-
PROHARDVER!
A Microsoft Excel topic célja segítséget kérni és nyújtani Excellel kapcsolatos problémákra.
Kérdés felvetése előtt olvasd el, ha még nem tetted.
Új hozzászólás Aktív témák
-
GreenIT
tag
Tudna valaki segiteni csv fajlok excelbe konvertalasaval?
Kaptam egy kerdest, amit nem teljesen ertek, olyan hibat irnak, hogy bizonyos csv fajlokat az excel csak szovegkent hajlando kezelni, az elso oszlopban ott van a teljes sor, oszlopokra tordeles nelkul.A ms leirasa pedig nem tul reszletes.
-
Mutt
senior tag
válasz dellfanboy #39949 üzenetére
Szia,
Munkalaponként kb. 1 millió sorod lehet, szóval egy fájlon belül csak több lapra fog ráférni az adat. Bináris formátumban (XLSB) beférhetsz a 100MB alá, de éppen csak.
Power Pivot/Query-vel lehet több adaton is dolgozni, azonban a gond hogy csak reportálni tudsz ezekkel, vagyis nem tudsz adatot (cellát) közvetlenül módosítani.
Kérdés, hogy mit kell a felhasználóknak a sok adattal kezdeni?
Ha módosítani is kell, akkor az Excel felejtős. Ennyi adatot többfelhasználós környezetben nem mernék Excel-re bízni.
Ha csak reportok kellenek, akkor Excel-ben a Power Pivot/Query/BI (ez utóbbi külön telepíthető).
Kérdés: Miért nem használható a Power Pivot? Excel 2010 előtti van a gépeken? Excel 2013-től része a rendszernek, vagyis ha van Excel akkor ez is van.Access-t azért nézd meg, mert lehet formokat csinálni, amikkel a felhasználók tudnak adatot keresni/módosítani. Illetve gombokkal lehet kész riportokat/grafikonokat futtatni. Multiuser-ben is megy, ennyi adatnál sokkal gyorsabb mint az Excel. Kérdés hogy a 2 millió sor az belefér-e 2 GB méretbe, mert az lesz a probléma.
üdv
A tanácsaimat ingyen adom. Ha nem tetszik, akkor kérlek ne kritizáld! / https://github.com/viszi/codes/tree/master/Excel
-
Mutt
senior tag
A másik fórumon richiecame problémájára ez a képlet is megoldás lehet, ha az ID mindig szám:
=HA(G$3=$F4;"";SZORZATÖSSZEG(DARABHATÖBB($B$3:$B$26;G$3;$C$3:$C$26;SOR($A$1:$A$15000))*DARABHATÖBB($B$3:$B$26;$F4;$C$3:$C$26;SOR($A$1:$A$15000))))
A tanácsaimat ingyen adom. Ha nem tetszik, akkor kérlek ne kritizáld! / https://github.com/viszi/codes/tree/master/Excel
-
ROBERTOH
őstag
Sziasztok!
Excel 2016-al kapcsolatban futottam bele egy olyan problémába, hogy a dátumok végére (pl. 2019.01.11.) mindig rak pontot, akkor is, ha a nem tettek és a dátum formátum nem tartalmazza azt. Hogy lehet megoldani, hogy ne legyen a végén pont? (akkor se, ha eredetileg tettek)
ez a kedvenc aláírásom
-
Fferi50
Topikgazda
válasz ROBERTOH #39957 üzenetére
Szia!
Nézd meg a Windows területi beállításait, ott valószínűleg a ponttal végződő van beállítva. Azt kell átállítanod.
Másrész, ha szöveges, "dátumnak látszó" értéket kapsz inputban, akkor hiába állítod a cellát dátumformátumra. A szövegből dátumfüggvénnyel (pl dátum év,,hó nap) tudsz dátumot csinálni, a szövegdaraboló függvények segtségével.Üdv.
-
Mutt
senior tag
válasz GreenIT #39932 üzenetére
Szia,
...Excelbol listat szovegfajlba masolnak, akkor a szovegfajlban minden sor utan legyen egy vagy ket ures sor?
Töltsd le innen a makrómat és használd.
Ha gyakran kell, akkor érdemes Add-int csinálni belőle.
üdv
-
lappy
őstag
van egy táblázatom tele %-os kiszámolt adatokkal
azt szeretném megjelölni akik
akik 10-20% között zöld
narancssárga akik 20- 25 % között
illetve piros a 25% felettiek.Bámulatos hol tart már a tudomány!
-
lappy
őstag
Van egy táblázat benne tizedesjegyű számok puszta kézzel bevittek. Azt szeretném hogy egyszer szorozza 100 meg majd a kerekítés szabályainak megfelelően fel vagy le. pl. 0.0139 abból lesz 1
De úgy kellene hogy a saját helyére kerüljön visszaBámulatos hol tart már a tudomány!
-
-
konyi79
addikt
Sziasztok,
2016-os excelt használok. Egy dokumentumot több munkafüzetből, azaz annak több mukalapjából raknék össze, sok szempontból így nekem praktikusabb. Viszont a dokumentum lapjait számoznom kell, ami oldalszámozás ugye az előlábon van.
Itt van a problémám, amit nem tudok megoldani, a nyomtatási terület több munkalapot fedjen le közös előfej-előlábbal, vagy az előfej-előlábon meg tudjam adni a kezdő oldalszámot, meg a legnagyobb értéket. Mivel 6-700 oldalról van szó, nem szívesen csinálnám ezt kézzel.
Van ötletetek?
Köszi -
smerch
tag
Sziasztok! Gondban vagyok a kördiagramokkal.
Az alábbi képen az első diagramban nem tudom miért hozza a 100% -os értéket. Mit kell átalakítanom hogy az ne legyen benne? Köszi előre is. -
konyi79
addikt
válasz Delila_1 #39968 üzenetére
Köszi, úgy tűnik így tényleg működik.
A következő probléma itt, a nyomtatási méretezés, cellakijelölésnek ilyenkor a munkalapokon azonosnak kell lennie? Mert mindig átméretezi azóta.
Illetve -nem tudom ezzel összefüggésben van-e? - most nem tudok a munkalapon sort törölni, azt írja ki túl sok cella van kijelölve, aztán ha leokézom kevés memóriára panaszkodik. 16GB mellett, rendes o365 előfizetéssel, szóval nem virágbolti verzió.Ettől független kérdés, egy másik dokumentumomat át szeretném konvertálni Excelbe. Az abaj bármi konverterbe dobom be, amit neten találok, egyik sem veszi figyelembe a betűméretet, típust, meg az eredetileg Word-ben táblázatosan formázott dokumenetum formázását bármilyen szinten.
Ismertek rá bármilyen megoldást, ne kelljen teljesen újracsinálni, legalább félig használható megoldást adjon?Köszi
-
tombar
senior tag
Sziasztok,
olyan kérdésem lenne, hogy filtering esetén, mikor egy adott számnál csak nagyobbakat szeretnék feltűntetni, akkor hogyan lehet megoldani, hogy a egy adott cella értéke szerint dobja a számokat.
pl. B5-ös cella értéke alapján. Szóval ha változtatom a cella értékét, akkor maga a filtering is változzon.Előre is köszönöm.
Everybody knows, you dance like you fuck. So let me see you dance!
-
ny.janos
tag
válasz tombar #39970 üzenetére
Szia!
Olyan megoldást, melyre te gondolsz (ha jól értem), hogy egy adott cella értékét megváltoztatod, és azzal mintegy automatikusan megváltozik a szűrt állomány, véleményem szerint (makró nélkül - amihez én nem értek) nem tud az excel. Ugyanakkor:
1. használhatod a speciális szűrést, ahol könnyedén változtathatod az értéket.
2. beszúrhatsz egy segédoszlopot, melyben vizsgálod a szűrendő értéked a kívánt értékedet tartalmazó cellához képest (ha a szűrendő tartományod B oszlop, a fix értéked pedig B5, akkor a képlet a segédoszlopban:=$B1>$B$5
Majd a segédoszlop igaz értékeire szűrsz.A szűrést mindkettő esetben frissítened kell, ha változik az összehasonlítási alapul szolgáló értéked.
-
G@ben
addikt
Excel 2013-ban van lehetőség olyanra, hogy ha rányomok egy bizonyos parancsra, jelen esetben az Adatok, Részösszegre, akkor feldobjon egy tetszőleges szövegű figyelmeztető ablakot, akár pirosan, hogy jó figyelemfelkeltő legyen?
Amit ma letölthetsz, ne halaszd holnapra!
-
butch3r
senior tag
sziasztok
kerestem google-ben meg optionsben de nem találom.
Új gépet kaptam és ezen az angol excelben a ; választja el a képletekben az elemeket. De előző gépemen , volt ugyan ez és azt szoktam meg. Hogy tudnám átállítani arra?
Optionsben nem találok ilyet, csak azt, hogy a 1000-es elválasztó mi legyen...köszi
-
ny.janos
tag
-
Ala
tag
Sziasztok!
Egy adott cellába szeretném kiíratni az adott oldal számát, illetve egy másik cellába az adott munkafüzeten lévő összes oldal számát, ezt hogyan lehet megvalósítani?
Segítségeteket előre is köszönöm. -
jackal79
aktív tag
Sziasztok! Egy kis segítségre lenne szükségem.
Adott egy táblázat, aminek az első oszlopa dátumokat mutat, de 7 naponként bejön egy sor, mert az a többi oszlop értékeit szummázza. Hogy tudom a dátumokat úgy megcsinálni, hogy a szumma sor dátum oszlopa üres maradjon. Több évről van szó, ezért nem szeretném kézzel bepötyögni, meg ugye a szumma sor miatt a kitöltőjelölő sem működik.
Van erre vkinek ötlete?
Köszönöm! -
-
föccer
nagyúr
válasz jackal79 #39978 üzenetére
Írd meg az első 7 dátumot, majd jelölj ki 8 sort (a 7 dátum, meg egy üres sor). Ez után húzd le az auto kitöltővel. Régebben úgy működött, hogy ilyenkor 8 soros periódust használt és minden 8. sor üres volt. Most nem tudom kipróbálni, de érdemes ránézni.
üdv, föccer
Építésztechnikus. Építőmérnök. Ingatlan adás-vétel vevő oldali támogatása. Mérnök tanácsadás, felújításhoz, átépítéshez. Excel feladatok megoldása. Lézergravírozás. Mindent IS csinálok: www.jatekosfejlodes.hu
-
ny.janos
tag
válasz jackal79 #39978 üzenetére
Szia!
Ha jól értem, akkor jelenleg hetente (hétfőtől vasárnapig) vannak összesítve a táblázatodban az adataid egy-egy plusz sor beszúrásával. Arra vonatkozóan jelenleg nincs ötletem, hogy hogy lehetne az első oszlopba úgy beszúrni a dátumokat, hogy minden 8. sor üres maradjon, de az üres sor utáni sorban szereplő dátum az üres sor előtti dátumhoz képest egyel növekedjen (alapból ugye az üres sor miatt kettő napot ugrana a dátum), viszont lenne egy alternatív javaslatom. Ez mondjuk lehet, hogy plusz melót okoz most, de később könnyebbé teszi a táblázat kezelését:
Szúrj be egy oszlopot az A és B oszlop közé, melyben a HÉT.SZÁMA képlettel határozd meg az adott dátumhoz tartozó hétnek a számát. Majd ez alapján az oszlop alapján szúrj be részösszegeket az adatok menüből. Így minden hét adatainak összegét megkapod és az új dátumok felvitele sem fog gondot okozni. Ha a segédoszlop adatait nem akarod látni, akár el is rejtheted.
[ Szerkesztve ]
-
adDis
csendes tag
Sziasztok!
Adott egy adathalmaz és annak két oszlopa, legyen: A és B, ahol A az összegtartomány. B a kritériumtartomány. Szeretném beállítani, hogy a táblázatom kritériumtartományába beírt érték (kód) határozza meg az összegtartomány ugyanazon sorába beírt értékének háttérszínét (azaz formázását).
Adja magát a dolog, hogy feltételes formázással állítsam be ezt, de valamiért sehogy sem sikerül.
A HA függvény mintájára szeretnék valami olyasmit elérni tehát, hogy ha adott oszlopban (vagy tartományban) előfordul egy érték (legyen az konkrét szám v. szöveg), akkor az összegtartományként megjelölt oszlop ugyanazon sorában levő cella háttérszíne változzon.Első hallásra talán fura kérés lehet ez, de nagyon kényelmes lenne, ha a kódokat tartalmazó oszlopomat nem csak arra tudnám használni, hogy a HA függvény segítségével a vizsgált összegmező értékeit a megfelelő kategóriánként összeadjam, hanem ugyanazon lépéssel (a kód beírásával) egyúttal a kijelölést, formázást is megoldanám.
Eddig mindig kijelölgettem először a megfelelő kategóriák szerint kitalált színárnyalattal az összegtartomány értékeit (a szemléltetés, gyors áttekinthetőség miatt), majd egy másik oszlopban melléírtam a kitalált kategória kódjelét, hogy a HA függvénnyel elvégezzem az összeadásokat, de jó lenne ezen is gyorsítani.(Office 2010-re alkalmazható megoldásnak örülnék legjobban, mert az újabb verziókra való áttérésre egyelőre óckodom - de ha elkerülhetetlen, ez is jöhet, mert van gép, amin az újabb megy).
Előre is köszönöm, üdv
-
ny.janos
tag
Szia!
Jelöld ki az A oszlopban az összegtartományt, majd feltételes formázásnál az alábbi képlettel add meg az első kritériumodat:
=$B1="szöveg"
vagy=$B1=1
A B oszlop rögzítésének a képletben akkor lenne jelentősége, ha több oszlop értékeit szeretnéd formázni, nem csak egyét (jelen esetben elhagyható). Ha a kritériumod szöveg, akkor kell az idézőjel, szám esetén nem.
Ha megvagy vele, akkor jöhet a következő kritérium. (Ahány kritériumod van, annyiszor kell feltételes formázást létrehoznod az írt módon.)[ Szerkesztve ]
-
Melorin
addikt
Sziasztok!
Tegnap EZ alapján készítettem egy save&close "makrót" egy excel fájlban.
A problémám az, hogy ha megvan nyitva több munkafüzet egyszerre, akkor azt zárja be amivel épp dolgozok és nem azt a munkafüzetet amibe beletettem a makrót.
Min kéne változtatnom, hogy csak arra legyen érvényes amibe bele van írva? -
.Farkas.
tag
Sziasztok!
Nagyon nem vagyok otthon az excelben foleg pivot tablazatokban..
Kell csinaljak egy kimutatas excel filet.
Amiben van 3 ful (cegek) itt pedig lebontva datum szerint hogy mennyibe kerul az adott termek.
Egy diagramba kell egyesitenem ahol le lehet szurni datum szerint.Nagynehezen pivot tablaba osszekapcsoltam a 3 fulon levo tablakat viszont ha uj adatot beirok akkor megmegy az egesz pivot-om..
Feltoltottem ide a filet, valaki ra tudna nezni?
Elore elnezest kerek hogy ilyen szerencsetlenul nez ki az egesz
[ Szerkesztve ]
-
adDis
csendes tag
válasz ny.janos #39984 üzenetére
Nagyon szépen köszönöm a tippet, óriásit segítettél!
És ha több feltétel teljesülését várnánk el a formázáshoz, hogyan módosulna egyébként a képleted?
Ha mondjuk A az összegtartomány, B és C a kritériumtartomány, tehát több oszlopos a kategorizáló rendszerünk, akkor az ún. >ÉS< kapcsolatot hogyan raknád be? (Ha azt akarnám tehát elérni mondjuk, hogy akkor formázza az A-ban levő összegtartományt, ha B-ben is 1-es van >ÉS< a C-ben is 1-es?
(Ez többszintű kategorizálásnál, többszintű legördülő listáknál jól jönne)Valószínűleg az vihetett el a málnásba amúgy, hogy a HA függvény képletéből kiindulva folyamatosan ; - jellel
adtam meg mondjuk az 1-gyel jelölt kritériumra vonatkozólag a feltételes formázást.Amiatt nem válaszoltam amúgy egyből, mert próbálgattam több dolgot aztán a tippednek köszönhetően. Érdekes, hogy akárhogyan tényleg nem működik a képlet: pl. sima kijelöléssel, ahol a kritériumtartományt egérrel jelölöd ki, és nem kézzel pötyögöd be, automatikusan mind az oszlopot, mind a sorokat az excel fixnek veszi (megjelenik a $ jel mindkét paraméter előtt), és úgy nem működik a képlet. Vagy úgy működik, hogy mindkettőt relatívnak veszem, vagy az oszlopot fixnek. Érdekes
Aztán próbálgattam, hogy lehet-e olyat, hogy egy adott oszlopra beírom a feltételes formázás képletét,
majd kitörlöm a kritériumtartományt (teljesen, nem csak elemeit), ezután visszamásolom vágólapról, de úgy nem ment. Vagy már készen beemelem egyben a kritériumoszlopot valahonnan, mert máshol már mondjuk kategorizáltam az adott összegtartományt, ebben az adatbázisomban pedig csak formázni szeretném ( meg összeadni, de az megy), ám, ha jól emlékszem úgy sem ment.Ám nagyon jó tipp volt így is, ezeket már talán ráérek a jövőben is finomítani!
[ Szerkesztve ]
-
Delila_1
veterán
Ha csak az A oszlopot akarod formázni a B=1 és C=1 esetén, akkor az érvényesség az A oszlopra vonatkozzon ($A$2:$A$1000), a képlet pedig
=ÉS(B2=1;C2=1)
.Teljes sor (A:C oszlopok) formázásakor a tartomány $A$2:$C$1000, a képlet
=ÉS($B2=1;$C2=1)
. Látod, a címsor kimarad a formázásból, de akár benne is lehet, hiszen a címek között – feltehetően – nem szerepelnek számok.Programozó: hibás programok megírására és kijavítására kiképzett szakember. Többet ésszel, mint ész nélkül.
-
ny.janos
tag
Szia!
Ha mind a kettő feltételnek teljesülnie kell, akkor:
=ÉS($B1="szöveg";$C1="szöveg2")
vagy=ÉS($B1=1;$C1=1)
.
Ha bármelyik (vagy) feltétel teljesülése esetén szeretnéd jelölni a A oszlop adatait, akkor pedig=VAGY($B1="szöveg";$C1="szöveg2")
vagy=VAGY($B1=1;$C1=1)
.Még egy dolog eszembe jutott (Delila_1 egy másik fórumon írt ötletét felhasználva). Ha abban az esetben szeretnél formázni, ha a szöveg egy részletét tartalmazza a kritérium (Pl. a
nem
szöveget keressük aMa nem dolgozom.
szövegben), akkor használhatod a következő képletet=DARABTELI($B1;"*"&"szöveg"&"*")=1
-
Babetta-X
senior tag
Sziasztok!
Kéne egy kis gyors segítség, nagyon megköszönném, mert délután vizsgázok, és sajnos a solverrel nem boldogulok úgy ahogy szeretném
Van egy feladat, amihez jár csinálni kell egy táblázatot, ezt képen így néz ki:
Ezt kéne solverrel megoldani, a kérdés, hogy mi a célfüggvény, mennyit költsünk csokoládéra összesen ha a darabszámot nem változtatjuk? (Ez még akár solver nélkül is jó lenne, nekem nem jött össze)
A másik bonyolultabb kérdés, hogy mennyi pénzt tudunk maximum elkölteni csokoládéra? Itt a feladat szerint simplex lp-t kell használni, 1E-10 számítási pontosággal, illetve meg kell adni melyik csokoládéból vehettünk a számítás szerint a legtöbbet.
Ha csak valaki nagyvonalakban leírja azt nagyon megköszönöm, néztem youtubeos videókat, de egyszerűen nem látom át mit kellene itt összehozni, hogy jó legyen. Válaszotokat segítségeteket előre is nagyon köszönöm!
[ Szerkesztve ]
-
Wasquez
senior tag
Sziasztok!
Hogyan lehet azt megoldani, hogy az fkeres függvénynek több rekordban is van eredménye, akkor azokat egymás alá felsorolja?
PC
-
puritan
csendes tag
Kedves Mindenki!
Excel diagrammal kapcsolatban futottam bele egy problémába.
Egy táblázat adatairól vonaldiagrammot készítettem. 13 vonalam van, darabonként kb. 150 adattal.
A valóságban ez naponta végzett mérési eredményeket tartalmaz. Vannak azonban napok, amikor valamelyik sornál kimaradt egy mérés. Ezt a cellát üresen hagyom. A diagramm vonala azonban itt nem szakad meg, hanem lemegy nullára, és ez így egyrészt hamis, másrészt hülyén néz ki.Készítettem egy teszt diagrammot sokkal kevesebb adattal. Ebből kísérletképpen kitöröltem néhány adatot, és megszakadt a vonal, ahogyan lennie kellene.
Az éles táblázatomban azonban ez sehogy nem tudom elérni.Mi lehet a probléma?
-
ny.janos
tag
válasz Wasquez #39992 üzenetére
Szia!
Tudomásom szerint és a függvény súgója - Ha a tartományban_keres argumentum értéke HAMIS, az FKERES csak pontosan egyező értéket keres. Ha a tábla első oszlopában két vagy több, a keresési_érték argumentummal egyező érték szerepel, a függvény az első talált értéket használja. Ha pontos egyezés nincs, akkor a #HIÁNYZIK hibaértéket adja eredményül. - alapján sehogy.
-
Wasquez
senior tag
válasz ny.janos #39994 üzenetére
Szóval, akkor ez nem jó irány! Mivel kellene megpróbálni? A pontos feladat az lenne, hogy van egy szöveges oszlop és mellette egy oszlopban számok. Ahol a szám nem 0-a, azt a sort ki keellne raknom valahová, egymás alá felsorolva a szöveg és mellé a szám, külön cellába, ha lehet.
PC
-
ny.janos
tag
válasz Wasquez #39995 üzenetére
Speciális (régebbi verziókban irányított) szűrőt próbáld meg. Arra figyelj a létrehozásnál, hogy ha új lapra szeretnéd az eredményeket, akkor ott hozd létre a szűrést, ahol az eredményed lesz (egyébként nem fog működni).
Leírást (és videót) itt találsz.
[ Szerkesztve ]
-
RWD
tag
Hai!
Excel 2016 - 32bit - ver1811 - build 11029.20108 - englishA fent nevezett program a következőt csinálja:
Megnyitok egy "excel" fájlt, minden ok, kb 0,5 sec alatt betölti. A második fájl már 3-4 sec. Az összes többi "rányitás" ugyan úgy sokáig (több sec) tart. Lehet hülyén írtam le, de a lényeg talán átjön. Próbáltam ezt, de nem lett jobb.
Láttatok már ilyet? KösziEsetleg "downgradeljek" Office 2010-re? Ehhez hasonló elméleteket is olvastam.
[ Szerkesztve ]
-
tgumis
tag
Sziasztok!
Valaki találkozott már olyannal, adatérvényesítésnél a nem megfelelő érték beírásakor nem történik semmi hanem megeszi simán az excel.
Érvényesítésnek egy meghatározott tartomány van beállítva.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest