- TCL LCD és LED TV-k
- Melyik tápegységet vegyem?
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen videókártyát?
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Kompakt vízhűtés
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
-
PROHARDVER!
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tankblock
aktív tag
válasz
Janos250 #9283 üzenetére
Hmm,
most h van nálam gép is:
Datasheet:
RHCT Conversion Time(7)
8 bit resolution 2.50 ms
11 bit resolution 3.85 ms
14 bit resolution 6.50 msilletve
TEMPERATURE SENSOR
TEMPACC Accuracy(7) 5°C < TA< 60°C ±0.2 ±0.4 °C
TEMPREP Repeatability(7) 14 bit resolution ±0.1 °C
TEMPCT Conversion Time(7) 11 bit accuracy 3.65 ms
14 bit accuracy 6.35 mslássuk a könyvtárat:
double ClosedCube_HDC1080::readTemperature() {
uint16_t rawT = readData(HDC1080_TEMPERATURE);
return (rawT / pow(2, 16)) * 165.0 - 40.0;
}
uint16_t ClosedCube_HDC1080::readData(uint8_t pointer) {
Wire.beginTransmission(_address);
Wire.write(pointer);
Wire.endTransmission();
delay(9);
Wire.requestFrom(_address, (uint8_t)2);
byte msb = Wire.read();
byte lsb = Wire.read();
return msb << 8 | lsb;
}szóval ha itt minden ok --> cserélném a delayt:
delayMicroseconds(9000);
akkor még lehet akár HW issue is. A felhúzó ellenállások megvannak? Feszültség megvan? Milyen hosszú a vezeték? ...
-
Tankblock
aktív tag
válasz
ZTE_luky #9158 üzenetére
Hello
Mi a célod ezzel a projecttel? Ezt kellene tisztázni.
110 * 60 [mA] = 6,6 [A] + a nano fogyasztását elhanyagolom. Ebből a keretből kell gazdálkodni. Ha a ki szeretnéd az összes ledet egyszerre hajtani 100% on akkor a powerbanknak tudnia kell 6.6 [A] konstans leadni.
Ha hozzászámolom a teljesítményt --> 6.6 [A] * 5 [V] = 33 [W] amit el kell maximálisan disszipáltatni.
Ha nem csak mondjuk 10% akkor más a helyzet => 660 [mA] * 5[V] = 3.3[W]
elég ha az arduinot mini usb-ről táplálom csak árammal? --> külön igen, közösítsd a földet ebben az esetben.
A lenti kapcsolásból hiányzik kondenzátor a táp vonalak közé, minnél közelebb a LED sorhoz.
-
Tankblock
aktív tag
ESP.deepSleep(300*1000000);
Nálam csak ennyi van a ESP Wemos D1 miniben....
hagyhatod a loopban is.
projectemben saccra 10k ellanállat van a GPIO16 és a reset pin között.
mielőt elküldöd aludni egy delayt tehetsz bele.
Keress másik bootlodaert, (vagy ami az arduino ajánl és )töltsd rá azt.meg azt nézd meg h melyik ESP8266 csomagot használod, Emlékeim szerint a sima 2.4.0 bugos volt.
-
Tankblock
aktív tag
Krixkrax azért jelenhet meg mert a bootloader más baudraten kommunikál....
ESP32 single core ---> remélem nem hozza vissza a ESP8266 os furcsa megoldásokat...
Wifi kezelése itt 1 magra van bízva..... Not again.....Bluetooth meg már 5.0 jár a szabvány..... ez meg 4.2 szóval ha követni szeretném akkor Nordik chipjei maradnának.
-
Tankblock
aktív tag
Hello,
Mit reportol a fagyáskor?
Nekem sosem volt ilyen boardom, az ezen lévő komponensekkel szerintem nem lehet alacsony fogyasztást elérni. ESP12-E használok, ha ESP8266 ról van szó.Honnan kapja a Vcc-t? Ha az USB kábelről akkor az legyen jó minőségű pl valami jófajta mobil töltőkábele.
Nekem általában ezzel volt problémám. -
Tankblock
aktív tag
válasz
Teasüti #9079 üzenetére
nem a
stream(stream)
programkód azt jelenti hogy amikor inicializálod akkor a bejövő cím értékét bemásolja a class stream nevű változójába.
[Member initialization in constructors]
Sztem a stream object nincs definálva, hol lehet megnézni a könyvtárat?
-
Tankblock
aktív tag
-
Tankblock
aktív tag
Hello,
nem örültem meg, még,
esp-idf használom és néha megyek a development pathra néha meg a latest release pathra. Van róla rendes guide meg How to.... Nem oly ördöngős. Gitről meg lehet vadászni eléggé jó könyvtárakat is hozzá.
De igen volt rá példa h nem volt driver és hát nem maradt más hátra csak a technical reference....
Amúgy annyira nem kínai, sztem még az aurduino core is belerakható. Van kódkiegészítés, C++ hoz függvényekhez support. Refraktorálahtod a kódot. Megmuattaja hány helyen használod. Próbál írási időben segíteni.... (csak nem nekem :-P)
Az arduino ide-nek itt még van hova fejlődnie. -
Tankblock
aktív tag
válasz
Teasüti #9068 üzenetére
ugye nem az arduino esp32 core-t használjátok?
Én azt csak feltettem hogy éegyen, de 1 példánál többnél nem töltöttem vele időt. Inkább eclipse alatt küzdök.
nekem ment minden a 0 magra , akkor sem volt problémám....
Van egy elméletem, hogy az arduino implementációban van valami kehe.....A kapcsolat sosem lesz tökéletes ezzel együtt kell élni, és kezelni kell. Azt a design során kell eldönteni, hogy az adat fontos-e annyira h újrküldjük vagy sem. Ha igen akkor azt tárolni kell, amíg ki nem ment.
A BlueFi implementáció még nem tudom milyen formában van. Én a MESH networköt várom mint a messiást és a MQTT brokert, ha 1 implementációba bekerül és kapunk még 1 gateway nodot is akkor mindenre gombot vartunk......
Addig marad a BLuetooth mesh akinek nagyon kell NRF chippekkel.....
az említett hálózati túltelítettség végett nálam a router is a gyenge láncszemek közé tartozik, hajlamos eldobni az összes Wifi kapcsolatot és reportálni h minden jó. A wirelessben meg 0 becsatlakozott elem van.......
-
Tankblock
aktív tag
Hello
itt a
void loop() {
// listen for incoming clients
WiFiClient client = server.available();
if (client) {
Serial.println("new client");
// an http request ends with a blank line
boolean currentLineIsBlank = true;
while (client.connected()) {
if (client.available()) {
char c = client.read();
Serial.write(c);
....itt hasonló módon nézi meg ugyanazt.... én nem vagyok híve a túl sok változó újrainicializálásnak....
-
Tankblock
aktív tag
Hello,
Routeren a dhcp részén ha tudod a MAC címet (szintén kileshető a dhcp listáról) akkor 2 sec alatt lehet beállítani otthoni fix ipt. Ha a szolgáltatótól sueretnél az már más kérdés.
UART szerintem az operációs rendszer szeretné azt a UART chipet mindenáron 1 com portra rendelni. Eszközkezelőben nézd meg mi van akkor ha mind a kettő be van dugva. Az egyik tippem szerint ismeretlen eszköz lesz. Arra telepitsd a drivert megint és rendelj hozzá egy még nem használt com portot
-
Tankblock
aktív tag
[link] full documentation.
Youtubon is van jónéhány magyarázó videó.
Dióhéjban:
Van egy szerver amit brokernek hívnak és ide iratkozik fel mindenki. A feliratkozott csatornáról kapod az összes információt (subscribe). Küldeni is lehet (publish) amit a feliratkozók megkapnak.TCP/IP felett is megy, de láttam már Websocket felett is. A lényeges része h a küldő meghatározhatja a Qos (Quality of Service) szintet:
At most once (0)
At least once (1)
Exactly once (2).Azaz hányszor kaphatja meg a feliratkozó ugyanazt az üzenetet. Erről itt: [link]
A uControllernek nem kell mindig online lennie, de amikor az megkaphatja azokat az utasításokat amik szükségesek a további működéshez. Pl infót h van új Firmware lehet letölteni ha van elegendő energia hozzá.
-
Tankblock
aktív tag
válasz
Teasüti #8937 üzenetére
Nem kell nyomni semmit.
Ezen csinálom a IR Remote projectemet egy ideje (már ha lenne rá időm...)
Igaz nem pogo pin de jó. Kivenni betenni nagyon okés, 100-as batchet nem ezzel csinálnám....
10-20 még ok, fejleszteni tökéletes.
Most nézem h a képhez képest az enyémen van még 1 6 lábas SMD ic. Nem tudom leolvasni, lehet h dual package MOSFET és akkor itt van a kutya elásva. pedig a linket a rendelésemből vettem ki.
-
-
Tankblock
aktív tag
Hello
Tárolva hogy mekkora MHz működjön azt a sdkconfig-ban van.
MSYS32 ben / Linux alatt ha betallózod akkor
make menuconfig
paranccsal tudod editálni relatíve egyszerűen.Nem javaslom kezdőként hogy ehhez hozzányúljon bárki is, főleg ha 3rd party Arduino libeket futattok amik függnek az órajeltől.
DMA más kérdés Technikal reference és a példaprogramok mutatják az utat. Én az ESP-IDF drivereit használom mert ahhoz van dokumentáció, és működik a DMA is --> RTM jó példa.
-
Tankblock
aktív tag
Hello,
Nekem is digi van,
Dynamic DNS szervert használatával ez megoldható, routeren a belső szerver portját kell kigele forwardolni és voala.
Még egy jó tanács: Kifelé ne konvencionális 80 v 8080 portot használj. Autentikáció kötelező, ja van rá energia akkor secured kapcsolat.
Sajnálatosan ezek nélkül megpróbálhatják feltörni, kolléga banana pi je áldozatul esett egy ilyennek.
-
Tankblock
aktív tag
válasz
choco01 #8777 üzenetére
MQTT egy protocol csak. MQTT brokerre lesz szükséged, én a Mosquitto-t ajánlom egy raspin elmegy már évek óta.
Hogy mit kezdesz az adatokkal az már más kérdés. Én a NodeRed et használom, de vannak más haonlóan szofisztikált megoldások, ki mit szeretne.....
@ (#8778) tvamos :
Abban nem vagyok biztos hogy az MESH. Nem láttam még a teljes kódot. Azt keresem, hol van megvalósítva z atchitectúra lenyomata. Az hogy mindenkinek elküldünk mindent az sztem nem MESH. Ha lesz időm kipróbálom 3-5 noddal és tesztelem kicsit, mivan ha a node csak néha aktív, vagy ha kiesik egy része.
-
Tankblock
aktív tag
válasz
Teasüti #8775 üzenetére
A MESH egy hálózati topológia. A HW -nek elvileg képesnek kellene lennie rá. Az ESP32 egyértelműen a Wifire és a Bluetooth 4LE épített. Ezek számomra a használati értékét növelik. Simán el tudnám képelni, hogy a meglévő SonoFF Touch ba panelt cserélek ESP32 re és átugrok BLE-MESH networkre, vagy a mostanival Wifi MESH re. Még filózok rajta, mert a 8255 is képes Wifi-Mesh re. A Gateway modul a problémás ami összeköti a MESH hálózatot a saját Networkkel/felhővel/serverrel....
Arra még nem láttam - számomra - jó megoldást.
-
Tankblock
aktív tag
Most találtam GitHubon ütik az ESP fejlesztőit már vagy 2 éve a Bluetooth MESH-ért is. A Wifis épp csak megyeget, már látni Demokat.
Ha ez működik rendesen akkor majd lehet igazán jó projecteket csinálni ESP32-vel. -
Tankblock
aktív tag
válasz
vargalex #8764 üzenetére
én meg ESP-01 et ehhez a projecthez meg AtTiny13A-t.
A beépített linear DC-DC miatt - ezek sohasem lesznek jók másra, mint kipróbálni hogy működik e - ha azt lecserélnék egy sokkal hatékonyabbra akkor talán...
van 2 Wemos board de nem nyűgözött le, maradok a saját tervezésű boardoknál, igaz lassabban jutok el a project végére, mert több idő, több hibalehetőség, és több füst :-P
-
Tankblock
aktív tag
Hello,
Nem, LiFePo akart az a LiPo lenni.
Annak a max feszültsége ha jól rémlik 3.6V ami még pont jó.
2.8 [V] a discharge és 3.6 [V] a full charge.
Az osztó a túlfesz ellen kellene, a p-MOSFET meg arra hogy ne merítse le az akksit, mert gondolom nem folyamatosan szeretéd mérni...
Az akkumulátor fennálló kapacításával kell jól gazdálkodni. A Barátod a deepsleep és a kikapcsolható részegységek lesznek. Nekem van szobai hőmérőm ami egy ~3000 [mAh] Lipo ról több mint fél évig üzemel töltés nélkül, 5 percenként mér és küld adatot. Lehetne hatékonyabbra is megcsinálni, de ez már több mint 1,5 éve üzemel és 3x töltöttem eddig utoljára Feb 15 én és 3729 [mV] van a feszültsége....
ezt engedem esni 3.0 [V] ig... -
Tankblock
aktív tag
[P-channel MOSFET Switch] lesd ezt meg. annyi a különbség, hogy RL ellenállást 2 sorbakötve fogja adni.
U 1 /U 2 = R 1 /R 2 lesz a képlet ahol U1+U2 = 4.25 [V] - Mosfet-en eső D-S feszültség...
I értéke meg minnél kisebb.
-
Tankblock
aktív tag
válasz
Janos250 #8744 üzenetére
Nekem elsőre két dolog ugrott be:
Vagy viszgáljuk adott Wifi.begin() a csatlakozás sikerességét, és ahol nem sikerül akkor a listába menni a következőre.....
Vagy AP csinálni és végig scannelni az elérhető hálózatokat, majd megnézni pl jelerősség alapján melyek elérhetőek és melyekhez van password is tárolva, Majd ezek alapjána a legjobbhoz csatlakozni.
-
Tankblock
aktív tag
Sorosan kell bekötni. A címe kell hogy más legyen és kész.
Kódban egymás után szükséges a két eszközt parancsokat küldeni és fogadni.
A0 ra meg feszültségosztót tudsz rakni, 2 ellenállás sorba a közepén meg méred az arányos feszültséget.
Kalibrálás szükséges lesz. Én tennék bele egy MOSFET et is, hogy ki lehessen kapcsolni, mert az ellenállásokon keresztül pluszban fog a LiPo cella merülni, és nem szerencsés egy ilyen alkalmazás esetén.. -
Tankblock
aktív tag
válasz
Teasüti #8718 üzenetére
Hello,
Mivel c++ igen, ez az iostream rá van rakva arra a serial kimenetre amellyel programozod is.
Elméletileg nincs akadálya hogy a másik 2 UART hoz is lehessen iostreamet definiállni.A kérdés mindig az hogy mennyire fog a kód olvashatóság rovására menni.
Azt kihagytam hogy ne használjátok az
endl
helyette a jó öreg\n
Magyarázat az hogy a endl definíciója tartalmaz mindig egy flush parancsot is és nem minden esetben szerencsés ez.
A valami típusa meg convertálhatónak kell lennie stringgé.
-
Tankblock
aktív tag
Nincs olyan hogy rossz, vagy buta kérdés. Szívesen válaszolok, ha van időm. és elmondhatom család mellett nem oly egyzserű ezt a hobbit űzni.
Ezt a hobbit is mint mérnöki szemlélettel űzöm, és ezt kellene az iskolában is tanítani:
Probléma megoldást, logikus gondolkodást.Másik kérdés hogy füstöltem el én is dolgokat, majd javítottam amit lehetett. Néztem el már elég rajzot is.
Másik kérdés, hogy:
sose etesd a Trollt -
Tankblock
aktív tag
Lassan szervezhetnénk arduino nyári tábort
Tematika:
Elektronikai alapfogalmak
Programozás alapjai C, C++
Eszközök használata (Multimeter, oszcilloszkóp, tápegység)
Tervezés és Kivitelezés - azaz hogyan olvass manuállt Atmega328P v ESP8266 v ESP32
Tervezési minták
Project próbapanelon
Hibakeresés - honnan száll a füst....
forrasztásA probléma az hogy minegyik része több hetes lehetne......
-
Tankblock
aktív tag
Hello
Ha a
MyFancyClass s(3,5);
ként deklarálod azt is forítási időben csinálja a fordító pl a memória foglalást.
Futásidőben fogja memóriát foglalni:
MyFancyClass s = new MyFancyClass (3,5);
// itt fogod a művelelteket végezni
delete s; // törlésUpsz kimaradt: Memória foglalás lassú és ha már elfogyott akkor a new vége NULL lesz.
Másra való. Nézz utána a tervezési sémáknak. PL egy Singletont kifejezetten csak 1 szer kell h létrejöjjön.Pl ha adatfolyam csak időszakosan jön és nem szeretnéd mindig a memóriában tárolni a teljes structúrát akkor lehet a new - delete párossal játszani uControllereknél.
-
Tankblock
aktív tag
Hello,
Csak az eredeti példádat szerettem volna szabvány szerűvé tenni.
Nem szükséges az A, B változó az osztályba, ekkor a példányosításnál sem szükséges a 2 érték adás.
A this-> a változó nevet oldja fel az osztály és a bemeneti paraméter között.
Ha jól selytem az eredeti példád ott volt elrontva, hogy a .h file nem volt includeolva.
Tutorial amit eddig sohasem hagyott cserben/tölgyben: [link]
-
Tankblock
aktív tag
Hello,
ez c++ kérdés.
valami.h:
#ifndef VALAMI_H_
#define VALAM_H_
class SZAMOL {
private:
int A;
int B;
public:
SZAMOL(int A, int B);
int osszeadas2 (int C, int D);
};Akkor lássunk a .cpp filet:
#include "valami.h"
SZAMOL(int A, int B){
this->A = A;
this->B = B;
}
int SZAMOL::osszeadas2(int C, int D) {
return C+D;
}
SZAMOL szamol(3,4);
void main()
{
int A, B;
A = 1;
B = 2;
Serial.print(szamol.osszeadas2(A, B));
}Ha nem rontottam el....
-
Tankblock
aktív tag
válasz
Janos250 #8648 üzenetére
Lehet hogy van egyszerűbb magyarázat is, ha az ftdi adapterről táplálod meg akkor nem tud elegendő [mA] biztosítani, igy elveszti a kapcsolatot, vagy csak eldriftel a jel.
Sonoffot csakis alaplaptól elválasztva külsőleg megtápolva és földet közösítve szoktam letölteni. A vezetékek még így is összetudnak zajt szedni. 10 [cm] est használok jumper vezetékből és szoktam beforrasztani tüskesort is a pcbre.
-
Tankblock
aktív tag
Sziasztok,
Most én szeretnék közös gondolkodásra sarkallni titeket.
Esp32 amit esp-idf ben használok. Nyomógomb perlmentesítését HW végezném.
A gpio posedge szabadna triggerelödnie, de a gomb megnyomásakor is triggerelődik, neg a felengedésekor. A második zavar. A fenti példán annyit módosítottam, h a 220k ellenállás helyett 300k használok és a 330 ohm elhagytam.
2 eset lehet, az ellenállás kell, v a idf nem ok valami.
Vagy bem tudok számolni és programozni sem
-
Tankblock
aktív tag
Hello,
Párhuzamosan természetesen ...
A kapcsolási rajzok jónak tűnnek, és csak pár plusz alkatrész nem a világ vége. Inkább mint kitalálni, hogy melyik interrupt hányszor és miért lett triggerelve, játszani 20v 50 [ms] a jó. Aztán másik gomb és kezdheted előről a kisérletezést....
A másik simán a gomb bekötve nálam min 8 interruptot okoz, inkább többet.
-
Tankblock
aktív tag
Hello,
Ha marad a hw gomb akkor 1uF kondenzátor megoldja a problémád. Ahogy lenyomod a gombot szépen töltődik a kondenzátor. Amint megvan a fesz szint szépen menni fog az interrupt.
Pont ezzel küzdök én is, IR könyvtárat írok c++ - ban eclipse alatt, és a teszteléshez kell pár gomb.
Még refaktorálnom is kell, meg a design fele kuka, csak a megértést segitette.
-
Tankblock
aktív tag
Hello
Sw watchdog is van sokféle, pl lehet monitorozni adott idő alatt hányszor futott le adott szál, illetve minden fontos szál lefutott-e. Esp-idf ben volt rá példa.
Másik amikor 2 magon futtatod ugyanazt a számolást és megnézed hogy az eredménye ugyanaz e.
Hw wachdog legegyszerűbb megvalósítása N555 ahogy Teasüti leírta, de vannak bonyolultabb megoldások is, pl időre kérdés válasz elvén egy másik uC nézi h pl adott szám komplemensét kapja e vissza...
Biztonságkritikus alkalmazásnál a tervezéskor is a biztonság az első. Monitorozásokat kell beépíteni és informálni a vezetőt ha valamelyik részkomponens nem megbízhatóan működik, és funkciót letiltani.
Szép szakma ez
-
Tankblock
aktív tag
válasz
Teasüti #8520 üzenetére
Aha,
W2813 a W2812 helyett?? [link]
Én még mindig felfűzném 2v4 pl index kört egybe. Praktikusabbnak tűnik a kód is lehet egyszerűbb is. PL vészvillogó megoldása 1 állapotgéppel.....
remélem gondoltál a biztonságra is, HW & SW watchdog mindenképpen legyen, én ugyanazt a kódot is futtatnáma 2 külön magon és nézném h ugyanazt számolják-e......
Mire kell a RF (Wifi, BT) része?a másik vége h ez nem legális.....
-
Tankblock
aktív tag
válasz
Teasüti #8236 üzenetére
Open source ....
Pont ez a szituáció minden ilyenteljesen megírt könyvtárral.Általános megoldás, és nem használja ki feltétlen a microcontroller képességeit, figyelmen kívül hagyja HW részeket. Az ESP32 ebből a szempontból kilóg a sorból, máshol nem nagyon van több mint 1 mag és HW megoldások egy csomó mindenbe beépítve. Nem AVR ahol örülsz h van 3 timer meg HWes PWM aztán nagyából minden kötött a pinekhez.....
Inkább a magam által írt / nevezzük a nevén: kotyvasztott kódot szeretem. Olvasni kell a példákat/ HW leírásokat és a ide leírását, esetenként a GitHubon nézelődni és tanulni a kész kódokból - Youtube is ide tartozhat..... Sokkal több mindent ki lehet így hozni az eszközeinkből.....
-
Tankblock
aktív tag
Hello,
mert un. "bit banget" használ....
a RMT használatával lehet megoldani. Nálam 96 W2812 led gond nélkül megy.
PL használd ezt: [GitHub repo
letöltöd a cpp és a h filet, includálod Ardunioba és a main szerint használod.....
Meg sem kell írdon.Még egy dolog, a földet közösítsd a controllerrel, de a táp legyen elegendően nagy. Nálam a végén 5V 5A ipari lesz addig meg jár 2,5A tápról de minimál fényerő van a kódban.
96 x 3 x 20 mA számolva = 5,76 A.... még ez is alul van tervezve, de nem tervezem 100% fehér fényen járatni.
-
Tankblock
aktív tag
válasz
mhegedusmh #8024 üzenetére
Hello,
Típus? Lábak a megfelelő helyre vannak a bootkor húzva. Milyen Firmware szerettnél letölteni?
-
Tankblock
aktív tag
válasz
Janos250 #7947 üzenetére
Erre a német kollégák szokták mondani:
Never run a touched system :-P
Never touch a running system --> in english, igen ezért kell a Github on a Issues szekciót is olvasni...
Ha meg műkdik elfelejteni az updatet, a para ott van amikor az Arduino IDE kell frissíteni, mert nem szoktam leírni h mi is ment ....IDF el ESP32 alatt is jártam úgy h a köv verzióban már nem fordult ami előtte ment, mert szépen átnevezték a fv nevet és / vagy kapott egy szép új paramétereket is.....
De pont ezért hobby, és nem ebből élek....
-
Tankblock
aktív tag
Hello,
Szerintem nem kell váltanod, csak jobban kiismerni és kihasználni a lehetőségeit.
Mire is szeretnéd használni?Ha csak pár szenzor / garázsnyitó / lámpakapcsoló kell arra bőven megfelelő ESP8266
ESP32 ha komoly számítűsi teljesítmény kell. Bár nagyon sok mindent meg lehet ESP8266 al is tenni, bár lehet hogy nem arduino alatt hanem a saját IDF et használva. -
Tankblock
aktív tag
Hello,
próbaképen egy delay(1000); tegyél a Wifi.begin... után
A Soros portton meg a sztem azért nem látsz semmit, mert Ő megpróbálja kiflushelni és mivel nincs a loopban semmi ezért vége lesz a programnak.
Serialt ha folyamatosan monitorozod akkor elkaphatod talán.
A kiíratást tedd a loopba a végére meg egy delay(5000); aztán további jó tesztelést.
-
Tankblock
aktív tag
válasz
Teasüti #7805 üzenetére
Hello
Low priority numbers denote low priority tasks. The idle task has priority zero (tskIDLE_PRIORITY).
Nincs Root jog, csak szerintem az van, hogy ha nem hagyjuk a schedulert futni a magon akkor a watchdog feltételezi, hogy valami nem működik jól és resetel....
Gondolom az is közrejátszik még, hogy 2 magon fut a FreeRTOS-t meg 1 magra találták ki... Ezért nincs minden funkcionalítása leimplementálva. (Mi van olyankor ha az egyit task az egyik magon a másik magon lévő tasktól függ pl....)
Lehet szép SW watchdogot írni akár állapotgépre is... pl minden task lefutott-e adott időn belül, ha nem akkor még mindig eldönthetem h reset vagy figyelmen kívül hagyom az egészet....
-
Tankblock
aktív tag
válasz
Janos250 #7769 üzenetére
Hello,
Eagle-ben terveztem, most KiCad re szeretnék átnyergelni. Anno 5 Usd rendeltem 10 db 50x50 [mm] nyákot kifúrva, furatgalvanizálva, fekete színben fehér silk el. Másik gépemen kellene megnéznem, de ha jól rémlik talán a seedstudio volt. Átfutási idő 3-4 hét volt.
Mivel középsuli óta nem csináltam ilyet, nekem nagy élmény volt a tervezés. Vagy 4x áltam neki hogy beleférjek mindennel rendesen a méretezésbe, meg csináltam saját esp12 alkatrészt eagle ben... Ha lesz annyi feles időm szeretném Kicadet is kitanulni.
-
Tankblock
aktív tag
válasz
Janos250 #7761 üzenetére
Hello,
Én most szívtam ESP8266 Arduino val feltettem 2.4.0 simát és nem ment pl NTPClient.....
2.4.0-rc2 már működik.....
Moindjuk a NTPClient 2.5.0 verziója is bugosnak bizonyult
megoldást a Github Issue olvasása adta mind 2 esetben...Van 60 RGBs óra projectem és írtam hozzá új animációt, utána meg nem akart menni az sem ami addig ment.
Szóval azt tanultam, újra és újra, (mint a német kollégáktól is) ami működik ahhoz NE nyúljak....
-
Tankblock
aktív tag
hmm az nem biztps h jó lesz, mert a bootloadernek erről fogalma sincs....
És szeretne egy csomó mindent kitolni a UART on.....
Elvileg a GPIO2 csak HIGH lehet BOOTkor. SPI indításkor v a UART letöltéskor is. Ha a GPIO15 fent van akkor elméletileg nem nézi, hogy hol van, mert akkor SD kártyáról szeretne bootolni.
Ezt a lábat se használnám biztosan semmire sem.Ha jól emlékszem akkor a GPIO 0,2 lehet I2C re használni,
GPIO 4,5 12,13,14 szinte akármire és nincs több használható GPIO láb.Max mások megmondják h tévedtem.GPIO16 inkább a deepSleepre használandó, de én soha sem használtam még semmire sem.
Ha ennél több láb kell akkor GPIO extende IC kell. vagy másik uController --> ESP32
-
Tankblock
aktív tag
válasz
choco01 #7738 üzenetére
Hello,
Igen az optikailag leválasztott jó lehet, de ne a sütőt kösd rá. Én nem használnám ki a 10 A -t. Ha csak 1 kell akkor sonoff basic ajánlom. Hackekhető és megbízható. Ha csaj világítást szeretnél arra is van sonoff touch a kapcsoló helyére, igaz kell null vezeték is bekötni.
-
Tankblock
aktív tag
válasz
choco01 #7735 üzenetére
A probléma köre az, hogy 0 C alatt a LiPo nem ajánlott. A téli üzemre illik méretezni ezeket. előfordul h nincs 3 hétig értelmezhető nap. A töltése az akksinak ilyekor jó esetben 1 - 2 hasznos óra.
Nyár az teljesen más. Természetesen meg tudod oldani h akkumulátor feszültséget is továbbítod, max télen szépen feltöltöd :-P
Egy ilyenem van, még nincs sok tapasztalat vele. Csak anyi h feltölt szépen 3000mAh LiPo-t, de tud LiFePo4 et is.
Szerintem van akkumulátor kapacítás számító.
-
Tankblock
aktív tag
válasz
choco01 #7728 üzenetére
Hello
Működhet, de a vesztesége a rendszernek (csak a konverzós veszteségek) már tetemesek lehetnek.
kijelzőt én nem tennék rá, bár eink nagy részben nem használ semmilyen plusz energiát.15 percnyi deepsleep nagyban növeli az élettartamot. Ki kell számolni a kapacítást és beleszámolni a veszteségeket is....
LiFePo akksinál pl nem kellene lefele konvertálni a feszt.
-
Tankblock
aktív tag
válasz
choco01 #7724 üzenetére
hmm,
az sokmindentől függ.... 3v3 melett induláskor mikor a Wifi scannel akár 500+ mA is 10 [sec] ig, ha 700mA csúcsokkal. utána 130 mA nagyátlag, de 600 mA tüskékkel amikor a Wifi használja.
ehhez jön hozzá a szezorok ha Bosch 280 vagy újabb az > 1 mA fogyaszt. A Raindropra nincs lövésem sem
LM319 data sheet Power dissipation(5) 500 mW na ez P = UI => 152 mA max.Ha nem számoltam el 280 mA - 300 mA átlagban.....
Megfelelő minőségű USB kábel is legyen. Napelemről tisztán a véghardveben nem ilyen dev boarddal ugranék bele, hanem csak a WROOM chip és töltőáramkör sem eygszerű kérdés, meg a Napelem méretezése maga is.... (éjszaka, tél, 3 hét hó/eső, felhős idő.....)Milyen akkumulátor technológiát választasz, pl Lipo-t minuszba nem szabad használni. LiFePo még jó lehet.
-
Tankblock
aktív tag
válasz
choco01 #7722 üzenetére
Hello,
ESP32 van egy csomó Analog input, a kérdés, hogy hogyan is szeretnéd használni. Nem kell hozzá multiplexer szerintem.
Ha egyszerűen csak digitális GPIO pint akarsz használni akkor az 5 [V] TTL logika szerintem itt még egy egyszerű elleállás osztóval is megoldható.
milyen táppal lesz meghajtva ha egyszerű akksi akkor javaslom olvass utána a FET eknek és a deep sleep témának, különben gyorsan tud meríteni az aksit....,
ja és akkor belinkelt mellé kell még venni töltő áramkört is....
-
Tankblock
aktív tag
válasz
choco01 #7719 üzenetére
Hello,
Leírásban ott a válasz:
AO analog output can be connected to the microcontroller AD port to detect the size of the drops in the above rainfall. --> Analóg csatornán ad valamekkora arányos jelet
DO TTL digital outputs can also be connected to the microcontroller detects whether there is rain.
--> digitális, komparátorral ad szint felett 1 est.Az ESP32 3V3 működik ez meg 5V. bár azt írja h megy 3-5V között...
Operating voltage: 3.3V-5V
Voltage: 5Vén használák valami voltage level shiftert ha 5 V kellene használni.
-
Tankblock
aktív tag
válasz
ratkaics #7625 üzenetére
Hello,
Én ehhez hasonlót csináltam:
annyi különbséggel, hogy 4,96[sec] kel fel max 8[sec] re, mér egy BMP280 al, mér egy feszt a attiny13A majd átküldi Serial porton majd alvás. 4 - 5 havonta kell tölteni saccra 3000 mAh Lipot.
Ja a feszt egy 3V3 bucket boost csinálja : [link]
P-MosFet a ellenállás híd a fesz méréshez, és N Mosfet h a fenti fesz konverter műköni tudjon....
TP4056 protercted modul a lipo cellához....
-
Tankblock
aktív tag
Hello,
Most inább mutatnék egy példát arra amikor megy ez WebSockettal is.
Ez nekem anni 1 ESP-01 futott és 1x 3 eszközről lehetett csatlakozni (ennyit próbáltam).
Az eventek láthatóak szinte azonnal a többin böngészőben is.
[link]Amúgy a példádban a
server.send(200, "text/html", webPage);
a wepPage helyett kellene valami másik string....
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Honor 400 lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Eredeti Lenovo 300W töltők - ADL300SDC3A
- Lenovo V130-15IGM laptop (Pentium Silver N5000/8GB/256GB SSD
- BESZÁMÍTÁS! ASRock A520M R3 3100 16GB DDR4 512GB SSD RX 6500XT 4GB BitFenix Neos Thermaltake 500W
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE AORUS MASTER RTX 3070 8GB GDDR6 videokártya garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest