-
PROHARDVER!
DIGI internet Gyakran Ismételt Kérdések
(Kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2024. február
Aktív témák
-
Lackooo84
nagyúr
válasz
Intruder2k5 #82799 üzenetére
Azon kívül, hogy életemben nem láttam még 81-es tartományt, meg piripócsra mutatott a geo semmi...
-
-
Lackooo84
nagyúr
Ez már megint milyen pudvás IP cím...?!
-
Rogiii
aktív tag
Sziasztok!
Új vagyok itt most költöztem olyan helyre ahol Digi a szolgáltató.
Nekem a lakásba egy utp kábelen keresztül jön a 100mbit net, nincs modem hozzá. Fttb technológia azt mondták az ügyfélszolgálaton.
Van itthon egy ilyen kütyüm.
https://www.arukereso.hu/router-c3144/tp-link/re200-ac750-p251686259/?gclid=Cj0KCQjwpZT5BRCdARIsAGEX0zllv-e_kRKaI0iv5GGv5dSqNggJZ3PlCfBJv_uOKuWoW0H6QO7d2ZQaAm2LEALw_wcB
Ha ennek a lan portjába beledugom a digis kábelt akkor tudom routerként használni?
Igazából csak egy laptopot és egy telót kellene wifin keresztül kiszolgálnia.
Működhet így ez a dolog akár csak átmenetileg vagy mindenképp egy routert kell vásárolnom?
Bocsi ha hülyeséget kérdezek, sajnos annyira nem értek a hálozatokhoz -
Laccoss
addikt
Még mindig nem egyértelmű, hogy most wifin keresztül akarod elérni a routert, vagy a külső, netről esetleg illetéktelen hozzáférőket akarod blokkolni.
Van még az a lehetőség, hogy bridge módba kéred az ONT-t, és teszel egy saját routert az ONT után, az végzi majd a PPPOE csatlakozást, és abban már tudod állítani a remote access-t.
-
din90
csendes tag
válasz
Dragon3000 #82778 üzenetére
Max annyiból van jelentősége, hogy melyiknek hihetek?!
Bár reklamálni így sem lenne jogos, hiszen a garantált minimum (300) felett van így is.
De nem akarom szélesebbre taposni, hiszek nektek és a webes speedtest-et ejtettem.Köszönöm!
Akkor már csak wifis dolgot kellene megfejteni.
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
SunMount3r #82779 üzenetére
Edge/chrome/firefox mindhárommal szelsessav.net és speedtest.net esetében is 930-950/305-330Mbps a mérési eredmény.
-
-
CirrMee
addikt
válasz
SunMount3r #82767 üzenetére
Ha nem FF volt a böngésző, kb felejtsd is el az értékeket.
640 -es érték: éjfél körül, vagy utána próbálj meg mérni.
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
Dragon3000 #82778 üzenetére
A szelessav.net-en nekem a szűz, minden puccétól mentes Edge (mivel nem használom) is ilyen gyatrán mér.
Nekem a telepített Ookla a ZNET Telekom-ot szokta kihozni automatikusan legtöbbször és ott mértem korábban 900 fölött konstansan. Na most mindenféle másikat rak be automatán és a ZNET-re meg még 600-at sem mér.
-
Dragon3000
nagyúr
-
Dragon3000
nagyúr
Mi lehet az oka, hogy amíg a neten 400Mbps körüli értéket mér, az asztali alkalmazása ugyanarról a szerverről 900felett?
Sok minden, pl chrome-nál eleve szokott gond lenni az ilyen mérésekkel, egyéb kiegészítő a böngészőben..... Edge, meg firefox legtöbb esetben ugyanazt szokta hozni, mint az asztali alkalmazás. -
din90
csendes tag
Sziasztok,
(kicsit off, de alapvetően digis kötődéssel, talán nem leszek megkövezve. Gondolom én...
)
szóval, ami leginkább piszkálja a fantáziám az a digi által alapból osztogatott routerrel (huawei echolife hg8143a5) kapcsolatos (bár tudom, nagyon láma) kérdés:
bármerre keresgélem, nem igazán találom a távoli elérés (remote access point?) beállítási lehetőségeit. Gondolom csak nem látom a fától az erdőt, de hol is van pontosan? Tudja esetleg valaki, hová bújt a kis huncut? (Nem, a wifi lekapcsolása nem opció.)
(A másik dolog, csak mint érdekesség (és ez is csak szolgáltató szintjén, lazán kötődik ide), sebességteszt: van ugyebár a speedtest.net mint netes teszt és az ő asztali alkalmazása.
Mi lehet az oka, hogy amíg a webes felületen 400Mbps körüli értéket mér, az asztali alkalmazása ugyanarról a szerverről 900felett? (Az érdekesség kedvéért, a digi saját oldalán is 400 körüli letöltés mérhető.) Nincs dráma, a garantált így is megvan; több mint elég; inkább csak az érdekesség kedvéért, hogy ma is tanuljak valamit.)
Köszönöm a segítséget!
-
DeathAngel90
friss újonc
válasz
Dragon3000 #82771 üzenetére
"Annyiszor le volt írva, hogy a digis eszközök 90%-a csak 1db gigabites porttal rendelkezik" - még jó, hogy ma regisztráltam az oldalra a problémám miatt... mert a franc se gondolta, hogy majd ezzel az ONT-vel gond lesz, amikor - mint írtam - a szintén Digi-s ZTE routerrel nem voltak ilyen gondok...
-
szasanyi
félisten
válasz
DeathAngel90 #82770 üzenetére
Ezért mondtam, hogy nekem ki se hozzank olyat! Ezért kértem ezt a típust, mert nem akartam + routert mellé. Itt minden LAN port gigabites, a WiFi is megfelelő (csak iPad és mobilok vannak ratja, ahhoz meg elég).
Én a helyedben megpróbálnám kicseréltetni, és csak akkor tennék be másik routert mellé ha nagyon muszáj (akkor telefonon kell kérni a AP módba állítását, és aztán tudod bekötni és konfigurálni a saját routeredet). -
Dragon3000
nagyúr
válasz
DeathAngel90 #82770 üzenetére
Annyiszor le volt írva, hogy a digis eszközök 90%-a csak 1db gigabites porttal rendelkezik, így nem értem a gondot. Amúgy ha rendes hálózatot szeretnél, akkor se érdemes a digis eszközt használni, mert eddig azt írták, hogy a kábelen nem látják egymást az eszközök, így közös hálózatot nem tudsz vele kiépíteni, így vagy megfelelő router és bridge módba kérés, vagy gigabites switch és arra kell minden eszközt csatlakoztatni, az elsőt tartom jobb megoldásnak.
-
DeathAngel90
friss újonc
válasz
Dragon3000 #82769 üzenetére
Nah ez az, amiről baromira nem volt szó... hogy a másik 3 LAN csak 100-as... Pláne azok után, hogy a régi ZTE router minden portján elérhető volt a legalább 3-400-as sebesség... Gondolom, ha mögé akarom rakni a saját TP Linkem, akkor ahhoz meg bridge mód kell előbb...
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
DeathAngel90 #82768 üzenetére
Mivel csak az egyik port gigabites, a többi csak 100-as, így ne is várj ott megoldást, ebben az esetben vagy egy gigabites switch vagy saját router. A másikkal a digit kell zargatni, bár amíg, csak 1-2 embert fog érinteni, nem hiszem, hogy foglalkoznának vele, mert így is a garantált felett van, de azért jobb bejelenteni hibára, ha nincs változás.
-
DeathAngel90
friss újonc
válasz
SunMount3r #82766 üzenetére
Nálam ugyanez van... Múlthét csütörtökön lett behozva az optikai kábel és az új ONT (HG8143a5). Nincs mögött router.
Az első pár napban 800-900 között mértem, bár a 2. gépen csak fixen 100-at, holott tudnia kellene azon is a régi 500 körüli sebességet.
Most viszont az elmúlt 3 napban csak 300-400 közötti sebességeket mérek...
Úgyhogy most jelen pillanatban két problémára is keresem a megoldást.
Az egyik, hogy a 2. gépen miért csak 100 Mbit/s a letöltés, amikor a régi 500-as net mellett meg volt mindkét gépen, kábelen az 400-500 közötti sebesség.
A másik meg, hogy most miért nem éri el a 900 körüli sebességet az 1. gép... -
szasanyi
félisten
válasz
SunMount3r #82762 üzenetére
Router vagy switch van pluszban? Mert ha igen ott lehet vmi probléma. Ha nem, akkor szvsz ez nem jó eredmény. Nálam pölö így néz ki.
-
tahepa
senior tag
válasz
SunMount3r #82762 üzenetére
-
CirrMee
addikt
válasz
macikos #82749 üzenetére
Na és az ésszerű határok közt mit jelent? Jelenleg a digis kábel a bejárat melletti szobába van bevezetve, ott megy bele a routerbe, ez kb 5 méter.
Végighúzták az előszobán, majd az azt követő szoba túlsó végébe, plusz hagytak ott pár méternyit pluszban, ha a szoba túloldalára akarnám költöztetni. Kérni nem kellett, kérdés is csak egy volt, hogy hol lesz a végpont. Akiket ismerek, azoknál szintén.
-
szasanyi
félisten
válasz
Dragon3000 #82758 üzenetére
Így van. Sajnos ezen semmi ilyesmi nincs... amúgy neked is a HG8247H típus van? Mert ha az alábbi képen a sajátod van akkon nem, és ematt lehet a különbség.
-
szasanyi
félisten
válasz
4Grider #82755 üzenetére
Nincs, csak az SSID/Password - de felhívtam a szolgáltatót aki visszaállította az alapértelmezett user/digi kombót, aztán azzal belépve módosítottam amit szerettem volna.
Nem is olyan rossz ez mint gondoltam, és viszonylag sok dolog személyre szabható. És ha még AC-is lenne...
-
szasanyi
félisten
válasz
4Grider #82752 üzenetére
A http://192.168.100.1/ címen megjelenik az Account és a Paasword de az általad említett user/user (sőt más, ismert ált. jelszavak sem) nem működik.
-
-
szasanyi
félisten
Érdeklődnék, hogy használ-e vki HUAWEI HG8247H routert? Nálunk ma húzták be az optikai kábelt, és ez került a végére - de nem tudok belépni, így azt sem tudom megnézni mit lehet/érdemes állítani. Fel fogom hívni a szolgáltatót, gondolom ők meg tudják mondani.. gondolom. De ha van infó, tapasztalat az(oka)t szívesen olvasnám!
-
M_AND_Ms
veterán
válasz
macikos #82749 üzenetére
Na pont úgy fog menni a dolog, mint ahogy anno a jelenlegi kábeledet bevezették. Ne problémázz ilyenen.
Te is tudod, hogy mit tekinthetünk ebben a témában annak. Ha majd ez ügyben mégis vitád támad a szerelővel, majd akkor, ott ráérsz az ésszerűség határait meghatározni ill a másikka megvitatni. -
macikos
addikt
válasz
Intruder2k5 #82748 üzenetére
Értem. Na és az ésszerű határok közt mit jelent? Jelenleg a digis kábel a bejárat melletti szobába van bevezetve, ott megy bele a routerbe, ez kb 5 méter.
-
-
macikos
addikt
Sziasztok!
Lassan nálunk is időszerű lesz az optikai kábel behozatala a lakásba. Az lenne a kérdésem, hogy ugye van valami átalakító doboz, amibe az optikai kábel megy. Na most ez mekkora lesz és hova fogják tenni? Csak mert nem akarom, hogy az ajtó felett lógjon valami, mint egy frissen átadott "luxuslakóparkban", ahol gányolt igénytelenséggel lóg minden a bejárati ajtó felett.Szóval mi is ennek az átalakító eszköznek a neve és mekkora?
-
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
Dragon3000 #82741 üzenetére
Mobilon azt nem érzékeltem, de bízva az iOS-ben gyanítom nem véletlen váltogatott oda-vissza. Most csak mobilon vagyok a másik szobában..
-
radi8tor
MODERÁTOR
Értsétek már meg a lényeget: nem számít jónak 100/100 esetén a 20/60.
Telefonról nem tudtam pinget nézni de szerintem voltak gondok bőven ha a telefon próbálta menteni a helyzetet. (nem csinált ilyet még soha ha itthon vagyok) -
nrg_52
addikt
válasz
radi8tor #82736 üzenetére
Azert a 20/60 az nem egyenlo a nincs nettel azt valljuk be... Akinek csak 20 megabites nete van otthon, de van ajfonja, az nem tud otthon netezni wifin, mert ajfone okos es atkapcsol 4g-re?
Tudom, tudom szemet egy pelda volt, de szegeny ember bizzel foz.
Btw androidnal is ruhellem ezt a megoldast, ki is kapcsolom egybol. At tudok en kapcsolni manualisan is mobilnetre, ha akarok. Ezt csak azert irtam le, hogy nehogy ajfone heternek tunjek.
-
-
radi8tor
MODERÁTOR
Óbudán elég siralmas most a net. 100/100-as 20/60 produkál.
A mobilom ezt úgy tolerálja hogy random lelép a wifiről 4G-re... -
TFerenc07
tag
Köszönöm mindenkinek aki próbált segíteni, megoldódott a probléma. Felhívtam a digi és megszüntették a natolást. Már működik is az emby szerver külső hálóról!
-
TeeJay
félisten
válasz
Túzok22 #82726 üzenetére
Ha fixen éjjel nappal kb ugyanannyit mér és tuti nem nála van a gond akkor az valami hálózati hiba lesz mert ki van zárva hogy lakossági netnél hajnalban ne lehessen többet mérni amikor nincs terhelés. Ugyanez volt nálunk csak FTTH feltöltés hibával és láss csodát azóta éjjel nappal 330 megabit feltöltést mérek
-
Laccoss
addikt
válasz
AsakuraDave #82718 üzenetére
Neked nincs, de a digis ügyfélszolga át tudja rakni ha kéred.
-
canniball
nagyúr
válasz
AsakuraDave #82718 üzenetére
Van.
-
TeeJay
félisten
válasz
code1005 #82715 üzenetére
még mindig nem FFTH mivel ez egy rövidítés
Fiber To The Home --> FTTH (efftétéhá)mondjuk nem árt hozzá egy normális router sem meg beállítani normálisan.
vagy ezt a szolgáltatói ONT-n mérted gigabit LAN-on?
torrenthez meg ott a bittorrent topik de halkan jegyzem meg qBittorrent 4.2.5-el próbálkozz -
code1005
senior tag
Sziasztok,
tegnapi, friss FFTH bekötés és nem megy egy torrent sem, 0 a sebessége. Előtte vodafone (UPC) volt azzal ugyan az a config ment rendesen.
A speedtest ereményem:
Hosted by ZNET Telekom Zrt. (Nyiregyhaza) [71.97 km]: 19.558 ms
Testing download speed
Download: 490.56 Mbit/s
Testing upload speed
Upload: 267.84 Mbit/sMondjuk a gigabittől messze van... Érdemes e-miatt reklamálni?
-
-
M_AND_Ms
veterán
válasz
Lackooo84 #82705 üzenetére
Igen, bonyolult....csak ismerni kell a technológiát.
Kérdés, hogy az 500GB milyen adathordozón van, a partíció milyen típus és fájlrendszerű és máris különböző értékeket kapsz. Pl SSD-n eleve kisebbre kell állítani a méretet, mint a max kapacitás, rendszer meghajtón lesznek további rejtett, rendszerszintű partíciók, a teljes méret csak a kiosztási egység egész-számú többszöröse lehet, stb, stb...Amúgy, annyira elenyészők ezek a számbeli eltérések, hogy szóra se érdemes.
-
-
válasz
AsakuraDave #82704 üzenetére
Szerintem átlag embert nem igazán érdekli az internet előfizetésének a sebessége. Sokkal inkább, hogy ha ráklikkel egy link-re, akkor az nem "órákig" töltődjön be, hanem ugorjon fel viszonylag gyorsan. Aztán hogy megabájt vagy megabit a sebességnek a mértékegysége, az nem érdekes.
Ha csak 1-2 telefon + 1 lapitopi lesz, arra még elegendő is lehet a Digi-s ONT. Mondjuk a többiek elmondása alapján a saját router beüzemelése sem nagy szám.
Ha konkrét típus kell, olvass itt vissza (valamelyik Asus router-t szokták ajánlani), vagy a "milyenroutervegyek" topic-ban biztos választ kapsz.
Lackooo84: lehet, hogy ez lett volna az egyszerű, valahogy a gyártók mégis azt választották, hogy "fájdalomdíjként" ingyen letölthetted az egyik ilyen merevlemez klónozó programot. (Vagy valami hasonló alkalmazást.)
TFerenc07: bocsánat, még egy 3-ik kérdés: a Digi ONT-je router vagy bridge módban van? (Egyszerűbben a PPPOE-s betárcsázást a saját TP-Link router-ed végzi, vagy a DIGI ONT-je?)
-
AsakuraDave
őstag
válasz
iMaverick #82699 üzenetére
Bár ezt a HDD sztorit nem ismerem, de a vevő aki szolgáltatást vesz/kap lehet a legegyszerubb paraszt bácsi is nem csak a matek it zseni aki fejbe logaritmusokat számol... Random kérdezzd meg az utca emberét és fingja nem lesz a net sebességéről max annyit mond hogy egy gigás. Egy giga mi? Szerinte az mit jelent? 99% azt fogja mondani hogy 1gigabyte adat per mp az adataramlas sebessége vagy még ennyit se mert az átlag user, akik kiteszik ezt a 99%ot, ha valaha is nézte azt láthatta hogy 30mbyte-al tölti neki a torrent a filmet. És kb mbyte/gbyte és talán még a tbyte között tudnak is váltószamot mondani hogy 1000.
Magyarán egyetemista csajszi annyit hal hogy 1 gigás net egyből arra gondol hogy hű azzal másodpercenként lejonne egy sorozat rész. Nem degradálni akarok senkit csak egy átlag usernek fingja sincs ezekről. Nekem is új volt ez a FTTH de utána guglizva értem de pl a csajomnak fel se tűnik hogy ezt jelzi a Digi de persze magyarázat már nincs róla hogy mi is az, de legalább utána lehet keresni ha érdekli az embert és miért ne érdekelné? Csak az ember lusta csak beakar kottetni egy netet azt heló.Amúgy köszi az infókat!
Wifi csak telora menne meg barátnőm laptopjára. De lehet amúgy is veszünk majd egy rendes routert, bár sose foglalkoztam még velük így mire kideritem milyet lenne érdemesMeg úgy olvasom nem probléma mentes összerakni azzal az "ONT" - vel
-
TFerenc07
tag
yougetsignal.com-ra felmentem és megnéztem hogy az emby szerver portja 8097 és azt írja hogy zárva van pedig a TP-Link routeren a Forwarding menüben és azon belül a Virtual Servers nél a nas szervernek ki van nyitva.
-
-
válasz
TFerenc07 #82700 üzenetére
Hirtelen két kérdés:
1, A Digi-s ONT-n beállítottad a port forward-ot?
2, Nincs a net felőli IP címed NAT-olva?AsakuraDave: még annyi hozzászólásom lenne, hogy szerintem azért "erőltetik" a Mb/s-os formátumot, mert a LAN szabványoknál is így volt megadva, gondolom ez lett a "de facto" írásmód. 10/100/1000 Mb/s
Aktív témák
Hirdetés
Olvasd el az összefoglalót!
Társtopikok:
● DIGI kábel TV
● DIGI Mobil
● DIGI műholdas TV
● DIGI vezetékes telefon
Router kérdésekkel ezekbe a topikokba fáradjatok!
● Milyen routert?
● Router gondok
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U758 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I HDMI I 15,6" FHD I W11 I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK H310CM i5 9600K 32GB DDR4 500GB SSD RTX 3050 8GB DeepCool Tesseract SW 500W
- AKCIÓ! Csere-Beszámítás! Manli RTX 3070Ti 8GB GDDR6X Videokártya!
- BESZÁMÍTÁS! XFX MERC 310 RX 7900 XTX 24GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged