltételes formázással. Megadsz neki egy alapszínt, Feltételes formázás. Választod a képlet értékét, képletnek meg beírod ezt: =SZÁM(A$1$) - bármilyen cella használható. A formátumban meg beállítod a szükséges dolgot.
Persze a dollárjeleket ki kell szedni, ha egyszerre több cellára akarod megcsinálni. -
istván-árvai
csendes tag
Sziasztok!
Lenne egy feladat,melyhez szükségem lenne egy kis segíségre
! Hátha tud valaki segíteni.
Excel file-ban szeretném, ha egy cella rendelkezzen egy alap színnel (mondjuk sárga), mely ha értéket kap a háttérszíne megváltozik (mondjuk zöldre), és vissza ha újból üres lesz.
Próbáltam kontárkodni makróval, de nem hozott eredményt...
Szerintetek hogy lenne ez lehetséges?
Előre is köszi a segítséget...

-
Delila_1
veterán
-
gabranek
senior tag
sziasztok!
az alábbi probléma megoldásában szeretném kérni a segítségeteket:Az "A" oszlopom valahogy így néz ki kb. 20.000 soron keresztül:
FO-0000xxxyyy
FO-000xyxxxyy
FO-00000xyyyxna én le szeretném vágni az A oszlop celláiban az első 3 karaktert (FO-). Ezt meg tudom oldani valahogy egyszerűen? Mivel egyenként nem nagy kedvem van megcsinálni

-
mrmrg
tag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni.
Van egy táblázatom, mondjuk 9*20 cella.
Ha azt szeretném elérni hogy minden cella értéke 15%-val megnövekedjen,
hogy tudom ezt elérni? ( nem kézzel átirogatni
)
Szóval milyen módon tudnám egy táblázat minden értékét 15%kal megnövelni?Köszönöm előre is!
Üdv
-
Lehdog
csendes tag
Sziasztok! A kérdésem az lenne, hogy meg lehet azt oldani, hogy egyszerre tudjam formázni a táblázatom összes megjegyzését?

Előre is köszönöm a segítséget! -
Joe bácsi
őstag
Win 7 van fent és lejött egy olyan frissítés a gépre, ami minden MS Office alkalmazás indítása előtt kiírja angolul, h. nem annyira eredeti az office-om.

Hogy tudnám azt a frissítést leszedni, h. nem rinyáljon minden office indítás előtt? -
Delila_1
veterán
Tömbnél hosszan lehet legírni a folyamatot, de néhány kattintással megoldható.
Elkészítettem 3 oszlopra egyenként a 3 kimutatást, mindenhol 2 oszlopom lett, ahol az első magát a számot, a másik a hozzá tartozó darabszámot tartalmazza.
A 3 kimutatás 2-2 oszlopát egymás alá másoltam értékként egy lap D-E oszlopába, D2-től kezdődően (az első sorba címet írtam), rendeztem az adatokat a D oszlop szerint emelkedő sorrendbe. F2 képlete: =D2, F3 képlete: =HA(D3=D2;F2+E3;E3). Ezt lemásoltam, a képletek helyére bemásoltam az értéküket (irányított beillesztés).
Rendeztem az adatokat. Első kulcs a D oszlop emelkedő, második az F oszlop, csökkenő sorrend.
Tettem a D oszlopra egy irányított szűrőt, más helyre, csak az egyedi rekordokat jelenítse meg, más helyre másolja, nálam a H1-be. Az I2 képlete: =FKERES(H2;D:F;3;0)
Most már csak a H:I területet kell rendezni az I szerint csökkenő sorrendbe.
Új hozzászólás Aktív témák
- Lenovo T450s notebookok - 14", i5-i7, 4-12GB RAM, eu vil.bill, számla, gar
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ultra 7 265KF 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Green -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3835
- magyar billentyűzet - 136 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - i9-14900HX, RTX 4080 - 4 ÉV GARANCIA!
- ÚJ! 32GB (2x16GB) Kingston DDR5 5600MT/s RAM készlet Bontatlan
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

)

)

! Hátha tud valaki segíteni.

Fferi50