Hirdetés
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Kiszáll az optikai meghajtók piacáról a Pioneer
- Fujifilm X
- Kettő együtt: Radeon RX 9070 és 9070 XT tesztje
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Androidos tablet topic
- Projektor topic
- Garmin Edge 1050 kerékpáros óra: mindenből a legtöbbet
- Milyen videókártyát?
-
PROHARDVER!
Minden ami HTPC, legyen akár hardveres akár szoftveres kérdés!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Hohocali
aktív tag
válasz
SunMount3r #51196 üzenetére
Saját tapasztalat (RX550-560):
2GB VRAM általában elég 4k-ra kb. Jinc algoritmusig,
4GB VRAM e fölött (pl. NGU low).Ettől függetlenül volt olyan 2GB esetén, hogy minden lassú volt, ezt általában egy reboot megoldotta. De olyan is volt, amikor vissza kellett rakni DXVA-ra. Ez film függő volt.
Szóval 4k-ra kell a 4GB VRAM. Efölött nem látom értelmét jelenleg. -
SunMount3r
nagyúr
Végigolvastam, de van benne egy nyugtalanító részlet:
AMD Polaris cards struggle with NGU image scaling in madVR. This makes equivalent Nvidia cards the performance choice, even if benchmarks between equivalent cards can be similar.-> Gyakorlatban ez milyen és mennyi hátrányt jelent? Csak a felskálázást érinti? Egy 8GB-os RX 570-től mit lehet várni ebben az esetben? Mert az RX Vega-k ára elég durva (rémálom kategória).
-
hm15
senior tag
válasz
SunMount3r #51196 üzenetére
1080p-re 2GB VRAM is bőven elég, 4k-ra minimum 4GB+. LINK MadVR 4k HTPC. Olvasd át ezt is. Saját tapasztalatom, hogy 6GB minimum kell, ha erős VGA-val magas algoritmusok felskáláznak 4k-ra.
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
SunMount3r #51192 üzenetére
Sorry, rosszul írtam. Szóval ő pont a VRAM méretére írja, hogy 4GB bőven elég, mert ezen felül semmilyen MadVR beállítás nincsen ami többet igényelne. Tehát egy 8GB-os RX570-el semmivel nem lenne jobb, mint egy 4GB-ossal. A Rendszer memóriára pedig azt írja, hogy teljesen mindegy.
Ehhez mit szólnak az itteniek?
-
válasz
SunMount3r #51191 üzenetére
Ezt akár úgy is lehet érteni, hogy minden Gigabyte AM4 lap tidja a 2.0b-t, de lehet, hogy csak ravasz és trükkös megfogalmazás...
-
SunMount3r
nagyúr
Valamint egy kérdés és egy vélemény MadVR-es HTPC konfig kapcsán. Azt írja válaszként, hogy a rendszermemória mérete szinte irreleváns és 4GB is elég t.k. bármire. Egyetértetek ezekkel?
-
Patice
Topikgazda
válasz
SunMount3r #51183 üzenetére
Igen. Nézz körbe, hogy ezekből mennyibe kerül a Kaby Lake procis változat.
(#51184) Janaboy:
Gigabyte H370N Wifi talán, de ez lehet csak HDMI2.0, 'a' nélkül, így nincs HDR.
AMD vonalon Asus ROG Strix X470i-Gaming HDMI2.0b-vel.
Többet nem találtam.
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
Patice #51180 üzenetére
Már linkeltem én is, hogy valószínűleg ez lesz, de: [link]-> An HDMI 2.0 output can be added via converter from DisplayPort. Sajna.
(Most linkelték megint a hírek Topic-ban).
Amúgy Windows alatt tényleg semmi gondja sincs a korábbi NUC-oknak se a 4K-val, se a HDR-el se a korrekt freki váltással? Annyit tudok biztosan, hogy HDMI 2.0-án egyáltalán nem megy a 3D MVC az átalakító miatt.
Most amúgy úgy tűnik az új i3 is az Iris Plus Graphics 655-ot kapja, ahogy mindegyik.
Sőt, már tuti nem lesz HDMI 1.4 sem rajtuk: [link]-> Intel continues to use a LSPCon on board to convert the Display Port 1.2 output of the processor to a HDMI 2.0 port with HDCP 2.2. Unfortunately, stereoscopic 3D will not be supported. Akkor még rosszabb mint az eddigi NUC-ok, azokon legalább volt.
-
PuMbA
titán
válasz
dhcodoki #51185 üzenetére
"Továbbá kiszemeltem egy tápot: Crosair RMx series RM750x (750w), vagy nagyobb testvérét ami 850W-os. Azért ekkora, mert 30-40%-on nem indul be a ventilátor, s ha minden igaz felette is csendesen üzemel."
Felesleges lehet. 400W vagy 500W-os Be Quiet Straight Power 10, 200RPM-mel pörög, ami olyan halk, hogy fél méterről nem nem hallod. 500RPM-ig a 12centis venik hangtalanok 1m-re. Nekem 3db megy a gépben + a Be Quiet és semmit sem hallok este, csukott ablaknál, síri csöndben, nyugodt környéken.
-
dhcodoki
senior tag
Sziasztok!
HTPC építés előtt állok. Full HD lenne madVR-el és kodival ill. NASként is üzemelne (3-4db HDDvel) a gép 24/7-ben. Jó lenne a csendes üzem, de nincs szükség 0dB-re. Ezért a passzív megoldások nem érdekelnek. Némi hangja lehet, de 2 méterről ne legyen zavaró.
Eddig csak a ház van meg, ami egy Be Quiet! Dark Base Pro 900. Hatalmas méret, nagy ventilátorokkal. Továbbá kiszemeltem egy tápot: Crosair RMx series RM750x (750w), vagy nagyobb testvérét ami 850W-os. Azért ekkora, mert 30-40%-on nem indul be a ventilátor, s ha minden igaz felette is csendesen üzemel.Na itt akadtam el. AMD irányba indulnék el. Nem tudom, hogy videokártyás vagy APU-s megoldást válasszak.
- Ha nem megy a filmlejátszás, csak NASként funkcionál, akkor a videokártyás kiépítés többlet fogyasztást eredményez?
- Ha kiakarom használni a madVR-t NGU szintig, akkor nem elég pl. egy Ryzen 5 2400G vagy a 2400GE?
- Ha nem, akkor milyen videokártyát vegyek?
- Mennyi RAM-ra lesz szükségem?
Köszi!
-
Janaboy
veterán
Patice van mod h bekeruljenek a hdmi 2.0at nativan tamogato lapok?
Mert ez sűrűn eljon es most nalam is ismét aktuális, keresővel nehéz jó találatot kapni.4k+hdr lehetséges mar vga nélkül?
-
Patice
Topikgazda
válasz
MikeRenton #51181 üzenetére
Nem esett ki, csak Intelhez jobb a terméktámogatás. Árban ahogy most gyorsan rákerestem a hasonló miniPC-kre, kb. ugyan annyiért kapod meg ezeket, ugyan azzal a procival (mivel ugye ezek a gyártók is az Inteltől vásárolják minimum a procit).
-
Patice
Topikgazda
válasz
MikeRenton #51179 üzenetére
Ne tévesszen meg az Intel Optane, azt nem tudja boot-olásra használni, csak SSD cache a sebesség miatt. Ebbe is kellene SSD és RAM.
Intel NUC7i5BNH --> Ha 2,5-es SSD-t akarsz.
Intel NUC7i5BNK --> Ha NVMe M.2 SSD-t akarsz (mert csak az fér el benne).Ezek amúgy "kifutó" modellek. Nemrég jelentették be, hogy érkeznek az utódok. Szvsz. ezek kb. Októberre nálunk is elérhetőek lesznek. Utánanéztem, hogy ezekben mi lesz a helyzet HDMI-t illetően (i3-8109U, i5-8259U, i7-8559U). Háát, számomra kérdéses, hogy a HDMI csati natív 2.0 lesz-e végre, vagy a fentebb linkelt Kaby Lake mobil procis verziókhoz hasonlóan egy belső Displayport --> HDMI átalakító (LPScon) chippel fogják megoldani ismét. Ez csak a támogatás miatt fontos, mert Windows alatt ez OK, mert az Intel ad ezekhez megfelelő drivert. Linux alatt bugos.
A (fentebbi) NUC 7-ek HDMI2.0a csatisak.
-
Patice
Topikgazda
válasz
SunMount3r #51177 üzenetére
i5 és i7-ben a legerősebb az IGP. i3-ban egyel gyengébb.
Természetesen a NUC7 sorozatban.
-
Patice
Topikgazda
válasz
MikeRenton #51174 üzenetére
Intel NUC7 vonal, Core i3-tól fölfelé + belső PulseEight HDMI CEC adapter.
Pl. Intel NUC7i5BNH, amibe még kell SSD meg RAM.
Árban ez így árban 200 körül lesz.
-
MikeRenton
tag
Tudnátok ajánlani egy dobozos kisebb méretű PC-t? 4K HDR és CEC amire szükségem van. Se energiám, se időm, se megfelelő ismereteim nincsenek az építéshez. Ezért érdekel kulcsra kész dolog.
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
Pöttön #51168 üzenetére
Konkrétan melyik házról lenne szó?
Amúgy "csak távval" is biztosan vezérelhető a KODI, sőt erre is lett kitalálva. Csak ugye távja is válogatja, hogy mennyi funkció elérhető rajta. Csak IR távok esetén nem tudom, hogy működik e a dolog, de elvileg minden gombbot be lehet programozni a KODI Keymap Editor-al is. Rádiós légegereknél biztosan működik.
-
Hohocali
aktív tag
válasz
Jimmy8 #51167 üzenetére
Pl. ez az RX550.
FHD mozinál kb. el se indul a ventije, hacsak nem küldöd neki a madvr-t. De ha elindul, akkor is halk. Lehet profilozni a venti működését.
Lehet teljesen passzívban is üzemeltetni, ha a saját programjában "silent"-re állítod, akkor nem indítja el a ventit, akkor se, ha átforrósodik.Ezen én is meglepődtem.
Ugyanebből az RX560 is ugyanilyen jó, de a rev.2.0-át nem lehet már profilozni.
Egyébként 4k, HDR, 3D, stb. megy rajta mókolás nélkül. Irtad, ez nem mozgat, de ha már veszel valamit... -
Pöttön
őstag
Sziasztok!
Tervezem, hogy az itx konfigomat átalakítom htpc-nek, és egy iMON kijelzővel + távirányítóval szerelt htpc házat néztem ki, mert ezzel elvileg lehet ki-be kapcsolni is a pc-t.
A gépen csak a kodi lesz, és a kérdésem ezzel lenne kapcsolatos.
A Pc-s Kodit el lehet kezelni, csak távirányítóval?
Ha igen, akkor kezelheti a fent említett távirányítót?A választ előre is köszi!
-
Jimmy8
senior tag
válasz
Gombinyó #51165 üzenetére
Szia!
És melyik kis fogyasztású, nem melegedő, nagyon halk, vagy passzív kártya lenne javasolt?
A passzív necces, mert nem lesz jól szellőző helyen...
Gt1030 30W, de a passzív nagyon melegszik, a ventisből meg nem tudom melyik lenne a szinte hangtalan...
Esetleg régebbi kártya? -
kutga
félisten
Hölgyek/Urak!
Ez elég lehet HD videóhoz, YT videókhoz (egyelőre nem FHD)?
EVGA e-GeForce 8400 GS
PCI Express 2.0 x16
512 MB DDR3A fiókban találtam, P4 630 3 GHz társaságában.
-
Jimmy8
senior tag
Sziasztok!
Sikerült nagyon olcsón hozzájutnom egy Dell Optiplex 3010DT-hez, ebből lenne a WDTV live-t kiváltó HTPC:
CPU típusa: DualCore Intel Pentium G2030, 3000 MHz (30 x 100) (HD2500)
Alaplap neve: Dell OptiPlex 3010
Alaplapi lapkakészlet: Intel Cougar Point H61, Intel Ivy Bridge
Rendszermemória: DIMM1: Micron 8JTF51264AZ-1G6E1, 4 GB DDR3-1600 DDR3 SDRAM
Grafikus vezérlő típ.: Intel HD Graphics 2500Az elvárás : Full HD film nézése merevlemezről, illetve hálózatról (Win10 alatt KODI vagy MPC-HC vagy VLC) + zene, illetve lehet raknék bele egy Blu-Ray lejátszót is...
A 4K-t nem tartom relevánsnak, úgy sem tudok akkora TV-t venni, hogy lássam a különbséget...
3D nem érdekel.Érdemes, vagy kell-e procit cserélnem, pl erre?: i3-3225 (2 mag) 3,3/- GHz 3M, 55 W, 650/1050 (HD 4000).
-
Patice
Topikgazda
válasz
schray #51161 üzenetére
A HDMI csatlakozónak, vagyis az adott készüléknek mögötte van csak verziószáma.
A kábeleknek nincs.
Kábelekből van standard speed, high speed, meg mostmár ultra, meg ultra+.
Azt kellene tudni, hogy a jelenlegi kábeled milyen sebességet bír. Rövidebb (1-2 m) high speed kábelek akár jók is lehetnek a 4K-hoz, ha 18 Gb/s-et tudnak.
-
schray
tag
Értem. És gondolod, hogy ez a proci kevés hozzá?
Most kipróbáltam a MPC-t és madVR-t, egyelőre csak a régi 1200p monitoromon, de ezen szaggatás nélkül lejátszik mindent, amit eddig leszedtem (és VLC-ben, meg egyéb helyeken szaggatott) szóval reménykedem, bár majd csak akkor derül ki, ha rá lesz kötve a tv-re.
Még egy kérdés: HDMI kábelnél számít, hogy milyet használok? Négy éves a kábel, amim most van, szóval lehet, hogy még csak nem is 2.0. Viszont hallottam, hogy már 2.0a is van, ezt támogatja a GTX970 vagy felesleges lenne emiatt új kábelt venni?
-
schray
tag
Hát játszani nem kevés hozzá, szóval remélem, hogy csak elboldogul filmekkel is
Köszi a tippeket! -
schray
tag
Sziasztok!
Nemrég vettem egy Philips 50PUS7363-as 4K HDR tévét és szeretném a lehető legjobban kihasználni a képességeit. Az elsődleges felhasználás a filmnézés lesz, főleg letöltött tartalom, néha streamelt. A PC amit a gépre fogok kötni nem épp HTPC, de biztosan használható lesz ilyen célra is (remélem):
i7-4771
16Gb 1600Mhz DDR3 CL8
GTX970 4Gb
Asus H87Pro
Win10A kérdésem az lenne, hogy milyen módon lenne érdemes 4K, HDR tartalmakat lejátszani úgy, hogy ne akadozzon és a lehető legjobb képminőséget kapjuk? (A hang jelenleg irreleváns, mert a gép 5.1-es natív kimenetére teszek egy régebbi hangfal szettet - egyelőre nekem ez most elég lesz, meg a szomszédoknak is
)
Egyrészt gondolok itt most arra, hogy miként játsszam le, pl. közvetlenül a gépről HDMI-n keresztül, vagy külső HDDről, esetleg hálózaton keresztül? Másrészt ha a gépről játszom le, melyek azok a szoftverek, amik pl támogatják a HDR módot? (egyáltalán ki tudom-e küldeni így a jelet a számítógépről?)
Tudom, hogy már megválaszolhattátok korábbi bejegyzésekben ezeket a kérdéseket, de kérem nézzétek el, mert épp költözés közepén vagyok és nincs időm végigolvasni a fórumot, de a bútorhordás után igazán kipróbálnám már az új tévét.
(ugyanezen oknál fogva az olyan dolgok, hogy "vegyek média lejátszót" vagy egyéb extra kütyüt, most nem játszanak, mert kell a pénz bútorra
)
-
leonel
aktív tag
Sziasztok.
Segítséget kérnék. Utóbbi időben kimaradtam az új hardverek követéséből.Jelenleg egy 1150-es I5-4460, 16gb ddr3, gtx1060 6gb gépem van.
Szeretnék összerakni egy néma (passzív hűtésű?!) htpc-t 4k (hdr) lejátszáshoz és zenehallgatáshoz.
A zene rész pipa mert egy nuprime udsd-t használok viszont a video részével bajban vagyok.
- érdemes-e megtartani az 1060-at?
- ha nem kell- milyen proci ajánlott minimum aminek elég az igp-je?
- házból van-e olyan ajánlott ami normál hifi egység szélességű (média állványba menne fektetve) és nem sül meg benne a cucc.
- alaplapnál van-e olyan spec amire figyelnem kell??A táp már megvan. 😂 egy 400w passzív fsp.
Köszi. 👍
-
Patice
Topikgazda
ARM-os cuccokra legtöbb esetben van LibreELEC, akár hivatalosan vagy közösség által támogatott formában. Ill. megemlíteném az egyik közösségi forkját, a CoreELEC-et, ami most is fejlesztés alatt van.
Amlogic-os kínai boxokra is (közösségi) LibreELEC van, de már leálltak a fejlesztésével. Ennek az utódja lett a CoreELEC.Limitációk: x86-hoz képest asszem a 3D lehet limitáció, bár Raspberry Pi-n működik tudtommal, de ezt csak FullHD-ig ajánlanám. A másik nagy hátrány, amit emlegetni szoktak, hogy a legtöbb SBC-n, vagy boxon 100 Mbites a LAN, ezért magas bitrátás anyagokat nem bírják. Amlogic S905D SOC-kal vannak gigabites megoldások, de drágábbak a többihez képest, bár még mindig nem vészes a többi médialejátszóhoz képest. Limitációnek vehetjük még azt is, hogy ezekre általában microSD kártyával rakható/használható a rendszer, ami sokszor lassabb lesz, mint egy HTPC-ben lévő SSD, de ezekre is megoldás egy gyors kártya, vagy olyan modellek vásárlása, amiben elég gyors az eMMC és akkor erre ir rárakható a LibreELEC. Természetesen ilyenkor a gyári android le lesz gyalulva.
Nekem most így hirtelen más limitáció nem jut eszembe.
-
Sziasztok!
ARM magos kis kütyüre milyen feltételekkel tudom ráheggeszteni a kodi-t linux alapokon?
Milyen limitációkkal kell számolnom ez esetben x86-hoz képest?
Nem nagyon találtam erre leírást.Illetve milyen SOC-t érdemes keresnem 4K HDR-hez?
Az Amlogic különbözö verzióit emlegetik sok helyen.Kössz!
-
Ribi
nagyúr
Lenne egy problémám, de még nem teljesen tudom mi is lehet az oka.
Ami biztos, hogy ha lejátszok videót chrome-ban, akkor amikor fordul a kamera, kb a kép 1/3-nál mintha elcsúszna pár sor és ez olyan 20-30 pixel magasan ugrál le fel. Ha nincs forgás nem látszik.
Ami feltűnt, hogy chrome alatt csinálja, IE alatt nem. Ezután kikapcsoltam a GPU gyorsítást chromeban és megszűnt a hiba.
Ami érdekes, hogy MPC-HC-ban belovom a madVR-t akkor is csinálja, ha vlc-ben van gyorsítás akkor is csinálja. Ha kikapcsolom ezeket, nem csinálja.
Mi lehet a gond? Miért nem szereti a hw gyorsítást?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tudástár Mi is az a HTPC?
- iPhone topik
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Suzuki topik
- Kiszáll az optikai meghajtók piacáról a Pioneer
- Apple iPhone 16 - ígéretek földje
- Fujifilm X
- Kettő együtt: Radeon RX 9070 és 9070 XT tesztje
- Autós topik
- Nők, nőügyek (18+)
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Új és régi konzolok Okosítása/Softmodoloása, és Szoftveres szintű javítása - RÉSZLETEK A LEÍRÁSBAN
- VÉGKIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED - HP Elite / ZBook Thunderbolt 3 docking station
- Azonnali készpénzes Sony Playstation 5 lemezes és digitális felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest