-
PROHARDVER!
Arch Linux topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
ztsoft
őstag
Szia!
Ezek a fordítási beállítások működnek Inteles (i3-6006U) CPU-nál is? Mert nálam egy kicsit más a jelenlegi conf idevágó része.
CFLAGS="-march=x86-64 -mtune=generic -O2 -pipe -fno-plt -fexceptions \ -Wp,-D_FORTIFY_SOURCE=2 -Wformat -Werror=format-security \ -fstack-clash-protection -fcf-protection" CXXFLAGS="$CFLAGS -Wp,-D_GLIBCXX_ASSERTIONS" LDFLAGS="-Wl,-O1,--sort-common,--as-needed,-z,relro,-z,now" LTOFLAGS="-flto=auto" #RUSTFLAGS="-C opt-level=2" #-- Make Flags: change this for DistCC/SMP systems #MAKEFLAGS="-j2"
-
ztsoft
őstag
Ha script nélkül is képes vagyok feltenni az Arch-ot, akkor már használni is tudni fogom?
Én ezzel fordítva voltam először, script, Youtube videó a telepítéshez, de a használathoz elég volt az Arch wiki, azt a pár (számomra) problémát sikerült megoldani, komolyabb problémára is találtam megoldást a fórumukon.
Egy dolog van, amire figyelni kell, hogy néha van olyan csomag, aminél kézi beavatkozás kell a frissítésnél, ezt megjelenik az oldalukon a hírekben (akár RSS-ként is hozzáférhető), a Twitteren, sőt, itt a fórumon is linkként.
Én Ubuntu-ról váltottam, nem bántam meg.
-
ztsoft
őstag
Sziasztok!
Nem tudom, hogy volt-e már szó róla vagy csak én siklottam át rajta. Az AUR csomagok egy részében a PKGBUILD fájlban van egy validpgpkeys bejegyzés, amiben a csomagot aláíró személy(ek) kulcs azonosítói (key-id) szerepelnek.
Nos, eddig nekem ez nem volt meg, sőt, még azt sem tudtam, hogy kézzel kell hozzáadni a saját tárolónkhoz, [link], a mostani frissítésnél szaladtam bele. Még jó, hogy a wikiben mindenre van megoldás (tudom, már megtanultam, hogy ott kell elsőnek keresni).
-
ztsoft
őstag
válasz
Siriusb #8152 üzenetére
Engem is nagyon zavar (egy időben a billentyűzetet akartam szétverni miatta
), de szerencsére rátaláltam a Ctrl+L-re (Az összes dokumentum mentése), így megúszta a fizikai sérülést.
A legszebb, hogy a Geany-ban sem működik a Ctrl+S. Szerintem valahol ütközés lehet, de nem tudom, hogy hol. Egy esti frissítés tett be neki (másnap reggel vettem észre), pacman logból vissza állva sem oldotta meg. Most semmi kedven újra konfigolni a teljes rendszert.
-
ztsoft
őstag
Már kezdtem azt hinni, hogy a tegnapi frissítés kavart be (Firefox, KDE), de nem, a Youtube-nál csesztek el valamit, [link], elég idegesítő.
-
ztsoft
őstag
válasz
jimmy399 #7685 üzenetére
Szia!
Én is sokat szórakoztam vele a kevés hely miatt, még végül oda jutottam, hogy az EFI partíciót nem a /boot alá csatolom, hanem a /boot/efi alá. Így csak az UEFI cuccai kerülnek bele.
/dev/sdb1 2048 206847 204800 100M EFI System /dev/sdb2 206848 239615 32768 16M Microsoft reserved /dev/sdb3 239616 313549539 313309924 149,4G Microsoft basic data /dev/sdb4 313550848 314570751 1019904 498M Windows recovery environment /dev/sdb5 314570752 419428351 104857600 50G Linux filesystem /dev/sdb6 419428352 976773134 557344783 265,8G Linux filesystem
/dev/sdb5 49G 24G 23G 51% / /dev/sdb6 261G 22G 226G 9% /home /dev/sdb1 96M 27M 70M 28% /boot/efi
-
ztsoft
őstag
Ha már udev, nekem is van egy hibám, amire még nem találtam megoldást. Van egy udev rules, 69-disk.rules néven,
ACTION=="add", KERNEL=="sd[a-z]", ENV{ID_SERIAL_SHORT}=="877EC5BLT", RUN+="/usr/bin/hdparm -B 254 -S 0 /dev/%k"
tartalommal, egy ideig jól is működött. Pár hete viszont feltűnt, hogy a HDD kapcsolgat a laptopban, ellenőrizve az adatot, az alap értéket kaptam (128), a fenti rules nem fut le.
Lekérdezve a systemd-udev service-t, ezt kapom eredményül.
● systemd-udevd.service - Rule-based Manager for Device Events and Files Loaded: loaded (/usr/lib/systemd/system/systemd-udevd.service; static) Drop-In: /usr/lib/systemd/system/systemd-udevd.service.d └─50-rc_keymap.conf Active: active (running) since Sun 2020-11-29 10:36:13 CET; 9h ago TriggeredBy: ● systemd-udevd-kernel.socket ● systemd-udevd-control.socket Docs: man:systemd-udevd.service(8) man:udev(7) Main PID: 228 (systemd-udevd) Status: "Processing with 24 children at max" Tasks: 1 Memory: 29.9M CGroup: /system.slice/systemd-udevd.service └─228 /usr/lib/systemd/systemd-udevd nov 29 10:36:13 arch-acer mtp-probe[259]: checking bus 1, device 3: "/sys/devices/pci0000:00/0000:00:14.0/usb1/1-7" nov 29 10:36:13 arch-acer mtp-probe[259]: bus: 1, device: 3 was not an MTP device nov 29 10:36:13 arch-acer systemd-udevd[240]: ethtool: autonegotiation is unset or enabled, the speed and duplex are not writable. nov 29 10:36:14 arch-acer systemd-udevd[255]: Using default interface naming scheme 'v245'. nov 29 10:36:14 arch-acer systemd-udevd[255]: ethtool: autonegotiation is unset or enabled, the speed and duplex are not writable. nov 29 10:36:14 arch-acer systemd-udevd[248]: Using default interface naming scheme 'v245'. nov 29 10:36:14 arch-acer systemd-udevd[246]: Using default interface naming scheme 'v245'. nov 29 10:36:14 arch-acer systemd-udevd[246]: ethtool: autonegotiation is unset or enabled, the speed and duplex are not writable. nov 29 10:36:14 arch-acer systemd-udevd[245]: Using default interface naming scheme 'v245'. nov 29 10:36:16 arch-acer systemd-udevd[248]: controlC0: Process '/usr/bin/alsactl restore 0' failed with exit code 99.
Az utolsó sorra rákeresve a neten, de nem találtam érdemi információt. Valami ötlet, hogy merre felé keresgéljek.
-
ztsoft
őstag
Én is saját telepítő script-et készítettem és csak a kritikus területeken hagytam benne választási lehetőséget (particionálás, formázás, alap telepítés). Sokkal gyorsabb, nem kell annyit gépelni, meg a jövőbeni felhasználáshoz nem sokat kell rajta módosítani (még 2013-ban készítettem, azóta folyamatosan faragom).
-
ztsoft
őstag
-
ztsoft
őstag
Megint nem tudok belépni a BIOS-ba (át akartam rendezni a boot sorrendet).
De a Win vígan indul. Még sem jó ötlet ezen a gépen a Win UEFI partícióját használni. Át fogom gondolni, hogy annyira fontos-e a Win.
Át fogom nézni a systemd-boot-ot, nem sokat vesztek vele, még ha újra is kell rakni az Arch-ot.
-
ztsoft
őstag
válasz
Laszlo733 #6860 üzenetére
+ (#6862) Frawly
Köszönöm a válaszokat. Ami a méretet érinti, a 100MB-ból 9,3MB maradt a GRUB telepítése után.
Kézzel telepítek (kell a gyakorlás), a particionálást még a cfdisk-kel csinálom (később jöhet az fdisk is, most nem akartam reszkírozni, hogy elcseszem).
Így is volt valamilyen hiba, csak a Win indult (nem volt GRUB), de még a BIOS-ba sem tudtam belépni (csak egy fehér kurzor fogadott). Ha kivettem a HDD-t, akkor jól működött minden, ha vissza tettem, akkor ismét rossz volt.
Kis pihenő után sikerült elindítani ismét a telepítőt, így a chroot-tal újra felraktam a GRUB-ot és jó lett. Most már folytathatom a telepítést.
-
ztsoft
őstag
Sziasztok!
UEFI-s telepítéssel kapcsolatban lenne egy kérdésem. Windows 10 mellé tenném (ugyan arra a HDD-re), de arra nem találtam egyértelmű választ, hogy kell-e még egy EFI System partíció, vagy használhatom a Windows-ét (egy januári Youtube videóban csinál egy másikat)?
Amiért kérdezem, a Wiki szerint 260–512 MB kell, a Windows-é csak 100MB.
Több videóban láttam, hogy a GRUB-nak a Windows EFI System partícióját adja meg a telepítő alkalmazásban (Ubuntu és társai).
-
ztsoft
őstag
Én is cserélek, igaz, maradok laptopnál (nekem elég ez is) meg Intel-nél (T7200 -> I3-6006U), de nálam minden csere lesz, HDD is. Eljött az ideje, hogy az Acer Aspire 5310-est lecseréljem egy Aspire 3-asra (I3-6006U, DDR4, HD520). Eddig jók a tapasztalatok, Kubuntu 20.04-es Live-al néztem (semmi extra beállítás), böngészőben Youtube 4K közel 90%-os CPU terhelésen ment. Jövő hónapban jön még az SSD, meg RAM bővítés és egy darabig ez is kiszolgál. Addig gyakorlom az Arch telepítést (a Win10-en már túl vagyok, sajnos néha elő kell vennem).
Nem igazán értem a Win10-et, gyári driver-ek, támogatás, mégis szarul működik. Eldobálja a Wi-Fi-t (úgy vettem észre, hogy nem volt bekapcsolva az auto csatlakozás), saját maga alatt lelövi a HDD (halottam, hogy kattant), úgy, hogy közben használtam. A Kubuntu alatt viszont tökéletesen működött minden.
-
ztsoft
őstag
Ez egy Acer Aspire 5310 régi laptop, Intel T7200 CPU, Intel GMA 950 GPU, még az elején megjelenő 4-es kernellel voltak gondok (tudom, vegyek újabb laptopot, de amíg működik és kiszolgál engem, addig marad). Amíg tudtam, LTS kernelt (3.xx) használtam, amikor az is váltott 4-esre, akkor megint megpróbáltam a simát, de nem volt jó (ekkor váltottam, azóta nem is próbáltam). A hibák pedig GPU-val kapcsolatosak voltak. Volt mikor már indulásnál nem volt kép, volt mikor közben ment el, volt mikor a háttérvilágítás kapcsolt ki. Az volt a legfurcsább, hogy a logokban sem volt hibára utaló bejegyzés, mintha ott megállt volna minden.
Most viszont az 5-ös kernellel eddig tökéletes, remélem ez így is marad.
-
ztsoft
őstag
Köszönöm a terjedelmes ismertetést, de tisztában vagyok az Arch használatával. Míg ezt használtam napi szinten, volt is frissítve naponta (vagy amikor jött rá valami), de a 4-es kernel és a laptopom nem szerették egymást, így váltanom kellett (de nem töröltem).
Most eszembe jutott, hogy rá kellene nézni, ezért próbáltam meg aktualizálni. Persze, újra is telepíthettem volna, de abban mi a kihívás (sajnos, azt elfelejtettem, hogy a wiki nagyon jó, érdemes ott kezdeni hiba esetén). A kulcsokkal kapcsolatban, ugyan azt másoltam fel kézzel, amit a pacman is megtett volna, meg ugye, meg is tett, mert a rendszerben még a régi csomag verzió száma szerepelt, így nem vesztettem vele semmit.
Amúgy a műtét jól sikerült, és a beteg is túlélte.
-
ztsoft
őstag
Köszönöm az útbaigazítást. Ennél egy kicsit bonyolultabb a helyzet, mint írtam is, rég nem volt frissítve. Ami a kulcsokat érinti, az archlinux-keyring csomag 2018.01.-ei, ebben lévő kulcsok egy része érvénytelen már, az újat meg nem lehet telepíteni a hibás kulcsok miatt (ördögi kör).
Fogtam a letöltött archlinux-keyring csomagot egy másik gépen kicsomagoltam, majd felülírtam a megfelelő fájlokat, ügyelve a jogosultságokra, majd az ajánlott utolsó paranccsal aktualizáltam. Ezzel a kulcsok rendben vannak.
Most már csak a csomagok tömörítésében történ változást kell megoldanom, azaz, nem lehet semmit sem telepíteni az xz - zst változás miatt (pacman-t sem). Amint látom, erre is van megoldás, [link]. Már el voltam kényelmesedve a Kubuntu-n, kell már egy kis mozgás.
-
ztsoft
őstag
Köszönöm a választ. Meg csináltam az elsőt, de látszólag friss volt a kulcs, azért lefrissítettem az összeset. Sajnos, így sem sikerül a frissítés, most jobban megnézve, nem csak egy kulccsal van baja.
hiba: krb5: signature from "Levente Polyak (anthraxx) <levente@leventepolyak.net>" is unknown trust
hiba: libtiff: signature from "Levente Polyak (anthraxx) <levente@leventepolyak.net>" is unknown trust
hiba: autoconf-archive: signature from "Eli Schwartz <eschwartz@archlinux.org>" is unknown trust
hiba: beep: signature from "Levente Polyak (anthraxx) <levente@leventepolyak.net>" is unknown trust
hiba: boost-libs: signature from "Levente Polyak (anthraxx) <levente@leventepolyak.net>" is unknown trust
hiba: cabextract: signature from "Alad Wenter <alad@mailbox.org>" is unknown trust
hiba: dav1d: signature from "Levente Polyak (anthraxx) <levente@leventepolyak.net>" is unknown trust
hiba: flac: signature from "Levente Polyak (anthraxx) <levente@leventepolyak.net>" is unknown trust
hiba: hwloc: signature from "Levente Polyak (anthraxx) <levente@leventepolyak.net>" is unknown trust
hiba: openmpi: signature from "Levente Polyak (anthraxx) <levente@leventepolyak.net>" is unknown trust
hiba: jsoncpp: signature from "Levente Polyak (anthraxx) <levente@leventepolyak.net>" is unknown trust
hiba: rhash: signature from "Johannes Löthberg <johannes@kyriasis.com>" is unknown trust
hiba: confuse: signature from "Baptiste Jonglez <baptiste@bitsofnetworks.org>" is unknown trust
hiba: pacman: signature from "Levente Polyak (anthraxx) <levente@leventepolyak.net>" is unknown trust
hiba: jasper: signature from "Levente Polyak (anthraxx) <levente@leventepolyak.net>" is unknown trust
hiba: libmypaint: signature from "Levente Polyak (anthraxx) <levente@leventepolyak.net>" is unknown trust
hiba: mypaint-brushes1: signature from "Levente Polyak (anthraxx) <levente@leventepolyak.net>" is unknown trust
hiba: lib32-krb5: signature from "Levente Polyak (anthraxx) <levente@leventepolyak.net>" is unknown trust
hiba: lib32-libunistring: signature from "Levente Polyak (anthraxx) <levente@leventepolyak.net>" is unknown trust
hiba: lib32-libpsl: signature from "Levente Polyak (anthraxx) <levente@leventepolyak.net>" is unknown trust
hiba: lib32-lz4: signature from "Levente Polyak (anthraxx) <levente@leventepolyak.net>" is unknown trust
hiba: lib32-libtiff: signature from "Levente Polyak (anthraxx) <levente@leventepolyak.net>" is unknown trust
hiba: lib32-gtk2: signature from "Eli Schwartz <eschwartz@archlinux.org>" is unknown trust
hiba: libdvbpsi: signature from "Levente Polyak (anthraxx) <levente@leventepolyak.net>" is unknown trust
hiba: libzen: signature from "Johannes Löthberg <johannes@kyriasis.com>" is unknown trust
hiba: libmediainfo: signature from "Johannes Löthberg <johannes@kyriasis.com>" is unknown trust
hiba: libupnp: signature from "Levente Polyak (anthraxx) <levente@leventepolyak.net>" is unknown trust
hiba: lzop: signature from "Levente Polyak (anthraxx) <levente@leventepolyak.net>" is unknown trust
hiba: mediainfo-gui: signature from "Johannes Löthberg <johannes@kyriasis.com>" is unknown trust
hiba: libplacebo: signature from "Levente Polyak (anthraxx) <levente@leventepolyak.net>" is unknown trust
hiba: nasm: signature from "Levente Polyak (anthraxx) <levente@leventepolyak.net>" is unknown trust
hiba: smplayer: signature from "Levente Polyak (anthraxx) <levente@leventepolyak.net>" is unknown trust
hiba: nem sikerült végrehajtani a tranzakciót (hibás vagy sérült csomag)Ezeknél a csomagoknál felteszi a kérdést, hogy akarom-e törölni, mivel sérült vagy hibás. Már töröltem a teljes cache-t is, úgy is ugyan az.
Még az is hozzá tartozik, hogy legutóbb valamelyik AUR csomag kinyírta a grafikus felületet (emlékeim szerint, ez 3 éve volt), így csak konzol van.
-
-
ztsoft
őstag
Szia! Ott a gond, hogy az octopi csomag ([link]) több alkalmazást tartalmaz, köztük olyat is, amik ütköznek egymással (ami azóta sem változott, csak akkor még a KDE4 és a KDE5 volt). Én anno, telepítés előtt szerkesztettem a pkgbuild-t, ki szedtem a nekem nem kellő dolgokat, így simán települt.
-
ztsoft
őstag
Sziasztok!
Én ezt a bash script-et használtam, curl csomag kell hozzá, meg root-ként futtatni, de lehet automatizálni is. Meg lehet adni az országokat, protokollokat, IP verziót, a rank sort alapból készíti még az Arch szerverén.
-
ztsoft
őstag
Én még nem csináltam meg a frissítést, lehet nem is kell, Dropping Plasma 4. Szerintem egy kicsit korai még ez, párhuzamosan fel van téve mind a két KDE (persze külön partíción), az 5-ösben elég sok hiba van még.
-
ztsoft
őstag
válasz
spammer #3932 üzenetére
Csak, hogy jó értelmezem-e, amit a script add csomagokat, azt újra kell fordítani? Csak azért mert nálam vannak olyan csomagok is, amik nem forráskódból vannak, azok nem lesznek újra fordítva.
Nálam a lista így néz ki:
arduino
audiothumbs
ccrtp
chromium-pepper-flash
dropbox
google-talkplugin
kcm-about-distro-kde4
kcm-ufw
kcmsystemd-kde4
kdeedu-pairs
kdegraphics-kgamma
kdeplasma-applets-gx-mail-notify
kdeplasma-applets-yawp
kdesdk-kioslaves
kio-mtp
libkdeedu
libkfbapi
libkpeople
libzrtpcpp
npapi-vlc-git
octopi
octopi-cachecleaner
octopi-notifier
octopi-repoeditor
openoffice-thumbnail-plugin
oxygen-gtk3-git
pipelight
pulseview
ucommon -
ztsoft
őstag
válasz
spammer #3796 üzenetére
Köszi az ötletet, vissza is tettem a 3.14-es LTS kernelt.
@jimmy399 Nem tudom Te melyik disztribúciót használod, Arch alatt már csak 4-es kernel van (ha csak le nem tiltod a frissítést). Amúgy már 4.2.1-nél jár a stabil verzió: [link]
@haddent Jó neked! Nálam a hardver nem díjazza.
-
ztsoft
őstag
Le késtem a szerkesztést. A kijelző hibáról csak ennyit találtam, ez ugyan az, mint ami korábban volt, nem javították.
szept 25 12:38:05 arch-acer kernel: drm/i915: Resetting chip after gpu hang
szept 25 12:38:05 arch-acer kernel: [drm] GPU crash dump saved to /sys/class/drm/card0/error
szept 25 12:38:05 arch-acer kernel: [drm] The gpu crash dump is required to analyze gpu hangs, so please always attach it.
szept 25 12:38:05 arch-acer kernel: [drm] drm/i915 developers can then reassign to the right component if it's not a kernel issue.
szept 25 12:38:05 arch-acer kernel: [drm] Please file a _new_ bug report on bugs.freedesktop.org against DRI -> DRM/Intel
szept 25 12:38:05 arch-acer kernel: [drm] GPU hangs can indicate a bug anywhere in the entire gfx stack, including userspace.
szept 25 12:38:05 arch-acer kernel: [drm] GPU HANG: ecode 3:0:0x7d7fffc1, in Xorg [411], reason: Ring hung, action: reset
szept 25 12:38:05 arch-acer kernel: [drm] stuck on render ring -
ztsoft
őstag
-
ztsoft
őstag
Egy kis érdekesség, a mai frissítéssel jött. Az LTS újabb, mint a sima.
Linux kernel 4.1.6-1
Linux-lts kernel 4.1.8-1 -
ztsoft
őstag
Amit eddig észre vettem, hogy a 4-es kernelnél valószínű memória szivárgás van. Böngészés (Firefox) közben hiába zártam be egy lapot, nem csökkent a lefoglalt memória mérete, még akkor sem állt vissza teljesen, ha be zártam a böngészőt. Furcsa is volt, mivel induláskor 600 - 650MB volt a RAM fogyasztás. Pár oldal (Facebook, Youtube, stb) látogatás után már 1,5GB lett. Böngésző bezárás után alig ment 1GB alá. Az LTS kernellel viszont lehet látni a különbséget már lap bezáráskor is.
Marad az LTS kernel.
Valószínű ez okozta a kép szétesést is, mivel a videokártya osztott memóriát használ, és össze vesztek rajta.
-
ztsoft
őstag
válasz
spammer #3569 üzenetére
Most fel tettem az LTS kernelt (3.14.45-1), itt is vannak érdekes dolgok
kernel: Notice: NX (Execute Disable) protection cannot be enabled: non-PAE kernel!
kernel: [Firmware Bug]: ACPI: BIOS _OSI(Linux) query ignoredjún 27 07:54:34 arch-acer kernel: MTRR variable ranges enabled:
jún 27 07:54:34 arch-acer kernel: E0000-FFFFF write-protect
jún 27 07:54:34 arch-acer kernel: D0000-DFFFF uncachable
jún 27 07:54:34 arch-acer kernel: C0000-CFFFF write-protect
jún 27 07:54:34 arch-acer kernel: A0000-BFFFF uncachable
jún 27 07:54:34 arch-acer kernel: 00000-9FFFF write-back
jún 27 07:54:34 arch-acer kernel: MTRR fixed ranges enabled:
jún 27 07:54:34 arch-acer kernel: MTRR default type: uncachablejún 27 07:54:34 arch-acer kernel: mtrr: corrected configuration.
jún 27 07:54:34 arch-acer kernel: mtrr: probably your BIOS does not setup all CPUs.
jún 27 07:54:34 arch-acer kernel: mtrr: your CPUs had inconsistent variable MTRR settingsA BIOS-ban nem lehet semmit állítani a CPU-val kapcsolatban, nem sivalkodik érte, tökéletesen felismeri (leírás szerint is lehet használni).
Eddig nem volt újraindítás bejegyzés a logban, majd meglátjuk.
@whbear: ez (failed to get cgroup) nálam is szerepel boot-oláskor, mind két kernelnél.
-
ztsoft
őstag
Sziasztok!
Van egy kis gondom, mégpedig az, hogy szét esett a kép (2mm csíkokból állt az egész). Eddig kétszer fordult elő, a logban ezt találtam róla:
jún 26 22:00:45 arch-acer kernel: drm/i915: Resetting chip after gpu hang
jún 26 22:00:45 arch-acer kernel: [drm] GPU crash dump saved to /sys/class/drm/card0/error
jún 26 22:00:45 arch-acer kernel: [drm] The gpu crash dump is required to analyze gpu hangs, so please always attach it.
jún 26 22:00:45 arch-acer kernel: [drm] drm/i915 developers can then reassign to the right component if it's not a kernel issue.
jún 26 22:00:45 arch-acer kernel: [drm] Please file a _new_ bug report on bugs.freedesktop.org against DRI -> DRM/Intel
jún 26 22:00:45 arch-acer kernel: [drm] GPU hangs can indicate a bug anywhere in the entire gfx stack, including userspace.
jún 26 22:00:45 arch-acer kernel: [drm] GPU HANG: ecode 3:0:0x2b4fffc5, in Xorg [336], reason: Ring hung, action: reset
jún 26 22:00:45 arch-acer kernel: [drm] stuck on render ringAz említett /sys/class/drm/card0/error fájl üres. Az előző szét esésnél a logban volt még valami low memory is, de most nincs. A másik, ami feltűnt, hogy a log (#journalctl --system -r) tele van -- Reboot -- bejegyzéssel, noha újraindítás nem volt. Az idő is érdekes, részlet a logból:
jún 26 20:03:53 arch-acer systemd-timesyncd[344]: System clock time unset or jumped backwards, restoring from recorded timestamp: Fri 2015-06-26 21:27
-- Reboot --
jún 26 20:58:01 arch-acer udisks-daemon[5023]: **** EMITTING CHANGED for /sys/devices/pci0000:00/0000:00:1f.2/ata3/host2/target2:0:0/2:0:0:0/block/sda
jún 26 20:58:01 arch-acer udisks-daemon[5023]: helper(pid 9694): completed with exit code 0
jún 26 20:58:01 arch-acer udisks-daemon[5023]: helper(pid 9694): launched job udisks-helper-ata-smart-collect on /dev/sda
jún 26 20:58:01 arch-acer udisks-daemon[5023]: **** Refreshing ATA SMART data for /sys/devices/pci0000:00/0000:00:1f.2/ata3/host2/target2:0:0/2:0:0:0/
jún 26 20:28:01 arch-acer udisks-daemon[5023]: **** EMITTING CHANGED for /sys/devices/pci0000:00/0000:00:1f.2/ata3/host2/target2:0:0/2:0:0:0/block/sda
jún 26 20:28:01 arch-acer udisks-daemon[5023]: helper(pid 9439): completed with exit code 0
jún 26 20:28:01 arch-acer udisks-daemon[5023]: helper(pid 9439): launched job udisks-helper-ata-smart-collect on /dev/sda
jún 26 20:28:01 arch-acer udisks-daemon[5023]: **** Refreshing ATA SMART data for /sys/devices/pci0000:00/0000:00:1f.2/ata3/host2/target2:0:0/2:0:0:0/
-- Reboot --
jún 26 20:03:53 arch-acer systemd[1]: Started Update UTMP about System Boot/Shutdown.A rendszer: Arch (4.0.6-1-ARCH), KDE4, 32bit.
A gépről: Acer Aspire 5310, Intel Core 2 (T7200) 2x2GHz, 3GB RAM, Intel GMA 950 (Intel Corporation Mobile 945GM/GMS/GME, 943/940GML Express Integrated Graphics Controller (rev 03)) videokártya.Memória tesztet már futtattam, hibát nem talált.
-
ztsoft
őstag
-
ztsoft
őstag
Át néztem a logokat. Csak egy bejegyzést találtam a hibával kapcsolatban:
Object::connect: No such signal org::freedesktop::UPower::Device::Changed()
Az UPower tökéletesen megy, megy az alvás, aksi jelzés is. Kézzel tudom állítani a fényerőt.
upower -d
Device: /org/freedesktop/UPower/devices/line_power_ACAD
native-path: ACAD
power supply: yes
updated: 2015. ápr. 4., szombat, 19.19.40 CEST (39 seconds ago)
has history: no
has statistics: no
line-power
warning-level: none
online: yes
icon-name: 'ac-adapter-symbolic'
Device: /org/freedesktop/UPower/devices/battery_BAT1
native-path: BAT1
vendor: ACER
model: Primary
updated: 2015. ápr. 4., szombat, 19.19.41 CEST (38 seconds ago)
has history: yes
has statistics: yes
battery
present: yes
rechargeable: yes
state: charging
energy: 39,3828 Wh
energy-empty: 0 Wh
energy-full: 41,4474 Wh
energy-full-design: 44,4 Wh
energy-rate: 12,1323 W
voltage: 12,308 V
time to full: 10,2 minutes
percentage: 95%
capacity: 93,35%
technology: lithium-ion
icon-name: 'battery-full-charging-symbolic'
History (charge):
1428167980 95,000 charging
1428167970 96,000 discharging
History (rate):
1428167981 12,132 charging
1428167980 14,574 charging
1428167971 4,662 discharging
1428167970 1,798 discharging
Device: /org/freedesktop/UPower/devices/DisplayDevice
updated: 2015. ápr. 4., szombat, 19.19.41 CEST (38 seconds ago)
has history: no
has statistics: no
battery
present: yes
state: charging
energy: 39,3828 Wh
energy-full: 41,4474 Wh
energy-rate: 12,1323 W
time to full: 10,2 minutes
percentage: 95%
icon-name: 'battery-full-charging-symbolic'
Daemon:
daemon-version: 0.99.2
on-battery: no
lid-is-closed: no
lid-is-present: yes
critical-action: HybridSleepValakinek ötlet?
-
ztsoft
őstag
Sziasztok!
Van egy kis gondom, azaz az energiatakarékossági beállítások nem működnek (nem sötétedik el, nem kapcsol ki a képernyő). Nem reagál az áram kihúzására, azaz a hangjelzés működik.
Kerestem a neten, amit eddig találtam az nem segített. Az upower szolgáltatás megy, a power csoportba benne vagyok. Már próbáltam LTS kernel-el is.
Érdekes, az előző telepítésnél működött, Chakra, openSUSE alatt is megy. Ja, KDE-t használok.
A gép adatai: ACER aspire 5310, Core 2 T7200 CPU, Intel 950 GMA.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Garmin Instinct – küldetés teljesítve
- Házimozi haladó szinten
- Kompakt vízhűtés
- CPU léghűtés kibeszélő
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Projektor topic
- Vélemény: nem úgy tűnik, de Lip-Bu Tan most menti meg az Intelt
- Milyen notebookot vegyek?
- Információbiztonság, kiberbiztonság, adatvédelem
- Fúziós energiát vásárol a Google
- További aktív témák...
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- LG 27UL550-W - 27" IPS / 3840x2160 4K / 60Hz 5ms / HDR10 / AMD FreeSync
- Bomba ár! Dell Latitude E7250 - i5-5GEN I 8GB I 256SSD I 12,5" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Apple iPhone SE 16GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Eredeti Windows 10 / 11 Pro aktiválókulcs AZONNALI SZÁLLÍTÁSSAL!
- DOKKOLÓ BAZÁR! Lenovo, HP, DELL és egyéb más dokkolók (TELJES SZETTEK)
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged