Új hozzászólás Aktív témák
-
Petykemano
veterán
válasz
paprobert
üzenetére
én el tudom képzelni. 2022 elején még azért enyhén leszálló ágban, de azért a csúcs közelébe volt még a bányászat.
Én nem gondolom, hogy az elképesztő GPU árak kizárólag a boltokban kialakult hiány miatt alakult ki. Értem ez alatt azt, hogy a GPU alkatrész gyártók is tervezett mennyiségekkel és árakkal dolgoznak, ha a bolti GPU szűkösség miatt növelni akarják a termelést akkor a tervezetthez képest GDDR6-ból, rézből, alumíniumból is hiány alakulhat ki, ami azok árát is felveri.
Az ábrán a felszálló ág nem látszik, csak a leszálló.Én úgy vélem, hogy az RTX 3000 széria msrp árai nem voltak eleve, tervezetten kamuk. Persze az AIB kártyák ára mindig jellemzően magasabb, de nem annyival, mint amilyen különbség 2020 végétől elkezdett kialakulni. A kialakult extrém kereslet az alkatrész árakra is nyomást gyakorolt, azok árát is felverte és én úgy már tényleg nem fért bele az msrp-be. Nem fogjuk sosem úgy megtalálni, hogy ki járt jól, hogy egyvalakire rá lehet mutatni. Az egész láncban a tervezőtől, félvezetőgyártótól a réz, alumínium szállítótól, összeszelőn át a szállítóig és boltig mindenkinek vastagabban fogott a ceruzája.
Valahol azt is érthetőnek tartom, hogy egy ilyen váratlan és vélhetően nem tartós piaci sokkra nem reagáltak a hivatalos msrp árak folyamatos igazításával.
Úgy fogalmaznék, hogy az akkoriban a hivatalos $329 ellenére $500-600-ért árusított RTX3060-ba valószínűleg tényleg $180 értékben kerülhetett VRAM.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
Megbízhatatlan oldalakat ahol nem mérnek (pl gamegpu) ne linkeljetek.
- Jogász topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Eredeti játékok OFF topik
- sziku69: Szólánc.
- Kuponkunyeráló
- Linux kezdőknek
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Kingdom Come: Deliverance 2 fordító: "Kirúgtak, és AI-val pótolnak”
- A belépőszintre érkezett a Xiaomi Redmi A7 Pro
- Witcher topik
- További aktív témák...
- RÉSZLETRE .Bankmentes kamatmentes. OPCIONÁLIS. G.SKILL Trident Z5 Neo RGB 96GB (2x48GB) DDR5 6000MHz
- Surface Pro 7+ i5-1135G7 16G 256GB 1 év garancia
- Dell Precision 5750 17" UHD+ touch, i7 10850H, 16-64GB RAM, 6GB VGA, 512GB SSD, jó akku, számla, gar
- HP Zbook 17 G6,17.3",FHD,i7-9850H,16GB DDR4,256GB SSD,T1000 4GB VGA,WIN11
- iPhone 12 Mini 128GB 100% (3 Hónap Garancia)
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest