- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Az NVIDIA ipari AI-felhőt épít a németeknek, együtt az OpenAI és a Google
- Két új Ryzen közül választhatnak a kézikonzolok
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Milyen notebookot vegyek?
- Házi hangfal építés
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Melyik tápegységet vegyem?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Videós, mozgóképes topik
- Ismét a Gigabyte alaplapjaival van az Erő
- Kompakt vízhűtés
-
PROHARDVER!
A Microsoft Excel topic célja segítséget kérni és nyújtani Excellel kapcsolatos problémákra.
Kérdés felvetése előtt olvasd el, ha még nem tetted.
Új hozzászólás Aktív témák
-
TillaT
tag
Változatlanul a "feltételes formázás" rögös útján bandukolok.
Az "A1" cella tartalma szöveg, ami vagy 1db vagy 3db karakter.
(Három karakter esetén a középső karakter mindig egy vessző: "A,B")Azt szeretném -makrómentesen- feltételes formázással megoldani, hogy amennyiben a cellában 3 karakter van, akkor az utolsó karakter színe legyen más (pl. kék).
Makróval meg tudom oldani, de örülnék, ha feltételes formázással is menne.
Tudtok ebben segíteni? Köszönöm előre is.
(Azt gyanítom, hogy feltételes formázással csak a cella teljes tartalma formázható, de örülnék, ha tévednék.) -
föccer
nagyúr
Szia!
Köszönöm. Gondolkodtam én is, hogy hogyan lehetne megkerülni ezeket a fv-eket.
A legszebb része az, hogy az egyedi, sorba rendezett tömböt betolom egy legördíthető listába (indirekttel vágom meg a lista tömbjét, mert előre nem tudom, hogy az aktuális lista mennyit eredményt ad. Egymás alatt több lista van, és az első listában kiválasztott érték alapján szűrőm az adatokat, amiből kiszedem az egyedieket és azt rakom be a köv legördíthetőbe, így egyre szűkül a legördíthető lista. Pont mint az autoszűrőnél.
Bármelyik legördíthetőben lehet +ba választani az Összes pontot, amire törli az adott szűrő feltéltet. Ugyan ez van, ha üresen hagyjuk a legördíthetőt.
A legördíthetőkben választottak szerint szűri az adatokat a szűrő()
szóval marad az autoszűrő
üdv, föccer
-
Mutt
senior tag
válasz
föccer #50989 üzenetére
Szia,
EGYEDI helyett régebben tömb-függvényt kellett használni. Illetve egy rejtett fülön egy Kimutatás is használható rá.
SORBA.RENDEZ helyett DARABTELI vagy ÖSSZESÍT/SZORZATÖSSZEG.
SZŰRŐ a legnehezebb de SZUMHA/ÖSSZESÍT/SZORZATÖSSZEG és INDEX. Vagy egy Kimutatás és Szeletelő (Slicer)
Mivel az újabb függvényeket a régi Excel nem tudja értelmezni, ezért mentéssel nem lehet a problémát megoldani. A képleteket kell átdolgozni, hogy a régi rendszer megértese a kérést.
Mellesleg Power Query Excel 2010-hez telepíthető és már a korai változatok is tudták az általad említett dolgokat. Persze továbbra is nem real-time mint egy függvény.
üdv
-
joocek
aktív tag
Sziasztok!
Olyan segítséget kérnék hogy keresek rá , vagy hogy csináljam. táblázatban több adat van. Többféleképpen ősszé adva. Diagramot szeretnék az eredményekhez. De úgy hogy ne látszódjon állandóan csak ha rá klikkelek vagy rá viszem a kurzort. egyszerübben a diagram csak akkor látszódjon amikor éppen kel. -
föccer
nagyúr
Szia!
Köszönöm. Nyilván a kompatibiláts ellenőrző visszaadja a hibákat, amiket tapasztaltunk.
Ahogy utána olvasok nem nagyon lehet ezen a gondon átlépni úgy, hogy a fájl magával "vigye" azokat a függvényeket, ami hiányzik.
Erre nem nagyon van lehetősége, pedig milyen mókás lenne felokosítani az ő által használt programverziót
üdv, föccer
Kompatibilitási jelentés: SZK_Ktg_hely_kereso_97.xls
Futtatás dátuma: 2023.05.16 11:19
Ha régebbi fájlformátumban menti, vagy az Microsoft Excel egy régebbi verziójában nyitja meg a munkafüzetet, a felsorolt funkciók nem lesznek elérhetők.
Jelentős mértékű funkcióvesztés Előfordulások száma Verzió
A munkafüzet néhány cellája olyan adatérvényesítési szabályokat tartalmaz, amelyek más munkalapokon lévő értékekre mutatnak. A program nem menti a szabályokat. 3
Kereső_Név_szerint'!D4 Excel 97–2003
Kereső_Szervezet_szerint'!D3:D4 Excel 97–2003
A munkafüzet egy vagy több cellája olyan képletet tartalmaz, amely a kibontás után túlfolyt vagy vélhetően túl fog folyni a cellán. Az ilyen képleteket régebbi típusú tömbképletekké alakítjuk, így a régebbi Excel-verziókban nem folynak túl a cellán, és nem is változik a méretük. 10
Excel 97–2003
Excel 2007
Excel 2010
Excel 2013
Excel 2016
Excel 2019
Kereső_Név_szerint'!A9 Excel 97–2003
Excel 2007
Excel 2010
Excel 2013
Excel 2016
Excel 2019
Kereső_Szervezet_szerint'!A9 Excel 97–2003
Excel 2007
Excel 2010
Excel 2013
Excel 2016
Excel 2019
Egy vagy több olyan függvény vagy operátor szerepel a munkafüzetben, amely a régebbi Excel-verziókban nem működik. Újraszámításuk esetén ezek a képletek #NÉV? hibát adnak vissza a kiszámított eredmény helyett a régebbi verziókban. 10
Excel 97–2003
Excel 2007
Excel 2010
Excel 2013
Excel 2016
Excel 2019
Kereső_Név_szerint'!A9 Excel 97–2003
Excel 2007
Excel 2010
Excel 2013
Excel 2016
Excel 2019
Kereső_Szervezet_szerint'!A9 Excel 97–2003
Excel 2007
Excel 2010
Excel 2013
Excel 2016
Excel 2019
Kisebb mértékű funkcióveszteség
A munkafüzet bizonyos cellái vagy stílusai a választott fájlformátumban nem támogatott formázással rendelkeznek. Ezek a formázások a fájlformátum által támogatott leghasonlóbb formázásokkal helyettesítődnek. 2 Excel 97–2003 -
föccer
nagyúr
Sziasztok!
Ismét gondban vagyok. Még jó, hogy mindig más a bajom, így legalább változatos hülyeségekkel fordulok hozzátok
Készítettem asszonyságnak egy egyszerű táblát. Válogat, oda-vissza szűr, keres. Szuper. Cégénél mint kiderült 2010-es excel van. Rá tudom venni a 365-öt, hogy valami olyan formátumba mentsen, amivel használható lenne a régi verzióban is a szűrő(), sorba rendez() és az egyedi() függvények?
Rosszabb esetben használja az autoszűrőt, de az kicsit kényelmetlenebb lenne.
Már jelezte a rendszergizdának, hogy a cégnél egyébként előfizetés van a teljes office legfrissebb verziójára is, és szereté ha meglenne... De mondjuk azt, hogy lassan (leginább sehogy) őrülnek a malmok..
Köszi
üdv, föccer
-
TillaT
tag
válasz
TillaT #50986 üzenetére
Az előző kérdésemtől függetlenül más rejtély is van előttem.
Mire való, mikor kell/érdemes használni a "Leállítás, ha igaz" jelölőnégyzeteket az egyes képleteknél? Hogyan működik a szabály, ha bejelölök egy négyzetet, és hogyan, amikor nem? Próbáltam tesztelgetni, de számomra nem világos a dolog.
Köszönöm, ha ezzel kapcsolatban is helyre tesztek. -
TillaT
tag
Sziasztok!
Megint feltételes formázás témakörben akadtam el. Kérlek, segítsetek!
Az alábbi képlettel szeretném kijelölni a formázandó cellákat.
=ÉS($CA6<>"";INDIREKT(CÍM(1;OSZLOP()))>=$CA6)- A formázandó tartomány $K$6:$AO$6.
- A táblázatom K1:AO1 tartományában minden cellában egy dátum van. (2023. május hónap napjai növekvő sorrendben.)
- Az előzőből adódóan az INDIREKT(CÍM(1;OSZLOP())) függvény eredménye egy dátum.
- A CA6 cella vagy üres vagy pedig egy dátum van benne.
- Az lenne a cél, hogy amennyiben a CA6 cella nem üres, és az INDIREKT() függvény eredményeként adódó dátum nagyobb vagy egyenlő, mint a CA6 cellában lévő dátum, akkor történjen meg a formázás, de sajnos nem működik a fenti képlet szerinti elgondolásom.Ha a formázás képletét csak úgy adnám meg, hogy
=INDIREKT(CÍM(1;OSZLOP()))>=$CA6, és a CA6-ban van dátum, akkor megtörténik az elvárt formázás. De sajnos, ha a CA6-ban nincs dátum, akkor a teljes formázandó tartományon végrehajtódik a formázás, hiszen az INDIREKT() által adódó minden elemre igaz lesz, hogy nagyobb a semminél.
Ezért gondoltam az ÉS() függvény használatára, de így meg nem történik meg a formázás.Szerintetek mit rontottam el, hol a hiba a gondolatmenetemben?
Köszönöm, ha tudtok segíteni.Az lemaradt, hogy két formázási szabállyal meg tudom oldani, de szerettem volna egy képlettel.
1. szabály: =INDIREKT(CÍM(1;OSZLOP()))>=$CA6 --> Ezzel az egyik formázás.
2. szabály: =$CA6="" --> Ezzel a másik formázást. -
Mutt
senior tag
válasz
user112 #50980 üzenetére
Szia,
Excel változattól függően 2 megoldás.
O2-ben a képlet:
=INDEX(SORBA.RENDEZ(FÜGG.HALMOZÁS($B$1:$M$1;B2:M2);2;-1;1);1;{1\2\3})
R2-ben a képlet:
=INDEX(SORBA.RENDEZ(FÜGG.HALMOZÁS($B$1:$M$1;B2:M2);2;-1;1);2;{1\2\3})A függőleges halmozással a fejlécet és az aktuális sorban lévő értékeket egy tömbbe fogjuk össze. Ezt aztán csökkenő érték szerint sorba rendezzük. Az INDEX-el az első 3 sort (ezt a {1\2\3} rész csinálja) kiiratjuk.
B) Ha Office 2010 vagy újabban Power Query-vel (PQ) pár lépés. Itt annyi megkötés van, hogy az eredmény nem frissül automatikusan NEKED kell frissítened vagy beállítanod hogy adott időközönként, vagy esetleg a fájl megnyitásakor frissüljön.
A lépések:
1. PQ szerkesztőbe beolvastatni az adatokat, Adatok -> Adatok beolvasása -> Táblázatból/tartományból.
2. Első oszlopot kijelölöd, majd Átalakítás -> Többi oszlop elemi értékre alakítása.
3. Első oszlop továbbra is kijelölve és Kezdőlapon -> Csoportosítás szempontban a minden sor müvelet legyen.
4. Ezek után Oszlop hozzáadása -> Egyéni oszlop. A képlet pedig ez: =Table.AddIndexColumn(Table.Sort([Adatok], {{"Oszlop1", Order.Ascending}, {"Érték", Order.Descending}}),"Index",1,1)
Itt két dolgot csinálunk: csökkenő sorba rendezzük az értékeket és beszúrunk egy új oszlopot ("Index") az eredménybe, ami 1-től indulva egyesével növekszik.
5. Az új oszlop jobb felső sarkában kibontás ikonra kattinunk és kibontjuk sorokba az eredményt.
6. Az Index oszlop jobb felső sarkába kattintva beállítjuk a szúrőt, hogy csak a 3 vagy annál kisebb értékek érdekelnek minket.
7. Töröljük a felesleges oszlopokat.
8. Visszatöltjük Excelbe az eredményt.üdv
-
Delila_1
veterán
-
Mutt
senior tag
válasz
Reinhardt #50969 üzenetére
Szia,
Lineáris interpolálással meg lehet becsülni a köztes értéket.
Lépések:
1. Hónap kezdőnapjánk meghatározása. Az E-oszlopban a képlet: =EOMONTH(D2;-1)+1
2. Meghatározni, hogy ez előző leolvasás és a hónap kezdőnapja között hány nap telt el.
Az F-oszlop képlete: =E2-D3-1
3. A C-oszlopban van a két leolvasás közötti fogyás, ha elosztjuk a két leolvasás között eltelt napok számával akkor tudjuk a napi átlag fogyasztást. Ezt megszorozzuk a 2-es lépésben kapott napokkal megkapjuk hogy hó elejéig mennyi fogyhatott. Végül hozzáadjuk ezt az előző hónapi értékhez.G-oszlopban a képlet: =B3+INT(C2/(D2-D3)*F2)Ha segédoszlopok nélkül kell, akkor pedig az egész egybegyúrva (és kicsit egszerűsítve):
=B3+INT(C2/(D2-D3)*(EOMONTH(D2;-1)-D3))üdv
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
Reinhardt #50969 üzenetére
Szia!
1. Karbantartót kirúgni, újat felvenni. Munkaköri leírásban rögzíteni, hogy minden hónap elsején köteles az órák állását leolvasni és rögzíteni.
2. Irodás Micikének munkakörébe iktatni, hogy minden hónap elsején köteles ellenőrizni a karbantartót, elmaradás esetén leolvasni az órák állását.
3. Okosórákat beszerelni amelyek automatikusan továbbítják az óraállást minden hónap elsején.
Komolyra fordítva: Jelen esetben csak interpolálni tudsz: ábrázolod az adatokat Excelben grafikonon, kérsz rá egy trendfüggvényt és az alapján számítasz becsült hó eleji adatokat.
Üdv. -
Reinhardt
őstag
Hello,
A cegunknel havonat kell csinalni a villany/gaz/viz ora leolvasast. Es eddig jol elvoltunk, de most rajottunk, hogy a karbantarto ugyan minden honapban megcsinalja, de csak mikor ugy erzi:
Honap elejen/kozepen/vegen, total random.
Lehetne vhogy ezt ugy modositani, hogy honap elejei ertekeket mutasson?
Remelem vki erti, hogy mit akarok kerdezni -
Fferi50
Topikgazda
válasz
föccer #50967 üzenetére
Szia!
Akkor próbáld ki még a következőt:Dim a() 'persze ezt csak egyszer kell és a cikluson kívül
a = Sheets("Minta_NY").Range(Sheets("Minta_NY").Cells(5, 1), Sheets("Minta_NY").Cells(Mintak_szama + 4, 34)).Value
Sheets("MINTA_OSSZES").Range(Sheets("MINTA_OSSZES").Cells(Sheets("Mintavetelek_segedszamitas").Range("G2").Value + 1, 1), Sheets("MINTA_OSSZES").Cells(Mintak_szama + 4, 34)).Value = a
Vagyis a tartományt egy tömbbe olvassuk be és a tömböt írjuk ki.
Üdv. -
föccer
nagyúr
válasz
Fferi50 #50965 üzenetére
A ScreenUpdating kikapcsolása érdemi változást nem hozott, de a range-ben történő érták átadás kb lefelezte a futási időt.
Igaz az átírt kódba valami elcsesztem, így nem adott vissza mindent, helyesen, valahol valami elmehetett, de mindegy. A lényeg, hogy ezt is megtanultam, a többit meg majd javítom.
Köszönöm a segítséget
üdv, Föccer
-
föccer
nagyúr
válasz
Fferi50 #50965 üzenetére
Ránézek, köszönöm.
kiszedem az adatok nagy részét és ilyen 1 perces futással szépen kitesztelem, hogy melyik mennyit hozott a konyhára.
Soronként elvileg átrakható, illetve az egész range. Azt nem ismertem, hogy az egész range-re megy a value = value játék. Látszik, hogy botcsinálta ember vagyok
üdv, föccer
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
föccer #50963 üzenetére
Szia!
A két for ciklus helyett kipróbálhatnád ezt:
Sheets("MINTA_OSSZES").Range(Sheets("MINTA_OSSZES").Cells(Sheets("Mintavetelek_segedszamitas").Range("G2").Value + 1, 1), Sheets("MINTA_OSSZES").Cells(Mintak_szama + 4, 34)).Value = Sheets("Minta_NY").Range(Sheets("Minta_NY").Cells(5, 1), Sheets("Minta_NY").Cells(Mintak_szama + 4, 34)).Value
Persze a tartomány címeket azért ellenőrizd le légy szíves.
Üdv. -
Fferi50
Topikgazda
válasz
föccer #50963 üzenetére
Szia!
Nem írtad, hogy az Application.ScreenUpdating milyen állapotban van. Ez szabályozza ugyanis a cellák módosításának kiírását a képernyőre. Figyelembe véve a számítások mennyiségét, a képernyő frissítés biztosan elég sok időt vesz igénybe.
Továbbá nem egészen értem miért kell - ráadásul kettő - ciklus az adatok átmásolásához, hiszen ismered a tartomány címét. (Sorok száma=minták száma, oszlopok száma 34). Tehát egyben is átmásolható szerintem.
Üdv. -
föccer
nagyúr
válasz
Fferi50 #50962 üzenetére
Az egyik bemeneti fülről leszedem az üzemek listáját sorba.rendez(egyedi()) függvénnyel. Ezen a listán megy végig az első for ciklus. A manuálisan is használható számoltábla úgy van előkészítve, hogy egyetlen egy paraméter cellája van, amin adat érvényesítéssel lehet listából megadni az üzem megnevezéseket. A for ebbe a cellába pakolja be az üzemek azonosítóját. Segédtáblán számoltatom hogy mennyi sor lesz az eredményen, leddig kell pörgetni a for-t, hogy minden adat kimásolásra és bemásolásra kerüljön.
A második for cikus a már kiválasztott üzem azonosítójához tartozó, leszűrt adatokat tartalmazza. Ez az előbb említett kalkulációs rész, ahol max 500 sorban, elemenként megy a kiértékelés. (ez még 2018 körül készült eljárás, de miáltal sem a bemeneti tömbök, sem a kimenet nem változik, hibátlanul működik). Szóval a 2. for az üzem szűrt elemein megy végig, soronként.
A 3. for ciklussal a a 34 oszlop adatait nyomom át a céltömbbe.
A céltömb a MINTA ÖSSZES munkafüzet. Ide rakom egymás alá az összes üzemre szerzett adatot. Erről a széltömbből. másolom ki egy másik, összesítő táblázatba az eredményt, ahol tövábbi feldolgozást csinálok.
Dim Most As Date
Dim Akt_sor As Integer
Dim Akt_oszlop As Integer
Dim Akt_minta_szama As Integer
Dim Uzemek_szama As Integer
Dim Mintak_szama As Integer
Dim Osszes_minta As Integer
Dim Akt_Uzem As String
Dim Akt_Uzem_sorszam As Integer
Most = Now
Application.StatusBar = "Üzemi mintavételek összesítésének állapota: Előkészítés..."
Akt_sor = 0
Akt_oszlop = 0
Akt_minta_szama = 0
Mintak_szama = 0
Uzemek_szama = Sheets("Mintavetelek_segedszamitas").Range("G1").Value
Osszes_minta = Sheets("Mintavetelek_segedszamitas").Range("G4").Value
Akt_Uzem = ""
Akt_Uzem_sorszam = 0
Sheets("MINTA_OSSZES").Range("A1:AH10000").ClearContents
For Akt_Uzem_sorszam = 2 To (Uzemek_szama + 1)
Sheets("Minta").Range("D1").Value = Sheets("Mintavetelek_segedszamitas").Cells(Akt_Uzem_sorszam, 1).Value
Sheets("Minta").Range("A5").Calculate
Sheets("Minta_NY").Range("A5:AH500").Calculate
Sheets("Mintavetelek_segedszamitas").Range("G2:G3").Calculate
Mintak_szama = Sheets("Mintavetelek_segedszamitas").Range("G3").Value
For Akt_sor = 5 To (Mintak_szama + 4)
For Akt_oszlop = 1 To 34
Sheets("MINTA_OSSZES").Cells(Sheets("Mintavetelek_segedszamitas").Range("G2").Value + 1, Akt_oszlop).Value = Sheets("Minta_NY").Cells(Akt_sor, Akt_oszlop).Value
Application.StatusBar = "Üzemi mintavételek összesítésének állapota: Üzemek: " & Akt_Uzem_sorszam - 2 & "/" & Uzemek_szama & " Minták: " & Akt_sor - 5 & "/" & Mintak_szama & " Összes minta: " & Akt_minta_szama & "/" & Osszes_minta & " Oszlopok: " & Akt_oszlop - 1 & "/34 van kész."
Next
Akt_minta_szama = Akt_minta_szama + 1
Next
Next
Application.StatusBar = ""
MsgBox "Kész vagyok. Köszönöm, hogy ma is dolgozhattam helyetted. Végrehajtási idő: " & Format(Now - Most, "hh:mm:ss;@")
End Sub -
Fferi50
Topikgazda
válasz
föccer #50961 üzenetére
Szia!
Csak ötletek:
Az automatikus számolás kikapcsolása:
Application.Calculation=xlCalculationManual
Visszakapcsolás a végén:
Application.Calculation=xlCalculationAutomatic
Képernyő frissítés kikapcsolása:
Application.ScreenUpdating=False
Visszakapcsolás:
Application.ScreenUpdating=True
A StatusBar frissítéshez be kell tenni egy DoEvents utasítást, mielőtt módosítod a szövegét.
Esetleg szűrő bekapcsolással elrejteni azokat a sorokat, amelyeket nem kell másolni, majd a látható cellákat másolni.
A leggyorsabb egyébként szerintem a tartomány begyűjtése egy tömbbe, majd a tömb kiírása a célterületre. (Pl. Dim a() As Variant: a=Range("A1 : C4").Value : kapsz egy 3x4-es tömböt, ezek értékeit írhatod be a célcellába - tehát egyenként vizsgálható, hogy ki kell-e írni vagy sem.) Mivel a tömb a memóriában van, a vizsgálat is nagyon gyors. A legtöbb időt a kiírás igényli, de ez sem kibírhatatlan.
Esetleg megmutatnád a másoló makródat, hátha abból is lehet ötletet kapni.
Üdv. -
föccer
nagyúr
Sziasztok!
Írtam egy makrót. Semmi extrát nem tud a makró, de mögötte elég sok számolgatás van. Egy kényesebb része, hogy 34 oszlopot, változó sorszámmal kell végig másolgatnom az eredmény fülre egymás alá.
Kijelöléssel és adatsor aljára való ugrással nem tudom megcsinálni, mert a forrás adattömb tele van függvénnyel és a ctrl+nyil combó azokat is kijelöli ahol nincs adat, csak képlet (ami ""-t ad vissza)
A sok másolgatás viszonylag lassan fut. 340 soron 28 perc volt a futása. Érzésre az elég sok időt elvisz, hogy kirajzolja a cellákba az új kalkulált értéket.
Hogy tudnám megoldani, hogy a cellák értékének kirajzolását kikapcsoljam, majd a a makró végén be? Mindezt úgy kellene, hogy a statusbar-ban kiírt log adatok fussanak végig?
Köszi!
Üdv, Föccer
-
TillaT
tag
Igen, köszönöm. Számomra tényleg ez a legegyszerűbb, leggyorsabb megoldás, és tökéletesen működik.
(Amikor lappy hozzászólását olvastam, a "feltételes formázással kiemelni" felvetése bennem -tévesen- az érintett cellák színének megváltoztatását jelentette. Ez meg nem volt cél, mert a színekkel való -feltételekhez kötött- megkülönböztetés más okok miatt már rajta van a cellatartományon.) -
AtHoS
nagyúr
Köszönöm a válaszokat
A menüben lépkedve magyarul jelent meg minden menü ill. a DARABÜRES függvényt simán lehetett használni, tehát elvileg nem a magyar nyelv okozza a problémát.
Mutt
Aha, szóval a FIÓK részen lehet a frissítéseket ill. az aktuális verziót is megnézni. Na ott nem kerestempedig szerettem volna a pontos verziót látni
andreas49
Köszi a darabha ötletet és mintha rémlene is, hogy ez ott volt a választhatók között. Nálam pl. nincs (darabhatöbb van csak nálam ill. ugye a darabteli is választható)
E szerint [link] naprakész nála az Excel, ha márciusban változott ennek a függvénynek az elnevezése. Na ezt jó tudni, de magamtól biztos nem jöttem volna erre rá
-
Mutt
senior tag
-
AtHoS
nagyúr
Sziasztok!
Egy érdekes O365 Excel problémába ütköztem egy barátom laptopján (W10x64 funkciófrissítés előtti állapotban).
DARABTELI függvényt szerettük volna használni, de a nála lévő Excel nem ismerte a darabteli függvényt. Kézzel beírva: =d sem kínálta választhatóként és megszerkesztve a darabteli függvényt hibát hozott a függvény nevére.
Én még ilyen jelenséggel nem találkoztam, így kérdezném ezt a hibás működést hogyan lehetne orvosolni?
Ránéztem itthon ugyanerre, de nálam rendben megtalálható a választható listában, viszont a problémás gépen nem kínálta pl. ezeket sem választhatónak: DEC.BIN DEC.HEX DEC.OKT DELTA míg nálam ezek is ott figyelnek a megjelenő listában
Amúgy magát az O365-öt hogyan lehet/kell frissíteni winen, mert WU Speciális részén nem volt ott a kérdéses laptop esetében az Egyéb MS termékek frissítéseinek fogadása lehetőség
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
Delila_1 #50952 üzenetére
Szia!
Ez volt a kérdező pontosított megfogalmazása:
"A cellák a bennük lévő (összefűz) képletek eredményeként vagy üresek, vagy egy "X" karaktert is tartalmazó szöveges adat van bennük. Olyan szöveges adat, mint mit előzőleg írtam:" X Szöveg""
Ennek szerintem megfelel a javasolt feltételes formázás, mivel ha a képlet eredménye üres szöveg, akkor nem érvényesül a formátum.
Üdv. -
Delila_1
veterán
válasz
Fferi50 #50947 üzenetére
Nem számoltam össze, hányan hány megoldással próbálkoztunk.
Ímé a legújabb, ha már lehet figyeltetni a bevitelt.Private Sub Worksheet_Change(ByVal Target As Range)
If InStr(Target.Value, "X") > 0 Then
Range(Target.Address).NumberFormat = ";;;""X"""
Else
Range(Target.Address).NumberFormat = ";;;"
End If
End Sub -
TillaT
tag
Szia!
Nagyon köszönöm, az egyéni számformátumos megoldásod részben jó megoldás a kínomra. Ezt kerestem.
Annyi szépséghibája van, hogy ez a formázás azokba a cellákba is tesz X-et, ahol a cellában lévő képletek eredménye nem tartalmaz X-et. Azaz az üres cellákba is. Ahogyan ezt már Delila is jelezte.Első gondolatra -segédoszlopok használata helyett- most egyszerűbbnek tűnik nekem írni egy eseménykezelő makrót, ami a figyeli a cellák változását és a makróval megvizsgálni a megváltozott cellatartalmat, és csak a nem üres cellákra ráküldeni az általad mutatott egyéni számformátumot.
Köszönöm szépen Mindegyikőtöknek (Delila, lappy, Fferi) a válaszokat, hogy foglalkoztatok a kérdésemmel. Megint tanultam Tőletek.
-
Mutt
senior tag
válasz
TillaT #50934 üzenetére
Szia,
Próbáld ki ezt az egyéni szamformátumot: 0;-0;"";"X"
Ettől még a szerkesztő lécen látszik a kijelölt cella eredeti tartalma. Ha nem akarod ott sem mutatni, akkor a cella védelemnél a rejtett opciót és a lapvédelmet kell használnod.Egy másik megoldás, hogy az összefűzésben az X-en kívüli (neked fontos) részeket a T nevű függvénybe teszed. Vhogy így: ="X"&T(ÜRES("saját szöveg"))
üdv
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
TillaT #50934 üzenetére
Szia!
Ez így képlettel, de még makróval sem megoldható. Képletet tartalmazó cellának az eredményét nem tudod színezni. Ha nem képlet van benne, de csak akkor a Characters(a,b).Font.Color utasítással láthatatlanná tudod tenni a szöveg egy részét is.
Ezért sem jó, ha egy cellában többféle információt szeretnénk bezsúfolni. Bele kell törődnöd, hogy mások is látják az információt, vagy két oszlopba kell az eredményt szétszedned.
Üdv. -
TillaT
tag
válasz
Delila_1 #50933 üzenetére
Szia Delila!
Köszönöm szépen. Sajnos nem jók nekem ezek a képletek.
Közben ráeszméltem, hogy nagyon pongyolán fogalmaztam, s talán félreérthető volt, hogy mit szeretnék.Vegyünk egy 30 oszlopnyi, 100-150 sorból álló cellatartomány. A cellák tartalmának megjelenítését szeretném formázni. A cellák a bennük lévő (összefűz) képletek eredményeként vagy üresek, vagy egy "X" karaktert is tartalmazó szöveges adat van bennük. Olyan szöveges adat, mint mit előzőleg írtam:
" X Szöveg"
A "Szöveg"-ként írt rész cellánként eltérő lehet. pl. "CCK", "Bármi", tényleg bármi. Ezeket csak nekem kell ismernem, hogy a makróm dolgozni tudjon velük.
A felhasználónak csak azt kell látnia, ha a cellában van adat. Ezt jelenti számára az "X" karakter.
Valahogy úgy kellene formázni a cellákat, hogy a tartalmukból csak az "X" karakter legyen látható. Lehet, túlgondolom? -
TillaT
tag
Sziasztok!
Egy ideje agyalok már az alábbi problémán, de nem jutok előre. Örülnék, ha tudnátok segíteni.
Az alábbi idézőjelek között lévő szöveget szeretném úgy megjeleníteni a cellában, hogy mindig csak az X látszódjon. A szöveg 5 db szóköz után egy X majd 3 szóköz után további, néhány karakterből álló szövegrész. A felhasználó számára csak az kell látszódjon, hogy az amúgy keskeny cellaoszlopban lévő cellában van-e X vagy nincs. A többi szöveg számára irreleváns." X Szöveg"
Megoldható ez makró nélkül, cellaformázással?
Köszönöm, ha tudtok valamilyen megoldást javasolni. -
bozsozso
őstag
Az nem lehet jó ha esetleg csinálsz egy kimutatást másik munkalapra az együttesek nevét rakod be a sorokba. Végösszeget kiveszed, hogy ne legyen ott feleslegesen. Ez a kimutatás ha van fejléced akkor A2-es cellától indul. C2-be meg beleírod az alábbi képletet:
=IF(A2<>"";1;0)Ezt lehúzod bármeddig akár a táblázat legaljáig.
Ha ez megvan akkor egy tetszőleges cellába összeadod a C2-től végig
Így nem kell másolgatni csak átlépsz a kimutatás munkalapra frissíted és mindig a megfelelő számot látod a szummázott cellában.
Én a C1-be ezt írtam:
=SUM(C2:C1000)
-
zoombiee
csendes tag
Sziasztok,
Google Sheetsben lenne egy kis segítségre szükségem:
"B" oszlopban kellene összeszámolnom pl: "ok" szöveget.
Ezzel nem is lenne gond. (darabteli)
De ezt szűrt táblában csak a látszódó értékeknél kellene. (részösszeg)
Kérdés, hogy a darabteli és a részösszeg hogyan hozható össze, vagy milyen más megoldás lenne?
Válaszotokat előre is köszönöm!
Üdv: Dani -
BDave
őstag
válasz
Fferi50 #50919 üzenetére
Köszönöm, sikerült! Viszont hozzáadtam egy &" előadó" tagot a képlet végére, így meg elkezdte kiírni tizedesvesszővel az amúgy kerek értéket. Hogy tudom újra lekerekíteni? A formázás nem segített.
Tehát így néz ki most a képet:
=SUMPRODUCT((E3:E198<>"E2:E197")/COUNTIF(E3:E198,E3:E198))-(COUNTIF(E3:E198,E3))&" előadó"és így adja ki: 93.0000000000001 előadó
-
Fferi50
Topikgazda
Szia!
Próbáld az alábbit:=SZORZATÖSSZEG((tartomány<>"")/DARABTELI(tartomány;tartomány))-(DARABTELI(tartomány;A5)=1)*1
Az A5 cella a kihagyott 5. sorban van. Ha több sort is kihagysz, akkor
a dőlt betűs részét a képletnek a kihagyott sorok adott oszlopbeli valamennyi cellájára meg kell ismételned.
Üdv. -
Fferi50
Topikgazda
Szia!
Nem tudom, milyen képleteket használsz. A Részösszeg függvénynél a 100 fölötti kódúak nem veszik figyelembe a szűrés által elrejtett sorokat - lehet ez egy megoldás.
Az összegző függvényeknél több tartomány is megadható pontosvesszővel elválasztva.
Egyéb képletekben a számítást több részletre kell bontani, a nem kívánt sor előtti és utáni részre külön megadni a képletet és így használni.
Remélem segít valamennyire.
Üdv. -
Fferi50
Topikgazda
-
Fferi50
Topikgazda
Szia!
A második kérdésedre a válasz: Ez nem lehetséges! Az Excel automatikusan módosítja a hivatkozásokat sor/oszlop hozzáadása/törlése esetén, akkor is ha abszolut ($-os) címet használsz. Ez alapvetően kényelmes, de mint korlátot figyelembe kell venni. Akkor is így van, ha nevesítetted a tartományt.
Üdv. -
Delila_1
veterán
Két megoldás:
1.
=SZORZATÖSSZEG((tartomány<>"")/DARABTELI(tartomány;tartomány))
2. {=SZUM(1/DARABTELI(tartomány;tartomány))}A tartomány a teljes, neveket tartalmazó terület.
A második tömbfüggvény, Shift+Control+Enterrel kell bevinni, akkor kapja meg a nyitó és záró kapcsos zárójelet. -
BDave
őstag
Sziasztok! Két kérdésem van, remélem, hogy Google Sheetsben is tudtok segíteni. Hogy tudnám megoldani, hogy összesen hány különböző nevű együttes van egy oszlopban? Engem csak a szám érdekelne, tehát összesen mondjuk 20 különböző név szerepel az oszlopban, azt nem szeretném látni, hogy kilistázza a neveket. A duplikált nevek összegyűjtéséhez a UNIQUE-ot használtam, aztán a COUNTA-t, hogy összeszámolja, hogy hány darab szöveg szerepel, de jó lenne ezt egy cellában látni és csak a számot, az együttesek neve nem kéne.
Másik: hogyan tudom rögzíteni, hogy az E oszlop 3. sora mindig ugyanaz legyen egy képletben, még akkor is, ha utána hozzáadok egy új sort fölé? Mert ha a képletben E3 szerepel pl és hozzáadok egy új sort, akkor az megváltozik E4-re, én meg azt szeretném ha mindig az E3-at számolja.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Gyermek PC játékok
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- 125 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 9 7945HX, RTX 4070
- Xbox Game Pass Ultimate kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól! - AUTOMATA BOLT
- Csere-Beszámítás! Felsőkategóriás számítógép PC Játékra! I9 13900KF / RTX 4080 / 32GB RAM / 1TB SSD
- BESZÁMÍTÁS! Asus B760M i7 12700KF 32GB DDR4 512GB SSD RX 6800 16GB Rampage SHIVA FSP 700W
- BESZÁMÍTÁS! Apple iMac Pro (2017) 5K - Xeon W-2140B 64GB DDR4 RAM 1TB SSD Radeon PRO Vega 56 8GB
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest