- Házi hangfal építés
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Hobby elektronika
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Vezeték nélküli fejhallgatók
- Milyen alaplapot vegyek?
- Milyen TV-t vegyek?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Szomorú jövőt vetít előre a dedikált GPU-knak a Jon Peddie Research
-
PROHARDVER!
--- Még az új vizsgarendszer előtti információk, majd frissítjük! ---
Gyakran ismételt kérdések
Olvasd el a cikkeket itt.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
ÁrPi2
senior tag
Sziasztok, SECFND-re készültem és készülök Cohort6 júni 21. Alef Kft. : 1st cisco sec exam.
DE azt olvasom a " Critical Date(s) " -nél hogy június 21 egyben az utolsó nap mind az 1. és 2. próbálkozás
voucherének igénylésére is (Söt egy mentor azt állította júni20.)
(Ebből engem egy esetleges második attempt vizsga-voucher érintene).Mit javasolnátok: vegyem korábbra az 1. attempt-emet egy nappal és akkor sikertelenség esetén tudok (talán) még igényelni másodikpróbálkozás céljára "retake voucher"-t , vagy hagyjam el az ismétlés lehetőségét és készüljek fel 21-edikére, +Még ami nyitott még eltolhatom az egyetlen vizsgaidőpontomat júnuis30. előtti vmelyik napra?
(még későbbre)(Kb. másfél két hónappal késve tudtam elkezdeni az eLearning anyagot etc.-t , így a vizsgát is elég későre
választottam ki, megnyugtató lett volna egy élő 2.lehetőség...) -
FecoGee
Topikgazda
válasz
suomalainen #14296 üzenetére
Narbik fele anyag is nagyon jo, talan meg jobb is.
-
FecoGee
Topikgazda
válasz
soma314 #14294 üzenetére
IS-IS-hez eleg volt az OCG. Laboron nincs IS-IS szerintem sem.
A DIAG nekem tetszett, de lehet csak jo ticketeket kaptam.
Az INE nagyon leadta a szintet, mikor en csinaltam (3,5 eve) ment a hitegetes hogy majd jonnek a full labok meg ez meg lesz minden de csak a poen kedveert raneztem es semmi frissites nincs gyakorlatilag.
Botrany. -
soma314
tag
válasz
stfreddy #14290 üzenetére
köszi a beszámolót!
Én RS vonalon küzdök, szintén INE-s anyagokból készülve. Az RS-nél csak az írásbeli része az IS-IS. A videók alapján nálam nem állt össze a kép a témában. Volt lehetőségem és megnéztem az SP-s IS-IS videókat is. Hát többet vártam...
Nemsokára kellene mennem első labor próbálkozásra és elég sok helyről olvasom, amit te is írtál az SP-re. A diagnosztikán elég könnyű elcsúszni, mert csak 30 perc és elvileg csak 3 ticket, de sok a félrevezető infó.Mostanában a nagy laborokat használom online az INE-nél és több labornál is belefutottam hibás működésbe. Írtam nekik, hogy vajon mi a bibi, ha próbaképpen feltöltetem velük az intit configeket, majd abba belemásolom a workbook-ban megadott megoldást és mégsem működik a dolog. Erre persze kaptam egy udvarias általános levelet, meg egy linket a fórumukhoz, de hetek óta semmi konkrét.
Az is "gond", hogy elég kevés a full / TS labor, DIAG gyakorlat meg talán csak 2 van. Van egy elég terjedelmes TS videorész a bundle-ban, amit megvettem, de ott olyan laborokat tárgzalnak, ami nem betölthető online. A Narbik laborokhoz hasonlóan ugyanis nem 4 hanem 8 switch-et használnak. Ezeknek ugyan megvan az init config-juk, de mire átdolgozom 4 switch-re / GNS3-ra, az sok meló lesz.
-
FecoGee
Topikgazda
válasz
stfreddy #14290 üzenetére
Legkozelebb biztosan meglesz. Tudom milyen erzes, de mint irtad innen nem szabad kiszallni. Picit ra kell pihenni es legkozelebb meglesz. Ismeros lesz a kornyezet, jobban a fejedben lesz a strategia, nyugodtabb leszel, es tudod milyen technologiakat kell meg atnezni.
Kitartas! -
ja még1, az általam favorizált és eddig bugmentesen működő eve-ng a héten azért jól megszívatott...
IOS XRv esetén összekeverednek a konfigok... nem hittem el, hogy ilyen van. Egy új topológiában az XRv routerek egy másik lab, már nem futó XRv routereinek konfigjaival jöttek fel. Nem kicsit idegesítő volt ez a gyakorlások közepette, amikor egy ilyen router kb 4 percig bootol, és van belőle 6-8 db egy topológiában...
Szóval a VIRL-en kívül jelenleg most nincs normális virtual környezet - legalábbis SP-hez. -
na srácok tegnap meg volt az első köröm Brüsszelben. CCIE-SP. Sajnos már a tshoot-on elcsúsztam, ezt már akkor tudtam és onnantól szétestem...elmúlt a koncentráció, ezután már az alap dolgok sem mentek simán, pedig nem volt nehéz, a konfig rész is abszolút fair volt. A diag az más tészta, az nagyon furcsa, talán az tűnt a legnehezebbnek... na mind1 jó tapasztalat volt, az biztos hogy legközelebb már nem követem el ugyanezeket a hibákat. Tegnap este persze úgy voltam vele, hogy elég volt, de most már nem szabad kiszállni... De most pihenés jön, mert az elmúlt hónapokban nem szólt másról az élet, csak erről.
Amúgy Feco ajánlotta a Micronics-et anno, mint training céget és be is vállaltam, ma ért véget a 10 hetes (10 x 1 nap) bootcamp. 2 lengyel srác tartotta, nagyon nagy tudásúak, nagyon jó workbook-ot raktak össze. 10/10.
INE-s oktatóanyagokat is vettem, Brian tudjuk hogy kocka
és nagyon jól magyaráz, de meg kell mondjam, azért kicsit csalódott vagyok. Megvettem 2 éve az SP advanced technologies-t. Alapozásnak jó volt, de közel sem érintett minden témát. Nemrég kijött az SP Lab Review course, megvettem. Jók a laborok, már több téma és mélyebben van érintve, de sajnos a videóknál csalódtam... szóval van a VPLS. Az egyik laborban Inter-AS VPLS volt a feladat. Hát a videó-ban Brian 2 mondattal elintézte a dolgot hogy mit kell csinálni. Hát egyrészt rosszul mondta, másrészt nem csak azokra kell figyelni amiket Ő mondott... Szóval pont az advanced témákra nem marad idő? A multicast is félbe lett hagyva... Pedig aztán ott van mint nézegetni. Ráfogja a virtualizált környezetre, hogy nem működik... Pedig csak a konfig volt rossz....
Gondolom ezt valami bootcamp-en vették fel egyébként és nekem az jött le hogy elcsúsztak időben ezért aztán jól félbe lett hagyva néhány fontos téma. Összességében ezért sokat lehet belőle tanulni, de csodálkozom, hogy az INE, meg Brian ezt megengedi magának.
Na mindegy, megyünk tovább. -
Yeffy
veterán
válasz
Cyber_Bird #14288 üzenetére
wow, remek kis osszefoglalo, koszi, hogy osszeszedted ezeket!
arrol erdeklodhetek (ez a tobbieknek is szol), hogy altalanossagban mi penzeket lehet otthon osszeszedni, mint Network Engineer? gondolom elsosorban iebben is Pest a fo merites, ott vannak a multik jelen.
kivancsi vagyok, otthon milyen "erteke" van ennek a munkanak, ha esetleg kesobb ugy alakulna, hogy hazakoltozom.
tudtok megbizhato oldalt, ahol ossze lehet hasonlitani az otthoni IT-s fizukat? -
Cyber_Bird
senior tag
Beszamolokat erre, vagy a topicban keresve.
BT: Van budapesten es debrecenben irodank, BT ROC neven tudod keresni.
Designer melo:
Day-to-day: Sok sok excel meg visio
Najo, igazabol fogjuk amit eladott a sales team az ugyfelnek, aztan leulunk beszelgetunk az ugyfellel meg a sales teammel es kitalaljuk, hogy lehet megvalositani, es hogy mit kernek meg, ami nem volt lespecifikalva elore. Aztan otletelunk es megtervezzuk, hogy hogy nezzen ki a halozatuk, hogy integraljuk be az uj reszeket a jelenlegibe. Csinalunk HLD-t, LLD-t aztan tovabbkuldjuk implementaciora. -
Yeffy
veterán
válasz
Cyber_Bird #14284 üzenetére
ezeket a beszamolokat merre talalom?
a BT-nel? otthon? van az angol BT-nek Pesten kirendeltsege? hogyhogy? mit csinalnak ok ott? vagy otthon fejlesztenek ide? ezt nem ertem
a network designer melodrol tudsz irni egy par szot, mik az atlag feladataid? erdekelne, otthon multinal hogy megy.
nekem abszolute izgalmasnak hangzik, minden, ami halozatos, szeretnek network engineer lenni!
a full olcso TP-linktol a mirkotiken at egy rakas docsis eszkozon es Linuxos szervereken keresztul egeszen az ASR9K-ig.
a kiemelteket sajnos nem ismerem, de elhiszem, hogy sokat fejlodtel ott!
az utolso bekezdesedre meg hatttttalmassss +1! pontosan ezt tapasztalom most en is.
-
Cyber_Bird
senior tag
Ah sehol nem vagyok meg, Feco CCIE ujitasi beszamoloit olvasd el
Egyebkent valamivel tobb mint 8 eve dolgozok infoskent, de igazabol 4 evesen kaptam az elso szamitogepem (Commodore plus4), es szerelem volt elso latasra
Mostmar lassan 2 eve a BT-nel dolgozok itt magyarorszagon, network designerkent.
Igazabol halozatokat tervezunk nagy enterprise ugyfeleknek. Nem olyan izgalmas mint amilyennek hangozhat
De lehet azert belole tanulni, szerencsere.
Legkonyebb vizsgara meg: amit Feco irt.
6.5 evig dolgoztam network engineerkent egy integratornal es ott aztan volt mindenfele moka, a full olcso TP-linktol a mirkotiken at egy rakas docsis eszkozon es Linuxos szervereken keresztul egeszen az ASR9K-ig. Erdekes volt es szakmailag sokat fejlodtem, ott csinaltam anno a CCNP-met is. Meg ott kezdtem el eloszor a CCIE-ra tanulni. (Eloszor, mert azota sokszor elkezdtem mar
) Szoval ott a TSHOOT skilleket konnyen fel lehet szedni, mert muszaj ha meg akarod oldani a problemat.
Szerintem a CCIE utan a CCNA a legnehezebb vizsga, mert akkor szinte mindent nullarol kell megtanulnod (ha elotte nem ilyen teruleten dolgoztal), a CCNP-nel mar -jo esetben- eros alapokra epitkezel es igy lenyegesen egyszerubb.
-
FecoGee
Topikgazda
A TSHOOT a legkonnyebb CCNP modul mert ticketeket kell fokent megoldani.
Ha az ember napi szinten ezzel foglalkozik akkor kialakul egy skill es megfelelo tapssztalattal/tudassal hozhato a vizsga.
Mindannyian ott kezdtuk, hogy CCNA, szoval ne azt nezd hogy ki mit ujitott es csinal most, hanem a sajat utadra fokuszalj. Csak igy tovabb!
-
Yeffy
veterán
válasz
Cyber_Bird #14277 üzenetére
wow, gondolom eleg regota a szakmaban vagy, ha mar professional szintet ujitasz meg.
miota vagy a szakmaban? helyileg Magyarorszagon dolgozol? ha igen, megkerdezhetem, milyen teruleten?Szerencsere azert a vizsga meg mindig konnyu, es normal logikai kepessegekkel + alap ccnp tudassal az osszes ticket megoldhato.
ez erdekesen hangzik, vagy en vagyok hulye, de egyelore inkabb szenvedek a CCNA-val, mint nem, es meg van egy modul.
mindegy, folytatom a "fejlesztesemet".
-
FecoGee
Topikgazda
válasz
Cyber_Bird #14279 üzenetére
Az tenyleg veszelyes
-
FecoGee
Topikgazda
válasz
Cyber_Bird #14277 üzenetére
Gratulalok!
A PASS az PASS! -
Cyber_Bird
senior tag
CCNP megujitva. (948/1000)
Az eredeti terv az volt, hogy CCDP ARCH vizsgaval ujitok, de nem jutott ido tanulasra sajnos, ugyhogy az egyszeru menekulo utvonalat valasztottam es TSHOOT lett belole.
Eleg elszomorito, hogy mennyit felejtettem.
Az idegenynelvul +30 perccel egyutt 150 perc volt a vizsgara, nekem kozel 110-re volt szuksegem, hogy befejezzem.
Szerencsere azert a vizsga meg mindig konnyu, es normal logikai kepessegekkel + alap ccnp tudassal az osszes ticket megoldhato.Tovabbra is idegbaj, hogy nincs | (pipe) es ennek megfeleloen nem lehet | s bgp vagy | include akarmi-t hasznalni show run int fa0/1-rol nem is beszelve.
Elmeleti kerdesekbol is volt par meglepo, amire nagyon nem emlekeztem, es nem is talalkoztam veluk az elmult par evben, de szerencsere rengeteg ticket (simlet/lab) volt es igy nem volt gaz, hogy kizarasos alapon tippelve oldottam meg azt, amire nem emlekeztem az elmeletbol.
Ha minden jol megy, akkor iden oszig CCDP. Kozben lesz CCNA CyberOps (jun 20 a SECFND) aztan pedig JNCIA, Fecoo ajanlasaval
Utana kitudja, kicsit beleuntam a certekbe most.
-
józsi9995
tag
válasz
tutitibi #14269 üzenetére
Mondom, ha nem érted nem baj, majd ha odajutsz megérted.
Ki az itt aki valaha is hallotta a 'találkozó'-t vagy 'megbeszélés'-t a meeting helyett vállalati környezetben, kezeket fel? Mer' én soha.Az EIGRP hogy van magyarul? Csak hogy kicsit felviduljak.
Kevered a dolgokat...Kérdezni meg természetesen szabad...mielőtt kivetted a részed abban, hogy magadtól megértsd (guglizni pedig kötelező).
-
válasz
kenwood #14273 üzenetére
Eddig hallgattam, de most már muszáj beleszólnom, illetve rászánom azt a pár percet.
Pontosan melyikkel akadt probléma?
Átnéztem a hsz-em:
- meetingekre járni (remélem nem kell megmagyarázni)
- audit (ezt se)
- security baseline - az itt leírtak, de kizárólag security témakörben
- updatelés (na ne vicceljünk már...)
- roadmap készítés (amikor valamit éppen az adott pillanatban nem lehet elvégezni - pl. security updatek telepítése több eszközre - de kérik tőled, hogy valamiféle ütemtervet (roadmapet) azért adjál róla)
- hibaelhárítás után lessons learned (ehhez elég egy google fordító, ha egyáltalán nem tudsz angolul)
- DRP teszt (google első találatai)Más idegen kifejezést én nem találtam benne, ebből pedig kettőre mondanám, hogy az IT-ben nem annyira alapvető mint a suliban a szorzótábla. Az egyik a "security baseline", a másik a "roadmap", de ez utóbbi is inkább IT-től független nagyvállalati terminológia, mondhatnák helyette hogy "ütemterv", de nem mondják.
A roadmap-ért talán elnézést is kérek, a többiért viszont egyáltalán nem.
-
Cyber_Bird
senior tag
válasz
kenwood #14273 üzenetére
Ezt ertem, de az osszes kifejezesre ragooglizva egesz jo magyarazatot talasz az elso nehany talalatban. De ezen igazabol nem eri meg vitatkozni. Neked is igazad van, hogy ha mar kommentel valaki, akkor le is irhatja a magyarazatot. Csak sokadszorra leirni faraszto, mi informatikusok meg lustak vagyunk
-
kenwood
veterán
válasz
Cyber_Bird #14272 üzenetére
ket kulon szalon fut a vita.
nyilvan az angol es a gyakori roviditesek ismerete fontos,nelkulozhetetlen.a reakcio viszont egy olyan hozzaszolasra erkezett,ahol kevesbe ismert roviditeseket hasznalt nagyon tomenyen a srac.
ezek nem csak a ccna guidekban nem szerepelnek,de a google segitsegevel is necces megtalalni oket (foleg ha egy angol roviditeshez magyar ragot kot)
Raadasul mindezt ugy,hogy eleve kezdokre vonatkozo kerdesre reagalt. -
Cyber_Bird
senior tag
válasz
BlackJapan #14270 üzenetére
de googlizni azert tudtunk
De viccet felreteve, nyilvan lehet kerdezni, azert van a forum, csak ha valami egy google keresesre van arra nem biztos, hogy szivesen valaszolnak az emberek.
Amit viszont fontos megerteni, az az, hogy az informatikai nyelve az angol.
Meg ha nem is szeretne akkor is muszaj megtanulni angolul, legalabb olvasni, legalabb szakmai reszet, mert szinte minden doksi angolul van, es ha valaki leirna neked magyarul, hogy NYLUE protocol, akkor valoszinuleg fogalmad nem lenne mi az
HÁP -> BGP
FBKP -> EIGRP
FFP -> STPes igy tovabb
-
tutitibi
senior tag
válasz
józsi9995 #14259 üzenetére
kérdezni se szabad ?
meeting-ek ugye , nem találkozók megbeszélések, vagy inkább scrum ?a rövidítéseket , mozaikszavakat szokták használni angolul általában, mert az egyszerűbb mint magyarra lefordítani és úgy rövídíteni de nem jó átesni a másik oldalra.
Kezdő vagyok ebben , szeptember óta csinálom egy OKJ-n , aminek a Cisco is része meg sok minden más is.
A netacad.com-ról Routing & switcing 1, R&S 2 , R&S 3-at tanuljuk.
Az anyag jól érthető, bár elég tömény. De itt is a rövidítéseket használja a tananyag , EIGRP meg OSPF pl. nyilván leírják magyarul is mi mit jelent de az angol rövídítést használják és én is azt jegyzem meg.
Nem, nincs angol nyelvizsgám,,,,nem is volt tanultam angolt az iskolákban ahová jártam, hanem különórákon.
Az öregebbek közé tartozom, akik megúszták a nyelvvizsgát
( de majd pótolják - -
Hát azért ez erősen DRP teszt/cégméret/hálózatméret függő. Az előző munkahelyemen pl. mindenki be volt (van) vonva aki él is mozog, és akad munka bőven a ccna-nak is. Meg nem mondom fejből hány lépés volt egy drp teszt, de rengeteg apró lépés és task volt benne, no meg a szaktudás szintjétől függetlenül képben kellett lennie az összes érintett csoport (telco, szerver, storage, alkalmazásgazdák, stb..) összes emberének. Ritka is volt a sikertelen DRP teszt mint a fehér holló...
Ha magára a DRP mint végrehajtási és egyéb dokumentáció összerakására és tervezésére gondolsz, akkor persze jogos, de én direkt "tesztet" írtam, tehát azt az évi X db alkalmat, amikor tervezetten le van tesztelve az előbb említett DR terv, minden cullanggal együtt, melléduma nélkül ("jajj ezt most épp nem lehet, de amúgy működne ám ha kéne, stb..").
-
crok
Topikgazda
válasz
Cyber_Bird #14264 üzenetére
Visio ninja : D
-
józsi9995
tag
válasz
tutitibi #14257 üzenetére
Mit nem értesz? ha meg nem érted akkor nem vagy benne, ergo nem is kell tudnod. Ez egy kevert nyelv, nem szabályos, de igencsak elterjedt. Tudod néha firewall, néha tűzfal.
Vagy load-balancer helyett legyen inkább terhelés elosztó, switch helyett kapcsoló? Kösz, de inkább ne. -
Meetingekre járást, auditra készülést, security baseline tologatást, updatelést (előtte roadmap készítés, stb..)-t se hagyjuk ki
Nameg: dokumentálás, eszközcserénél/bővítésnél tervezés, vagy annak támogatása, vagy csak részvétel a folyamatban. Hibaelhárítás után
hokizás, izé lessons learend témakör kivesézése. És amikor az ember azt hinné hogy látszik az alagút vége, akkor jön a megsemmisítő csapás: DRP teszt.Aztán ha ezek után van még idő a
2824 órából, akkor akár tanulni is lehet valamit, vagy vizsgára készülni -
crok
Topikgazda
válasz
kenwood #14252 üzenetére
Ez a kérdés önmagában nem megválaszolható igazából.
Attól függ mi van a meló munkaköri leírásában.
Ez meg függhet attól is mekkora a cég.. és hogy magának a cégnek a dolgait csinálgatod vagy más cégeknek a dolgait csinálgatod "kiszervezve" (pl. egy multinál).
Multinál pl. jellemzően mások problémáinak megoldása lesz a feladat. Jön a jegy, jönnek az infok, te pedig szistematikus hibakereséssel találd meg miért és hol van probléma. Ha nem megy akkor összeszedsz minden infot amit kaptál vagy szereztél/teszteltél van és eszkalálod a jegyet egy magasabb szintű csoportnak vagy egy más területtel foglalkozó csoportnak (ha pl. a routing rendben van de úgy tűnik egy tűzfal az akadály akkor a tűzfalas csoportnak).
-
kenwood
veterán
válasz
józsi9995 #14248 üzenetére
Szerintem meg kimondottan erdemes filozni rajta.
Nem is a felkeszules miatt,hiszen a vizsgan mindent tudni kell,sot erteni is,mivel a valaszok altalaban nem szoszerint vannak leirva az OCG-ben.
Egyszeruen csak egy erdekes kerdesnek tartom,hogy ki mit csinal napi szinten,es mar kaptam is par jo valaszt. Bizom benne,meg erkezik 1-2
-
vadger
tag
válasz
tutitibi #14249 üzenetére
Ezt nem teljesen értem, hogy mire írtad. Ugyan nem neveztem nevén, de az ACL-ekről írtam én is.
A vlannál meg nem úgy értettem, hogy egy adott vlant kell változtatni naponta, hanem újakat létrehozni, régieket megszüntetni, átmozgatni innen oda, routingot állítani, ezek előfordulhatnak akár nap mint nap, persze nem egy vlant illetően. -
józsi9995
tag
válasz
kenwood #14246 üzenetére
Az tényleg attól függ, hogy hova, milyen pozira vesznek fel CCNA képesítéssel. A security részben benne lehet tűzfalak (nem csak cickó), LB, proxyk és ezek egyvelege. De lehet, hogy csak alap konfigokat kell feltolni routerre, switch-re. Meg az adminisztráció, a customerrel a kontakt, amit szerintem senki nem úsz meg.
Csak kerülj be valahova, nem érdemes előre filózni ezen, úgysem olyan lesz, mint amilyennek előre kinéz.
Az átlagos hétköznapod meg attól függ, hogy milyen régen vettek fel -
vadger
tag
válasz
kenwood #14246 üzenetére
A tűzfal nyitásokból nagyon sok ticket van, legalábbis nálunk. Alapból minden tiltott, emiatt ha bárki akármilyen connection-t akar, azt meg kell kérni, és ezt valakinek be kell állítania. Alapvetően ez favágó munka, legalábbis a 50. után mindenképpen, emiatt ezzel szokták kezdeni nálunk a kezdő hálózati emberek. Amíg ezt kézzel kell csinálni sokszor több hálózati eszközben, addig kelleni fognak a kezdő, tapasztalatlanabb emberek, akiknek mellesleg ez nagyon jó tanulási lehetőség. Majd ha már mindent automatizmus csinál, akkor már lehet nem kell ennyi ember.
Szóval ha kezdő vagy és rádtolnak minden tűzfal nyitás ticketet, az tuti kitölti a 40 órádat.
-
kenwood
veterán
válasz
vadger #14244 üzenetére
Koszonom a valaszod. kaptam hasznos, uj infokat.
(azt lattam az allashirdeteskben,hogy a R&S melle azert a security altalabana melo resze)Viszont meg mindig nem tudom,hogy egy CCNA vizsgaval valahol elhelyezkedve hogy nezne ki egy atlagos hetkoznapom a munkahelyen ?
Mik azok feladatok/problemak, amik felmerulhetnek, ami miatt erdemes X embert foglalkoztatn a poziciomban , akiknek relativ magas fizetesse ?
Nyilvan nem azt varom,hogy a ceged uzleti titkaid kiadd,vagy megprobalod megmagyarazni,hogy a te heti 5-10 ora netto munkad igazabl 40.
Engem csak az erdekelne,hogyha ebben a szeksztorban elhelyezkedsz ,mik lesznek azok a feladtok,amik napi szinten merulnek, ami miatt meg kell hirdetni a pozicio(da)t, ami miatt kell egy ember a munkakorodbe?
-
vadger
tag
válasz
kenwood #14243 üzenetére
Szia!
Cég saját infrastruktúráját rám bízza témában van tapasztalatom.
Nálunk a routing, switching mellett alap security feladatok is vannak. Értem ezalatt a többnyire Cisco ASA tűzfalakon szabályok létrehozását, hogy user A elérje szerver B-t a C porton. Ugyanis egy mai hálózatban nem ajánlott az, hogy nincs szegmentálás, és mindenki elér mindent. Az ilyen tűzfal nyitások/zárások létrehozása tökéletes példa lehet a szamárlétra aljára.Ezen kívül még valamennyire security témakör a user autentikáció menedzselése, hálózati oldalra gondolok természetesen. Értem ez alatt a Cisco ISE működtetését, ami a switchportokat állítgatja a dot1x, mab szabályok alapján, ki kapjon company hálózatot, ki kapjon csak guest/internet hozzáférést.
Emellett routing switching témában is számos task előfordulhat, új subnet/vlan létrehozása, meglévő átmigrálása más helyre, új ipsec vpn kapcsolatok létrehozása external partnerekkel, DMZ / Internet tűzfalak kezelése, NAT szabályok, stb.
És még ezer féle lehet, amiről én nem tudok, mások lehet tudnak még hozzáadni.
-
kenwood
veterán
Haliho. Engem az erdekelne, hogy mi kovetkezik a vizsga utan ?
Hogyan nez ki a szakmaban dolgozo egy hetkoznapja ?
Mi tolti ki a heti 40 orat?
Gondolom, nem vasarol uj eszkozoket a munkaltato napi szinten, igy egy uj eszkoz konfig,egy uj vlan letrehozasa, valamelyik protokol beallitas nem lesz a napi rutin resze.Kivulallokent feltetelezne az ember, hogy egy jol felkonfigolt halozatban,ahol profi cisco eszkozok futnak, azert nem jelentkeznek napi szinten hibak csak ugy.
Nyilvan az egyik ut az,hogy a munkaltatod tobb ceg partnere,ticketeket kuldenek,es kezeled.
Mi a helyzet,ha a munkaltatod csak a sajat infrastrukturaja kezelesevel biz meg teged ?
Mik azok a rendszeresen felmerulo feladatok,problemak,amik kitoltik a munkaidodet,ha mondjuk a ccna elvegzese utan felvesznek valahova ?
Ha valaki irna nehany konkret feladatot,amit a heten el kellett vegeznie,szuper lenne.Elsosorban persze a szamarletra aljarol, mert valszeg egy CCIE vizsgaval,meg 10-15ev tapasztalattal mar mas lesz a feladatod.
-
FecoGee
Topikgazda
Off topik de JNCIA-Junos passed
-
FecoGee
Topikgazda
válasz
szolocukor94 #14238 üzenetére
CCNA cert library-t ajanlom az alapokhoz.
-
szolocukor94
csendes tag
Cisco CCNA bármi ami van és hasznos, főleg alapok.
-
FecoGee
Topikgazda
válasz
szolocukor94 #14236 üzenetére
Mivel kapcsolatban?!
-
szolocukor94
csendes tag
Sziasztok!
Tudtok dobni, linkelni, URL-t, bármit amiből most lehetne egy naprakész anyagot kapni?
Válaszokat előre is köszi!
-
quby
őstag
Sziasztok!
Van itt valaki aki a SECFND vizsgát nem budapesten tette? Jelentkeznék a debreceni központba, erre
"...IT Services Hungary Kft is not available to deliver this exam for the requested date range. Consider searching for appointments on a different date or selecting a different test center...."
Legközelebb kassán van vizsgaközpont aminél lehet vizsgázni de oda a t**öm se megy, de hogy öszinte legyek Budapestre sem szeretnék menni, 1 nap szabi + vagy 15k utiköltségért, mikor a debreceni vizsgaközpont egy emelettel feljebb van....
-
vadger
tag
Volt már itt a topicban téma az IT-OT közötti különbség, én most úgy néz ki belevágok ebbe az OT-s világba, majd ha gondoljátok írok még, hogy milyen közelebbről.
-
Gesztiboy
tag
válasz
Cyber_Bird #14152 üzenetére
Amúgy erre a CCNA CyberOps COHORT-ra hol lehet jelentkezni?
-
kmisi99
addikt
Sziasztok, egy Cisco ME3800-al küzdök. Milliószor csináltam még de ilyennel nem találkoztam. Egy alap legenerált konfigot raktam fel rá tftpvel. Újraindítottam és kiírja a press enter to startot, és itt befagy. Hiába kapcsolom ki be, boot után megint ki van fagyva.
Rommon mode ba kellene kínlódni vele?
-
-
quby
őstag
Bocs hogy ilyet kérdezek...
Aki csinálta a cybersec cuccot....az elearningban végig kell csinálni az összes labot ahhoz hogy kapjak vouchert? FAQ ból nem egyértelmű. Ha igen honnan látom hogy kész a lab? Akár priviben is...
-
evilskati
aktív tag
A Cloudot megcsináltam, az előző hsz-em második bekezdésében leírtam, hogy én mit gondolok róla.
A Junos-re most fogok elkezdeni tanulni. Július végéig jó a voucher. Aki esetleg hasonló cipőben jár, az talál még itt anyagot hozzá: [link]
Nekem alapvetően szimpatikus a Junos, első blikkre is jól átgondoltnak tűnik. A szintaktikát szokni kell, de nem baj, legalább megismerek valami újat. Plusz tetszik az is, hogy az összes platformon egy OS-t használnak.
Egyébként frissítették az Open Learning kurzusokhoz tartozó site-ot: [link]
-
tutitibi
senior tag
válasz
BlackJapan #13975 üzenetére
Én most OKJ-s oktatásom tanulok CISCO_t, hát nem könnyű, de tanulható.
-
evilskati
aktív tag
Nekem sikerült megcsinálnom. Nem volt nehéz, bár az anyag minősége elmarad a Cisco-s Cyber Ops-hoz képest. Gyakorlatilag csak egy PowerPoint jellegű bemutató van a Juniper Geniuson keresztül, nincs videó vagy lab.
Mély technikai részleteket szerintem ne várjon tőle senki, nagy vonalakban szó van a Juniper termékekről, azok virtuális változatairól. SD WAN Controller + Management szoftver, Cloud CPE koncepció. Gondolat ébresztőnek szerintem nagyon jó. Összességében nem bántam meg.
Ami viszont hasznosabb az a JNCIA: Junos kurzus: [link]
A jelenlegi épp betelt, de lehet, hogy lesz még kiírva később. Más platformon oktatják, mint a Cloudot, ez teljes egészében "videós", de interaktív, tehát a videókon belül kell kattintgatni, hogy előjöjjön több infó egy-egy dologról. Ez magáról a Junos OS-ről szól, felépítése, CLI, routing, acl beállítások. Jobban fog jönni a való élet során.
Valaki esetleg nem tud hasonló lehetőséget F5-nél vagy Fortinetnél? Esetleg más gyártónál?
Palo Altonál tudom, hogy van még az ACE, aminek a vizsgája is neten keresztül megy.
-
vadger
tag
Van valakinek tapasztalata SD-WAN területen, kifejezetten Nokia Nuage és/vagy Cisco Viptela témában?
Lenne pár kérdésem, de nem feltétlenül akarom a topicot szemetelni.
Köszi! -
FecoGee
Topikgazda
Akit erint: ujul a CCIE/CCDE Evolving Technologies resz augusztus 30-tol. Bejott az SD-WAN stb.
https://learningnetwork.cisco.com/community/learning_center/ccie-ccde-evolving-technologies
-
BlackJapan
tag
válasz
Cyber_Bird #14205 üzenetére
Nagyon szépen köszönöm a választ! Nagyjából így képzeltem el, örülök, hogy megerősítettél
-
Cyber_Bird
senior tag
válasz
BlackJapan #14204 üzenetére
Infos es infos kozott is van kulonbseg. (mind a poziciotol fuggo elvarasokban, mind a tudasban amit a dolgozo bele tud tenni)
Operations-ben tipikusan tobbet kell dolgozni, es ha olyan az ugyfel, akkor stresszesebb is a melo.
Nalunk pl network designban nem feszulsz meg a meloban, de itt is volt mar pelda overtime-ra is, akar mert egy change-et kellett supportalni, akar mert hataridore at kellett adni a designt hogy prezentalhassuk az ugyfelnek.
Persze volt pelda arra is hogy delutan eppen semmi melo nem volt es kimentunk a bufebe, vagy eppen haza.
En ugy latom, hogy azert a tobbseg egy infos szakmaban bele kell hogy ferjen a napi 8 oraban.
Persze ha mellette meg tanulni akarsz sajat idoben, az eleg hasznos tud lenni, es ugy tudsz feljebb lepni, de ez nyilvan a te dontesed es a szabadidodbol vesz el.
-
BlackJapan
tag
válasz
Cyber_Bird #14197 üzenetére
Arról lehet tudni valamit, hogy ilyen bérek mellett mennyire terhelik le a mérnököket? Ismerőseim, akik ennyit keresnek multinál gazdasági pozicióban kidolgozzák a belüket, nincs életük lényegében. Többségük küzd a refluxxal, stb.
Nyilván nagyon fontos szempont, hogy mennyit keres az ember, de én pl. többre értékelem azt, ha a családommal lehetek és nem kell eladnom a lelkem egy cégnek. Ez nem azt jelenti, hogy nem szeretem a munkám, és hogy nem 100%-on teljesítek egy feladat elvégzésénél, egyszerűen csak nem azért élek, hogy dolgozzak, hanem fordítva.Jó lenne, ha erről az oldaláról is mondanátok pár szót, kinek mi a tapasztalata, stb.
Köszi előre is!
Üdv,
B.
-
kowika87
tag
válasz
FecoGee #14198 üzenetére
Grat. Nekem is pass. Tenyleg jobb vizsga mint az elso. Az osszkep nekem kicsit marketinges lett, de mindenkeppen megerte par uj dolgot megtanulni, mindezt "ingyen". Ahogy az elso vizsga utan is irtam ez nem az vonal amivel szivesen foglakoznek melyebben, ugyhogy nekem itt eleg is volt
Tobb mint fel ev eltelt a CCIE lab ota ugyhogy itt az ideje ujra felvenni a fonalat... -
FecoGee
Topikgazda
válasz
Cyber_Bird #14199 üzenetére
Szerintem jo volt. Tanultam benne erdekes dolgokat. Lesz poszt is persze, csak kellene mar egy idoablakot talalnom arra is
.
Kovetkezik lassan a Juniper JNCIA-JunOS vizsga :-). Bocs Cisco :-).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kérlek használd a keresőt, mielőtt kérdezel!
- Olvasd el a téma összefoglalót mielőtt kérdezel!
- A dumpok és a warez tiltott témának számítanak!
- CURVE - "All your cards in one." Minden bankkártyád egyben.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Házi hangfal építés
- Motoros topic
- Parkside szerszám kibeszélő
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Magisk
- Microsoft OneDrive (korábban SkyDrive)
- BMW topik
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- További aktív témák...
- Huawei P20 Lite 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Azonnali készpénzes Intel i3 i5 i7 i9 8xxx 9xxx processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- HP 200W (19.5V 10.3A) kis kék, kerek, 4.5x3.0mm töltők + tápkábel, 928429-002
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- TAVASZI BOMBA AKCIÓK! STEAM, UBISOFT CONNECT, EA APP, XBOX EREDETI KULCSOK 100% GARANCIA
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest