-
PROHARDVER!
Debian GNU/Linux
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Siriusb
veterán
válasz
olivera88 #8229 üzenetére
Nemrég raktam fel a Debian 9-et KDE-vel. Ez a hosszú bejelentkezés csak az első indításnál volt tapasztalható, utána nem. Hogy van konfigurálva, új Session-t indítasz bejelentkezésénél, vagy helyreállítod a korábbit?
Mondjuk az eddigi tapasztalataim azt mondják, kissé köhög a KDE Strech alatt, nem tudom, korábbi verziók mennyire voltak jók, mert csak most tértem át debianra. Az biztos, hogy pár bakiba belefutottam már, pl. Alt+Tab nem működik mindig azonnal, van amikor pár másodpercet várni kell. Vagy a Meta billentyű hol elindítja az Application launcher-t, hol nem. -
-
-
-
BoB
veterán
válasz
olivera88 #8128 üzenetére
Nem igazán tudom értelmezni hogyan lehet az hogy valaki ír egy python szkriptet és nem tudja hogy mi az hogy nem talál egy modult amiből importálni akar. (ez azt jelenti hogy alapvető dolgokkal nem vagy tisztában, de akkor nem tudom hogyan jutottál el idág)
Rakd fel a
python-pip
csomagot. -
-
King Unique
titán
válasz
olivera88 #8020 üzenetére
Ha pl. a harmadik opciót választva akarod kiírni és az ISO-ban nincs EFI mappa, illetve nem alkalmas ilyen bootolásra, akkor dobja az alábbi hibaüzenetet.
Na persze azt nem írtad, hogy milyen módban bootol a géped, hogyan akarod telepíteni stb. De egyébként a másik OS alatt is van néhány program, amivel a Linux ISO-kat ki lehet írni pendrive-ra.
—►
[link], [link] -
Raynes
tag
válasz
olivera88 #7324 üzenetére
Igen, ezzel a noatime-mal görcsölést sose értettem az SSD-seknél, olyan nagyon sok írást nem okoz, hogy abban menjen tönkre az SSD, főleg a maiak. Linux alatt a swapba is elég kevés az írás, azt csak a Win kezeli brutálisan. Plusz linuxos fronton a töredezettségmentesítés sem tétel, így lényegében a discard mountopció vagy a trim lehet csak fontos, de az sem élettartam-kímélés miatt, hanem belassulás ellen. Ezek a nagy varázslatok inkább Windowson kellenek, annak olyan szar a lemezkezelése, hogy rászorul erre. A Linux élből sokkal kevesebbet ír a lemezre.
Tudom, hogy volt ebből linuxos topikokban nemrég súlyos flame-elés, és nem is akarom elölről kezdeni. Annyiból pedig helye lenne az ilyen témának a linuxos topikokban, hogy az SSD-s főtéma inkább a windowsosok terepe.
-
gery2123
őstag
válasz
olivera88 #7430 üzenetére
Ahogyan syl is írja a Gnome a jelszó beírását követően hamarabb áll fel, mint a KDE.(jóval hamarabb) Nekem ez nagyon fura volt, de én Kubuntu próbáltam, nem Debian.
Illetve ezt követően a rendszer sebessége nem tért el nagy mértékben egymástól, szerintem a KDE animációi voltak lassabbak ami miatt lassabbnak érződött.
Tegyél vele egy próbát! -
válasz
olivera88 #7341 üzenetére
Wines ember mondhatta neked a PS használatos poent.
Linuxos dolgok esetén ne foglalkozz wines tanácsokkal, szerintem, mert ahogyan azt a guruk mondják, a Linux nem Windows!
Az előzőleg kapott SSD gyorstalpalós írásból idézem ezt a részt:
Egyéb ötletek:
A meghajtó kímélése és a teljesítmény növelése miatt fontos lehet a noatime csatolási opció beállítása az /etc/fstab fájlban, így nem kerül kiírásra az utolsó fájlhozzáférés időbélyege.Ha a swap SSD-re kerül, próbáljuk csökkenteni a swap használatot a swappiness érték (alapértelmezésben 60) csökkentésével.
Ehhez írjuk az alábbi sort az /etc/sysctl.conf fájlba:vm.swappiness=10
Az értéket érdemes magunknak kikísérletezni, akár 1-re is állíthatjuk.
A meghajtón rendben van-e a TRIM:
hdparm -I /dev/sda | grep TRIM
Válaszként ezt kell látnunk: "Data Set Management TRIM supported (limit 1 block)".
SATA mód ellenőrzése:
smartctl -a /dev/sda | grep SATA
Válaszként ezt kell látnunk: "SATA Version is: SATA 3.0, 6.0 Gb/s (current: 6.0 Gb/s)".
A smartctl parancs a SMARTmontools csomag része.Amennyiben a /var könyvtár SSD-re kerül, érdemes lehet a /var/log könyvtárat (gyk. a naplózást) a RAM-ba irányítani tmpfssel, ehhez adjuk az /etc/fstab fájlhoz az alábbi sort:
tmpfs /var/log tmpfs defaults,noatime 0 0
A beállítást jól gondoljuk át, mert ha elfogy a RAM, a rendszer a swappet fogja használni, ill. bizonyos programok futását akadályozza, ha nem tudják létrehozni a /var/log-ban a bejegyzéseiket!
Ha van elég memóriád, de ha nincs sok, akkor is sokan azt mondanák, hogy rakd csak bátran a HDD-re a swap-ot, ez nem fogja lassítani az SSD-t, talán valamikor minimális mértékben előfordulhat, de elhanyagolható, emiatt én biztosan nem tenném SSD-re. Ha mégis oda teszed, akkor használd a fenti írás swappines beállítási javaslatait!
(#7336) olivera88 A Debian néha hisztis jószág, csinál bosszantó dolgokat. Nekem úgy frissítette a grub-pc, stb csomagokat, hogy utána kizárólag csak saját magát volt hajlandó felismerni, a többi oprendszerről nem volt hajlandó tudomást venni. Vissza kellett hozni az előző változatait a grub csomagnak, máshol ez a grub csomag frissítés nem okozott ilyen galibát.
-
válasz
olivera88 #7331 üzenetére
nincs mit!
Ha Debian alól csinálod, akkor csak ezek akarnak jól működni, unetbootin-nál nagyon nem mindegy, mire/miről melyik verziót használod.
Jó ideig Linux alatt csak a 494-es verzió írta ki jól a Win7-et, például.vagy félreértettem a problémát?
spammer ft dd javaslata a tuti, de a dd-t használó mintstick is jó lehet.
-
válasz
olivera88 #7329 üzenetére
az oprendszer telepítésének idejére minden más adattárolót lehúzunk az alaplapról
Ez Linuxra is érvényes?Win alatt azért lényeges a meghajtó lehúzása, mert az un. boot-partícióját oda rakhatja, ahová ő szeretné és ezzel más partíciókba is belegyalogol simán.
Linuxnál nincs ilyen, neked kell megadnod, mi hol legyen, persze ehhez a kézi particionálást kell kiválasztani telepítéskor. Figyelmesen kell a particionálást csinálni, az a lényege.
Kevésbé figyelmeseknek javasolják, hogy le kell húzni minden más meghajtót.Ez alól vannak kivételek, például van olyan disztró, aminek a particionáló része katasztrofális volt, össze is tudott keverni meghajtókat, stb. Ez a Chakra volt, de egy ideje már nem használom, így lehet, hogy már ez a része megjavult, de lehetnek még újító kedvű disztrógyártók.
-
válasz
olivera88 #7324 üzenetére
df -Th parancs megmutatja pontosan, de nem pazarolja a RAM-ot, annyit használ, amennyi éppen szükséges.
Azt mindenki igényei szerint dönti el, milyen opciókat használ az FSTAB-nál. Ha kell a naplózás, akkor használd, nem olyan vészesek ezek az írások a mai SSD-nél. Reggel olvastam amúgy, hogy valamelyik Linuxos fórumtársnál kampózott a Samu vezérlő.
Sokan mondják, hogy minek azt óvni, még a TRIM-et se használják, van aki meg mindent HDD-re tesz és elvész az SSD gyorsasága azzal.
Egy viszont biztos, az optimalizált beállítások és ellenőrzések nem ártanak az SSD-nek!
50 év garival meg aztán tényleg ne foglalkozz semmivel!
(kissé szkeptikus vagyok, de ha 50 év, hát 50 év)
-
válasz
olivera88 #7316 üzenetére
A /var/log naplózásokról lehet szó, meg az elhasználódásról.
Használhatod a tmpfs-t is, ahol ramba mennek a dolgok, ha valami miatt kellenek, akkor a példában látható módon kikommenteled a megfelelő sort.
Innen könnyebben megcsinálhatod az ellenőrzéseket, az előzőekben linkelt SSD-s írás lightos változata.Iscariah ft egyébként a noatime-ról írt, nem a logokról.
A meghajtó kímélése és a teljesítmény növelése miatt fontos lehet a noatime csatolási opció beállítása az /etc/fstab fájlban, így nem kerül kiírásra az utolsó fájlhozzáférés időbélyege. forrás
-
Rimuru
veterán
válasz
olivera88 #7206 üzenetére
KDE-ben van a legtobb beallitasi lehetoseg.
(az reszletkerdes hogy milyen service kell hozza gondolom KDE elintezi)
Set date and time automatically checkbox -
spammer
veterán
válasz
olivera88 #7110 üzenetére
Meg kell néznetek milyen wifi van benne és az ahhoz megfelelő drivert fel kell rakni. Nálam a másik gépben valami Realtek wifi volt, ahhoz valamelyik rtl kezdetű kellett, már nem emlékszem pontosan.
lspci parancs szerintem megmondja, milyen wifi van benne, utána itt meg tudjátok nézni a továbbiakat: [link]
-
spammer
veterán
válasz
olivera88 #7108 üzenetére
Attól függ, milyen ISO-ból lett telepítve. Alapértelmezetten a Debian nem tartalmaz non-free cuccokat, de vannak olyan telepítők, amik tartalmazzák és felrakják azokat is. Vagy később lehet kézzel felrakni, ami kell. Szerk: Én minimál installal raktam fel, az sem tartalmazta a wifi drivert.
-
válasz
olivera88 #7099 üzenetére
Innen is válogathatsz, le is csekkolhatod, de az a sor hibás lesz, amit fórumtárs belinket, mert a main ilyen:
deb http://ftp.de.debian.org/debian unstable main contrib non-free
a debian unstable szavak között nem kell a /
Végszükség esetén ezt is használhatod, csak itt le vannak maradva, a Jessie-t még testingnek írják, erre oda kell figyelni és értelemszerűen cserélni kell a jelzőt stable-ra.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
olivera88 #7032 üzenetére
KDE-n kpartedet célszerű, de a gparted is jó. Írd be a KDE menübe, hogy "part", arra ki fogja dobni a partíció szerkesztő progikat.
Persze nyilván egyszerűbb progik is tudnak formázni, mint amit pl. spammer írt.tlac: Nem látom a különbséget. A partíció nem létezhet fájlrendszer nélkül.
-
tlac
nagyúr
válasz
olivera88 #7005 üzenetére
passz, tőlük kell megkérdezni
de én is nagyon ritkán használtam, ezért nem érdekelt, hogy utánajárjak(#7006) bambano:
adsz egy linket, hogy megnézzük, hogy nálunk mit csinál?
szerintem gyárilag nem települ a flash, adobe-s van fent?de egyébként a flash miatt érdemes inkább chrome-ot/chromium-ot használni, a firefox-hoz már régóta nincs igazi támogatás
-
BoB
veterán
válasz
olivera88 #6998 üzenetére
A 8.1 csak annyit jelent, hogy frissítik a letölthető képfájlokat a szerveren, hogy aki telepíti, ne hatmillió frissítéssel találkozzon utánna. A már meglévő feltelepített rendszerre nem fog érkezni semmilyen extra .1 es frissítés. Ez nem olyan mint windows-on a service pack.
-
bambano
titán
válasz
olivera88 #6981 üzenetére
az a része nem világos nekem, hogy c-ből vagy c++-ból fordított shared objecteket keresne (.so kiterjesztéssel) vagy pythonhoz pythonban írt könyvtárakat. shared libet emlegettél korábban, de nekem ez nem tiszta.
az ldd az ennyi:
ldd programnev
és akkor felsorolja, hogy miket kellene összelinkelnie, hogy a program elinduljon, és azokat hol találja.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
olivera88 #6956 üzenetére
Na ilyennel még nem találkoztam.
Viszont a conkys problémát egy másik gépen is tapasztaltam már, ahol szintén 8.0 és KDE van.
Remélem ezeket javítják, de pl. az XFCE-es problémát (screensaver) sem javították anno wheezyben.Szerk: időközben kipróbáltam egy live KDE-s változatot, és meglepődve fogadtam hogy van már splash screen, de még kikapcsolásnál is. Ezek miért nem kerültek be mondjuk a telepített verziómba? Mondjuk én még akkor raktam fel, amikor még bőven testing volt a 8.0.
-
válasz
olivera88 #6885 üzenetére
Jogos a stabil ág, bár nemrég Jessie volt Sid.
Valóban, a gftp-gtk- nak van pár függősége.
(#6886) tlac
Értelek, tiszta, hogy csak a /home- ot szemeteli össze, de közben megnéztem a többi disztrót és ott nem települt semmi direktben a /home- ba, mint ez esetben, a trancmissiont simán feltette oda egy mappába. Egyébként valóban összezagyváltam a dolgokat, a /home azért van, hogy oda kerüljön, ami oda kerül. Kicsit irónikus is akartam lenni, csak vissza kéne raknom a régi aláírásomat.
Igazából a Win7 szemetelése se okozott túl sok problémát, mikor már pár hetes Linux nokedli voltam és megismertem a Gparted erejét!Egyik legélvezetesebb dolog a Linuxban, hogy ha elkezded megismerni kezdőként, simán föld körüli pályára állíthatod a Wint!
-
kovaax
őstag
válasz
olivera88 #6856 üzenetére
Nálam nincs ilyen gond, csak kíváncsi voltam, hogy mi a franc lehet ez. Nem az rpcbind-del van amúgy gond, hanem valahogy körbemegy az indulási sorrend, ezt próbálja meg kezelni a systemd. Korábban volt már ilyen bug: https://bugs.debian.org/cgi-bin/bugreport.cgi?bug=763315. Most ez úgy tűnik, hogy máshol is előjött, gondolom javítják idővel.
Van valami működési problémád a hibaüzeneten kívül? Mert ha nincs, akkor várjál türelemmel, hogy megjavuljon. Legalábbis ha jól látom a problémát.
-
válasz
olivera88 #6851 üzenetére
Újra megoldódott vagy erről van szó?
Nem túl figyelmesen olvastad a válaszokat, mert akkor feltűnt volna a 6 perc múlva érkező hsz- ben is az UUID beírása:
és ebben a hsz- ban is előjön a megfelelő válasz!
Egyébként igazad van, a visszaolvasás és a kereső használata is hasznos segítség lehet!
-
válasz
olivera88 #6834 üzenetére
Minek minden rendszernek külön swap, egyszerre csak az egyik fut, azt az egy swapot beírhatod az összes rendszer fstabjába, ahogyan a fórumtársak írták.
ALT+F2
gksu gedit /etc/fstab alapból Debianban is gedit a szövegszerkesztősudo lsblk -f parancsra kiírja az UUID- et
beírod így külön sorokba és elmented:
# swap was on /dev/sdb7 during installation
UUID=aa21759a-63cb-4efe-981e-9a4fc3dbcc96 none swap sw 0 0megnézni a terminalból cat /etc/fstab parancs:
ubyegon@debian:~$ cat /etc/fstab
# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a
# device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
# that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
# / was on /dev/sda7 during installation
UUID=f11962a0-1e9d-4db1-9f8d-29065d8eb34c / ext4 discard,noatime,errors=remount-ro 0 1
# swap was on /dev/sdb7 during installation
#UUID=aa21759a-63cb-4efe-981e-9a4fc3dbcc96 none swap sw 0 0 -
válasz
olivera88 #6836 üzenetére
Ahogy előttem már írták alt+f2 -> gksudo gedit /etc/fstab (Lmde alatt gedit van, de hogy Debian alá milyen deafult text editort telepítettél azt csak te tudod), vagy terminálból nano-val, de előtte derítsd ki a swap partíciód adataid pl gparteddel vagy terminálból lsblk -f paranccsal.
-
-
válasz
olivera88 #6791 üzenetére
Pont fordítva írtuk, xfce a lájtosabb,a Mate pedig a max ami ajánlott a célgépre, de ha már Mate akkor LMDE2 Mate javallottabb, ha már a ők (Mint) fejlesztik, kezdőnek amúgy is jobban kézre fog állni, de pl Debianon az xfce-t is eltart egy darabig bekonfigolni (ill a 4.10-es van benne alapból, a 4.12-esbe sok hasznos újítás van, de azt is fel lehet rá hegeszteni), alapból elég fapad tud lenni a pőre Debian xfce...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Dell latitude, precision, xps, magyar világítós billentyűzetek eladóak
- Apple iPhone 14 256GB/ 86% Akkuval / 12 hónap jótállással!
- Lenovo ThinkPad X1 Carbon G8, i7-10510U, 16GB, 1TB SSD, 4K kijelző + WWAN (ELKELT)
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 6000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged