Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dorian
félisten
Kíváncsiságból ma reggel előkerestem a nemrég megörökölt vérnyomásmérőt, és megmértem a vérnyomásom. 115/68, p59 mértem még kettőt, 109/68, p54; 111/67, p55
Asszem ez rendben van. -
avl
senior tag
tudomanyosan en Simon Hill-nek hiszek: meg kell mérni az allast es aszerint
mérés nélkül teljes a vakrepülésmennyi most az omega-3 index ?
My O3 index is 9.44% (today) up from 5.76% (September 2023). I got to that level with approximately 1.5-2g of DHA/EPA per day. My plan is to now see if I can stay above 8% with 1-1.5g of DHA/EPA per day.
-
Dorian
félisten
Szerintetek mennyi EPA, DHA-t kellene kiegészítőként napi szinten szedni, ha legalább heti 1x lazac a főetel?
O6 bevitel tekintetében az olajban sütést mellőzöm, de egy kevés olajos magvat szoktam enni napi szinten. -
attiati
veterán
Jó szokásai voltak --> jó mikrobiom --> jó immunrendszer?
-
attiati
veterán
Ezt elgépeltem.
Szóval ha hagyja kihűlni a főtt zabkását, akkor újra rezisztens lesz a benne lévő keményítő.Dorian: mintha lenne egy olyan, hogy minden labornak saját határértéke van és a sajátját érdemes nézni. De lehet, hogy a cukorral ez pont nem érvényes. Enyémen: 4.1-6 a sáv.
-
attiati
veterán
Mondjuk nem rémlik, hogy nekem mértek volna 5 alattit valaha.
Laborlapomon 4,1-6 a normál tartomány. -
attiati
veterán
Feléig megnéztem.
Azért az a rész elbizonytalanított, hogy minél jobban feldolgozod a zabot - habár annál rosszabbat okozol a vércukor szinteddel - annál több béta-glükánhoz képes hozzáférni a szervezet, ami jó a koleszterin szintnek és a szívnek (és a prof. szerint ez a legfontosabb összetevője a zabnak).
Szóval akkor nincs igazság, hogyan érdemes elkészíteni, mert erre azt mondja a prof., hogy a személyre szabottság a lényeg. Azért ilyen mértékben nem ismerjük a saját testünket. A cukorszintet vagy a koleszterin szintet óvja az ember? Kinek melyik a gyengébb. Kéne egy jó vércukorszint mérő.
A videóból nekem az sem volt egyértelmű, hogy a prof. csajnak kizárólag azért ment fel kevésbé a cukorszintje, mert hozzáadott rostban, fehérjében és telítetlen zsírsavakban gazdag feltéteket, vagy neki egyszerűen jobb a vércukorszint kezelése is (ugyanis ez is elhangzott a videóban, hogy neki jobb, csak nem kötötték össze a két témát és inkább egyértelműen a hozzáadott feltéteknek tulajdonították a kisebb cukorszint tüskét).
Egyébként a cukorlöket miatt teszek a reggeli zabkásába fehérjeport és útifűmaghéjat.
Illetve elimináltam a hozzáadott mazsolát, mézet és társait.Ugyanilyen megfontolásból nem szabad facsart gyümölcslevet inni.
Sajnálom, hogy nem beszéltek arról, hogy meg kell e főzni a zabot és nem beszéltek jóval többet a benne levő rostokról. Szerintem nem csak a feldolgozottság módja, hanem az elkészítés módja is jelentősen befolyásolja a vércukorszint emelkedést.
Pl. nem hagyja kihűlni és úgy a benne levő keményítő ismét rezisztenssé válik. Ezáltal nem fér hozzá a szervezet olyan könnyen és nem tud belőle cukrot előállítani (+ a bélrendszernek is jó lesz, mert emésztetlen formában eljut hozzá).
Beszélhettek volna még a zab fermentálásról is. Nálam az lesz a következő lépés, remélem pár héten belül.Még egy kritika: a csávónak 6,7-es éhomi cukrot mértek, ami a prof. szerint tökéletes (habár picit a sáv tetején van). Nem 6 alatti a jó érték?
-
avl
senior tag
-
attiati
veterán
Ezeknek a nagy részét a civilizáltság miatt sértjük.
Sajnos tudatosan újra kell gondolni.Régen el akartál intézni egy bankügyet, akkor el kellett menni A-ból B-be.
Ma a kanapéról intézed mobilbankon.Ringman: köszi, belehallgatok.
Mostanában inkább a gyakorlati megvalósításra megy el az időm. Elkezdtem magokat csiráztatni.
Az mondjuk pont nem igényel nagy erőfeszítést (csak víz és üveg kell hozzá), cserébe friss "zöldség" van minden nap és garantáltan bio.
[link]
Kb fél kiló lesz egy csomagból. -
avl
senior tag
21 Health-Lessons:
1. Consistency beats intensity — small, daily habits are more powerful than short bursts of effort.
2. Strength training is essential — Building muscle keeps you strong, healthy, and independent at any age.
3. Don’t wait for motivation — action creates motivation, not the other way around.
4. Mobility is more than stretching — it’s about keeping your body 'functional', not just flexible.
5. Walking is underrated — aim for 20-30 minutes daily; it benefits your heart, joints, and mind.
6. Pain doesn’t always mean damage — learn to differentiate between discomfort/soreness and injury.
7. Balance matters — it prevents falls and keeps you steady as you age.
8. You can’t out-exercise a bad diet — prioritize whole foods, protein, and hydration.
9. Recovery is key — get quality sleep and listen to your body when it needs rest.
10. Focus on what you CAN do — every step forward counts, no matter how small.
11. Track progress — it keeps you motivated and reminds you how far you’ve come.
12. Breathing reduces stress and pain — don’t underestimate the power of mindful breathing.
13. Joint health is everything — stay active, avoid sitting for too long, and move often.
14. Posture matters, but not how you think — it’s about moving regularly, not holding a "perfect" pose.
15. Mental health is physical health — movement boosts mood and reduces anxiety.
16. It’s never too late to start — your body can adapt and improve at any age.
17. Movement is your best warm-up — ease your body into action with light, natural movements.
18. Make health goals specific — "I’ll walk 3x a week" works better than "I’ll exercise more."
19. Strengthen your legs — they’re the foundation of your independence.
20. Pain-free movement is possible — the right exercises rebuild strength and mobility.
21. Stay curious about your body — learn how it works and what it needs to thrive. -
Dorian
félisten
A kovaszolás nem szünteti meg teljesen a glutént, de emeszthetővé teszi. Annyira, h akár enyhén érzékenyek is fogyaszthatják. Én nem vagyok semennyire érzékeny rá, így ezzel csak biztosra megyek ezzel.
A gluténből messze a leginkabb problémás a gliadin, de a rozsban nem ez van.
-
attiati
veterán
Az egész glutén nagyon összetett témának tűnik. Az se mindegy, hogy milyen régióból származik ugyanaz a gabona fajta (4 német várost vizsgáltak) és hogy a pék kezén milyen baktériumok élnek.
De szerintem nem segít a kovászolás a gluténon. Hirtelen két tanulmányt találtam, elég az összefoglaló mondatokat elolvasni:
A fermentálás nem szünteti meg a glutén reakciókat. Ronthat is, baktérium függő. [link]
"Kovászos fermentáció az itt vizsgált tenyészet felhasználásával nem bontotta le közvetlenül az immunogén sikérfehérjéket, de megváltoztatta emésztési képességüket az in vitro szimulált emésztés során" [link]
Rozsban is van glutén:
"Kiváltói a kalászos gabonafélékben lévő sikér (glutén) alkotó fehérjék a genetikailag arra hajlamosak szervezetében. Ezek közé tartoznak a búza gliadin, a rozs szekalin, az árpa hordein."
[link]Talán az alakor / einkorn (ősi) búzafélét lenne érdemes jobban körbejárni. A fenti vizsgálatban is azt írják, hogy vannak jó fajtái:
"a nagy mintaszámnak köszönhetően lehetőség nyílik néhány nagyon alacsony immunreaktivitású genotípus azonosítására, melyek célzott nemesítési alapanyagként szolgálhatnak" -
Dorian
félisten
Arra akartam célozni, hogy ez a fél kilós mennyiség túlzó, és abba a mennyiségbe már a gyümölcsfogyasztás is belefér (természetesen a zöldségeknél sokkal kisebb részt adva)
Igen, nem-ipari kenyér esetében az elkészítéssel együtt járó hosszú fermentáció (kovászolás) lehet a siker titka, mivel ez teszi lehetővé, hogy a baktériumok szinte teljesen lebontsák a szénhidrátokat és a glutént.
Főleg a búzakenyér ami a komoly napaszokat okozó gliadin-t tartalmazza.
Én legjobban a rozskenyeret szeretem, azt veszek leggyakrabban. -
attiati
veterán
Van amiben túlzásba is esik.
Illetve ő kutató orvos, ami nagyon közel van az új infókhoz, de még nem 100%ra kiforrott.Barabási erre mondta azt a 10-10-10 év szabályt, ami a felfedezéstől, a megértésen át,
gyakorlati használhatóságig eltelik 10-10-10 éves ciklusokban.Minél többet olvasok, annál inkább az jön ki, hogy vissza a hagyományokhoz. A tudomány pedig később bebizonyítja, ami már empirikusan működik.
-
attiati
veterán
Más a gyümölcsben és a zöldségben lévő rost (úgy tudom, de ennek még egyszer utána olvasok.)
Ugyanis máshogy viselkedik a zöldségben lévő rezisztens keményítő.* Nem bomlik le a gyomorsav által, így el tud jutni az emésztőrendszer alsó szakaszába, ahol a baktériumok számára nélkülözhetetlenek.
Ezért nem jó a zabkását főzni, mert hő hatására a rezisztens keményítőből hagyományos keményítő lesz.
Viszont érdemes előkészíteni valahogy, így szerintem ott is a fermentálás a jó megoldás. Ennek utánanézek és átállok.*Keményítő is rost
Még annyi infó, hogy nem csak azért jó a rezisztens rost, hogy a baktériumok számára táplálekot vigyen. Hanem folyadékot is szállít oda, ugyanis megszívja magát vízzel.
A folyadékkal együtt egy zselés mátrix képződik az emésztőrendszerben. Erről majd hozok egy doki linket. -
avl
senior tag
melyik az ?
párat láttam
ahogy én látom: szimpatikus, valószinü jókat mond, szerintem ez is egy dinamikus tudomány, amit 30-20-10-5 éve gondoltak, az más volt, azóta más módszerek is lehetnek, amivel elörébbjutás van ...de a következö 5-10-20-30 évben is még újabb lehetöségek lesznek és a mai álláspont is módosulni fog
-> az én következtetésem: nem kell 100%-ra törekedni, csak a ma jobb(nak tünö) felé
mindenki sejtheti hol van hátrányban, hol tud és akar javítani az életmódjánszerintem ugyanugy mint mindegyikünk szervezete (miattam lehet ez elsödlegesen a bélflóra miatt is) egyedi, ugyanúgy a zöldségek, gyümölcsök, stb. is - milyen talajban milyen forgalmú, iparú helyröl van (biztosan, nem a marketing szerint), ezért sem lehet szerintem általánosítani, hogy miböl mennyit (a szennyezett, kevesebb jót tartalmazóból, mert aki nem tanyán magának termeli - az meg szerintem kevés itt...jelentkezhet is
, annak elég nagy a bizonytalansága)
-
Dorian
félisten
Schwab-nak van egy korábbi videója, ami sztem sokkal részletesebben és belemenősebben magyaráz. De sokak szerint túlzásba esik ezzel a napi fél kiló csakis nyers zöldséggel. Persze, több zöldséget kell enni, de nem feltétlen fél kilót és nem is mind nyersből, és ebben benne van már némi rész gyümölcs is
-
Dorian
félisten
Kazeint és glutént elhagyni nem fogom, de némileg csökkentem a bevitelt, pl. a napi 150g túrót 50-re. Tejet már pár éve nem iszom. Gluténforrás a kenyér, viszont az csak kovászos, ami jóval enyhébb ilyen szempontból (már kelés közben előemésztődik, részben lebomlik, úgyhogy a szervezetnek jóval kevesebb dolga van vele)
-
attiati
veterán
Gondolom eheti, akinek nincs panasza, de ők is terhelik vele a szervezetet.
Józan parasztésszel: túlságosan kazein és glutén alapú a táplálkozásunk és abból is a magasabb (ilyen) tartalmú fajták terjedtek el. Mondja is, hogy az A1 tej kazeinje allergizál, de az ilyen tejet adó állatok tejhozama magasabb. Kenyérgabonából is a magasabb glutén(fehérje) tartalmú fajta terjedt el. Ennek racionális gazdasági oka volt régen. Táplálni kellett a népet. De ma már nincs táplálékhiány. Sőt! Túlbombázzuk a testünket.
De valszeg nem ez a gond.Schwab mintha mondta volna egy élő előadáson (de ezt inkább nem adom a tollába),
hogy a rossz táplálkozási és életviteli szokással elrontják az emberek a microbiomot és ezért kialakulnak táplálékérzékenységek és létrejön egy tartós immunválasz, ami megmarad akkor is (örök életre), ha újra helyreáll a microbiom.
Adja magát, hogy kazeinből és gluténból kap a test a legtöbbet, úgyhogy olyan allergia tud kialakulni. De önmagában valszeg nem a kazein és a glutén a gond, hanem minden mással együtt.
Az a kérdés, hogy a kockázati mátrixból ki hány faktort pingel.Gyakorlatilag gyerekkortól kezdve kapja a test a stresszhatásokat (és szerintem többet, mint régen.)
Abból az 5 dologból, amit mindig sulykol (alvás, kaja, mozgás, alkohol, passz mi az ötödik), egyre többet, egyre többször és egyre korábbi életszakaszban terhelünk.
-
attiati
veterán
fú hát nem könnyítetted meg a helyzetet
70 perc az interjú
Itt van az a részSzerintem általában érti.
-
Dorian
félisten
Schwab Richard szerint ne együk se glutént, se kazeint, mert gyulladást okoz a belekben.
Nem igazán értettem, h általanossagban ajálnja, mert sokan érzékenyek ezekre, vagy mindenkire érvényesen? Ha vki nem érzékeny, akkor miert ne ehetne, gondolom ha nincsenek fogyasztás utan hasi panaszai akkor nala gyulladást sem okoz. -
Ringman
nagyúr
kicsit igen, mostanában nem is nagyon vagyok aktív ph-n más topikokban sem.
megrendeltem múltkor a könyvet, amiről írtál bemutatót, de az olvasásig még nem jutottam el
kávés linket még nem olvastam, de valahogy nekem a robusta-arabica blendek bejönnek, most is egy 50-50%-osat fogok majd kinyitni.
---
mikroműanyag: kb mindenből kapod, de lecserélni a környezetedben ezt esélytelen, én az élelmiszer oldaláról fogom kezdeni és onnan a lehető legtöbb műanyagot/kompozitot száműzök majd szép lassan.ruhánál nem nagyon látom megoldhatónak, mert a pamut több dologra alkalmatlan, meg eleve egy műanyagmentes szőnyeg v függöny nagyon drága. (kanapéhuzat dettó)
ozmózisos vízszűrő is a listámon van.
-
attiati
veterán
[Arabica vs Robusta: Which Coffee Bean Is Healthier?]
meghalt a topic?
-
Ringman
nagyúr
Levels of microplastics in human brains may be rapidly rising, study suggests
Research looking at tissue from postmortems between 1997 and 2024 finds upward trend in contamination
-
attiati
veterán
[Barabási Albert-László - Ételfüggők vagyunk ]
Az egész interjú nagyon érdekes. A második fele kapcsolódik szorosan.
"Nemrég építettünk egy AI eszközt, amely megmondja, hogy mely étel mennyire feldolgozott. Az erről szóló tanulmányunk januárban fog megjelenni a Nature Food-ban, de már él az oldal, ahol ezek az információk elérhetők."
"
Érdekes volt annak a felismerése a kutatásunk megkezdésekor, hogy a táplálkozástudomány durván 150 molekulával foglalkozik. Ez a 150 molekula viszont nagyon kis százaléka azoknak a molekuláknak, amelyeket összességében az ételeken keresztül beviszünk a szervezetünkbe. A nutrició sötét anyagának neveztük el ezeket, es több éven keresztül dolgoztunk azon, hogy ezeket feltérképezzük, vagyis hogy megértsük, hogy pontosan mit is viszünk be a táplálkozás során. Jelenleg közel 140 ezer ilyen molekulánál járunk, amelyek jelenléte mind dokumentált valamilyen nyersanyagban." -
attiati
veterán
Próbáltam keresni gyümölcsökre is adatokat frissebb study-ból, hogy stabilabb-e a C vitamin, mint a vékony leveles zöldségekben.
Alma
7-14 nap között 20% veszteség.
21 nap után 50%
Table 1Trópusi gyümölcsök
Citrusok egész jól tartják magukat 2 hét után.
RT = szobahőmérséklet
RC = 4 fokZöldségekben valóban elég instabil.
paradicsom (a), sárgarépa (b), uborka (c), red pepper (d), white pepper (e), fehér káposzta (f)
[link] -
attiati
veterán
Akkreditált laboratóriumi vizsgálat: Terítéken a nyári zöldségek C-vitamin-tartalma
[link]"Korábban zöldségek és gyümölcsök C-vitamin-tartalmát mérettük meg akkreditált laboratóriumban. Az általunk tavasszal vásárolt minták rendkívül alacsony mennyiséget tartalmaztak. Úgy gondoltuk, talán a nyári zöldségek megcáfolják ezt. Ezért újabb vizsgálatot végeztettünk. (FÉBÉSZ)"
----
Valószínűleg nem a "gyári" C vitamin tartalom az alacsony, hanem a tárolás során veszíti el a növény, amíg a pultra kerül a boltban és a piacon.Mondjuk ez nem újdonság, mert a könyv - amiből a korábbi képeket hoztam - 1970-es kiadású és már akkoriban is tudták igazolni mérésekkel.
-
attiati
veterán
Nagyon félre tud vinni egy ilyen felmérés, akkor is, ha OGYI-s.
Megtaláltam a módszertant. 5 évente elvégzik a felmérést, OTÁP néven fut.
Nem csak a vitaminra mentek rá, hanem egy általános táplálkozási és túlsúly felmérés.Van belőle 2019-es is. Azt érdemesebb nézni, mert ott már van korcsoportonkénti bontás. Ami nagyon nem mindegy. Ezt nagyon hiányoltam a linkelt anyagodból.
Létezik belőle ásványi anyag és nyomelem felmérés is. Érdekes módon nincs hiány magnézium bevitelből (szerintem ez téves következtetés). Ezt majd írom lentebb.Nagyon nehéz egy ilyet felmérés megcsinálni és értelmes következtetéseket levonni.
3 napos élelmezési naplót kértek. Önbevallásos alapon. Erősen kérdéses, hogy mindenki méregette az étel mennyiségét és helyesen is végezte. Pláne, aki rendeli az ebédet.
Mindenesetre ilyen mértékegységek is elfogadottak, hogy zárt maroknyi mogyoró (kinek mekkora a keze…)
Nagytányér zöldségleves…. az tudjuk, hogy mennyi zöldség van benne?! Nem a folyadék mennyisége számít.
Kis, közepes, nagy méretű gyümölcs....
Szóval a lakosságra bízták.Majd ebből a felmérésből kaptunk egy nagy átlagot, korcsoport bontás nélkül.
Vannak más módszertani torzítások is.
3 napos felmérés alapján történt. DEKA vitaminokat nem biztos, hogy pótolod 3 naponta.
Például ha csirkemájat eszel, azzal 2 hétre előre be tudsz vinni elegendő A vitamint és utána nem is nagyon fogod kívánni az A vitaminban gazdag ételeket a felmérés 3 napján. Ugyanis a tested nem csal.
Úgyhogy nem is csodálkozom, hogy A vitamin hiány jött ki felmérésben.
De ténylegesen is A vitamin hiány van a testedben?A másik gond, hogy milyen ásványi anyag tartalommal szorozták be az elfogyasztott étel mennyiséget?
Nagy magabiztossággal kijött, hogy nincs C vitamin hiány.
De az elfogyasztott gyümölcsök/zöldségek C-vitamin tartalmát lehetetlen meghatározni egy ilyen napló alapján. Ugyanis, leveszed a fáról a gyümölcsöt és 2 napnyi tárolás után elveszíti a C-vitamin tartalom felét, szobahőmérsékleten tartva.
Kérdeztek bárkit, hogy csókolom, hány napos almát tetszik enni?
Jó esetben a kérdőívre ráírta a delikvens, hogy főtt, párolt, vagy nyers cuccot eszik.A fagyasztás már működhet, -18 fokon:
A képek a Tápanyagtáblázat c. könyvből vannak.
Magnézium tartalmat is csak irodalmi adatok alapján tudták felszorozni. De ahogy írtam előzőleg, a műtrágyázott talajban alig van magnézium.
Ehhez képest nagy magabiztossággal kijött a felmérésben, hogy nincs magnézium beviteli hiányFelsoroltam a felmérésből 3 eredményt, ami teljesen fals és szerintem félrevisz.
Szóval összességében a módszertan és nagy átlag miatt nem rohannék következtetést levonni egyéni szinten a felmérésre alapozva.
Maximum egy országos szintű élelmezési programot lehet indítani ez alapján.
De még az is kérdéses a módszertani hibák miatt.Nem kell ehhez orvosnak lenni, ugyanis emberek adták az input adatot.
-
attiati
veterán
A telexes cikket tényleg hagyjuk (bár szakgyógyszerész nyilatkozta). De az biztos igaz belőle, hogy a változatos étrendre kell törekedni és nem a multivitaminra.
Persze vannak nehezítő tényezők. Megváltozott az élelmek vitamin és ásványi anyag tartalma. Korábban linkeltem a tanulmányt, hogy például a műtrágyázás miatt megnőtt a talaj foszfor tartalma, ami megköti a magnéziumot. Így a növények is kevesebb tápanyagot szívnak fel, végül a velük táplálkozók állatok húsa is problémásabb lesz.
Érdekes, hogy a fejlett világban van magnézium hiány. A fejlődőben nincs.
A magnézium trágyázás már külön szakkifejezés.
A zöldségtermesztésben is szükségszerű a magnézium pótlásaVagy a következő hsz-ben mutatok C vitamin táblázatot. Alig lehet a növényekben C vitamin.
A szennyezett levegőjű városokban magasabb A vitamin szint szükséges.
Télen nem lehet elég D vitamint bevinni a napsütés hiánya miatt.
Szóval azokat az összetevőket érdemes lehet pótolni kapszulával, amik a környezeti tényezők miatt nehezen bevihetőek , vagy az életkörülmények miatt megnőtt a szükséglet.
De amennyire csak lehet, egyénileg érdemes átalakítani az étrendet.
-
avl
senior tag
szerintem tovabbra is ez a legnagyobb kihivas, hogy a mai vilagban barki barmit a netre tesz, a megbihato es valos info kerdeses
tegnap a Kossuth radioban is volt tema a taplalekkiegeszitök: [20240102 14:30-tol Felfedező - az egészségről]
-
Dorian
félisten
Mi megtévesztő benne? A diagramokból az derül ki, hogy vizsgálták ki milyen kajából mennyit evett, és milyen kiegészítőt szed, ez alapján kalkuláltak. De ott van, hogy milyen kutatók, doktorok végezték, írj nekik, h árulják el a vizsgálat részleteit.
Én feltételezem, hogy az országos népegészségügyi és gyógyszerészeti központban nem hülyegyerekek ülnek és megvannak a tudományosan szabályozott kutatási módszertanuk.
Azt a telexes cikket hagyjuk már, egy teljes sületlenség, tele önellentmondásokkal. -
attiati
veterán
Megtévesztő a bevitel szó. Azt hogyan vizsgálták?
Vérből néztek vitamin szintet?
Telex jelent meg egy pont ellentétes tartalmú cikk:
[Szedhetjük télen immunerősítésre a vitaminokat, csak semmire nem megyünk velük] -
Dorian
félisten
A magyarok vitaminellátottságáról: (ogyei.gov.hu forrás)
[link]
A 19. oldalt érdemes megnézni és értelmezni. A lakosság ekkora nagy része még a hivatalosan ajánlott (kicsi) mennyiségek 70%-át sem viszi be az adott vitaminokból. -
hiperFizikus
senior tag
https://www.youtube.com/watch?v=BC-MimWavOo
Különben dühbe jövünk (teljes film)A kuki meg a sör együtt nem egészséges lásd a linkemet
Boldog újévet kívánok nektek !
-
Dorian
félisten
Nyak, a helyi minőségi húsokat áruló hentestől
Meg egy kis iberico sertésszalonna,ami nitrit-nitrát mentes
Csillis bab lesz belőle, de nem az itthoni rosszul értelmezett formában, anem ahogy DélAmerikában szokás: a hús nem darált, hanem pörköltnek van megfőzve (persze a fűszerezés eltér a magyarostól), a bab pedig nem belefőzve, hanem külön, tepsiben sütve hagymán, belesütve répa, paprika. Így nem egy homogén tömör massza lesz a végén az egész, hanem guszta, tálalható darabos. És kukorica nincs benne, az Texasban szokás, onnan vettük át. -
Dorian
félisten
Égjen a zsír!
-
attiati
veterán
Ez az egész rost / keményítő téma hosszabb lesz. Az okosodás végére az is kiderül, hogy kell-e a zabkását főzni.
Ugyanis rezisztens keményítőket is érdemes bevinni, mert azok emésztés nélkül áthaladnak a szájon, gyomron át... és megérkeznek a bélbacikhoz. Számukra táplálék.
De hő hatására a rezisztens keményítők átalakulnak hagyományos keményítővé és az emésztőrendszer korai szakaszában felszívódnak, így el sem jutnak a megfelelő helyre. (és meglökik az inzulintermelést is).
A zabkása főzésének is az a lényege, hogy a rezisztens keményítőket lebontsa a zselatinizálás során hagyományos keményítőre és emészthetővé tegye. De lehet, hogy ez nem is annyira hasznos folyamat....
Visszahűtés hatására újból rezisztens keményítőt kapunk (főzés után visszahűtött rizs, burgonya, stb..)Rostoknak négy fajtája van:
emészthető - emészthetetlen
vizet vonzó (hidrofil) - vizet taszító (hidrofób)Mivel a folyadék is nagyon fontos szerepet tölt be az emésztőrendszer alsó szakaszán is, ezért szükség van emészthetetlen, de vizet szállítani képes rostokra.
Csak ezek tudnak végig haladni felszívódás nélkül az emésztő rendszeren és egyben vizet is eljuttatni a megfelelő helyre. -
attiati
veterán
Megnézem őket.
Egyéni a microbiom, de szerintem nem tart ott a tudomány, hogy célzottan telepítsen be adott fajt adott betegségre. (Bár láttam már ilyen Stress-repair baci keveréket, de nem tudom, hogy érdemes / hatékony-e célzottan belenyúlni).
Ha lesz szó erről a könyvben, akkor írom. Bár eddig inkább általánosan boncolgatja a témát.
Diverz microbiom a cél, sokfajta zöldséggel / gyümölccsel / fermentált étellel.
Szerintem amiből nem szenvedünk hiányt: cukor, zsír, fehérje.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
- Samsung Galaxy S23 Ultra 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciávl
- Nvidia Quadro P400/ P600/ P620/ P1000/ T400/ T600/ T1000 - Low profile (LP) + RTX A2000 6/12Gb
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép játékra! I7 6700K / 32GB DDR4 / RTX 2060 / 500GB SSD
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest