- Hamarosan kapható a Helegaly linuxos handheld gépe
- Újabb variáns érkezett a Cooler Master legfelkapottabb Mini-ITX-es házából
- Donald Trump azt mondja, hogy megtalálta a TikTok vevőjét
- Feketehalálra váltja a kékhalált a Microsoft
- A OnePlus ellen biztonsági aggályok miatt indítanának vizsgálatot az USA-ban
- ZIDOO médialejátszók
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- OLED monitor topik
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Acer notebook topic
- 3D nyomtatás
- Milyen egeret válasszak?
- Home server / házi szerver építése
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
Új hozzászólás Aktív témák
-
csendes
addikt
válasz
zhagyma #7433 üzenetére
Jó, de az XC5000 és a Trident DRX 39xyK "3 in 1" nem belépő szintű chipek. Az AGC-t (automatikus erősítés szabályozás visszacsatolással) és az előerősítést nyilván úgy lőtték be az Intel CE 9500-nál, hogy ne vezérelje túl a jelet és olyan tunert használnak (Maxlinear MXL5005, ősrégi, de a célnak megfelel), amihez kell. A tuner chip-be beépített előerősítő és DSP (digitális jelfeldolgozás) nagyon klassz dolog, de a belépő szintű USB-s DVB-T vevőkben melyikben van így és nem csak a demodulátorban van a DSP? Az Intel folyamatábrán is látszik, hogy ott a demodulátor vezérli az AGC-t.
Rendben, hogy fontos a tuner is a gyors csatornaváltáshoz meg hogy ne romoljon a jel/zaj viszony, de mégis a demodulátor érzékenysége, a küszöb jel-zaj viszony a kritikus a digitális vételnél, mert azon csak jobb antennával lehet javítani, erősítéssel nem.
Szóval szerintem a WinTV HVR 930c legalább egy kategóriával feljebb van a belépőszintnél és ez az árban is megjelenik. -
csendes
addikt
válasz
upszilon #7413 üzenetére
Hol marad a jelerősítő? Nem lehet, hogy a TV-k azért mutatnak jobb vételkészséget, mert azokban van ilyesmi is?
Ha megnézed az Intel ábrát, akkor látszik, hogy a tuner előtt van egy előerősítő. Nálam a jelerősítő az antennában van. Igen, pontosan ezért jobb az STB-k/TV-k érzékenysége általában, mivel azok nagyobb teljesítményt tudnak felvenni, így nagyobb erősítőt lehet beépíteni, illetve részben azért, mert nagyobb lehet a chip is, bár ez ma már nem gond.
Egy külön adapterrel megtáplált hubra dugtam rá a dongle-t. Semmit sem javult a helyzet
Ettől még nem lett nagyobb a beépített előerősítő teljesítménye. Egyszerűbb megoldás egy erősítős szobaantenna vagy egy külön antennaerősítő.
(Legszívesebben innen választanék.)
Megnéztem néhányat, amire a chipset elérhető a linuxtv.org-on, a szokásos AF9015, AF9035, TDA10046, DiB7000 demodulátorral vannak, nagyjából ugyanazt tudják. A Freecom, amit le akarsz cserélni, viszont, ha jól nézem, Zarlink demodulátorral van, vagyis ezeknél érzékenyebb [link]. Én egy olcsó kínait vennék AF9015-tel, az is pont annyit tud, mint ami a listán van, legfeljebb rosszul van forrasztva, de ha van egy hét próbagarancia, akkor az úgyis kiderül. Ja, és írhatnál a Freecom-ra egy árat, ha már úgyse kell, kipróbálnám, hogy tényleg annyira jó-e -
csendes
addikt
válasz
upszilon #7407 üzenetére
"Ezt én egyértelműen a vételkészségre értem. Nem mindegy ugyanis, hogy egy gyengébb jellel melyik eszköz mit tud kezdeni."
Egy USB-s (vagy PCI-os) DVB-T tévékártya nagyon leegyszerűsítve három részből áll: egy tuner chip-ből (frekvencia kiválasztása, frekvenciaváltás és jeltovábbítás a demodulátornak), egy demodulátorból (ez hozza létre a tuner chipből kapott jelből a digitális jelfolyamot, a transport streamet), és egy illesztőből (bridge vagy interface chipset, ez biztosítja a számítógéppel a kommunikációt az USB porton vagy PCI-n keresztül. Egy ábra alul az Intel referencia USB vevőnél szerepel. Néha a demodulátor és a bridge egyetlen chipsetbe van építve. Az érzékenység növelésénél a nehézséget az jelenti, hogy az USB porton a teljesítményfelvétel korlátozott (5Vx500mA, illetve hub-nál csak 5Vx100mA). A tuner chipek minősége az analóg vételnél fontosabb, a DVB-T vételhez általában mind megfelelő, ha behangolható az adott frekvenciákra. Tehát a demodulátor a kritikus elem. Ebből jelenleg néhány típuscsaládot használnak az USB-s vevők, egy részletes lista itt elérhető (csak a DVB-T sorok): [link], ezek közül talán legismertebbek az Afatech AF9015, a Philips TDA10046, illetve a DiBCOM-ok. A legérzékenyebbek viszont a korábbi Zarlink, jelenleg Intel típusok, például egy korábbi: [link], illetve a jelenleg elérhetők: [link]. Egy konkrét USB-s vevő Intel demodulátorral részletes leírással:[link] Ezzel is voltak egy időben driver problémák. Valószínűleg az ára az oka, hogy nem terjedt el. Végülis az USB-s vevőnél a küszöbérzékenység számít, onnantól kezdve már nem javul a vétel minősége. Illetve adott esetben, ha jó a rálátás, vagy van már van egy jó antenna, fölösleges egy drágább, érzékenyebb vevő. -
csendes
addikt
válasz
vtechun #7394 üzenetére
Be lehet állítani a Configuration-Channels alatt csatornánként a DVR Pre-Start-ot és DVR Post-End-et és az felülírja azt, amit te mutattál. Egyébként automatikus felvételt nem próbáltam (bár a sorozatokra, híradóra jó), lehet, hogy az is számít, hogy az EPG-ből választod ki, amit fel akarsz venni vagy az kezdési és befejezési időpontot adod meg vagy az automatikus felvételt választod. Ez egy bug-nak tűnik.
-
csendes
addikt
válasz
gyulank #7350 üzenetére
Hello HD műholdról van és néhány kábeltv-n is. A műholdas vételnél: "A Hello HD kártya lehetôséget nyújt a Hello HD által sugárzott csatornák vételére. A kártya hiánya vagy cseréje egy másik, nem az adott Hello HD Box-szal szállított kártyával teljesen lehetetlenné teszi a Hello HD mûsorok vételét. A Hello HD kártyát már a gyárban behelyezik a Hello HD Boxba." A kábeltv-nél meg gondolom egyértelmű a dolog, de ha nem, kérdezd a kábelszolgáltatót. Lehet, hogy éppen a szokásos karácsonyi akció alatt nézted, akkor néhány napig sok csatorna kódolatlanul, szabadon (FTA) fogható műholdról [link]
-
csendes
addikt
válasz
upszilon #7346 üzenetére
"Ezt ő maga írja ki?"
Igen, ha elindítom a tsMuxerGUI-t, akkor a "Meta file" ablakban megjelenik az opciók között, például m1 HD-ra:
A_MP3, "/home/xyz/m1 HD-141732.ts", timeshift=-718ms, track=1002, lang=hun
A_AC3, "/home/xyz/m1 HD-141732.ts", timeshift=-713ms, track=1004, lang=hun -
csendes
addikt
válasz
upszilon #7341 üzenetére
"Full-HD mp4 transport stream esetén is működik?"
Működnek, csak lassú az import. De most csak három ilyen csatorna van nálam (m1, m2, Duna), azokat meg lehet vágni ts formátumban a tsmuxer-rel is.
"Ehhez a megoldáshoz viszont előtte kell olyan program ami a videó-fáljt analizálni tudja és megmutatja nekünk ezt az értéket (is)."
Akkor innen jön a tsmuxer-ben a "timeshift=-718ms"? -
csendes
addikt
válasz
vtechun #7336 üzenetére
"teljesen élvezhető lett a végeredmény. kérdés, hogy ilyesmire nincs valami gui? winre vagy linuxra?"
Van. Nem meglepő módon az mkvmerge GUI. Linux alatt általában a mkvtoolnix csomagban benne van és az "mmg" paranccsal indítható, utána a "Global" fülön be kell pipálni az "Enable splitting"-et. De szerintem a parancssorok, amiket írtál, egyszerűbbek. Az időkódokhoz (timecodes) Windows alatt a Media Player Home Cinema-t, Linux alatt például a Gnome Mplayer-t ajánlják itt:[link]. -
csendes
addikt
válasz
upszilon #7321 üzenetére
Nézd, a hangcsúszás nekem általában 200-400 ms közé esik.
Ez persze igények kérdése, egy ingyenes videószerkesztőtől szerintem nem rossz, konvertálások után. Itt van néhány ötlet arról, hogy például mencoder-es átkódolásnál hogyan lehet megszüntetni a csúszást (és miért vannak a csúszások): [link]. Nekem működik a Kino is egyébként, és a LiVES is, de mind a kettő konvertál.
Amit találtam Linux-ra: ProjectX [link] elvileg egy TS editor, nekem nem tudta kezelni a felvett TS-t, még a demux se nagyon ment, talán túl sok a hiba.
Linux-ra, Mac-re és Windows-ra is: tsMuxeR [link], illetve ennek a grafikus felülete, erről sokat írtak a témában [link] . Lehet vele vágni, összefűzni is, de nálam az AAC hangot nem kezeli (pedig elvileg tudja), ezért csak m1, m2, DunaTV, Autonómia vágható vele. Az m2t állományt nálam át kellett nevezni ts-re ahhoz, hogy megnyissa. -
csendes
addikt
Mi az az m2t?
Az egy fájl formátum, MPEG-2 Transport stream. De ahogy nézem a Kaffeine simán rögzíti a a H264 ts-t, vagyis ez csak a kiterjesztés.
Ha nem hibás a stream, akkor szépen, gyorsan beolvassa, megnézem mit akarok megtartani, majd eleje, vége, cut és kimenti szintén .ts-be, mint amiben volt, nem nyúl bele, nem csúszik el a hang, stb.
Ez a legjobb. Minél több a konverzió, annál rosszabb az eredmény. -
csendes
addikt
Nem. A linux dvb-api kezeli a CAM modulok egy részét [link], itt nincs szükség emulációra, a legtöbb DVB alkalmazás ezt tartalmazza is. Lehetnek kompatibilitási gondok, nem minden CAM modul és nem minden kártyával működik. Ehhez kell egy CI modul fogadó kártya [link] és ebbe egy CONAX CAM modul [link][link] a PC-be, ami együtt 25-30 ezer Ft.
Az emuláció akkor kell, ha valaki CAM modul helyett sima kártyaolvasót akar használni, ami sokkal olcsóbb [link][link], és ilyenkor a CAM hardvert szoftver helyettesíti. Például Windows alatt a beszámolók alapján a Homesys tudja ezt alapból [link]. Linux alatt is vannak erre megoldások (google), változó sikerrel. Például a linux alapú Dreambox-ok is szoftveres CAM emulációt használnak: [link]. -
csendes
addikt
Vnsiserver = VDR-Network-Streaming-Interface, vagyis ez egy plugin streameléshez vdr-ből.
A sima XBMC csomag helyett az xbmc-pvr ajánlott (kell?), például Ubuntu-ra innen:[link]
A vdr-plugin-vnsiserver innen érhető el Ubuntu-hoz:[link], nem tudom miért nem sikerült a telepítés, de innen közvetlenül letölthető.
A leírás, amit említettél [link] nagyon jó - annak aki tud németül. Viszont a vnsiserver plugin is és az xbmc-pvr is tesztverziók, nem stabilak.
Egy másik lehetőség a vdr-plugin-streamdev, ami ugyancsak egy vdr plugin streameléshez:[link]. Egy részletes angol leírás + hozzászólások arról, hogy hogyan lehet ezt XBMC-vel összehozni :[link] . Itt is azt írják, hogy vannak még gondok. -
csendes
addikt
válasz
vtechun #7268 üzenetére
valamiért too bad signal quality-t ir ki szinte mindig, wines gépen meg simán megy a kép, ha át dugom a tunert. ezen lehet valahogy segíteni?
Ha jól látom, akkor a demodulátorhoz a dvb-usb-dib0700-1.20.fw firmware-t kell telepíteni, ez például az Ubuntu-n a linux-firmware-nonfree csomagban van. Lehet, hogy a tunerhez, illetve chipset-hez is kell firmware, de ezek nem látszanak ebből a sorból. Az antennának már kis elmozdítása is okozhatja ezt.
"főleg felvenni néhány műsort lenne optimális. (más kérdés, hogy ez xbmc-vel annyira még nem megy)"
Igen, de a tvheadend-nek a web felületéről kiválóan lehet időzített felvételeket beállítani: -
csendes
addikt
válasz
vtechun #7266 üzenetére
Pontosan. Nekem Arch alatt most nem sikerült az XBMC PVR Testing-et telepíteni, hibajelzéssel leállt az AUR build script, ami nem csoda mert közvetlenül az svn-ből veszi a forráskódot. Majd pár hét múlva próbálom újra. Egyelőre maradtam a stabil sime XBMC-nél. Ubuntu-ra vannak xbmc-pvr PPA-k: Például ez olyan, ahonnan a Tvheadend kliens egyik svn verzióját is telepíteni lehet és elég friss, 2010 novemberi: [link]. Nem próbáltam, és az xbmc-pvr ága még nem stabil szoftver.
-
csendes
addikt
Linux alá meg még várok ötleteket.
Először is célszerű ellenőrizni, hogy támogatja-e a hardvert, illetve milyen firmware-t kell telepíteni:[link].
Ha igen, akkor következő lépés általában egy "channels.conf" fájl generálása: [link]. Ezután a "vlc" csomagot telepítve a "vlc channels.conf" paranccsal már nézhetjük is a MindigTV-t. A vlc tud időeltolásos lejátszást, egyszerű felvételt, van EPG, de nincs programozott felvétel (PVR).
Egyéb lehetőségek:
MythTV: mindent tud, időzített felvételt is, de memóriaigényes, és szerintem az XBMC elegánsabb HTPC-hez.
MPlayer (illetve SMPlayer frontend): ahhoz, hogy minden csatornán legyen hang, illetve nyelvet lehessen váltani, a kiterjesztett channels.conf formátumot kell használni, vagyis kézzel átírni a generált channels.conf-ot. Nagyon rugalmas, minden paraméterezhető, kevés erőforrást igényel. EPG, időzített felvétel nincs. Elvileg lehet vdr-rel használni, azt még nem próbáltam.
Kaffeine, Me-TV: nagyon fejlett TV programok, de a xine backend egyelőre nem támogatja a LATM AAC hangot, így a MindigTV csatornák négy kivétellel (m1, m2, DunaTV, Autonómia) némák.
XBMC: Médialejátszó HTPC-hez. Be lehet drótozni alá akár a MythTV-t, Tvheadend-et, vagy vdr-t. Folyamatban van a teljes PVR rendszer integrálása, de jelenleg még teszt fázisban van, így a felvétel programozása is nemsokára megoldható lesz XBMC-ben. Most épp a Tvheadend (tunerkezelés, EPG és időzített felvétel) - XBMC (médialejátszó) párost próbáltam és nagyszerűen működik, 400MB alatt van a memóriahasználat a HD csatornáknál is: -
csendes
addikt
válasz
m_kovacs #7217 üzenetére
Szerintem sehol nincs mp3 hang. Mpeg , AAC vagy DD(AC3).
A Wikipedia alapján [link]: Az MPEG-1 or MPEG-2 Audio Layer 3 (or III),[4] amit általában MP3-nak neveznek (...) Nem keverendő össze az MPEG-3-mal
Linux mplayer-rel kétféle codec-kel működik a magyar DVB-T csatornák hangja:m1, m2, DunaTV, Autonomia:
Opening audio decoder: [mp3lib] MPEG layer-2, layer-3
AUDIO: 48000 Hz, 2 ch, s16le, 128.0 kbit/8.33% (ratio: 16000->192000)
Selected audio codec: [mp3] afm: mp3lib (mp3lib MPEG layer-2, layer-3)Az összes többi csatornára:
Opening audio decoder: [ffmpeg] FFmpeg/libavcodec audio decoders
AUDIO: 48000 Hz, 2 ch, s16le, 0.0 kbit/0.00% (ratio: 0->192000)
Selected audio codec: [fflatm] afm: ffmpeg (FFmpeg AAC in LATM)Lehet, hogy pontatlan az "mp3 hang" megjelölés, de mindenesetre az "mp3" codec-kel van hang négy csatornán.
-
-
csendes
addikt
válasz
zhagyma #7177 üzenetére
Kivéve, hogy időnként elakad. De az XBMC CD/DVD-ről, merevlemezről tud lejátszani vagy hálózatról streameket. Nem lehet vele közvetlenül TV-t nézni, kell hozzá egy szerver (VLC, Myth Backend, Tvheadend, VDR, stb.) ami küldi a stream-et: [link] . Ezek közül a legnépszerűbb a MythTV. Az meg egyelőre nem támogatja a VAAPI-t, ahogy írtam. Értem, hogy elvileg így is megoldható a dolog, ha nem kell semmit transzkódolni. Azért kérdeztem, hogy van-e gyakorlati tapasztalata valakinek ezzel. De akkor fordítva kérdezem: Mi az előnye egy ATI kártyának egy NVIDIA kártyával szemben Linux alatti média-(de)kódolásnál? Szerintem erre a célra inkább NVIDIA kártyát érdemes használni mondjuk egy linux HTPC-ben, mert jobb a hardveres dekódolás szoftver (codec/driver) támogatottsága.
-
csendes
addikt
válasz
zhagyma #7173 üzenetére
Igen, lehet VLC-ből is továbbítani a dekódolt DVB (stb.) streamet XBMC-be és úgy nyilván működik a dolog. De így például nincs időzített felvétel. Linux-szal a MythTV-t (pontosabban a Myth Backend-et) szokták használni stream server-nek, mert az jó a dekódolásra és az időzített felvételre is [link] [link]. Viszont az pillanatnyilag nem támogatja a VAAPI-t, legalábbis a Wiki szerint: [link], viszont a VDPAU-t igen:[link]. Ebből én arra a következtetésre jutottam, hogy jelenleg XBMC-hez Linux-on jobb választás egy NVIDIA kártya, ha szükség van a hardveres gyorsításra médialejátszásnál, például H.264-hez.
-
csendes
addikt
válasz
zhagyma #7146 üzenetére
Ha van linux-os "vénád" esetleg linux és XBMC lehet a megfelelő.
Sikerült valakinek hardveres H.264 gyorsítást összehozni XBMC-vel, illetve gondolom MythTV backenddel ATI kártyával Linux alatt? (VLC-vel már működik [link])
XBMC:[link] MythTV: [link].
Linux alatt a hardveres gyorsítás a VDPAU-n keresztül az NVIDIA kártyákra jól működik, az XBMC és a MythTV is támogatja: [link][link] -
csendes
addikt
VLC playeren megy az adás csak az az egy hibája hogy minden indításkor be kell neki lőni a paramétereket...
Nem kell. Létre lehet hozni egy channels.conf fájlt és az indításnál ezt megadni: vlc channels.conf (Windows alatt vlc.exe azt hiszem). Itt van, hogy hogy néz ki a channels.conf: [link]. Szkennelő programmal lehet generálni is, de az Euronews-nál bele kell nyúlni kézzel, hogy jól legyen párosítva a három nyelv a csatornával. -
csendes
addikt
Hardveres dekódolás nélkül a következő a tapasztalat Atom N450 - GMA 3150 (egymagos) párossal:
720p felbontású H.264 kódolású MPEG videó szaggat: [link]
Hasonló rendszeren (Intel Z530 - GMA 500): H.264 videó 1280x544 felbontással 30-as fps-sel 100% CPU terhelés mellett szintén szaggat: [link]. Ez már nem sokkal tér el az SD mindigtv-től 720x576-tól 50-es fps-sel. Kétmagos Atom processzor viszont már elég lehet az SD-hez mindigtv-vel. Egy MPEG-2-es SD kábeltvhez vagy osztrák DVB-T adókhoz elég lehet az egymagos is.
Viszont az Intel oldalán ugyanitt [link] le van írva, hogy milyen hardveres dekódolást támogató codec-ek vannak - elvileg a GMA 3150 720p -ig támogatja a hardveres dekódolást. A választék: RealPlayer [link] csak a Poulsbo (GMA 500) chipsettel támogatja az Intel Atom-ra a hardveres dekódolást. Fluendo codec [link] VA API-vel (például MPlayer: [link]), de itt is csak a Poulsbo-t említik.FFmpeg Vista és Win 7 alatt csak GMA 4500HD-tól fölfelé támogatja a hardveres dekódolást: [link]. Viszont a legújabb Atom SoC-pel (E6xx) sikeresen tesztelték a hardveres gyorsítást egy Intel codec-kel:[link]. -
csendes
addikt
válasz
vegyszer #7080 üzenetére
Elvileg a VLC már ATI kártyákra is támogatja a hardveres dekódolást Linux alatt 2010. július óta ATI Catalyst 10.7 driver-től kezdve (tehát a nyílt forráskódú driverrel nem). Egy próbát biztosan megér. A hardveres gyorsítást (nekem angol VLC van) a Tools/Preferences/Input & Codecs képernyőn a "Use GPU acceleration (experimental)"-t beikszelve lehet engedélyezni; utána mentés és a VLC újraindítása. VLC-vel DVB-T-t legegyszerűbben egy "channels.conf" állomány létrehozásával és utána "vlc channels.conf"-fal lehet nézni.
Itt egy leírás a hardveres gyorsítás helyzetéről Linux alatt (programok, driverek): [link]
Mplayer (FFmpeg) leírás: [link]
MythTV: [link] -
csendes
addikt
A Hybridbox-nál külön az USB-s Smartcard olvasót (úgy ránézésre CAM hardver nélkül) 9900 Ft-ért adják [link], ezt be lehet szerezni máshol is. Azt nem tudom, hogy a tőlük ingyenesen letölthető homesys szoftver [link] képes-e emulálni a CAM-ot ehhez, vagy bármilyen más smartcard olvasóhoz. Valószínűleg ehhez igen, de célszerű rákérdezni.
-
csendes
addikt
válasz
bnorci71 #6831 üzenetére
"A jelminőség PcTv szerint 100% a jel erősség 27% elképzelhető, hogy itt van a hiba?"
Ha tévéadás folyamatosan, szakadás nélkül jön, akkor nem ott van a hiba, hanem a szoftverben. Windows alatt a Media Center a legegyszerűbb megoldás, ha van BDA driver a tunerhez. A vlc Windows és Linux alatt is megy. -
csendes
addikt
-
csendes
addikt
-
csendes
addikt
ha jól értettem az eddigieket, akkor ehhez nem kell semmilyen speciális szoftver, hanem a gép és a programok számára úgy teljesen átlagos tunerként látszik (úgy mintha minden adás kódolatlan lenne).
Nem, a kódolt csatornák csak speciális szoftverrel mennek. Mindenképpen érdemes vásárlás előtt kipróbálni, illetve tájékozódni. -
csendes
addikt
Van olyan DVB-T tuner, ami alapból tartalmazza a kártyaolvasót, abba már csak kártya kell, például:[link], illetve itt a fórumon is szerepelt:[link].
Egyéb megoldások a fórumból: [5004].
A kettő közül a drágább, a CI (Common Interface) [link] modul + kártyaolvasó megoldáshoz CI modulok: [2658], illetve egy (elvileg) jelenleg is elérhető magyar ajánlat: [link]. Kártyaolvasók CI modulba, illetve maga a kártya: [5303], illetve egy jelenlegi akciós ajánlat: [link]. Vagyis csak a CI modul és a kártyaolvasó 25.620 Ft és ehhez jön még a MinDigTV kártya.
Az [5004] ben szereplő másik, olcsó megoldás (TVkártya + sorosport/USB kártyaolvasó + előfizetői kártya) engem is érdekelne, ha valaki kicsit részletesebben leírná. -
csendes
addikt
válasz
skyfive #6771 üzenetére
Itt [link] azt írják, hogy van HDMI kimenete is, ha ez igaz, akkor olyan LCD monitorra is rá lehet kötni, aminek van HDMI bemenete. A SCART számítógépre kötéséhez video capture kártya kell, és egy speciális kábel, például: [link]. A kábel nem tartozék, külön kell megvenni. Tekintettel az árára, egy USB-s DVB-T tuner gazdaságosabb megoldásnak tűnik, mint az STB számítógépre kötése és úgy HD minőségben nézhetők a csatornák. Ha Conax kártyaolvasó is kell, még akkor is olcsóbb lehet a DVB-T tuner + kártyaolvasó. A leírás alapján egyébként pendrive-ra vagy USB-s merevlemezre lehet felvételt készíteni az STB-n TS formátumban, ez is egy megoldás lehet, ha nem kell élő adás a számítógépen.
Elvileg lehet használni a [6769] hozzászólásban említett RF modulátort is egy analóg tunerrel, ez olcsóbb, de a minősége gyengébb lesz. -
csendes
addikt
válasz
szbeluska #6740 üzenetére
Ez kábel- vagy műholdas szolgáltatótól függ, ezért ott érdemes érdeklődni, illetve érdemes elolvasni a szerződést. Ha párosítva van az STB és a kártya, akkor nem lehet kikerülni. Ha nincs párosítva, akkor műhold esetén egy DVB-S tunerkártyával, és egy Conax kártyaolvasóval helyettesíthető az STB. Például az olcso.tv így működik:[link]
-
csendes
addikt
A belső analóg TV tunerek képminősége jobb, mint az USB-seké. Ha mindenképpen DVB-T és analóg "hibrid" USB-s TV tuner kell, akkor például Leadtek Dongle TV Hybrid USB2.0: [link], GigaByte GT-U8300 USB TV Tuner: [link], ASUS My Cinema U3000 Hybrid USB2.0: [link]. Egyébként belső analóg tunert itt a prohardveren nagyon jó áron lehet venni, én is itt vettem.
-
csendes
addikt
válasz
szbeluska #6728 üzenetére
A T-Home Sat TV Fórum szerint nem lehet külön csak kártyát kérni, csak a T-HOME STB-vel együtt: [link]. Innentől kezdve a kérdés, hogy milyen kimenet van az STB-n (lehet rendelni többfélét). Ha csak analóg antenna kimenet, akkor analóg TV kártya kell a számítógépbe, ha van pl. S-Video kimenet akkor olyan TV kártya vagy "Video Capture" kártya kell, ami ezt tudja fogadni, a SCART-hoz általában speciális kábel kell, mert a kártyán nincs rendes SCART csatlakozó, stb., részletek:[link]. Ezek sajnos csak SD minőségűek. Inkább érdekesség, hogy ha van HD minőségű (komponens vagy HDMI) kimenet, akkor elvileg már van olyan PCI-E vagy USB kártya 200 dollárért, ami ezt fogadni tudja: [link], a részletes specifikáció: [link]. Hogy ehhez milyen teljesítményű számítógép kell, azt nem tudom. Másolásvédett tartalmat viszont jogi okokból nem fogad.
-
csendes
addikt
válasz
katt777 #6724 üzenetére
Benne van a táblázatban, amire hivatkoztam [link], hogy milyen operációs rendszerekre érhetők el az egyes szerkesztők. A Kino Linux/BSD-re, a LiVES Mac/Linux/BSD-re. Viszonylag kis programok, nem generál nagy adatforgalmat a letöltésük. Ahogy írtam mencoder-rel (ez az MPlayer része, ami szintén Linux-ra elérhető) egyszerűen át lehet konvertálni a .ts állományt (igazából a két fenti szerkesztő is ezt csinálja első lépésként), és ezután már Avidemux-szal is lehet szerkeszteni (közvetlenül a .ts-t is kezeli az Avidemux, de nincs hang a két kereskedelmi adónál). Nem is ajánlottam ezeket elsőre, csak arra a kérdésre válaszoltam, hogy én mit probáltam már.
A kereső Windows-ra is ajánl fel ilyen konvertereket ("convert H.264 to ***"), ezeket én nem tudom kipróbálni. -
csendes
addikt
válasz
katt777 #6709 üzenetére
Nekem a Kino GTK és a LiVES garantáltan kezeli az RTL Klub .ts-t közvetlenül hanggal együtt, de ez persze attól is függ, hogy valaki mennyire igényes, mit vár el. Mencoder-rel átkódolva a .ts állományt, Avidemux (hanggal) vagy más szerkesztő is tudja kezelni. Minden felsorolt programot természetesen nem próbáltam ki, mivel ott gyakorlatilag az összes létező videószerkesztőt összeszedték.
-
csendes
addikt
válasz
katt777 #6651 üzenetére
Megnéztem, Szombathely központtól 22 km-re van. kb 292 fokra (NY-ÉNY). Ha nincs útban semmi, akkor megy síma botantennával is. Ha föl lehet tenni egy lepkeantennát (2000 Ft) pl. erkélyre, úgy hogy rálásson, az is jó. Erősítős szobaantennából Tesco-ban, Auchan-ban, stb. 3000 Ft körül vannak a hálós nyakkendősek, Vatera-n már 1000 Ft-tól. Adó irányába kell fordítani, a nyakkendőt függőlegesre állítani, bekapcsolás után a minimális erősítésről emelni addig, amíg már nem szakad. A teleszkópokat én betoltam, mert inkább csak zajt szednek össze és telítésbe vihetik az erősítőt (ez inkább Bp-en gond, mert itt jön minden tízszeres teljesítménnyel, mint a dvb). Az erősítő miatt lehet hosszabb kábelt is használni (~10m). A háló nem fontos, a sima hurok is ugyanazt tudja nagyjából, legyen szabályozható az erősítés, legalább 20 dB max erősítéssel és a max. kimenet legalább 100 dBuV legyen, ezt általában tudják. Ha az antennakábelre nem lehet rátenni az 5V tápfeszültséget (pl. USB-s vevőnél), akkor olyan antenna kell, amin van hálózati csatlakozó is. Ezek a szobaantennák megfelelelőek, ha van rálátás. Elektromos zajokra (pl. villanykapcsoló) érzékenyek lehetnek a gyenge elektronika miatt. Ha nincs rálátás, sok az akadály, akkor nem biztos, hogy megy. A legegyszerűbb kölcsönkérni valakitől egy ilyet és kipróbálni
-
csendes
addikt
válasz
katt777 #6646 üzenetére
Nem, Ausztriából felénk jobb a helyzet. Magasabban vannak az adók és az MPEG2 kicsit jobban tűri a hibákat. Milyen messze vagy az osztrák adóktól? Leginkább ez jöhet szóba: [link]. Közvetlen rálátásnál akár 40-50 km-ről elég lehet sima botantenna is. Az erősítős szobaantennák működnek (én kettőt vittem vissza a boltba, a harmadik működik, igaz, azt nem boltban vettem), de csodára nem képesek, mindenképpen szabályozhatót érdemes venni, a drágábbakban kevésbé zajos, és nagyobb teljesítményű az erősítő, de a háromezer Ft körüli hálós, nyakkendősek úgy 15-20 dB erősítésig megteszik, bár minden elektromos zajra érzékenyek. Figyelembe véve a csillapodást is úgy két-háromszoros távolságig biztosíthatnak vételt, mint a sima botantenna, vagy közelebbről, 10-20 km-ig kisebb akadályok (egy-két fal) esetén. A drága tetőantenna általában irányérzékeny, ezért kellene egy külön az osztrák és egy a magyar adóra. Mivel a fenti adó az UHF közepén sugároz (23. és 43. csatorna), ezért nem kell 40 fölötti elemszámú Yagi, egy 2000 Ft-os nagylepke (esetleg 100 km körüli távolságnál már erősítővel 3500 Ft-ért) elég, ha van rálátás.
-
csendes
addikt
válasz
lorenzen #6636 üzenetére
Az RTL Klub piaci részesedése magas maradt: 30% körül a fontos 18-49 éves korosztályban fő műsoridőben. Akkor miért fizetnek ennyivel kevesebbet a hirdetők, amikor 40%-ot azért nem zuhant a GDP? Mert megnézték a reklámérzékenységet (reklámra költött pénz és az adott árucikk forgalma közötti kapcsolat), és szépen optimalizáltak. Mi derül ki ebből? Hogy hiába nézik sokan, ha a kis vásárlóerejűek nézik. Az RTL Klub egyszerűen a nézőszámra megy rá, a hirdetőknek ma már ez kevés. A nagyobb vásárlóerejű rétegnél bejönnek a prémium kábel- és műholdcsomagok, IPTV, internet, színház, étterem, utazás.
Persze így féloldalas a mérleg, mert a másik oldalon ott van vevői érték. Milyen értéket nyújt az RTL Klub a nézőinek? Erre nem tudom a pontos választ (a Forma 1-en kívül), talán valamiféle kábítószer jellege lehet, ami ugyan a stabilitást segíti (ha kenyér nincs, legalább cirkusz legyen), de egyébként a hasznossága negatív (tanulás vagy munka helyett az emberek "néznek"). Egy kulturális, ismeretterjesztő csatorna fejleszti a személyiséget, egy hírcsatorna felgyorsítja az információáramlást, egy sportcsatorna talán a testmozgást, egészségmegőrzést támogatja, közösségi élményt nyújt mondjuk egy válogatott meccs.
A kábeleseket egyébként nem hiszem, hogy meghatná a dolog, ha pénzbe fog kerülni az RTL Klub, nem kötelezhetőek a továbbítására. Ha nem tudnak megegyezni, majd beteszik egy külön csomagba és kész.
Viszont a földfelszíni sugárzás 2011-ben történő leállításának következményei talán jobban érthetőek azt olvasva, hogy "A földfelszíni sugárzást ugyanis a háztartások alig 25 százalékában nézik, ráadásul csak a szegényebb családoknak nincs kábel- vagy műholdas előfizetése" Ez egyszerűen szemétség ezekkel az emberekkel szemben, ráadásul úgy, hogy eközben a társadalom többi részének sem hozott a DVB-T semmi új tartalmat, mert a szolgáltatók (kereskedelmi tévék, kábel- és műholdas szolgáltatók, műsorszórók) saját rövidtávú érdekeivel szemben nem sikerült egy független állami szabályozást létrehozni (remélem elég diplomatikus voltam). Például a DVB-T-re miért nincsenek új országos kereskedelmi csatornák a láthatáron, ami ha mást nem, legalább árversenyt hozna a reklámpiacon vagy a szolgáltatói díjaknál? -
csendes
addikt
Sajnos ez PCI-E kártya, és azokat egyelőre gyengén támogatja a Linux. A sima PCI-os kártyáknál sokkal jobb a helyzet. Mindenesetre itt [link] érdemes körülnézni TV tuner vásárlás előtt, ha linux alatt akarja valaki használni. Konkrétan a PCI-E tunerek linuxos támogatása: [link]. Az MSI fórumon valaki próbálkozott linux alatt használni ezt a tunert, de nem jött össze egyelőre: [link]. Addig jutott el, hogy az interface chipset NXP (Philips) SAA716x [link], a demodulátor NXP (Philips) TDA10048 [link], ezekhez van linux driver, de az interface chipset drivert patchelni kellett, hozzá kellett adni a PCI id-ket. Viszont a két tuner chipset fémlemezzel el van takarva, az MSI meg nem hajlandó elárulni, hogy mit használ, így egyelőre csak ez maradt neki:
.
-
csendes
addikt
válasz
Heraldry #6475 üzenetére
A HD-t (m1, m2, Duna) az Atom nem bírja el, az SD-nek mennie kell, mert a 330 kétmagos. Az ION a GeForce 9400M-en alapul, támogatja a H.264-et vagyis át tudja venni a dekódolást. Itt van egy lista a szoftverekről, amik támogatják az Nvidia PureVideo-t: [link]. Illetve a VLC (Linux, Windows) új verziói (1.1 fölött) is támogatják, csak engedélyezni kell a hardveres gyorsítást.
Nem lehet olyan USB-s tuner, ami tud hardveres dekódolást, mert USB 2.0 csak 2.5W teljesítményt ad le (5V, 500mA), az MPEG4 dekódolás pedig elég számításigényes.
Az USB tunerekben többféle chipset van, így az érzékenységük is eltérhet. Mindenesetre a CPU használati diagramból kiderül, hogy ezzel van-e a gond. -
csendes
addikt
válasz
Ranger^41 #6466 üzenetére
"A nyugati ablakból kinézve sajnos nem látom a hármashatárhegyet, a szomszéd háztól (nem 10emeletes, csak 3). Ez kizáró ok? Valami ilyen megteszi, vagy van olcsóbb megoldás is?"
Kicsi az esélye annak, hogy szobaantennával menjen az első emeletről; ha nyugatra van még több magas épület is, akkor azok is árnyékolnak. Ha a tetőről van közvetlen rálátás, akkor egy olcsó tetőantenna elég. Ezek az erősítős szobaantennák egyébként a tűrhető kategóriába tartoznak, a Vaterán picit olcsóbban is lehet venni, de lehet kapni ilyet a két nagy bevásárlóközpontban is. Én is hasonlót használok, az egyetlen bajom vele, hogy az erősítőn keresztül érzékeny a hálózati zajokra (pl. ha fel- vagy lekapcsolunk egy lámpát). -
csendes
addikt
válasz
Ranger^41 #6459 üzenetére
"Ehhez gondolom egy dvb-t-s hibrid tuner kéne nekem."
Az is egy lehetőség, de asztali számítógépbe talán érdemesebb egy PCI-os analóg tunert (prohardver aprón kb. 3000 Ft) és egy USB-s DVB-T tunert venni (ezt sokat tárgyalták itt, kb 2000 Ft). Hibrid PCI-os tuner egyébként itt a prohardver apróhirdetésben most éppen 2500 Ft (MSI TV Anywhere), de mivel ezeken csak egy antennacsatlakozó van, kényelmetlen átdugdosni az analóg kábelTV kábelt és az antennáról érkező DVB-T kábelt vagy kell egy kábelváltó kapcsoló, másrészt ez fix, nem rakható át laptopba olyan könnyen, mint egy USB-s. USB-s hibrid TV tuneren is csak egy antennacsatlakozó van, ezen felül pedig részben drágább, részben rosszabb az analóg képminősége, viszont laptopba inkább ez jöhet szóba. A prohardver aprón most van Expresscard csatlakozós hibrid 3000-ért, ha van ilyen csatlakozója a laptopnak.
"Ezekhez a tunerekhez van valami használható antenna is, vagy azt külön kell beszerezni?"
Az új USB-sekhez általában van egy kis botantenna, ez viszonylag közelről, jó rálátással elég.
"Illetve ha az ablakom a gyöngyösi utcán néz kelet-délkeleti irányba, és az első emeleten van, akkor van esélyem rendes adás fogadására?"
Kevés az esély a DVB-T adás megfelelő minőségű vételére szobaantennával, bár két adó is közel van. A Hármashatárhegy nyugatra van, a Széchenyi-hegy kb. délnyugatra, a Száva utca a teljesítményéhez képest messze (10km) délre. Azért érdemes megnézni, hogy hány fal, milyen akadály van nyugati vagy délnyugati irányban. Erősítős szobaantenna 10 m antennakábelt elbír, esetleg az segíthet egy másik szobából. -
csendes
addikt
Akkor lehet játszani kicsit, hogy hol rossz az árnyékolás. Még egy dolgot találtam ebben a cikkben [link], ami az interferenciák okairól szól. Itt azt írják, hogy a hűtőventillátor nagy fordulatszámon (6000 rpm fölött), illetve a CPU ventillátor is okozhat interferenciát. Ha leveszed a burkolatot, akkor lehet, hogy kisebb fordulatszámon mennek. A megoldás lehet nagyobb ventillátor kisebb fordulatszámon, illetve a CPU hűtésnél az aktív mód kikapcsolása segíthet. Érdemes egy USB-s DVB-T vevőt kipróbálni, mivel az a házon kívül van és 2000 Ft-ért már lehet venni. Egyébként nekem is PCI-os hibrid kártyám van, erősítős antennával megy, nem próbáltam a burkolatot levenni, igaz, az enyém nagy ház.
-
csendes
addikt
Érdemesebb USB-s DVB-T vevőt venni, azt a korábbi hozzászólások alapján már 2000 Ft körül be lehet szerezni külföldről (például [link]), vagy tízezer forint alatt magyar üzletből garanciával. A dobozban levő driver helyett előfordul, hogy a gyártó oldaláról kell letölteni drivert, firmware-t. Például, magyar üzletben: [link], driver letöltés: [link], vagy egy másik [link], driver letöltés: [link]
Képminőségben nincs különbség az USB-s és PCI-s DVB-T-s vevők között, mivel digitális a jel, viszont az USB-s vevőkben többféle chip van, amiknek az érzékenysége eltérhet. Felvételhez a hardveres kódolás nem kell, ha (célszerűen) az eredeti MPEG4-ben történik a rögzítés, ami a tömörítés miatt viszonylag kevés helyet foglal. Az antennacserével érdemes várni, először kipróbálni a meglevővel, ha nem ugyanarról az adóról jön a digitális adás, mint az analóg, akkor lehet, hogy forgatni kell, vagy áthelyezni. -
csendes
addikt
válasz
moland007 #6311 üzenetére
Itt van a vasvári adó: [link]. Jobb oldalon fölül az "Új" (New) gombra kattintva be lehet kapcsolni a távolságmérő eszközt (distance measurement tool), amivel össze lehet kötni az adót a vételi hellyel, segít a tájolásban és megadja a távolságot. Lehet, hogy néhány méterrel meg kellene emelni az árbócot vagy kicsit odébb rakni, mert éppen útban van valami. Ha nem ez a gond, akkor egy antennaerősítő lehet a megoldás. A jó hír, hogy a tervek szerint 2010. decembertől a soproni adó is belép, SFN módban a vasvárival, ami javíthatja a vételt.
-
csendes
addikt
válasz
vegyszer #6303 üzenetére
A 3-5 dB a szobaantenna nyeresége (kb), 25 dB pedig kb. a szobaantennába épített erősítő (kb). 10 m kábelen 800 MHz-en kb. 2 dB lehet a veszteség.
Kb. hány százalékon áll a szobaantenna erősítése, amikor már éppen stabil a jel?
A számolásnak csak akkor van értelme, ha a szobaantenna most tökéletesen rálát az adóra. Ha nem, de a tetőantennánál ez megoldható, akkor nyilván kevesebb is elég. Premete beszámolója alapján [link] 40 km-ről hordozható botantenna is elég, ha tökéletes a rálátás. -
csendes
addikt
válasz
vegyszer #6290 üzenetére
A szobaantennával kb. milyen erősítéssel van még stabil jel? Ezeknél a teljes tartomány kb 25-30 dB. A nyeresége az UHF tetején max. 3-5 dB lehet. Ha a kettőt összeadod, hozzáadsz 5 dB biztonsági tartalékot és levonod belőle a a tetőantenna nyereségét, akkor elvileg kijön, hogy kell-e antennaerősítő. Persze, ha hosszú a levezető kábel vagy többfelé lesz osztva a jel, akkor úgyis kell és akkor elég a logper egy tűrhető erősítővel.
-
csendes
addikt
válasz
dudika10 #6280 üzenetére
Egyébként videókártya hardveres gyorsítását nem tudják használni a programok?
A H.264-t már az újabb Intel integrált kártyák is támogatják, de nem minden felbontásban, illetve képfrissítési frekvencián. Az ATI Radeon HD 3850 elvileg 2,560x1,600-as felbontásig támogatja. Másik oldalról a szoftvereknél (driver, codec) folyamatosan javul (de kicsit lassan) a helyzet. A legegyszerűbb megnézni a CPU és GPU terhelését és kiderül, hogy az adott program használja-e éppen. Elvileg lejátszókban be lehet kapcsolni a GPU hardver gyorsítást, de nem minden kártyánál működik. -
csendes
addikt
a Széchenyi hegyi adó elég magasan sugároz el a város felett, ez a távoli vételt javítja, lefelé nem nagyon sugároz
A Blahánál (a lapály alján) majdnem tökéletes rálátással, erősítős szobaantennával van vétel, igaz, ha odaállok az antenna elé, akkor már elakad. Különben nem értem, hogy ha 2011. végén legkésőbb leáll az analóg adás, vagyis 17 hónap múlva, akkor miért ilyen kis teljesítménnyel adnak még mindig az analóghoz képest. Ez így is fog maradni? -
csendes
addikt
válasz
dudika10 #6277 üzenetére
Mind1, forma1-et így is tudom nézni jó minőségben ha nagyon akarom, minden másra ott az analóg tuner.
Hááát, szvsz, sima filmek még elfogadhatóan jönnek ezzel a tömörítéssel, de a Forma 1-es közvetítés katasztrófa. Ha csak egy autót mutatnak elmegy, de ha totálképen egyszerre minden mozog, akkor gáz. Egyébként még az úszó EB közvetítésnél is észrevehető a tömörítés az m1/m2-n, ha sok a mozgás.
Hát valahogy kétlem, hogy az adatlapomon szereplő gép ne bírná a HD adást.
Nekem E3200-zal alapfrekvencián (2.4 GHz) megy, szóval kb. ugyanaz a szint. De lehet, hogy a szoftverrel vagy driverrel, firmware-rel van baj. Mit használsz?. Pl. nálam Ubuntu 10.04-gyel (2.6.32 kernel) a DunaTV már éppen észrevehetően szaggat vlc-vel, Fedora 13-mal megy (2.6.33 kernel), és Archlinux-on (2.6.34 kernel) is megy vlc-vel és MythTV-vel is. Nem tudom, hogy ez a scheduler vagy esetleg firmware miatt van-e így. -
csendes
addikt
Augusztus 1-től a NeoFM is elérhető a mindigtv-nél: [link]. Az alábbi sort kell hozzáadni a channels.conf-hoz (már akik ezt használják):
Neo FM:746000000:INVERSION_AUTO:BANDWIDTH_8_MHZ:FEC_3_4:FEC_1_2:QAM_64:TRANSMISSION_MODE_8K:GUARD_INTERVAL_1_8:HIERARCHY_NONE:0:1131:113
Az FM után a frekvencia szerepel Budapestre megadva. Más adóknál ennek a helyére kell beírni a MUX A frekvenciát.
-
csendes
addikt
válasz
gurabli #6237 üzenetére
MediaPortal minden kártyát támogat, amihez van BDA driver: [link]
Low profile PCI DVB-C tuner Twinhan és Technotrend van, de ha kicsi a ház ezek sem biztos, hogy belemennének.
A Digikábel most kódolatlan, de szolgáltatóváltásnál vagy később kellhet kártyaolvasó. Esetleg valami ilyesmire is érdemes gondolni, bár drága: [link]. Viszont a magyar forgalmazójuknál láttam ezt: [link] kedvezőbb áron, ami kábeltv-re pont jó és van Ethernet interfész is. Az ára és a specifikáció alapján jó választás lehet, ha műhold nem kell, de nem ismerem, talán valakinek van vele tapasztalata. -
csendes
addikt
-
csendes
addikt
válasz
Misi1979 #6169 üzenetére
Akitől vettem, ő állítása szerint 9. kerben egy lakótelepi lakásban tökjó volt a vétele.
Simán lehet, ha rálát az adóra. Már a jelszintemelés előtt volt olyan, aki Dunakesziről (20 km) fogta a jelet botantennával. Kérdezd meg tőle, hogy ő miket telepített a gépre, mivel nézte.Meg az is fura, hogy L/Q 100/80%..
Ha az tartósan megvan, akkor mennie kellene. Hogy néz ki a Prog Finder-en a grafikon és milyen adatokat ír ki, milyen frekvenciát? -
csendes
addikt
a Duna tv csatornái 100%-on jönnek, a többi meg 20-30%-on akárhogy forgatom az antennát. Az antenna nem spéci dvb-t antenna csak egy mezei uhf antenna, csak az a furcsa hogy a felszerelés napján minden adó 100%-on jött, másnap viszont csak a Duna tv-k.
Furcsa, mert Szentesen a "MUX C" (Duna TV) jön a 65-ös csatornán, a "MUX A" a 60-ason, és ugyanúgy 220 m-ről sugároz az adó 100 kW ERP-vel. Tehát inkább fordítva kellene jönnie egy sima UHF antennával, ami kisebb frekvenciára van belőve és a kicsit nagyobb frekvencián kicsit nagyobb a jel gyengülése is. Ilyen akkor fordulhat elő, ha szórt jelet veszel és a különböző frekvenciájú jelek másképp verődnek vissza. Biztos, hogy a szentesi adó felé néz az antenna és nincs közben akadály? Vagy épp kimaradt a MUX A Szentesről és Szegedről fogtad a jelet (Szentes 100 kW ERP, Szeged 20 kW ERP). Esetleg érdemes újra szkennelni, beállítani az adókat. A mezei UHF pontosan mit jelent? Lepke vagy Yagi (mekkora tüskék, hány elemes)? -
csendes
addikt
válasz
Misi1979 #6162 üzenetére
"Esetleg az lehet a gond, hogy ez mpeg2-es?"
Nem, ez csak a TV-knél vagy STB-knél lehet gond, az USB-s DVB-tunereknél a szoftver végzi a dekódolást. Inkább úgy tűnik, hogy gyenge a jel.Bp, belváros, bár a 10-centis saját antennájával próbálom.
Az jó eséllyel akkor fog menni, ha valamelyik adóra közvetlenül rálátsz. Fektesd le a botantennát és fordítsd az adó irányába. Ha belváros, akkor valószínűleg Széchenyi hegy vagy Hármashatárhegy. A Google Maps-sel meg lehet nézni, ha bekapcsolod a distance measurement toolt, hogy pontosan milyen irányban vannak az adók és milyen távolságra. Ha nem megy, akkor kérj kölcsön egy erősítős antennát és próbáld azzal. Ha egy egész háztömb van útban, akkor csak tetőantenna segít, elég magas árbócról. -
csendes
addikt
Pinnacle PCTV 310i (PCI analóg-DVB-T hibrid kártya) teszt:
Linux alatt firmware telepítés után működik az analóg és a DVB-T is. Analóg hanghoz a kártyát át kell kötni a CD bemenetre és sox-szal átirányítani a hangot.
DVB-T-nél 51% fölötti jelerősségtől behangolja a transzpondert, 60% fölött folyamatosan, szakadás nélkül megy. Intel Celeron E3200 processzorral Linux alatt vlc-t használva SD adásoknál a processzorterhelés 20%, HD-nál 40% körül mindkét magon, memória kb. 300MB.
Xine alapú lejátszókon (Kaffeine, Me-TV) az AAC hang (RTLKlub, TV2,stb.) nem megy, bár a faad2 telepítve. Vlc-vel rendben van; annyi a gond, hogy az Euronews-nál csak az angol hanggal van kép, vagyis a képhez csak angol hangot tudok kiválasztani.Antenna: A "hálós, csokornyakkendős" fajta, állítható erősítéssel, ami a leírásból nehezen kibogozhatóan max 25-36 dB (Pontos típus: König ANT 100S-KN). Használtan vettem, főleg azért, mert egy holland tesztben 50 km-ről vette a DVB-T jelet az 50-es csatornán egy 10 kW ERP-jű adóról [link].
Az analóg csatornák közül minimum erősítéssel a 24-es szépen, a 41-es elfogadhatóan, az 58-as erősen szemcsésen jön kb. 6.6 km-re Széchenyi hegytől. Az 58-as csatorna képminősége az erősítéssel kb. a tartomány közepéig javul, a felső harmadban mindegyik analóg csatonáé erősen romlik. Furcsa, hogy a nyakkendő függőlegesből vízszintesbe forgatása alig befolyásolja a jelet, talán nagyon szóródik a jel a tetőkön vagy a nyakkendő csak dísznek van, nincs bekötve.
DVB-T-nél sok keresés után sikerült folyamatos, megbízható jelet elérni az 55-ös csatornán (MUX A), néhány óra alatt egyetlen szakadás, (valószínűleg repülő), most egy darabig nem akarok hozzányúlni. Az erősítés kb a tartomány egyharmadánál. Összességében az antenna az UHF tartomány alsó felére jó, az 50-es csatorna fölött gyengének tűnik a nyeresége. Az erősítő a tartomány kétharmadáig kis zajjal működik, elvileg külső jelet is tud erősíteni. Sajnos az UHF tetejére hangolt erősítős vagy erősítő nélküli szobaantennát (olyan 18 cm körüli tüskékkel) nem sikerült találni.
-
csendes
addikt
válasz
zhagyma #6085 üzenetére
Érdekes, hogy a kísérletezést emlegeted. Visszavittem a "kiváló RF paraméterekkel rendelkező, kategóriájában a legkisebb zajú erősítővel rendelkező, GSM szűrőt is tartalmazó" erősítős DVB-T antennát - amivel egyetlen adót sem sikerült találni - az üzletbe. Az eladó rendes volt, visszavette, de megjegyezte, hogy nálam fölösleges a szobaantennával kísérletezni, mindenképpen tetőantenna kell, bár említettem neki, hogy sima teleszkóp antennával ment a DVB-T, csak akadozott. Szóval egy internetes leírás alapján egy ötméteres RF kábel végének a közepébe bedugtam egy kihajlított gemkapcsot, a másik végébe két db 100mm x 10mm fémlapot (régi számítógép PCI takarója volt, csak letörni lehetett) szorítottam, úgy, hogy a gemkapocs volt középen, a két fémlap rá keresztben, kicsit átlapolva, hogy meglegyen a 0.95-tel korrigált fél hullámhossz - vagyis kb 18cm - a 800MHz-hez. Mindezt műanyag kötözővel és egy befőttesgumival igazán robosztussá tettem, majd a két szekrényajtót kinyitva kis ügyeskedéssel, a szekrényajtó tetejére raktam, úgy hogy a lemezek vízszintesen álljanak, merőlegesen az adó irányára, úgy nagyjából rálátva az adóra. És, és, és ... a Pinnacle 310i-vel sikerült vagy 10 adót találni, ebből a Duna HD-n, Autonómián, M1, M2-n kép is van, de szakadozva, sőt a TV2 is néha bejön. Az Autonómián a hang szinte folyamatos már vagy húsz perce, néha csicsereg. Ezek után lehet, hogy az adó irányába belőtt kábelvég is elég lett volna? Mindenesetre, ha valaki tudna segíteni az antennaépítésben vagy méginkább az itt a fórumban is már emlegetett Technika TT-701 UHF szobaantennát lát valamelyik gazdaságosban és szólna (most épp az egyikben nem volt) nagyon megköszönném. Természetesen valószínű, hogy kifogtam egy hibás DVB-T antennát vagy esetleg valamit rosszul kötöttem be, és ezért nem ment a "profi" antenna.
-
csendes
addikt
válasz
zhagyma #6080 üzenetére
Hogyan kapcsoltad ki az erősítőt?
Ha nem adsz rá tápfeszt, akkor szerintem egyszerűen nem működik az erősítő és nincs is kimenőjel (nem engedi át az antenna jelet).
Lehet, nem tudom, elvileg meg lehet oldani, hogy, ha nincs tápfesz, akkor továbbengedi a jelet, ha van, akkor az erősítőre küldi, ez hasznos lenne olyan típusnál, aminél az erősítés nem szabályozható. Januárban a Tesco-ból vett hálós DVB-T vevőnél lehetett szabályozni az erősítést, azzal hasonló volt a tapasztalat. MIndenesetre valami kimenőjelnek jönnie kellett, mert volt kép. De 20 dB erősítéssel kb. ugyanazt a jelszintet hozta, mint a másik, erősítő nélküli. Esetleg arra van ötleted, hogy hogyan lehet ennél a típusnál (Signal A6030) szabályozni az erősítést? -
csendes
addikt
A probléma oka lehet pl.:
- nem a polarizációnak megfelelő elhelyezés
Az oldalára raktam a horizontális polarizációnak megfelelően, ez feliratként szerepel is az antennán
a koax-on keresztül történő táplálás valamiért nem működik jól a tunerrel
A hozzá adott külső adapterről ment rá a táp, nem az antennakábelen. Elvileg a PCI-os TV-kártyán is be lehet kapcsolni az antenna tápfeszt, de nem kísérleteztem vele.
- az erősítés mértéke nem megfelelő, így az is előfordulhat, hogy az erősítő túlvezérli a tunert, a sokkal nagyobb teljesítményű analóg sugárzás miatt. Nem tudom, hogy lehet-e egyáltalán szabályozni az erősítés mértékét, de ha lehet, akkor azzal érdemes próbálkozni."
Sajnos ezen a típuson nem lehet szabályozni az erősítést.
A szobaantennák között - néhány kivételtől eltekintve - ugyanis nincs túl nagy különbség nyereség szempontjából, így az általad leírt különbséget a két antenna között az eltérő konstrukció nemigen indokolhatja.
Igen, elvileg 0-3 dB körüli a nyereségük. Mégis, ez elég egyértelmű volt két teszten is. Egyfelől amikor próbaképpen az analóg TV-re rádugtam a DVB-T antennát és megnéztem vele a TV2 képét (ami a Széchenyi hegyről éppen a két digitális multiplex között jön), perszer erősítést nem adtam rá, mert nyilván túlvezérelte volna a DVB-T-nél 10 dB-lel nagyobb teljesítménnyel sugárzott jelet. Másfelől amikor erősítés nélkül tettem rá a digitális tunerre a DVB-T antennát, akkor a jelerősség 0% volt, míg a másikkal 50-60%. A 20 dB-es erősítővel aztán fölment a jelszint 60% fölé.
Amit viszont nem nagyon akarok elhinni, hogy ezeket az antennákat úgy gyártanák és forgalmaznák, hogy tudják azt, hogy gyakorlatilag alkalmatlanok a feladatra, amire szánják őket.
Én is ezért kérdeztem. Nekem azt a típust kifejezetten antennaüzletben ajánlották korábban. Lehet, hogy csak kifogtam egy selejteset, nem tudom. Amire még gondolni tudok a "Made in China" felirat alapján, hogy az összeszerelésnél van a gond. Vagy valami zavarja az adást, ezért ingadozik a jel. Jó lenne, ha valaki a pozitív tapasztalatát is közzétenné. -
csendes
addikt
Most vettem egy használt Pinnacle PCTV 310i-t (PCI-os hibrid). Linux alatt próbáltam,.firmware telepítés után az analóg TV tvtime-mal kábelről ok, a DVB-T VLC-vel, Kaffeine-nel, illetve Me-TV-vel is szaggat. Kérdések:
1. Antenna: 6.6 km-re a Széchenyi hegytől, Blahánál, nyugatra néző ablak felső emeleten, elvileg rálátok az adóra. Kb. 100 m-re, nagyjából az adó felé egy rakás antenna, talán GSM bázisállomás vagy ilyesmi (lásd kép).
A képen középen "x" jelzi az adó hozzávetőleges helyzetét, Google Maps Distance Measurement Tool-lal belőve. Egy régi, sima 80 cm-es kétágú, erősítő nélküli Orion kistévéhez kapott teleszkópos szobaantennával a jelelerősség 50-60 százalék, jel-zaj viszony ingadozik, néha 100%. A kép szakadozik, de jól elhelyezve az antennát a Duna HD és az Autonómia szinte szakadásmentes, szép. Sajnos ez az antenna úgy bele van rakva a TV-be, hogy nem lehet kiszedni, és a TV-t egyébként is használja más. Vettem egy Signal A6030-as DVB-T-hez ajánlott erősítős antennát antennaüzeltben, nagyon picike, jelerősség 60%, jel-zaj viszony nagyon ugrál 0-100% között. Kép nincs, az EPG néha bejön. Kipróbálva az analóg TV-n a DVB-T-nek hírdetett antennát, nagyon gyenge képminőség. Szóval hogy lehet, hogy egy erősítő nélküli kétágú teleszkóp antenna (vagyis elvileg nem UHF) ennyivel jobb egy kifejezetten DVB-T-hez ajánlott erősítősnél? Árulnak még valahol ilyen szobaantennát, esetleg hosszabb teleszkóppal? Miért ingadozik ennyire a jel?2. Sikerült valakinek Linux alatt AAC hangot (RTL, TV2, stb.) behoznia VLC-n kívül?
-
csendes
addikt
válasz
Core2duo6600 #4383 üzenetére
A baj inkább azzal van, hogy jelenleg a digitális adásnak sok helyen nagyon kicsi a teljesítménye, például Budapesten is, ezért a passzív szobaantenna 2-5 dB nyeresége nem tudja a vételhez szükséges 40 dBuV körüli jelet biztosítani, így erősíteni kell. A bevásárlóközpontokban árult erősítős szobaantennák között lehetnek gyenge minőségűek, zajos erősítővel. Analóg adásnál a jel/zaj viszony fontos, az erősítő pedig mindenképpen növeli a zajt, illetve túlvezérelheti a jelet. Nem mindegy, hogy milyen antenna van rajta, a DVB-T-hez az UHF 60 körül kell a nyereség horizontális polarizációjú jelre, a VHF és URH antenna teljesen fölösleges. Az erősítő is csak bizonyos frekvenciasávban működik jól, nyilván DVB-T-hez egy szélessávú erősítő fölösleges és rosszabb, mint a megfelelő UHF sávra hangolt. Érdemes antennaboltban venni szobaantennát is; tekintettel a közeledő digitális átállásra általában nagyon segítőkészek, tudnak megfelelő típust ajánlani, és nem is drágábbak.
És minden fórumon érdemes javasolni a digitális adás teljesítményének növelését, a lefedettség javítását, mert a reklámokban bemutatott szép szavak és számok még nem varázsolnak képet a készülékre. A jelenlegi paraméterek mellett nem digitális átállás lesz, hanem botrány, ha már a tervezettnél korábban leállítják az analóg sugárzást. -
csendes
addikt
Ez egy DVB-C Mpeg-2 STB beépített Conax (CAS7) kártyaolvasóval. Ha tényleg nem kell kártya, illetve nincs kódolva az adás, akkor igen. Meg kell kérdezni a szolgáltatót. Lehet ilyen tv-t kapni, 32-es képátlóval már alig valamivel 100 ezer Ft fölött. Például SAMSUNG LE32B530P7W: [link]
-
csendes
addikt
válasz
sittes79 #4358 üzenetére
"Úgy is betudom mérni a jelet,hogy a tv-ém csak mpeg 2-es?"
Érdemesebb inkább kölcsönkérni egy mpeg4-es mindigtv matricás STB-t valakitől és azzal megnézni."Ez mit takar? Vehetem a hirtv+atv jelet is?"
A kódolt DVB-T adások (jelenleg HírTV és atv) vételére kizárólag a Conax CAS7-es kártya leolvasóval ellátott készülékek alkalmasak. További információ:[link]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Xiaomi Redmi Note 14 Pro 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG UltraWide 29WQ60A-B LED IPS Monitor! sRGB 99% / 5ms / 100Hz / FreeSync
- Honor 400 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG UltraWide 34WR50QC-B Monitor! VA 3440x1440 / 100Hz / FreeSync
- FÓLIÁS! LG 32MR50C-B ívelt VA Monitor! 100Hz / FreeSync / 5ms
- Apple Ipad Pro 2 gen2 10,5" 2K retina A1709 64GB
- Felújított laptopok Számlával, garanciával! Ingyen Foxpost!
- Szerezd be most az érzékelhető különbséget! Akár 0% THM-re
- Bomba ár! HP Elitebook 850 G3 - i7-6GEN I 16GB I 256GB SSD I RadeonI 15,6" FHD I Cam I W11 I Gari!
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A12/Samsung Galaxy A22/Samsung Galaxy A32/Samsung Galaxy A52
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged