- Hamarosan megkezdődik a nubia 2,8K-s táblagépének szállítása
- Barátokká váltak az eddig rivális AI-óriások
- ASUS blog: Ideális olcsó utazós gép lett az új Vivobook S14
- Az Aura Displays hordozható monitorhármasa jól felturbózhatja a produktivitást
- Dual Mode-os IPS monitorral adott magáról életjelet a Gigabyte
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Gaming notebook topik
- Melyik tápegységet vegyem?
- Vezetékes FEJhallgatók
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- ASUS notebook topic
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- SSD kibeszélő
- Bambu Lab 3D nyomtatók
-
PROHARDVER!
Arch Linux topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
vargalex
félisten
válasz
IstvánLászló #9053 üzenetére
Természetesen részemről is. Az egész fórum egyébként is nyilvános bárki számára.
-
baloo79
tag
válasz
IstvánLászló #9053 üzenetére
Szia István!
Részemről egész nyugodtan!
Meg se kellett volna kérdezned... -
baloo79
tag
válasz
IstvánLászló #9049 üzenetére
Szia!
Bár nem engem kérdeztél, de pár dolgot én is hozzátennék a flatpak témához röviden, ha eddig nem annyira ismerted.A flathub.org oldalról tudsz ilyen programokat leszedni, de mindegyiknél oda van írva, hogy hogy kell telepíteni, és futtatni, bár ez utóbbit általában megoldja az asztali környezet (KDE, GNOME, stb.), ha bekerül a programlistába az adott program. Lásd kép.
Ha van egy ilyen flatpak-kel telepített programod, akkor azt nem a pacman-nel (ha a sima Arch-repókból telepítettél), vagy yay-jel/paru-val (ha AUR repóból telepítettél) tudod frissíteni, hanem a
flatpak update
paranccsal.
Ha arra vagy kíváncsi, hogy melyek azok a programok, amiket flatpak-kel telepítettél, ehhez aflatpak list
parancs való.Azért jók ezek a flatpak- (és snap-, és AppImage-) programok, mert ezek a saját függőségeikkel vannak összecsomagolva, és nem kutyulódik össze a rendszeren lévő többi program függőségeivel, így nem fordulhat elő az, hogy egy program kéri mondjuk egy függőség adott verzióját, de a rendszeren csak régebbi verzió van, ez miatt meg nem indul el a frissen telepített program.
Bocs, ha csapongóra és hosszúra sikeredett.
Ha valami hülyeséget írtam, remélem, a többiek kijavítanak. -
vargalex
félisten
válasz
IstvánLászló #9047 üzenetére
Szia!
Ahogy a többiek is írták, magától nem települ (mint, ahogy szinte semmi) a flatpak csomag, csak legfeljebb valami függőségeként, vagy manuális telepítéssel. A
pacman -Qi
parancs kimenetében láthatod, hogy kézzel telepítetted, vagy valamelyik másik csomag függőségeként települt. Én nem játszom, de elképzelhetőnek tartom, hogy valamelyik futtató környezet húzta be. -
growler
őstag
válasz
IstvánLászló #9049 üzenetére
Szia!
Meglátásom szerint, a flatpak, snap inkább a fix kiadási ciklusú
(Debian, Ubuntu - és származékaik) kiadásokra lett kitalálva,
azok számára, akiknek fontos hogy bizonyos alkalmazásaik
a legújabb verziójúak legyenek.
Cserébe kell nekik egy GB nagyságrendű futtató környezet, maguk
a csomagok is nagyobb méretűek, lassabban indulhatnak, és
jogosultsági problémáik is lehetnek.
Arch(alapu) kiadásokon egyébként is a legújabb verziójú csomagokat
kapod (hivatalos tarolókból, ill. AUR-ból)
Arch alatt legfeljebb akkor van értelme a flatpaknak, ha sem a
hivatalos tarolókban, sem az AUR-ban nem találod a telepíteni
kívánt alkalmazást (ezt azért kétlem) - csak flatpakos csomagként.
Ez az én véleményem. ... Nálam nincs aktiválva a flatpak. -
BoB
Topikgazda
válasz
IstvánLászló #9047 üzenetére
A flatpak 2016 május 18-án került be az Arch repóba a 0.6.0 -ás verzióval (most 1.16.0-ál tart), kicsit le vagy maradva
Egyébként miért ne használhatnád?
-
cibus
senior tag
válasz
IstvánLászló #9041 üzenetére
Sajnos ma már 16 kellene minimum igen, viszont van ez az iroda laptop, amire direkt azért raktam a w10 helyett inkább egy linuxot, mert csak 8 van benne , ráadásul a proci is régi. Szerintem ahogy eddig nézegettem, el fog így boldogulni ez a gép. A belakott win teljesen megölte már kb. Egy friss win persze csodákat tett volna, de csak ideig-óráig
-
cibus
senior tag
válasz
IstvánLászló #9034 üzenetére
A discord oldaluk van tagsághoz kötve, régóta, hogy így zárják ki a trollokat és egy építő közösség legyen. Amiket csinálnak, pl linuxok, azok természetesen ingyenesek bárkinek.
-
cibus
senior tag
válasz
IstvánLászló #9031 üzenetére
Pl az tetszik, hogy a progik nagyrészét telepítettem és eszik 1.5giga ramot. És lehet még sokat mondtam, mert telepítés után 850mega körül volt. Iroda laptopnál nagy előny
Egy friss win 10 meg 2.6? -
Sz_Imre
senior tag
válasz
IstvánLászló #9034 üzenetére
"discord oldaluk azt mondták nekem hogy fízetős" - nem tudom, mert én oda nem léptem be, de úgy tudom, hogy lehet támogatni őket, de nem kötelező (aztán kitudja)
"tehát maradok a pure ArchLinux+EndeavourOS Linux-on és minden is ókés..."
Ennyi, ami bevált, azon nem kell változtatni. -
válasz
IstvánLászló #9003 üzenetére
erre nem a bootolható iso a megoldás, hanem az image.
clonezillával, vagy bármi más rendszerklónozó szoftverrel készítesz egy másolatot a rendszerről, probléma esetén meg visszaállítod.
ehhez nem kell, hogy bootolható legyen -
BoB
Topikgazda
válasz
IstvánLászló #9001 üzenetére
"A tárólókat az első reboot után átállítottam,arch saját tárólóíra"
Ha van olyan program ami nincs benne az arch tárolóiban, akkor az nem fog frissülni.
"A saját iso készítése érdekelne"
Pontosan mi a célod?
-
Archttila
veterán
válasz
IstvánLászló #8929 üzenetére
Mar alapvetoen az is udvozlendo, hogy ilyen pozicioban Magyar emberke tronol immaron sokadik eve, szoval tenyleg hatalmas virtualis pacsi innen is... oszinten buszke vagyok!
-
vargalex
félisten
válasz
IstvánLászló #8913 üzenetére
Én csak parancssorban frissítek. Egyébként pikaur-t.
-
vargalex
félisten
válasz
IstvánLászló #8911 üzenetére
Én ugyan nem használok pamac-ot, de ott van a pamac-aur csomag részletei oldalon az utolsó komment:
"update your databases then remove pamac-aur and libpamac-aur or whatever dependencies need to be removed within these two. Install libpamac-aur which has been updated to work with pacman >=7 then install pamac-aur again and everything would be back to normal.
If you don't know how to reinstall from aur you can temporary use any other known tool or simply check this aur sh file https://github.com/WebReflection/archibold.io/blob/master/utils/aur and then aur libpamac-aur first and aur pamac-aur after.
This solved for me on plain ArchLinux."
-
törölt tag
válasz
IstvánLászló #8908 üzenetére
Nézz rá szerintem a pamac-aur-git csomagra, az lehet frissebb.
-
törölt tag
válasz
IstvánLászló #8906 üzenetére
Szerintem ami nálad "eltűnt" az a pamac a pacman grafikus frontendje. Viszont nem véletlen az eltűnése, hiszen a pacman változásait kell lekövetni. Nyilván valami függőségi mechanizmus miatt került eltávolításra.
Régebben használtam Arch-ot, de egy install során csak a parancssoros pacman kerül fel a rendszerre. A pamac mindig utólagos telepítéssel ment fel. A pamac-nak is vannak különböző verziói (pamac, pamac-aur, pamac-aur-git, stb). Itt kéne szétnézni, lehet a legfrisebb verzió már a 7-es pacman-nel van.
Vagy vársz amíg utol nem éri pamac-od a pacman-t.
Addig is pacman és aur helper parancssorból. -
Shyciii
veterán
válasz
IstvánLászló #6989 üzenetére
Szia. Megnéztem a telepítőt, és tényleg jó, de hiányzik belőle 1-2 egyedi választási lehetőség, mint pl. Display manager esetén nem lehet választani hogy ha valaki nem akar egyáltalán (én is pl jobban szeretem DM nélkül, szimplán beírni a nevem, és a jelszavam konzolosan), vagy ha valaki systemd boot-os megoldást akar grub helyett, akkor ezt sem lehet választani. Amúgy tetszetős.
-
válasz
IstvánLászló #5382 üzenetére
Szia!
Gondolm te is tudod hogy ArchMergeD nevet váltott, most ArcoLinuxD néven fut
Igen, olvastam, de nekem az ArchMergeD volt az utolsó Arch klón próbálkozásom, azóta nem kísérletezek, így sokat nem is tudok már erről mondani neked. Nekem is ez a választható modulokból álló script-es módszer tetszett amúgy, sőt még azon belül is témánként azt vettem ki, raktam be a script-be amit akartam. Hozzáértők ugyanezt csinálják saját script-tel.
Egyre inkább hajlok afelé, hogy az én gépeimre csak egy vonalból jók a disztrók.
Mondjuk Debian/Ubuntu vonalról sem telepítek már túl sűrűn. Mikor kijött a Mint Tara, felraktam, a pár hete elhozott HP 8570p-re is egyetlen disztrót raktam fel még csak. (azt percek alatt csukott szemmel és úgy használom azóta, hozzá se nyúltam szinte semmilyen konfighoz)
Ha valamit ismerek és superül működik vele minden, mit bonyolítsam!? Aki azt mondja, jujdejó az UEFI....már veszem is elő a vudu-babát. (ha nem tudod, az előző HP 8470p-re próbáltam UEFI-ben telepíteni....)
-
Rimuru
veterán
válasz
IstvánLászló #5093 üzenetére
Max ez a csomag kell
lib32-nvidia-340xx-utils
-
BoB
Topikgazda
válasz
IstvánLászló #5093 üzenetére
8800-nak néztem a 9800-ad, természetesen a 8000-es széria régebbi mint a 9000-es.
A Diablo 2 wine-on való futtatásában nem tudok segíteni sajnos, fogalmam nincs mi kell hozzá.
-
BoB
Topikgazda
válasz
IstvánLászló #5091 üzenetére
A sima nvidia driver a Geforce 400 és újabb generációs kártyákhoz van. Az ezektől régebbiekhez az kell amit végül te is feltettél, de az is csak a Geforce 8000 szériáig, úgyhogy éppenhogy szerencséd van mert az ettől is elavultabb kártyákhoz már abszolút nincs támogatás.
Nyilván azért kaptál fekete képernyőt mert ahogy írtam, a mostani nvidia driver már nem támogatja (nem tudja "meghajtani") azt a kártyát ami neked van.
-
BoB
Topikgazda
válasz
IstvánLászló #5089 üzenetére
Rossz drivert telepítettél, az nvidia-340xx -t kellett volna.
-
válasz
IstvánLászló #4933 üzenetére
IstvánLászló! Szevasz!
De rég hallottunk rólad, persze, hogy emlékszem. Ezek szerint azért hagytad el már egy ideje a kezdő topikot, mert Archos lettél!
Az Antergos telepítése valamelyest könnyebb a mezei Arch-nál, de kezdő szinten max az jöhet szóba a szintén Arch alapú társaival.
A kitartásod mindig elképedve figyeltük, de csak eredményre vezetett azért. Gratulálok neked az elért eredényeidhez!
(ha lehet, erre itt ne válaszolj, mert kiebrudalnak bennünket, annyira off a téma)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Yettel topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Gaming notebook topik
- Gumi és felni topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- CMF Phone 2 Pro - a százezer forintos kérdés
- Melyik tápegységet vegyem?
- Vezetékes FEJhallgatók
- További aktív témák...
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Gyermek PC játékok
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- LG 32GS95UE - 32" OLED / UHD 4K / 240Hz - 480Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- Samsung Galaxy A32 4G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! HP USB C G5 Essential (5TW10AA) dokkoló hibátlan működéssel garanciával
- DELL Precision 7540 - Intel Core i9-9980HK, RTX 3000 (nagyon erős GPU-val)
- Gamer laptop felvásárlás Magas áron, gyorsan és egyszerűen!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged