Hirdetés
- Szénszál és réz találkozik az Inno3D egyslotos RTX VGA-in
- Vezetékmentes és kompakt gaming klaviatúra a Cherry Xtrfy védjegyével
- Cserélhető filtereket biztosít az Elgato legfrissebb, 4K-s webkamerája
- A YouTube-ot is betiltják a gyereknél az ausztrálok
- Gyilkosságban és öncsonkításban akart segíteni a ChatGPT
- Milyen TV-t vegyek?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Haladó fájlrendszerek, de mire jók? Ext4 vs Btrfs vs ZFS vs APFS
- Milyen processzort vegyek?
- Milyen notebookot vegyek?
- Házimozi haladó szinten
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
ToBeY
nagyúr
Hogyan kell pontosan használni ezt az Abit Flash menu-t?Mennyire kockázatos Bios update win alól?
-
jenko
tag
Mint AMD és ABIT témában abszolút tapasztalatlan kérnék segítséget! Abit kt7e és athlon 1100-asról van szó, gondoltam megnézem mi is az a soft menü. A kt7e a 133-as fsb-t hivatalosan ugyan nem támogatja, de én fölemeltem 133-ra, a szorzót meg visszavettem 11-ről 10-re. Mentés, és azóta meg se nyikkan.
Most akkor elhunyt? Úgy megfogadtam, hogy többet meg se próbálom a tuningot, de még a gondolatát is elhessegetem (eddig sikerült), mint ahogy első gyötrő másnaposságom napján megfogadtam, hogy nem iszok többé soha töményet
Videokarit is cserélgettem benne, de az se segít (más lapban minden próbált kari megy).
Esetleg az fsb-vel fölment az agp freki is, és az a baj? Póbáljam pci karival (az tuti fix maradt biosban)? Meg is próbálom, de azért segítsetek!!! -
Norbo03
őstag
lenne még 1 olyan kérdésem h a biosba lehet-e olyat beállitani h a gép leállitásakor ne kapcsoljon ki magától hanem kérdezzen rá h bizotsan kikapcsolom-e? Vagy az ATX-es táp ilyen és kész?
-
Slax
senior tag
Hiba sípolások értelmezéséhez [link].
-
Norbo03
őstag
Hali All!4 megnéztem a linket de egy beállitást kifelejtetek belőle a CPU ratio-t ez mit csinál?
- mellék hatsaáai?(proci-nak lehet gondja?) -
SAMYka
senior tag
Alapbeálításokhoz segédleg: [link]
-
Norbo03
őstag
Még egy kérdésem lenne.
Van-e olyan honlap ahol magyarul esetleg levannak irva a bios beállitásoknak a hatásai és h mi mit csinál? -
Norbo03
őstag
Hali all! Két kérdésem lenne a bios-al kapcsolatba.
1.Mi az a PIO és mire jó?(állitgatás mellékhatásai?)
2.Mi az a FSB spread spectrum? és mire jó? (állitgatás mellékhatásaiLécci csak azok válaszoljanak akik tényleg tudják h nehogy aztán hülyeséget csináljak!!!
Előre is köszi mindenkien!!!! -
bozont
veterán
-
bozont
veterán
válasz
kraftxld #182 üzenetére
A bootoláshoz nem kell feltétlenül vinyó,floppyról vagy akár cdről is lehet.És így cdről már fel lehet installálni a linuxot,vagy ott vannak a cdről bootoló verziók amiket nem kell installálni és nem kell h a bios felismerje a vinyót,a linux majd felismeri magának.
De pl nekem a winxp úgy is felismeri és látja a vinyót ha letiltom biosban. -
bozont
veterán
válasz
kraftxld #174 üzenetére
Simán,mivel a linux függtlen a biostól,legalábbis én már láttam uhu linuxot futni egy olyan 80gigás vinyón ami egy cerka 466os gépben volt.Nem tudom h milyen lap volt alatta,de nemhiszem h ismeri az ekkora méreteket és bios sem volt frissítve.
Amúgy vannak olyan cdről bootoló linuxok is amikhez vinyó sem szükséges,csak memória. -
Montella
csendes tag
-
Montella
csendes tag
Köszi a választ!
Főleg netre használja, de van egy két játék is telepítve ezért a linux ki lőve!
XP felismeri a vinyót, de csak secondary slave-ben, most rányomtam neki egy win98se-t itt aztán sehol nem látszik a vinyó.
533-as Celeron, 256M RAM jelenleg 4 Giga a vinyó kapacitása.
Az XP-azért szedtem le mert, mert mindent felzabált oszt lelassult a gép. -
Montella
csendes tag
Üdv Mindenkinek!
Nagy gondban vagyok! Vettem egy 80 gigás vinyót egy régi gépbe, ami azért megy még -ADSL-hez használná a gyerek-, de nem ismeri fel az alaplap.Már 2 hete BIOS után kutatok, de sehol nem találok csak 29 dolcsiért! A kérésem az lenne,ha valaki tudna olyan oldalt ahonnan le tudnám tölteni jelezze felém.
A gép jelenlegi BIOS-a:
BIOS Date: 12/28/98
BIOS Type: Award Modular BIOS v4.51PG
BIOS ID: 12/28/1998-ITE8671-2A69JV3QC-00
BIOS Eval: BIOS-I-2M (81228)
Chipset: Intel 440EX/LX rev 3
Ez régi deszka -ARISTO AM-643LX (ez van lap dobozán)-, de gyereknek még jó!
Köszi előre is a segítséget! -
kraftxld
félisten
Én a win alatti frissítést nem igazán szeretem, de az msi-nél eddig bevált nekem. A sok rezidens program esetleg bekavarhat.
A floppyról való frissítés sem veszélyes mert a flash-elő programok először beolvassák a ram-ba file-t ellenőrzik és aztán frissítenek. Ha hibás lenne a lemez az a crc-nél kibukik és nem flash-el.
A legtutibb pedig a boot-olható pen drive ha tudja kezelni a gép, de régi gépeknél ez sem az igazi. -
MatchJoe
csendes tag
Na, a mai napon bevittem a bios-omat a Mikromania-ba. Szerdára csinálják meg
Utánna remélem minden rendben lesz. Ha mégse, nem tud valaki olyan szervízt, ahol bemérik, h pontosan hol van gond az alaplappal?
-
Rick
tag
na van itt egy kis gond, nem tudom, ki tud rá gombot varrni. Adott egy BIOSTAR lap, próbáltam biost frissíteni, de elég érdekes a support hozzá. A honlapon letölthető file mindenféle .bf meg .bs kiterjesztés, még véletlenül sem .bin, de van .exe is, na mire nagy nehezen lett belőle .bin, a mérete 256K-ról lecsökkent 128K-ra. Gondoltam ezzel sem lesz baj, de a köv indításnál már szétszaladt a ménes, egy mukkot sem szólt. Szegeden a Bécsi krt.-i bontós jóember újraírta az eredeti biost, de egy másik chipre, mert a készüléke hibásnak jelezte a régi chipet. A biosban van menüpont a frissítésre, a floppyra kell egy .bin file-t rakni, de a weblapon meg nem ilyen egyszerű a megoldás.
1. kérdés: tudja e valaki, hogy lesz 256 K-s .bin file a Biostar honlapokon található szarokból?
2. kérdés: Ha az alaplapi órám nem megy, és oda állítom, ahova akarom, de a sec számjegy sem mozdul, ez miért lehet, van e rá megoldás?
[Szerkesztve] -
jegorov
csendes tag
üdv mindenkinek!
Azt szertném megkérdezni, hogy mi lehet a baj ha egyszercsak bekapcsolom a gépet és nem látja a DVD-olvasót!
De nem hibás mert 2 gépen próbáltuk és ott jo volt!
Akárhogy basztatom a Jumpert hiába!
A winyót látja de a DVD-olvasót meg nem
Egyedül sem látja ha csak azt kötöm rá!
Kérlek segítsetek! Halálosan megköszönöm!
Ide irjatok: jegorovgyuri@freemail.hu
de a fórumba is irhattok -
sz.j
nagyúr
Szia.
Én eddig az Abit FleshMenu-nek az One Click LiveUpdate funkciójával frissítettem (3-szor vagy 4-szer), és szerencsére minden tökéletesen síkerült.
Viszont nemrég olvastam az Update From File funkcióval való frissítésről, ami szimpatikusnak tünik.
[link]
Kérdésem az lenne, hogy szerinted melyik a biztonságosabb módszer?
[Szerkesztve] -
MatchJoe
csendes tag
És azt nem tudja valaki, hogy a Mikronikában esetleg a rossz bios-t cserélik-e? Gondolom ott kiderül, hogy rossz-e vagy sem
-
Traptor
aktív tag
Sziasztok!
Az uniflash-t rá lehet valahogyan venni, hogy a 4Mb-es chipbe belenyomjon egy 2Mb-es biost?
Az ok: áll itt egy bios-hibás lap ami gyárilag 2Mb-es chippel szerelt de nekem meg 4Mb-es van feleslegben.....
Jelenleg a nyavajás csak azt morogja, hogy nem egyezik a bios fájl és a chip mérete. -
MatchJoe
csendes tag
Ha bios chip-et kell vennem, akkor az mennyibe fog kerülni? Nem tudja valaki? És hol tudok venni?
-
G.A.
aktív tag
válasz
csocso205 #149 üzenetére
Egyszerű(szerintem): szerezz egy boot.ini filet, nézd meg az msconfigod ha ott nincs meg az útvonal a rack felé akkor nem fogja kiadni a választást... Hogy kiadja a választást akkor minden win esetében a gépen lévő winen kereszűl kell feltelepíteni a rackre. ha ez enm volt akkor a C meghajtóra kell egy módosított boot.ini filet tenni. Megnézem hogy is kéne csinálni, ha lesz valami eredmény szólók.
THX megnézem...
[Szerkesztve] -
G.A.
aktív tag
válasz
MatchJoe #148 üzenetére
Lehetőség: Régi a bios, a procit nem támogatja, mint esetemben még nem támogatott a 65nmes procik ezért kéne nekem bios update. Nem ismerem annyira az amd gépeket, valszeg olyan mint intel bios tekintetében. A lap gyártó oldalán nézd meg mit és hogyan kell. Nagyából jól magyarázzák el mit is kell tenni az update esetében.
-
csocso205
csendes tag
Sziasztok! segítsetek nekem légyszi! van egy msi k8n diamond alaplapom. a gépben lévő vincsin van egy oprendszer. a rack-ban lévőn is. ha ki van kapcsolva a rack a gépben lévő oprendszer indul, de ha bekapcsolom a rack-et akkor is. mit kell beállítanom a biosban, hogy bekapcsolt állapotban a rack-ről induljon az oprendszer? mert most sajnos a biosban mindig az első helyre kell rakni hogy induljon. a régi lapomon (asus a7n8x-e deluxe) be tudtam állítani a bootolási sorrendet. (ketten használjuk a gépet ezért van két oprendszer) remélem érthetően leírtam a problémám. előre is köszönöm a segítséget!!!
-
MatchJoe
csendes tag
Hi! Nekem egy olyan kérdésem lenne hozzátok, hogy az lehet-e bios probléma, ha a gép nem kapcsol be, ha a saját atholon 64-emet rakom be, de egy sempron-nal megy. Az én procim tökéletesen megy másik gépbe. Ha be is kapcsol, akkor se lehet rá bios-t írni, mert azt írja, hogy szedjem le az írás-védelmet. De olyan elvileg nincs rajt. Az alaplap egy k8n neo platinum (s754). Hívtam már a biosírás-os emberkét, de nem vette fel, a 11. kerben lévő bolt meg 4-kor bezárt... Valaki tud valami okosat?
-
G.A.
aktív tag
Kéne segítség a P5P800SE lapom BIOS frissítése nem megy.... AFUDOSt szeretném használni ehhez, de nem tom sosem sikerül... valaki el tudná mondnai mit és hogyan csináljak vagy más megoldás? Asus Update nem megy (nem ismeri fel a lapot)
-
Comanche
tag
Azért ha elsőre nem is, másodszorra csak sikerült a BIOS-frisítés, mostmár minden tiszta!
Köszi a segítséget!! -
deadguy
aktív tag
Nem tudom igazán ide tartozik ez a dolog vagy nem
Szóval az eszközkezelőmben a 'Rendszereszközök' rész alatt megjelent egy ''PnP BIOS Extension'' nevű rész, amihez a windows nem talál illesztőprogit, eltávolítani nem bírom, csak letiltani. Illesztöprogiból meg nem tudom, mit is kellene keresnem, mivel nem tudom ''mi'' is ez pontosan. Itt egy kép azért:[link].Előre is thx az ötleteket.
-
Lehet hogy szorosan nem kapcsolódik ide, de azért megkérdezem.
Az alaplap hidegindításnál nem látja az egyik vinyómat, viszont még mielőtt tölteni kezdene a win, újra indítom, újra ellenőrzi az IDE csatornákat és akkor gond nélkül megtalálja. Ez mitől lehet? -
Livius
őstag
Mellesleg az Alaplapom kézikönyvében van egy SafeBIOS funkció írva (ami elvileg vissza tudja hozni a bios-t valami elrejtett FLASH ből). Azt már nem írja le hogyan kell használni.
És még van CMOS clear jumper a lapon. Ennek lehet hogy köze van a SafeBIOS hoz?
Ha a jumpert átrakom CMOS clear ra akkor mi fog megváltozni? -
Livius
őstag
Na szóval
CD ről nem tudtam indítani a frissítést mert azt írta ki hogy nem tud létre hozni valami fájlt. Gondolom a CD lemezre akart írni és nem jött össze neki. Floppy-m nincs vagyis van, de a BIOS (ami nem jó) nem akarja működtetni. Így létre hoztam egy másik winyón egy FAT32 partíciót amire felraktam a régi BIOS fájljait és az AMIFLASH programot hozzá. Be Bootoltam Win98 CD vel CD-ROM támogatás nélkül a parancssorba, és a C: meghajtó lett szépen az a FAT32-es partíció amire a BIOS dolgait raktam. Innen azt hittem tök jó lesz. Elindítottam a BIOS frissítést így C:\AMIFLH AMIBOOT.ROM /S. A végén ki is írta hogy sikeresen megtörtént (gondolm akkor jó lesz). Újraindítás után semmi nem változott meg mint ha át se írta volna a BIOS-t. Na akkor az AMIFLASH programmal próbáltam. A végére ő is elvileg sikeresen megcsinálta de az Újraindítás után színtén nem változott meg a BIOS-om.
Kérdésem:
Valamit rosszúl csináltam?
Vagy amikor a Windows alól frissítettem a BIOS-t, és felajánlotta hogy a régit lementi Floppyra, akkor nem a régit mentette le hanem ezt a nem kompatibilis verziót az alaplapommal? -
Livius
őstag
És CD-ről lehet a BIOS-t frissíteni?
Arra írnám ki a BIOS fájlját és a AMI FLASH programot. -
kraftxld
félisten
Az jó, hogy cd-ről be tudsz bootolni.
Keresd meg, hogy mi az msi lap pontos típusa MS-xxxx és szedd le hozzá a biost. A floppyra rakj egy uniflash-t valamit a bios file-t és uniflash -e xxxx.bin módon frissítsd. Ha esetleg nem megy akkor az msi dos-os frissítő programjával csináld amit a bioshoz mellékelnek. -
Livius
őstag
Van egy MSI Neo2-FR Alaplapom és az alaplap Update programja talált BIOS frissítés elméletileg az én alaplapomhoz, de miután Windows alatt frissítette a BIOS-t, újraindítás után kiderült hogy, nem teljesen mindenben Kompatibilis a BIOS a lapommal így, az USB, LAN, Raid és a Floppy nem működik, és újraindítás vagy kikpacsolás után ha beindítom a gépet a monitoron nem jelenik meg semmi, csak a CD-meghajtók bevillanak ahogy szoktak. Az elem kivétele és vissza helyezése az alaplapon annyit segít hogy be tudok Bootolni Vinyóról és CD-ről de a BIOS beállításokat nem tudom változtatni mert újra indításnál nem jön be semmi (csak ha az elemet kiveszem és vissza rakom akkor indul be újra a gép, de a beállítások nem maradnak meg). Az előző működő BIOS -ról meg van egy Floppyn a mentés amit a BIOS frissítés közben készített, és már meg találtam az alaplapomhoz való legfrissebb BIOS-t is de nem tudom hogy rakjam fel. Annyit olvastam hogy az AMI BIOS esetében a gép bekapcsolása után nyomni kell a Ctrl+Home ot és a floppyról betölti a régebbi BIOS-t de ez nem működik. A Windowsba betudok lépni mert bootolni tud Vinyóról és CD-ről de nem tud Floppyról. A Floppyn lévő BIOS-t át másoltam CD re. A Windows 98 Bootlemezével eltudom indítani a DOS parancssort CD-ROM támogatással de, nem tudom hogy mit írjak be. A CD-én és a Floppyn van egy AMIBOOT.ROM és egy AMIFLH.exe fájl és még Autoexec.bat meg egy pár .sys fájl. Az AMIFLH.exe elindításával bejönnek valami command-k amiket bekell írni de nem tudom hogy (írvalamit hogy /<COMMAND1>). Reménytelen a helyzet hogy vissza jöjjön a BIOS ami meg van lemezen? vagy venni kell egy új alaplapot. Mellékesen a windows tökéletesn működik csak az USB-t Raidot- meg a LAN-t nem látja és nem tudja használni.
-
-
attika80
aktív tag
Sziasztok
Ne haragudjatok, hogy itt is felteszem a kerdest de a masik totyikban nem kaptam valaszt es latom ez porgosebbEs eleg fontos is lenne a dolog. Szoval
fi ut nf4 lanparty sli-dr expert alaplapom van. Ahogy megerkezett a lap akkor letoltottem egy beta bios-t (akkor meg csak ez volt)! Most szerettem volna frissiteni, de sajnos nem tudom. Letoltottem az ujabb bios-t de a WinFlash ezt irja ki:''Bios File size doesn't match with mainboard Bios'' Hogy lehetseges ez? Ezelott is WinFlash-t hasznaltam es semmi gond nem volt vele. 2005.11.25. bios van fent de az ujabb dec 07. mar nem tudom felrakni Aki tud segitsen pls.
Koszi byez
[Szerkesztve] -
laca76
csendes tag
Sziasztok...
Van egy laptopom, valamikor régen raktam rá egy bios pass -t.
Most meg be kellene lépnem... s nem tudom mi a jelszó
Tud valaki valami ötletet, hogy juthatok be?
[Szerkesztve] -
diabolo
csendes tag
Na, mostmár nagyon elegem van, nem bírom működésre bírni a meghajtót. (lg külső usb 2.0 dvd rw)
Adott egy notebook, xp sp2, PhoenixBIOS 4.0 Release 6.0, 09/30/03, SiS646 rev 1
A DVD író működött, sp2 nélküli windows alatt semmi gond nem volt, de mióta frissítettem nem ismeri fel az eszközt.
Ha tippelnem kéne, akkor bios frissítés. Viszont nem találok sehol megfelelő softot.
Valaki tud segíteni?
Köszönöm! -
Dealer
tag
Úgy lehetne biost frissiteni, hogy kiszedem egy rossz alaplap BIOS icjét, majd fleshelés elött kicserélem az alaplap bios chipjét a másikra? Csak azt nemtudom hogy így tönkremenne-e az alplapom... Mindenesetre ép maradna az eredeti biosom. Szerintetek belevágjak?
-
Davids
csendes tag
Hello
Asrock P4V88+ lapom van.Letöltöttem az uj biost 1,60 a gyárto oldalárol kicsomagoltam a floppyra ahogy le volt irva de valahogy nem akarja frissiteni.azt irja ki hogy nincs mrg valami NTDLR vagy valami ilyesmi.Mért g**izik? -
Comanche
tag
Sziasztok!
Találtam valami frissítést a BIOS-hoz,csak nem tudom melyik a jó!
[link]
Az enyém a gép szerint a 2003/08/28, akkor az való hozzá eredetileg, vagy ez egy ehez való frissítés? -
kraftxld
félisten
Az Aidának már van frissebb verziója everest néven. De ne erre alapozz, hanem nézd meg a lapot, hogy milyen típusú, és a hozzá való biost szedd le.
Tomato lapoknál divat volt az ami és award biosok gyakori össze-vissza használta, és lehet ,hogy épp e két lap között is van ilyen különbség. Ha ezt flash-eled be lehet, hogy nem indul el.
Ha mindenképp meg akarod próbálni, akkor uniflash-el csináld. -
Dealer
tag
Üdv. Egy régi tipusú Tomato(Zida) 5sva-e alaplapon akarom frissíteni a biost mivel szeretnék 64mb ramot használni vele, 16 helyett... bios update után fogja rendesen felismerni. A probléma az hogy amikor már elkezdődhetne maga a flahelés awdflash-el, kiír egy ilyen szöveget: ''The program file's part number doesn't match with your system.''
Az a baj hogy nemtudom pontosan hogy '5sva' vagy '5sva-e' tipusú a lap. Aida32 szerint az utóbbi. A bios szerint az elöbbi... Szerintem nincs olyan nagy különbség a 2 lap között, de lehet-e belőle baj ha nem pontosan megfelelő a bios??? -
f_anti
csendes tag
Hi! nem ismertek valami oldalt ahol meg lehet nézni hogy milyen alaplapba milyen Bios EEProm megy?, esetleg nem tudjátok hogy egy kn8 ultrába milyen van?(nem akarom leszedni a matricát mert félő hogy elveszti a gariját. Köszi!
-
Alvinka
tag
Nekem a modbiosoktol ment el a kedvem, lol hogy lehet benne állitani mondjuk + feszt de nem csinálja meg, akár procinál akár memnél... Talán ezért kell tunninghoz tunninglapot venni
-
kraftxld
félisten
Uniflash nem alaplap, hanem bios ic függő.
Executable files=futtatható állományok
Source code=forráskód
dos boot lemezzel indítsd el a géped, és a lemezre másold fel az uniflash.exe-t és mellé a bios file-t, aztán uniflash -e xxxxx.bin, de ez le van írva az uniflash manualjában is.
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen TV-t vegyek?
- Star Trek
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Törékeny-e a Z Fold7? Ki van csukva!
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Realme GT 2 Pro - papírforma
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Haladó fájlrendszerek, de mire jók? Ext4 vs Btrfs vs ZFS vs APFS
- További aktív témák...
- Azonnali készpénzes Intel i3 i5 i7 i9 8xxx 9xxx processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- Lenovo ThinkPad L15 Gen 2 - 15.6" FullHD IPS - i5-1135G7 - 8GB - 256GB SSD - Win11 - MAGYAR
- Ritkaság! Hibátlan! Intel Core I9 13900KS Processzor!
- Samsung Galaxy S23 Ultra 256GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával