- Milyen videókártyát?
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Milyen házat vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- Házimozi belépő szinten
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- RAM topik
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
-
PROHARDVER!
Debian GNU/Linux
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz
olivera88 #10551 üzenetére
Hát, hasonlót én is tapasztaltam ilyen rendszeren. Akkor, amikor kijelentkezés nélkül egyből a kikapcsolásra nyomok. Ha előbb kijelentkezek és utána állok le. Akkor minden úgy fogad, ahogy hagyom.
Valahol a munkamenet mentése és a milyen munkamenettel induljon beállítások körül kéne szétnézni. Szerintem.
Régóta nem KDE-ztem, két hete nyövöm megint. Kicsit megkoptak az emlékek, azok is KDE4-esek lennének. -
-
urandom0
senior tag
válasz
olivera88 #10327 üzenetére
El kéne távolítani az nvidia csomagját, blacklistre kéne tenni a modulját vagy olyan kernel paraméterrel indítani, hogy az i915-öt használja. Én most ezt így mobilról nem tudom leírni, de ha utánajársz, találni fogsz hozzá anyagot. Remove nvidia package, blacklist nvidia, ilyen kifejezésekkel keress rá
-
-
-
cigam
titán
válasz
olivera88 #9695 üzenetére
Le se merem írni hogy ssd-vel mennyi lett nekem:
systemd-analyze time
Startup finished in 1.374s (kernel) + 8.155s (userspace) = 9.529s
graphical.target reached after 8.141s in userspaceSzerintem HDD-vel bőven vállalható az 1-2 perces indulás. Plusz a daemonok/programok párhuzamosan indulnak, szóval az induláskor a HDD azt se tudja hol ál a feje
Plusz is lassítja, hogy nem ért szót az alaplapoddal.
Próbáld ki a
systemd-analyze plot > kép.svg
parancsot. És utánna nézd meg a képet. Ott mutatja melyik folyamat lassítja, vagy tart sokáig. -
gilfoyle
őstag
válasz
olivera88 #9689 üzenetére
Más baj nincs, egy Gigabyte Z370 HD3P lapról van szó. BIOS a legfrissebb mindig.
Valami Debian kernel specifikus dolog lehet, mert Ubuntu és Manjaro alatt nem emlékszem, hogy jelen lettek volna ezek az üzenetek...Természetesen keresgéltem a neten, de főként frissíts BIOS-t tanácsok voltak.
-
-
-
-
válasz
olivera88 #9627 üzenetére
Nem ismerem az Anacondát, de a következőt teheted: megnézed, a user könyvtárban van-e konfigja (esetleg rejtett), illetve a /etc alatt is megnézed. Ha ezeket kimented, akkor tiszta telepítés esetén, az Anaconda telepítése után visszamásolod és mennie kell nagy eséllyel - de mindenféleképpen nézz utána.
Még egy dolog: soha ne helyezz át fontos adatot. Másold és töröld az előbbi helyéről, ha a másolás oké.
-
-
olivera88
veterán
válasz
olivera88 #9624 üzenetére
Minden rendben ment. De nem sokat voltam még új rendszeren, mert 2 óra elmúlt mire befejeztem. Elvileg minden rendben van.
Hátra maradt még a másik rendszerem frissitése. De azzal várok még egy kicsit lehet.
Home particióról ilyen érdemes adatmentést végezni amúgy? V nem szabadja h baj legyen? -
kovaax
őstag
-
válasz
olivera88 #9610 üzenetére
Persze, hogy lehet, a repok nevét kell átírni és hajrá - biztos, hogy lesznek cikkek a menetéről. Én eddig mindig tiszta telepítést csináltam, de a frissítésnek sem szabad gondokat okoznia - általában.
Most viszont biztosan upgrade-elek, nincs kedvem elölről beállítani mindent. -
-
-
bambano
titán
válasz
olivera88 #9586 üzenetére
karácsonyra vásárolt desktopra márt ezt raktam, szervereken is van.
igazából egy nagy baj van csak, kisebb hülyeségei még vannak.
a nagy baj, hogy 78.esr firefox van benne, ami ipari hulladék kategória.
állítólag még ebben a hónapban lesz release, de én vennék addig levegőt. szerintem friss telepítéshez már ezt, nem a régebbit. upgrade-del még ízlés szerint lehet várni. -
kovaax
őstag
válasz
olivera88 #9461 üzenetére
Előfordulhat hogy az új kernel nem jól működik valamiért a gépeden, ilyenkor be tudod bootolni a gépet a régivel, mivel a grub felveszi a régit is a menüjébe, és nem a rescue móddal kell cumizni.
Szerk.: rpm-nél is megvan ez, bár ott a yum.conf-ban (vagy valami hasonló, nem vagyok gépközelben) be lehet állítani, hogy hány kernel legyen fent (tulajdonképpen nem csak kernel, hanem bármilyen csomag, amiből fent lehet egyszerre több verzió), default 3.
-
válasz
olivera88 #9463 üzenetére
Ez nem Debian függő, ez minden apt csomagkezelőt használó disztrónál így van, mármint ha az
apt
-ot használod, nem azapt-get
-et. Utóbbinál nem emlékszem, hogy így volt-e.Ez teljesen normális így, ahogy nálad is jelentkezett. Nem is lenne szerencsés, ha a rendszer saját döntése alapján leszedné az előző kernelt! GUI-s csomagkezelőknél be lehet állítani, mennyi előző kernelt hagyjon fenn a rendszer, de azt apt-nál alapból nincs ilyen.
-
-
-
Friczy
senior tag
-
Friczy
senior tag
válasz
olivera88 #9428 üzenetére
Úgy érzem, pont ez a gond, ezért is írtam, hogy felejtsd el az Anacondát. Először meg kéne ismerned fapadosan, hogyan működik egy virtualenv. Az anaconda pedig elrejti a részleteket.
De te tudod.
Úgy gondolom, hogy az Anaconda is azzal kezdi, hogy valahol kreál egy virtuális környezetet, és oda pakolja be azokat a libeket, amiket használ. Így ha valamit nem az Anacondából akarsz futtatni (nyilván, ha kész van, akkor ugyan mi a fenének), akkor meg kell keresned az Anaconda által felpakolt környezetet, abban pedig meg kell legyen a python futtatómodulja. Ha megvan, akkor elvileg elég csak azelső sort, ahol a python értelmező van megadva, átírni a pontos útvonalra.
másik lehetőség a python path módosítása, akár a scripten belül, de az fejből most nem tudom megmondani,hogy pontosan milyen szintaxissal. -
olivera88
veterán
válasz
olivera88 #9434 üzenetére
Na sikerült rájönni a Magics müködésére, bár így nem működik ahogy szeretném de lényeg h tudom használni.
Az előbb véletlen sikerült egy térképet generálni, amit észre se vettem rögtön, és nem is tudtam h csináltam hirtelen.Szóval a lényeg először aktiválni kell az ECMWF t Anacondában, ahogy előbb irtam Metviewnél
Az előbb linkelt Angol oldalon, az ECMWF oldalán ezt nem írja.Vagyis írja, de ott csak ennyit ír.
Please make sure to activate you conda environment before running your python program.
Azaz csak Anaconda Activate.Szóval igy kell elinditani az ECMWF et, aztán jöhet scriptek futattása.
conda activate ecmwf
Ezután terminálban a base felirat átvált ECMWF re.A program így csak a terminából mükődik az a baj.
python scriptnev.py parancsal.
Azaz saját magát Python fájlt nem tudom enterrel futatni fájl kezelőböl, se Geanyből.
Erre lehet e megoldás vajon? -
-
-
Friczy
senior tag
válasz
olivera88 #9423 üzenetére
Kicsit túl van bonyolítva a leírás. Ráadásul így csak egy környezetet tudsz csinálni 'fixen', aminek nem látom sok értelmét.
A kígyót egyelőre felejtsd el
maradjunk a virtuális környezeteknél.
Teszem azt, elkezdenél egy új Pyton programot, amihez olyan Python könyvtár kéne, ami nincs Debianban (ha van, akkor apt install és kész).
Létrehozod a megfelelő könyvtárat, ott kiadod a
python -m venv venv
parancsot. Akkor létrejön egy venv könyvtár, abban lesz a virtuális környezeted.
ha ezután kiadod a
. venv/bin/activate
parancsot (figyelj a pontra a sor elején, és legyen utána szóköz), akkor a prompt megváltozik, jelzi, hogy benn vagy a virtualenvben. Itt aztán mindent telepíthetsz pippel, amit csak akarsz, írhatod a programodat, futtathatod, amígy a virtuális környezetben vagy. Ha ebből ki akarsz lépni, akkor csak egy deactivate parancsot kell kiadni, ha meg visszamenni, akkor ismét csak egy activate.Nyilván ha egy fejlesztőkörnyezetben is használni akarod (Anaconda, pycharm, intellij), akkor az adott projektre be kell állítani, hogy hol van a python interpreter és az akutális lib path (nyilván a létrehozott venv alatt).
-
Friczy
senior tag
válasz
olivera88 #9369 üzenetére
Pip használatával könnyen el tudod érni, hogy olyan python libeket is feltegyél, amelyek a disztribúcióban is benn vannak. Aztán ha véletlenül ugyanaz felmegy a disztribúcióból és pip-en keresztül is, akkor bele lehet futni olyan hibákba, amelyek nehezen debugolhatóak. Más programoknál is célszerű elkerülni, hogy ugyanazt feltedd küldő forrásból, amit feltehetnél a disztribúcióból is, ugyanez a helyzet a python librarykkel.
Pl. az időjárás programodnak van valami függősége, ami a disztribúcióban is benne van, de te ezzel nem foglalkozol, felteszed a programot pip installal, az meg hozza magával a libraryt is. Később valamiért felteszed a disztribúcióbeli libet valami más függőségeként, amit meg apt-gettel telepítesz, máris lesz két eltérő python lib a rendszereden, és a szerencsén fog múlni, hogy mindkét programod a megfelelőt használja.
A virtualenv többek közt pont ezt a problémát tudja orvosolni. Létrehoz neked egy könyvtárat, amin belülre lehet aztán pip-pel vagy bárhogy máshogy telepíteni a neked szükséges libraryket, így biztos hogy nem akad össze azzal, amit a csomagkezelő tett fel. Ráadásul több virtualenved is lehet egy gépen teljesen különböző libekkel, így akár egyszerre lehet fenn más más környezetben ugyanannak a programnak eltérő verziója. És persze lehetne még folytatni....
https://packaging.python.org/tutorials/installing-packages/#creating-virtual-environments
-
-
válasz
olivera88 #8703 üzenetére
Erre az "eltűntek a wifi hálózatok" kérdésre így tippre szerinted mit lehetne mondani? A két napig kikapcsolt Debiannak túl sok köze ehhez nem lehet szerintem. Valami változtatást csak kellett, hogy eszközöljön valaki.
cat /var/log/apt/term.log
parancs kimenetben célszerű lenne megnézni. Lehet, hogy a kikapcsolás előtt csináltál valamit, ha egy hétig nincs kikapcsolva a gép, én sem emlékszem miket csináltam és a kikapcs utáni bekapcsoláskor azt fogom hinni, hogy a rendszer hülyült meg..... -
válasz
olivera88 #8681 üzenetére
Ubuntu alapú Mint, Debian mellé LMDE2 sok lenne. A Jessie-be mondjuk fel volt véve a LMDE2 repoja is a Cinnamon/Nemo frissítése miatt.
Azt már reggel is láttam, hogy a felrakni próbált csomagok elég komoly függőségi problémába torkolltak, mikor ilyenbe botlok, mindig nézegetem a csomag verziókat meg a felsorolt függőségeket, érdemes ismerkedni ezzel az oldallal ilyen szempontból is.
Sajna már elég régen bogarásztam én is, kezdem csak használni a rendszert. Gondolom rájöttem, hogy érteni már úgysem fogok hozzá, akkor minek erőlködjek.
-
válasz
olivera88 #8679 üzenetére
Tényleg, ez fel sem tűnt, nem értem, hogy került bele így, vagy buster vagy testing. 😎
Én lecseréltem a stable sorokat és minden jól működik, de csak a main szerintem kevés.
deb http://ftp.de.debian.org/debian buster main contrib non-free
deb http://security.debian.org/debian-security buster/updates main contrib non-freeMeg kell említenem, hogy a Mint mellett másoddisztró a Debian, én könnyen kockáztatok, de én felvenném a helyedben a
contrib non-free
-t is. -
cigam
titán
válasz
olivera88 #8674 üzenetére
Ellenőrizd a lemez(ek) állapotát, ill. a csatlakozásokat. Semmi jót nem jelent, ha sokadik próbálkozásra megy fel a rendszer.
A # jelet vedd ki a sorok elejéről. Ez a jel azt mondja a rendszernek, hogy a sor többi részét ne vegye figyelembe
Biztos jó ötlet feltenni ezeket a forrásokat? -
-
Apollyon
Korrektor
válasz
olivera88 #8671 üzenetére
Nálam az volt windowsnál, hogy egy formázott, de üres SSD tárterületet elkezdett lapozófileként használni, mindenféle előzetes kérdés nélkül (winx). Illetve pl. win7-nél az volt, hogy ha több más disk is csatlakoztatva volt, akkor ő nem a C:-re telepítette magát, hanem mondjuk D: vagy E:-re, amitől meggajdult az egész os.
Ha sokat ingázol a két rendszer között, akkor érdemes dualboot-ot alkalmazni.
-
válasz
olivera88 #8668 üzenetére
A jó kérdés inkább az, miért nem SSD-re teszed a rendszert?
Amúgy nem fogja összekavarni az eddigi sorrendet, bár azt sem lehet kijelenteni, hogy Linuxon telepítés alatt nem kavarodhatnak össze a meghajtó betűi. Jártam már így, de nem Debiannal, Arch halfklón volt pár éve.
(bocs, hogy belevauztam a szakik hsz-ei közé)SSD vel, Core i5 és 8 GB DDR4 RAM-al ne kelljen már 2 percet várni.
Jogos.
(úgysem fogod likvidálni, szokd meg)
-
-
-
-
bambano
titán
válasz
olivera88 #8659 üzenetére
amit írtál, az alapján úgy tűnik, hogy összekeveredett két debian kiadás.
valószínűleg nincs más hátra, mint előre, akkor frissítsd az egész kócerájt sid-re, vagy rakd újra nulláról.elvileg ezt is helyre lehetne tenni, ha valaki látja közelről és átlátja, de neked gyorsabb a gyalu.
-
-
bambano
titán
válasz
olivera88 #8652 üzenetére
ez baj.
ha lerúgod a libc-t meg a keyringet (meg lehet, van több ilyen is, csak nem bogarásztam végig), akkor többet arra a rendszerre nem telepítesz semmit, hanem gyalu nullára és friss telepítés.szóval ki kellene deríteni, hogy miért törtek el ezek a csomagok. de addig még reboot se legyen.
-
Lacc
aktív tag
válasz
olivera88 #8639 üzenetére
Grub update? Esetleg, ez, bar regi ubi rendszerekre van.
Epp a heten volt problemam a Fedora 28 Beta frissites kozben, es akkor olvastam, hogy Grub-update-et kell nyomni, de ez mas disztro a Debian erahoz kepest.
-
Lacc
aktív tag
válasz
olivera88 #8637 üzenetére
Jaj, jaj, jaj az ordog megjelent
.
Az utolso sor a lenyeg a VFS. Szoval a Google-ben erre keres ra: "kernel panic not syncing vfs unable to mount root fs on unknown block 0 0".
Nalam anno az volt a bibi Ubuntu 12.04-nel hogy a HDD betelt es megakadt a folyamat (olyat is olvastam, hogy valakinek a boot particioja telt be anno, nem tudom, 6 eve volt nem emlekszem ra.)Talan ez a video segit: https://www.youtube.com/watch?v=L0I7i_lE5zA 0:40-tol nezd, akkor mar nem szaggat, ugy mint az elejen.
Igaz Ubuntu-n mutatja be, de mivel a Debian-ra, talan segit. -
-
válasz
olivera88 #8279 üzenetére
legutóbbiak:
less /var/log/apt/history.log
régebbiek, amik már be vannak tömörítve:
zless /var/log/apt/history.log.1.gz
Szövegszerkesztővel is meg tudod ezeket nyitni:
Syanpticban is meg tudod nézni, amiket onnan frissítettél. Fálj --- Előzmények
Ezt nem ismerem, de érdekesnek tűnik. wajig
-
tlac
nagyúr
válasz
olivera88 #8267 üzenetére
azzal is működik még, de akkor már ne azt tedd bele:
nekem most így van a sources.list-ben:
deb http://deb.debian.org/debian/ stretch main non-free contrib
# deb-src http://deb.debian.org/debian/ stretch main non-free contribdeb http://security.debian.org/debian-security stretch/updates main contrib non-free
# deb-src http://security.debian.org/debian-security stretch/updates main contrib non-freesynaptic-kal is lehet, de egyszerűbb szerintem kézzel megszerkeszteni
-
Siriusb
veterán
válasz
olivera88 #8237 üzenetére
A legalsó legalsója, amire gondolok, hogy ott a Start with an empty session legyen beállítva. Így egy teljesen üres munkamenettel indulsz, s ha ekkor is sokáig tart a betöltés, akkor egy új felhasználóval vagy a kde konfigurációs fájlok törlésével lépnék tovább.
Illetve megnézhetnéd, hogy a ~/.config/autostart-ban ill. ezek rendszerszintű változataiban nincs-e valami, ami okozhatja a hosszú betöltést.Amúgy ez egy mostanában tisztán telepített rendszer? Vagy volt valami dist-upgrade? Sok évvel ezelőtt azért hagytam ott az Ubuntu-t, mert az a félévenként verzióváltás katasztrófa volt, az után a rolling release egy megváltás.
-
Siriusb
veterán
válasz
olivera88 #8233 üzenetére
Erre gondoltam:
Ha nem az van beállítva, esetleg érdemes lenne empty session-nel megpróbálni.A másik megoldás a sh4d0w által javasolt módszer, ha még nem laktad be nagyon. Vagy egy új felhasználó létrehozása.
(#8232) tlac
Én mindig utáltam a KDE-t, átlagban 2 óráig bírtam, aztán töröltem a gépről.Azonban az openbox után valami újra vágytam, és többek között az Activities nagyon bejött, ill. a Dolphin a legpraktikusabb file manager számomra (persze Thunarral is elvoltam).
1-2 hónapja már KDE-t használom napi szinten és általában véve eléggé bejön, igaz Arch Linuxnál nem volt ennyi gond vele.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Samsung Galaxy S25 Ultra 1TB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B250 i5 6600 16GB DDR4 256 SSD 500GB HDD GTX 1050 2GB Zalman Z1 Njoy 550W
- Samsung Galaxy S22 Ultra 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- HATALMAS AKCIÓK! GARANCIA, SZÁMLA - Windows 10 11, Office 2016 2019 2021,2024, vírusírtók, VPN
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged