- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- TCL LCD és LED TV-k
- Calibre, az elektronikus könyvtár
- HDD probléma (nem adatmentés)
- Hardvereket hozott a májusi cserebogár
- Asztrofotózás
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Milyen egeret válasszak?
- Gaming notebook topik
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
Új hozzászólás Aktív témák
-
attiati
veterán
Feléig megnéztem.
Azért az a rész elbizonytalanított, hogy minél jobban feldolgozod a zabot - habár annál rosszabbat okozol a vércukor szinteddel - annál több béta-glükánhoz képes hozzáférni a szervezet, ami jó a koleszterin szintnek és a szívnek (és a prof. szerint ez a legfontosabb összetevője a zabnak).
Szóval akkor nincs igazság, hogyan érdemes elkészíteni, mert erre azt mondja a prof., hogy a személyre szabottság a lényeg. Azért ilyen mértékben nem ismerjük a saját testünket. A cukorszintet vagy a koleszterin szintet óvja az ember? Kinek melyik a gyengébb. Kéne egy jó vércukorszint mérő.
A videóból nekem az sem volt egyértelmű, hogy a prof. csajnak kizárólag azért ment fel kevésbé a cukorszintje, mert hozzáadott rostban, fehérjében és telítetlen zsírsavakban gazdag feltéteket, vagy neki egyszerűen jobb a vércukorszint kezelése is (ugyanis ez is elhangzott a videóban, hogy neki jobb, csak nem kötötték össze a két témát és inkább egyértelműen a hozzáadott feltéteknek tulajdonították a kisebb cukorszint tüskét).
Egyébként a cukorlöket miatt teszek a reggeli zabkásába fehérjeport és útifűmaghéjat.
Illetve elimináltam a hozzáadott mazsolát, mézet és társait.Ugyanilyen megfontolásból nem szabad facsart gyümölcslevet inni.
Sajnálom, hogy nem beszéltek arról, hogy meg kell e főzni a zabot és nem beszéltek jóval többet a benne levő rostokról. Szerintem nem csak a feldolgozottság módja, hanem az elkészítés módja is jelentősen befolyásolja a vércukorszint emelkedést.
Pl. nem hagyja kihűlni és úgy a benne levő keményítő ismét rezisztenssé válik. Ezáltal nem fér hozzá a szervezet olyan könnyen és nem tud belőle cukrot előállítani (+ a bélrendszernek is jó lesz, mert emésztetlen formában eljut hozzá).
Beszélhettek volna még a zab fermentálásról is. Nálam az lesz a következő lépés, remélem pár héten belül.Még egy kritika: a csávónak 6,7-es éhomi cukrot mértek, ami a prof. szerint tökéletes (habár picit a sáv tetején van). Nem 6 alatti a jó érték?
-
attiati
veterán
Ezeknek a nagy részét a civilizáltság miatt sértjük.
Sajnos tudatosan újra kell gondolni.Régen el akartál intézni egy bankügyet, akkor el kellett menni A-ból B-be.
Ma a kanapéról intézed mobilbankon.Ringman: köszi, belehallgatok.
Mostanában inkább a gyakorlati megvalósításra megy el az időm. Elkezdtem magokat csiráztatni.
Az mondjuk pont nem igényel nagy erőfeszítést (csak víz és üveg kell hozzá), cserébe friss "zöldség" van minden nap és garantáltan bio.
[link]
Kb fél kiló lesz egy csomagból. -
attiati
veterán
Van amiben túlzásba is esik.
Illetve ő kutató orvos, ami nagyon közel van az új infókhoz, de még nem 100%ra kiforrott.Barabási erre mondta azt a 10-10-10 év szabályt, ami a felfedezéstől, a megértésen át,
gyakorlati használhatóságig eltelik 10-10-10 éves ciklusokban.Minél többet olvasok, annál inkább az jön ki, hogy vissza a hagyományokhoz. A tudomány pedig később bebizonyítja, ami már empirikusan működik.
-
Dorian
félisten
Schwab-nak van egy korábbi videója, ami sztem sokkal részletesebben és belemenősebben magyaráz. De sokak szerint túlzásba esik ezzel a napi fél kiló csakis nyers zöldséggel. Persze, több zöldséget kell enni, de nem feltétlen fél kilót és nem is mind nyersből, és ebben benne van már némi rész gyümölcs is
-
attiati
veterán
A telexes cikket tényleg hagyjuk (bár szakgyógyszerész nyilatkozta). De az biztos igaz belőle, hogy a változatos étrendre kell törekedni és nem a multivitaminra.
Persze vannak nehezítő tényezők. Megváltozott az élelmek vitamin és ásványi anyag tartalma. Korábban linkeltem a tanulmányt, hogy például a műtrágyázás miatt megnőtt a talaj foszfor tartalma, ami megköti a magnéziumot. Így a növények is kevesebb tápanyagot szívnak fel, végül a velük táplálkozók állatok húsa is problémásabb lesz.
Érdekes, hogy a fejlett világban van magnézium hiány. A fejlődőben nincs.
A magnézium trágyázás már külön szakkifejezés.
A zöldségtermesztésben is szükségszerű a magnézium pótlásaVagy a következő hsz-ben mutatok C vitamin táblázatot. Alig lehet a növényekben C vitamin.
A szennyezett levegőjű városokban magasabb A vitamin szint szükséges.
Télen nem lehet elég D vitamint bevinni a napsütés hiánya miatt.
Szóval azokat az összetevőket érdemes lehet pótolni kapszulával, amik a környezeti tényezők miatt nehezen bevihetőek , vagy az életkörülmények miatt megnőtt a szükséglet.
De amennyire csak lehet, egyénileg érdemes átalakítani az étrendet.
-
attiati
veterán
Pont ezzel a témával jöttünk át a Pandémiás topikból.
Semmelweis-nek van egy D vitaminos tanulmánya, azt is elolvastam és írtam róla egy összefoglaló hsz-t. -
attiati
veterán
Igen, ha egyoldalúan belenyúlsz mesterségesen a folyamatba, akkor az eltérít.
De a rossz szokások is. A berögzülések is tudnak szélsőségesek lenni (pl. minden ebéd után süti, stb...)
Szóval ha a rossz szokásokon korrigál az ember, szerintem attól diverzebb lesz az étkezés. Szóval azt nem érzem rossznak egyelőre, hogy nem eszek minden étkezésre húst.
De szerencsére semmit sem kell teljesen elhagynom betegség miatt.
Talán ez a legfontosabb, hogy addig ne vigye túlzásba az ember, amíg aztán rá nem kényszerül, hogy elhagyja.#114avl
Lehet mérési hiba is akár, gondolom ezért kell a kontroll.
Ezeket a dokira bízom. -
attiati
veterán
"abban nekem Vas nem is szerepel"
Detto! Most jöttem rá, hogy 2 évvel ezelőttig nem is néztek nálam serum vas-at, transferrin szintet, transferrin szaturáció. Ferritin-t igazából soha.
2 éve a sáv alsó szélén voltam, most túlléptem.
Majd a dokinéni megmondja, hogy van-e teendő és összefügg-e az étkezés változtatással?
Vagy csak egyszeri probléma.Ha összefügg a kaja cserével, akkor az meglepő lesz.
Nem szedek multit sem fél éve.Nálad tényleg durván alacsony értékek voltak.
Nálam most az ellenkezője lett mindenféle beavatkozás nélkül.Lehet a fitinsav csökkentés?
(viccelek)
-
Ringman
félisten
2200-2500 kalóriából nagyon sok odafigyelést igényel az, hogy minden meglegyen étrendből (van amit egyáltalán nem fogsz teljesíteni - pl. kreatin), ha megvan a 3300-3500 kcal szükséglet, akkor sokkal könnyebb dolgod lesz.
ezért van az, hogy a bringásoknak sok esetben nem kell a min. fehérjére figyelni, mert az simán a tésztából (!) összejön (6-8e kalória/nap is meglehet a napi fogyasztás a touron)
-
Ringman
félisten
fontos (lenne), hogy komoly szakember velemeny legyen, ne erdeklödö laikus
az a baj, hogy baszhatod a szakemberi véleményt, sok esetben Mo-n azt jelenti, hogy az orvosnál naprakészebb tudásod van, mert ő csapágyasra van hajtva és nincs ideje a szakmai fejlődésre, 10-20 éves ismeretek nagyon elavultak lehetnek.
saját tapasztalat - nem reprezentatív minta:
- covid-szövődményeket jobban tudod a háziorvosnál, mert utánaolvasol, mivel érdekel, ugyanis minden fertőzés potenciálisan a teljes életedre kiható kimenetel
lesz - de ez rendszerszinten a szőnyeg alá van söpörve mindenhol.- (egyébként jó sebész-traumatológus *semmit* nem mond a műtét utáni intézkedésekről - pl hegkezelés, hogyan mozgasd a műtött vállad - itt konkrétan a kösd fel, lehetőleg ne mozgasd hangzott el, ami a legújabb irányelveknek ellent mond)
a papír sok esetben semmit sem jelent sajnos. (de ezt mérnökként pont tudnod kell
)
persze ez nem azt jelenti, hogy más fórumozókra meg kell/érdemes hallgatni.
fontos az orvos, mert a statisztikai alapú nyugati orvoslást nem tudod másképp egyénre szabni.
szerk:
az az érdekes helyzet alakult ki, hogy egyrészt youtube/reddit/substack/stb esetében tényleg az egyes szakmák top10 szakemberét tudod olvasni/hallgatni, de ők mindig általánosságban tudnak beszélni (másképp nem is lehet), másrészt ezt egyénre kell szabni, aztán ahhoz sok esetben nehézkes helyi szinten segítőt találni, önképzőkör is veszélyes lehet.topikban meg nem fog mindenki disclaimert írni a hsz-ei elé
-
attiati
veterán
Kíváncsi leszek a véleményedre.
Nekem meglepő volt, hogy hogyan kerülnek ránk a tejsavbaktériumok
Ledöbbentem a Webster féle macska-patkány kísérletnél.
Nagyon kíváncsi lennék a könyv utóéletére is, mert már 10 évvel ezelőtti.
Újra fogom olvasni, mert más a megértési szintem.Illetve vannak más könyvek is a témában, ezeket egyelőre ajánlani nem tudom, nem olvastam még.
Magyar szerzőktől 2017-es kiadás
[link]
Illetve egy nagyon sztárolt könyv.
[link] -
attiati
veterán
Én se szoktam precízkedni.
1 kiskanállal tolok. De biztos lehet kapni mérőedényt és egyszer elég kimérni, hogy félig vagy tele legyen a kiskanál.
Most nincs előttem az üveg, asszem fémes a széle, de nem okoz gondot a kiöntése.Azt nem tudom, hogy milyen benne az A : D arány.
Itt egy másik lazacolajnál azt írják, hogy 4000:600 NE.Érdekes, hogy a természetben nagyon kevés cuccban magas az A : D arány.
Főleg úgy nő, ahogy mész északra, hogy pótolja a napozás hiánya miatt kieső D vitamint.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Vége: a kínai platformok nem adják vissza a pénzt visszaküldött áru nélkül
- Poco F5 - pokolian jó ajánlat
- Milyen okostelefont vegyek?
- Apple AirPods Pro (2. generáció) - csiszolt almaságok
- DOOM - The Dark Ages
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Óra topik
- MediaTek lapka köré épülne a Galaxy S25 FE?
- Xbox Series X|S
- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- További aktív témák...
- AKCIÓ! AMD Ryzen 5 2600 6 mag 12 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! GIGABYTE B360 i5 9600K 16GB DDR4 512GB SSD RX 7600 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy A35 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest