Hirdetés
- Fórumok
- OS, alkalmazások
- Debian GNU/Linux
- (kiemelt téma)
- Apple MacBook
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Gaming notebook topik
- Speciális kiadású AMD-s alaplapot villantott az ASUS a 20 éves ROG-jubileumra
- NVIDIA® driverek topikja
- Először kombinálja a Full HD-t az 1000 Hz-cel egy monitor
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Milyen ÚJ notebookot vegyek?
- Milyen monitort vegyek?
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2023-12-13 04:47 Téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
urandom0
őstag
köcsög pingvin szivat engem. ezer hibán tul vagyok már minden jo. majdnem. van roka meg sylpheed. ma regisztráni akartam valahová. elküldték az aktiválo emilt. az van benne hogy kattintsak az aktiválo linkre. rákattintottam és nem történt semmi. rákattintással nem lehet csinálni semmit. bemásolni sem lehet a rákattintást. mi lehet a baj. a sylpheed szopat vagy a roka?
Szerintem a Sylpheed. Alapból nem is tud HTML e-mailt megjeleníteni, csak textet. Van benne HTML plugin?
-
urandom0
őstag
-
urandom0
őstag
Hölgyek/Urak!
Debian 12 alatt meg tudom valahogy nézni, mennyi memóriát használ a rendszer? A korábban említett Fujitsu S720 a versenyző, ezek futnak róla natívan, nem dockerben:
samba
minidlna
qittorrent
prowlarr
radarr
sonarr
bazarr
tailscaleJelenleg 2 gigás DDR3L modul van a gépben, de van itthon 4 és 8 gigás is. Nyilván ramból sosem elég, de ha nem kell neki feltétlen 8 giga, azt másra is el tudnám használni.
free -h -
urandom0
őstag
Debianosok/Ubuntusok frissítsetek, biztonsági rés van a needrestart csomagban: https://ubuntu.com/blog/needrestart-local-privilege-escalation
-
urandom0
őstag
Van Linuxra HDSentinel, bár tudtommal ez kondíciót nem mutat: https://www.hdsentinel.hu/hard_disk_sentinel_linux.php
-
urandom0
őstag
A kérdésemben benne van. Windows 11 23H2. De kell állítani, méghozzá az SMB Directet és a SMB 1.0/CIFS rendszerű ügyfél szolgáltatást kell bekapcsolni. Időközben megoldódott, így:
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\LanmanWorkstation\Parameters]"AllowInsecureGuestAuth"=dword:00000001Határozottan nem illik bekapcsolni az SMB 1.0-át, és nem is kell a Sambához, mert ismeri a 2-es és 3-as verziókat is. A Samba konfigjában kell kényszeríteni:
server min protocol = SMB3_11
Itt vannak a lehetséges opciók: https://www.samba.org/samba/docs/current/man-html/smb.conf.5.html#SERVERMAXPROTOCOL -
urandom0
őstag
Igen, ha valaki másnak csinálsz szervert, és miután végeztél, átadod a cuccot, és azt mondod, töröljék az accountod, töröljék a kulcsod, és te onnantól fogva nem tudsz belépni.
Legalábbis ők azt fogják hinni.
De ez így ebben a formában ugye már büntetőjogi kategória. -
urandom0
őstag
Az ilyen évtizedes támogatásokkal rendelkező kernelek inkább csak beágyazott rendszerek számára készülnek?
A beágyazott eszközökre - ha csak külön szerződés nem rögzíti - a legritkább esetben szoktak frissítések jönni, kivétel a mobilok, ott egyre inkább kezd terjedni a long term support.
Jellemzően inkább olyan enterprise szervereken használnak igen hosszú támogatású rendszert, ahol mission critical cuccok futnak, és nem lehet megengedni azt, hogy egy frissítés miatt esetleg ne működjön valami.
Pl. a Rocky Linuxnak, amit sokan a régi CentOS helyettesítésére használnak, a 2022-ben kiadott release-nek 2032-ig tart a security supportja. -
urandom0
őstag
Ide is bedobom:
Egyebkent elgondolkodtam kicsit ezzel az xz-balheval kapcsolatban.
A forraskod analizise szerint a fertozott ssh daemonban csak akkor triggerelodik az RCE, ha az utasitas a tamado publikus kulcsaval van kodolva. Mivel az sshd rootkent fut, ezert termeszetesen az igy kapott parancsok is.Mi van akkor, ha en visszafele is hasznalni akarom ezt a fegyvert? A shared objectben kicserelem a tamado publikus kulcsat a sajatomra, igy csak en tudok rootkent parancsokat kuldeni az sshd-nek. Nem kell hozza root jelszo, nem kell MFA, semmi extra.
Meg nem gondoltam teljesen vegig, csak gondolatkiserlet, de a velemenyetekre kivancsi vagyok.
De ennek mi értelme lenne? Felhúzol egy SSH szervert, aztán a backdooron keresztül csatlakozol rá? De hát már eleve van hozzáférésed, hiszen te húztad fel.
-
urandom0
őstag
El kéne távolítani az nvidia csomagját, blacklistre kéne tenni a modulját vagy olyan kernel paraméterrel indítani, hogy az i915-öt használja. Én most ezt így mobilról nem tudom leírni, de ha utánajársz, találni fogsz hozzá anyagot. Remove nvidia package, blacklist nvidia, ilyen kifejezésekkel keress rá
-
urandom0
őstag
-
urandom0
őstag
Nekem nincs meg, én red hat vonalról jöttem. Ott főállásúak csinálják még a fedorát is. Tehát nem tud csak úgy eltűnni.

Egyébként meg helyettesítés is lehetséges, mivel nyílt az egész rendszer, így elvileg nem kellene gondot okoznia.
Bármi ami nem repó alapú az nekem windowsos. Kész. Felteszel valamit 3rd partit ami felteszi neked a 3 rd parti cuccokat. Ez nagyon messze van a repótól.
"A legtöbb Linux disztró alkatilag nagyon nem ellenálló. Nincs bennük semmilyen vírusírtó, nincs bekapcsolva a tűzfal"
Ne fárassz.... szerintem nagyítóval kellene ilyeneket keresni. De most megint 20 évesnek érzem magam.
Egyébként meg helyettesítés is lehetséges, mivel nyílt az egész rendszer, így elvileg nem kellene gondot okoznia.
Végül is ez lett a megoldás, az egész hóbelevancot átköltöztették másik repóba, a fődomaineket átirányították, stb.
-
urandom0
őstag
Alapvetően nem is nagyon van szükség rá, mert ha a csomag jogosultságai észszerűen vannak beállítva, akkor azon nem nagyon fogsz te állítgatni semmit, mert az funkcióvesztéssel jár. Mittudomén, beállítod a VLC-nek, hogy ne érje el a hálózatot? Minek? Nem listen-el egy porton se... vagy beállítod a Cheese-nek, hogy ne érje el a kamerát?

Persze, lehet olyan eset, amikor szükség van rá, de szerintem ez nagyon ritka.
-
urandom0
őstag
Nem. Úgy értem, hogy nekem olyan Gimp nem kell, ami nem fér hozzá a saját fájlaimhoz. Ha elindítom a Gimpet, és odanavigálok a Pictures könyvtáramhoz, akkor érje el, ami abban van, tudjon belőle olvasni és írni abba.
Az megint más kérdés, hogy a portal API épp az ilyen jellegű problémák megoldására jött létre. Egy korrektül összerakott flatpak csomagnak az esetek túlnyomó többségében nincs szüksége arra arra, hogy filesystem=home jogosultságot kérje magának, tehát hogy egy az egyben elérje a user dolgait. Ehelyett dbus-on keresztül megüzeni az org.freedesktop.portal.FileChooser portalnak, hogy legyen kedves megnyitni egy fájltallózó ablakot, hogy a user ki tudja választani azt a fájlt, amivel dolgozni szeretne, és akkor a rendszer ezt megteszi neki, és innentől fogva a program eléri azt az egy fájlt. És innentől fogva nem lehet megcsinálni az ilyen echo download_and_execute_evil >> ~/.bashrc jellegű aljasságokat, mert a program csak és kizárólag azokat a fájlokat éri el, amiket a felhasználó explicit módon megenged neki.
-
urandom0
őstag
Megint keversz dolgokat. A user írjon a könyvtárába, a biztonságosnak talált Debian csomagból telepített app írjon a könyvtárába, megbízhatatlan process meg írjon a saját sandboxába.
Állítom bátran, hogy talán az egy bambano kivételével szinte mindannyian Windows-os háttérből jövünk, ennek akkor van jelentősége, amikor felvállaltuk egy teljesen más környezet learning curve-jét, még ha kényelmetlen is volt eleinte. Ugyanezt kell tennünk, amikor az ilyen szutykokat, mint a flatpak, meg snap akarjuk használni: megtanulni, hogyan kell őket kezelni és utána ezt következetesen betartani.
A user írjon a könyvtárába, a biztonságosnak talált Debian csomagból telepített app írjon a könyvtárába, megbízhatatlan process meg írjon a saját sandboxába.
Nekem olyan Gimp nem kell, ami nem tud írni a /home/Pictures mappámban, én az ilyenre azt mondom, hogy bugos, vagy valami el lett kefélve a csomagolásnál. Persze, biztonságosnak biztonságos, de inkább ne.
-
urandom0
őstag
"a saját maga által kezelt"
Na hát ez itt a fő proléma! A linux például attól lett az ami, hgoy van neki csomagkezlése. Ami egy oltári találmány, gyakorlatilag a felhasználó legprofibb kiszolgálása amit el tudok képzelni. most, hogy brutálisan nagy lett a számítógépek teljesítménye, minden is automatizálva lett, tehát egyre kisebb az emberi erőforrás igénye egy csomagolási eljárásnak, miért is kell dobni? Miért kell a népet egy tipikusan windowsos agyhalál elé terelni? Leterakni az alkatilag ellenálló rendszert potenciális veszélyforrással???
Nem így van.
Nem maga a flatpak a veszélyforrás, hanem a maintainerek meg az adminok hozzáállása. Ha Debian alatt ugyanilyen nemtörődöm hozzáállás lenne a maintainerek részéről, az sem lenne biztonságosabb.
Az a történet például megvan valakinek, amikor a Void Linux csapat vezetője hónapokra eltűnt, és egyedül neki voltak meg a core repók kulcsai? Egyedül ő fért hozzá a Githubhoz (meg az egyik fő domainhez, az IRC-hez...). Ezen idő alatt a userek egy szál biztonsági frissítést nem kaptak.
Ezek mind emberi hibák, amiket ki lehet küszöbölni. De nem a flatpak hibájából erednek."tehát egyre kisebb az emberi erőforrás igénye egy csomagolási eljárásnak, miért is kell dobni"
Nem kell dobni, senki nem akarja dobni a natív csomagokat. Egyébként flatpak csomagokra is ugyanúgy fel lehet állítani egy automatikus csomagolási pipeline-t, ahova betolják a forráskódokat és egyéb erőforrásokat, és a végén kipottyan a csomag (a Flathub pontosan ezt is csinálja).
"Miért kell a népet egy tipikusan windowsos agyhalál elé terelni?"
A flatpak pont nem Windowsos, nincs is a Windows-ban olyan, ami hasonlítana rá.
"Leterakni az alkatilag ellenálló rendszert potenciális veszélyforrással???"
A legtöbb Linux disztró alkatilag nagyon nem ellenálló. Nincs bennük semmilyen vírusírtó, nincs bekapcsolva a tűzfal, nem sandbox-ban futnak a programok, az X nagyon sok disztróban még mindig rootként fut, létezik az LD_PRELOAD típusú agymenés, ami jobb helyeken évtizedek óta tiltva van... egy átlagos desktop Linux disztró egyetlen okból biztonságosabb, mert nagyon kevés Linuxra írt vírus létezik, azok is jellemzően a szerveroldalt támadják.
Ha most én bejuttatnék valahogy a gépedre egy keyloggert, hogyan vennéd észre? Gondolom, vírusírtót nem használsz.Másrészről alapvetően a flatpak épp, hogy ellenállóbb tud lenni (ha rendesen meg van csinálva), mint a natív csomagok, mert alapvetően egy natív csomagból indított program bármit megtehet, amit te is, míg flatpak esetén legalább le lehet korlátozni, hogy mihez férhet hozzá. Persze, lehet korlátozottabb user nevében futtatni a programokat, meg van SELinux, Apparmor, stb., de ezeket néhány programok kívül egyik sem használja alapértelmezetten.
-
urandom0
őstag
A processzeknek van írási joga, a shell pedig setuid()/seteuid()/setreuid()/setregid()/stb. hívásokkal alacsonyabb privilégiumszintű jogosultságokat állíthat be a forkolt processznek.
-
urandom0
őstag
Speciel pont nem a Red Hates resz az, ami miatt linkeltem az irast - ha eddig nem lett volna egyertelmu. A forumtars a security miatt aggodott es ott bizony boven van mit tenni.
A vitatott pontok pedig pont a formatum hibajabol vannak: ne irogasson semmit se a user home-ba, se mashova, csak a sajat kis konyvtaraba, ha a usernek kell onnan valami, majd kiszedi egyszeru filerendszer muveletekkel.
"Ez nem így van, az adott flatpak terjesztő oldal (ami általában a flathub) adminjainak kell írni egy e-mail, megvizsgálják az adott flatpak csomagot, és ha kell, eltávolítják."
En nem errol beszelek: ha egy Debian csomagnak mar nincs karbantartoja es sechole van benne, akkor a Debian project vagy rauszit valakit (elvegre open source), hogy legalabb ideiglenesen vegye at a karbantartast, vagy visszavonja a csomagot. Ertsd: megjeloli torlesre a repository-ban, amikor user frissit, eltavolitasra kerul a csomag a rendszererol. Vagy nekem legalabbis ez tunne logikusnak es szerintem a Debian project jol felfogott erdeke is ez. Ilyet flatpakkel nem tudsz csinalni.
Tovabbi cafolat: az Adobe Reader flatpakben elerheto a flathubon. 10 eve befejezte az Adobe a tamogatasat, instabil, tele sechole-okkal. Megjegyzesnek oda van irva mind a tamogatas hianya, mind az esetleges biztonsagi hibak, ettol fuggetlenul a csomag elerheto, telepitheto, elindithato. Ez gaz.
Tovabbi reszleteket is elolvashatsz itt - nem csak az Adobe Reader problemas, hanem sok minden mas is. Szoval az allitasod, miszerint a Flathubon mindent atneznek, nem igaz. Vannak ellenorzott flatpakek, meg van egy masik adag, amit meg senki nem nez meg.Speciel pont nem a Red Hates resz az, ami miatt linkeltem az irast - ha eddig nem lett volna egyertelmu.
Tudom, nem is rád értettem, hanem a cikk szerzőjére.
ne irogasson semmit se a user home-ba, se mashova, csak a sajat kis konyvtaraba, ha a usernek kell onnan valami, majd kiszedi egyszeru filerendszer muveletekkel.
Ne haragudj, de ez egy baromság. Én ebbe belefutottam pár éve, a Gimp-nek egyik kezdetleges flatpak verziója nem tudott a home-ba írni. Úgy nézett ki a dolog, hogy menteni akartad a képet, a save as ablakban kijeltölted a home-ot, de az nem a valódi home volt, hanem a ~/.var/app/org.gimp.GIMP/... alá bemappelt könyvtár. Hogyan néz már ki az, hogy a user nem tud írni a saját home-jába? Mondjuk egy zenelejátszó nem tudja listázni a zenéidet, mert nem fér hozzá a ~/Music-hoz? Vagy a képnézegetővel nem tudod taggelni a képeid, mert nem fér hozzá a ~/Pictures-höz? Ez nonszensz...
Ilyet flatpakkel nem tudsz csinalni.
Ezek a sechole-os cuccok valóban gázak, ezek szerint változott a policy, régebben az ilyeneket ideiglenesen elérhetetlenné tették, sok contributor sírt is emiatt a fórumon. Erre az a megoldás, hogy erősebb szabályozás kell. Az megint más kérdés, hogy ezek a sebezhetőségek mennyire használhatók ki.
Az olyan csomagokat, amiknél fel van tüntetve, hogy elavult, sebezhetőség van benne, stb., én azokat fen hagynám, esetleg valami jól látható jelzést még tennék oda.
-
urandom0
őstag
En elolvastam, de abban nem vagyok biztos, hogy Te is.
Senki nem mondta, hogy a Red Hat hibaja, ha a maintainer nem frissit, a formatumnak viszont hibaja. Egy deb csomag eseten a kerdeses csomagot kirugjak a disztribuciobol, ha a maintainer nem teszi a dolgat es pont tavaly volt ra pelda, hogy a Firefoxnak frissebb - talan mesa - alrendszer kellett, hat Debianek frissitettek azt is.Viszont az, ha kritikus sechole-ek benne vannak egy flatpakben, a karbantarto nem tart karban es visszavonni sem lehet a kerdeses flatpaket kozpontilag - na az ultragaz. Hogy a user csak a sajat /home-jaba tud irni, azzal is lehet baj: Debian eseten a csomagokat security szepontbol vizsgaljak (persze nem ad 100% vedelmet, de mashol ilyet sem csinalnak) - ha mar ismert hiba van benne, visszadobjak. A flatpaket senki nem nezi at, release idejen is lehet benne akarmilyen kritikus hiba, azt sem vizsgalja senki, hogy egy korabban artalmatlan csomagba nem rakott-e a fejleszto vmi disznosagot. Ha Debian csomag eseten csinal ilyet a maintainer, kivagjak, mint azt a bizonyos macskat.
Szoval ha a /home-ba irasi joggal rendelkezo flatpakbe bekerul egy ransomware es eltitkositja a user file-jait, az bizony baj. Rendes Debianos deb csomag eseten ennek sokkal kisebb az eselye - nem nulla, de inkabb egy tarolobol lehuzott deb, mint egy Flathubos flatpak.Arrol meg nem is erdemes szot ejteni, miert kockazat, ha netan a root vagy ilyen jogosultsagokkal rendelkezo user hasznal flatpaket.
Senki nem mondta, hogy a Red Hat hibaja, ha a maintainer nem frissit, a formatumnak viszont hibaja.
Pedig nekem ez a rész eléggé úgy tűnik, hogy a Red Hatra próbálja kenni az egészet:
Let's hope not! Sadly, it's obvious Red Hat developers working on flatpak do not care about security, yet the self-proclaimed goal is to replace desktop application distribution - a cornerstone of linux security.
Szerintem a vitatott pontok amúgy nem a formátum hibájából erednek.
Viszont az, ha kritikus sechole-ek benne vannak egy flatpakben, a karbantarto nem tart karban es visszavonni sem lehet a kerdeses flatpaket kozpontilag - na az ultragaz.
Ez nem így van, az adott flatpak terjesztő oldal (ami általában a flathub) adminjainak kell írni egy e-mail, megvizsgálják az adott flatpak csomagot, és ha kell, eltávolítják.
A flatpaket senki nem nezi at, release idejen is lehet benne akarmilyen kritikus hiba, azt sem vizsgalja senki, hogy egy korabban artalmatlan csomagba nem rakott-e a fejleszto vmi disznosagot.
Ez sincs egészen így, minden csomagot átvizsgálnak, legalábbis a flathubon biztosan. De ha ez így is van, ahogy leírtad, akkor ez megint csak nem a formátum hibája, hanem azé, aki az adott infrastruktúrát üzemelteti, és tojik rá, hogy milyen csomagok kerülnek fel az oldalára. Ha egy flatpak csomagot nem hajlandó frissíteni a maintainere, le kell szedni és kész.
Új flatpak csomagoknak egyébként már a portals API-t illik használniuk, azzal pedig még annyira sem férnek hozzá a fájlrendszerhez, mint egy átlagos natív deb csomagos program.
szerk: egyébként elsősorban én is a disztró natív csomagjait használom, csak akkor nyúlok flatpakhoz, ha nincs natív csomag, vagy ha nagyon régi.
-
urandom0
őstag
Sziasztok !
Adott egy Debian-os laptop amire most felraktam az Opera-t és két dologban szeretnék helpet kérni (ami nem biztos, hogy 100%osan linux related!)
1. Amikor megnyitom az Opera-t mindig kéri a rendszer, hogy adjam meg a jelszót a "Bejelentkezés és jelszókezelő" kulcstartóhoz (lehet nem pontosan ez a neve). Személy szerint Én nem adtam meg ilyet és a login/su jelszót nem is fogadja el. Megnéztem és a seahorse-t használja már azt is letöröltem és továbbra is kérdezi. Előtte még a seahorseban is megpróbáltam belépni és ott sem fogadta el, szóval azt gondolnám NEM valami opera jelszót kér. (Mondjuk kicsit eleve furi, hogy kéri amikor megnyitom az Opera-t)
Esetleg valaki tud ebben segíteni, hogy pontosan mi lehet ? Valahogy resetelni vagy valami ilyesmire gondolnék.
2. A másik, hogy néhány streaming oldalon eléggé laggos a kép. A gép az tuti bírja
- De ugyan akkor a YT az nem az. Esetleg valami kieg hiányozhat ? Tipp ?
Válaszokat előre is köszi !Ez a kulcstartós dolog alapvetően úgy működik, hogy ha első alkalommal nem adsz meg semmilyen jelszót, csak simán nyomsz egy entert, akkor a továbbiakban nem fog jelszót kérni. Most ettől függetlenül is kérhet jelszót, mert vannak olyan alkalmazások, amik úgy vannak megírva, hogy minden alkalommal kérjen jelszót. Tipikusan ilyen, ha pl. az ssh kulcsot véded passphrase-el...
A Seahorse-ot nem érdemes letörölni, az igazából nem csinál semmit, csak egy grafikus előtétprogram a secret-service-hez ("titoktároló"). Ez a rendszer titkos adait (jelszavak, stb.) tároló szolgáltatás.
Seahorse-ban a jelszavaknál a kulcstartó jelszavát meg tudod változtatni itt:
Megadod azt a jelszót, amivel bejelentkezel a rendszerbe, majd kétszer kérni fogja a kulcstartó új jelszavát. Ha itt entert ütsz, akkor elméletileg többet nem kérdezősködik.
Az nem fura, hogy az Opera jelszót kér, ugyanis a böngészők az érzékeny adatokat (helyileg tárolt jelszavak, tokenek, sütik, localstorage, indexedb, sessiondb...) titkosítva tárolják, és ennek a titkosításnak a feloldásához kell a titoktároló jelszava.
-
urandom0
őstag
Válaszolva a sajátomra az alapján, amit eddig találtam:
Elsőre nincs rendes megoldás a desktoposra: ez feature, ilyen az új Gnome. Xfce vagy bármi más jó megoldásnak.Második: RDP: azért változtat jelszót, mert a felhasználó auto-login be van kapcsolva. Ha kikapcsolom, nem variálja.
RDP nem indul magától. Ha be se lépek és csak a loginablakon állok, nyilván nem működik.
Valószínűleg VNC-s megoldás lesz ebből.Elsőre nincs rendes megoldás a desktoposra: ez feature, ilyen az új Gnome. Xfce vagy bármi más jó megoldásnak.
Dehogy nincs, van rá kiegészítő: https://extensions.gnome.org/extension/4099/no-overview/
De ha feltelepíted mondjuk a dash-to-dock-ot vagy a dash-to-panelt, azokban is van ilyen opció. -
urandom0
őstag
"...a kulturált internethasználatot ismerem..."
Nem tudom, ez mit takar, de ha azt, hogy csak "biztonsagos oldalakat" latogatsz, akkor elarulom: nincs ilyen. Barmelyik oldal lehet fertozott, anbelkul, hogy a tulajdonosa tudna rola - nem tudom, hany ilyen peldat hozhatnek csak igy kapasbol.
A flatpak biztonsagarol: knightmare.
Azért ez a cikk...gondolom érzed te is, hogy van azért benne ferdítés, igaz? Azon problémázik, hogy egyes flatpakos programoknak van írási joga a /home-ba. De a natívan csomagolt programok közül gyakorlatilag mindegyiknek van, és még kikapcsolni sem egyszerű. Flatpak esetén legalább egyszerűbb letiltani, van rá GUI. Egyébként elég hülyén nézne ki, ha a Gimp nem tudna írni a /home-ba. Akkor hova menti a user a képeit?
Az, hogy valaki meg nem frissíti a saját maga által kezelt, csakis a saját felelőssége. Ne már a Red Hat meg a flatpak hibája legyen az, ha a maintainer tojik a frissítésre. Ennyi erővel megkérdezhetem azt, mi van, ha a natív deb-es git csomag marad foltozatlan a tárolóban? Akkor az ÖSSZES ettől függő program lyukas marad.
Ez a cikk kicsit olyan "belekötök az élő fába is" jellegű. -
urandom0
őstag
Tehát még most is Testing van a gépen, viszont a biztonsági támogatottsága nem valami jó, konkrétan jelenlegi tudomásom szerint a Testingre kerül utoljára bármilyen biztonsági javítás az összes branch közül. Így felraktam VM-re a Stablet és azon kisérletezgettem, hogy sikerülhet-e valahogy játékra alkalmasabbnak varázsolnom. Hiába vannak új csomagok Testingen, ha egyszer nem a biztonságos használatra találták ki.Nem igazán van fogalmam a hálózati biztonságról és konkrétan torrentezek (legális dolgokat osztok meg), így van bennem egy ilyen ösztönös tartás, hogy torrentezés közben betámadják a sérülékeny rendszeremet. Ami talán egy beavatott-tabb személy részére sületlenségnek hangzik, vagy mégsem, nem tudom, jobbnak érzem a békességet.
Így a VM-be felrakott Stablehez hozzáadtam a backports repókat és upgradeltem, majd neten nézelődtem, hogy van-e valami kerülőút a frissebb csomagok Stablere telepítéséhez, de valszeg nincs.
FBI OPEN UP!
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

-
urandom0
őstag
Alapvetően én is Leap párti vagyok, de látván, hogy milyen régi Gnome van benne, inkább a Tumbleweedet telepítettem fel. Viszont valamit nem volt teljesen okés a telepítés folyamán, mert alapvető csomagok hiányoznak, a Gnome control center például el sem indult, amíg a libvulkan1 csomagot fel nem telepítettem.
Nem tudom, hogy a pendrive hibás-e, avagy a Tumbli, de szerintem én is dobok fel inkább egy Leap-et másik pendrive -ról.Írtam ide.
-
urandom0
őstag
Feltettem a Gnome Boxest, mert megmondom őszintén kicsit tartok a KVM telepítésétől. Nem vagyok tisztában magával a telepítés módjával és, hogy milyen csomagokra van szükség a normális működéshez. A Synaptic szerint tartalmaz a rendszerem "qemu" tartalmú csomagokat és, ha beírom terminálba, hogy "sudo kvm", akkor felugrik egy ablak, de kb. ez nekem még magas, mint a Tátra.
A Gnome Boxes full egyszerű, most felraktam rá az OpenSUSE Leapet. Tök egyszerű használni.
Alapvetően én is Leap párti vagyok, de látván, hogy milyen régi Gnome van benne, inkább a Tumbleweedet telepítettem fel. Viszont valamit nem volt teljesen okés a telepítés folyamán, mert alapvető csomagok hiányoznak, a Gnome control center például el sem indult, amíg a libvulkan1 csomagot fel nem telepítettem.
Nem tudom, hogy a pendrive hibás-e, avagy a Tumbli, de szerintem én is dobok fel inkább egy Leap-et másik pendrive -ról. -
urandom0
őstag
A KVM kb. a legszélesebb körben használt virtualizációs megoldás. Rengeteg nagy forgalmú szervernek ez adja a virtualizációs rétegét, a Linux mellett MacOS-on is használdják, de pl. az Android Studio Linuxos változatának virtuális gépe is KVM-en alapul.
Otthoni felhasználás során nem annyira elterjedt, és emiatt nincs is annyira kényelmes felülete, mint a Virtualboxnak vagy VMWare-nek. De pl. a Gnome Boxes is KVM alapú, megpróbálhatod azt is. -
urandom0
őstag
Hi, köszi, működött, igaz az utolsó sorral amit küldtél problémázott, az alábbi sorral:
"Debian Testing “Bullseye”: The Repository Does Not Have a Release File"Kikommenteltem, ment, de ismét jönnek a bajok amit nem értek, egyenlőre szórakozom vele mikor lesz időm Egyik NAS-om kell újrahúzni + kitakarítani, ami nem 1-2 óra lesz értezem
Érdekesség, hogy Debian11-et frissen telepítetem, realtek driver csont nélkül felment, majd Docker+Ha supervisor után 2 problémám lett:
- AMG GPU driver-t nem találja : AMD R5/R6/R7 ami alaplapra integrált
- SSH fut, mert lekértem a systemclt-el a státuszt de nem tudok rá csalakozni. Enable/disable, mindennel próbálkoztam de semmit sem mozdul a dolog.Azért köszönöm a segítséget.
Az SSH config fájlában módosítottál valamit?
-
urandom0
őstag
Sziasztok.
Valami ismeretem vannak Linux/Debian terén, mert pár éve alapszintű tudással rendelkezem és használok is OMV(Debian 1X rendszer alapú) NAS-t viszont most új területre tévedte.
HP T630-as vékonykliens-t vettem , melyre Debian + Home Assistant-ot tennék(1,2), viszont problámás a telepítés után a realtek hálókártya: rtl8168h-2.fw
Telepítés közben írja nem megfelelő a csomag, mindent frissítettem + HA-t(Home Assiatant-ot) is feltettem, de restart után nem érem el a gépet, boot-kor írja, hogy probléma van a realtek driverrel.
Kérdésem: non-free package-t hogy lehet frissíteni?
Alap debain-t telepítettem már a vékonykliensre( netinstall és DDV verziót is)
és HA telepítésére az alábbi pár linket haszáltam: (1. megoldás, 2. megoldás)
Telepítés után működött minden, de restart után nem találtam a HA-t és a gépet sem, mert a hálókártya driverrel gond volt.
Tippre azt a Package-t kellene telepítenem, melyben a rtl_nic/rtl8168h-2.fw benne van.
Próváltam már átírni a source.list-et (nano /etc/apt/source.list) sikertelenül, hogy tudom a legegyszerűbben telepíteni az adott nem hivatalos FW-t?Eddig ezt próbáltam sikertelenül a source list-ben hozzáadva:
# nem hiv. update
deb http://deb.debian.org/debian bulleyes-updates main contrib non-free deb-src http://deb.debian.org/debian bulleyes-updates main contrib non-free
Tudtok segíteni az alábbi problémában?A firmware-realtek csomagot kell telepítened.
Milyen Debianod van, 10 vagy 11?
Ha 10-es, akkor az /etc/apt/source.list fájlban ezek mindenképp legyenek benne:deb http://deb.debian.org/debian/ stable main contrib non-freeDe ha ügyesebben akarod csinálni, akkor minimum ez legyen benne:
deb http://ftp.hu.debian.org/debian/ stable main contrib non-free
deb http://ftp.hu.debian.org/debian/ stable-updates main contrib non-free
deb http://security.debian.org/ stable/updates main contrib non-freeA végén szereplő non-free a lényeg, onnan fogja lehúzni neked a csomagot.
Ha hozzá van adva a sources.list-hez, akkor kiadsz egy
apt update-et, majd egyapt install firmware-realtekparancsot, és így fel fogja telepíteni a firmware-t. -
urandom0
őstag
Igaz, hogy az eroforrasok nem az OS-nek vannak, hanem a userspace-nek, de ha mar egyszer van, akkor felesleges idot olni a kiherelesebe. Van 32G RAM, elfer benne par VM, vagy fejlesztokornyezet memoriaban tartott DB-vel stb.
Ha vkinek nagyon kell low resource Linux, ott a BunsenLabs, az meg pont a hasznalhatosag pozitiv hataran van.
Ezek a minimál konfigok arra jók, hogy amire az ember összerak egy ilyet magának, sok mindent megtanul. De ez is olyan, hogy szinte napról napra avul el. Emlékszem, régebben "xset m"-mel be tudtam állítani az egérérzékenységet, de egy időben ez már nem működött. Aztán rászoktam az "xinput"-ra, az egy darabig teljesen jó volt, de újabban már az sem megy. A Fedorámon már nincs is fent az xinput...
-
urandom0
őstag
Hát igen, olvastam valahol, hogy a linuxosok többsége átesik a minimal korszakán. Van aki benne felejtődik, de a többség tovább áll egy racionálisabb megoldás felé. Azt már én is látom, hogy a minimalizálás rettenetesen idő és energia igényes, és a végeredmény egyáltalán nem garantált. Most már inkább csak az arany középutat keresném, vagy az optimális jelöltet.
Amúgy mi a baj azzal, hogy nem szeretnék egy régi vézna gépre egy nagy és kövér (üveggyöngyökkel telipakolt) rendszert rápakolni?A minimalizálással kevesebb erőforrása lesz lekötve a gépnek, de ezt a saját erőforrásaidból kell pótolni. Ez jellemzően sokkal több belefeccölt időt/energiát jelent, megtérülés pedig aligha van.
Ráadásul az ilyen minimalista konfigok jellemzően sokkal nehezebben adaptálódnak új környezetbe, vagy nehezebben küzdenek meg új kihívásokkal. Ez egy tipikus hozzászólás, valamelyik nap láttam valahol:
Well using pipewire instead of pulseaudio breaks my volume control key bindings in dwm, so I’ve reverted for now. Shall investigate further when I have more time.
Vagy mondjuk van egy tök frankón belőtt laptopod, ami otthon teljesen jól megy, de átviszed haverhoz, és ott rá kéne dugni az USB-s hangfalat, de ez már nem fog menni neki, mert annyira ki van heréve a rendszer...A másik téma, a tiling wm-et használni, ami tök jó addig, amíg terminállal meg egy-két egyszerűbb programmal kell dolgozni. De amint képbe kerül a böngésző, a Gimp. az Inkscape, a LO... ahol úgyis egérrel kell vakarászni, ott már elveszik a tiling előnye. Sőt, történetesen épp az fogja elvenni az idődet, hogy be kell állítani minden egyes ilyen programra, hogy ne tiling hanem float ablakként kezelje...
Most egy régi Lenovo laptopról írok (i5 4300U), Fedora Gnome van rajta. Én a Gnome-mal úgy vagyok, hogy feltelepítem, max 10 perc alatt belövöm aztán jóidő. Lehetne ezen is futtatni egy systemd-mentes disztrót mondjuk i3-mal, meg pipewire helyett ALSA-t használni, meg gdm helyett lightdm-et (vagy akár xdm-et),...
és akkor nem 3,6 GB RAM lenne foglalt, hanem csak mittudomén, 1,5 GB. De minek? Álljon üresen a RAM? Akkor minek vettem?
A sebességre így sem lehet panaszom, nagyon gyors minden. A négy mag így is alig dolgozik, jellemzően 40% alatt, ritkán megy afölé, de az idő nagy részében 20% alatt van. -
urandom0
őstag
Miért kell a bullseye bejegyzést is megtartani? A bullseye-backports-ban csak a csomagoknak egy része van meg, és a többit a bullseye-ből szedi? Honnan tudja majd, hogy mikor melyikből kell ha van két egyforma nevű csomag?
Nem kötekedni, hanem megérteni szeretném.Most visszaírtam a bullseye-t, de a bullseye bullseye-backports main contrib non-free nagyon nem tetszik neki. Mintha vagy ez vagy az lenne a jó.
A backports nem tartalmazza a stable összes csomagját, hanem csak annak egy részhalmaza (ha jól számolom, bullseye-backportsban 737 csomag van, míg a stable main-ben 4846). Úgy készül, hogy vesznek a testingből néhány csomagot, azokat lefordítják a stable-ben, letesztelik, és ha minden oké velük, akkor mennek a backportsba. A szisztéma nagyjából ugyanolyan, mint ha Ubuntuhoz adnál hozzá egy PPA-t, hogy frissebb programverziód legyen.
Ennyit kell hozzáadni az sources.list-hez:deb http://deb.debian.org/debian bullseye-backports main. A backportsban nincs ilyen felosztás, mint free nonfree contrib, csak main van. Utána kiadsz egy "apt update"-et és kész. Az APT alapesetben az elérhető legfrissebb verziót telepíti tehát a -t paraméter nélkül is mennie kell a frissítésnek.Amikor majd kijön az új stable, akkor az abban lévő csomagverziók meg fognak egyezni a backports-ban lévő verzióval (hiszen abból lett visszaportolva), tehát ebből bajod nem lehet.
Maximum annyi problémád lehet, hogy a backports-os csomagok nincsenek annyira alaposan letesztelve, mint a stable csomagok, de azért a Debian a testing ágon is bőven elég stabil, tehát nagy valószínűséggel nem lesz semmi gond. -
urandom0
őstag
Köszi szépen a Kodis link tanulságos, gyakorlatilag a Kodibuntu előállítását írja le. Még lehet, hogy jól jön valamikor.
Félre érthető voltam, illetve át is gondoltam kicsit, hogy mit szeretnék. Rájöttem, hogy egy DE használatát nem fogom megúszni.
A kérdésem az lenne, hogy melyik DE-t javasolnátok, egy alapvetően szerver szerepkörű gépre, ami a legkisebb erőforrás igénnyel van. Tehát ha lehet a CPU használat közelítsen a nullához (láttam olyat, hogy csak az egér apró mozgatására 20-30%-ra felment a CPU). XFCE -t már próbáltam és ott szenvedtem a PulseAudioval, olvastam hogy LXDE-n sem települ alapból.Openelec-cel az a baj, hogy túlzottan csak a Kodira van kihegyezve. Annyira zárt, hogy –legalábbis nekem– túl nehéznek tűnik (és értelmetlennek), azt bővíteni. Bevallottan ez is a céljuk vele.
Én is az Icewm-et javaslom, vagy ha még az is túl sok, akkor Openbox/Fluxbox/Blackbox közül valamelyik. Ezekhez képest még az Xfce is túlsúlyos, bár azt is ki lehet herélni, ha valaki szeretné.
-
urandom0
őstag
-
urandom0
őstag
Sziasztok! Alaplapi integrált VGA-t használok.
Így a PCIe x16-ba belement egy SSD.
Na ezzel el is tűnt a hálózati kártya, és megváltoztatta a /network/interfaces tartalmát.
Indulásnál: Failed to start Raise network interfaces. PCIe SSD kiszed.
De megváltozott a hálókártya neve. Nekem ez volt: enpls0 (nem tudom miért de nem eth0)
átírta erre: enp2s0, és beállított address, netmask stb, mindet kitörölte.
Vissza írtam az alap beállítást enp2s0-val és lett hálózat minden ok.De azért van az SSD, hogy benne legyen... Újra nincs hálózat.
Valószínűleg ismét megváltoztatta az eszköz nevét. Ezt hol találom?
Illetve mi lehet a gond?Hogy eth0 helyett enp2s0 van, az új elnevezési konvekcióknak köszönhető. Ezt vissza lehet állítani, ha megkeresed az /etc/systemd/network/ könyvtárban az adott kapcsolathoz tartozó link fájl (nálam ez 50-wired.link), és kitörlöd.
De szebb megoldás, ha készítesz egy udev szabályt, valahogy így: https://www.shellhacks.com/change-network-interface-name-eth0-eth1-eth2/
Tehát a /etc/udev/rules.d/70-persistent-net.rules fájlban lesz egy ilyen sorod:
SUBSYSTEM=="net", ACTION=="add", DRIVERS=="?*",
ATTR{address}=="00:00:00:00:00:00",ATTR{dev_id}=="0x0", ATTR{type}=="1",
KERNEL=="eth*", NAME="eth0"Ahol az ATTR az adott hálózati interfész MAC címe kell legyen.
-
urandom0
őstag
Sziasztok. Az lenne a kérdésem, hogy milyen módon lehet ténylegesen ellenőrizni, hogy egy frissítés után van-e szükség újraindításra? Mert több helyen említik a /var/run/reboot-required nevű file-t, hogy ha létezik, akkor szükség van újraindításra, de ha nem, akkor nem. Viszont ezt nem látom, hogy tényleg 100%-ig így lenne, mert ha most egy Debian 11-est frissítek Debian 11.1-esre, akkor nem jelenik meg a reboot-required file, és a motd-t kiiratva sem jelzi, holott tuti fix, hogy szükség van rebootra, hisz kapott új kernelt, jópár szolgáltatás is frissült, amiknek szükség lenne rebootra (needrestart csomag is jelezte, hogy szükség lenne rá).
Tudtommal erre nincsen minden kétséget kizáró módszer. Pont nemrég olvastam, de már meg nem mondom, hogy hol, de egy disztró összeállító blogger panaszkodott, hogy az egyik probléma a grafikus csomagkezelő fejlesztésével, hogy sok csomag nem jelez vissza, ha újraindításra van szükség.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Fórumok
- OS, alkalmazások
- Debian GNU/Linux
- (kiemelt téma)
- Bomba ár! HP X360 830 G8 - i5-1145G7 I 8GB I 256SSD I 13,3" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
- AKCIÓS ! MacBook Pro 16" M1 Pro 16GB RAM 512GB SSD! 1 év garancia!
- 27% - ASUS ROG CROSSHAIR X670E HERO Alaplap.
- Huawei P30 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Akció!!! Sosemhasznált! HP OmniBook 5 i5-1334U 16GB 1TB 16" FHD+ Gar.: 1 év
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)