Új hozzászólás Aktív témák
-
mr_ricsi
veterán
"azért akarom fróissíteni, mert néhány játéknál fogja magát és egyszerűen lefagy a gép."
Nem valószínű, hogy ezen bármit javítana a bios flash.
Azt kellene megkeresni, ami ezt okozza, és elhárítani.
Ha tényleg lefagy, akkor VGA kártya vagy drivere, ha pedig újraindul, akkor ki kell kapcsolni az automatikus újraindítást, és megnézni a kék képernyőn a hibakódot. -
-
Mattey
tag
Jah, azt arra írtam, hogy elsötétült... amúgy igen FAT 32 volt a formázás. A BIOS-t meg azért akarom fróissíteni, mert néhány játéknál fogja magát és egyszerűen lefagy a gép. Persze lehet egy Windows reinstall megoldaná a problémámat. Nem is mindig ugyanakkor.
-
Leslie67
tag
válasz
mr_ricsi #2542 üzenetére
Köszönöm, hogy válaszoltál!
A lényeg.
Eddig egy P5b lap, E7500 proci és HD5750 dolgozott. Az 5750 vga kimenetét rákötötem a hálószobánkban lévő Samsung full hd-s tv-re, a hdmi kimenetét pedig egy 5 méteres kábellel az erősítőre(onnan tovább a projihoz). Oprendszer telepítésnél (elvileg) a megfelelő videó drivereket teszem fel, de ahogy feltelepül a driver megszűnik a vga kimenet. F2A85-V/A6800K(2x4Gb 2400 MHz ram). Ha a lapba beleteszem az 5750 kártyát és feltelepítem neki a saját driverét azon van vga kép(a hdmi-vel nincs gond, de nekem nagyon kell a vga). Most így használom, de ennek nem így kellene lennie. Futtattam az asus smart doctort és mintha azt írná, hogy nem talál vga-t.
Múlthéten csütörtökön vettem újonan a lapot és a procit elképzelhető, hogy valami baj van valamelyikkel?
Holnap döntem kellene, hogy mi legyen a sorsuk.
Nem kizárt, de nem hiszem, hogy a tv nem komunikál mert az 5750-nél tökéletesen működik a vga.
Előre is köszönöm a választ! -
Mattey
tag
válasz
mr_ricsi #2541 üzenetére
Hmm oké, köszi a részletes ismertetőt
No, de akkor még egy: Amikor be akartam flashelteteni, akkor nem csinált semmit.Be akarta tölteni a pendriveot, amin volt a cucc utána pedig sötét képernyő. A gépnek nincs semmi baja, látszólag legalábbis, mert arról írok.
Ez akkor most így mi is ?
(Memtest-tel végigmentem amúgy elvileg négy óra és csaknem 3 pass után nem talált hibát.)
-
mr_ricsi
veterán
válasz
PofaJenö #2535 üzenetére
"Ezt még meg próbálhatod (nekem bevált)"
Win7 x64 telepítés után nincs pipa a kockában. Vagyis a kérdés úgy merül fel, hogy vajon ki szórakozott veled?
További része a kérdésnek, hogy az adataid szerint 4GB RAM van a gépedben, úgy viszont hogyan merült fel az a probléma, amit a pipa kivételével oldottál meg
A harmadik kérdés pedig az lenne, hogy egy windowsos beállítás hogyan old meg egy olyan problémát, ami a Linux alatt is jelentkezik? -
mr_ricsi
veterán
válasz
Leslie67 #2539 üzenetére
"Amint felteszem a catalystot abban a pillanatban eltűnik a vga kimenet, pedig nekem nagyon kellene!!!"
Vagy nem megfelelő a Catalyst, vagy a monitorod nem adja magáról az adatokat, ezért a Win túl nagy frissítési frekit ad neki, a monitor pedig kikapcsol, vagy a gépedben van külön VGA kártya is, és a képet arra teszi át a Windows.(#2536) 800.henrik: "Asrock G41C-GS-hez van olyan BIOS, amiben lehet állítani a CPU feszültséget?"
Nincs. -
mr_ricsi
veterán
"Ennek elvileg alapból fel kéne ismernie gyártóval együtt a memóriát nem ?"
Konkretizáld a problémádat, mert az alaplapnak semmi szüksége a memória gyártójára, csak a beállítási adatait kell detektálnia.
Viszont ha gond van a memóriák körül, akkor nem szabad a biost flashelni, mert elszállhat az alaplap!"Mondjuk van hozzá egy BIOS update, ami a memoria compability-t növeli, gondolom még több memóriát ismer fel."
Nem kell az alaplapnak ismernie a memóriákat, mert minden memórián van egy kis eprom, ami a beállításaikat tartalmazza. Az alaplap abból olvassa ki az adatokat."Megtaláltam meg pendrive is van, mik a hibaszázalékok ?"
Ha nincs közben áramszünet, az alaplaphoz tartozó biost töltötted le és a proci-memória-alaplap rendszer jól működik, akkor szinte 0 a hiba esélye." mire vigyázzak ?"
Ne frissíts win alól, vagy a netről."Hogy megy egy ilyen folyamat ?"
Az asrock honlapján a bios letöltő oldalon ott van a vöröskeresztes ikon, amire kattintva le van írva. A Method1-et javaslom követni." A fájl fájlfomátumának, amiről frissítenék elviekben ROM a kiterjesztése uye?"
Nem számít, ha a Method1-et használod. -
Leslie67
tag
AsusF2A85-V alaplapon hogyan kell a vga kimenetet élővé tenni(A10 6800K procival van szerelve)? Oprendszer telepítésnél 800x600 felbontásban megy. Amint felteszem a catalystot abban a pillanatban eltűnik a vga kimenet, pedig nekem nagyon kellene!!! Mi a fene tiltja le? Van lehetőség a biosban vissza engedélyezni?
Elképzelhető, hogy rossz a lap?
Remélem tud valaki segíteni!? Előre is köszönöm! -
Mattey
tag
-
Mattey
tag
Hello!
Van egy ilyen alaplapom:
asrock b75m-gl r2.0
Ennek elvileg alapból fel kéne ismernie gyártóval együtt a memóriát nem ? (Mondjuk van hozzá egy BIOS update, ami a memoria compability-t növeli, gondolom még több memóriát ismer fel.)
Másik pont az updattel kapcsolatos. Megtaláltam meg pendrive is van, mik a hibaszázalékok ? mire vigyázzak ? Hogy megy egy ilyen folyamat ?
Csak azért kérdem, mert garis és hát ilyen esetekre nem biztos, hogy visszacserélik..
(persze hazudhatok is...)
-
800.henrik
senior tag
Sziasztok!
Asrock G41C-GS-hez van olyan BIOS, amiben lehet állítani a CPU feszültséget?
-
mr_ricsi
veterán
válasz
Gergo_R6 #2533 üzenetére
"visszaáltam v1.9 re, nem tudom h miért talán ott olvastam utoljára Improved memory compatibility-t"
Ezt kár volt megtenni, mert minden bios tartalmazza az összes korábbi bios újításait.Szerintem rakd vissza a legutolsó elérhető biost, és ha azzal sem lát a memtest 4GB-nál többet, akkor hétfőn vidd vissza gariban. (Az alaplap leírása szerint 16GB-nál van a limitje.)
Esetleg ha vasárnap nagyon unatkozol, megpróbálhatsz egy 64bites Linux Live verziót elindítani, de majdnem 100%-ra ugyanazt az eredményt fogja adni, mint a memtest. -
Gergo_R6
csendes tag
válasz
mr_ricsi #2532 üzenetére
Ha 3 egyforma van benne akkor is a jelen állás van tehát a memtest akkor is 4Gb-ot lát, a biosban a system infonál 8Gb fizikai memóriát ír. A bios verziónál van újabb, azt már frissítettem az volt az első lépés, de nem segített úgyhogy visszaáltam v1.9 re, nem tudom h miért talán ott olvastam utoljára Improved memory compatibility-t
-
mr_ricsi
veterán
válasz
Gergo_R6 #2530 üzenetére
Ez is csak 4086 MB-ot lát! Vagyis a hiba okát és megoldását az alaplapodnál kell keresni.
Azt ki tudnád próbálni, hogy mi történik, ha csak a 3 db egyforma RAM van benne?
(Csak indítsd el a memtestet, és bal felül a zöld felirat alatti 5. sorban a "memory" után írja ki, hogy mennyit lát. Nem kell végigvárni, esc-kel azonnal kiléphetsz.) -
mr_ricsi
veterán
válasz
Gergo_R6 #2528 üzenetére
Ezzel teszteld le a memóriát.
Ha hibátlanul végigmegy 1 pass, és a teljes 8GB-ot teszteli, akkor a hibát a windowsodban kell keresni, nem az alaplapnál.
""hardverek számára fenntartott" ez mitől lehet?"
Valami lefoglalta magának. A legjobb opció, ha a VGA kártyád tette, mert a VGA által lefoglalt területet az oprendszer menet közben szabadon csökkentheti, ha a programok elkezdenek szűkösködni.De el kellene dönteni, hogy az alaplap foglalta le, vagy a windows alatt van gond. Ezért futtasd memtestet, mert az saját Linuxos OS-t használ.
-
Gergo_R6
csendes tag
válasz
mr_ricsi #2527 üzenetére
Hello
A ramok közül 3 ugyanaz a 4ik külömbözik de az adatok és a gyártó is ugyanaz, az előző lapban gigabyte H55 nem volt probléma kezelete.
látja a lap de valamiért "hardverek számára fenntartott" ez mitől lehet?
memory hole meg merory remap opció biosban nincs3 memória ilyen [link]
1 modul pedig ilyen [link]Táp FSP Saga2 500W
-
mr_ricsi
veterán
válasz
joccadoki #2526 üzenetére
"dual channel rendszerről nem hallottál?"
Én valóban tudom, hogy mit jelent, és hogyan működik. Elmagyarázzam neked is?"A windows védett üzemmódban működik, és minden vezérlést tud kapcsolni mint a bios."
Elvileg ez igaz, de megfelelő driverekre van szükség hozzá. Márpedig rengetegféle chipset vagy proci fordulhat elő és szinte minden alaplapon más-más órajel generátor van. Ezeket mind ismernie kellene a windowsnak. De a gyakorlatban nincs ilyen program benne, ezért nem tudja a memóriák órajelét és az időzítéseket befolyásolni. Azok úgy működnek, ahogy a bios induláskor beállította az értékeket."valószínüleg az áramellátás miatt pár dolgot lekapcsolt a stabil működés miatt (pl: usb)"
Persze, véletlenül sem a 100W körüli VGA kártyát kényszeríti 2D módra, és nem is a 100W körüli procinak veszi vissza az órajelét -pedig ezekhez rendelkezésére áll a driver és az energia-management- hanem ehelyett az 1-2W-os RAMmal próbál takarékoskodni. Ez annyira logikusnak tűnik, de tényleg! -
joccadoki
senior tag
válasz
mr_ricsi #2524 üzenetére
dual channel rendszerről nem hallottál?A windows védett üzemmódban működik, és minden vezérlést tud kapcsolni mint a bios. De nem az a baj hogy nem látja mert látja de valamiért csak a felét látja. valószínüleg az áramellátás miatt pár dolgot lekapcsolt a stabil működés miatt (pl: usb)
-
IstvánLászló
őstag
Szépestét mindenkinek.
Epromégetőt hol túdnék vásárólní emberí megfízethető árón,neműzleti célra kéne.
(B)A lényeg hogy support legyen a 40-lábú eprommal,27C4001-100 és 27C4002-100 asókkal.(/B)
Segítségeteket kérném.
-
mr_ricsi
veterán
válasz
joccadoki #2523 üzenetére
"lehetséges ha a ramok gyorsasága különbözik akkor a win csak a magasabb értékű ramokat használja."
Ez nem lehetséges, ugyanis az alaplap biosa olyan frekvenciát, és olyan időzítéseket állít be, amit mindkét memória támogat. (Vagyis tulajdonképpen a gyorsabb RAMot visszabutítja a lassabbhoz)
Onnantól pedig a win csak 2 egyforma RAMot lát.
Ezenkívül a dual csatorna miatt a RAMok memóriaterülete 128bites szélességen van az OS-nek bekínálva, nem egymás utáni a 2 RAM címterülete. Emiatt szintén nem tudja az OS az egyik RAM-ot figyelmen kívül hagyni."integrált vga"
Ebben a lapban nincs integrált VGA, de ha volna, automatikusan akkor is a teljes méret negyedére, vagyis 2GB-ra állítaná be. Tehát csak 2 GB hiányozna, nem 4. -
joccadoki
senior tag
válasz
Gergo_R6 #2521 üzenetére
a lap felismeri a 8gb-t de a windows valamiért lekorlátozta 4re. lehetséges lenne hogy nem egyformák a ramok?
vagy valamilyen féle ezköz nem meríti a forrásokat? (flash ram, integrált vga) lehetséges ha a ramok gyorsasága különbözik akkor a win csak a magasabb értékű ramokat használja. Ja és milyen a tápod?
a socket lábát nem ártana visszahajlítani mert zárlatot okozhat a prociban, és tönkremegy. hvagy ha nem meg érintkezik nem jelenti hogy hogy most épp nem használja, akk soha nem fogja.... kifagy, kékhalál ilyesmikre számolhatsz -
mr_ricsi
veterán
válasz
Gergo_R6 #2521 üzenetére
Futtasd a memtest86+ progi cd-ről vagy pendriveról bootolós változatát. Ha az kiírja a teljes 8 GB memóriát, és le is tudja tesztelni, akkor az alaplaplapod jól működik, és nem is az elgörbült érintkező okozza a problémát. Hanem a Windows.
A win7-ben Start, utána kezd beírni, hogy "Erőforrás-figyelő", aztán indítsd el, és a "Memória" fülén látni fogsz egy vízszintes színes csíkot. Ott nézd meg, hogy az "eltűnt" 4 GB-tal mi a helyzet.
-
Gergo_R6
csendes tag
Üdv
Segítségeteket szeretném kérni, sajnos nem jöttem rá a megoldásra sok guglizás után sem. Alaplapot cseréltem a gépemben, MSI P55-GD80 lett beletéve, a csere után a képen látható probléma merült fel. Bios frissítést megcsináltam, új szűz windowst kapott de nem sikerült megszüntetni a hibát. BIOS is és win is látja az a 8G Ramot, miért nem használ 8at?
A gép adatai: i5-760 processzor
sapphire HD7870 videokártya
a fent említett alaplap
4db 2G-s Kingmax 1600MHz ramKöszi
memory hole és memory remap lehetőséget nem találtam biosban? Hol lehet még esetleg beállítani?
A lapon a processzor foglalatban 1 pin el volt kicsit hajolva, ez okozhat ilyen problémát? -
joccadoki
senior tag
válasz
mr_ricsi #2513 üzenetére
jó ilyet se csináltál. egy asus a7v266 alaplapon én is találkoztam block biossal.. azt aláírom hogy ntfssel lehet nem megy, mivel én floppyn csináltam. rámásoltam biost floppyra, felrakta restart és kész. de nézhetsz nagyszájúnak, eskü kipróbálhatnánk egymás tudását kíváncsiságból
-
mr_ricsi
veterán
válasz
IstvánLászló #2517 üzenetére
"nem tudtam hogy a gigabit biós csípje igy váltózótt meg"
Nem a chip, hanem a bios programkódja. És csak a "virtual DualBios"-os alaplapjaiban, mert a saját Giga lapomban tökéletesen működik a BootBlock-os rendszer. (Én is előszedtem a PCI-os S3Trio VGA-t és a floppy meghajtót, aztán sikerült.)A dual biosos Gigákban is kilőtték a BootBlockot. A helyén olyan kód áll, hogy hiba esetén indítsa a másik biost. És ez a megoldás működik is.
A virtuál biosos Giga lappal még nem találkoztam, (vagy nem bios jellegű probléma volt vele, ezért nem vettem észre), de a netes visszajelzések szerint nem is biztos, hogy működőképes rendszer.
-
IstvánLászló
őstag
válasz
mr_ricsi #2516 üzenetére
Mr_ricsi
Köszönöm az információt,nem tudtam hogy a gigabit biós csípje igy váltózótt meg.
Sun292
Szia nemakartalak átverni ,én is most tudtam meg hogy a gigabit biós csípjét lényegesen megváltóztatták.
Akkor amit irtam is régen pentium 3-as gigabit alaplapom volt régen azon müködött,a biós szerencsém lehetet.
Küdenél egy képernyő képet légyszives ha lehetne hogy láthassam mit ir,érdekelne aproblémád megoldása véget. -
mr_ricsi
veterán
válasz
IstvánLászló #2514 üzenetére
Amit leírtál, az az Award Boot Block bios recovery.
Ebben az esetben nem játszik, mert a Gigabyte ezt kivette a biosból, és ennek a helyére rakta az Xpress Bios Rescue-t.
Ez a módszer semmi mást nem tud, mint hogy a bootfloppyról az autoexec.bat-ba beírt parancssort végrehajtja, és ha az a flashelő parancs, akkor beéget egy új biost. A bios setupot nem lehet elérni rajta keresztül. -
IstvánLászló
őstag
Nem tudok pci videokarit szerezni de ha a pci expressessel nincs bios azzal lessz?
Pc bontot nézzél ot kell hogy legyen nekik.
A bios dos-os program,beirjamagát a rendszer memóriájába.Tegyélbele egy S3 vagy bármijen pci-ós videó kártyát és csatlakoztasd a monitorodhoz.
Kapcsold be a géped.Floppy-drive-od ha van hagyd rácsatlakozva ez fontos,elfelejtettem irni hogy egy boot floppyt tegyélbele a meghajtódba várd meg hogy be bootol-e ha nem bootol a drájvod akkor a bios tutira behalt sajnos.
A hejzet az hogy S3 vagy bármijen pci-ós videó kártyát betehetsz a lényeg hogy pci-ós legyen.
Ez egy ösrégi mególdás dos-os idökből jútót eszembe,igen lehetséges hogy betudsz lépni a biosba ha az nem ment tőnkre.
Sajnos láttammár pci expresses halott alaplapot,amit vettem 18k-ért lejárt agari és kisidő múlva hasónlókat müvelt velem.
Floppy ról újra tudód irni a biosodat ha minden jól megy. -
mr_ricsi
veterán
Ne hallgass a joccadoki-ra, mert rossz tanácsot ad! (Egy másik topicon beszóltam neki, ezért most minden lehetőséget megragad, hogy belém kössön. Ha azt írtam volna, hogy 2x2=4, azzal is vitatkozna. Csak ennek te ihatod meg a levét.)
Nem írtad, hogy a hiba hogyan jelentkezett, például hogy biost próbáltál frissíteni. Márpedig ha semmi nem piszkálta a bios chipet, akkor nagyon kicsi az esélye, hogy benne a bios megsérüljön.
A bios bootblock-ja úgy ellenőrzi a bios épségét, hogy checksumot számol. Ez hibás lehet akkor is, ha a proci valamiért rosszul számol. Például mert a CMOSban hibás adatok vannak, és emiatt rosszul állt fel a hardver, vagy ha korábban overclockolva volt a masina.
Ezeknek a kizárásával célszerű kezdeni a hibakeresést. Vagyis elemcsere és CMOS reset. Ahogy írtam.Utána lehet próbálkozni az otthon fellelhető dolgokkal (CD, pendrive). Ezek nem kerülnek pénzbe, és egy próbát megérnek. Az Asus néhány alaplapja a gyári CDlemezről állítja vissza a biost, ezért a CD kipróbálása nem ördögtől való ötlet. Utána jönnek azok a dolgok, amelyek nem állnak azonnal a rendelkezésedre. Pl. egy másik HDD vagy Floppy drive.
A joccadoki által leírt módszer valószínűleg nem működik, mert a Gigabyte szerint a biosfájlnak egy külön, rejtett partición kell lennie. De ha kipróbálod, akkor FAT32-re formázd a particiót, ne a wines NTFS-re.
-
IstvánLászló
őstag
Úgy néztem hogy virtual dual bios van az alaplapon.
Kapcsoldki a gépedet és a tápkábelt húzdki a konektorból is.
Veddki az elemet,cmos reset jampert tedd reset állásba és várj tűrelmesen kb 1percet.
Közben a HDD-k és a CD-drive és pendrájv legyen lehúzva.
Floppy-drive-od ha van hagyd rácsatlakozva ez fontos.
Bekapcsolás elött cmos reset jampert tedd vissza normál állásra,ezútán elemet tedd vissza.
Géped most kapcsoldbe"A GIGABIT ALAPLAPOD FELAJÁNLJA A BIOS VISSZA ÁLLITÁSÁT EZ TUTI BIZTOS",hogy pontosan mit ir ki angolúl már nem emlékszemrá mert nekem"GIGABIT p3-as alaplapom volt csak. -
sun292
újonc
Ok az exe kicsomagol 3 filest probálkozom köszi.
-
sun292
újonc
Nem tudok pci videokarit szerezni de ha a pci expressessel nincs bios azzal lessz?
-
sun292
újonc
Úgy néztem hogy virtual dual bios van az alaplapon. hogy ez mit takar nem tudom.A gyári honlapon a bios frisítés exe files azt masoljam a winyora? Megpróbálom hátha segít köszi.
-
IstvánLászló
őstag
De ehez be kell lépni a biosba. Ez a lap nem reagál a bios menüre,semmi sem jön be.
Kapcsoldki a gépedet és a tápkábelt húzdki a konektorból is.
Ezútán veddki a videó kártyádat és tegyélbele egy S3 vagy bármijen pci-ós videó kártyát és csatlakoztasd a monitorodhoz.
Kapcsold be a géped és lépjbe a biosba. -
joccadoki
senior tag
válasz
mr_ricsi #2505 üzenetére
látom itt is okos válasz adsz
sun292: a következőt kell tenned
1: a cd nem tartalmaz biost, sem boot menut a bios nem is bootol ilyen optikai eszközről
2 fogod és leszeded a frissítést és felrakod egy merevlemezes meghajtóra úgy hogy a fökönyvtárba helyezed el
a fileokat, de vigyázz hogy kibontva legyen ( ne 1 fáljból álljon, ha igen akkor nyisd meg winrarral, vagy tmcdrrel) berakod a gépbe és elindítod, de lehet kell szerezni floppyt rosszabb esetben mint az abit kr7a, msi k8n neo esetében -
mr_ricsi
veterán
Ugye, az alaplapod NEM duál-biosos?
Szerezz be egy vadi új gombelemet.
Ha már cseréled, akkor az új gombelem berakása előtt várj legalább 1 percet. (Ez megfelel egy CMOS törlésnek.)
Utána próbáld indítani a gépet. (Ha elindul, akkor lépj be a biosba, és válaszd a "Load optimized defaults" menüpontot.Ha továbbra is a HDD-n keres bios fájlt, akkor próbád ki, hogy a cdmeghajtóba berakod az alaplap gyári cd-jét, és újraindítod a gépet. (Közben húzd le a HDD-ket, és pendrive sem legyen bedugva.)
Ha a CD sem segít, akkor egy pendrivera másold a biosfájlt, és kétszer indítsd újra a gépet. (Közben a HDD-k és a CDdrive legyen lehúzva.) -
sun292
újonc
De ehez be kell lépni a biosba. Ez a lap nem reagál a bios menüre,semmi sem jön be.
-
sun292
újonc
Segítséget szeretnék kérni.
Van egy gigabit ga-965p-s3 lapom ha bekapcsolom a gépet azt irja ki scanning bios image in hard dreve, és folyamatosan újra imdul.
kérlek ha tudtok segítsetek köszi. -
sto1911
veterán
válasz
mr_ricsi #2500 üzenetére
Eppen most raktam fel a frissitett BIOSukat, a legujabb microcode van benne, teszt folyamatban. Vasarnap este vagy hetfon irtam nekik, akkor meg nem tudtuk a pontos okat. 25-en sikerult megirni nekik, hogy valszeg ez a bajom, 27-en adtak egy BIOSt, most raktam fel egy perce.
Most tesztelem, de le a kalappal a supportjuk elott, tenyleg figyelnek az emberre, ilyet az Amazonnal lattam utoljara.
Új hozzászólás Aktív témák
- LG 38GL950G-B - Ívelt Nano IPS / 3840x1600 / 175hz 1ms / G-Sync Modul / FreeSync / HDR 400
- Lenovo Yoga Pro 9 (16IMH9) - Intel Core Ultra 9 185H, RTX 4060, 32GB, érintős ELKELT
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch Series 6/Apple Watch Series 7/Apple Watch Series 8
- Bomba ár! HP ZBook 15 Studio G3 - Intel Xeon I 32GB I 512SSD I 15,6" FHD I Nvidia I Cam I W10 I Gar
- Új és használt laptopok , üzletitől a gamerig , kedvező áron. Garanciával !
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest