Hirdetés
- Fórumok
- OS, alkalmazások
- Debian GNU/Linux
- (kiemelt téma)
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Nem kell még temetni: 2 éves órajelcsúcsot döntöttek meg Raptor Lake-kel
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Speciális kiadású AMD-s alaplapot villantott az ASUS a 20 éves ROG-jubileumra
- Gaming notebook topik
- Samsung Galaxy Tab S10 Ultra - más dimenzió
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen videókártyát?
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2023-12-13 04:47 Téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
jimmy399
senior tag
Én is a [link] alapján frissítettem 12-ről 13-ra. Így települt a rendszer, talán volt pár kiseb bukkanó, de azokat is megldottam. Nekem a rendszer bootképes volt és el is indult.
Mik a hibaüzenetek, amiket láttál? Tudnál küldeni képeket, valamint egy linket, hogy milyen oldalról nézted, hogy hogyan kell 12.12-ról 13.2-re frissíteni?
-
jimmy399
senior tag
Helló!
Fogod, és tar-ral csinálsz egy tömörítvényt minden partícióról, majd létrehozod ezeket a partíciókat tetszőleges méretben a kisebb ssd-n és kitömöríted rá a rendszert. Majd egy kis UUID helyrerakás az fstab-ban meg egy kis initramfs frissítés majd update-grub és grub-install ez mind chroot alatt és kész is.
Ennek előnye, hogy kb nincsen lemezméret, partíció és fájrendszer függvénye, valamint a partíciós séma sincsen kőbe vésve.Én egy BIOS-os gépen GPT-s lemezt használok, annak minden előnyével együtt.
Ahogy elnézem, elég csak a /-ot másolnod majd, a többit úgyis újra lehet generálni, a /temp-ben meg eleve nincs semmi olyan, ahogy írtad.
-
jimmy399
senior tag
Hölgyek/urak!
Van otthon egy kis média szerverem, Debian 13 fut rajta, elég jól belaktam már egy 500 gigás ssd-n, viszont közben rájöttem, hogy 500 giga nagyon pazarló arra, amire használom (docker és pár konténer), és máshol célszerűbben fel tudnám használni ezt a meghajtót, így szeretnék átköltözni egy kisebb, 250 gigás ssd-re.
A mostani meghajtón négy partíció van, /efi, /root, /swap és /temp, 500MB, 25GB, 4GB méretűek, a többi a /temp, erre csak a letöltés idején van adat, egyébként nincs.
A kérdés adott, hogyan tudom könnyen megoldani a költözést? Clonezillát próbáltam, de úgy láttam nem tud kisebb meghajtóra klónozni, hibával leállt. Semmi pótolhatatlan nincs a meghajtón, ha bonyolult, újra is tudom telepíteni.
Helló!
Fogod, és tar-ral csinálsz egy tömörítvényt minden partícióról, majd létrehozod ezeket a partíciókat tetszőleges méretben a kisebb ssd-n és kitömöríted rá a rendszert. Majd egy kis UUID helyrerakás az fstab-ban meg egy kis initramfs frissítés majd update-grub és grub-install ez mind chroot alatt és kész is.
Ennek előnye, hogy kb nincsen lemezméret, partíció és fájrendszer függvénye, valamint a partíciós séma sincsen kőbe vésve.Én egy BIOS-os gépen GPT-s lemezt használok, annak minden előnyével együtt.
-
jimmy399
senior tag
Hellósztok!
Ma is tanultam valami újat. Egyik este félálomban felkelek és eszembe jut hogy van olyan hogy BIOS boot partition. Rákerestem erre és elolvasva egy cikket a GPT partícionálásról, hogy abban van olyan, hogy Protected MBR + GPT, hogy amelyik rendszer nem ismeri a GPT partíciós sémát, akkor is mutassa a rendszer, hogy az egész lemez foglalt, tehát nem üres.
Viszont tovább olvasva, lehetséges olyat csinálni, hogy legacy rendszeren is lehet használni GPT partícionálást, úgy hogy kell készíteni egy legalább 31KB-os BIOS boot partíciót a partícionálás elején (én 2 MB-osat hoztam létre), majd ESP és jöhetnek a többi partíciók, amennyi kell. Aztán mikor a grub2-t telepíti az ember, akkor felismeri, hogy GPT lemez és van BIOS boot partíció, ami fájlrendszer nélküli, erre írja a saját boot logikáját, így gyakorlatilag a legacy BIOS indításnál képes GPT lemezről bootolni a grub2 a rendszert (Debian 13 és 12). Komoly, át is állítottam az egyik csak legacy bootképes laptopot erre a GPT + MBR partíciós stílusra, és majd rakok rá egy Archot talán egyszer.Eddig amin még meglepődtem, hogy UEFI boot és képes a grub2 indítani egy MBR-es lemezről indítani egy rendszert. Windows alatt ez lehetetlen lenne.
-
jimmy399
senior tag
Nekem eddig jó volt minden linux alatt, csak a 13-assal lehet gond valami. Visszatettem a 12.12-őt azzal minden ok.
-
jimmy399
senior tag
12 alatt nincsen gond, viszont ha 13 alatt a 6.1-es kernelt futtatok, akkor is előjön ez a furcsaság.
A proci hőmérséklet 5-10 fokkal magasabb 13-as alatt mint 12 alatt. Fura. -
jimmy399
senior tag
Sziasztok!
Frissítettem egy Dell Letitude E6430-es laptopot Debian 12-ről 13-ra.
Minden remek, viszont, amikor indítom a rendszert, akkor a cpu venti felpörög, leáll, felpörög, leáll, leállva is marad, majd ismét felpörög 2-3 másodperc múlva és ezt csinálja, amíg nincs terhelve. Ez miért van? Eddig a 12 alatt nem volt ilyen. Google-ba kerestem, de csak régebbi találatok vannak, amelyek nem relevánsak. -
jimmy399
senior tag
-
jimmy399
senior tag
Meg is jelent a Trixie!

Annyit azért sajnálok kicsit, hogy már nincs i386 támogatás, de mindennek eljön a vége.
(van egy PII-es gépem, azon a Bookworm fut.) -
jimmy399
senior tag
Sziasztok!
Pár hete kb, az xfce4-ben megszűnt a weather (időjárás) plugin működni.
Gondolom majd jön javítás hozzá, de gyorsjavítás esetleg, hogy másik disztribóció repóból (én Arch-ról töltöttem le, mert ott hamar javítanak hibát, és szerencsém volt, hogy működött is) le kell tölteni a libweather.so-t és bemásolni a a rendszerbe felülírva az ottani nem működő verziót.
A hiba oka ha jól vettem ki, megváltozott az időjárás szolgáltatónál az API vagy valami és 404-es hibára fut a plugin. -
jimmy399
senior tag
Sziasztok!
Egy teljesen belakott 12.10-es Bookworm-ot használok. Gondolotam, dobok egy trixie-t a sources.list-be és futtatok egy Trixie/sid update/upgrade/dist-upgra-det, hogy megnézzem, hogy milyen lesz majd az augusztusban megjelenő 13-as Debian.
Első nekifutás totálisan bukáshoz vezetett. Csomó teljesítetlen függőség és a legrosszabb, hogy egy aktívan futó GUI-n próbáltam ahol a terminál emulátor (terminator) frissítés közben elszállt, és a dpkg-val a kapcsolat megszűnt, így gyakorlatilag rakhattam vissza a rendszert mentésből.
2. alkalommal végigment a frissítés, de a grub2 összeomlott és folyamatosan a BIOS főmenü jött fel, a welcomte grub! felirat után. Fórumon visszaolvasva a frissítés miatt a grubenv fájl a /boot/grub-ban nem firssült, és a hiba miatt gyakorlatilag a grub elcrash-elt.
Túrtam a fórumot, és a megoldás a grub-setenv-vel a next_boot_entry-t 0-ra állítva sikerült életet lehelni a rendszerbe
Gondoltam megosztom a tapasztalatom.
A gép egy HP2170p elitebook volt, dokkolóval használva. -
jimmy399
senior tag
Tegyétek a fa aláBÚÉK! Debian Installer Trixie Alpha 1 releaseRemek hír, vajon mikor jön ki a végleges verzió belőle?
Év elején feltettem a trixit, de aztán visszaálltam a stable ágra, és eltettem tar.gz-be a trixit, lehet előveszem és frissítem a legutolsó verzióra. -
jimmy399
senior tag
Sziasztok!
Van nekem egy HP2170p-s laptopom. Van hozzá egy dokkoló: HP Compaq HSTNN-I11X Docking station - 2060053
Ha a dokkolóban begudom a a hátsó hangkimenetre, akkor egyszerűen nincs mélyhang a hangfalon, ami egy 2.1-es rendszer, Klipsch Promedia 2.1, de a régebbi verzió.
Debian 12.4 fut a a gépen, valamint egy Windows 11 23H2 is. A Windows alatt jól megy a hang, van mély, meg minden, de Debian alatt mintha lenne rajta egy eqalizer ami miatt nincs semmilyen mély.
Google-t túrtam, de nem találtam megoldást így kerülőmegoldásként bedugtam a laptop 3.5 jack csatlakozójában, ahol jól szól.Valami tipp?
-
jimmy399
senior tag
Én is betettem a plusz sort, ártani nem árt, meg legalább eltűntek a "Possible missing firmware for..." figyelmeztetések az initramfs generáláskor.
Ami viszont érdekes, hogy hddtemp kikerült a repókból a 12-ben, így vissza kellett tennem a 11-eshez készült .deb fájlt...
(Ahogy olvastam nem volt karbantartója vagy valami ilyesmi így kiszedték a 12-ből... [link] ) -
jimmy399
senior tag
Pár hónapja frissítettem még a kiadás előtt a bookwormra.
Rendben is volt, de az xfce4 de alatt amikor a panelt automatikus rejtésre állítottam a képernyő alján akkor vokt egy olyan bug, ami miatt nem rejtette el magát hanem fixen maradt a kijelző alján. Ezen akkor az segített, hogy behoztam a panel beállításokat és bezártam, de ez is csak hol random küszöbölze ki a bugot.
Majd ma ráfrissítek megnézem mi a helyzet ezzel a buggal. -
jimmy399
senior tag
Erre én egy egyszerű fájlattribútumot használok: immutable flag. Ekkor igaz, hogy elhasal a grub config frissítésnél az apt, de legalább tudom, hogy piszkálná a grub.cfg fájlt.
-
jimmy399
senior tag
Ma, illetve tegnap frissítettem a 11-ről 12-es RC1-re, ha minden igaz, így most így állok:
Pár kisebb módosítást kellett tennem erre-arra, de eddig kopp-kopp rendben van.
-
jimmy399
senior tag
-
jimmy399
senior tag
Sziasztok!
Debian 7.9 alatt lenne egy kis gondom. Google-t bátran használtam, de sajnos nem segített.
Deluge torrent klienst használok a Wheezy alatt megjelent legutolsó változatot az 1.3.3-ast. Erre a gépre nincsen telepítve graikus felület, mert Deluge-deamon-t használok rajta. Telepítettem a webui-t is hozzá, mert egy két disztriben nem lehet a grafikus felületen hozzá csatlakozni. A deluge-daemon egy külön fizikai gépen fut a debian 7.9-el, és ehhez csatlakozom hálózaton keresztül egy másik géppel.
Az más kérdés, hogy régebben mind a Arch alatt, mind az Ubuntu 15.04 alatt és Eos alatt is tudtam a grafikus klienssel csatlakozni a deluge-daemon-hoz, de egyszer csak se az Arch se az Ubi alatt nem lehetett már... Nem sikerült kideríteni, miért, annyit jelez a kielns, hogy connection closed cleanly. No, mondom, akkor még megy a webui, no para. De pár héttel ezelőtt egyszer csak beírom a jelszót, és csatlakoznék de tök üres a böngésző és egyszer csak kiirja a szerverrel megszakat a kapcsolat...
Emiatt nem akarom legyalulni az egészet és újratelepíteni... Szóval fura, hogy ez is lehalt. Poén, Windows 10 alatt még megy a natív grafikus klienssel (1.3.11)-el a csatlakozás, sőt, Eos alatt is, de már a webui windows alatt is halott...Neten ahogy írtam nincs megoldás. Újratelepítettem a deluge-webui-t a deluge-daemont, de semmi változás. a Webes része nem megy már. Valami tipp/ötlet?
(Régebbi deluge verziókkal volt olyan nyűg, hogy a kliensnek és a szervernek is ua a verziónak kellett lennie, de ez megszünt talán pont az 1.3.3-as verzióval, bár a webui-val ez nem fügött össze csak a grafikus klienssel)
-
jimmy399
senior tag
Azt te fogod tudni hogy neked milyen DE a jó. Rakd fel az összeset és próbáld ki. Aztán ami tetszik, azt meghagyod. DE-k közül nekem a KDE jött be a legjobban, az leginkább az out-of-the-box. A 4-es. Az 5-ös már kezd kicsit overkill lenni. Ezért szép lassan ugyan, de én is biztosan elhagyom ezt a de-zést.
én az arch-on hagytam el a de-zést. Mivel balkezes vagyok a googleban rendesen rá kellett keresnim hogy az xorg-ot hogyan kell konfigolni ehhez xD (openbox)
-
jimmy399
senior tag
Sziasztok!
Azt szeretném megoldani, hogy a hangkártya 6 csatlakozásából az egyikre az erősítő van dugva, a másikra egy fülhallgató, és mindkettőből jöjjön egyszerre a hang.
Ez idáig még ment is minden beállítás nélkül, de azt szeretném, hogy a szoftveres hangerőszabályzó csak a fülhallgatóra hasson, az erősítő kapjon egy állandó jelszintet, hiszen neki van saját hangerőszabályozója.
Valyon hogy lehet ilyet beállítani?
Debian jessie-m van, Gnome felülettel és PulseAudio hangrendszerrel.G
Szeritnem ha 5.1-re állítod, akkor a frontot nullázd le, és a rear-t meg hangosítsd fel.... Tipp....
-
jimmy399
senior tag
-
jimmy399
senior tag
kernel hibajavítás bármikor lehet...

-
jimmy399
senior tag
Kedves szakik !
Felfejlesztettem, kitakarítottam és beállítottam itthon router-nek anyám régi kis Toshiba Satellite Pro 4600 laptopját.
Az egy dolog, hogy az X a legújabb Debianon bugos (totál kifagy az egész gép, a probléma világszerte ismert, a Trident CyberBladeXP integrált VGA vezérlő driver hibás a Jessie-ben, míg Wheezy-ben tökjó, ergo, több nap szenvedés után rátettem egy wheezy-t).
1. Aki esetleg tudja, hogyan tudok Jessie-re átállni úgy, hogy a VGA drivert megőrizzem... Sok okosat nem találtam a neten ebből. xorg.conf környékén találtam n+1 leírást, útmutatást azoktól, akik szintén ezzel szívnak, de igencsak driver bug és nem nagyon akarja senki se javítani.
Szóval: wheezy. Ami nem is gond, 512 max RAM mellett az i386-os disztró gyönyörűen megy. Youtube már kicsit akad, de amúgy egyszerűbb oldalak mennek Iceweasel alatt. Na de nem erre lett kitalálva... Feltettem egy bind9-et, dhcpd-t, alap dolgokat, aztán kézi tűzfal (legegyszerűbb, direkt) egy iptables script-tel, routing, stb. és kész is.
2. A net gyönyörűen megy, de fél-1 nap után elszáll. Laptop él, minden rendben. Bemegyek, ifconfig, látom, él a ppp0-ás DSL kapcsolat, interfész up, van ip. Csak épp nem tud pingelni semmit, semerre.
poff dsl-provider - eltűnik ppp0 ...
pon dsl-provider - visszajön ppp0 ...
... de ping továbbra sincs sehova.reboot - gyönyörűen helyreáll minden, gyakorlatilag indul a routing és él ismét az egész rendszer.
Kérdem én: WTF

A routing száll el ? De a default gw és minden tökjól van beállítva poff és pon után is, tehát szépen szabályozzák a gyári scriptek a DSL kapcsolatot.
Arra gyanakszom, hogy bealszik a laptop és mikor visszajön sleep-ből, valami nemoké.
Kérdés: hogyan gátolom meg ezt a hülye laptopot, hogy ne aludjon ? Nem a lid csukás érdekel (akkor nem alszik be azonnal hálistennek, mivel nem is érzékeli a LID csukást, mindig open-t jelez), hanem egyáltalán, valami acpi parancs lesz ez, de széjjelgugliztam magam és mindenhol csak kendácsolást látok. Nincs erre egy értelmes parancs ebben a csodalinuxban, hogy "acpid sleep off" és kész, jónapot ???

Terminálból dolgozom, tehát X-es, GUI-s megoldásokat mellőznék.

Nem vagyok egy nagy mester, de tegyél fel egy alap, X nélküli sima alaptelepítést, csak konzol legyen. Aztán fogod, és eltávolítol minden ACPI szolgáltatást belőle, és talán nem fog elaludni... Remélhetőleg. De lehet van rá külön kernel paraméter, hogy az ACPI kikapcsolva legyen ,vagy mi.
-
jimmy399
senior tag
Nos, élesben feltettem a gépre a Debian 8-at. Minden kerek, szép... DE
a deluge nem tud rákapcsolódni a helyi hálózatban lévő másik gépen futó deluge démonhoz.
Ez fura annak tükrében, hogy mind Windows 8.1 mind Elementary OS alól simán rá tudok csatlakozni, itt meg hiába töltöm ki a kapcsolatkezelőben a szerver:port, felhasználónév:jelszó párost, csak piros pötty... :S
a szerver: 1.3.3 a kliens meg 1.3.11. Régebben még fontos volt hogy a kliens és szerver is egyazon verzió legyen, de ez már nem lényeges már.Pingelni tudom a deluge szerveres gépet... Mi lehet a gond? A WebUI amúgy müködik, egyelőre azzal kell beérnem debian alatt.
-
jimmy399
senior tag
á, nem, szerintem...

én nem tudtam átállítani linuxban hogy Win alól offline legyen. -
jimmy399
senior tag
-
jimmy399
senior tag
á... én mentetem minden adatot a fél terásról, win8 alól backup külső hálózati hdd-re, újra partícionáltam 10/460 gb-asra, és most minden ok
MBR stílusú HDD, UEFI-s gép de boot legacy-n
64 bit-es debian. -
jimmy399
senior tag
Sziasztok!
Telepítettem ma a 7.8-at, de van 3 problémám.
1.
Van egy SSD amin win7 van, + egy 640-es HDD, aminek nagy része NTFS, 30GB helyet pedig kialakítottam rajta a Debian-nak. (win alól, lemezkezelővel zsugorítottam a kötetet, a felszabaduló helyet pedig a Linux telepítésekor három részre osztottam root, home és swap partíciókra). Az a gond, hogy win7 alatt most nem látszik az a kb 600GB-os NTFS partíció... csak szerintem kellene látnom, vagy teljesen törvényszerű ez így?2.
A Gnome csak safe módban hajlandó működni, szedtem le nvidia drivert (650Ti a kari) terminálban próbáltam telepíteni sudo-val, de valami kínja volt. Lehet ezzel kezdeni valamit?3.
Grub. a sorrendet kellene megváltoztatni, hogy a win7 legyen az alapértelmezett, mert az asszony nyarvog miatta, még linux fóbiás, de majd megszokja
Persze, hogy törvényszerű, hogy 600 gigásnak látja a wines lemezkezelő. Hiszen nem ismeri fel a Ext4-es fájllrendszert külső 3rd party program nélkül, sőt, csak a sajátjait (ntfs, vfat, fat32).
Nekem is annyival kevesebbet ismer fel, amennyit beállítottam. Ellenben annyit lát, hogy egészséges kondícióban van, és hogy RAW fájlrendszer
A sorrenben szerintem a grub konfigját kell módosítani, de majd egy expert leírja
Én annak örülök, ha nem akarja felismerni a gépen lévő másik két rendszert (Win8-1, Elementary OS),, azzal, hogy letiltom a grub.d-ben a probemod fájl futtathatóságát, és minden rendszer külön HDD-n van, így BIOS boot menüvel választom ki, meyik bootoljon be. (1 ssd, 2 hdd ) -
jimmy399
senior tag
+1
P4-es gépen még nem próbáltam, de szerintem sejthetően gyorsabban bootolna azon is 
Én Cinnamon-nal telepítettem
Ja igen, sírt, hogy nincsen hardvers gyorsítás, de felttetem a linux-nonfree-firmware csomagot amit javasolt, és azóta nem sír hogy baj lenne

-
jimmy399
senior tag
Feltettem a 8-as verziót... Uram Isten... az Eos-hoz képest fénysebességgel száguld a boot...
)
HDD-re telepítettem, és valami horror gyors lett a gépen...
Ez azért jó
A 7-es verzió még szenvedett ezen a "gyenge " 4 magos gépen, de ez az új kiadás a Jessie, egészen fenevad egyelőre 
-
jimmy399
senior tag
Régebben le lehetett cserélni systemd-re vagy Upstart-ra a SysVinit-et... Nem csodálkozom, hogy ha lehetséges lenne visszatelepíteni vagy csereberélgetni ezeket az init-eket.
-
jimmy399
senior tag
A másik hdd-re felraktam egy Mintet most, aztán bebootolt a gép. Tudom, hogy hülyeséget csináltam azzal, hogy menet közben rádugtam az SSD-t, de nem romlott el (egyenlőre) semmi . Ekkor újraindítottam a rendszert, majd simán elindult a Mint, ahol látta az összes, Debian által létrehozott partíciót.
Menet közben...

-
jimmy399
senior tag
-
jimmy399
senior tag
Hm, köszi. Érdekes koncepció. De akkor maga a boot folyamat során felismeri a rendszer, hogy egy felhasználónak ilyen a jelszava és auto belép anélkül ,hogy kérne jelszót?
-
jimmy399
senior tag
ááá, így világos. Igen, mert bejelentkezni nem lehet vele, ahogy írtad törölt a jelszava... Köszi

-
jimmy399
senior tag
Hellosztok!
Lenne egy érdekes kérdésem.Adott egy linux 7.5-öt futtató gép. Készítettem vele egy "torrent" nevű felhasználót, majd ezzel együtt zárolva is lett a fiók. Alapvetően maga a root felhasználó is zárolt, mert nem lehet vele se bejelentkezni. Az viszont mégis hogy van, hogyha indítok egy torrent daemon-t pl "torrent" vagy root felhasználóként, akkor rendszerindításnál lehetősége van annak az usernek a nevében indulni, miközben maga a felhasználó zárolt?
-
jimmy399
senior tag
-
jimmy399
senior tag
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy Debian 7.5 alatt meg lehet oldani valahogy csak parancssorból, hogy a vezetékes internetet egy USB-s wifi-s stickkel megossza? A router wifi jele már csak 40-50%-os és erősen dobálja a jelet a telefon és arra gondoltam, hogy ha már van itthon usb-s wifi adapterem, akkor miért ne használajam ki, hogy jobban szórjam a jelet általa, ha már a letöltős gép megy éjjel-nappal.
Köszi.
-
jimmy399
senior tag
-
jimmy399
senior tag
jó, azért ne hasonlítsunk már össze egy totál desktop gépet egy professzionális szervergéppel...
-
jimmy399
senior tag
akkor bazira óvatosan

iptables utasítással rakni kell bele olyan forgalom-szabályokat, amikre illeszkedik a forgalom és ezeket le lehet kérdezni úgy, hogy az illeszkedő csomagok méretét is megadja.
tehát lehet az iptablesnek portot, port-tartományt megadni, a végére -j ACCEPT, több ilyet egymás után, és akkor ezen parancsoknál meg lehet tudni a szabályra illeszkedő forgalmat.
Egyszer csináltam a Webmin alatt eth0-ra valamilyen statisztikát, hogy monitorozza. Ezzel azt sikerült elérni, hogy 99%-ban pörgette a procit a webmin...
-
jimmy399
senior tag
-
jimmy399
senior tag
Csupán azért mert szeretném tudni, mégis a 1-2-3-4-5 nap alatt a gép mennyit töltött fel meg le összesen.
Próbáltam telepíteni pluginokat, pl totalstat meg stat meg ilyeneket, de kb a hulladék kategória mind, mert semmit nem látok a statisztikból. Azt látom, hogy egy-egy torrentnél hogy áll a le meg feltöltés összesen, de ámblokk a 250 seedelt torrentnél speciel nem látom mégis mennyin áll.A Transmissionban, meg a Utorrentben is van külön menüpont meg konzol parancs, amivel le lehet ezeket kérdezni, de a Delugeban kb semmi. A dokumentációban sem nagyon találtam semmit, a honlapján sem, lehet én vagyok a béna...
-
jimmy399
senior tag
Nos, leszedtem a qbittorrent-nox-ot, meg kiszedtem a transmission-daemont az autostartból. Eltávolítani még nem távolítottam el viszont.
Feltettem a Deluge-daemon-t. kicsit macerás beállítani, de végre sikerült

szimpatikus a webes felülete, de a démonhoz csatlakozni horror volt mire rájöttem xD
Amúgy feltettem a Windows-os Deluge-t is. Nos valahol olvastam, hogy az is képes csatlakozni a Deluge-daemon-hoz, szerencsére olvastam sokat a témában és rájöttem, hogy ki kell szedni egy pipát és csatlakozik a távoli deluge-hoz
Sikerült így megoldani az autoadd-directory-t is, mert azt meg ugye nem lehet beállítani webUI-n keresztül.A segítségek amik jól jöttek: [link]
link1Köszi a kliensért stopperos.
Ahogy elnézem ez a kliens se támogatja a statisztikákat... De sebaj, majd megnézem, hogy jobban müködik-e mint a transmission, ami feszt hibával száll el.
-
jimmy399
senior tag
-
jimmy399
senior tag
Oké.. és neked is 3650-ed van?
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Új kártyával elhiszem hogy jól megy...
Jahés:
(#5921) jimmy399: Amikor én Transmission-t használtam elég bugos volt, pl. a letöltési sebességet folyamatosan egyre gyorsabban mutatta, végén már többszáz megával töltöttem / sec

Erre a célra inkább qbittorrent-nox -et ajánlom, lehetőleg 3-as verziót, böngészőben simán jó ui-ja van.Köszi a tippet. Feltelepítettem, most jön a tesztelés.

-
jimmy399
senior tag
Ezeken kívül ami kell már benne van a kernelben. fglrx meg már zárt cucc, ahhoz már nem jó az új kernel, mert ahhoz új xorg is van, szóval nem fog működni és villogó kurzor fog fogadni ha mégis megpróbálod.
Weboldalról meg sosem rakunk fel drivert, mivel erre inkább a csomagkezelőt használjuk, ami nagy eséllyel az adott disztróhoz van optimalizálva.
Én speciel az amd.com-ról töltöttem le a drivert. Leszedtem a függőségeit is és simán telepítettem. Flottul megy.

-
jimmy399
senior tag
Hellosztok!
Miért van az, hogy a Transmission letölt 100%-ban egy torrentet, majd egy idő után ez visszaugrik 99,8%-ra és leállítja a seedelést? Baromi irritáló ezt figyelni és eljátszani minden második torrentnél...
-
jimmy399
senior tag
Oksi egyelőre felrakom a realtek firmware-t megnézem mi lesz, aztán meg csinálok egy biztonsági mentést a /-ről és aztán feldobom a 3.14-es kernelt ha nem sikerült megoldani a realtek-firmware-rel.
((Multkor frissítettem a letöltős gépen a kernelt, sikeresen úgy elrontott valamit, hogy a grub rescue fogadott, bár tény, hogy LVM kötetre lett telepítve, amiben van egy 40+40+160+500 gigás HDD csokor... Lehet ez kavarhatott be neki, újra kellett telepíteni az egész rendszert.))
a realtek firmware se hozott megoldást, viszont megpróbáltam kernelt forgatni a 3.14.4-est, elkezdtem majd a fordítás közben egyszerűen kijelentkezik a debian... ezt megcsinálta másodjára is. Valamiért kijelentkezik a rendszer, csak azt nem értem miért.
(letöltöm a kernel.org-ról a 3.14.4-est, majd telepítem a GCC, libncurses5-dev és dpkg-dev-et. Kitömörítem a letöltött kernel forrást majd make menuconfig mindet alapon hagyok, elmentem .config fájlba a beállításokat, aztán make -j 5 KDEB_PKGVERSION=1."yourcustomname".deb-pkg . Elkezdi a fordítást, de egyszercsak a bejelentkező ablak fogad. Ja mellesleg az egész gép annyira pörög közben, miközben fordít meg csomagol, hogy az egér csak ordas nagy lagra (kb fél percc alatt érzékeli, hogy mogmozdult), a billentyűzeten meg nem reagálnak a numlock capslock és scroll lock billentyűk sem. Mintha kifagyott volna, de nem... Érdekes.)
-
jimmy399
senior tag
Oksi egyelőre felrakom a realtek firmware-t megnézem mi lesz, aztán meg csinálok egy biztonsági mentést a /-ről és aztán feldobom a 3.14-es kernelt ha nem sikerült megoldani a realtek-firmware-rel.
((Multkor frissítettem a letöltős gépen a kernelt, sikeresen úgy elrontott valamit, hogy a grub rescue fogadott, bár tény, hogy LVM kötetre lett telepítve, amiben van egy 40+40+160+500 gigás HDD csokor... Lehet ez kavarhatott be neki, újra kellett telepíteni az egész rendszert.))
-
jimmy399
senior tag
Hello!
Igen, az fglrx-et feltettem az amd.com-ról, a contrib-nonfree-t alapból engedélyeztem.
A Firmware-linuxot is feltelepítettem. A hiba továbbra is fenntáll. Boot során kiírja, hogy cannot revert codec, bla bla, de mondjuk most a hiba ellenére elindult elsőre a rendzer
Az mondjuk tény, hogy egy TV-tuner kártya is van a gépben, egy Multimedia controller: Philips Semiconductors SAA7131/SAA7133/SAA7135 Video Broadcast Decoder (rev d1), aminek hiányzik a firmware-ja elvileg.
Nomeg még egy BIOS bug is van a rendszerben, ez már a kezdetektől írta a debian: (AMD proci A85600K, Asrock Fm2A75Pro4-m lap)
Firmware Bug: cpu 0 try to use APIC500 (LVT offset 0) for vector 0x10400, but the register is already in use for vector 0xf9 on another cpu...
cpu 0, IBS interrupt offset 0 not available (MSRC001103A=0X00000000000000100)
failed to setup IBS, -22Erre rákerestem google-ban, és létező hiba a BIOS-ban. Javítást nem találtam hozzá, végülis a kernel lekezeli a hibát, ahogy az angol nyelvű fórumokban kihámoztam.
az apt-get install firmware-linux telepítése közben mondjuk megjelet az a hiba hogy:
Possible missing firmware /lib/firmware/rtl_nic/rtl8168f-2.fw for module r8169.... Érdekes.
-
jimmy399
senior tag
Hello!
Igen, az fglrx-et feltettem az amd.com-ról, a contrib-nonfree-t alapból engedélyeztem.
A Firmware-linuxot is feltelepítettem. A hiba továbbra is fenntáll. Boot során kiírja, hogy cannot revert codec, bla bla, de mondjuk most a hiba ellenére elindult elsőre a rendzer
Az mondjuk tény, hogy egy TV-tuner kártya is van a gépben, egy Multimedia controller: Philips Semiconductors SAA7131/SAA7133/SAA7135 Video Broadcast Decoder (rev d1), aminek hiányzik a firmware-ja elvileg.
Nomeg még egy BIOS bug is van a rendszerben, ez már a kezdetektől írta a debian: (AMD proci A85600K, Asrock Fm2A75Pro4-m lap)
Firmware Bug: cpu 0 try to use APIC500 (LVT offset 0) for vector 0x10400, but the register is already in use for vector 0xf9 on another cpu...
cpu 0, IBS interrupt offset 0 not available (MSRC001103A=0X00000000000000100)
failed to setup IBS, -22Erre rákerestem google-ban, és létező hiba a BIOS-ban. Javítást nem találtam hozzá, végülis a kernel lekezeli a hibát, ahogy az angol nyelvű fórumokban kihámoztam.
-
jimmy399
senior tag
Sziasztok!
Ez a hiba mitől lehetséges? Ezek után a sorok után a boot kifagy, és csak resettel lehet újraindítani a gépet.
Van amikor többször is resetelnem kell a gépet, mert egyszerűen nem tölt tovább a Debian 7.5... A CTRL-ALT-DEL-re nem is reagál...[ 6.869257] Too many HDMI devices
[ 6.869261] Too many HDMI devices
[ 6.869265] Too many HDMI devices
[ 6.869267] Too many HDMI devices
[ 6.869270] Too many HDMI devices
[ 6.869272] Too many HDMI devices
[ 6.869370] hda-codec: out of range cmd 0:0:5e5c:707:40
[ 6.869414] hda-codec: out of range cmd 0:0:5e5c:708:5edc
[ 6.869601] HDMI status: Codec=0 Pin=2 Presence_Detect=0 ELD_Valid=0
[ 6.869625] hda-codec: out of range cmd 0:0:e0:f0d:0
[ 6.869693] HDMI status: Codec=0 Pin=0 Presence_Detect=0 ELD_Valid=0
[ 6.869741] HDMI status: Codec=0 Pin=0 Presence_Detect=0 ELD_Valid=0
[ 6.869806] HDMI status: Codec=0 Pin=0 Presence_Detect=0 ELD_Valid=0
[ 6.869874] hda-codec: out of range cmd 0:0:5e5c:f00:c
[ 6.869915] hda-codec: out of range cmd 0:0:5e5c:709:0
[ 6.869955] hda-codec: out of range cmd 0:0:5e5c:f09:0
[ 6.869996] HDMI status: Codec=0 Pin=24156 Presence_Detect=1 ELD_Valid=1
[ 6.870000] hda-codec: out of range cmd 0:0:5e5c:f2e:8
[ 6.870040] hda-codec: out of range cmd 0:0:5e5c:709:0
[ 6.870081] hda-codec: out of range cmd 0:0:5e5c:f09:0
[ 6.870179] HDMI status: Codec=0 Pin=0 Presence_Detect=0 ELD_Valid=0
[ 6.870280] HDMI status: Codec=0 Pin=0 Presence_Detect=0 ELD_Valid=0
[ 6.870384] hda_codec: cannot build controls for #0 (error -16)
[ 6.870425] hda_codec: cannot revert codec
Itt az egész dmesg -
jimmy399
senior tag
Szerintem sem az NX bit hiánya, mert ahogy sh4d0w írta, támogatják a Prescottok. Mi van még abban a gépben?
Már a Windows 7 alatt is írta a rendszer, hogy csak virtualizált az adatvégrehajtás megakadályozása. Tehát hardveresen nem támogatott az NX. A windows8-at eleve fel sem tudom telepíteni, mert épp az NX hiányzik hozzá. Ezzel ergó kizárták ezeket a gépeket a támogatott konfigok közzül...
A gépben van még egy ATI HD 2600 Pro 512-es vga, 2 giga DDR ram, ASUS TV tuner, C-Media 5.1 hangkártya, USB-s TP-link Wifi, 2 IDE-s és 1 SATA-s HDD meg egy SATA-s DVD-RW.
-
jimmy399
senior tag
Sziasztok!
Pár hónappal ezelőtt megpróbálkoztam feltenni a legutóbba Debian verziót. Sajnos nem sikerült, mert a telepítés az lefutott, de az első indításkor egyszerűen kifagyott a gépen.
PIV 3,0 Ghz Prescot CPU, Socket 478-as.
Nos, felmerült bennem az a gyanú, hogy lehetséges, hogy azért nem indul el, mert ez a CPU még nem támogatja az NX bitet. Erre azért gondoltam, mert a Windows 8-ban feltétel az SSE meg a PAE mellett az NX képesség is. Szerintetek is ez lehet a gond?
A gépet csak power gombbal tudom leállítani, mert nincs reset gomb, HP D530-as gép, ilyen gyáraknak szánt munkaállomás széria.
Üdv.: Jimmy399
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Fórumok
- OS, alkalmazások
- Debian GNU/Linux
- (kiemelt téma)
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Okos lesz a következő szemüveged
- Xiaomi 17 Ultra - jó az optikája
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Nem kell még temetni: 2 éves órajelcsúcsot döntöttek meg Raptor Lake-kel
- Elektromos autók - motorok
- Motoros topic
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- További aktív témák...
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Game Pass Ultimate előfizetések 3 - 36 hónapig azonnali kézbesítéssel! 13 hónap ultimate - 45.000 ft
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- PC Game Pass előfizetés
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- GAMER PC! Intel Ultra 7 265 / RTX 5070 / 32GB 6000MHz / 1TB Gen4 / 750w Gold!
- Szép állapotban Lenovo ThinkPad T14s Gen 4 i5-1335u/16 GB/256 SSD/FHD+/IPS/Garancia 2027
- iPhone 16 pro 128GB Sivatagi Titán - 27% ÁFA (0396)
- Eladó oshiba dynabook satellite B551/D
- AKCIÓ! Apple MacBook Air 13 M1 8GB RAM 256GB SSD notebook garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Gondoltam megosztom a tapasztalatom.

no offense, csak azert kerdezem, mert en csak a szukseges adatallomanyok minel gyorsabb beszerzesere hasznalom.
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)