Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • attiati

    veterán

    Ez az egész rost / keményítő téma hosszabb lesz. Az okosodás végére az is kiderül, hogy kell-e a zabkását főzni.

    Ugyanis rezisztens keményítőket is érdemes bevinni, mert azok emésztés nélkül áthaladnak a szájon, gyomron át... és megérkeznek a bélbacikhoz. Számukra táplálék.

    De hő hatására a rezisztens keményítők átalakulnak hagyományos keményítővé és az emésztőrendszer korai szakaszában felszívódnak, így el sem jutnak a megfelelő helyre. (és meglökik az inzulintermelést is).

    A zabkása főzésének is az a lényege, hogy a rezisztens keményítőket lebontsa a zselatinizálás során hagyományos keményítőre és emészthetővé tegye. De lehet, hogy ez nem is annyira hasznos folyamat....
    Visszahűtés hatására újból rezisztens keményítőt kapunk (főzés után visszahűtött rizs, burgonya, stb..)

    Rostoknak négy fajtája van:
    emészthető - emészthetetlen
    vizet vonzó (hidrofil) - vizet taszító (hidrofób)

    Mivel a folyadék is nagyon fontos szerepet tölt be az emésztőrendszer alsó szakaszán is, ezért szükség van emészthetetlen, de vizet szállítani képes rostokra.
    Csak ezek tudnak végig haladni felszívódás nélkül az emésztő rendszeren és egyben vizet is eljuttatni a megfelelő helyre.

Új hozzászólás Aktív témák