Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Kernel

    nagyúr

    válasz litter #11661 üzenetére

    Kisebb különbségek előfordulhatnak, de ezt biztosra senki nem fogja megmondani, így talán legjobb keresni egy olyan antennás szaküzletet, ahol az eladó azt mondja neked, hogy visszaveszi, ha nem válik be. Én is jártam már ilyen üzletben, vidéken (nem nekem kellett, csak hallottam, ahogy másik vevővel beszélt).

    Lehet próbálkozni barkácsolással is, mármint nem készíteni, hanem esetleg kipróbálni a beépített erősítő nélkül. Erősítő ugyanis néha többet árt, mint használ. Vághatja az UHF-sáv tetejét, túlvezérlődhet stb. Tiédnél például, ahol a tányér közepén jön le a vékony koax. kábel, én bekötöttem direktbe egy másik kábelt. Egész jól működött. De ez sem garantál semmit. (A kihúzható VHF-teleszkóp szükségtelen az UHF-vételhez.)

    Van egy szobai Yagi-antennám is, passzív kivitelben, de ennek is létezik erősítős változata:

    Természetesen, a kétoldalt kiálló, nagyméretű VHF-elemekre szintén semmi szükség az UHF vételhez, ezért azokat ki lehet húzni (kivehető, mert eleve szétszedve csomagolják). Ez is elég jófajta antenna, tulajdonképpen nehéz megmondani, hogy ez volt érzékenyebb, vagy az előbb említett, erősítő nélkül.

    Továbbá egy időben erősítős lepkeantennát is használtam úgy, hogy betéve a TV-mögé, a sarokba, ahol nem látszott, vagyis nem volt zavaró. Nem mintha nem tudtam volna kintre felszerelni, de bárhol próbáltam akkoriban, kizárólag pont a szoba sarkában volt legjobb a vétel, tehát ez szerencse kérdése is. De már arra is gondoltam, hogy a sarok valahogy pont összegyűjtötte a hullámokat.

    Itt van például egy cikk a lepkeantennákról, ahol bemutat 3-féle erősítőt is hozzá. Mindamellett, én például 5 V-ról tápláltam egy 12 V-os erősítőt, így még jobb is volt a vétel, mert nem vezérlődött túl, de ez is helyi adottság kérdése.

    Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

Új hozzászólás Aktív témák