Új hozzászólás Aktív témák
-
Kernel
nagyúr
válasz
Murphistic #11791 üzenetére
A NICAM egy jó találmány volt, ahogy digitális jelátvitelt, ezzel együtt gyakorlatilag CD-minőséget csempészett be az analóg adásba.
Az RTL Klub zenés műsorait addig legalább élvezni is lehetett, a MinDigTV óta meg hányadék. Mint egy gramofon. Néha azt hiszem, a hangfalaimban csak a középsugárzó szól. De ez nem a technika hibája, ugyanis HD-adón, vagyis nagyobb sávszélességen, volt már kellemes komolyzenei élmény is, térhangzás, finom zörejek, ami kell. Csak néztem, hogy régen a Bartókon hallottam ilyen minőséget, vagy ez talán még jobb is annál.
RTL-nél a térhatás annyiban nyilvánul meg, hogy valami balról vagy jobbról szól. Néha. Térérzet nincs, egyszerűen megöli a sztereót az alacsony sávszél.
NICAM érdekessége volt még az is, ahogy nálunk a lemaradás jobb technikát hozott be. A németek ugyanis előrébb jártak, így nekik csak analóg sztereo (A2) jutott.
Nálunk viszont addig halogatták a földi adás sztereósítását, hogy ezáltal legalább a korszerűbb technika bevezetése mellett tudtak dönteni, hiszen ez volt a logikus lépés, előrelátóan gondolkodva. Csak akkor még azt hitték, ez a döntés tényleg a távoli jövőbe mutat, azóta kicsit felgyorsult a fejlődés. Tehát így a NICAM mindössze 14 év működés után halálra van ítélve, a földi adás lekapcsolásával.
Pillanatra meg is lepődtem most, hogy utána néztem, miszerint 1998-ban fogadták el nálunk a szabványt, és 2000-ben álltak át NICAM-ra. Pedig elvileg követtem a fejlődést, a TV-szervizemben. Mégis valahogy azt hittem, hamarabb történt.
PAL-átállás: 1996. Ezt jobban tudom hová tenni, előtte ugyanis még némi pénzt hozott a konyhára a SECAM-transzkóderek beépítése, a nyugatról behozott TV-kbe.
Képcsöves TV-vel kapcsolatban, az emberek arca nekem még mindig élethűbbnek tűnik azon, de nekem is már csak a konyhában van ilyen készülék.
Új hozzászólás Aktív témák
- - 73% A+ Thinkpad T14 / erős akku! gyárilag Magyar / 14" FHD / r5-4650u // 32/256G / +SZLA +GARANCIA
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! Ryzen 7 3700X / RTX 2070 Super / 32GB DDR4
- Precision 5560 15.6" FHD+ IPS i7-11850H RTX A2000 32GB 512GB NVMe ujjlolv IR kam gar
- HP Thunderbolt 4 kábel
- XIAOMI Mop 2 Pro+ robotporszívó
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro 128GB Space Black -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3590
- Samsung Galaxy A56 5G / 8/256GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia / BONTATLAN
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B650 R7 7700 32GB DDR5 1TB SSD RTX 4070 Ti 12GB Asus TUF Gaming GT 501 750W
- Dell USB-C, Thunderbolt 3, TB3, TB4 dokkolók (K20A) WD19TB/ WD19TBS/ WD22TB4, (K16A) TB16/ TB18DC
- Laptop felvásárlás , egy darab, több darab, új , használt ! Korrekt áron !
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest