Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
attiati
veterán
[link]
Függőséget okoznak az ultrafeldolozott élelmiszerek -
attiati
veterán
GAL multiban már 4e NE D mellé is tesznek azonos mennyiségű A-t.
Nyáron pusztán napozással 75 nmol/ml fölé mész. Kell mellé A?
Télen D vitamin bevitellel 75 nmol/ml alatt maradsz. Miért kell mellé A?Nincs benne logika, hogy csak kapszula mellé kell, holott kevesebb D van a vérben.
Esetleg még azt tudom elképzelni, hogy máshogy szívódik fel a kapszulás és máshogy a bőrben képződött D. De ennek utána kéne akkor olvasni.Nem látom a napozás limitjét, hisz több D megy be. Akkor amellé is kellene A.
Egyébként akár ebben is lehet ráció, mert az A vitamin a bőrért is felel. Szóval lehet, hogy napozáskor a túlzott D vitamin lecsökkenti az A mennyiségét és az hat ki a bőrre. -
attiati
veterán
Télen nem a hiányt pótolod?
Nem tudom a pontos számot, de nyáron a többszörösét viszed be napozással. (Legyen mondjuk 20e NE/fél óra).
De az biztos, hogy 75 nmol/ml D vitamin szintet el lehet érni a vérben.Télen 30 alatti érték sem ritka, szóval a kapszulával csak visszahozod a nyári szintre.
2-4e NE D vitamin / nap téli pótlás mellett nem látom az A pótlás okát.
-
attiati
veterán
Az az állítás GAL részéről, hogy az "A" és "D" vitamin önálló szedése a másik hiányához vezet. Talán itt olvastam, de nem biztos: [GAL - 9. jegyzet: A-vitamin és D-vitamin]
Ezt elfogadom kész tényként, hogy a biokémiai folyamatban a túl sok D vitamin A hiányhoz vezet és fordítva.Mindössze azt nem értem, hogy télen a kapszulával csak és kizárólag a nyári napozásból kieső D-t pótolom. Tehát nem többletet viszek be, ami miatt több A-t kéne szedni.Csak pótolom a D hiányt.
Miért kéne így A-t is pótolnom?A tábla azt mutatja, hogy télen pótolom a nyári napozós 5000 D-t.
Minden más változatlan a táblában.Tehát csak télen pótolom és csak D-t.
Úgy lesz meg télen és nyáron is a D:A 2:1 aránya, hogy A-t nem pótolok semmikor kapszulával. Csak annyit viszek be, ami kajában van.
(2:1 arány fiktív. Lehet, hogy helytelen. Nem ez a lényeg)Szerintem ez egy fontos téma. Ugyanis az A vitamin hiány simán vezethet télen felső légúti megbetegedésekhez. A tüdő és a légutak védelmezője.
D vitamin szedéssel télen A vitamin hiányt okozunk?Vagy az van, hogy nyáron az A-t kéne pótolni a túl sok D vitaminos napozáskor?
Remélem érthető a dillemma. Nem jön ki a matek.A másik téma:
"zsírban oldódó vitaminokat lehetőség szerint minél jobban elkülönítve érdemes szedni."
Anno a pandémia topikban kezdtem feszegetni a DEKA vitaminok versengő metabolizmusát. [link]
Gátolják-e egymás felszívódását? Ugyanis ugyanazt a receptort használják a felszívódásnál.
Teljesen ellentmondó studykat és véleményeket olvastam.
Írtam pár szakinak, de nem jeleztek vissza.Végül anno arra jutottunk ott a topikban, hogy talán csak a jelentős mértékű D, A bevitelnél érdemes elkülöníteni időben a bevitelüket.
-
attiati
veterán
Jó szokásai voltak --> jó mikrobiom --> jó immunrendszer?
-
attiati
veterán
Ezt elgépeltem.
Szóval ha hagyja kihűlni a főtt zabkását, akkor újra rezisztens lesz a benne lévő keményítő.Dorian: mintha lenne egy olyan, hogy minden labornak saját határértéke van és a sajátját érdemes nézni. De lehet, hogy a cukorral ez pont nem érvényes. Enyémen: 4.1-6 a sáv.
-
attiati
veterán
Mondjuk nem rémlik, hogy nekem mértek volna 5 alattit valaha.
Laborlapomon 4,1-6 a normál tartomány. -
attiati
veterán
Feléig megnéztem.
Azért az a rész elbizonytalanított, hogy minél jobban feldolgozod a zabot - habár annál rosszabbat okozol a vércukor szinteddel - annál több béta-glükánhoz képes hozzáférni a szervezet, ami jó a koleszterin szintnek és a szívnek (és a prof. szerint ez a legfontosabb összetevője a zabnak).
Szóval akkor nincs igazság, hogyan érdemes elkészíteni, mert erre azt mondja a prof., hogy a személyre szabottság a lényeg. Azért ilyen mértékben nem ismerjük a saját testünket. A cukorszintet vagy a koleszterin szintet óvja az ember? Kinek melyik a gyengébb. Kéne egy jó vércukorszint mérő.
A videóból nekem az sem volt egyértelmű, hogy a prof. csajnak kizárólag azért ment fel kevésbé a cukorszintje, mert hozzáadott rostban, fehérjében és telítetlen zsírsavakban gazdag feltéteket, vagy neki egyszerűen jobb a vércukorszint kezelése is (ugyanis ez is elhangzott a videóban, hogy neki jobb, csak nem kötötték össze a két témát és inkább egyértelműen a hozzáadott feltéteknek tulajdonították a kisebb cukorszint tüskét).
Egyébként a cukorlöket miatt teszek a reggeli zabkásába fehérjeport és útifűmaghéjat.
Illetve elimináltam a hozzáadott mazsolát, mézet és társait.Ugyanilyen megfontolásból nem szabad facsart gyümölcslevet inni.
Sajnálom, hogy nem beszéltek arról, hogy meg kell e főzni a zabot és nem beszéltek jóval többet a benne levő rostokról. Szerintem nem csak a feldolgozottság módja, hanem az elkészítés módja is jelentősen befolyásolja a vércukorszint emelkedést.
Pl. nem hagyja kihűlni és úgy a benne levő keményítő ismét rezisztenssé válik. Ezáltal nem fér hozzá a szervezet olyan könnyen és nem tud belőle cukrot előállítani (+ a bélrendszernek is jó lesz, mert emésztetlen formában eljut hozzá).
Beszélhettek volna még a zab fermentálásról is. Nálam az lesz a következő lépés, remélem pár héten belül.Még egy kritika: a csávónak 6,7-es éhomi cukrot mértek, ami a prof. szerint tökéletes (habár picit a sáv tetején van). Nem 6 alatti a jó érték?
-
attiati
veterán
Ezeknek a nagy részét a civilizáltság miatt sértjük.
Sajnos tudatosan újra kell gondolni.Régen el akartál intézni egy bankügyet, akkor el kellett menni A-ból B-be.
Ma a kanapéról intézed mobilbankon.Ringman: köszi, belehallgatok.
Mostanában inkább a gyakorlati megvalósításra megy el az időm. Elkezdtem magokat csiráztatni.
Az mondjuk pont nem igényel nagy erőfeszítést (csak víz és üveg kell hozzá), cserébe friss "zöldség" van minden nap és garantáltan bio.
[link]
Kb fél kiló lesz egy csomagból. -
attiati
veterán
Az egész glutén nagyon összetett témának tűnik. Az se mindegy, hogy milyen régióból származik ugyanaz a gabona fajta (4 német várost vizsgáltak) és hogy a pék kezén milyen baktériumok élnek.
De szerintem nem segít a kovászolás a gluténon. Hirtelen két tanulmányt találtam, elég az összefoglaló mondatokat elolvasni:
A fermentálás nem szünteti meg a glutén reakciókat. Ronthat is, baktérium függő. [link]
"Kovászos fermentáció az itt vizsgált tenyészet felhasználásával nem bontotta le közvetlenül az immunogén sikérfehérjéket, de megváltoztatta emésztési képességüket az in vitro szimulált emésztés során" [link]
Rozsban is van glutén:
"Kiváltói a kalászos gabonafélékben lévő sikér (glutén) alkotó fehérjék a genetikailag arra hajlamosak szervezetében. Ezek közé tartoznak a búza gliadin, a rozs szekalin, az árpa hordein."
[link]Talán az alakor / einkorn (ősi) búzafélét lenne érdemes jobban körbejárni. A fenti vizsgálatban is azt írják, hogy vannak jó fajtái:
"a nagy mintaszámnak köszönhetően lehetőség nyílik néhány nagyon alacsony immunreaktivitású genotípus azonosítására, melyek célzott nemesítési alapanyagként szolgálhatnak" -
attiati
veterán
Van amiben túlzásba is esik.
Illetve ő kutató orvos, ami nagyon közel van az új infókhoz, de még nem 100%ra kiforrott.Barabási erre mondta azt a 10-10-10 év szabályt, ami a felfedezéstől, a megértésen át,
gyakorlati használhatóságig eltelik 10-10-10 éves ciklusokban.Minél többet olvasok, annál inkább az jön ki, hogy vissza a hagyományokhoz. A tudomány pedig később bebizonyítja, ami már empirikusan működik.
-
attiati
veterán
Más a gyümölcsben és a zöldségben lévő rost (úgy tudom, de ennek még egyszer utána olvasok.)
Ugyanis máshogy viselkedik a zöldségben lévő rezisztens keményítő.* Nem bomlik le a gyomorsav által, így el tud jutni az emésztőrendszer alsó szakaszába, ahol a baktériumok számára nélkülözhetetlenek.
Ezért nem jó a zabkását főzni, mert hő hatására a rezisztens keményítőből hagyományos keményítő lesz.
Viszont érdemes előkészíteni valahogy, így szerintem ott is a fermentálás a jó megoldás. Ennek utánanézek és átállok.*Keményítő is rost
Még annyi infó, hogy nem csak azért jó a rezisztens rost, hogy a baktériumok számára táplálekot vigyen. Hanem folyadékot is szállít oda, ugyanis megszívja magát vízzel.
A folyadékkal együtt egy zselés mátrix képződik az emésztőrendszerben. Erről majd hozok egy doki linket. -
attiati
veterán
Gondolom eheti, akinek nincs panasza, de ők is terhelik vele a szervezetet.
Józan parasztésszel: túlságosan kazein és glutén alapú a táplálkozásunk és abból is a magasabb (ilyen) tartalmú fajták terjedtek el. Mondja is, hogy az A1 tej kazeinje allergizál, de az ilyen tejet adó állatok tejhozama magasabb. Kenyérgabonából is a magasabb glutén(fehérje) tartalmú fajta terjedt el. Ennek racionális gazdasági oka volt régen. Táplálni kellett a népet. De ma már nincs táplálékhiány. Sőt! Túlbombázzuk a testünket.
De valszeg nem ez a gond.Schwab mintha mondta volna egy élő előadáson (de ezt inkább nem adom a tollába),
hogy a rossz táplálkozási és életviteli szokással elrontják az emberek a microbiomot és ezért kialakulnak táplálékérzékenységek és létrejön egy tartós immunválasz, ami megmarad akkor is (örök életre), ha újra helyreáll a microbiom.
Adja magát, hogy kazeinből és gluténból kap a test a legtöbbet, úgyhogy olyan allergia tud kialakulni. De önmagában valszeg nem a kazein és a glutén a gond, hanem minden mással együtt.
Az a kérdés, hogy a kockázati mátrixból ki hány faktort pingel.Gyakorlatilag gyerekkortól kezdve kapja a test a stresszhatásokat (és szerintem többet, mint régen.)
Abból az 5 dologból, amit mindig sulykol (alvás, kaja, mozgás, alkohol, passz mi az ötödik), egyre többet, egyre többször és egyre korábbi életszakaszban terhelünk.
-
attiati
veterán
fú hát nem könnyítetted meg a helyzetet
70 perc az interjú
Itt van az a részSzerintem általában érti.
-
attiati
veterán
[Arabica vs Robusta: Which Coffee Bean Is Healthier?]
meghalt a topic?
-
attiati
veterán
[Barabási Albert-László - Ételfüggők vagyunk ]
Az egész interjú nagyon érdekes. A második fele kapcsolódik szorosan.
"Nemrég építettünk egy AI eszközt, amely megmondja, hogy mely étel mennyire feldolgozott. Az erről szóló tanulmányunk januárban fog megjelenni a Nature Food-ban, de már él az oldal, ahol ezek az információk elérhetők."
"
Érdekes volt annak a felismerése a kutatásunk megkezdésekor, hogy a táplálkozástudomány durván 150 molekulával foglalkozik. Ez a 150 molekula viszont nagyon kis százaléka azoknak a molekuláknak, amelyeket összességében az ételeken keresztül beviszünk a szervezetünkbe. A nutrició sötét anyagának neveztük el ezeket, es több éven keresztül dolgoztunk azon, hogy ezeket feltérképezzük, vagyis hogy megértsük, hogy pontosan mit is viszünk be a táplálkozás során. Jelenleg közel 140 ezer ilyen molekulánál járunk, amelyek jelenléte mind dokumentált valamilyen nyersanyagban." -
attiati
veterán
Próbáltam keresni gyümölcsökre is adatokat frissebb study-ból, hogy stabilabb-e a C vitamin, mint a vékony leveles zöldségekben.
Alma
7-14 nap között 20% veszteség.
21 nap után 50%
Table 1Trópusi gyümölcsök
Citrusok egész jól tartják magukat 2 hét után.
RT = szobahőmérséklet
RC = 4 fok
Zöldségekben valóban elég instabil.
paradicsom (a), sárgarépa (b), uborka (c), red pepper (d), white pepper (e), fehér káposzta (f)
[link]
-
attiati
veterán
Akkreditált laboratóriumi vizsgálat: Terítéken a nyári zöldségek C-vitamin-tartalma
[link]"Korábban zöldségek és gyümölcsök C-vitamin-tartalmát mérettük meg akkreditált laboratóriumban. Az általunk tavasszal vásárolt minták rendkívül alacsony mennyiséget tartalmaztak. Úgy gondoltuk, talán a nyári zöldségek megcáfolják ezt. Ezért újabb vizsgálatot végeztettünk. (FÉBÉSZ)"

----
Valószínűleg nem a "gyári" C vitamin tartalom az alacsony, hanem a tárolás során veszíti el a növény, amíg a pultra kerül a boltban és a piacon.Mondjuk ez nem újdonság, mert a könyv - amiből a korábbi képeket hoztam - 1970-es kiadású és már akkoriban is tudták igazolni mérésekkel.
-
attiati
veterán
Nagyon félre tud vinni egy ilyen felmérés, akkor is, ha OGYI-s.
Megtaláltam a módszertant. 5 évente elvégzik a felmérést, OTÁP néven fut.
Nem csak a vitaminra mentek rá, hanem egy általános táplálkozási és túlsúly felmérés.Van belőle 2019-es is. Azt érdemesebb nézni, mert ott már van korcsoportonkénti bontás. Ami nagyon nem mindegy. Ezt nagyon hiányoltam a linkelt anyagodból.
Létezik belőle ásványi anyag és nyomelem felmérés is. Érdekes módon nincs hiány magnézium bevitelből (szerintem ez téves következtetés). Ezt majd írom lentebb.Nagyon nehéz egy ilyet felmérés megcsinálni és értelmes következtetéseket levonni.
3 napos élelmezési naplót kértek. Önbevallásos alapon. Erősen kérdéses, hogy mindenki méregette az étel mennyiségét és helyesen is végezte. Pláne, aki rendeli az ebédet.
Mindenesetre ilyen mértékegységek is elfogadottak, hogy zárt maroknyi mogyoró (kinek mekkora a keze…)
Nagytányér zöldségleves…. az tudjuk, hogy mennyi zöldség van benne?! Nem a folyadék mennyisége számít.
Kis, közepes, nagy méretű gyümölcs....
Szóval a lakosságra bízták.Majd ebből a felmérésből kaptunk egy nagy átlagot, korcsoport bontás nélkül.
Vannak más módszertani torzítások is.
3 napos felmérés alapján történt. DEKA vitaminokat nem biztos, hogy pótolod 3 naponta.
Például ha csirkemájat eszel, azzal 2 hétre előre be tudsz vinni elegendő A vitamint és utána nem is nagyon fogod kívánni az A vitaminban gazdag ételeket a felmérés 3 napján. Ugyanis a tested nem csal.
Úgyhogy nem is csodálkozom, hogy A vitamin hiány jött ki felmérésben.
De ténylegesen is A vitamin hiány van a testedben?A másik gond, hogy milyen ásványi anyag tartalommal szorozták be az elfogyasztott étel mennyiséget?
Nagy magabiztossággal kijött, hogy nincs C vitamin hiány.

De az elfogyasztott gyümölcsök/zöldségek C-vitamin tartalmát lehetetlen meghatározni egy ilyen napló alapján. Ugyanis, leveszed a fáról a gyümölcsöt és 2 napnyi tárolás után elveszíti a C-vitamin tartalom felét, szobahőmérsékleten tartva.
Kérdeztek bárkit, hogy csókolom, hány napos almát tetszik enni?
Jó esetben a kérdőívre ráírta a delikvens, hogy főtt, párolt, vagy nyers cuccot eszik.

A fagyasztás már működhet, -18 fokon:
A képek a Tápanyagtáblázat c. könyvből vannak.Magnézium tartalmat is csak irodalmi adatok alapján tudták felszorozni. De ahogy írtam előzőleg, a műtrágyázott talajban alig van magnézium.
Ehhez képest nagy magabiztossággal kijött a felmérésben, hogy nincs magnézium beviteli hiány
Felsoroltam a felmérésből 3 eredményt, ami teljesen fals és szerintem félrevisz.
Szóval összességében a módszertan és nagy átlag miatt nem rohannék következtetést levonni egyéni szinten a felmérésre alapozva.
Maximum egy országos szintű élelmezési programot lehet indítani ez alapján.
De még az is kérdéses a módszertani hibák miatt.Nem kell ehhez orvosnak lenni, ugyanis emberek adták az input adatot.
-
attiati
veterán
A telexes cikket tényleg hagyjuk (bár szakgyógyszerész nyilatkozta). De az biztos igaz belőle, hogy a változatos étrendre kell törekedni és nem a multivitaminra.
Persze vannak nehezítő tényezők. Megváltozott az élelmek vitamin és ásványi anyag tartalma. Korábban linkeltem a tanulmányt, hogy például a műtrágyázás miatt megnőtt a talaj foszfor tartalma, ami megköti a magnéziumot. Így a növények is kevesebb tápanyagot szívnak fel, végül a velük táplálkozók állatok húsa is problémásabb lesz.
Érdekes, hogy a fejlett világban van magnézium hiány. A fejlődőben nincs.
A magnézium trágyázás már külön szakkifejezés.
A zöldségtermesztésben is szükségszerű a magnézium pótlásaVagy a következő hsz-ben mutatok C vitamin táblázatot. Alig lehet a növényekben C vitamin.
A szennyezett levegőjű városokban magasabb A vitamin szint szükséges.
Télen nem lehet elég D vitamint bevinni a napsütés hiánya miatt.
Szóval azokat az összetevőket érdemes lehet pótolni kapszulával, amik a környezeti tényezők miatt nehezen bevihetőek , vagy az életkörülmények miatt megnőtt a szükséglet.
De amennyire csak lehet, egyénileg érdemes átalakítani az étrendet.
-
attiati
veterán
Megtévesztő a bevitel szó. Azt hogyan vizsgálták?
Vérből néztek vitamin szintet?
Telex jelent meg egy pont ellentétes tartalmú cikk:
[Szedhetjük télen immunerősítésre a vitaminokat, csak semmire nem megyünk velük] -
attiati
veterán
Ez az egész rost / keményítő téma hosszabb lesz. Az okosodás végére az is kiderül, hogy kell-e a zabkását főzni.
Ugyanis rezisztens keményítőket is érdemes bevinni, mert azok emésztés nélkül áthaladnak a szájon, gyomron át... és megérkeznek a bélbacikhoz. Számukra táplálék.
De hő hatására a rezisztens keményítők átalakulnak hagyományos keményítővé és az emésztőrendszer korai szakaszában felszívódnak, így el sem jutnak a megfelelő helyre. (és meglökik az inzulintermelést is).
A zabkása főzésének is az a lényege, hogy a rezisztens keményítőket lebontsa a zselatinizálás során hagyományos keményítőre és emészthetővé tegye. De lehet, hogy ez nem is annyira hasznos folyamat....
Visszahűtés hatására újból rezisztens keményítőt kapunk (főzés után visszahűtött rizs, burgonya, stb..)Rostoknak négy fajtája van:
emészthető - emészthetetlen
vizet vonzó (hidrofil) - vizet taszító (hidrofób)Mivel a folyadék is nagyon fontos szerepet tölt be az emésztőrendszer alsó szakaszán is, ezért szükség van emészthetetlen, de vizet szállítani képes rostokra.
Csak ezek tudnak végig haladni felszívódás nélkül az emésztő rendszeren és egyben vizet is eljuttatni a megfelelő helyre. -
attiati
veterán
Megnézem őket.
Egyéni a microbiom, de szerintem nem tart ott a tudomány, hogy célzottan telepítsen be adott fajt adott betegségre. (Bár láttam már ilyen Stress-repair baci keveréket, de nem tudom, hogy érdemes / hatékony-e célzottan belenyúlni).
Ha lesz szó erről a könyvben, akkor írom. Bár eddig inkább általánosan boncolgatja a témát.
Diverz microbiom a cél, sokfajta zöldséggel / gyümölccsel / fermentált étellel.
Szerintem amiből nem szenvedünk hiányt: cukor, zsír, fehérje.
-
attiati
veterán
a hivatkozott tanulmányban is vannak jó ábrák, de pár óra lenne értelmezni az anyagot

[link]
Hatóanyagra és élelemiszer típusra lebontva nézték a hatást.
[kép]Nagyon érdekes ez az egész microbiom téma.
Úgy tűnik, hogy még csak tizenéve kapcsolták fel a villanyt a kutató orvosok számára is.
Mire ez lejut a háziorvosi rendelő szintjére, vagy eljut az átlag ember megértéséhez....
Kb. hasonló áttörés lehet, mint amikor mikroszkóp alatt eléjük tárult egy új világ.Az emberek DNS-e 99%-ban egyezik, de a mikrobiom 90%-ban is eltérhet.
2-3 nap alatt be lehet telepíteni új (jó) baktérium kolóniákat.
De 2 hét alatt teljesen ki is lehet őket írtani. Ha nem kapják meg a megfelelő típusú rostot; vagy ha olajjal, cukorral és más dolgokkal bombázzuk őket.Ezzel betegségek sorozatának ágyazunk meg (vérnyomás, cukor, nem is sorolom, csupa civilizációs problémák).
Több idegpálya van az emésztőrendszerben, mint a gerincünkben. Érzések, ingerek tömkelegét tudják indítani ezek a baktérium törzsek.
Felmerül a gondolat, hogy akkor beviszem kapszulával a megfelelő baktériumokat.
Szerintem nem lehetséges, mert nem telepednek meg 100-200mg mennyiségtől. Főleg úgy, hogy nem kapják meg a megfelelő típusú rostot.Az egésznek a lényege, hogy a jó baktériumok a rost rágcsálása közben rövid szénláncú zsírsavakat (SCFA) állítanak elő a bélrendszerben. Ezek a propionát, acetát, butirát (amit a Schwab Richárd is folyamatosan emleget).
Gyulladáscsökkentőként is működnek. Valószínűleg az emberi test egyik legnagyobb ellensége a mikrogyulladás, amit a rossz baktériumok okoznak a toxinok termelésével.
A gyulladások károsítják a bélfalat, ami az immunrendszer első védvonala. Ha sérül, akkor túltelítődik az immunrendszer is.De ha betelepednek jó baktériumok, akkor elnyomják a rossz törzseket.
Szóval érdemes minél diverzebb (jó) baktérium állományt fenntartani, minél többfajta növény fogyasztásával. Rendszeresen.
Átlag 1,4kg kaját lapátolunk magunkba, aminek egy jó része hasztalan lehet (a jó baktériumok számára)
Majd azért hozok erős mondatokat a könyvből. -
attiati
veterán
Éltető rostok c. könyv harmadánál tartok.
Ez a könyv nagyon jó.
Szemelvényezni akartam belőle folyamatában, de oldalakat kellene "sárgával" kiemelni.
Biztos, hogy megváltoztatja az étkezéshez való hozzáállást és ahogy az egészre tekintek.Tudományosabb, gyakorlatiasabb.
Részletesen kifejti mindazt, amit egy Schwab Richárd előadáson 1 órába tömörítve megkap az ember. A jobb megértés miatt szerintem jobban be is lehet tartani a javaslatokat.
2020-as kiadás a könyv.
Human Microbiome Project 2007-2016 között zajlott és a segítségével elég sok tudományos következtetést le tudnak már vonni az orvosok és a könyv is tükrözi ezt.
Két kritika: érződik a fordításon, hogy néha nagyon angolos a mondatépítés. Illetve sok az Usa-ból hozott példa, mert ott praktizál a szerző (aki az elején picit fényesíti magát, de gyorsan abbahagyja.)
-
attiati
veterán
Yiya, Gal, Vitaltrend.
Ha kifut a c vitaminom, akkor ilyet fogok venni. (Ami nem mostanában lesz, mert 1kg pomelóban 600+mg C vitamin van.):
[acerola kivonat, 25% C vitamin tartalomra standardizált]
A maradék 75% nem tudom mi. A gyümölcs többi része?Mondjuk a C vitamin lehet, hogy pont teljesen mindegy, csak annyi a lényeg (?), hogy kevés vivőanyag legyen benne.
Abban az acerola porban elvileg nincs semmi más. -
attiati
veterán
Belgyógyász doki (magánban) azt mondta, hogy semmi teendő az emelkedett vasszinttel.
Mivel nem áll össze kórtünetté és nem jár együtt más laborértékek emelkedésével.
Jól fel vannak töltve a vasraktáraim.Az okát végül nem tudom.
Vagy egyszeri folyamat, vagy az étrendváltás helyreállította / megemelte a korábbi alacsony vasszintet. -
attiati
veterán
Könyvajánlók:
[link]Magyar Egészségmegőrzési és Életmódorvostani Egyesülettől
Elég sok gasztrodoki van itt, úgyhogy talán hiteles."Alábbi könyveket és linkeket azoknak javasoljuk, akik nyitottak új ismeretekre, más nézőpontokra és nem lepődnek meg, ha ezután egy kicsit másképp látnak dolgokat. Többünknek is “Aha” élmény volt elolvasni ezeket a könyveket, bátran ajánljuk vitatkozásra, ismeretek elmélyítésére. "
"
Tagjaink között olyan orvosok, dietetikusok, növényi táplálkozási szakértők vannak, akik felismerték, hogy a legtöbb megbetegedés és halálozás mögött a helytelen táplálkozás és életmód áll. Látjuk, hogy pusztán a hagyományos orvoslással nem tudjuk csökkenteni a betegek számát, sőt, egyre többen betegszenek meg és egyre fiatalabb korban. " -
attiati
veterán
Azt írják, hogy az arányra is érdemes figyelni.
[link]A rostokat két nagy csoportra oszthatjuk - az oldhatatlan rostokat olyan élelmiszerekben találhatjuk meg, mint például a kenyér, zab, barna rizs, vagy egyes gabonapelyhek, míg az oldható rostok vízben oldódnak: ezeket a szervezetünkbe a legegyszerűbben zöldségekkel és gyümölcsökkel juttathatjuk be. A rostok mindkét csoportjára igaz azonban az, hogy a testünk számára emészthetetlenek.
A legtöbb országban a napi ajánlott rostbevitel 25-35 gramm között van, ezt pedig érdemes 2:1 arányban bevinni a szervezetünkbe - tehát például 30 gramm rost esetén 20 gramm oldhatatlan és 10 gramm oldható rost formájában."
Szerintem ez teljesíthető azért. Pl. egy nagyobb gránátalmában 12g rost van (ha héj nélkül mérjük, akkor legyen 300g-os). Kb. 4 közepes narancsban is ennyi van.
Reggelire zabkása, útifűmaghéjjal és lenmaggal. Az is egy rostbomba. Napközben pedig lehet szemezgetni kakaóbab, savanyított káposzta, aszalt szilva kombóból. Mindegyik finom szerintem.
Desszertnek chia mag puding. Egy adagban 5g+ rost és nagyon finom.
Növényi fehérjét szoktam enni, abban is van 2g. [link]Korábban néztem egy könyvet a témában: Éltető rostok. [link]
De még nem olvastam:
A rostokkal körbe is ér a mikrobiom - közérzet - táplálkozás. -
attiati
veterán
4 banánnal máris súrolod a fél kg gyümölcsöt.
Nekem sokszor inkább arra kell odafigyelni, hogy ne toljam túl a gyümölcsöt (a sok cukor miatt). Főleg, ha szezonális és a kertben terem ingyen.
Ahogy nézem a napi desszert helyett is könnyű bevinni plusz rostot (ha kalória limited van, akkor jóval nehezebb):
asztal füge, szilva, datolya.
[link]
Kakaóbab negyede is rost.
Most éppen találtam házi tartósítószer mentes aszalt szilvát is.Viszont a friss gyümölcsökben alig van?
[link] -
attiati
veterán
Arra is vonatkozik: mennyi a sok egyszerre?
Megeszel mondjuk 250g lazacot és a töredéke van benne.Illetve azt sem pontosan értem, hogy K vitamint miért kell szedni, ha D vitamint szedsz?
A linkelt hsz első fele a lényeg. -
attiati
veterán
"Fehérjénél van ilyen hatás, hogy a 20-20 esszenciális aminosavra van 5 fajta receptor, így egy komplex fehérjéhez aránytalan mennyiségű extra egyéb aminosavat hozzáadva az kiszoríthat a felvételből néhány kisebb mennyiségben benne lévőt. Viszont mennyiségileg a fehérje és a vitaminbevitelben van legalább 3 nagyságrendnyi különbség."
Akkor ezért mondják, hogy kollagén beszedése körüli időszakban ne fogyassz más fehérjeport?
-
attiati
veterán
"vitamint nem szedsz akkora mennyiségben, hogy ne lenne elegendő receptor azokat felvenni"
Fene tudja, normál esetben nem tudsz táplálékkal akkora mennyiséget bevinni, hogy arra lenne kitalálva a szervezeted, hogy 4000NE D + 5000 NE A vitamin egyszerre menjen be. Szóval a kérdés, hogy mennyi a sok?Végül nem jutottam következtetésre a tanulmányok alapján, mert egymásnak ellentmondanak. Szerintem ebben van egy tudományos elméleti feltevés, ami challengel-i a korábbi elméletet. Írtam pár szakinak, de nem jött vissza válasz.
"Visszakanyarodva a D vitaminra, tavaly ősz második felétől tavasz elejéig szedtem 3200NE-t"
Igen, a Semmelweis-es anyag is megerősíti, hogy 2000NE már elég lehet (a 75-ös szint eléréséhez), ha valaki időben elkezdi szedni. Ez kb novemberre esik, a D vitamin 2-3 hónapos felezési ideje miatt. Ha mondjuk szeptemberben még napozol tudatosan.

-
attiati
veterán
Pont ezzel a témával jöttünk át a Pandémiás topikból.
Semmelweis-nek van egy D vitaminos tanulmánya, azt is elolvastam és írtam róla egy összefoglaló hsz-t. -
attiati
veterán
-
attiati
veterán
Sajnos a háziorvosi pálya nem vonzó
1. Sokkal jövedelmezőbb a többi szakterület.
2. Mindenhez is kellene értenie, így pláne nem vonzó a kevesebb pénz.
3. Legtöbb beteg részére általános életvitel oktatást kellene tartani. Erre nagyon kevés ember alkalmas. Pláne, ha orvosnak megy. Szeretnek inkább specializálódni, szaktudást felvenni. Nem tanácsadót játszani.
Pl. hozd helyre háziorvosként, hogy a betegednek magas a vérnyomása sok alkohol mellett.... Van napi 3 ilyen beteged. Majd másnap újra menj be lelkesen dolgozni.
ÉS szűrd ki az egyetlen értelmes betegedet aznap, akit érdemes betegoktatni.Itt jön be a legnagyobb gond, hogy a nyugati típusú orvoslás nem a megelőzésre fókuszál.
Hanem a betegség diagnosztizálásra és a gyógyszeres kezelésre.Itt abszolút bejön, amit írtál, hogy elavult az orvosok tudása. Lásd antibiotikumot írnak megfázásra.
szerk:
Még a háziorvoshoz.
4. Rengeteg központi utasítást kapnak. (valszeg a legtöbbet az orvosok közül).
5. Sok az adminisztráció. Pl. covid oltásra időpont foglalást intézik. -
attiati
veterán
"*semmit* nem mond a műtét utáni intézkedésekről "
Sajnos ez általános gond, hogy a betegoktatás elmarad. Nincs idő, akarat, türelem, erőforrás. Ráadásul egyénre szabottan kellene végezni. Lásd: ha valaki alapszavakat nem ért, akkor az orvosnak kéne elmondani, hogy a beteg tájékozottan távozzon.
Lehetetlen.
Ráadásul a sok fogalmatlan vagy kötekedő beteg után extra erőfeszítés kideríteni, hogy kit lenne érdemes betegoktatni."covid-szövődményeket jobban tudod a háziorvosnál"
Ez annyiban sarkos példa, hogy a covid az egy tök új "folyamat". Nem tudom elvárható e az orvostól. Az orvostudományban kell egy pár éves átfolyási idő, még egy jól működő eü rendszerben is. A covid meg összesen pár éve "létezik".
Az is baj a mostani eü működésben, hogy nincs olyan szerepkör/orvos, aki egyben nézi / átlátja a beteg problémáit. Szakrendelőben csak részfolyamatokat néznek.
Ezért egy kisebb vagy nem egyértelmű problémával elkezdesz pattogni az orvosok között.
Na most ez nagyon hatékonytalan egy erőforráshiányos eü-ben.Ha nagyon egyértelmű bajod van, akkor oké. De addigra már kész a baj.
-
attiati
veterán
Igen, ha egyoldalúan belenyúlsz mesterségesen a folyamatba, akkor az eltérít.
De a rossz szokások is. A berögzülések is tudnak szélsőségesek lenni (pl. minden ebéd után süti, stb...)
Szóval ha a rossz szokásokon korrigál az ember, szerintem attól diverzebb lesz az étkezés. Szóval azt nem érzem rossznak egyelőre, hogy nem eszek minden étkezésre húst.
De szerencsére semmit sem kell teljesen elhagynom betegség miatt.
Talán ez a legfontosabb, hogy addig ne vigye túlzásba az ember, amíg aztán rá nem kényszerül, hogy elhagyja.#114avl
Lehet mérési hiba is akár, gondolom ezért kell a kontroll.
Ezeket a dokira bízom. -
attiati
veterán
"abban nekem Vas nem is szerepel"
Detto! Most jöttem rá, hogy 2 évvel ezelőttig nem is néztek nálam serum vas-at, transferrin szintet, transferrin szaturáció. Ferritin-t igazából soha.
2 éve a sáv alsó szélén voltam, most túlléptem.
Majd a dokinéni megmondja, hogy van-e teendő és összefügg-e az étkezés változtatással?
Vagy csak egyszeri probléma.Ha összefügg a kaja cserével, akkor az meglepő lesz.
Nem szedek multit sem fél éve.Nálad tényleg durván alacsony értékek voltak.
Nálam most az ellenkezője lett mindenféle beavatkozás nélkül.Lehet a fitinsav csökkentés?
(viccelek) -
attiati
veterán
Laboron volt már magas vas értéketek?
Pont az ellenkezőjére számítottam a kevesebb húsbevitel miatt.Az utolsó oszlop első három sorát produkáltam.
Kíváncsi leszek mit mond a doki 2 hét múlva, hogy étrendváltozás okozhat e ilyet.
-
attiati
veterán
Az "only" szót nem értem.
Gyógynövény kivonatok és más hatóanyagok nem hatásosak?
Vagy csak kiválasztott 9-et, ami bizonyítottan működik, de más is működhet?8. hialuronsav
Lehet rossz az emlékem, hogy nem jut el az ízületekbe a belsőleg szedett hialuronsav. Leginkább ezért szedném. Erről nézni kéne valami study-t.9. melatonin
Gyakori a melatonin hiány? Úgy tudom, hogy hiány esetén javasolt szedni.
Vagy ha elalvási probléma van, mert a cirkadián ritmust szabályozza.
Erről is többet kéne olvasni. Elvileg a triptofán a melatonin előanyaga. Illetve a magnézium is részt vesz a melatonin szintézisben.Zabkásába teszek útifűmaghéjat és úgy tudom, hogy zabnak magas a triptofán tartalma, segít a melatonin termelésben. Halolajban van omega 3.
-
attiati
veterán
Kíváncsi leszek a véleményedre.
Nekem meglepő volt, hogy hogyan kerülnek ránk a tejsavbaktériumok
Ledöbbentem a Webster féle macska-patkány kísérletnél.
Nagyon kíváncsi lennék a könyv utóéletére is, mert már 10 évvel ezelőtti.
Újra fogom olvasni, mert más a megértési szintem.Illetve vannak más könyvek is a témában, ezeket egyelőre ajánlani nem tudom, nem olvastam még.
Magyar szerzőktől 2017-es kiadás
[link]
Illetve egy nagyon sztárolt könyv.
[link] -
attiati
veterán
Jogos, nem vettem észre, hogy az írás egy gyártótól van. Jó lett volna elolvasni a teljes kutatást, amit linkeltél. Egyébként az azt mondja, hogy minden magnézium formula jó?
"All magnesium supplements can maintain physiological levels in healthy people."
Van benne mégy egy érdekes mondat, hogy éhgyomorra jobb?
"The net amount of Mg absorbed increases with the dose ingested [8,10], and when administered on an empty stomach."A hivatkozott tanulmányokban is vannak érdekességek:
Itt patkányokon vizsgáltak 8 különböző magnézium formulát 2015-ben (oxidot is). Arra jutottak, hogy a biológiai hasznosulásnak nincs jelentősége? (utolsó bekezdésben). Érdekesség, hogy Fitinsavat (
) is adtak az egyik csoportnak és nem befolyásolta a magnézium szintet.Ez azt fejtegeti, hogy a modern mezőgazdaság miatt csökkent a növények Mg tartalma (+vas és cink is). A műtrágya nitrogén, foszfor és kálium tartalma miatt.
Kálium gátolja a magnézium felszívódást a növényekben. Búza magnézium tartalma 20%-kal csökkent. Gondolom ez valahogy az állatok húsán is megmutatkozik, de csak tipp.Jó nagy katyvasz, hogy étrendkiegészítő tablettákkal kell ellensúlyozni, amivel belenyúlunk az egyensúlyba. Mert azzal meg befolyásoljuk a kálcium:magnézium arányt, ami nagyon nem oké.
Érdekes, hogy a fejlett országokban van mg hiány. Szegény országokban nincs.
"Surprisingly, people in many developed countries were commonly deficient in Mg [14], [16], but this deficiency was not serious in developing or poor countries [17], indicating that loss of Mg by refining of food poses severe problems for human Mg uptake. For example, nearly 2/3 of adults surveyed in the USA and England received less than the estimated average daily requirement for Mg.
------------
Itt pedig 15 különböző márkájú magnéziumot teszteltek kutatásban. [link]
Van benne egy glicinát is (J termék). A többsége citrát és oxid.
1. táblában felsorolják a 15 féle magnézium terméket és a formuláját.Itt arra jutnak, hogy a formula még önmagában nem határozza meg a jó hasznosulást.
Mert nem minden szerves magnézium szerepel jól. Mondjuk ez szerintem attól is lehet, hogy egyes gyártók trükköznek és nem az van benne, amit ráírnak. Ez elég gáz. Például a Now Food-ban citrát van és mégis oxid eredményeket mutat.De összességében a szerves magnéziumok nagyobb %-a éri el a gyomrot és a vékonybelet. Lényegében ez a jobb biohasznosulás.
-
attiati
veterán
Elgondolkodtatott most, mert sokszor én is kész tényként elfogadom az olvasottakat....
Közben lehet, hogy hülyeség ez az egész magasabb biohasznosulás duma.Mg-oxidban 60% a magnézium tartalom.
Tanulmány szerint a 15%-a szívódik fel (ellen-marketing szerint 4%-a)
Magyarul, 1000mg-ból 90mg magnézium szívódik fel. (1000*0,6*0,15)Mg-Biszglicinátban 14% a magnézium tartalom.
Hasznosulási rátát nem nagyon találok, de elvileg 60% kb.
Magyarul 1000mg-ból 84mg magnézium szívódik fel (1000*0,14*0,6)Akkor most mi van?

Itt is kb ugyanezt vitatják, majd elolvasom holnap.
[Why Magnesium Oxide Provides More Elemental Magnesium] -
attiati
veterán
Ne dobd ki, mert lehet rosszul írtam és el sem jut a veséig a magnézium-oxid, hanem a budiban landol. Szóval gondot nem okoz. Többet bevenni nem tudom jó ötlet e.
Yiya vagy GAL oldalán tudsz kapszulás magnéziumot nézni. Taurát csak előbbinél van és azt sehol nem láttam még por formájában. Abból csak drágább kapszulásat lehet venni.A képen látható készítmény összetevőiből nem derül ki, hogy melyik vitamin milyen formulában van. Ilyeneket már nem szoktam venni. Írja rá.
-
attiati
veterán
Nekem talány, hogy miért, de az a mondás, hogy mg hiány kimutatására nem alkalmas a vérvétel eredménye. (Mert sejt szinten van hiány).
Mg-ből vegyél egy valamilyen szerves kötést (laktát, malát, glicinát, taurát, esetleg citrát), amiben nincs oxid kötés (nem terheled magad vele feleslegesen, úgysem szívódik fel) + itthon még olcsóbb is lesz.
Én glicinatot (vagy taurátot javaslok). Por formájában mmég olcsóbb.Ha az 1 fajta kötésen túl szükséged van másra a korábbi Mg készítményedből, akkor magnézium nélkül tudsz venni külön taurint, glicint, stb...
-
attiati
veterán
Naja, finom és majd ledolgozza az ember a konditeremben. Lelkiismeretfurdalásod miért is lenne?
Ha az emésztőrendszerben túlsúlyba kerülnek a szénhidrát lebontó baktériumok, akkor folyamatosan azt a jelet fogják küldeni az agynak, hogy szerezz még cukrot, mert éhen halunk.
Idézetek a "Bélügyek" c. könyvből.
"A Bacteroides a bélflórát alkotó legismertebb család, gyakran ők képezik a legnagyobb frakciót. A szénhidrátlebontás mesterei, hatalmas gyűjteménnyel rendelkeznek olyan genetikai tervekből, amelyek segítségével igény szerint rengeteg lebontóenzimet elő tudnak állítani. Akár steaket eszünk, akár óriási adag salátát, vagy részegen beleharapunk egy lábtörlőbe – a bakteroidák azonnal kikalkulálják, milyen enzimekre van szükségünk. Mindegy, mi jön, ők arra vannak trenírozva, hogy bármiből energiát csináljanak.Képességük, hogy mindenből kihozzák a maximumot és továbbadják nekünk, abba a gyanúba keverte őket, hogy könnyebben hízunk a segítségükkel. Valóban úgy tűnik, hogy a bakteroidák jobban szeretik a húst és a telített zsírsavakat. Azoknak az embereknek a beleiben, akik szeretnek sokat enni a szalámiból és társaiból, gyakrabban fordulnak elő. Hogy ők állítják-e elő a zsírt, vagy a zsírral együtt jönnek? Erre a kérdésre még nem tudjuk a választ. A Bacteroidest szállásolók feltehetően a kollégáikhoz, a Parabacteroides családba tartozókhoz is vonzódnak.Ezek szintén nagyon ügyesek abban, hogy minél több kalóriához juttassanak bennünket."
Hogy tudnak e irányítani a baktériumok téged?
Naná!
Rá tudnak venni arra, hogy mit egyél és hogyan érezd magad.Ahhoz, hogy kedvünk támadjon egy bizonyos étel elfogyasztására, először az agyat kell elérnünk. És ez nem megy könnyen. Az agy szorosan be van csomagolva az agyhártyába. Még ennél a hártyánál is sokkal vastagabb az a kabát, amelyet az agyba belépő erek viselnek. Ezen a káoszon csak a tiszta cukor, az ásványi anyagok és olyasmik tudnak átjutni, amik annyira kicsinyek és zsíroldékonyak, mint az idegi jelzőanyagok. A nikotinnak például szabad belépnie, és jutalomérzetet vagy laza éberséget kiváltania.A baktériumok olyan parányi dolgokat tudnak előállítani, amelyek a véredényburok ellenére képesek bejutni az agyba. Például tirozint vagy triptofánt.Ez a két aminosav az agysejtekben dopaminná és szerotoninná alakul át. Dopamin? Na, csók azoknak, akiknek nem ugrik be rögtön a jutalomközpont. Szerotonin? Erről is rengeteget hallottunk már. Ha túl kevés van belőle, jön a depresszió.
Hogy hogyan?
100-600 millió idegpálya van az emésztőrendszerben?
Vajon mi a funkciója? Lesni a salakanyagot?
Vajon ha a boldogsághormon termelés az emésztőrendszerben van, akkor mennyire fontos lehet? Befolyásolja a motivációdat, a közérzetedet?
És ha az immunrendszer 70%-a szintén ott van?
Lelkiismeret kérdés?
-
attiati
veterán
A süteményeket és társait tettem le (95%ban). A gyümölcsöket és aszalványokat nem.
Érdemes skálaként gondolni rá és nem kell 100%ra tolni, azt úgyse lehet betartani hosszútávon.
Szerintem az is számít, ha (akár az életkor hosszabbítása nélkül) az életminőséget növeli.Azé' nem mindegy, hogy valaki magas vérnyomással él 80 évet, vagy anélkül.
Szerk:
Az alkohol sajnos tényleg társadalmi kötőanyag. Ez a leginkább kijózanító ráébredés
-
attiati
veterán
Én se szoktam precízkedni.
1 kiskanállal tolok. De biztos lehet kapni mérőedényt és egyszer elég kimérni, hogy félig vagy tele legyen a kiskanál.
Most nincs előttem az üveg, asszem fémes a széle, de nem okoz gondot a kiöntése.Azt nem tudom, hogy milyen benne az A : D arány.
Itt egy másik lazacolajnál azt írják, hogy 4000:600 NE.Érdekes, hogy a természetben nagyon kevés cuccban magas az A : D arány.
Főleg úgy nő, ahogy mész északra, hogy pótolja a napozás hiánya miatt kieső D vitamint. -
attiati
veterán
Szerintem innen is még sok lépést lehet előre tenni.
Alvás.
Alkohol letétele.
Rostok, zöldség, fermentálás.
Édesség letétele.
Lelassulni, stresszt csökkenteni.
Alhasi zsírt leszedni.
Aztán ha valaki eldurvul, akkor lehet, hogy vidékire cseréli az életét. Az egy teljes váltás.+ Sok olvasás. Nekem az segít a tartós szokás kialakításban, ha megértem tudományosan. Az marha sok idő.
Sokkal egyszerűbb annak, aki készen kapja az infót és elfogadja / betartja. -
attiati
veterán
"mikrobiomos kutatások még eléggé szegényesek"
Szerintem már megtörtént a tudományos villanyfelkapcsolás.
Kiindulásnak abszolút javaslom a "Bélügyek" című könyvet.
Alap dolgokkal képbe hoz az emésztésről és hogy mennyi dolgot befolyásol. Lassan 10 éves könyv és mégis alap."Schwab a szegény ember/magyar ember peter attiája?"
90%-unk ebbe a kategóriába tartozik. Arra jött rá a tudományos kutatások alapján, hogy a problémák 80%-ára standardizált és faék egyszerű megoldásokat tud kínálni.
Ezt közvetíti, nagykövete lett.
Változatosan beszél, hiteles, vicces, szeretik az emberek.
Tudományos eredményekkel és valószínűségekkel támasztja alá. Ma volt lehetőségem meghallgatni élőben is.A legtöbb esetben a szokások megváltoztatása a legnehezebb. Már egy egészen apró dologról is nehezen mondunk le, vagy változtatunk meg. Idén elég sok időt szenteltem ennek. Szerintem abszolút járható.
De mindenkinek más segít. Van akit simogogatni kell, van aki apránként halad, van aki egyszerre mindent lecserél. -
attiati
veterán
Nálam is pont tartományban van, igaz semmit nem sózok.
Az marha érdekes, ha a többségnek alacsony a vér nátrium szintje. Azzal együtt, hogy magas a sóbevitel és általában alacsony a folyadék fogyasztás.
Egyébként Schwab Richárd gasztroent. nagyon abba az irányba viszi a magas vérnyomás beszélgetést az új tudományos eredmények alapján, hogy az inkább a rossz mikrobiommal van összefüggésben (ami meg persze a magas alkoholbevitel miatt is lehet). [link]
Az adatok alapján minden magas vérnyomású betegnél fellelhető 2 baktériumtörzs, ami rossz mikrobiomra utal (persze az más kérdés, hogy a 2 baktériumtörzs a magas vérnyomás valamilyen következménye, vagy maga az ok).
Ő magas rostbevitelt és 0 alkoholfogyasztást javasol, amivel elindul a mikrobiom a jó irányba és fél-1 évben belül helyre kell állni a vérnyomásnak a testsúllyal együtt.
Persze aki extrém módon pusztítja magát, annak több idő lesz, mire mentálisan átáll.Korábban tényleg a vese, nátrium körül keresték a vérnyomás szabályozás okát.
-
attiati
veterán
Nátrium mit borít meg? Káliumot?
Itt háromszoros bevitelről írnak.
Tévhitek és tények a sóbevitelről - Napi 5 gramm az ajánlott?
Az a gond, hogy sok ételt azzal tartósítunk.Most elkezdtem fermentált ételeket enni, amihez szintén só kell (savanyított káposzta, normális érlelt sonka) és mindegyikben sok a só.
Sonkában 6g/100g.
Halolajból ezt szoktam. Ár érték arányban nagyon jó.
[Dr. Aliment Norvég lazacolaj 250 ml] -
attiati
veterán
Szerintem másodlagos, hogy mit raksz rá. Az elkészítés fontosabb.
Én közben még a fermentált kakaót is leszedtem róla (mert annak nem tesz jót a hő, úgyhogy külön eszem a kása után).Zab, banán, lenmag, fahéj, útifűmaghéj. Esetleg (natúr növényi) fehérjepor megy bele egy kevés, hogy a glikémiás indexet javítsam.
Majd valamikor az év során próbálok valódi fermentált zabot készíteni (mert az ecet, citrom hozzáadása nem fermentál).
-
attiati
veterán
A vitaminokon kívül milyen egyéb táplálékkiegészítők szedését ajánljátok ?
Mg, Ca ?Mg igen. Elvileg a lakosság 80%-a hiányos és nehéz is bevinni.
Ráadásul ellensége nyáron az izzadás (nemhiába jönnek az egyre melegebb nyári éjszakákon a vádligörcsök) és egész évben a sportolás/stressz.
Vérvétellel mérni nem tudod, mert sejtszintű.
Kizárólag normális kötésű Mg-t vegyél (biszglicinát, taurát, stb..)
Mg-oxid felejtős, nem tudod szétbontani ezt a kötést és így nem szívódik fel.[youtube videó] A céget hagyjátok figyelmen kívül, nem reklám. Tényleg hasznos videó.
D szintén fontos októbertől.
A többi már egyéni kérdés és azon múlik, hogy melyik vitamin és ásványi anyag készletedet gyilkolod valami rossz szokással, munkahelyi ártalommal vagy betegséggel / örökölt genetikával vagy rossz étrenddel.
Érdemes dolgozni az étrend váltáson.
-
attiati
veterán
Jah, a tejes fermentáció nem simaliba

Nálam is elkészült az első, új eljárásos zabkása.
Annyi kiegészítéssel, hogy:
2x-es vízben áztatva
Főzéshez tettem még 1x-es vizet.
7 perc főzés
Jó állaga lett.Főzés után ment bele fahéj, útifűmaghéj, frissen darált lenmag, banán és fermentált nyers (!) kakaóbab töret a tetejére.
Pluszban valami gyümölcs.
Opcionálisan mazsola, méz (glikémiás indexet feleslegesen megdobja!)
Maradt egy enyhe citromos íze, rozs sem rontotta el. Tökéletes lett.
-
attiati
veterán
Savanyított káposztát is találtam, ami tartósítószer és adalékanyag mentes
[Vecsési] - tescoban 1200 ft/kg
Valaki tud jobbat?
-
attiati
veterán
Kenyér helyett nyers lisztet eszünk
Podcast a helyesen elkészített kenyérről, pékiparról.Lényegében a címe is azt tükrözi, hogy a vadkovász nélküli kenyér az tulajdonképpen egy nyers gabona. A teljes kiőrlésű kenyér is az, ha nincs kovászolva.
-
attiati
veterán
Tartósítószermentes "felvágott" téma is volt a másikban.
Jamon Serrano (spanyol) vagy Prosciutto (olasz) típusú sonkák jöhetnek szóba, de közülük is csak néhány gyártó kínál valóban tartósítószermentes árut.
Ha valaki tud ilyet, ne tartsa magában.
Jamon.hu-t találtam.
Azt írják, hogy a Jamon-t lehet tárolni szobahőmérsékleten is.

[Hogyan tároljuk]Lehet venni csontosat is, 4 kilósat.
Hozzá kést és állványt szettben
"Mennyi hús van a csontos jamónon?
GYIK
A lapocka esetében ez a paleta teljes súlyának 35-40%-a, a jamón esetében körülbelül 65-70%-os hozammal kell számolni." -
attiati
veterán
Komoly mennyiségű zabot betolsz. Minden nap?
Én így fogom készíteni és a tudományos anyagokból is ez jön át:
40-45g zabpehely lapított
5-10g hántolt egész rozs, frissen ledarálva
1 evőkanál citrom vagy almaecet
víz (mennyiségét még nem tudom)Az egészet beáztatom 10-12 órára, szobahőmérsékleten és zárt üvegeben, hogy ne kapjon oxigént. Ez a kettő biztosan kötelező elem a fermentációhoz.
Fermentációból fitáz keletkezik, a baktériumok termelik.
Rozs fitáz tartalma is magas.
A fitáz fogja lebontani a zab magas fitinsav tartalmát a hosszú áztatás során.2-3 napra való cucc beáztatható egyben, a maradék mehet a hűtőbe.
A napi adagot pedig 5-6 percig főzni kell, hogy a kocsonyásodás beinduljon, ami lebontja a keményítőt. Ugyanabban a vízben főzni, amiben ázott. Nem tudom, hogy kell e hozzáadni vizet pluszban és mennyit. Így lesz könnyen emészthetőre elkészítve.
Bonyolultabb leírni, mint megcsinálni.Egyetlen kérdés maradt, aminek még utánajárok.
A fermentációt be lehet-e indítani citromlével/almaecettel.
Vagy kell hozzá kötelezően a tejsav (tejtermékből)?
És tejtermékkel rövid idejű áztatás is elég?Vagy másik opció a fermentáló gép. Néztem már őket, nem egy horror összeg.
-
attiati
veterán
Gyúrós topikban túlzásba vittem a fitinsav és nyers kakapópor téma b*sztatást.

Ha valakinek van hozzá megjegyzése, akkor innen kezdődik.
Egy megértési folyamatot tükröz, ez látszik is a hozzászólások fejlődésén.
Bulvárcikkekből eljutva a tanulmányokig.topikot javasolt átnevezni:
Egészséges életmód - avagy kakaópor és fitinb*sztatók klubja
-
attiati
veterán
up

Új hozzászólás Aktív témák
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Autós topik
- Arc Raiders
- Vezetékes FEJhallgatók
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Vác és környéke adok-veszek beszélgetek
- Gaming notebook topik
- Víz- gáz- és fűtésszerelés
- További aktív témák...
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3060
- 18 éve! Billentyűzet magyarítás magyarosítás. Festés vagy lézerezés és egyebek! 3 lehetőség is van.
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 Pro Max 128GB Pacific Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3940, 100% Akksi
- Azonnali készpénzes Apple Macbook Air felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

A képek a Tápanyagtáblázat c. könyvből vannak.