- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Az NVIDIA ipari AI-felhőt épít a németeknek, együtt az OpenAI és a Google
- Két új Ryzen közül választhatnak a kézikonzolok
-
PROHARDVER!
Arch Linux topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
wwenigma
Jómunkásember
Nem igazán tapasztaltam hasonlót, esetleg boot sorrendnél csak a boot meghajtót hagyd meg illetve nekem kb minden alapon van kivéve XMP és C6 state. Arch linuxszal kb 10mp után készen van a boottal. Ha mással használod, win alatt régebben valamivel meg tudtam nézni mi fogja a bootot, vagy esetleg valami BIOS beallitas...pxe, hasonló nincs bekapcsolva?
mod: esetleg milyen memória modul, nem lehet hogy nem szereti és a training fut le mindig?
Csak ilyen vad elképzeléseim vannak.
Fut a memtest, eddig semmi hiba, 83°C aktív hűtés nélkül. 😅
-
vargalex
félisten
Igen, én is azt gondolom, hogy placeholder. Csak az a fura, hogy már az SQL Developer is ilyen, ráadásul mindkét esetben (Viber és SQL Developer) a Desktop Entry ikonja helyesen megjelenik. És ahogy írtam, az ALT+TAB-ra a Viber neve is egy osztály név valójában, az SQL Developernek pedig nem is jelenik meg a neve.
-
Archttila
veterán
Nalam a 3.5 ev alatt egyszer sem fordult elo olyan, hogy ne tudtam volna bejelentkezni wayland alatt. Mit szolsz ehhez?
Mondjuk nincs is semmifele login manager a gepen... tty1 login utan .zshrc-bol automatan bepattan a sway
Legtisztabb method evööör## Sway at login
[ "$(tty)" = "/dev/tty1" ] && exec sway
-
-
cimp
senior tag
:: A csomagadatbázisok szinkronizálása...
core naprakész
extra naprakész
community naprakész
alarm naprakész
aur naprakész
:: Teljes rendszerfrissítés indítása...
nincs teendő
Már majdnem egy hónapja. Ez a telepítésem több mint 2 éves és napi szinten rányomok a pacman -Syu/-Syyu ra és mindig frissített. A PC-s Arch-om frissít most is, a raspberry-s verzió szarakodik. És az utolsó frissítés előtt is volt egy kéthetes kihagyás amikor nem akart frissíteni. Olyan mintha az ARM repokkal nem foglalkoznának. Telepítés megy, mert pont tegnap raktam fel a yay-t. AUR-ból is telepítettem sonarr-t, radarr-t, ...
A -Syu állítja, hogy nincs teendő.
A repo-ra ránézve az utolsó frissítés valami május 25 talán. Csak már az is eszembe jutott, hogy esetleg a repo-k lettek átköltöztetve más url-re és át kellene írni a mirror file-t, vagy valami hasonló huncutság... -
Frawly
veterán
Elvileg sikeresen lezajlott a váltás, a tervezettnél előbb. Viszont még egyik tényleges mirror se követte le a változást, legalábbis a core-testing, extra-testing még egyiken sem létezik, akinek ez nem kell, azok változást nem fognak észrevenni. A /etc/pacman.conf-ot át kell írni, hogy milyen tárolókat használjon, esetleg egy pacman -Scc; pacman -Syy parancsot érdemes futtatni. Lehet lesz még pár nap, mire újraindul az újabb verziós csomagok készítése.
-
Frawly
veterán
Arra azért figyelj, hogy egy Ryzenekre szabott kernel, ha inteles rendszered van, akkor jó eséllyel bebootolni se fog.
Egyébként nem fordul órákon át, 10-15 perc körül, ha nem túl szar a gép. Már pedig mivel Ryzenekre készült, azokból a leggyengébb is van olyan gyors, meg annyi magos (min. 4), hogy kb. ennyi idő alatt lefordítja, és ezeken a rendszereken mindig van min. 8 giga RAM is. Nálam mind Ryzen 2600, 4700U, 6800H + 16 GB RAM alatt lefordult kb. 10 perc alatt (az is igaz, hogy a makepkg konfigjába be van állítva, hogy az összes magot használja és zenvr-zenvr2-zenvr3-ra optimalizáljon. A stock vanilla kernel defconfiggal kb. 2-3 perc, de ez egy fullos kernel, egy csomó extra AMD cucc, meg Arch-patch, extra driver benne van, ami egy csomó kernelmodult jelent, így nyilván hosszabb a forgatása, de nem vészes. Ennek ellenére néhány embert frusztrálhat ez a 10 perc is, hogy izzik a procija meg süvítenek a ventik, nekik lett kitalálva a bináris változat.
-
Sonja
nagyúr
Ejj, ejj. Nem olvasod a kommenteket az aur repóban?
Ki is van emelve, hogy mit kell csinálni.
"Tired of compiling? Use this binary repo instead! Add this at the end of /etc/pacman.conf :"
[linuxkernels]
Server = http://nhameh.ovh/$repo/$arch
SigLevel = Optional TrustAll
-
Archttila
veterán
-
törölt tag
Nekem nem lépett tovább, elakadt a pacman. Ezért is írtam ide.
BoB:
Megpróbáltam kihagyni az imént, de most elő sem jött a hiba.
Lehetséges volna, hogy éppen kifogtam a repo frissítés olyan állapotát, amikor a függőségek még nem voltak rendben?Az imént frissítettem, rendben lefutott, most naprakész minden.
-
törölt tag
Az a gond ezzel, hogy úgy nézem szintén csak a jelszóval feloldás utáni részt rögzíti. Érthető, mert addig nincs mit indítani, nincs hova logot menteni, satöbbi.
Pedig direkt figyeltem az időpontokat a telefonon ami másodpercre pontos a géppel.Butaság lenne egy "mkinitcpio -P"? Vagy az nem pont az initram-ot csinálja meg?
-
törölt tag
Nem igazán tudom mit kellene néznem rajta.
Azt látom, hogy sok idő és próbálkozás van valami ilyesmik tömkelegére:
... audit: type=blahblah...Update: az audit rész akkor is benne van, amikor gyorsan tölt be. Szóval nem az lesz a gond.
Annyi kiderült, hogy grub-ból a "fallback initramfs"-t választva a szokott tempóban indul.
-
törölt tag
Lenry, Sonja:
Letöröltem a wxgtk2 csomagot. Ezután elindult az update és lecserélte az alábbiakat, de rendben lefutott. Akkor ez így rendben van?:: Teljes rendszerfrissítés indítása...
:: Lecseréli wxgtk-common-t erre: extra/wxwidgets-common? [I/n]
:: Lecseréli wxgtk3-t erre: extra/wxwidgets-gtk3? [I/n] -
Shyciii
veterán
Tudom, hogy mi indítja...És pont azért írtam, hogy nem, nem látszik. Amit te bevágtál a status alatt, az nekem nincsen már jóideje, és erre utaltam, és ezért vágtam be a journal logját, mert nekem már csak ott mutatja. És bár notebook ez is, de nekem ez a seed szervereme is, így ritkán van reboot.
-
vargalex
félisten
Nálam sem látszik valamiért (most direkt sudo-val futtattam a status-t is):
[gavarga@gavarga-5500 ~]$ sudo systemctl status fstrim.service
○ fstrim.service - Discard unused blocks on filesystems from /etc/fstab
Loaded: loaded (/usr/lib/systemd/system/fstrim.service; static)
Active: inactive (dead)
TriggeredBy: ● fstrim.timer
Docs: man:fstrim(8)
[gavarga@gavarga-5500 ~]$ sudo journalctl -u fstrim.service
jún 06 18:54:47 gavarga-5500 systemd[1]: Starting Discard unused blocks on filesystems from /etc/fstab...
jún 06 18:55:15 gavarga-5500 fstrim[5240]: /boot: 173,4 MiB (181867520 bytes) trimmed on /dev/nvme0n1p1
jún 06 18:55:15 gavarga-5500 fstrim[5240]: /srv: 41 GiB (43985354752 bytes) trimmed on /dev/mapper/vgwdc-srv
jún 06 18:55:15 gavarga-5500 fstrim[5240]: /mnt: 19,1 GiB (20490309632 bytes) trimmed on /dev/mapper/vgwdc-mnt
jún 06 18:55:15 gavarga-5500 fstrim[5240]: /home: 12,7 GiB (13597962240 bytes) trimmed on /dev/mapper/vgwdc-home
jún 06 18:55:15 gavarga-5500 fstrim[5240]: /: 14,1 GiB (15192903680 bytes) trimmed on /dev/mapper/vgwdc-root
jún 06 18:55:15 gavarga-5500 systemd[1]: fstrim.service: Deactivated successfully.
jún 06 18:55:15 gavarga-5500 systemd[1]: Finished Discard unused blocks on filesystems from /etc/fstab.
jún 06 18:55:15 gavarga-5500 systemd[1]: fstrim.service: Consumed 1.504s CPU time.
-
Shyciii
veterán
Ez így ebben a formában nem igaz. Nekem is ugyanazt mutatja az fstrim.service-ra mintha halott szolgáltatás lenne, ennek ellenére mégis lefutott már párszor.
journalctl | grep fstrim
May 30 00:10:43 archlinux fstrim[51704]: /home/Data: 199.7 GiB (214405660672 bytes) trimmed on /dev/sda3
May 30 00:10:43 archlinux fstrim[51704]: /boot: 453.8 MiB (475791360 bytes) trimmed on /dev/sda1
May 30 00:10:43 archlinux fstrim[51704]: /: 16.6 GiB (17787359232 bytes) trimmed on /dev/sda2
May 30 00:10:43 archlinux systemd[1]: fstrim.service: Deactivated successfully.
Jun 06 01:20:15 archlinux fstrim[75988]: /home/Data: 196.4 GiB (210929713152 bytes) trimmed on /dev/sda3
Jun 06 01:20:15 archlinux fstrim[75988]: /boot: 453.6 MiB (475660288 bytes) trimmed on /dev/sda1
Jun 06 01:20:15 archlinux fstrim[75988]: /: 17.3 GiB (18574147584 bytes) trimmed on /dev/sda2 -
growler
őstag
[m@mo ~]$ sudo systemctl status fstrim.service
[sudo] m jelszava:
○ fstrim.service - Discard unused blocks on filesystems from /etc/fstab
Loaded: loaded (/usr/lib/systemd/system/fstrim.service; static)
Active: inactive (dead)
TriggeredBy: ● fstrim.timer
Docs: man:fstrim(8)
[m@mo ~]$ -
growler
őstag
Ezek szerint en felreertem a helyzetet.
Ha engedelyezem akar az azonnali, akar az idozitett trimet,
az csak a SATA (ATA)-s csatolofeluletu SSD-re "van hatassal"
Az NVME M.2 SSD-k csatolofeluleten ez nem is "megy at"
Az NVME M.2 csatolofeluletu SSD-knek sajat / beepitett megoldasa
van a trimre. - Vagy nem ? -
BoB
Topikgazda
Mivel Arch linuxról beszélünk, ezért kell külön foglalkozni vele.
Nincs trim folyamatosan automatikusan, csak ha magadnak beállítottad (másképpen kifejezve a discard nem kerül be az fstab-ba csak úgy magától).
Sem a periodic trim nincs beállítva.
Azaz neked kell választanod hogy melyiket használod, vagy nem használod egyiket sem (bár nem látom ez miért lenne jó).
SATA vs NVME között valóban nincs különbség a felhasználó szempontjából ilyen téren.
A véletlen törlések ellen meg nem az a megoldás hogy az ember kikapcsolja a trim-et (ez elég kókány géza lenne
)
-
törölt tag
Nem próbáltam, de tényleg eszembe juthatott volna. Tényleg logikus root-ként is akkor megadni.
Archttila:
Szuper, köszi. Beírtam az EDITOR=nano kulcs-érték párost és a sudo a nano-t használja alapértelmezetként.
Kivettem a ~/.bashrc-ből is az export EDITOR=nano sort. Így már az sem kell. -
csixy
addikt
UEFI telepítésről van szó , lehet, hogy a legacy is ugyanilyen.
Legelőször rádöbbentem, hogy még nincs telepítve az os-prober csomag.
Ezt telepítettem. Majd
újraindítottam és a sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg lefuttatása után még mindig csak a saját kerneleit tette bele a grub menübe.
Ezután nem találtam a /etc/defaut/grub állományban a GRUB_DISABLE_OS_PROBER=false sort, ezért ezt ide beszúrtam (a 8.sor lett nálam) és elmentettem. Én újraindítottam, lehet hogy nem kellett volna. Ezután lefuttatván a sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg sort már megtalálta a 3. partícióba telepített Windows 10-est is, de érdekes, hogy az 5. partícióba pakolt Linux Mint 20.01-est nem találta meg. Pedig a linux mint meg simán felderítette a most futó Magyarch-omat is. Eddig jutottam.
Most így néz ki az SSD-m.
De nehogy már ne bootoljon a magyarchom legaciban is! Már másoltam az i386-pc mappát a /usr/lib/grub mappából a /boot/grub mappába. Ezután a linux mint legacys bootmenüjéből remélem be fogom tudni bootolni legacy módban a magyarchomat is és ezután telepítem a grubot a
/dev/nvme0n1-be (azaz a /dev/nvme0n1p8 partíció grub2 core.img -jébe az útjelzőtábláját) sudo grub-install /dev/nvme0n1 .... és ezután egy sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg parancs lefuttatása jön ismét és ezután bootolni fog mindkét linuxom (mert a linux minttel ezt már korábban megcsináltam) uefiben is és legacyban is. -
csixy
addikt
A Mint és a windows 10 hibátlanul fut rajta. Majd mindenhonnan kiirtom az altatást és gyorsindítást. A calamarch telepítővel csinálja. Lehet hogy nem esik neki jól a túl friss kernel. Majd kipróbálom másik telepítővel is. Matatni nem sok mindent tudok rajta mert secperc alatt kifagy.
-
Frawly
veterán
Ó, bazz, elfelejtettem előtte topikot váltani, nem ide akartam. Benéztem melyik topikba megy. Most már mindegy, itt hagyom, nem írom át az OFF-ba is. Gondoltam megindulhatna egy disztrófüggetlen eszmecsere róla, de így már mindegy.
#8069 attilav2: igen, BT-vel lehetnek bajok. Igaz az Pulseaudio-val is problémás. Semmit nem konfiguráltam, Arch Wiki ajánlására benyomattam a pacman -S pipewire pipewire-pulse pipewire-alsa parancsot, erre engedélyt kért, hogy leszedje a pulseaudio-t. Telepítés után reboot és minden ment. Nem kellett hozzá semmit konfigurálni. Igaz a DAC-om még nem próbáltam ki rajta, minden más egyelőre úgy tűnik megy, böngésző, lejátszóprogramok, játékok, egyelőre nem futottam semmi hibába. Még a pulsemixer és pamixer is épp úgy működik. A HUP-on már régóta ajánlgatják, de eddig nem mertem feltenni, mert nem volt időm, hogy ha nincs hang, akkor újabb problémát kelljen megoldani. A másik gépemen egyébként fent volt a Pipewire, Archon és Artixon is, de azokon a Pulseadio mellett, nem helyett üzemelt, ami azért elég lényeges különbség.
-
attilav2
őstag
Konsole helyett ideiglenesen használsz mást, pl xfce4-terminal, míg ki nem javítják.
-
Frawly
veterán
Én mondanám, hogy megmondtam, és mondom is. Talán nincs még 2 hete, hogy valaki az Linux OFF topikban jelezte, hogy gondja van a Void magyar mirrorjával. Erre írtam, hogy ez a baj a kicsi disztrókkal, nem sok mirror, de még nagy disztrónál, mint az Arch, ott sem mindegy, hogy mely mirrorokat használja az ember, és nem csak letöltési sebesség miatt, hanem a tier1 mirrorokhoz képest történő syncállapot miatt, amibe itt most ti is belefutottatok. Épp ezért nem csak pinget meg nyers letöltési sebességet kell nézni, hanem pl. készenléti időt (szerverkimaradás), sync-frissességet. A német szerverek általában jobbak ebben, mint a magyar. Az archlinux.org-on lévő mirrorösszeállítóval lehet nézelődni.
Egyébként nem is jártam messze a megoldástól az Syu-val, hogy nem volt teljesen lefrissülve, de ezek szerint nem user error, hanem mirror synclag miatt.
-
Sonja
nagyúr
Igen, ezért volt ez "nehéz" így hirtelen kideríteni. Én magam nem is gondoltam rá, hogy szervert cseréljek.
Egyébként pedig neked is köszönöm a segítséget (growler-nek szintén)!
Szerk.: Azért írom, hogy "nehéz", mert én mindenféle kulcsos próbálkozást kipróbáltam, amit a google-vel találtam, de eredménytelen volt.
-
Sonja
nagyúr
-
vargalex
félisten
Azt azért megnézem, hogy hogy tudod 3 számjegyes formátumra váltani, hogy a jelenlegi jogosultságtól függetlenül pl. mindenkinek adj futtattási jogot. De itt én is írhatnék bármilyen példát, a lényeg azon van, hogy a jelenlegi jogosultságtól függetlenül valamivel kiegészíteni, vagy valamit elvenni.
-
Frawly
veterán
Nem, nem amikor kedved van. A chmod +x vagy +akármi, u+akármi, stb. sokkal kulturáltabb, mert nem kell ellenőrizni, hogy mik most a jogosultságot, meg miért azok. Mondom, itt ráadásul a rekurzív kiadásról volt szó. Egy-egy fájlnál én is el tudom képzelni a chmod 777-et, ha olyan fájlról van szó, amit mindenkinek kell tudnia futtatni, és nem érdekel, hogy most mik a jogosultságai. De rekurzívan mindenképp ellenjavallott. Ha ingerenciád támad rá rekurzívan, gondold át jobban.
De nem kell nekem hinni, adj ki chmod 777 -R parancsot egy egész fájlrendszerre és nézd meg mit fognak hozzá szólni a programok. A saját szemeddel kell lásd, hogy mi a baj vele, mert ennél érthetőbben nem tudom elmagyarázni.
Apt-get ügyében utánanéztem, és megváltozott az álláspont. Vagyis nem teljesen tévedtem, csak nem deprecated, mégis sok oldal az apt-ot ajánlja helyette, függőségkezelés miatt. Részletek itt.
Persze, nem álmodtam, mert régen tényleg volt róla szó, pár éve, hogy ki fogják vezetni, de ezek szerint meggondolták magukat, ennek ellenére viszont továbbra is az apt az ajánlott.
Olyasmi, mint az ifconfig a net-tools csomagból, a évek óta deprecated, az ip parancsot kéne használni helyette, de mégis tovább használják az emberek. Ráadásul az ifconfig olyan, ami nekem is jobban kézreáll, de igyekszek helyette az ip-t használni, sajnos annak elég hülye kapcsolói vannak.
-
Frawly
veterán
De, gányolás, mert a legritkább esetben van csak rá szükség, hogy mindenkinek, minden jogot megadj futtatást is beleszámítva. Plusz ez a chmod 777, mint írtam, minden fájlnak futatható jogot ad, egy sima plain text, kép fájlnak is, ami fájlkezelőknél zavart szokott okozni! De, igen, gányolás.
Ez a chmod 3+ számjegy akkor kell, ha valami olyan fájlrendszert kell rendbe tenni, ami korábban egy chmod 3+ számjegyes laikus már szétbarmolt olyan szintre, hogy használhatatlan, és kézzel kell az összes fájl, összes mappa, összes jogosultságát mindenki irányában rendbe tenni.
Egyébként meg normál fájlokra a 644 ajánlott, futtathatókra 744 vagy ritkábban 774. A 777 csak a legritkább esetekre fenntartandó, és mint legritkábbakra, nagy melegen nem javallott rekurzívan, több mappára kiadni.
Legtöbbször, mikor ezt a 777-et laikusok kiadják, valójában csak fájlokhoz szeretnének hozzáférni, és az esetek 99,9999%-ban ezen segít egy chown -R is. A 777 használata olyan, hogy be akarsz menni egy épületbe, de ahelyett, hogy az ajtót nyitnád ki, betöröd, és az összes ablakot is kitöröd mellé, hogy mindennek, és mindenkinek szabad ki/bejárása legyen, minden nyíláson, ha kell, ha nem.
Apt-get-tel alapvetően nem lenne baj, ha évek óta nem az apt lenne helyette ajánlva. Az apt-get már évek óta deprecated, helyette az apt ajánlott. Igaz még egy ideig az apt-get is menni fog, de érdemes leszokni róla, mert egy ponton túl majd nem fog működni és el lesz távolítva a Deb/Ubuntu-alapú rendszerekről. Egyszerűen csak szép fokmérője az időbeli elmaradottságnak, ha valaki még apt-get-et emleget, példázza, hogy elfelejtett tájékozódni, meg haladni a korral.
-
Archttila
veterán
-
Frawly
veterán
A szerver tág kategória, nagyban függ, hogy mit csinál, hány gépet szolgál ki. A 10 GB-os fogyasztás is relatív, mi eszi, milyen formában, mennyi a shared, mennyi a cache/buffer, stb.. Mert pl. a ZFS tudja enni rendesen a memóriát, de általában cache meg stb. formájában.
Laptopnál sincs szükség feltétlenül hibernálásra, lehet menteni is, ha merül az akku. Ez a hibernálás egy régről maradt valami, mikor még lassan bootoltak HDD-ről a gépek, és muszáj volt valami megoldást kitalálni, hogy ne kelljen minden gépindítást végigvárni. Egyébként a hibernálás az egyik nagy gyenge pontja a Linuxnak.
@sati: ejha, bátor vagy, Rpi4-en Chromiumot forgatni. Legcombosabb, 16 magos gépeken is min. fél óra, de átlag régi üzleti notin simán megvan 8-12 óra is. Persze a FF forgatása se sokkal röpkébb, hatalmas, több gigás kódbázisa van ezeknek. Egyszerűen horror bloatak.
-
Archttila
veterán
Esküszöm akkor jutott eszembe, miután beküldtem a postot.
de a lényeg, hogy lefordult szépen, és most működik a Chromium...
Mondjuk gondolom az az én bénázásomnak, rutintalanságomnak tudható be, hogy make install után nem a /usr alá másolta be a kérdéses fájlokat, hanem /usr/local alá kreált foldereket és ott virított minden, szóval manuálisan kellett a helyére tenni őket, de most működik.így nézett ki a make install:
sudo make install
[sudo] password for alucard:
mkdir -p /usr/local/include/re2 /usr/local/lib/pkgconfig
install -m 644 re2/filtered_re2.h re2/re2.h re2/set.h re2/stringpiece.h /usr/local/include/re2
install -m 644 re2.pc /usr/local/lib/pkgconfig/re2.pc
sed -i -e "s#@includedir@#/usr/local/include#" /usr/local/lib/pkgconfig/re2.pc
sed -i -e "s#@libdir@#/usr/local/lib#" /usr/local/lib/pkgconfig/re2.pc
install obj/libre2.a /usr/local/lib/libre2.a
install obj/so/libre2.so /usr/local/lib/libre2.so.8.0.0
ln -sf libre2.so.8.0.0 /usr/local/lib/libre2.so.8
ln -sf libre2.so.8.0.0 /usr/local/lib/libre2.so -
Frawly
veterán
Igen, ezt jó is hogy írod, ha kell hibernálás, akkor kell swap, és ráadásul akkor a méretének is el kell érnie legalább a fizikai RAM mennyiségét. Ez az egy eset, amikor valóban indokolt a swap, de én nem ajánlom a hibernálást sem, a legtöbb hardveren a legtöbb disztró kernel vagy nem tud visszajönni hibernálásból, vagy csak bugokkal, meg ma már pár másodperc alatt bootoló SSD-kel nincs az egésznek sok haszna. Ezt mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy tényleg kell-e hibernálás, és az mekkora plusz áldozatot hajlandó fizetni ezért.
-
Shyciii
veterán
Mondjuk úgy nem nehéz stabilnak lenni, ha alig frissül bármi is
Közben foglalkoztam a screen tearing problémámmal is. Töröltem immáron felesleges kernel paramétert, intel driver paraméter módosítások, találtam egy mtpfs csomagot, ami rendesen működik, így nem kell már gvfs, és így most tovább csökkent a memóriafoglalás. Most már 172MB-ról 158MB-ra csökkent. -
Frawly
veterán
Igen, megvan, de ettől még baromság, és emberek hajlamosak komolyan venni, hogy így történt. Egyébként kár érte, mert mint írtam, rendezésében, ebben-abban nem lenne pedig rossz, ha nem ilyen ikonikus témát dogoz fel, talán végig is nézem. Mert az pl. hátborzongatóan élethű, ahogy az akkori életet ábrázolja, szocialista panellakótelepek, szoci neomodern dizájnos művházak, ipari létesítmények, még politikai vonulatot is jól mutatja be, mindenféle párbizottság, tanácsülések, szocialista szólamok, szobák dekorációja, berendézes, szoci kárpitos bútorok. Ez mondjuk csak annak tűnik fel, aki van elég idős, és még élt abban a korban. Ha egy mai fiatal nézi, vagy valaki nyugati emberke, aki ebben sose élt, szerintem annak csak szimplán fura és unalmas lesz.
-
Shyciii
veterán
Ez így ebben a formában nem teljesen igaz. Van egy ilyen funkció, de alapból nem fut. Tehát aki felteszi az Arch-ot, és abban reménykedik hogy hetente lefut, az ráfázik egy idő után. Ahhoz hogy ez a funkció működjön a telepítés után, ahhoz engedélyezni kell a szolgáltatását.
-
Frawly
veterán
Annyit még hozzátennék, hogy a fontconfignak többféle része van, és grafikus felületfüggő is. KDE-nek van erre beépített megoldása, a vezérlőpultjában kéne megnézni elsőnek. A nagy DE-knek ez a legfőbb előnye, hogy aki nem annyira haladó, azoknak is leszállítanak mindenféle saját grafikus beállítólehetőséget.
Minimalista rendszereken viszont többféle helyen kell szerkeszteni, azon linkek alapján, amit te is betettél. Lényegében ennek a fajta fontkonfignak három eleme van:
1) font config (első Arch Wiki-s link)
2) a fenti megoldás nem támogató X.org-os programoknak a .Xresources fájlban (szintén ugyanannak az Arch Wiki cikknek a vége felé írnak róla)
3) alkalmazásszinten is szükséges lehet állítani (pl. Winetricks-szel Wine-ban)
4) nem negyedik elem, csak megjegyzem, hogy Wayland alatt meg a WM/DE gondoskodik a font simításról, bár a 2)-es pontot kivéve itt is ugyanazok a pontok játszanak.Firefoxhoz nem kötelező a Liberaton fontot feltenni, azt a megoldást is lehet választani, hogy az ember felrakja a saját fontjait (én pl. DejaVu, de ki mire gerjed, fel lehet tenni Ubuntu, Terminus, Droid, Roboto, Opensans, MS fontokat is), és beállítja azt Firefox-ban, a Beállításoknál, hogy a fallback fontokat azzal renderelje, pl. DejaVu Sans.
Egyébként meg ez Archon eleinte szokatlan lesz, hogy ami Manjaro-n alapból ment, meg jó volt, ahhoz Archon varázsolni kell. Ez nem azért van, mert az Arch szar, meg a felhasználókat jól meg akarják szopatni, hanem szándékosan default konfiggal jönnek az alkalmazások, és defaulton nem a disztró saját beállítását értem, hanem az egyes alkalmazások fejlesztőinek a defaultját, ahol lényégében semmi nincs testre szabva, semmi extra nincs feltéve, se feltémázva. Ez azt okozza, hogy nincs semmi beállítva, mert az Arch nem akar találgatni, hogy mi a jó a felhasználónak, arra számítanak, hogy haladó user rakja fel, aki úgyis testre szab magának mindent, és nem akarják kristálygömbbel előre találgatni, hogy milyen beállítás, téma, stb. lesz jó neki. Azért meg nem akarnak egy csomó csomagot feltenni (pl. Octopi), meg csomó konfigot beállítani (pl. pont ez a szóban forgó font config), hogy aztán a felhasználónak azzal kelljen kezdenie az Arch-telepítést, hogy egy csomó csomagot le kell szedjen, meg mindent át kell újra állítgasson.
Sokszor egyébként gépfüggő is a fontbeállítás. ThinkPad X220-amnak elég gyopár HD TN kijelzője van, ami kicsi is (12 col), azon muszáj volt bekacsolni a max. RGB fontsimítást, legerősebb fokozatú Hintinget. Érdekes mód erre az új laptopon nem volt szükség, mert azon már rendes, 15,6 colos FullHD IPS kijelző van, ami a finomabb felbontással, kisebb pixelekkel eleve úgy rendereli a fontokat, hogy nem kell akkora korrekció.
A másik, ami Archon feltűnő lesz, hogy több frissítés lesz, mert nem tartják vissza a verziókat egyel, mint a Manjaro. Ha az ember bekapcsolja Archon a Testing tárolókat, akkor meg még több frissítés lesz.
-
Shyciii
veterán
Amíg KDE-t használtam, addig én is azt hittem, hogy gyors. Egészen addig míg nem kezdtem egyre "feljebb" lépkedni.
Acer Aspire 5-öm van Core i3-7130U 2.7GHz, 3MB L3 cache-el 4GB rammal, intel UHD videókártya (csak ezt használom), és van egy nvidia geforce mx130-as is, de sose működtetem. Bár nekem is SSD-m van, de nem NVMe-s, csak egy mezei hiper olcsó kingston.
Amúgy nekem a boot kevesebb, mint 5-7mp, olyan 4mp, és nem a grub-tól, hanem kompletten a power gomb megnyomása utána...A programokra sem várok 1-2mp-et hogy elinduljanak. Nálam az azonnali elindulás, az azonnali elindulás. Kivéve a Chromium. -
Frawly
veterán
Ez ilyen, ezért nem szabad egy márka vagy gyártó fanjának lenni, meg termékeket márkamegszokásból venni. Azt kell megvenni gyártói névtől függetlenül, ami épp a jobb vétel. Régen én is főleg Intelt vettem, de nem márkafanságból, hanem vagy mert az volt a jobb vétel akkor, vagy mert a használt gépeim azzal jöttek, főleg, mióta laptopokat használok inkább. De az AMD mindig is szimpatikusabb volt, azonos árban nagyobb teljesítményt tudott, mint az Intel, és általában az újabb generációk is beletehetők ugyanabba a lapba, foglalatba, nem kell generációnként lapot cserélni alatta. De ez régen is így volt, késő 90-es évek, kora 2000-es években, pl. mikor az AMD a K6 sorozattal Pentium Pro, P2 teljesítményt nyújtott Celeron árában, Ahtlon-nal P3 teljesítményt nyújtott Celeron árában, vagy AthlonXP-vel P4 teljesítményt Celeron árában, aztán a P4-eket elkezdte verni az AMD64, a PentiumD-ket az Athlon x2, bár eddig az időszakig egy ponton elvérzett mindig az AMD, a lapok, chipsetek gyengébbek voltak alá. A Phenomok se voltak rosszak, de ott az Intel átvette előbb a Core2-vel a vezetést (Duo, Quad), majd a Core i vonallal, de 2017-től a Ryzen-nel nagyon komolyan visszaküzdötte magát az AMD, most így 2020-ra már mindenben verik az Intelt. De ez még Intel fanoknak is jó, mert ha a Ryzenek nem diktálnának ilyen kemény versenyt és fejlesztési tempót, akkor az Intel még mindig 2 mag 2 szálat adna a Pentiumokkal, 2 mag 4 szálat adna az i3-akkal, 4 mag 4 szálat az i5-ökkel, 4 mag 8 szálat az i7-ekkel. De így szépen elkezdte duplázni a magokat, aztán a szálakat is, meg behozták az i9 vonalat, beindult a verseny. Ennek pedig főleg a végfelhasználó látja előnyét, mindegy melyik márkát veszi, melyik modellt, melyik gent, újat, használtat, az árak a fejlődés miatt fokozatosan mennek le, főleg akkor, ha valaki nem a legújabb gent veszi.
-
Frawly
veterán
Az 5-7 mp-es bootidő valóban nem rossz, azt nem tudom, hogy minimalistább megoldással mennyit gyorsulna, nagyon gépfüggő is, és nem csak a procitól függ, hanem SSD-től is. Az i3-9100F szerintem nem olyan rossz proci, simán hozza a korai genes i5-i7-esek szintjét, mert igaz, hogy csak 4 mag, 4 szál, de több cache, magasabb IPC, magasabb órajel, újabb utasításkészletek, PCIe 3.0 sávok és a DDR4 nagyobb sávszélessége, stb.. Szóval az i3 név megtévesztő, desktop Intel prociknál újabb genből, 8-10. gen nem olyan rossz, annyit fejlődtek mára a procik, hogy még egy ilyen alsóbb kategóriás is veri a néhány generációval korábbi felső kategóriásakat. A még újabb i3-10100 pl. a tesztek alapján az i7-7700K szintjén van, igaz az már 4 mag 8 szál, de ez a 9100F is simán hozza szerintem az i5-6600 és i7-4770 szintjét.
Mondjuk az igaz, hogy én i3-at nem vennék, az i3-9100 megjelenése idején már a Ryzen 1600 is elég olcsó volt, az nem csak olcsóbb (lap is olcsóbb alá), de 6 mag, 12 szál, háromszor annyi cache, magasabb frekis RAM-ot is támogat, bár kisebb IPC, kisebb CPU órajel, de a lap is olcsóbb hozzá, meg az AM4-e foglalatot tipikusan később olcsón felbővítheted Ryzen 5800X-ig minimum (ha B450, B550, X470, X570-es chipsetes), a Ryzen 5900-5950X már lapfüggő, hogy mit bír a VRM. Meg átlag felhasználásnál, ami nem használ túl sok magot, nem nagyon érezni a különbséget a Ryzen 1600 vs. i3-9100F, játékoknál is határeset, hogy mivel nézzük, mennyire érzékeny a frekire az adott játék. De a Ryzen mindenképp jövőtállóbb platform.
-
Frawly
veterán
Igen, kifoghatsz, de a két frissítés között több nap telik el, akkor kisebb eséllyel következik ez be, mivel sok ilyen pontenciális felemás állapotot átugrasz. Ennek ellenére ez ellen nem lehet 100%-ban védekezni, ezt nem is állítottam.
Legjobban ennek a felemás állapotba esésnek azok vannak kitéve, akik naponta többször is frissítenek.
(#6582) ztsoft: elhiszem, csak furcsa. Elvileg a 4.x-es kernelek is tartalmazták a GMA950-hez a drivert, és elég sok ember GMA950 GPU-s gépen használt különféle disztrókat 4.x-es kernnellel. Azért hitetlenkedek csak.
-
Frawly
veterán
Ezt nem is vitattam, azért is írtam, hogy a pikaur ALKALMAS a feladatra, hogy az egész rendszert frissítsd vele, nem csak az AUR-os csomagokat.
De! Sok felhasználó van vele úgy, ahogy én. Hogy alapból csak a nem-AUR-os csomagokat frissítik, mert azok binárisan jönnek és gyors a frissítés. Az AUR-ost meg ritkán, mert azoknak a nagy része forráskódból újrapörgetős, ami már időigényes lehet, attól függően, hogy milyen nagy és hány AUR csomag van fent. Ezért szokás a normál csomagokat inkább pacman-nal frissíteni, az AUR-os csomagokhoz meg használni az AUR helper/pacman wrapper megoldásokat.
Ennek ellenére te csináhatod úgy, ahogy te szoktad, mindent pikaurral, nincs is ezzel semmi baj. Csak arra írtam, hogy ezzel a kevesek közé tartozol. Ennyi.
-
akár káros is lehet, mert belefuthatsz két frissítés közötti felemás állapotba, meg nagyon friss bugokba, amiket néhány óra alatt javíthatnak. Biztonságosabb néhány naponta frissíteni.
ez nem véd meg semmitől. több naponta frissítés esetén is kifoghatok két frissítés közti felemás állapotot -
ztsoft
őstag
Köszönöm az útbaigazítást. Ennél egy kicsit bonyolultabb a helyzet, mint írtam is, rég nem volt frissítve. Ami a kulcsokat érinti, az archlinux-keyring csomag 2018.01.-ei, ebben lévő kulcsok egy része érvénytelen már, az újat meg nem lehet telepíteni a hibás kulcsok miatt (ördögi kör).
Fogtam a letöltött archlinux-keyring csomagot egy másik gépen kicsomagoltam, majd felülírtam a megfelelő fájlokat, ügyelve a jogosultságokra, majd az ajánlott utolsó paranccsal aktualizáltam. Ezzel a kulcsok rendben vannak.
Most már csak a csomagok tömörítésében történ változást kell megoldanom, azaz, nem lehet semmit sem telepíteni az xz - zst változás miatt (pacman-t sem). Amint látom, erre is van megoldás, [link]. Már el voltam kényelmesedve a Kubuntu-n, kell már egy kis mozgás.
-
ztsoft
őstag
Köszönöm a választ. Meg csináltam az elsőt, de látszólag friss volt a kulcs, azért lefrissítettem az összeset. Sajnos, így sem sikerül a frissítés, most jobban megnézve, nem csak egy kulccsal van baja.
hiba: krb5: signature from "Levente Polyak (anthraxx) <levente@leventepolyak.net>" is unknown trust
hiba: libtiff: signature from "Levente Polyak (anthraxx) <levente@leventepolyak.net>" is unknown trust
hiba: autoconf-archive: signature from "Eli Schwartz <eschwartz@archlinux.org>" is unknown trust
hiba: beep: signature from "Levente Polyak (anthraxx) <levente@leventepolyak.net>" is unknown trust
hiba: boost-libs: signature from "Levente Polyak (anthraxx) <levente@leventepolyak.net>" is unknown trust
hiba: cabextract: signature from "Alad Wenter <alad@mailbox.org>" is unknown trust
hiba: dav1d: signature from "Levente Polyak (anthraxx) <levente@leventepolyak.net>" is unknown trust
hiba: flac: signature from "Levente Polyak (anthraxx) <levente@leventepolyak.net>" is unknown trust
hiba: hwloc: signature from "Levente Polyak (anthraxx) <levente@leventepolyak.net>" is unknown trust
hiba: openmpi: signature from "Levente Polyak (anthraxx) <levente@leventepolyak.net>" is unknown trust
hiba: jsoncpp: signature from "Levente Polyak (anthraxx) <levente@leventepolyak.net>" is unknown trust
hiba: rhash: signature from "Johannes Löthberg <johannes@kyriasis.com>" is unknown trust
hiba: confuse: signature from "Baptiste Jonglez <baptiste@bitsofnetworks.org>" is unknown trust
hiba: pacman: signature from "Levente Polyak (anthraxx) <levente@leventepolyak.net>" is unknown trust
hiba: jasper: signature from "Levente Polyak (anthraxx) <levente@leventepolyak.net>" is unknown trust
hiba: libmypaint: signature from "Levente Polyak (anthraxx) <levente@leventepolyak.net>" is unknown trust
hiba: mypaint-brushes1: signature from "Levente Polyak (anthraxx) <levente@leventepolyak.net>" is unknown trust
hiba: lib32-krb5: signature from "Levente Polyak (anthraxx) <levente@leventepolyak.net>" is unknown trust
hiba: lib32-libunistring: signature from "Levente Polyak (anthraxx) <levente@leventepolyak.net>" is unknown trust
hiba: lib32-libpsl: signature from "Levente Polyak (anthraxx) <levente@leventepolyak.net>" is unknown trust
hiba: lib32-lz4: signature from "Levente Polyak (anthraxx) <levente@leventepolyak.net>" is unknown trust
hiba: lib32-libtiff: signature from "Levente Polyak (anthraxx) <levente@leventepolyak.net>" is unknown trust
hiba: lib32-gtk2: signature from "Eli Schwartz <eschwartz@archlinux.org>" is unknown trust
hiba: libdvbpsi: signature from "Levente Polyak (anthraxx) <levente@leventepolyak.net>" is unknown trust
hiba: libzen: signature from "Johannes Löthberg <johannes@kyriasis.com>" is unknown trust
hiba: libmediainfo: signature from "Johannes Löthberg <johannes@kyriasis.com>" is unknown trust
hiba: libupnp: signature from "Levente Polyak (anthraxx) <levente@leventepolyak.net>" is unknown trust
hiba: lzop: signature from "Levente Polyak (anthraxx) <levente@leventepolyak.net>" is unknown trust
hiba: mediainfo-gui: signature from "Johannes Löthberg <johannes@kyriasis.com>" is unknown trust
hiba: libplacebo: signature from "Levente Polyak (anthraxx) <levente@leventepolyak.net>" is unknown trust
hiba: nasm: signature from "Levente Polyak (anthraxx) <levente@leventepolyak.net>" is unknown trust
hiba: smplayer: signature from "Levente Polyak (anthraxx) <levente@leventepolyak.net>" is unknown trust
hiba: nem sikerült végrehajtani a tranzakciót (hibás vagy sérült csomag)Ezeknél a csomagoknál felteszi a kérdést, hogy akarom-e törölni, mivel sérült vagy hibás. Már töröltem a teljes cache-t is, úgy is ugyan az.
Még az is hozzá tartozik, hogy legutóbb valamelyik AUR csomag kinyírta a grafikus felületet (emlékeim szerint, ez 3 éve volt), így csak konzol van.
-
Frawly
veterán
EUFI bootnál nincs olyan, hogy egy lemez bootolható-e vagy nem. Nincs olyan boot flag, mint MBR-nél. Az UEFI nem a bootflaget keresi, hanem a FAT32-re formázott EFI partíciót, és az azokon lévő binárisokat.
(#6389) samujózsi: Archon nekem sem megy az EFI stub boot, amit te akarsz használni, pedig jól csinálod, én is így próbáltam, és nekem sem ment sehogy sem. Viszont az EFI systemd boot az alig más ettől, és az simán megy Archon, ha az érdekel, abban tudok segíteni, úgy UEFI-val még egyszerű bootolni, úgy, hogy nincs GRUB.
Egyébként EFI stub bootnál azt ellenőrizzed, hogy a kernel a -l "\vmlinuz-linux" binárissan induljon, és a paraméterek így add át neki: -u "initrd=initramfs-linux.img root=PARTUUID=bla-bla rw".
Illetve még fontos, hogy chroot környezetben, felcsatolt boot partíció után lefuttasd az initramfs-t generáló scriptet:
mkinitcpio -p linuxMaga az efibootmgr a nevével ellentétben nem bootmanager, csak egy bejegyzést tesz az UEFI-be, elhelyezve az UEFI RAM-ben egy egy soros bootbejegyzést. De ilyet sok UEFI-ben kézzel te is tudsz csinálni, efibootmgr használata nélkül is.
-
samujózsi
senior tag
Na jó, ahogy mondani szokták, öreg vagyok már bohócnak... maradok a megszokott ubuntu-debian vonalon.
Annyit nem ér az arch, amennyit szopni kell vele, hogy EFI alatt bootoljon.
Pedig régen szinte mindenhez az arch wikit használtam. De ez...
Másolgassak innen-oda, írjak szkripteket, nehogy egy kernel update után elkefélődjön valami és kizárjam magam a rendszerből, meg a 'som tudja... na nem, ezt meghagyom annak, akinek van sok ideje. -
samujózsi
senior tag
Hát eddig úgy gondoltam, hogy a lényeges dolgokat megcsináltam, de most újra nekifutva, lehet némi igazság abban amit írsz.
Valahogy nagyon nem úgy néznek ki a könyvtárak, ahogy ubuntu és debian alatt megszoktam (gondolok itt a /boot és a /boot/efi tartalmára - lehet, hogy ezt át kéne újra gondolni)
-
samujózsi
senior tag
-
Frawly
veterán
Én is yaourt-ot használtam kizárólag. De tényleg valami francia tákolmány, régóta nem fejlesztik, meg idegesítő, hogy az .fr-es tárolót fel kell venni egyetlen progiért.
Egyelőre ezt a yay-t tettem fel, szemre nem rosszabb a yaourt-nál. Majd meglátjuk mennyire válik be.
Egy ideje a testing, testing multilib, stb. tárolókat is engedélyeztem. Mindenkinek ajánlom, még frissebbek a verziók és semmi hátránnyal nem jár. Egy tárolót nem érdemes használni általános jelleggel a staginget, mivel az csak arra van, hogy a csomagkarbantartóknak legyen mivel kielégítsék a csomagfüggőségeket csomagkészítés közben. De persze staging-ből is fel lehet tenni ezt-azt, pl. a kernelt onnan szoktam feltenni, ha ott a legfrissebb.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen videókártyát?
- Álláskeresés, interjú, önéletrajz
- iPhone topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Kuponkunyeráló
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- BestBuy topik
- Milyen légkondit a lakásba?
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S23/Samsung Galaxy S23+/Samsung Galaxy S23 Ultra
- AKCIÓ! ASUS PRIME Z390-P i5 8600K 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600 8GB GDDR6 DEEPCOOL Matrexx55 630W
- Dell USB-C dokkolók: (K20A) WD19/ WD19S/ WD19DC + 130W, 180W, 240W töltők
- Crucial 240GB SSD eladó
- Honor Pad X8a 64GB Wifi,1 év Garancia
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged