- Projektor topic
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- Befutott a PCI Express 7.0-s szabvány 0.7-es revíziója
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Milyen házat vegyek?
- Milyen TV-t vegyek?
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Melyik tápegységet vegyem?
- A Microsoft átépítette a ROG Ally-t
- OLED, Mini-LED, IPS, VA, TN - melyik panelt válaszd 2025-ben?
-
PROHARDVER!
--- Még az új vizsgarendszer előtti információk, majd frissítjük! ---
Gyakran ismételt kérdések
Olvasd el a cikkeket itt.
Új hozzászólás Aktív témák
-
tusi_
addikt
Vmware 9 workstation alatt beállitható az, hogy van 3 virtuális gépem meg a gazda gép, és mindegyik külön alhálóban legyen?
-
crok
Topikgazda
válasz
bugizozi #2788 üzenetére
Full basic:
1, Teljes konfigot megírni úgy, hogy az az "új" legyen
(boot markert érdemes jól megírni, lásd később)
2, Feltenni a routerre, NVRAM-ba, flashbe.. (TFTP/FTP/SFTP/HTTP/TCL..)
3, boot markert átírni úgy, hogy az új konfigot indítsa.
4, config ment és restart
(nem gond hogy a régiben van az új boot marker)
5, öröm, mert a router az "új" konfiggal indul.
6a, ha akarsz rámentesz..
6b, ha akarsz nem mentesz rá..Elsőre ennél fakockább megoldás nem jut eszembe..
Bár túl vagyok pár bgp-route-map-prefix-list-módosítós-
de-nem-soft-clear-elős troubleshooting minute-en. -
crok
Topikgazda
válasz
bugizozi #2785 üzenetére
Többféleképp is el tudom képzelni, hogy a konfig restartkor más legyen.
Csináltam már ilyet EEM scripttel, olyan is volt, hogy interface kihúz/bedugra
csináltunk EEM scriptet.. user A ISP-t akarta használni alapból és B-t, ha
beüt a sz*r.. namármost a két ISP két különböző IP tartományt és címzést
használt.. a logban keresett az EEM, ha az interface lement és feljött, akkor
átírta az interfacekonfigot meg a defgw-t, ha másodjára is, akkor visszaírta.
És ezt megtehette bármennyiszer
De ha egyszerűen átírod a startup-configot és felteszed (TFTP, TCL.. bármi)
akkor configba beleírhatod, hogy mi legyen a startup-config (boot marker).Egy jobb célleírás sokat segítene..
-
crok
Topikgazda
válasz
zsolti.22 #2784 üzenetére
Nos:
16. oldal
GNS3 Vault - BGP Regular expression
Cisco Regular Expressions
INE - ha már emlegettükAzt le tudod írni, hogy mi a nem tiszta? Ez a regexp
sokmindenkinek nehézkes, pedig egyszerű ez
Google Chrome-ban van Regexp tester -
bugizozi
őstag
Sziasztok!
Azt hallottam, hogy lehet úgy kiadni a parancsokat cisco eszközökön, hogy azok csak reboot után legyenek érvényesek. Ez igaz? Ha igen, akkor hogyan?
Köszönöm!
-
zsolti.22
senior tag
Van nekem egy csodás regexp részem a BGP-nél, amit ha még le is fordítanák, nem biztos, hogy jó lenne/megérteném. Tud segíteni egy regexpeket sokat használó emberke megérteni ezeket?
AS regular expression
This section explains the creation of a regular expression.
A regular expression is a pattern to match against an input string. When you build a regular expression, you specify a string that input must match. In the case of BGP, you specify a string that consists of path information that an input must match.
In the example in the section Path Filtering, you specified the string ^200$. You wanted path information that comes inside updates to match the string in order to make a decision.
A regular expression comprises:
• Range
A range is a sequence of characters within left and right square brackets. An example is [abcd].
• Atom
An atom is a single character. Here are some examples:
.
• The . matches any single character.
^
• The ^ matches the start of the input string.
$
• The $ matches the end of the input string.
\
• The \ matches the character.
-
• The _ matches a comma (,), left brace ({), right brace (}), the start of the input string, the end of the input string, or a space.
• Piece
A piece is one of these symbols, which follows an atom:
*
• The * matches 0 or more sequences of the atom.
+
• The + matches 1 or more sequences of the atom.
?
• The ? matches the atom or the null string.
• Branch
A branch is 0 or more concatenated pieces.
Here are some examples of regular expressions:
a*
• This expression indicates any occurrence of the letter "a", which includes none.
a+
• This expression indicates that at least one occurrence of the letter "a" must be present.
ab?a
• This expression matches "aa" or "aba".
_100_
• This expression means via AS100.
_100$
• This expression indicates an origin of AS100.
^100 .*
• This expression indicates transmission from AS100.
^$
• This expression indicates origination from this AS.
Refer to Using Regular Expressions in BGP for sample configurations of regular expression filtering. -
zsolti.22
senior tag
válasz
FecoGee #2778 üzenetére
Időm mint a tenger. A routehoz is most szedem össze a BGP-ből szerintem hiányzó cuccokat. 120 oldal kis könyvet írtam magyarul az egész routeról, majd kiadom, mint #3948127842 CCNA-s
Csak most, hogy olvasom azokat a fejezeteket, amikor még kispályás módon fordítottam angolból (első pár fejezet), hát el-el röhögöm magam rajta, olyankor könyv elő és újrafordítom.
Íbúkon olvasott már valaki? Azt mondják, hogy tök jó, meg minden. Való igaz, hogy 600 könyv elfér a zsebben vele, de én mindig kétkedem, mert gyűlölök monitoron/kijelző olvasni. Várom a Kindle tulajdonosok visszajelzéseit
-
jerry311
nagyúr
Hmmm...
Biztos csak véletlen, hogy az arckönyv a hirdetések közt feldobott egy CCNP tanfolyamot... -
FecoGee
Topikgazda
válasz
zsolti.22 #2775 üzenetére
Az a durva hogy nincs jobb a piacon. A Cisco LAN Switching amit a CCIE Reading List is tartalmaz meg a CatOS idokbol valo (azt hiszem 2001-es konyv). Jo, a STP azota is STP, de sok temakor nincs benne. A CCNP SWITCH OCG szerintem sem a legjobb konyv. A Foundation Learning Guide-t nem olvastam, de azt dicserik. A legjobb a cisco.com dokumentumkeszlete, persze ha van ido es kedv keresgetni.
-
tusi_
addikt
Az is nagyon aranyos a CCNP könyvben, hogy azt pl. elfelejti emliteni, hogy PVLAN-t CSAK VTP transparent módban lehet állitani.
De ha már nem emliti, legalább a configban tüntetné fel
-
tusi_
addikt
http://www.youtube.com/watch?v=470zGhe4YDc
-
tusi_
addikt
válasz
zsolti.22 #2766 üzenetére
Jeremy Ciorra mondja erre egy interjúban, hogy elsőre megbukott a CCIE vizsgán és fellebbezett x $-ért, de simán legyalulták a "fellebvitelin". Azt ajánlja, senki ne húzzon ujjat velük.
Ehhez hasonló kérdés volt, hogy hol kell beállitani a port authentikációt, ha dot1.x-et akarsz használni. Erre nem lehet egyszerűen válaszolni a pontos beállitás nélkül. Ha pl auto módban van, akkor a kliensen is, meg a switchen is. De a kérdésben nem térnek ki rá. És ez is a sima CCNP OEG-ben van.
SZVSZ nagyon buggos a könyv
-
-
tusi_
addikt
válasz
FecoGee #2763 üzenetére
CCNP OEG 103. oldal
■ trunk—This setting places the port in permanent trunking mode. DTP is still operational,
so if the far-end switch port is configured to trunk, dynamic desirable, or dynamic
auto mode, trunking will be negotiated successfully.
The trunk mode is usually used to establish an unconditional trunk. Therefore, the
corresponding switch port at the other end of the trunk should be configured similarly.
In this way, both switches always expect the trunk link to be operational without
any negotiation. You also should manually configure the encapsulation mode to
eliminate its negotiation.
■ dynamic desirable (the default)—The port actively attempts to convert the link
into trunking mode. In other words, it “asks” the far-end switch to bring up a trunk. If
the far-end switch port is configured to trunk, dynamic desirable, or dynamic auto
mode, trunking is negotiated successfully.
■ dynamic auto—The port can be converted into a trunk link, but only if the far-end
switch actively requests it. Therefore, if the far-end switch port is configured to trunk
or dynamic desirable mode, trunking is negotiated. Because of the passive negotiation
behavior, the link neverCCNP OEG 402.oldal
Although DTP can make switch administration easier, it also can expose switch ports to
be compromised. Suppose that a switch port is left to its default configuration, in which
the trunking mode is auto. Normally, the switch port would wait to be asked by another
switch in the auto or on mode to become a trunk.Tehát, ha van egy olyan kérdés, hogy mi a default, akkor az auto, mert az újabb switcek ezt támogatják? Itt a könyvben a csóka sem tisztázza le a kérdést ezzel
-
FecoGee
Topikgazda
Pontosan. 3550-esnel desirable, 3560-nal auto a default. Ha "ures" konfigos 3550-nel nyomsz egy sh run-t, akkor irja az interface alatt hogy desirable, mig ha "ures" 3560-nal teszed ezt, nem irja, hogy auto. En egyebkent mindig az auto-t valasztom, a Cisco Press konyvek is azt nyomjak.
-
tusi_
addikt
Kérdés a CCIE-sekhez
A nagykönyv szerint a cisco switchek deafult dynamic desirable módban indulnak (DTP)
Viszont máshol meg az van, hogy dynamic auto. Pl a 3560 dyn auto módban indul, de ha jól emléxem a 3550 meg desirableba. Volt egy generáció váltás valamelyik platformnál, de gőzöm sincs melyiknél.
Ha van egy kérdés a tesztben, hogy mi a default DTP állapot, akkor mit X-eljek?
-
FecoGee
Topikgazda
-
FecoGee
Topikgazda
válasz
Cyber_Bird #2755 üzenetére
Igen, Brusszelben.
-
jerry311
nagyúr
válasz
Cyber_Bird #2755 üzenetére
Emlékeim szerint Brüsszelben, ahol egyébként a legnagyobb(?) európai központjuk is van.
-
FecoGee
Topikgazda
Koszonom mindkettotoknek!
Mas. Voltak benne konnyu es nagyon nehez kerdesek is. Tobb ezer oldalt olvastam az elmult harom honapban. Egyebkent abban is mas, hogy joval elmeletibb. Protokoll szamok, stb. Majd a blogomban irok bovebbet.
-
FecoGee
Topikgazda
CCIE R/S Written - PASS :-)
-
zsolti.22
senior tag
Hát az biztos, hogy 10× jobban elfáradsz, miközben az agyad 100%-a a fordításra koncentrálódik, mint ha magyarul beszélnél. De nézd a másik oldalát: ha egy német tanulna magyarul és leküldenék az Alföldre, ő is kitörölhetné a seggét a magyar tudásával
Nem tudom, te hogy vagy vele, de én a PC játékokból azért szereztem ám némi alapot angolból meg németből is akaratom ellenére
-
tusi_
addikt
válasz
zsolti.22 #2747 üzenetére
Nem bántottál meg
A középfokúról annyit, hogy haver mesélte, kijött egy barátja ide No-ba középfökúval és első alkalommal, amikor megszólitották, seggre ült és mukkanni nem tudott. Ha megkéred őket, akkor 60% ban beszélnek hoch de-t, de ha nem, véged van. A költöztetős cégnél senkit nem értettem, csak a lényeget kaptam el. Itt a szállodában ha hozzám beszélnek, azt megértem, de amikor egymás közt... Egy szót nem értek belőle. A Tv ok, meg a reklmáok, de az utcai beszéd, az katasztrófa.
-
zsolti.22
senior tag
A beszéd megint más, mint az írás. Ez nálunk is így van.
Azért egy Spiegel figyel az ilyenre. Nekem meg már berögzült és a középfokút is azért kaptam, mert észreveszem ezeket a dolgokat (többek között).Én ezzel téged nem akarlak/akartalak megbántani, mert úgy látom, hogy kb. sikerült. Viszont akkor mélységesen elnézést kérek.
Trotz alledem sage ich: amiben jó vagyok, abban maximalista vagyok.
-
FeRkE
őstag
Találtam ma egy jó táblázatot, ami összefoglalja a fontosabb funkcióit a Catalyst 2950-2960 3550-3560 switcheknek. blog.router-switch.com
-
tacsk0
aktív tag
Hello All!
Ezekrol mit tudtok? Valaki csinalta mar? Tapasztalat velemeny?
642-637 SECURE v1.0 Secure v1.0 Securing Networks with Cisco Routers and Switches (SECURE v1.0)
642-618 FIREWALL v2.0 Deploying Cisco ASA Firewall Solutions (FIREWALL v2.0)
642-648 VPN v2.0 Deploying Cisco ASA VPN Solutions (VPN v2.0)
642-627 IPS v7.0 Implementing Cisco Intrusion Prevention System v7.0 - (IPS v7.0) -
tusi_
addikt
válasz
zsolti.22 #2737 üzenetére
Nemtudom, otthon milyen idő van, de itt is várnék az ásással. Minden nap esik a hó, bazi hideg van.
A CCNP is egyszerűbb lenne nekem, ha addig megtanulnék angolul, de még a német is kihivás. Meló helyen ha hozzám beszélnek, azt értem, de ha egymással .... Bakker, mintha valami más nyelv lenne.
-
crok
Topikgazda
válasz
Hedgehanter #2728 üzenetére
Ezen parancs kimenetét láthatnám? pastebin.com-ra mehet:
sh dsl int ATM0Aztán ezt próbáld már meg:
interface ATM0
dsl operating-mode auto
dsl gain-setting tx-offset -5
dsl gain-setting rx-offset -5..és sh dsl int ATM0 megint.
-
jerry311
nagyúr
válasz
Hedgehanter #2725 üzenetére
DSL firmware? Maybe...
-
Hedgehanter
őstag
ADSL problemam van, orokoltem az elozo technikustol..
Cisco 877 nem veszi az ADSL 2+, (dsl operating mode auto) ha beallitom ADSL 2+-ra akkor a debug ATM events CRC hibat ir es nem megy tovabb a folyamat...
Kiprobaltam egy masik 877-el ami mukodik az office-unkban ugyanzzal a nettel es ugyanaz a problema, az ADSL 2+ nem megy.. Az ISP-tol kapott routerrel megy az ADSL 2+..Beallitottam az ISP-s router-t bridged mode-ba, az 877-on crealtam egy VLAN-t ratettem a ATM interface-rol a beallitasokat, az egyik interface-t beraktam a vlan-ba es voila mukodik az ADSL 2+ a melohelyemen, de amikor ugyanezt megcsinalom a problemas helyen nem megy a net...?
-
tusi_
addikt
-
tusi_
addikt
válasz
zsolti.22 #2718 üzenetére
Elinditasz egy videót, hogy megnézd, de előtte végig kell nézned egy 15-30 seces reklámot.
VPN -t használok, de a VPN szerver, amihez kapcsolódok, olyan lassú, hogy azzal nem lehet lejátszani semmi videót. Le..om végül is, mert nem vagyok nagy klip őrült, de azért nagy hülyeségnek tartom.
Ennyit a "kolbászból van a kerités is" dumáról
-
-
tusi_
addikt
-
FecoGee
Topikgazda
Network down...
-
jerry311
nagyúr
Napivicc
ACL (kivonat elo konfigbol!)
permit ip any any log
permit tcp ...
permit udp ...
permit esp ...
deny any any log
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kérlek használd a keresőt, mielőtt kérdezel!
- Olvasd el a téma összefoglalót mielőtt kérdezel!
- A dumpok és a warez tiltott témának számítanak!
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Fogyjunk le!
- Projektor topic
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- Építő/felújító topik
- Teljes verziós játékok letöltése ingyen
- Mikrotik routerek
- E-roller topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
- több db DDR4 laptop ramok 2x8Gb (7e) 2x16Gb (18e) és 2x32GB (35e) párban garanciával!
- Samsung 860 Evo/ 850 Pro 1TB SSD-k állapottól függően 18-28k között
- Lenovo M900 Mini PC - Core i5 6500T - 8Gb ram - 256GB SSD -több db - ÁFA-s számla is
- vadi új DELL 5090 Micro - Mini PC - Core i5 10500T- 16GB 256GB NVMe SSD -gyári WIFI - több db
- ACER Aspire 3 15,6" FHD IPS // 11 GEN // MX350 2GB VGA // 8GB DDR4 // WIN11 // 256GB Nvme SSD
- BESZÁMÍTÁS! SAPPHIRE VEGA 64 8GB HBM2 videokártya garanciával hibátlan működéssel
- SZÜNETMENTES TÁPOK
- AKCIÓ! Apple Macbook Pro 16" 2019 i9 9980HK 64GB 500GB Radeon Pro 5500M hibátlan működéssel
- Bomba ár! HP ZBook Studio G5 - XEON I 32GB I 512SSD I Nvidia I 15,6" 4K DreamColor I Cam I W11 I Gar
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X250 - i5-5GEN I 8GB I 128GB SSD I 12,5" HD I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest