- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Az NVIDIA ipari AI-felhőt épít a németeknek, együtt az OpenAI és a Google
- Két új Ryzen közül választhatnak a kézikonzolok
-
PROHARDVER!
A Microsoft Excel topic célja segítséget kérni és nyújtani Excellel kapcsolatos problémákra.
Kérdés felvetése előtt olvasd el, ha még nem tetted.
Új hozzászólás Aktív témák
-
andreas49
senior tag
válasz
Fferi50 #52396 üzenetére
Új munkafüzetbe kerüljön az összes évszámomként munkalap (1 munkalap =1 évszám. Az új munkafüzet neve: első dátum-utolsó dátum (pl. 1968-2023.xlsx)
Az 'A' oszlopban vannak az évszámok 1968-2023 között növekvő sorrendben
Minden másolt munkalap kap egy évszám nevet.
A többi fájl 1 'kaptafa' alapon fog készülni külön munkafüzetbe -
-
Delila_1
veterán
válasz
andreas49 #52394 üzenetére
Megnyitod az első nagy fájlt. Felveszel egy változót a füzet nevével.
Rendezed a tartományt az évszám szerint. Evszam változót veszel fel. Az első évszám az oszlopban.
Kijelölöd a másolandó tartományt –első sor=Match(Evszam, columns(1),0) , utolsó sor= Match(Evszam, columns(1),1)
.
Innen lesz az ismétlés
Megnyitod a füzetet, ahova másolni akarod külön lapokra az évszám szerinti adatokat. Ellenőrzöd, hogy van-e már Evszam nevű lap.
Dim WS As Workbook, Evszam As String
Evszam = "2024" ’az oszlopban lévő első évszám
On Error Resume Next
Set WS = Sheets(Evszam)
If Err.Number = 9 Then
Sheets.Add.Name = Evszam
Else
Sheets(Evszam).Select
End If
On Error GoTo 0
Kikeresed az első üres sort, beilleszted a tartományt.
Eddig
Vissza az első nagy fájlba, megadod a következő évszámot – ennek asora=range(„A” & Match(Evszam, columns(1),1)+1
. Ezt az értéket adod meg új évszámként.Vajh' mennyire követhető ez?
-
andreas49
senior tag
Sziasztok,
VBA írásba kérek segítséget, melyet előre is köszönök:
Van több nagyméretű Excel fájlom, amit külön munkafüzet munkalapjaira szeretnék átmásoltatni VBA-val. A forrásfájl 'A:AG' oszlop szerkezetű, az 'A' oszlop szerint kellene a különböző munkalapokat egy munkafüzetbe létrehozni. Itt évszámok vannak, évszámonként eltérő (3-5 ezer sor) sor. -
VGYke
addikt
Sziasztok! Ha egy excel általam írt makrót tartalmaz és elmentem az OneDrive tárhelyemre majd megosztom, ha más a megosztási link birtokában böngészőből megnyitja a táblázatot, nem fog futni a makró?
Vagy van ennek is egy trükkje hogy fusson? -
Delila_1
veterán
Kijelölöd a tartományt. A példámban ez a tartomány az
A1:A1000
.
Feltételes formázás, Új szabály, A formázandó cellák kijelölése képlettel (kicsit lüke meghatározás, kijelölés helyett meghatározást írtam volna). A képletet Az értékek formázása, ha ez a képlet igaz rovatba írd be, majd add meg a formátumot, például egy feltűnő kitöltést. -
-
andreas49
senior tag
válasz
Fferi50 #52386 üzenetére
Amint megnyílik a fájl, látom az első 200 sor előképét, majd kiválasztom a 'Letöltés hely' funkciót, amikor betölti a teljes *.csv fájlt, ez a *CSV fájl ~35 Mb. Megvan ennek a szétdarabolt változata is mintegy 55 db csv fájl. Most nemrég ezeket vittem be egyesével, ahol nem kaptam hibaüzenetet.
Kiegészítés:
a hibás fájl: 108837 sor
az egyenkénti: 108981 sor -
andreas49
senior tag
Sziasztok,
*.csv fájl beolvasása után pl. 49 db hibát jelez, a fájl ~190e soros. Miként lehet megállapítani, hogy mi és hol a hiba? Segítséget köszi előre is. -
Sziasztok!
Egy kis alap segítséget kérnék
TÖbb ezer soros excelt csinálok és egy adott oszlopban mindig különböző szövegeket írok mely 2-3 szavasak. Viszont sok ugyanolyan van és nem szabad, hogy ugyanaz legyen. Ezért mindig felcserélem a szavakat.Most is mikor elkezdek egy új sort gépelni már elkezdi jelezni, hogy van olyan. Viszont nem az egész oszlopból. Csak azok közül jelzi amit már utólag éppen aktuálisan írok mondjuk 20 sorral feljebb.
Hogy tudom elérni, hogy az excel figyelje az egész oszlopot és véletlenül se legyen ismétlődés?
Köszönöm előre is
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
the radish #52377 üzenetére
Szia!
Még annyit az előző makrókhoz, hogy a 4 jegyű irányítószám + vessző + egy szóköz miatt az első makróban Mid(cl.value,7) kell, a második makróban pedig Replace(A1,1,6,"""").
Sajnos nem számoltam utána, közben jutott eszembe.
Üdv. -
Fferi50
Topikgazda
válasz
the radish #52377 üzenetére
Szia!
Nincs mese, akkor bonyolultabb egy nagyon picit:Sub cserelo1()
Dim cl As Range
For Each cl In Range("A1:A30000")
cl.Value = Mid(cl.Value, 5)
Next
End Sub
Sajnos végig kell menni cellánként.
Vagy segédoszlop kell hozzá (itt a B oszlop):Sub cserelo2()
With Range("B1:B30000")
.Formula = "= Replace(A1, 1, 5, """")"
.Offset(0, -1).Value = .Value
.Clear
End With
'B helyére írd a saját segédoszlopod. A makró után a segédoszlop üres lesz.
End Sub
Üdv. -
the radish
senior tag
válasz
the radish #52376 üzenetére
Range("A1:A30000") = Left(Range("A1"), 5)
Eredmény: 3300 (az "Eger" tűnt el)Range("A1:A30000").Replace What:="????,?", Replacement:=""
Ez valóban jó lenne, de írtad is bukót, van, ahol található még vessző és onnan is levág -4 karaktert -
Fferi50
Topikgazda
válasz
the radish #52372 üzenetére
Szia!
Próbáld így:Range("A1:A30000").Replace What:="?????", Replacement:=""
Üdv. -
Delila_1
veterán
válasz
the radish #52372 üzenetére
Range("A1:A30000") = Left(Range("A1"), 5)
-
the radish
senior tag
Sziasztok!
A1 pl.:
3300, Eger"A" oszlopból szeretném az iránytószámokat + a vesző után az első szóközt törölni makróval, de már az elején elakadtam:
Range("A1:A30000").Replace What:=NumberFormat = "####", Replacement:=""
Segítségeteket előre is köszönöm!
-
Lokids
addikt
válasz
Fferi50 #52366 üzenetére
Tényleg? Amióta használom azóta először mindig létrehoztam egy új WB-t majd másoltam bele. Erről nem tudtam.
Amúgy count 3-at (WB) ad vissza, ami helyes. A makró excel, a bemeneti adatokat tartalmazó excel és a létrehozott kimenet.
A makróban futás közben a változó a jó értéket tartalmazza (kiterjesztés nélküli név). -
Fferi50
Topikgazda
válasz
Lokids #52364 üzenetére
Szia!
Mit tartalmaz az Output_F_Name változód?
Ha a VBA nézet Immediate nézetben megnézed, hány munkafüzetet látsz aktívnak (? Workbooks.Count)
Az Out of Range üzenet azt jelenti, hogy nincs olyan nevű munkafüzeted az alkalmazásban.
Hány Excel alkalmazást látsz megnyitva?
Üdv. -
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
Lokids #52361 üzenetére
Szia!
Mi lenne, ha előbb másolnád a munkalapot - ami létrehoz egy új munkafüzetet? A másolás után ez az új munkafüzet lesz aktív, átnevezheted tetszésed szerint.
A 365 sok tekintetben nem kompatibilis visszafelé sajnos - bár ebben az esetben nem gondolom, hogy ez lenne a hiba forrása.
Az Out of Range arra utal, hogy nincs olyan nevű munkafüzet vagy munkalap az applikáción belül.
Üdv. -
Lokids
addikt
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
Lokids #52359 üzenetére
Szia!
Az Output_F_Name munkafüzet ugyanabban az Excel applikációban van? A két munkafüzetnek azonos "ablakban" kell lennie. A Windows állapotsoron hány Excel applikációt látsz megnyitva?
Van Munka1 nevű munkalap abban a munkafüzetben?
Az After nélküli azért működik, mert ott új munkafüzetbe másolja a kérdéses munkalapot.
Üdv. -
Lokids
addikt
Sziasztok!
Az alábbi script valamiért hibára fut:
Set s_WS = Workbooks(Main_WB_Name).Worksheets("ValidList")
s_WS.Copy after:=Workbooks(Output_F_Name).Worksheets("Munka1")
Script out of rangeAz "after" rész nélkül megy.
Korábbi excel (2019) viszi, office 365 nem.
Van valakinek ötlete mi a gond? -
-
Delila_1
veterán
Lépj az FX2 cellába (feltételezem, hogy az első címsor, a 2. sorban kezdődnek az adatok). Az FX2-be jön a képlet:
=HOSSZ(FW2
).
Ezt a képletet lemásolod végig az FX oszlopba. Legegyszerűbben úgy, hogy az FX2 cellán állva a cella jobb alsó sarkában megjelenő kis négyzetre mutatsz – ekkor a kurzor kereszt alakú lesz –, duplaklikkre már végig is másoltad az összes sorodra a függvényt, ameddig van adatod az FW oszlopban. -
-
Sziasztok!
2019-es Excelt használok.
Kicsit el vagyok veszve és nagyon elfáradtam
Az lenne a feladatom, hogy van egy oszlop, (jelenleg 6500 sorral) és ott a cellákban nem lehet több mint 65 karakter.
Na most több ezer sorban több karakter van és nekem ezeket módosítanom kell.Igazából a kérdésem az lenne, hogy az aktuális oszlopban rákattintok jobb klikkel és rendezés. Na itt van A-Z-ig meg Z-A-ig.
Ez tök jó de van olyan lehetőség ,hogy a cella tartalmától függően rendezi?
Tehát úgy kéne rendezni a sorrendet, hogy ahol a legtöbb karakter van egészen addig ahol a legkevesebb.Nem tudom mennyire érthető amit kérdezek
Nagyon köszönöm előre is a válaszokat!
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
detroitrw #52349 üzenetére
Szia!
"a gépen lévő excel és a google drive -os excel más eredményre jut ezzel a paranccsal:=HOL.VAN(H1;'Ablak'!1:1)"
Bizonyára elkerülte a figyelmedet, hogy a HOL.VAN függvénynek van egy harmadik paramétere is, ami a keresés módját határozza meg. Ha elhagyod, akkor az alapértelmezett értéket veszi alapul. Az eltérés amiatt lehet, hogy más az alapértelmezett értéke az Excelben és más a Google drive táblázatban.
Megjegyzés:
Kérlek, ne írd azt, hogy google drive-os Excel, mert ilyen nincs! A google dríve-on google táblázat van, ami formailag és sok-sok függvény esetében hasonlít az MS Excelhez, de abszolúte nem ugyanúgy viselkedik.
Üdv. -
detroitrw
addikt
válasz
föccer #52348 üzenetére
Köszi, de ez is csak az oszlopnak a számát adja meg, viszont nekem a betű értéke kell
de megoldottam máshogy:
=CÍM(FKERES(I1;L:M;2;IGAZ);HOL.VAN(H1;'Ablak'!1:1);2)
-> BM$186
innen meg:=BAL(K4;SZÖVEG.KERES("$";K4)-1)
-> BMAmivel most sikerült 2 órát kidobni az az hogy a gépen lévő excel és a google drive -os excel más eredményre jut ezzel a paranccsal:
=HOL.VAN(H1;'Ablak'!1:1)
gépes excel: 65
google drive excel: 11 -
föccer
nagyúr
válasz
detroitrw #52347 üzenetére
a SOR() illetve az OSZLOP() függvény vissza adja a függvényt futtató cella sor, illetve oszlop számát. A hol.van által adott értékhez csak simán add hozzá.
ps:
A sor és az oszlop id működik úgy, hogy paraméterként egy hivatkozás van, akkor a hivatkozott cellának a sorát/oszlopát adja vissza.
-
detroitrw
addikt
Sziasztok!
Van arra fuggveny hogyha meghatarozom hogy egy cella erteke, hanyadik egy sorba akkor ne a sorszamat kapjam hanem az oszlop betujelet?
pl.: kiadja a hol.van parancs hogy az adott ertek az 5. sorba van
akkor ne az jelenjen meg hogy 5 hanem hogy E? -
ny.erno
tag
Ez gyors volt, köszönöm szépen mindkét megoldást!
-
ny.erno
tag
Sziasztok!
Tudnátok javasolni megoldást a következő feladatra?
Adott egy excel file, aminek az A oszlopában e-mail címek vannak. A B oszlopba szeretném a @ utáni részt másolni, hogy a weboldal is meglegyen. -
tDr1v3r
veterán
Sziasztok,
Tapasztalt már valaki olyat cell reference képlet használatánál hogy ha nem tudott valamire hivatkozni (esetemben SQL-ből lehívott dolgokból dolgozik, mely adatok külön lapokon vannak) a képletet is átírja teljesen az adott cellában? Esetemben van egy "='Példalap'!A4" ami szépen működik ha van miből szednie az adatot, de ha nem tud mire hivatkozni akkor "='Példalap'!#REF!"-re írja át magát képletestől. Ha csak hibát dobna semmi baj nem lenne vele, de ez az átírás dolog nagyon nem gyerebe.
Egyelőre angol Office 2016-on próbáltam "élesben" a táblázatot (céges policy miatt ezt használhatok...), saját gépen amin általában szerkeszteni szoktam szabadidőmben angol O365 van, de azzal nem férek hozzá a belső hálózathoz hogy tudjak adatlekérést csinálni.
Előre is köszönöm ha segíteni tud valaki!
-
envagyok
veterán
Sziasztok
Adobe readerrel átkonvertáltam havi bankszámlakivonatokat excel táblázatba.
Libreoffice-al vagy más módon lenne lehetőség ezeket a megfelelő sorrendben összefűzni?
Az a lényeg, hogy mindegyik xlsx file ugyanolyan kiosztású, és ahol vége a január hónapnak, ott jó lenne, ha kezdődne a február, március, stb.. -
Fferi50
Topikgazda
válasz
tomi_x #52332 üzenetére
Szia!
Akkor néz utána a többszintes adatérvényesítésnek, szerintem itt is van rá megoldás.
(első betű után szűkül az adatérvényesítési lista - talán ez elég is lehet, de a második után is lehet még szűkíteni.) Olyan pl. hogy fő lista zöldség, gyümölcs stb. alábontás paprika, paradicsom, sárgarépa stb ill. alma, narancs, körte stb.
Üdv. -
Fferi50
Topikgazda
-
tomi_x
tag
Sziasztok !
Segítséget szeretnék kérni.
Egy nyilvántartás B oszlopa tartalmazza a neveket. Ezek a nevek nem térhetnek el a már használt nevektől, melyeket egy másik táblázat tartalmaz. Ezt meg tudom oldani egy adatérvényesítéssel. De hogyan lehetne úgy megoldani, hogy az első pár karakter begépelése után feldobjon egy találati listát ?
ActiveX Beviteli lista vezérlővel próbálkoztam, ami működik is.
Csak abban a táblázatban amiben használnom kell, ott is 1000 fölötti sor lesz, így akkor ennyi vezérlőelemet kell létrehoznom ?Előre is köszönöm a segítséget.
tomi -
Fferi50
Topikgazda
válasz
bteebi #52327 üzenetére
Szia!
2. Néha sokkal egyszerűbb felképletezni a tartományt, mint eredményt beleírni - pl. akár egész munkalaprészt (pl Range("A1:X25").Formula="=képlet") képletezhetsz egy menetben, viszont ha értéket/szöveget szeretnél benne egyből látni, akkor egyenként kell megadni a belekerülő értéket.
A képletes részt pedig egy "mozdulattal" értékké lehet alakítani:
Range("A1:X25").Value=Range("A1:X25").Value
és minden képlet helyett értékek lesznek.
A tartomány képletezés kvázi úgy viselkedik, mintha az első cellába beírt képletet húznád tovább le és/vagy oldalra. Ennek megfelelően kell a képlet tényezőket is megállapítani - azaz a $ jelek (ha kell) megfelelő helyre kerüljenek.
Üdv. -
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
detroitrw #52325 üzenetére
Szia!
drive-os excel alatt mit értesz?
Ha google sheet-et, akkor abban sajnos nincs ilyen eszköz, de az fx szerkesztősorra kattintva megmutatja, mely cellák vesznek részt a képletben.
Ha megosztott excelre gondolsz, akkor az fx gomb ugyanúgy viselkedik, mint a normál excelben.
Üdv. -
Jarod1
veterán
Sziasztok!
Van több oszlop egy táblázatba , több fajta szöveg van benne, a szűrő be van kapcsolva az oszlopokban
de nem jelenik meg hogy ha szűrni akarom őket.
mitől lehet ez? -
föccer
nagyúr
válasz
Lajos.P #52314 üzenetére
DARABHA vagy DARABTELI függvények kell neked, ha az kell, hogy melyik névből mennyi van.
Ha van mellette valami szám, amit össze kell adnod, akkor SZUMHATÖBB függvény kell neked.
Ha elegánsan akarod csinálni, akkor külön kimásolod az összes nevet, majd c sinálsz egy adatok->ismétlődések eltávolítását, és e mellett számoltatod össze.
-
Lajos.P
csendes tag
Sziasztok egy oszlopban különböző nevek összegét szeretném össze számolni.
Segítene valaki egy képlettel.
Köszönöm. -
Fferi50
Topikgazda
válasz
bteebi #52312 üzenetére
Szia!
1.Ha így másolsz - Range.Copy (Destination:=) Cél, direktben -, akkor nem változik a CutCopyMode értéke, nem kell vele foglalkozni.
2.Range("C1") = Range("A1") & " and " & Range("B1")
helyettRange("C1").Formula="=A1 & "" and "" & B1"
Ekkor változik a C1 cella értéke, mert képlet van benne. A dupla idézőjelre kell figyelni.
Üdv. -
bteebi
veterán
válasz
ratkaics #52303 üzenetére
Szia!
Muszáj képlettel csinálni? Én spec. rühellem a CONCATENATE-et. Használd simán akár függvényeknél, akár VBA-ban az ampersand ("&") jelet. Ha pl. az A1 cella tartalma az, hogy "Stan", a B1 pedig "Pan", akkor az
=A1 & " and " & B1
képlet eredménye "Stan and Pan" lesz (szóközökre figyelni!). Nekem egyszerűbb, áttekinthetőbb. VBA-ban is hasonlóképp tudod megadni, pl.Range("C1") = Range("A1") & " and " & Range("B1")
. Ebben az esetben persze ha frissülne az A1 vagy a B1 tartalma, akkor a C1 celláé nem. Viszont cserébe a cella tartalma egy sztring, nem pedig egy képlet, ami tud praktikus lenni (meg nekem jobban is tetszik).#52311: Egy
Application.CutCopyMode = False
-ot még odaraknék, bár nem muszáj. -
NGA
addikt
válasz
Delila_1 #52309 üzenetére
megrendelés Munka1 - A2-tól H2-ig lefele 2-50 között bármennyi lehet - itt a E,F,G,H oszlop képletet tartalmaz, ami előre ki van töltve 50 sorban A lényege az lenne, hogy mikor kijelöli a Munka1 táblán az adatokat és ott csak 3 sor van kitöltve, akkor ne jelölje ki mind az 50 sort.
Göngyölített: Munka2 - AXXX-tól HXXX-ig lefele annyi, mint amennyi a Munka1-ben van. -
-
NGA
addikt
Egy kérdés ismét.
Adott egy táblázat, amibe az aktuális megrendelések kerülnek változó mennyiségben egymás alá. (lehet csak 1 vagy akár 20 is).
Miután mind be lett írva, ezt át kellene másolnom egy másik táblázatba, az ott levő eddigi megrendelések mögé.
Ezt milyen módszerrel tudom egyszerűen megoldani? -
ratkaics
senior tag
Sziasztok!
Van egy excel makró, ami az alábbi utasítással összefűz több karaktert.
ActiveCell.FormulaR1C1 = _
"=CONCATENATE(Forrás!R5C3,""."",Forrás!R" + CStr(Fsor) + "C1,""."",""event-detection-enable"")"
Ezen kellene úgy módosítanom, hogy a /Forrás!R" + CStr(Fsor) + "C1/ cellában található karakterláncból ne kerüljenek bele az összefűzött stringbe az ott zárójelek között lévő karakterek.
Nem tudom mennyire volt világos a probléma, remélem érhetően írtam le.
Ha van ötlet a megoldásra, akkor kérlek segítsetek!Előre is köszi mindenkinek!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AKCIÓ! Épített KomPhone R5 4500 16GB RAM 240GB SSD RX 6500 XT 4GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy A04 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy A40 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- 35" ASUS ROG Swift PG35VQ curved GAMER monitor
- Csere-Beszámítás! Prémium vizhűtéses számítógép! I9 11900K / RTX 3090 / 64GB DDR4 / 1TB SSD
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest