- Hobby elektronika
- OLED monitor topik
- Fujifilm X
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Hisense LCD és LED TV-k
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Külső 3,5'' mobil rack-ek topikja
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
-
PROHARDVER!
Arch Linux topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
growler
őstag
"Szerintem, amióta van az archinstall script, érvényét veszítették ezek a kiadások."
Azért kíváncsi lennek mit szólna ehhez CPT.Pirk az EndeavourOS
népszerűsítője - és meg sok más Arch alapú kiadás felhasználója?"A Manjaro-t kivételnek tartom, mert ők visszatartanak pár verziót, amit ha jól tudom össze is csiszolnak."
Ez az alapértelmezetten "stable" ági tarolóival települő Manjarora
érvényes. ... Csakhogy ezek a tárolók igencsak foghíjasok.
Több alkalmazás/csomag hiányzik belőlük melyeket egy átlag
felhasználó is telepítene.
Ezek lehet hogy az AUR-ban bent vannak, de a stable ági
Manjaro + AUR-bol telepített csomagok - ez így együtt igencsak
rossz kombináció.
. -
-
I02S3F
addikt
Mindkét problémát megoldottam, igaz a particionálás nem sikerült! Az archinstall script elhasalt, kétszer is. Manuálisan tettem fel. Friss csomagokat akartam. Tök jó, hogy alapból működött a Flatpak! A legtöbb alkalmazást azzal telepítettem fel! Gond nélkül mennek! Felraktam a gnome-ot. És így minimális konfigurációra volt szükség. Így, hogy túl vagyok rajta, nem gondolom, hogy Arch Linux haladóknak szánt disztribúció! Az is igaz, hogy régóta próbálkozok vele.
Közben rájöttem, hogy disztró hoppolásom kényszeres, a szó pszichiátriai értelmében. Nem viccelek!
Dolgozom rajta, hogy kitaláljam mit csinálhatok kéz nélkül, mert beteg a kezem.
-
Archttila
veterán
Archinstall scriptel pillanatok alatt fel lehet telepiteni.
es ha jol emlékeszem a vegen még a script mentését is felkinalja, szoval legkozelebb mar vegig sem kell menned a telepitesi folyamaton.
-
Mobulla
csendes tag
Próbáld ki az ALG-t, vanilla archot tesz fel az általad választott ablakkezelővel, calamares installerrel. Töltsd le a pure verziók közül amelyik szimpi, utána belakod kézzel, csak az lesz benne, amit te akarsz.
https://archlinuxgui.in/download.html
Ha megismerted jobban, mehet legközelebb a fapados telepítés. -
I02S3F
addikt
Na! Mivel én még uefi-s telepítést nem csináltam, ezért ez most nem sikerült, mert nem tudtam hogy kell!
A grub telepítésnél kiírta hogy nincs hely az efi partíción és valószínűleg a telepítő médiára ráírtam, el-particionáltam!
Megpróbálom a virtualbox-ban is az uefi- s telepítést! A laptopjaimat eddig mbr- biosban telepítettem.
Nem adom fel az egészet, de most estére abbahagyom, mert már éjfél elmúlt! Megyek aludni!
-
ztsoft
őstag
Ha script nélkül is képes vagyok feltenni az Arch-ot, akkor már használni is tudni fogom?
Én ezzel fordítva voltam először, script, Youtube videó a telepítéshez, de a használathoz elég volt az Arch wiki, azt a pár (számomra) problémát sikerült megoldani, komolyabb problémára is találtam megoldást a fórumukon.
Egy dolog van, amire figyelni kell, hogy néha van olyan csomag, aminél kézi beavatkozás kell a frissítésnél, ezt megjelenik az oldalukon a hírekben (akár RSS-ként is hozzáférhető), a Twitteren, sőt, itt a fórumon is linkként.
Én Ubuntu-ról váltottam, nem bántam meg.
-
Shyciii
veterán
Nem, de azt tegyük hozzá, hogy már a legelső Arch + KDe esetén is érdekelt, hogy a háttérben hogyan működik, és Openbox-tól kezdve igyekeztem a lehető legtöbb mindent konzolban megcsinálni, hiszen abból tanulunk a legtöbbet. Most ugye Bspwm-en vagyok, de olyan szinten le van minimalizálva minden, hogy még a külső eszközök automatikus csatlakoztatását is egyedi script végi, és nem egy csomag ami telepíthető. Ezek mind hozzájárultak ahhoz, hogy a linux működését, használatát megértsem, és utána a nem túl egyedi, ritka hibákat le tudom reagálni. Most meg már oo tartok, hogy a mostani cégnél Asterisk voip szervert építettem (webrtc-s hívásokra). Ezt folyamatosan konfigurálom ahogy a főnököm kéri (ő írja hozzá a progit ami használja), aztán 2 napja csináltam egy új icinga monitorozó szervert, de csináltam már rendes fileszervert (Samba), nemrég szintén volt egy minimalista (1 proci, 2GB ram, és vígan pörög) mail szerver postfix, dovecat alapokon, de pl a cégnél működő operátori gépek egyedi rendszerben működnek. Raspberry Pi 4-esek és egy nagyon minimális linux kellett rá, amin a megadott cuccok futnak csak, és semmi máshoz nem férnek, úgyhogy oda pl egy Openboxos linuxot készítettem (úgyhogy se ikon, se tálca semmi ami zavarná a felhasználót). Annyira minimál, hogy még ezen a fos Pi 4-esen is normálisan fut
Szal megéri Arch-a,l kézi telepítéssel, konzolosan használva, megnézve a problémákat, megértve, mert utána elég nagyot lehet ám lépni előre, amit akár utána munkában is lehet hasznosítani.
-
Shyciii
veterán
Gratula hozzá
Csak egy jó tanács. A virtuális gépen levő linuxot ne tedd át a fizikaira clonezillával, hanem hozd újra létre. Max a config fileokat (pl openbox beállításait) vidd át. Így lehet sokat tanulni belőle, így fog rutinná válni. És ezt nem csak Arch-nál tudod majd hasznosítani a jövőben, hanem pl Debian alatt is., hiszen magát a linuxot fogod megérteni. Én pl sosem szerettem a linuxot, a népszerű debian miatt. Mikor egyszer olvastam a Manjaro-ról hogy rolling distro-s, akkor felkeltette a kíváncsiságomat. Ahogy szépen belemerültem egyre jobban megértettem az arch és egyben a linux működését. Emlékeim szerint így haladtam: Manjaro KDE, Arch KDE, Arch XFCE, Arch Openbox, Arch Bspwm. Most szinte minden programom terminálban fut. Csak pár kivétel van, mint a Chrome, Libreoffice, Transmission (torrent). Olyannyira belemerültem így 3 év alatt az archba, hogy a debian már gyerekjáték volt, és most linux rendszermérnökként dolgozom
-
Nem lesz semmi baja, én pl átlagosan heti egyszer frissítek, de van olyan gépem, amit sok hónap után most vettem elot, gond nélkül frissített.
A KDE Discover pl szól ha van mit frissíteni
-
szerintem túl van misztifikálva ez az egész.
kb semmiben nem tér el az Arch akármelyik másik Linux disztrótól, ha egyszer belaktad.
annyi, hogy kezdetben elég fapados, és nem fogja a kezedet, de amint felkerültek a használt programjaid, onnantól úgyis azokat fogod használni, nem az OS-t, akkor meg édesmindegy, hogy Arch, Debian, Fedora, vagy bármi más.
semmiben nem kényelmetlenebb használni, mint bármelyik más disztrót.hogy most nem szoptad végig kézzel a telepítést, hanem használtál egy scriptet? ennek max akkor van jelentősége, ha érdekel, hogy mi történik pontosan a telepítés alatt, vagy nagyon egyedi igényed van.
jól jön, ha meg akarod tanulni mélyebben a dolgokat, mert azáltal, hogy te csinálod meg kézzel, meg is tanulod, ha érted is, hogy miért csinálod azt, amit, ez máskor is segíthet.
minden más esetben tökmindegy,az op.rendszer nem cél, hanem eszköz
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Gyermek PC játékok
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Maximális teljesítmény és biztonság, csak az ARCTIC mx-4-el! Adj új erőt a gépednek!
- Bomba ár! Dell Latitude 5310 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 GAMER PC termékbeszámítással
- REFURBISHED és ÚJ - HP USB-C/A Universal Dock G2 docking station (5TW13AA) (DisplayLink)
- AKCIÓ! Apple MacBook Pro 16 M4 Pro - M4 Pro 24GB 512GB SSD garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged