Hirdetés
- A kínai routerek mellőzését kéri az amerikai kongresszusi bizottság
- Szörnyű dolognak nevezte a CHIPS-törvényt az USA elnöke
- A beágyazott rendszerek területére is jön az új EPYC generáció
- A frissítési frekvenciához igazítja a képkockagenerálást az új Lossless Scaling
- Az FCC jelentése árulkodik a Switch 2-ről
- Apple MacBook
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen videókártyát?
- A kínai routerek mellőzését kéri az amerikai kongresszusi bizottság
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Apple asztali gépek
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Eugene Roe #10298 üzenetére
Ennyivel a zsebben ne a konyhabútorok között nézelôdjön.
De ha így megy neki a keresgélés, adok neki újabb 10 évet.
-
Dorian
félisten
Vidi DC 2050 99-2003
Tannoy M3 2003-2006
Dali C6 2006-2014
MA GS20 2014-napjainkigNyilván ha elégedett lenne az ember, nem cserélné, mert minek.
A jelenlegit majdnem cseréltem 1 éve, de kiskölykök mellett most úgysem tudok komolyabban hifizni, mozira meg tök jó. -
Eugene Roe
őstag
válasz
Dißnäëß #10297 üzenetére
Nem tudom van-e ilyen, nekem eleve két típus is tetszik, a Soavo 1 féle pontos, enyhén meleg, a neutralitásból fakadóan relatíve mélyszegény, valamit a classicus nagymonitorok öblösebb, mélygazdag (túltolt?) hangzásvilága is. Egy ismerősöm 10 éve keresi a sweet spotot, de 2 millió ft / pár alatt még nem találta meg
-
Dißnäëß
nagyúr
Kíváncsi lennék, hogy:
1. Egy hangfalpár, amivel elégedett a gazdája, kinél mennyi ideje szól. Úgy értem, nagyjából hány évente cseréltek ? (Ha egyáltalán, mert nem feltétlen mindenki).
2. Vannak itt kifejezetten vintage (30-40+ év) hangfalasok, mosollyal az arcukon a mai napig ?
Csak hangfal. Többit nem nézve most.
-
ozzy711
őstag
Azt hiszem mindenki nevében megköszönhetem, hogy egy fórumtárs egy régi tévhitet megdöntött!
Tehát a hangosabb nem szól jobban! -
btraven
őstag
Már megint megdőlt egy tévhit. A hangosabb jobban szól tévhit.
Nálam a trial Neutron Player lejátszón jobban szólnak bizonyos zenék mint az UAPP-n.
De ugye ez lehet a hangerősség eltérésétől, és én már rettenetesen gyanakszom, ezért megmértem Audacity-vel a DAC kimenetét.
Neutron ~6.8 UAPP ~7.2
A halkabb a jobb!
Drága programozó urak! Miért haladja meg az önök képességeit néhány bit beolvasása majd a DAC felé elküldése?
Hát hogy hasonlítson össze így az ember különféle lejátszókat?AMDFan-nak külön köszönöm hogy nekem már nem kell az mp3/flac összehasonlítgatásokkal foglalkoznom. Elég a többivel.
-
AMDFan
addikt
válasz
Eugene Roe #10291 üzenetére
Hát nem tudom. 1038-at anno a Hitspace-ben hallottam, de ugye változó hogy épp mik vannak náluk polcon. Érdemes felhívni pár boltot akik aktív hangfalakat forgalmaznak, hátha.
-
Eugene Roe
őstag
válasz
AMDFan #10285 üzenetére
Hol lehet találni ilyet? Genelec 1237A
Egyszer lehet megnéznék egy ilyet én is, akár full cserébe is
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
#92251648 #10288 üzenetére
Nincs. Két hét még kb.
Inkább rá, vagy inkább el tőle ? Tudok méricskélni többször, tilitolizva a távolságokkal. Hülyén hangzik, de lehet nem is a konyhanappaliban lenne a motyó, hanem a dolgozómban (társasházi tégla lakás, 330x370 bútormentesen, bárhova tehetem).
20cm-es mélyekkel szemezek, a kisebb térfogatú reflex vonalon, nem akarok erre a belépő szettre nagy ládákat. Tehát némileg több mozgástér van ezáltal.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
#03969024 #10287 üzenetére
Igen. Ezért kérdeztem, hogy milyen frekvenciamenetre gondolsz. Építve, süketszobában mértre vagy kíváncsi, amit a hangfal ott hoz, vagy amit a nappaliban hallunk tőle ?
Én süketszoba-flat-re törekszem építéskor, már ott is nehéz ezt tartani, de amikor szobában a helyére kerül, megint más. De azt úgy elfogadom olyannak, amilyen. Főleg középtől és felfele. Az alját szeretem óvatosan kikalapálni. Szerintem azt egyenesen muszáj, de erről megoszlanak a vélemények. Nálam nobrainer, hogy belenyúlok.
SZERINTEM egy EQ/DSP-s korrekció nem lineárisan ront az összhangon, hanem ahogy növeljük a korrekciók mértékét, egy darabig először javít, kifejezetten hozzáad az egészhez, aztán sweet spot, és csak ezután kezdünk el tovább növelve a korrekciót, a "döglött", "steril" és hasonló irányokba elmozdulni, amit sokan nem szeretnek. És még csak a mélyekről beszéltünk, van, aki az egész spektrumra ráhúzza, én ha elfogadható mértékűnek tartom mérés után a hibákat, akkor a középmagas régiót úgy hagyom inkább, ahogy "megszületett".
Ettől lesz egy olyan illúziója az embernek, hogy "dekurvajó az alap" és közben minden olyan természetesen-szépen szól felül, tehát ragyog a palota. És én imádom ezt az illúziót.
Hülyét kapok attól, amikor elektronikus zenében Foobar-on látom a kimenő jelszinteken, hogy ahogy lépked a mély eggyel lentebb, majd fentebb, az amplitúdójuknak ugyanakkorának kéne lenniük, de a valóságban meg az egyik kiemel, a másik meg "eltűnik", vagy ilyesmi, szóval nincs egyensúlyban fülre. Az gáz.
De ha sokat kell korrigálni, akkor az is az. Akkor fel kell állni a székből. Helyiség, hangfalpozi, hallgatói pozi, bútor, mittomén, akkor gondolkodni kell.
-
Dißnäëß
nagyúr
Estike. Erre temessetek, amikor eljön az idő. A Deer Stop-ra.
-
AMDFan
addikt
válasz
#92251648 #10283 üzenetére
Valószínűleg igazad van, én is arra tippelek, hogy a lejátszórendszer hibája miatt kell feljebb húznom a mélyet. Viszonylag kis polcsugárzó, 8" membránnal, 2 útban. Ezért akarom majd kiegészíteni 3 útra, két izmosabb szubbal és akkor ~45nm-en már megváltoznak az arányok, reményeim szerint.
De ha jelen setupon mondjuk Metallicat hallgatok, akkor iszonyú vérszegényen tud szólni ha tök lineáris a frekimenet. Pont az arányok nem tetszenek ilyenkor. Egyáltalán nem adja vissza a koncertfeelinget.Mondjuk egy Genelec 1038on nem nagyon kellett tekergetni a mélyet
-
törölt tag
válasz
AMDFan #10280 üzenetére
Ez az átviteli karakterisztika jellemzően a kis membrános hangszórókkal szerelt hangdobozoknál és viszonylag kis méretű szobákban (meg az akciófilmekre rendeltetett házimozikban) népszerű beállítás. Ahogy növeljük a méreteket, egyre inkább a lineáris átvitel lesz a kívánatos. Mondhatjuk, hogy szubjektív kérdésről van szó, de én nem nagyon tekergetném a görbéket. Ha már High Fidelity, akkor halljuk azt, amit a stúdióban beállítottak! Ha mégis hiányérzetünk van, akkor az általában a lejátszó rendszer hibájára, vagy mezei ízlésficamra utal. A 90-es évek komikus EQ divathulláma fura hangzásokat hozott a hifisták otthonaiba, minden felvételnél máshova tologatták a pöcköket, de idővel mindenki rájött, hogy felesleges tekergetni, az arányok szépen be vannak állítva már a felvételekben. Persze mindig lesznek olyanok, akik szeretik a világot valamilyen színes üvegen át szemlélni és nem különösebben foglalkoznak az alkotók szándékaival. Ez sem hiba, csak egy másik hobbi.
-
törölt tag
Megint a véleményeteket kérném hangdoboz kapcsán:
Mostanában rengeteg mérést, tesztet olvasok, s felmerült bennem, hogy vajon milyen frekvenciamenete legyen egy doboznak? Kinek mi tetszik? Arra gondolok, hogy tankönyvileg ugye a minél egyenletesebb átvitelre törekszünk, legyen az frekvencia-, fázis-, vagy csoportfutási időmenet. Többször lehet olvasni arról, hogy a kezdetben "húdejó" doboz hangja idővel fárasztó. Állítólag, az enyhén ereszkedő frekvenciamenet az, ami "hosszan hallgatható". Én nagyon sokáig hallgattam egy olyat, amely éppenséggel emelkedő átvitelű. Kammerer említette, hogy érdemes lenne csinálni egy "prezenszvölgyet", 4-5 kHz környékén. Sokszor a mérve gyenge dobozok azok, amelyek nemcsak szólnak, hanem "zenélnek".
Nos? -
Mathiask
senior tag
válasz
btraven #10267 üzenetére
"Kvantummechanika a magyarázat miért értelmetlenek a mérések audioban. Maga a mérés megváltoztatja a rendszer működését."
Nem. A kvantumfizika és az ő törvényei a mikrovilágban érvényesek. Ne vetítsd ki a makrovilágra. (Mint ahogy a makrovilág törvényei sem működnek a mikrovilágban) Egy mostani audio-s hangnyomásmérésnek, meg feszültségmérésnek semmi köze a kvantumfizikai méréshez.
-
btraven
őstag
válasz
AMDFan #10268 üzenetére
De miért?
Szerintem ez a topik nem csak mérésekről szól.A másik tanmese Faradayról szól.
Faraday azt mondta hogy elektromos töltések és mágneses anyagok mezőket képeznek amiket csak közvetve lehet megfigyelni.
Az akkori szakértők felháborodtak ezen a bizarr elképzelésen.
A tudomány fejlődik, lehet egyszer a jövőben még azt is kimérik hogy szól egy erősítő megy egy kábel. -
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Dorian #10274 üzenetére
Enyém porosodik.
Egy Micu M-C5100, szerettem, de már nincs szinte mit pörgetnie, pincében a korongok, már amik megmaradtak, költözés, haveroknak kölcsönadások, elkallódás, stb.. + rippeltem sokat.. fájl már minden itt is.
- - - - - -Lôttem tegnap unalomból egy Chet Atkins LP-t.
-
Dorian
félisten
válasz
Dißnäëß #10273 üzenetére
Á, nekem a CD full másodlagos (és olcsó) lejátszó a PC mellett, szóval ez volt a max amit beletettem az ügybe. Mellesleg meglepően jól teljesít (futóműként, táp és órajel tuninggal), persze elmarad a PC-től, de nincsenek zavaró hibái, ugyanúgy élvezet róla zenét hallgatni.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Dorian #10272 üzenetére
LP-nél használják egyiket-másikat, amit hoztam, vicces a bicikligumi, de állítólag hatékony. (Két mdf lap között). A neo mágneseken lebegtetés is, bár ott 6 szabadságfokkal kell megküzdeni, de a (méregdrága) gyári megoldások jók. Csak itt már lehet drágább a leves, mint a hús.
-
Dorian
félisten
válasz
Dißnäëß #10271 üzenetére
A vicces az, hogy fogalmam sincs, hogy a hangja most jobb, rosszabb, vagy tök ugyanolyan, mert eltelt 2 hét, mire egyik kollégám (akit erre megkértem, ismerve a saját képességeimet mindenféle szereléssel kapcsolatban) darabokra szedte (és tényleg darabokra kellett, h kijöjjön), hogy a lábak bent maradt csavaranyáit kibányássza.
[ Szerkesztve ]
-
Dorian
félisten
válasz
Dißnäëß #10269 üzenetére
"sok igazi vérbeli hifista kerül minden ilyen fórumot, és csak ÉLVEZI"
Őket hívják zenehallgatónak nem hifistának.Más:
Cseréltem a CD lejátszó lábait kerámiagolyó+karbon alátétekre. Háát, még mindig nem fér a műszaki agyamba, hogy ez miért jobb, mint egy fix alátámasztás, elég extrém, hogy benyomok a lejátszón egy gombot, az meg arrébb mászik... -
Dißnäëß
nagyúr
válasz
btraven #10267 üzenetére
Amúgy erről hallottam én is, kicsit Schrödinger macskája szagú.
AMDFan: ez sem hülyeség. De tényleg.
Ki is írta itt nemrég, hogy sok igazi vérbeli hifista kerül minden ilyen fórumot, és csak ÉLVEZI otthon azt, amije van ? Nekik már bezárt ha így vesszükDe a totál kezdőket érdemes jól meghurcolni, kitágítani az agyukat és csapatni velük egy irdatlan nagy többéves fórumos vitakanyart, ami során a tök tudatlanságából eljut a "szar a rendszered"-en át oda, hogy "igazából tökmindegy, Rajtad múlik" és végül "sziasztok, többet nem láttok"-al elköszön élvezkedni. Muhaha.
-
btraven
őstag
Kvantummechanika a magyarázat miért értelmetlenek a mérések audioban. Maga a mérés megváltoztatja a rendszer működését.
-
törölt tag
Már működik a hálapénz elleni osztály a titkosszolgálatnál
Ez a mondat 2021.02.07. szalagcím a 444-en
Atya isten!
Maci!!!
Most mi van, " Hol zsarnokság van, ott zsarnokság van"
Újra? Megint?
Magam előtt látom a 100 év múlva kiadott 2. ilyen címmel megjelenő könyvet..
nincs új a nap alatt...
[ Szerkesztve ]
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Mathiask #10250 üzenetére
Értem, amit írsz, de nem az a lényeg, hogy az emberiség túlél vagy kipusztul-e, és még nem is csak az, hogy a Maslow piramis melyik szintjén vagy, hanem, hogy hogyan éled meg a valóságot Magad körül. Ezt két dolog mozgatja: a belső lelkivilágod, illetve a külső, amit kívülről "kapsz", ami a kollektívból jön. Lehetsz buddhista és dughatod a fejed a homokba, hogy ami belül van, azt kapod kívülről is vissza, satöbbi, de lássuk be, ez azért ennyire nem kerek (hacsak nem hisz valaki a húrelméletben, párhuzamos valóságokban és hasonlókban, mert akkor tényleg igaza van, lényegében a tudatunk akkor úgy szörfözik a végtelen sok párhuzamos valóság hullámain, amilyen éppen a saját "rezgése", állapota).
Na de maradjunk a földön: azt próbáltam megvilágítani, hogy az elmúlt ezer-x évben sosem történt még olyan mértékű elképesztő exponenciális (!) fejlődés, mint napjainkban, és nemsokára azt a határt is átlépjük - evolúciós léptékben egyetlen vakuvillanás alatt - ahol a gép okosabb lesz, mint mi.
Tehát mindenki, aki azzal érvel, hogy eddig is megvoltunk, ezután is megleszünk, továbbra is egy régi, lineáris képlet szerint számol. Az ősközösségtől kezdve talán a nem is tudom meddig meglehetősen lassan, egyenletes tempóban fejlődött az ember. Technológiailag is, társadalmilag is. Tetszik vagy sem, kéz a kézben, bár a társadalmiban nem vagyok biztos, abban lehet Rómánál megálltunk, vagy ki tudja hol. Az usákoknál még mindig megy a fekete-fehér lemez, ennyit erről, egy centit nem léptek előre és a tolerancia és egymás elfogadása "nevében" annyira szarok vagyunk, hogy attól vagyunk betojva és annak van ma hírértéke, amikor Biden kinyilatkozza, hogy de szép lesz az usa 2045-50 körül, amikor a fehérek lesznek már kisebbségben. Netán fél valaki ettől, vagy mi a szösz ? K*ra nem kellene, hogy számítson ma már egy ember bőrszíne, de még mindig ott tart az egész világ, nagyon kevés kivételtől eltekintve, hogy a szegregáció egy fasza dolog, mert a büdösgyökér másik ne legyen a szomszédom.
És ez szorosan összefügg azért vallással, ahol szintén kellene már valami szemfelnyitás (nem, elképzelni sem tudom, hogy egy muszlim nő levegye a burkát, amíg Mohamed azt nem mondja neki, hogy "leveheted, és vállalhatod nőiséged", vagy a zsidópalesztinok elengedik Jeruzsálemet végre és belátják, hogy csak egy mocskos kőkupac az egész, és rohadtul a jelent kellene meggyógyítaniuk, nem pedig a múlt miatt ölni egymást állathoz sem méltó módon).
Ma a technológia drasztikus mértékben elhúzott, a társadalmi fejlődést pedig lenne eszköz, ami támogatja, de amikor a teljes Apollo 11 űrprogram többszörös számítási kapacitásával valaki Tiktokon meg Instán csücsörít, meg szilikon segget villant, miközben az igazán komoly technológiát (Internet, véleménnyilvánítás, szólásszabadság) totális kontrollra és elképesztő mennyiségű privátszféra-bombázásra, reklámokra és tömeges nembevallott kémkedésre használjuk (és használja az állam, saját polgáraival szemben), az nekem kemény rükverc fejlődés szemszögből.
Mindenki ismeri Kubrick nagy filmjét, a 2001 Űrodisszeiát. "Szerencsétlenek" azt hitték, hogy az akkori fejlődési meredekséget egyenesként meghosszabbítva naivan, mi a 2000-es évek elején már űrturistáskodni fogunk itt mindenfele kékduna keringőre. Hát, a kékduna szép, de a realitás bűnronda.
Amikor exemhez átmegyek a válás után pár héttel a nálam maradt, téli acélfelnikre való dísztárcsáival, nincs otthon, a 16 éves lánya ajtót nyit és látom, hogy frissen kisírt szem, beszakadt vállak és testtartás, romon a csaj, hú mondom mi történt, kérdezem óvatosan.. szipog .. nem megy a matek .. és a többiek ? (kérdem). Nem dumáltok össze, skype-on, zoom-on, akárhogy, hogy megcsináljátok együtt a házit vagy ilyesmi ? Rázza a fejét, hogy nem. Kérdezem, miért nem ? Vállat von. Meg nincs barátja (haver-barát, cimbi), akivel "lóghatna" akár virtuálisan is. És a többiek is ugyanezt a lemezt nyomják. Katasztrófa.
Elképzelhetetlennek tartottam, hogy egy párizsi egyezményből a világ vezető hatalma a XXI. században azt mondja, lépjünk ki, hoax az egész felmelegedés. Már önmagában ezért lincseltem volna az usákok helyében a megválasztott vezetőjüket, a saját gyerekeiktől, unokáiktól veszik el a jövőt egy ilyen húzással. De hát a rommá kent, velejéig korrput, big corp által megvett politikusoktól mit várunk ?
Vagy menjek vissza a gyökerekhez, hogy az emberek miért is verődtek közösségekbe, először kicsibe, aztán egyre nagyobba ? A közösség védelmet ad neki. Fizikai biztonságot, járványtól védettséget, éssatöbbi + megannyi kényelmi és higiéniai, stb. szolgáltatást, mára ugye (egy fejlett városról beszélek). Nos, ehhez én a bruttó fizetésem FELÉVEL ha hozzájárulok, úgy gondolom, mocskosul sokat adtam ezért a közösségért, hogy legyen aszfalt, csatorna, áram, közbiztonság, satöbbi. Cserébe ma mit kapok ezért ? -> ÁFA mindenen, tej, kenyér, kolbász, mindenen újabb adó, és az adónak is az adója ha újra és újra és újra, de amikor a 200-ezres bicajomat ellopják és még tudja is (!) a nyomozó, hogy ki tette, de mivel nincs bizonyíték, nincs házkutatási engedély sem, meg jogilag így és úgy nem tehetik, WTF ??? De ha odamegyek az illetőhöz és bedobok egy molotovot, az önbíráskodás és én kerülök börtönbe.
Wake up Neo, újra és újra wake up, mert egy fákin álomvilágban élsz.
Szerintem nagy baj van. Ettől még mosolyogva ébredek, békésen, de sokat nem adok magunknak. A bolygó sem érdekel már, kiheveri, mint bármelyik eddigi meteort és az élet újraindul. De mi nem biztos.
Annyi és annyi jó sci-fi van, mindenféle témában, ami direktben, vagy árnyalva, de megvalósulni látszik. Most hozzam a Mad Max-et ? Mátrix-ot ? Elysium-ot ? Terminátorokat ? A Sziget-et ? Gattaca-t ? Netán A Beavatottat ? Ma is megy halálos kimenetelű valóság-show a Himalájában, holnap mi lesz, tömeges Éhezők viadala ?
Mondanám, hogy élénk a fantáziám nekem hülyegyereknek, de amikor a világ tudósai tesznek fel ugyanilyen kérdéseket és jutnak ehhez elég hasonló konklúzióra, hogy we're doomed by ourselves, az már fejfelkapós.
Mondjuk legrosszabb esetben fajunk megmenekül, ebben biztos vagyok. Kipusztulni már nemigen fogunk. Az elitnek mindig lesz arra zsetonja, hogy elhagyja a pöcegödröt, amit tönkretett. A többivel hogy mi lesz, már más kérdés. Remélem, akkor már nem leszek itt. És nekem nincs szívem a gyerekem és/vagy unokám életét egy megélhetési Éhezők viadalává varázsolni, vagy arra kényszeríteni, hogy felmenői mocskát, a birkaként hallgatás bűnét viseljék.
Inkább átgázolok mindenkin és mindig jó szél fele fordulok, bármibe is kerül, csak a kicsikémnek jó legyen, hát de nem ??Most olvastam, milyen fejlett szuper tech cégeink vannak, élenjáró technológiákkal fáradoznak az emberiség jobbá tételén, itt van máris ez. Csodás, nem ? De a lényeg, hogy "fejlődünk"
-
Eugene Roe
őstag
válasz
Dißnäëß #10233 üzenetére
+1 megint
Az még egy dolog, hogy a gyerek gazdag lesz-e vagy sem, de a világ nem lesz elég 8+ milliárd embernek, és se a koldusra dudáló Q7-es család, sem pedig a magyar társadalom 50%-át adó nulla megtakarításos család nem túl idilli. A többi pedig vagy tudatlan, vagy boldogtalan, vagy neglektálja a valóságot.
Tenni pedig nem fog tudni ez ellen rendszerszinten, így vagy ő is beáll a befogom a pofámat, és veszek kész teslát környezetvédelem címén, ahelyett, hogy bicikliznék kretének közé, vagy bedarálja őt a 8+ milliárd ember nemtörődömsége.
Még ha megcsinálja a jelenlegi kb. legjobb meló-munka duót, bükkben él falusi módra, de google senior programozó fizetéssel és munkával, akkor is csak a homokba dugott fejű strucc állapotát valósítja meg. Az öncélú életnek pedig nincs értelme, az ember vagy jobbá teszi a társadalmat, vagy létezése közel ugyanannyit ér, mint az éticsiga léte eső után a sétányon.
Én sem örülök ennek, de a jó emberek 95%-a szegényen és kinevettetve élik éli életét. Mert az, hogy valaki évi 10 millió nettóból átutal 1% adót egy menhelynek, és ne adj Isten bead 100 ezer ft-ot hátrányos gyerekeknek még mindig csak a képmutatás kategória, de nálunk még ez a réteg is kimutathatatlan.
Mondom ezt úgy, hogy nem vagyok kifejezetten csóró, ~30 évesen 20m feletti megtakarításom van (igaz saját lakásom budapesti árak mellett nuku). Ha valakinek ez nulla, akkor az ország 65%-a konkrétan picsafüst.
[ Szerkesztve ]
-
Mathiask
senior tag
válasz
Dißnäëß #10233 üzenetére
"Utolsó mohikánnak érzem magam"
Óóó, nem vagy egyedül. Ugyanezt érezték már az ókori Egyiptomban, Rómában, stb, stb. És fogják is még sokan ne aggódj! Ezer, kétezer év múlva is. Egy gond van. Ha igaz lenne, hogy innen már csak lefelé van, akkor már rég nem lennénk.
"Az emberiség már legalább 2600 éve él az „ezek a mai fiatalok” szemlélettel Protzko szerint, aki csak azért húzta meg a határt 2,6 évezrednél, mert az annál korábbi vaskalapos kijelentések valódisága már bajosan igazolható.
...
Pedig azért az nehezen kijelenthető, hogy a társadalom időszámításunk előtt 600 óta egyfolytában csak hanyatlik. Protzko szerint az idősebbek ítélkező hajlama nem a tényekből, inkább saját hibás emlékeikből fakad."(ha teheted figyelmesen olvasd végig a cikket)
Én ugye mindig mondom, hogy mennyire nehéz hifiben is az érzékelésünkre hagyatkozva megtalálni a fizikai "igazság"-ot. Hát ez az élet más területein is így van. Így vagy úgy, de sok minden befolyásolja azt, hogy az objektív valóságot ki, hogyan érzékel. És persze hogy amit érzékelünk, azt vesszük a magunk "igazságának". Csak hát ami "igazságunk", nem feltétlenül egyezik az objektív igazsággal.
Tudom, hogy nem fogod megváltoztatni az álláspondod, mert ezt érzed "igaznak". De talán elfogadod, hogy nem feltétlenül ez az "igaz" és legfőképp másnak nem ez az "igazság". És más "igazsága" se kevésbé "igaz", mint a tied, csak mert másé. -
Dißnäëß
nagyúr
válasz
#07400704 #10248 üzenetére
Sokan rúgtak belém az életben. Főleg régebben. Meg hülye is voltam. (Sokak szerint ma is, nem haragszom rájuk, az az ő véleményük és az is marad).
Inkább az van, hogy vállalom azt kifele, ami bent van. Aztán .. akinek sok .. fogyassza - stílusosan - kisebb mintavételezi frekivel.
Mondjuk csak minden második sort
Talán az van, hogy mostanra szeretek másokat megismerni. A "drámáikkal" együtt. Kíváncsi természet vagyok. Voltam régen nagyon elutasító is ám eltérő véleménnyel, vagy emberrel kapcsolatban. Még Ear is kapott itt tőlem fél éve - éve, nem tudom. Aztán rájöttem, mekkora csacsiság az egész. Szóval akin azt éreztem, hogy zéró kompatibilitása velem, azt nagyon elküldtem. Néha nyíltan, néha csak magamban. Ma inkább azt nézem, mit taníthatnak nekem. Szemléletmód, világtágítás, nem tudom. De ebben az "ezotéria" (utálom ezt a degradáló szót) sokat segített. Keleti tanok, néha könyvek, néha csak 1-1 mondat.
Valahogy élni kell. Tökéletesen senki sem tud. Jobb elfogadni más másságát, mint beleállni, hogy "Te hülye idióta". Feltétel persze, hogy ne ártsunk, stb.
Most Doriannal is elkezdhetném, felesleges. Meg nincs is bennem semm izé, ő úgy látja, én így. Vállvonás. Ettől még forog a bolygó a talpunk alatt. Se ő, se én nem váltjuk meg a világot.. magunkat TALÁN..
-
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
#07400704 #10244 üzenetére
Kammerer vagy tigris nem definiálták a topic társadalmi berendezkedését, de jól elvolt eddig sokféle különböző ember a topic-ban, szerintem őzizzük ezt így meg. Mindenkinek van belül egy csodabogár énje.
Nekem spec. azzal lóg, mikor tekint egy vaktesztet sikeresnek. De erre más is válaszolhat felőlem.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Dorian #10237 üzenetére
Bocs, de ennek semmi köze ahhoz, hogy szigorúan monoton fejlődünk. Mindig vannak visszaesések, csak nem mindegy, mekkora. A mostani nagy zakó szerintem, és súlyos károkat okoz, amiket nem holnap fogunk kiheverni. Mellesleg nem robbant atombomba a hidegháborúban (köszönhetően a kémeknek), a népességszám csak nő, cserébe a XXI. században is még mindig van nyomor, erőszak, vér, politikai, faji és vallási alapon történő megkülönböztetés, súlyos éhínség és kemény károk az ökoszisztémában. Hiába szidod az átkost így vagy úgy, az emberiség túlélése szempontjából az is aranykor volt, Te szűk szemmel nézed a saját környezeted, a kis Magyarországot, egy porszem a bolygón a többi nagy között, míg a mai globalizációban AZ EGÉSZ ISMERT VILÁGUNK, annak összes országa és embere együtt kézenfogva dalolva csúszik lefele a lejtőn, mint a kurvaélet. Ennek semmi köze Rákosihoz. Megtisztelsz, ha ezután nem veszel komolyan, nekem annál könnyebb azokkal beszélgetnem, akik kilátnak a dobozból, nem a Mátrix rabjai.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Ba cy lus #10230 üzenetére
Így van. Az egyén személyiségfejlődése. Értünk lenne ez az egész kényelem, kényelmesdi, amit a sok-sok technológiai kütyünk elhoz, nem ?
(Nem).
Jobban el vagyunk butítva és agyunk, tudatunk szennyezve, mint valaha. SOHA , SOHA nem volt ilyen brutál mértékben butítva és támadva az ember lelki egészsége, mentálhigiéniája, integritása, nem tudom jobban mondani, mije, mint a tech kütyükkel, és a demokráciával (demosz - nép - a tömeg buta, vezethető, lásd laposföld) ez karöltve elég szarul fest.
Gyerekkoromban anyám kicsapott bicajozni hatévesen délelőtt, kora este hazaértem, 1-2 horzsolás térden, sebhintőpor, tapasz, jóvanfiam, túléled. Egész nap egy rohadt "ping", semmi nem volt nyilván tőlem felé. Lehet megfordultam a fejében, hogy vajon él-e még a gyerek, nem csapta-e el egy kamion, de mosolyogva várt haza. 1986.
Múlt héten meg lemerült a telefonom és anyám riasztotta hugomat Bp túlvégéről, hogy mi van velem, nem vagyok a Viberen, nézz már rá, ez nem normális, bla bla, hugom meg felült a villamosra, HÉV-re, hogy jön ki hozzám az agglomerációba megnézni, élek-e még.
Holott épp etyepetyéztem a kedvesemmel és tojtam a telóra, hogy töltsem.
Ez totál és masszív visszafele fejlődés lélekben, több aggodalom, több lelki boldogtalanság belül, amit a technológiai kényelem hozott el számunkra.
A technológia bealtat. Mint amikor az ember egész nap csak fekszik és a végén ha kocognia kell 10 percet, a belét kiköpi. Egy lassú, kíméletlen altatóinjekció a tudatunk, éberségünk számára, és minél mélyebben alszik minél több ember, annál inkább irányítható és manipulálható és tehető egy üres, semmitmondó modern rabszolgává azok számára, akik egyenesen tiltják gyerekeik számára a mobiltelefont, a netet, akik magánsuliba járatják őket, elszigetelt elit iskolákba, más élelmiszert kapnak, és még folytathatnám.
-
Dorian
félisten
válasz
Dißnäëß #10233 üzenetére
Ja, kurva jò volt az 50-èvekben a kemèny diktatùrában, ahol a dèdszüleim padlását kisöpörtèk, meg egy rossz szòèrt mehettèl börtönbe vagy kènyszermunkára, meg erősen ott lògott a levegőben, hogy leatombombázza a világ egyik fele a másikat ès viszont.
Ne haragudj, de ezek után nem tudlak komolyan venni. -
Ba cy lus
addikt
válasz
btraven #10231 üzenetére
Szerintem ott bukik ez az egész felvetés, hogy a ma embere boldogabb, hogy a boldogtalan, elégedetlen ember egész egyszerűen jobb fogyasztó. Nem lehet cél, hogy egy nő szája reggeltől-estig fülig érjen anélkül, hogy vásárolna magának egy
kis pillanatnyi örömötruhadarabot.
Másrészt miért lenne boldogabb az az ember, aki mindig az élet napos oldalán tartózkodott, mint az, aki megjárta a poklot is? Én inkább utóbbi nagyobb boldogságára tennék általában.
A küzdés, küszködés építő jellegű tud lenni. A könnyebb út, elkényelmesedés nem. Lehet a múlt embere gyakran megjárta a poklot, de valószínűleg a mennyet is gyakrabban látta. Szerintem. Nem az a boldogság, hogy sínen van az ember élete.[ Szerkesztve ]
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Dorian #10229 üzenetére
Nem mondom, hogy nincs igazatok, de azért nem kell nagyon hülyének lenni, hogy lássuk, merre halad a világ. Amikor ilyen cikkek jönnek szembe velem (kurvajó cikk) és kiégett , lelkileg nulla fiatalok mindenhol, meg közben elkészült egy Orwelli világ következő fokozata, őszintén, miben reménykedjek ? Majd gondolja a ma apukája, hogy "de az ő kisfia/kislánya az nem, ő más lesz, majd ő megmutatja neki / megtanítja neki" bla bla -> neeem. Ő is be fog olvadni a korosztályába, idomulni hozzá, átvenni annak örömeit, betegségeit, gondolok itt a lelki betegségekre, izolációra, stb.
Szvsz az 50-es években volt a legjobb és utána. Oké, hogy volt egy olyan politikai korszak, amilyen, de szüleim spec. összejártak barátokkal nonstop bulizni nagyokat, dolgoztak, hazamentek, biztonságot éreztek, megvolt mindenük. Most ha körbenézel, melyik fiatalt látod boldognak ? Ne az insta vetített álomvilágából indulj ki, hanem úgy kérdezd meg őszintén, melyikük boldog belül, a lelke mélyén. Apámék 1000x akkora szósölt éltek anno együtt, rengeteg fénykép trapézgatyában a füvön heverészve egyetem előtt, stb, mint a mai fiatalok a szósöl appokkal.
Én nem akarok lelki nyomorba "csinálni" gyereket és ehhez nem sok köze van annak, hogy a középkorban még nem volt oltás, vagy az ókorban a piramist építettük hajcsárok ostorai alatt és ott döglöttünk meg a kőporban. A XX. század eleje óta kezd nőni az életminőség, életkor, oltások, élelmiszertechnológia, kényelmi berendezések, technológia.
Ami ma megy, az pedig a technológia olyan szintű élre törése, amit követni nem tudunk (egy biciklit még felrajzolsz, igaz ? Talán egy Otto motort is. Egy processzort ? Vagy egy gombostű hegyén elférő mikrofont?) A technológiánkat kontrollra és mértéktelen lóvéhajhászásra, pénzfelhalmozásra használjuk, akik pedig tehetnének ez ellen (politika, törvények, stb), nem tesznek, mert végig vannak kenve, kicsitől a nagyig mindenki, Svájctól az USA-ig az összes, vagy megvéve kilóra. És oké, hogy jelenleg a demokráciánál nincs jobb politikai/társadalmi berendezkedés, de nézzetek már körbe tényleg, hova haladunk.
Inkább élek 50-60 évet örömben, aktívan, mint 90-et kiégve. Amúgy optimista embernek vallom magam, néha idealista is, de a mostani exponenciális technológiai fejlődésre nemhogy a jogászaink, de a társadalom, az emberi lélek maga, nincs felkészülve. Különben már kukáztuk volna a szenet, elővettük volna Tesla tiltott találmányait a nullpontitól kezdve a faxtudja miig és egy fasza utópiában élnénk. Nyilván nem is lehet ezt megalkotni... ahogy mérhetetlen technológiát adsz egyesek kezébe a bolygón, mondjuk álmodjunk valami merészet, antigravitációs repülő bizbaszok: azonnal beleül többmillió agyhalott, agymosott ember és elindul, hogy kiirtsa a világ másik felét. Tehát még ha akarnánk se tudnánk békét és a fejlett technológiánkat kihasználó, javunkra fordítható dolgokat megvalósítani, ehhez kell egy büdös nagy világégés, mert a dzsihadistát már nem fogod átnevelni, a másik megbántott fél nem fog kegyelmet vagy megbocsátást gyakorolni, de hogy ne menjek nagyon messzire, nézzük már meg, a zsidók meg a palesztinok mit össze marakodnak és közben megy az erkölcsi mutogatás egymásra, hogy éppen ki kezdte és ki a csúnya fiú. Hagyjukmár.
Wake up Neo.
Ezen a mostani bolygón (bocs: az emberiségen) szvsz a Format C: -n kívül semmi nem segít, remélem, lesz még jópár szép évem, talán még évtizedem is 2-3, aztán elmúlok, a hitem megvan ezt lekezelni magamban belül, de addig legalább éltem, ettem, ittam, szeretkeztem-szerettem teljes szívvel, lélekkel, még volt egy csodás gyerekkorom, még nem vagyok elbutulva, elhülyülve, nem vagyok kiégve, és nagyjából átlátom a mai politika, de a technológiai rendszerek átbaszásait is és magam szintjén amennyire lehet, tudom ezeket kerülni, vagy annyira függetleníteni magam tőlük, amennyire csak lehet.
Utolsó mohikánnak érzem magam, többen vagyunk így ezzel cimbikkel, hozzáteszem, és nem nagyon látok elemi erőt azt illetően, hogy a világ változni akarna, egy fecske ide kevés, hogy nyarat csináljon, ezt látjuk. De amíg a világ minden táján még mindig ugyanazokat a trükköket papálják be tömegek a vezetőiktől, amikkel nem csak Hitler, de az elődei is etették őket, addig miben reménykedjünk, őszintén ?
Szóval tök jó jönni olyanokkal, hogy "ezt mindenki megmondta korábban is, hogy bezzeg a mai fiatalok", de amit ma élünk, nagyon komoly paradigmaváltást igényel, nem csak szimplán a nagypapi sopánkodása, hogy a fiatalok a fiatalok.
Egy lelki nyomor az egész világunk. Házasságok, megcsalások, kiégettségek munkahelyeken minden generációban, akinek meg van mutyikapcsolata, felfele nyal, lefele tapos (közben az ő lelke is kiég, de erről mit sem sejt, mert buta hozzá EQ-ban), még sokáig folytathatnám.
A technológia béklyót és nyomort hoz el a jövő generációja számára, nem a walhallát, ezt lenne jó látni. Élő modern rabszolgaság van, és ez egyre csak fejlődik, mert nyitsz egy virágboltot, holnap az Amazon Flower megcsinálja 2x akkorában, nyitsz pékséget, holnap a Google Pék lesz már mindenkinek az alap, szóval kormányokkal együtt letarolják a technológiai multiknak indult gigászok a fél világot. Persze Kína nagy falat, az is marad, de perpillanat akárki akármennyire is szidja őket a berendezkedésüket illetően, ha én egy idegen ufo faj lennék, emberiségről mit sem tudva és megnézném, melyik a jobb, melyik a túlélő, bizony a kis ferdeszeműekre voksolnék, mert a többi a múlt szemétdombján kukorékol még büszkén, miközben a komposzt alatta már elrohadt, a szomszédban meg 2 méter magas termeszvár épül.
Hát akkor. ... szép napot mindenkinek
De mivel 41 vagyok, még lehet gyerekem, csak egyelőre tényleg nem látom értelmét, a puszta szaporodásnak sem, nemhogy ebből bármi önkényes, magamra vetített élvezetet nyerni, hogy "de jó érzés egy gyereket szeretni" - és aztán megbolondulni tőle, meg a mosóporreklám szagú "csilivili" életet élni hitellel meg lelki pszicho nyomorral fűszerezve. Kösz, nem. Utazok, kirándulok, barátnőm is így van ezekkel, mint én, tök jól elvagyunk. Utolsó Mohikánok.
Bocs, kijött.
[ Szerkesztve ]
-
Ba cy lus
addikt
válasz
Dorian #10229 üzenetére
Amiről te írsz, az maximum jobb életfeltételek. Nagyobb kényelem. Ez nem boldogság. Még csak nem is feltétele. A boldogság inkább ott dől el, hogyan gondolkodik az ember, milyen a mentalitása, érzelmileg mennyire érett (nem látom, hogy ma érettebbek lennének az emberek, az ellenkezőjét annál inkább)... Ahová tart jelenleg a nyugati világ, az mitől is építőbb jellegű az egyén személyiségfejlődése számára? Én épp ellentétes hatást vélek felfedezni, csak ezért kérdem.
[ Szerkesztve ]
-
Dorian
félisten
válasz
Ba cy lus #10228 üzenetére
Nagyon sok mindentől boldogabb. Igen, az anyagi jòlèttől is. Meg pl. attòl, hogy nem 40 èv az átlagèletkor, nem pusztul el egy sima tüdőgyulladástòl vagy százfèle járványtòl, nagyságrendekkel csökkent az erőszak a hètköznapokban ès az államok közt is, egyre kevesebb az önkènyuralmi rendszer, az átlagember számára is elèrhető rengeteg tudás ès informáciò, sokkal könnyebb a hètköznapi munkavègzès, hadd ne soroljam...
Persze lehet a nyomorban is boldognak lenni a tùlvilági paradicsom ìgèretèvel, ki ki a maga igènyei szerint ìtèli ezt meg. -
Mathiask
senior tag
válasz
Dißnäëß #10223 üzenetére
"az egész világunk egy iszonyatosan elkurvult irányba halad ... Ezért nem vállalok gyereket sem pl."
Mindig ez volt, van és lesz. Azt hiszem Johan Huizinga(holland filozófus) írta, hogy amióta vannak írásos emlékeink igazolható, hogy minden generáció azt érzi, hogy a következő generáció, már nem az igazi, csak romlik a színvonal, már csak rombolásra képes és a világot romba viszik. Ezt gondolták a szüleink, ezt gondolták az ő szüleik, ezt gondolták az ő szüleik, stb. Megtörtént? Soha.
Ezért nem vállalni gyereket konkrétan hülyeség, értelmetlen kibúvó. Más ok miatt rendben van. Pl. ha valaki csak szimplán nem érzi, hogy szeretne gyereket, vagy nem gondolja, hogy jól kijönne a gyerekkel, stb, stb. De ne ez a butaság legyen az indok.
Minden férfi társamnak kívánom, hogy tapasztalja meg, hogy milyen érzés, mikor lány gyereke lesz. Megfizethetetlen. -
Mathiask
senior tag
válasz
Dißnäëß #10211 üzenetére
"rám hagyni vagy másfél méter hosszúságú lemezt"
Én is jártam így. Tisztítás nélkül "nem lehetett hallani a recsegéstől a ropogást". Elvittem egy részüket tisztíttatni. Hallgattathatok lettek. Azért vettem egy vákuumos mosót, hogy a többit is megtisztítsam, illetve némelyiket többször kellett. De a tuti megoldás valószínűleg az ultrahangos megoldás, de az drága. Láttam egy videót ahol az volt a konklúzió, hogy a vákuumos mosó, mivel fizikailag is hozzáér a lemezhez, képes mikró karcokat okozni, ami hallható. Így az ultrahangos jobb. -
törölt tag
-
törölt tag
[Paci&Gedeon] vagy Gedeon és paci, ahogy tetszik.
-
törölt tag
-
Mathiask
senior tag
válasz
Dißnäëß #10206 üzenetére
"Az albumkorszak vége (?)"
Nem kell az a kérdőjel.(könnyűzenei műfajok esetén) Legalábbis én is így látom magam körül.
Már megénekeltem korábban itt is talán, hogy fiatalabb kollégáim nem is értik mikor mondom, hogy egy jó album elvisz A-ból B-be hangulatilag, érzrelmileg, van egy íve egy jó albumnak. Ha zenéről beszélgetünk akkor ilyenek hangzanak el "ettől az előadótól ezt a számot szoktam hallgatom és tetszik". Hiába tetszik, az albumot már nem hallgatják meg, vagy bármi mást az előadótól.
Engem kicsit az zavar, hogy sokszor az album megjelenése előtt már kb a fele album ismert, mert szépen csepegtetik az előadók a számokat, a cikkben leírt okok miatt.A cikkel kapcsolatban: Nagyon kihegyezték a spotifyra, de én nem emelném ki őket. Maga a streaming ilyen. Ami nem lenne baj, mert vannak olyan műfajok, előadók, hallgatók, amelyeknek ez a fajta "kapcsolat tartás" bejön. A gond, hogy ez a rendszer működéséből fakadóan elnyomja a másként megjelenni akaró, másként fogyasztó réteget.
Talán valahogy úgy kéne(ahogy egyesek ezt már leírták), hogy az egyes userektől befolyt összeg egy részét a streaming szolgáltató elrakja. Amiből ő fenn tudja magát tartani. A másik részét meg azok között osztaná szét akiket az adott felhasználó hallgatott.
Tehát pl a 3000Ft havidíjból 1500Ft-ot elrak a streaming cég. A maradék 1500-at meg szétosztja azok között akiket hallgatott. Ha egyetlen tracket hallgatott meg a user, akkor annak a szerzőihez, ha 1000-et, akkor mindegyik szerzője kapna 1,5Ft-ot. Így az előfizető pénze ahhoz kerülne, akit hallgat és nem az általa nem hallgatott népszerű előadókhoz. -
törölt tag
válasz
Dißnäëß #10211 üzenetére
Legközelebb terhelj le
Ez egy cikk, nem akadémiai székfoglaló bazz
Azért azt a Ballfingert nem dobnám ki az ablakon továbbra sem.
A nagy macera nem is kérdés, a filingje miatt csak, ha eltekintünk az árától. Egyébként szalagost nem is halottam még mióta hifizem, de egy ilyenért elmennék az országban akárhová is.
-
AMDFan
addikt
válasz
btraven #10213 üzenetére
Szerintem nem jó helyen keresed a különbségeket. Ha valóban nagy a különbség, akkor azt 10 alkalommal is meg tudod csinálni gond nélkül.
Ha tényleg bele akarsz menni ebbe, hogy milyen tömörítési hibák vannak, akkor nagyon alacsonyan kell kezdeni. Mondjuk 64kbps mp3-nál nyilván ordító lesz a különbség. Utána menj fel 96kbps-re. Még itt is. 128kbps-nél fogsz meglepődni, hogy hoppá hoppá egész jó. És utána tovább és tovább. 256os mp3-at már 99%-ban nem fogod tudni vaktesztelni a flaccal szemben.UI: azért jó alacsony bitrátán kezdeni, mert az az arcodba tolja a hibákat. Egyből hallani fogod, hogy magasabb bitrátánál hol kell keresni a difit, hiszen az algoritmus ugyanaz lesz akkor is, ugyanott fog vágni/elfedni, csak jóval kisebb mértékben.
[ Szerkesztve ]
-
btraven
őstag
válasz
Dorian #10208 üzenetére
Mathiask kérdezte hogy milyen különbség hallható, de ezt szerintem nehéz leírni. Az ember inkább érzi a különbséget. Sokszor az egyik kellemesen szól, a másik meg nem. De hogy konkrétan miért?
Most csináltam 1 próbát 128k vs flac között.
Beatles - Because
1. szám: a magas hangok nem szólnak valami szépen, viszont a basszusgitár mélye egészen kellemes, az tök jó
2. szám: mintha a magasak még kellemetlenebbek lennének, sőt már fájdalmas kategória, később jön a mély - hát az se valami jóÉs valóban az 1. volt a flac
Nagy különbség, de ezt még 7-9 alkalommal meg kell csinálnom?
Dißnäëß
Én se szeretem a mindenholjólszól audiophile zenékekkel a tesztelést.[ Szerkesztve ]
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
AMDFan #10210 üzenetére
Ahh, szóról szóra +1. Korrekt, tömör, lényegre törő.
Kieg.: metál, zúzó. 128-on egy halálfos, szintén nagyon érzékeny.. minden, ami sűrű. Amikor életem első Marilyn Manson-ja lossless-ben megszólalt, azt mondtam, úbazz, ez de k* jó.
Amikor egyszem hegedűt húz valaki, ott meg simán lehetséges az elvérzés lossless és mp3 között is
(Ezért nem szeretek csendes, kifejezetten ilyen egy-két hangszeres audiofil, rommálerágottcsont bőgőpengető anyaggal vaktesztelni).
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
#01758976 #10209 üzenetére
Ez jó, köszi !
Az orsóshoz - jó cikk, de szerintem van pár dolog, amire nem hívja fel a figyelmet:
Azt halljuk, amit rögzítettek. A mesterfelvételt (master tape) készítő magnó sok esetben csak pár méterre van az énekestől – vagyis nemcsak képletesen, hanem szó szerint ez van a legkisebb távolságra az eredetitől, térben és időben egyaránt.Nem. A mesterfelvétel a széfben van, és minden egyes évvel szarabb a minősége ahhoz képest, amit legutóbb lehúztak belőle DXD/DSD-be. De maradjunk a szalagnál. Ennek a második vagy harmadik generációs, másolásonként 3dB-vel romlott kópiája az, amit hallunk, jó esetben. Tehát ha vennék egy hígend orsóst és kéne rá egy hígend anyag a bótbó, az túl azon, hogy piszok drága, nem a mesterszalag lenne, hanem mester minusz 3, vagy mester minusz 6 débé.
Nekem end júzernek ki tudja, mi jutna. Ki tudja, mit kapnék.
A cikk dobálózik itt "mesterszalaggal", mintha mostantól egy orsóssal 8 milliárd embernek elérhetővé válna ez a fajta minőség, ha pénze van rá. De erről szó sincs.
Ez nem olyan, mint az LP, hogy bemegyek a Media Markt-ba és XY LP újranyomást megveszem (ami még esetleg jól is sikerülhet, pedig divat ma mindent szidni, szar az új cső is, mert a gáz-csökkent NOS az jobb
, satöbbi)
és ez megy lényegében hifiben mindenhol majdnem, beleértve a NOS orosz katonai kondikat, a Nichicon Black Gate-eket, és még sorolhatnám. Szerintem nem minden szar, ami új, sőt.
Visszatérve az orsósra, a cikk olyan előnyöket sorol fel mellette, amit a mindennapokban nem tudunk kihasználni. Tehát az elmélet messze kerül a realitástól. Fapaci talán, hozzáfér, ő készít dolgokat ha úgy van, de Te, én, akárki, csak úgy leemelünk a polcról, vagy online lekattintunk egy mittomén, legyen legegyszerűbb Dire Straits - Brothers in Arms-ot R2R-re, az megjön díszdobozban, kibontod, felteszed, befűzöd és rákenról, master quality ? Soha. Még azt sem tudod, ipari méretekben, amit a konzumer piac igényeinek kielégítése megkövetel ugye, hogyan készítenék el ezeket. Az első generációs master-t tuti nem koptatják, a második vagy harmadik gen-es master-ről kapsz egyet, ergo -3dB-3dB és talán újra -3dB, miközben hogy az igényeket még ennyire réteg termékeknél is kielégítsék, a másolási sebességben sem vagyok biztos, hogy realtime pörgetik. Inkább átkergetik a szalagot nagyobb sebességgel, és még azt is kinézem (lehet jobban is járnánk), ha az eredeti, első gen-es mesterszalagból alkotott DXD/DSD-ről kapnád Te a Te szalagodra az anyagot. Egy ki tudja milyen géppel, és annak DAC-ával (ami ASR-en akár szarul is mérődhet hehe, na jó nem hergelek senkit)
De érted a lényeget ? Vagy én látok valamit rosszul ? Nem egy youtube előadást megnéztem Dr. Mark Waldrep-től, ő PCM fetisiszta (nem a redbookról beszélek, de még a DSD-t is szidja), de ettől eltekintve is igaza van - olyan aggyal és tapasztalattal hogya f*ba ne lenne - abban, hogy mennyi dinamika fér bele egy szalagba és mennyire messze van az a sokbites PCM vagy nagyfrekis DSD-től. Makó és Jeruzsálem esete. (Ez nem azt jelenti, hogy annyival szarabb is a szalag, hiszen imádja mindenki. Pont arról van szó, hogy MÁR A SZALAG IS csodálatosan tud zenélni nekünk, tehát ezek a digi formátumok ezt csak kiterjesztik elképesztő távlatokba).
A mikrofont marha közel lehet helyezni egy full digi felvétel készítésekor is, és Bonhamnak nem csak a négynegyedbe becsempészett tripletjeit fogjuk élvezni, hanem azt is, ahol a zacsija dörzsöli a combján a szőrt, miközben dobol, de erre már nemigen lesz lehetőségünk.
Én nem vagyok híve az orsósnak. Tudod, miért ? Mert azon kívül, hogy analóg, semmi egyéb nem jár vele, viszont szenvedés sokkal több. Nem pattog, nem érhető el rá anyag olyan könnyedséggel és mennyiségben, mint LP-re, nincs olyan szaga (más a szaga, de nem LP szag), a profi lejátszók egy dolog, hogy megveszed, aztán ki fogja és milyen gyakran szervizelni a szíjakat, fogaskerekeket, feszítőket stb.. benne ?
Szvsz a zeneipar bajban van, lásd előző linkelésem, pláne az "öregek", a "régivágásúak". Hirtelen minden, ami R2R, high-end lesz, meg "mester"... régen meg Dunát rekesztettek velük (konzumer persze).
Ez csak a pénzlehúzás újabb próbaköre, nem mondom, hogy az LP reneszánsza nem ugyanerről szól, de az LP-nek akkoris tökmás a varázsa. A hangja, a szaga, a pattogása, a monosított és emiatt mindkét oldalt egyszerre ütő mélyei, a RIAA-korrekció (és "dekorrekció"), a hatalmas borítók és jó esetben belecsempészett füzetek, kétoldalas kihajtható motyók.. Máááááás.
Michael Fremer (Stereophile) azt mondja, már bizonyította számtalanszor, hogy az LP ha jól van tartva (beleértve a kíméletes, jól beállított lejátszást is, jó tű, nyomás, stb), kiszolgálja egy ember életét. Én erre szívesebben hallanék választ valakitől, most akar anyám a pincéből rám hagyni vagy másfél méter hosszúságú lemezt, az ő felnőtt és az én kamasz koromból. Kérdezte, dobja-e ki, vagy kell nekem, fele sajátja, másik felét apám otthagyta neki váláskor. Letettem a kanalat a vasárnapi ebéd közben és nagyon nagyon nagyon rondán kezdtem el nézni rá, értette, megmentette őket. Raktárban állnak állítva, alig várom, hogy végigmossam őket valahogy..
aztán indul a pörgettyű. (KALÁKA , Elton John, Tanita Tikaram, Isao Tomita, Black, úh a többit azt sem tudom mi..).
-------------
Szóval elnézést minden orsóstól, nem degradálni akarom a szalagot, mert hangra az LP inferior hozzá képest nyilván, hiszen szalagról készültek régen, ergo analóg reprodukció esetén csak rosszabb lehet, még vele indentikus sem (azt csak a digi tudja), de nem is ilyen oldalról közelítünk az LP-hez, annyira sajátos és más hang. Én az LP-t a színéért és a lejátszás mikéntjéért veszek (hangszínre gondolok), amit ez a meglehetősen kompromisszumos technológia megkövetel és biztosít.
Biztosan csodásakat lehet orsóssal is hangulatozni és szeánszozni, meg hatalmas feeling révülten bármulni a sárga lámpafényben a fekete és fémszínű orsók forgását, vagy a VU meter ablakait, miközben jár az agyunk valami tökmás dimenzióban, de ezt a rengeteg macerát, amivel ez jár, nem vállalom be érte. Az LP töredék ennyi macera és könnyebben pótolható, lejátszója könnyebben javítható, meg inferiorsága ellenére is más hang. (Akkor is, ha a mai nyomatok jó részének forrása digitális és már egy redbook-ot megüt. Valahogy ezek is LP-sek, analóggá válnak, mikor lejátsszuk. Vagy inkább mikor préselik).
Ha valaki egyszer orsózik előttem és dicséri, beállok a sorba. Marha jó cucc, feeling.
De hatványozottan több macera hosszú távon. Meg mi az, hogy nem pattog ???
Uff.
-
AMDFan
addikt
válasz
btraven #10207 üzenetére
Régi történet. A másik topikban régebben többször téma volt. Többen csináltunk - köztük én is - 320 mp3 és FLAC között sikeres vaktesztet, foobar ABX-ben. Tudok is olyan zenét küldeni, amin bármikor reprodukálható. De hogy jön ez ide? És ki mondja, hogy nincs különbség? Nulltesztel is gyönyörűen látható a különbség. A kérdés, hogy mennyire számít ez a zenei élménybe? És itt jön képbe az, hogy aki tudja sikeresen vaktesztelni a difit, az tudja azt is hogy mennyire marginális a különbség. És azt is, hogy mennyire nem számít bele a zenei élménybe, hogy mp3 vagy flac a formátum. De ez a téma túl messzire vezet, és sokan sok véleménnyel vagyunk.
Hozzá kell tennem, hogy a 320as mp3 és a FLAC között nagyon kevés zenén lehet kifogni a difit. 128as mp3-al viszonylag könnyű, de van olyan zene ami még a 128as mp3ba is bőven belefér, mert annyira nincsenek benne sávszélek, hogy bőven van miből vágni, vagy inkább elfedni. Az én tapasztalatom az, hogy leginkább 100%-ig elektronikus zenén lehet kihallani a difit, mivel ezekben a zenékben olyan tűéles hangokat tudnak generálni, hogy azonnal el tud vérezni egy mp3 tömörítési algoritmusa.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz
Dißnäëß #10206 üzenetére
Ha már benne van a topikunkban az Audio [link] [Bírtam a csávót, míg itt volt
, volt pár jó meglátása, meg cikként nem elborult hifistaként nézve, viszonylag rendben ] tessék görgetni.
btraven:
"Csinált itt már valaki sikeres flac vs 128k mp3 összehasonlítást?"Bár ne tudnék, ide sem jöttem volna
[ Szerkesztve ]
-
btraven
őstag
válasz
Mathiask #10198 üzenetére
Az jó úgy ha playlist-be beteszek 2 számot, majd random lejátszom őket és írom melyik melyik?
A foobar abx tesztet utálom mert az direkt összezavarja az embert.Csinált itt már valaki sikeres flac vs 128k mp3 összehasonlítást?
Mert ha igen akkor nekem már nem kell.
Ugye tudjátok ha 1 ember a világon csinál 1 sikeres tesztet akkor már bizonyítva van hogy van különbség.
De ha 1 millió ember csinál sikertelen tesztet az még mindig nem bizonyítja hogy nincs különbség. -
Dißnäëß
nagyúr
Az albumkorszak vége (?) [link]
-
Dißnäëß
nagyúr
Esti.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
#03969024 #10202 üzenetére
Dehogynem. De a szoba módusokkal mit kezdesz ? Mondjuk egy egyszerű panelban, tégla lakásban, semmi zeneszoba és az elrendezés is csak szó-szó általában. (Szerencsés, akinek azért összejön). Vagy az aktív háromutas rendszer puszta tényével, amit digitálisan váltasz ? Sajnos - vagy sem - PCM-é kell konvertálni azt, ami kijön az LP-ből. Van, aki szerint a 16/44.1 bőven jó oda. Van, aki szerint 24/96 vagy 192-vel őrzi meg legjobban azt, ami az LP-t olyan hallgathatóvá teszi. Van, aki szerint a DSD, de azt is át kell majd digi oldalon alakítani PCM-é (DXD pl.), hogy mókolni lehessen vele. Persze utána visszatehető DSD-be.. stúdiók is csinálják ezt.. Nem egyértelmű dolgok ezek, hogy feltétlen szar lesz (sőt).
Olvastam több jó véleményt erről, meglátjuk.
Egy analóg elektronikus váltó még opció lenne, és akkor analógban marad az ember végig, ez végülis amúgy nem akkora összeg, hogy földhöz verjen. Szóval még jómagam is agyalok az egészen, legrosszabb esetben ezzel tudnám hallgatni simán.
Ez azért szimpi, tudja a 24/192-t és a DSD256-ot is. [link] Szvsz egy ilyennel nagyon kinyílhat a világ egy digi láncban is, egy analóg forrás számára, reprodukcióban is tök jóra. De majd beszámolok, ha eljutottam ide. Azért 24 bit k* nagy dinamika és a 192kHz is piszok nagy felbontás, a töredékét nem érném el reprodukció során élőben, ki is szakadna a dobhártyám kb.
Amire kellhet ügyelni, hogy ne színezzen egyik átalakító sem különösebben: se az ADC, se a DAC. DAC-ból már 1 ilyenről minimum tudok másodkézből (cimbitől), a Pro-Ject meg talán szintén valami viszonylag transzparens ADC-vel oldja meg a konverziókat, nem tudom. Egy ideje rá vagyok erre állva. Lassan indul a mandula így tavasszal. Jó lesz hallani PCM vs. DSD-t, bár valszeg tök más IC-kkel oldja meg maga a lemezjátszó is a mocitető alatt.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Lenovo ThinkPad T480 / i5-8350U / 8GB RAM / 256GB / FHD / Több darab / Számla /
- Új bontatlan Technics AZ80 Bluetooth fülhallgató High End, LDAC, HI-Res Audio
- Vízszerelő Budapest összes kerületében
- Yongnuo 85mm 1.8 (legújabb modell) - Sony E
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L13 Yoga Gen1 - i7-10G I 16GB I 256SSD I 13,3" FHD I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest