- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Hobby elektronika
- RAM topik
- Vezetékes FEJhallgatók
- AMD Radeon™ RX 470 / 480 és RX 570 / 580 / 590
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Milyen processzort vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
-
PROHARDVER!
Arch Linux topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sonja
nagyúr
válasz
Archttila #8711 üzenetére
Ez yuzu specifikus.
"I read online you must provide the -g flag to specify the game to load"
Szerk.: yuzu Github"
yuzu.exe -g "path_to_game"
- Launches a game atpath_to_game"
-
Sonja
nagyúr
válasz
Archttila #8656 üzenetére
Bizony, ami patchelve lett, így már a DC is jó!
-
Sonja
nagyúr
Na, most már ír hibát is terminálban.
SystemLocale hu_HU
SystemLanguage hu
SystemEncoding UTF-8
DefaultSystemCodePage 65001
DefaultFileSystemCodePage 65001
DefaultRTLFileSystemCodePage 65001
XInitThreads: 1
[FORMS.PP] ExceptionOccurred
Sender=EInvalidOp
Exception=Invalid floating point operation
Stack trace:
$00007F761A4795AA in /usr/lib/libmodplug.so.1
$AFB825E294BA1100 in
Exception at 00007F761A4795AA: EInvalidOp:
Invalid floating point operation.
TServerListnerThread.DestroyLátszólag elindul, de nincs sehol. Érdekes, mert ez a libmodplug hanghoz köthető?!
Ötlet?!
Szerk.: Arch fórumon van topik is, és a libmodplug visszaváltása eggyel régebbi verzióra, bizony megoldja a problémát!
Érdekes.
-
Sonja
nagyúr
Tegnap este tökéletesen működött a Double Commander, ma már nem akar. Elindulni elindul, látom a task manager-ben, de nincs sehol?!
Terminálból indítva semmi hibát nem ír, tényleg rendesen elindul, de sehol nincs. A DC GTK legutolsó verzióját használom (1.0.9), a QT változat viszont meg is jelenik.
A reggeli frissítések csak ezek voltak, ezek nem okozhatják szerintem.
[2022-12-28T07:56:02+0100] [ALPM] upgraded alsa-card-profiles (1:0.3.63-1 -> 1:0.3.63-3)
[2022-12-28T07:56:02+0100] [ALPM] upgraded libcamera (0.0.2-1 -> 0.0.3-1)
[2022-12-28T07:56:02+0100] [ALPM] upgraded pipewire (1:0.3.63-1 -> 1:0.3.63-3)
[2022-12-28T07:56:02+0100] [ALPM] upgraded gst-plugin-pipewire (1:0.3.63-1 -> 1:0.3.63-3)
[2022-12-28T07:56:02+0100] [ALPM] upgraded pipewire-audio (1:0.3.63-1 -> 1:0.3.63-3)
[2022-12-28T07:56:02+0100] [ALPM] upgraded pipewire-alsa (1:0.3.63-1 -> 1:0.3.63-3)
[2022-12-28T07:56:02+0100] [ALPM] upgraded pipewire-pulse (1:0.3.63-1 -> 1:0.3.63-3)
Mi a fene lehet vele, illetve mitől?Sajna így nehéz, hogy nincs hibaüzenet, csak nem jelenik meg.
-
Sonja
nagyúr
Ejj, ejj. Nem olvasod a kommenteket az aur repóban?
Ki is van emelve, hogy mit kell csinálni.
"Tired of compiling? Use this binary repo instead! Add this at the end of /etc/pacman.conf :"
[linuxkernels]
Server = http://nhameh.ovh/$repo/$arch
SigLevel = Optional TrustAll
-
Sonja
nagyúr
-
Sonja
nagyúr
válasz
#68216320 #8487 üzenetére
Ahogy írja is, le kell szedni a
wxgtk-common
csomagot, de annak is vannak függőségei, azaz pár program/lib. Ha megpróbálod eltávolítani, akkor kiírja, hogy mik azok a programok. Ezeket leszedtem (plusz ugye a wxgtk2 csomagot), majd utánna frissítettem, ami szépen le is futott. Végül nem tettem vissza ezeket a programokat, mert nem voltak fontosak. Gondolom, ha kellenének, akkor fel lehetne tenni ismét őket. -
Sonja
nagyúr
Engedélyezted is az USB-s mobilrack-nek, hogy használja a TRIM-et?
Ezt csináld meg.
-
Sonja
nagyúr
Ma rendszerfrissítés után fekete képernyő + egérkurzor fogadott. Végül a megoldás az Arch fórumán reggel nyitott topicban volt!
-
Sonja
nagyúr
válasz
growler #8437 üzenetére
Én a periodic TRIM-et választottam. Arch wiki ezt írja erről:
"Note: Continuous TRIM is not the most preferred way to issue TRIM commands among the Linux community. For example, Ubuntu enables periodic TRIM by default [7], Debian does not recommend using continuous TRIM and Red Hat recommends using periodic TRIM over using continuous TRIM if feasible [8]."
-
Sonja
nagyúr
Egyelőre csak egy elméleti kérdésem lenne. XFCE-t használok, és lehet, hogy át fogok állni másik DE-re (Mate vagy KDE, vagy valami más
). Az átállás nem nehéz, ez eddig oké. Ellenben az eddigi programok meg fognak jelenni az új DE alatti menűben?
Vagy ez a telepített programokkal hogy van?!
-
Sonja
nagyúr
-
Sonja
nagyúr
válasz
growler #8327 üzenetére
Garuda fórumon már van is topik róla.
-
Sonja
nagyúr
-
Sonja
nagyúr
válasz
zoltanz #8309 üzenetére
Pulsaudio mellett?
Nem inkább a
pipewire
éspipewire-pulse
csomagokra gondolsz? Mert apipewire
a natív, apipewire-pulse
pedig a pulseaudio kiváltására van. Magyarán ha valami a pulseaudiot használja, akkor is hallasz majd hangot, depipewire
-en keresztül, erre való. Van mégpipewire-alsa
és apipewire-jack
is, ugyan ezen okból. -
Sonja
nagyúr
válasz
#68216320 #8286 üzenetére
Nem csak source van AUR-ba! Ami már maga a lefordított program (bináris), azt egy -bin utótaggal jelölik, pl. aleo-studio-bin.
-
Sonja
nagyúr
A laptopom néha lekapcsolásnál vár valamire, és ilyenkor számol egészen 1 perc 30 másodpercig, majd csak utána kapcsol le. Idegesítő.
Meg lehet ezt a várakozást rövidíteni, azaz valahol át lehet írni ezt a várakozási időt?
-
Sonja
nagyúr
Gép meglett, de most végeztem az összetevéssel.
Ubuntu 20.04 szépen elindult, így majd csak holnap délután fogok neki az Arch telepítésnek. Viszont nem tudom, hogy csináljak-e UEFI-t vagy maradjon az MBR?!
Soha nem csináltam UEFI telepítést, azt se tudom, hogy kell, és milyen partíciókat létrehozni.
-
Sonja
nagyúr
Pénteken meglesz az új gép (remélem, kopp-kopp
), így végre az asztali gépre is felteszem már az Arch-ot.
Legalábbis ez a terv.
Remélem elsőre sikerül mindent jól csinálnom.
-
Sonja
nagyúr
Igen, ezért volt ez "nehéz" így hirtelen kideríteni. Én magam nem is gondoltam rá, hogy szervert cseréljek.
Egyébként pedig neked is köszönöm a segítséget (growler-nek szintén)!
Szerk.: Azért írom, hogy "nehéz", mert én mindenféle kulcsos próbálkozást kipróbáltam, amit a google-vel találtam, de eredménytelen volt.
-
Sonja
nagyúr
Megtaláltam a megoldást az Arch fórumán! Méghozzá szintén magyar az illető, szóval talán olvassa ezt a topikot. Köszönöm neki!
-
Sonja
nagyúr
-
Sonja
nagyúr
Frissítettem a rendszerem, de leállt egy hibával. A Midnight Commander (mc) PGP aláírása sérült vagy érvénytelen hibával állt meg. Oké, leszedtem az mc-t, majd frissítettem a rendszert. Mondom megnézem, hogy felteszem az mc-t, de a hiba ugyan az maradt! Ilyenkor mit lehet tenni?
Itt a pontos hiba.
-
Sonja
nagyúr
válasz
Shyciii #6044 üzenetére
Én ilyenre inkább exFAT-re formázott USB-s külső HDD-t használok. Hamarosan véglegesen bekerül a kernelbe a Microsoft-os exFAT implementáció, így natív lesz a sebessége. Eddig minden cucc (régi 2012-es TV, Dune HD médialejátszó, stb.) szépen kezeli, probléma nélkül. Szvsz érdemesebb átváltanod rá.
-
Sonja
nagyúr
válasz
Shyciii #5741 üzenetére
Szomorú.
Lehet, hogy ezt akkor softwaresen nem is lehet "megoldani"?!
Szerk.: Ezt a megoldást próbáltad már?
-
Sonja
nagyúr
válasz
Shyciii #5678 üzenetére
Gondolom MTP az Android-os telefon, azaz Media Transfer Protocol.
-
Sonja
nagyúr
Ezt írtam, hogy itt kezdtem, de nem segített. Viszont rájöttem a megoldásra, méghozzá a Thunar segített. Elindítottam, és belenéztem a beállításokba. Az utolsó fül a Speciális, aminél alul írta, hogy hiányzik a gvfs! Azt elfelejtettem feltenni. Mitután pótoltam (pacman -S gvfs), máris eltünt az ikon az asztalról és a Thunarból is!
Mea culpa.
-
Sonja
nagyúr
De igen, az vagyok.
Thunar-t használok, ez az alap xfce alatt egyébként. Viszont kiteszi az asztalra is az ikont (Fájlrendszer gyökere néven, ami eltávolítható, mint egy pendrive) úgy, hogy eltüntetni se lehet. Egyedül az segít, ha teljesen kikapcsolom az asztali ikonokat, így nem is lehet kitenni semmit oda. No nem mintha akarnék, de azért ez nem a megoldás, csak átmeneti.
-
Sonja
nagyúr
Most állítottam be mindent, és nagyon elégedett vagyok a végeredménnyel. Alapból a rendszer (XFCE) 300-400MB között foglal a memóriából, ami nagyon jó. A hely is bőven maradt még a 64GB-os SSD-n (~43GB!), szóval nincs gond. A rendszer gyors, kicsit a bluetooth-ra kell várni pár másodpercet boot után, de ez nem gond. Eddig tetszik ez az Arch, remélem kitart sokáig ez az érzés.
Szerk.: Nekem is eltávolíthatóként kezeli az Arch az SSD-t.
Ígyekszek majd valahogy megoldani, mert zavar.
-
Sonja
nagyúr
A második kérdésre válaszolva szerintem nincs elindítva a dhcpcd service.
A
systemctl enable dhcpcd.service
parancsot kiadva boot után már lennie kell.Szerk.: Én végül befejeztem az Archot. Igaz, az Openboxot dobtam, mert semmi kedvem nem volt ennyit szórakozni.
Ment fel egy XFCE, és öröm, boldogság van.
Minden működik, ahogy az kell.
-
Sonja
nagyúr
Oké, a networkmanager valóban hiányzott, azt kihagytam.
Így már rendben.
Már csak a laptop fényerő állítását kell megoldanom. Most ennek olvasok utána. Ha nem megy, akkor jövök kérdezni.
Köszi!
Szerk.: Ha ez is meglesz, akkor már csak az Openbox testreszabása marad hátra.
-
Sonja
nagyúr
Elakadtam.
Szépen feltettem a rendszert, wifivel, openboxal és a sallangokkal. Újraindítás, és azóta nincs wifi.
Mindig azt írja a ping-re, hogy "Átmeneti névfeloldási hiba". Úgy tudom működésre bírni, ha minden rendszerindításnál ezt írom be sorba:
sudo killall dhcpcd
sudo ip link set dev wlp2s0 down
sudo wifi-menu
sudo dhcpcdNode ez nem megoldás ugye.
Mi a fenét tudok kezdeni?
Ez egy Lenovo G500 laptop egy Qualcomm Atheros AR9485 wifivel, amihez az ath9k driver töltődik be. Reggel 8-tól próbálom megfejteni google segítségével, de semmi nem vezetett eddig megoldásra! Valakinek ötlet?
-
Sonja
nagyúr
Kiírtam másik pendrive-ra az ISO-t, működött Legacy módban. Utána kiírtam még1x az előző pendrive-ra, és utána már arról is működött!
Valószínűleg kezd megdögleni az a pendrive-om.
-
Sonja
nagyúr
Ismerkedni akarok az Arch Linuxal, így letöltöttem az ISO-t, majd kiírtam pendrive-ra. Egy Lenovo G500 laptopra (Pentium 2020M, 4GB RAM, 64GB SSD) akarom telepíteni, és próbálgatni. BIOS-ban Legacy van beállítva, nem kell nekem az UEFI. Itt ért a meglepetés, ugyanis nem hajlandó így bootolni a pendriveról az Arch, csak villog a kurzor és ennyi. Ha a boot menűben az UEFI pendriveot választom, akkor bootol.
Sima dd-vel írtam ki az ISO file-t, amit az Arch oldalon lévő torrentről szedtem. Elvileg lehetne normál MBR-es telepítést is végezni UEFI helyett, nem?! Mit rontok el?
-
Sonja
nagyúr
válasz
anorche1 #5327 üzenetére
Az automatikusan induló alkalmazásokhoz létrehozol egy bejegyzést, ami a következő parancsot tartalmazza:
xinput set-prop 'Logitech Gaming Mouse G400' 'libinput Accel Speed' '-1'
Értelem szerűen a Logitech Gaming Mouse G400 helyett a te egered neve kell. Így minden indítás után kikapcsolódik az egér gyorsítása, ahogy nálam is.
Új hozzászólás Aktív témák
- AKCIÓSAK - 20.000 HUF/SZETT - DELL Universal Dock D6000 docking station (452-BCYH) (DisplayLink)
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A16, Samsung Galaxy A26, Samsung Galaxy A36, Samsung Galaxy A56
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Nvidia Quadro M2000/ P2000/ P4000/ RTX 4000/ RTX 5000/ RTX A2000
- Honor 200 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest