Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Kernel

    nagyúr

    válasz lev258 #12216 üzenetére

    Mindenesetre, amit tegnap este nem fejtettem ki bővebben, ha a TV-SCART rendesen működik, akkor érdekes a helyzet, mert ennek a vevőnek szerintem alapból szólnia kellene. Gondolom, a box-hangerőt nem vetted le, más akadály ezeknél elvileg nincs. Így felmerülhet akár a szerkezet hibája is. Főleg, ha még pendrive-ról lejátszott video sem akar szólni rajta (már amelyik támogatott):

    http://www.geeks.hu/tesztek/101110_atd_stb_838_dvb_t_set_top_box_teszt

    http://www.atd.hu/media/hasznalati/STB-838.pdf

    A menürendszer fotóiból látszik, ebben is az ismerős chipset van (Alcor 1500, DPS 80 stb.) vagyis a szokásos PVR-es, multimédiás, de kártya nélküli vevő.

    Csak az érdekesség kedvéért teszem hozzá, a teszt írójának nem sok fogalma lehet a rádiótechnikáról:

    Az ATD belső felépítésé rendkívül egyszerű, de nem teljesen szokványos; a sziliciumtuner és a dekóderchip mellett ugyanis két demodulátor chip is helyet kapott az STB-838-ban. A DVB-T (és mellesleg a DVB-C és DVB-S) vevők esetében a sziliciumtuner az adott frekvenciasávon sugárzott adathalmazt veszi (ez tulajdonképpen a multiplex), amelyből a kiválasztott csatorna adatait a demodulátor válogatja ki, míg a dekóder feladata természetesen az, hogy az éppen nézni kívánt csatorna kép- és hangsávját feldolgozza. A két demodulátorchip segítségével lehetőség van arra, hogy egy multiplexből két csatorna adatait is kihámozzuk, így amíg rögzítjük valamelyiket, nézhetjük a másikat. Ez a szolgáltatás nem egyedülálló természetesen, de az olcsó, egytuneres STB-k között mindenképpen különlegességnek számít.

    Valójában a demodulátor után kapjuk vissza az alapsávi multiplex jelet, amivel adóoldalon modulálták a nagyfrekvenciát (egyszerű logika...), tehát csak egy demodulátor szükséges. Ez elvi kérdés. Dupla tunernél nyilván kettő. A digitális multiplexből pedig ki lehet kódolni akár két műsort is, egyiket nézni, másikat felvenni, nincs ebben semmi különös. Plusz eszerint un. One-Chip integrált tuner van benne, mint az USB-vevőkben is (tekercses rezgőköröket nélkülöző IC-technika).

    Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

Új hozzászólás Aktív témák