Hirdetés
- Nubia Red Magic Astra - táblajáték
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen széket vegyek?
- Bővíti a Strix Halo kódnevű dizájn képességeit az AMD
- AMD APU (AM4 és AM5) topik
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- Házimozi belépő szinten
- Fujifilm X
- Azonnali processzoros kérdések órája
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
danico
csendes tag
2666 felett minden OC nak szamit,mert a hivatalos JEDEC levan maradva egy fenyevel.
Mar sokkal jobb a ramok kezelese,de pl az en HyperX 2x4GB 3200-asom sem megy 3000 fole.
Az Asus (X370-pro) mostanaig nem updatelte a Agesat , 1006 helyett meg mindig a 1002-est hasznalja.
Mostanaban varhato az update mert a 470-esek mar megkaptak az uj biosban. -
Bacusuz
őstag
köszi a válaszokat
ami érdekelne, hogy régebben az amd-ről azt hallottam, hogy elég válogatós ramok terén, viszont a tesztelt ramlistában csak alacsony órajelűket látok.
gyakran fordul elő, hogy megveszi az ember a 40k+ ramokat aztán nem fut az amd alaplapban vagy ez kamu, nyugodtan válogathatok?zzola!
az emelt órajelű teszt csak az xmp volt belőve vagy a proci oc-n volt? -
zzola
titán
válasz
Bacusuz #7192 üzenetére
1.2V a JEDEC szabvány. Persze lehet az is, ha találsz megfizethető C12-es modulokat amik kompatibilisek a lapoddal. Ryzennél érdemes kerülni a páratlan időzítésű modulokat!
Mint írtam, ilyen környezetbe érdemes komolyabb OC képes modulokat párosítani.Csináltam gyorsan egy tesztet, semmilyen alkalmazást nem lőttem ki, gép indítás után futtattam le. 3200-es Predator moduljaim vannak.
C14 2400
C16 3466
-
danico
csendes tag
válasz
Bacusuz #7192 üzenetére
A Ryzennel jobb a magassabb memoria clock. 3000 vagy 3200 ajanlott.
Nem irtad hogy 1,2V os memoriabol melyikre gondolsz? altalaban azok a 2400-asok. az folottiek 1,35V-osak.
Ami 1,2V-os es 3200-as az valoszinuleg jobb minosegu ram viszont 2x annyiba kerul
Az elozo valasz teljessen jo volt. es ha most nem is sikerul 2933 fole menni egyes ramoknak ,a kesobbi bios ezt javitani fogja. -
Bacusuz
őstag
szia
segíts megérteni, mert elég zöldfülű vagyok a kérdésben.
az összefoglaló azt írta 2933 fölé nem megy oc nélkül, akkor miért vegyek 3200 as ramokat?másik kérdés hogy egy 2400-as cl 12 megegyezik egy 3200 cl17 teljesítményével (kb). nem inkább az alacsonyabb időzítést kellene kerenem?
a feszültség kérdés elkerülte a figyelmedet, vagy nem tudod a vélaszt?
-
Bacusuz
őstag
sziasztok
ram kérdésem lenne, megpedig az hogy milyet ajánlotok?
2700x + asus prime x470-pro kombóhoz, oc nem lesz.
számít, hogy 1,2v vagy 1,35v?
2x8 gb dc kitet vennék -
Pro!Petya
addikt
Én egy éve ruháztam be a G.Skill Flare -X modulokra igaz akkor még ~200 euro körül lehetett kapni a mostani 270/280 -hoz képest, igaz szívtam a fogam az ára miatt de mivel már a rig build előtt átnyálaztam a forumokat ezért biztosra mentem ram témában.
Azóta szépen teszi a dolgát 3446MHz CL14-en 1,417-es fesz mellett.
Igaz minimális hátrányban vagyok a PR-hoz képest de ez nem nagyon izgatjaEz meg csak fun mérés mert kiváncsi voltam CL14-en (1,43V) mi a legmagasabb freki amit hoz :
3666 CL14 -
Thrawn
félisten
válasz
subaruwrc #7175 üzenetére
Ha CJR akkor hajrá!
-
danico
csendes tag
"The AMD Ryzen™ processor does not offer memory dividers for DDR4-3000 or DDR4-3400. Users shooting for higher memory clocks should aim for 3200 or 3500 MT/s."
Ne felejtsuk el hogy a ram tamogatas 2666 volt meg 1 eve ,azota sokkat fejlodott.
Nalam is van 3000, de ha xmp-re teszem ott csak 2933 van.ha jol emlekszem nem is volt 3000-en eleg stabil, de kiprobalom ma megegyszer meg a 3200 is..... -
danico
csendes tag
Nem lehet ,hogy a lapod VRM-je egy kicsit gyenge a tuninghoz? csak 3 phase vrm-je van!
amuugy most neztem egy videot,ott 1,45-on ment a 3950 a te lapoddal. annit nemer.alapon szerintem az en X-esem is elkeri a 135-ot.ha 4 fole megy
1,425-on nem hajtanam 24 oraban,. Miert hianyzik annyira az a 100 Mhz,. mondjuk en is tesztelgettem egy darabig ,de rajottem a proci tok jol beallitja magat,ha az ember belo melle egy jo Vcore offsetett.AAAgold ,elsiklottam felette ,hogy konkretan a 3000-rol volt szo.
Nekem a 3000=2933....azon nem kellene szoszolni,plane hogy az a Ryzen procik sajatossaga -
Atla
senior tag
válasz
micafighter #7168 üzenetére
Ne engedjük el a témát.
3.8 1.260 stabil
3.9 1.288 satbilnak tűnik 15perc prime.
4.0 1.337 és még mindig kifagyott 8 perc prime alatt. Ehhez már 1.4125v ot kell adnom biosban
Nem lehet h SOC voltage kevés? 1.125v
Bár Asrock lapba nem tudom hogyan emeljem. Valami hexadecimális számokat kell beírni valahova. Betyár... Holnap lesz időm még próbálkozom. -
AAAgold
senior tag
ahogy jovás kartárs is írja a #7166-ban, a 3000-es opció hiányzik, vagy hiányzott több amd lap biosából
alatta, felette lehetett beállítani, de a 3000-hez hiányzott a támogatott belső "szorzó-kombináció"
ezért lehet szerintem a neten belefutni kommentekbe sokszor, hogy a 3000-es ram nem tud 3000-en menni, csak 2933-on, vagy 3066-on
-
micafighter
nagyúr
válasz
SECTORnooB #7176 üzenetére
Akkor megy vissza
-
SECTORnooB
addikt
válasz
micafighter #7174 üzenetére
És Micron lesz
-
subaruwrc
félisten
válasz
micafighter #7174 üzenetére
3600 c18 gtzrx
de egyszer hynix a-die egyszer hynix cjr-nek mondja a typhoon
ezért nem fogom lemelegíteni róla a bordát asszem
végülis a gépbe megfelel meg jó áron is volt ahhozképest csak pofánvert a látvány mikor szembesültem vele
-
micafighter
nagyúr
válasz
subaruwrc #7173 üzenetére
Sajnálom
Mi a ram típusa pontosan?
Ez amúgy a baj a die-al, csak akkor tudod meg pontosan, ha gépbe rakva megnézed, mert senki nem írja rá a dobozra hogy milyen die, akkor a hynxet meg micront kevesebben vennék. Kivétel a gigabyte, most kiadott egy ram kitet Samsung B-Die ként hirdetik, rendeltem egyet, kíváncsi leszek.. írok majd róla részletesebben, elvileg 1-2 nap és megérkezik.
-
subaruwrc
félisten
válasz
jo így már egyetértek.
mindeközben mondom rámegyek prime in place fft-vel a cpumra ( alapon megy ) erre 5-10p után fekete képernyővel kifagy
remélem ezt is garozhatom le mint a ramokat.
ramot visszavettem 3333--- 3266-ra de nem változott semmija és tegnap derült ki számomra hogy amit b-dienak vettem gskill ram az @@@@ra hynix .........
erre meg csak hümmög az eladója.szép nap ez a mai.
-
Tyrel
őstag
válasz
micafighter #7171 üzenetére
Amúgy nem fix 4.2-n használom már, ahhoz kicsit combosabb hűtés kéne rá... Visszább vettem az LLC-t és fix 1,35V-ra lőttem, de így engedi leesni 1,337V-ig is. Az alacsonyabb alap fesz. + a kevésbé aggresszív LLC miatt egy jó 5°C-al hűvősebb így, mellette az XFR Auto szorzója megtartja all-core 4150 MHz-en, szóval a sebességveszteségem marginális...
Még mindig nagyon zavar hogy az MSI nem tud VID Offset-et, de látva itt hogy mások mennyit szívnak a többi gyártó lapjával... egyre elfogadhatóbb kompromisszumnak érzem. Persze valahol zavaró ha üresjáratban mondjuk 10-20W-al többet fogyaszt mert nem tud rendesen működni a CnQ (lehet le kéne mérnem, van fogyasztásmérőm... meg mellé lustaságom is
), deee részemről a takarékosság csak addig fontos amíg nem megy a teljesítmény rovására...
Tudom, miattam fog elpusztulni Föld, meg minden...
-
micafighter
nagyúr
Igen, erről beszéltem én is.. ezért ajánlottam én is első körben az LLC-t de az nincs azon az asrock fatal1ty lapon, aztán ajánlottam az offsetet, de ugy tünik az sincs fix szorzó mellett..
Sajnos nincs nálam már 2600 hogy ilyeneket ki tudjak tesztelni. Ezért ajánlom az MSI lapokat X nélküli procihoz, neked megvan stabilan 4,2, a fórumtársunk meg szenved a stabil 4.0-ért, és kb egy árban van az alaplapotok.
-
Tyrel
őstag
válasz
Szerintem inkább VDrop gond lehet ott, azért kellhet indokolatlanul magas fesz... Fix 1,375V-on nekem már meg van stabilan a 4,2GHz, de csak akkor ha úgy állítom be az LLC-t hogy ne engedje droppolni. Ha gyengére veszem (ami valószínűleg kb. ugyan az mintha egy rosszabb minőségű VRM-et szimulálnék) akkor fagy.
Persze nyilván CPU és CPU közt is lehet különbség, de ilyen tized Voltok azért nem...
-
subaruwrc
félisten
válasz
micafighter #7156 üzenetére
Ez egy cpu. Nem mindegyik megy ennyin. Főleg ami amúgy is alacsonyabb osztályú cpu.
-
jovás
senior tag
Nem, nem támogatja. Nekem ezelőtt egy Asus Prime B350-plus lapom volt, és egész sokáig a ram sebességnél csak 2933-at lehetett beállítani, a következő 3066 volt ha jól rémlik, de pont a 3000-et nem ajánlotta fel, majd a sokadik bios után került csak bele a 3000. Szerintem erre gondolt AAAgold fórumtárs is.
-
zzola
titán
válasz
micafighter #7164 üzenetére
Pedig több kell neki. 1.25V-tal nem fog menni...
-
AAAgold
senior tag
támogatja vagy tudja, az eredmény szempontjából mindegy, mivel nem lehet beállítani 3000mhz-et - a modult be lehet tenni, és működni fog, csak nem lesz 3000-es opció
pld. asrock lapoknál korábban ezzel gond volt, aztán lett újabb bios, és már be lehet állítani 3000-et is
-
danico
csendes tag
válasz
AAAgold #7159 üzenetére
AAAgold "vannak lapok, amik nem támogatják a 3000mhz-es ram sebességet,"
Mindegyik lap tamogatja (szerintem) csak nem mindegyik tudja. Amig ramot kerestem mindenhol azt lattam hogy jo lesz, persze mikor meg volt kiderult megsem jo. Teljesen valtozo meg ugyanazon alaplappal is.
-
-
Atla
senior tag
Zola neked ez az 1.33 az load vagy idle? Subarunak 1.35 kellett hozzá. Én és úgy érzem, h 1.32 körül meglehet nálam. 1.306 load cinebench lefutott, Prime 5 perc és csonttá fagyott. Közel vagyok csak érdeklődtem merjek-e tovább menni, illetve hogy másnak is ilyen-e a cucc.
-
zzola
titán
válasz
micafighter #7156 üzenetére
Egyáltalán nem sok!
4 GHz 1.3375V alá nem tudok menni, mert játék közben kifagy a rendszer...
Neki 2600 van és nem 2700...
-
Archttila
veterán
válasz
micafighter #7151 üzenetére
bookamarkoltam!
Egyébként az Aegis szóra keresve észrevettem egy furcsaságot, mégpedig, hogy pár usernél az x470-es lap pöccre vitte a gyári 3000MHz-et, még a B450-es tulajoknak jött a 3 beep és a 2933 beállításpersze lehet csak véletlen sé a fáradtságtól már mindent belelátok a témába
-
micafighter
nagyúr
válasz
Archttila #7149 üzenetére
Ha nem akarod ujratelepiteni, a sysprep cimszora keress rá neten, win10en még nem használtam, de win7en nem egyszer használtam, gyönyörűen tette a dolgát. Leszed minden drivert, az első boot sysprep után olyan lesz, mint ha friss telepítés után bootolnal először, de minden utólag telepített programod megmarad, minden fájl a helyén van, csak a drivereket szedi le. Arra találták ki, hogy adott egy adattarolo telepített windowsal, sysprep futtat, gépből ki, teljesen más hardver környezetu gépbe be, és menjen a windows ujratelepites és ezer hibaüzenet nélkül.
-
Tyrel
őstag
válasz
Archttila #7144 üzenetére
Szerintem is rakd újra, de ha eredeti akkor mi a baj? Ott a serial, beírod és kész...
Nekem még egy eredeti Windows 8-am volt, az előző Intel-es géphez vettem... aztán mikor lehetett upgrade-eltem Win 10-re, majd mikor meglett az új AMD-s gép simán csak a Win 10 telepítőbe beírtam a régi Win 8 Serial-om és tök simán megette, azóta is azzal aktív.
-
jovás
senior tag
-
Archttila
veterán
válasz
hokuszpk #7143 üzenetére
Értem köszi! one more thing!
Jelenleg egy szépen belakott sallangoktól mentes eredeti Win 10 pro-t használok az Intel csodám alatt, viszont (és bár tudom hogy ez a legtisztább) szeretném megúszni a reinstallt.
Mit javasoltok szedjem le az Inteles motyókat vagy nem kell vele foglalkozni?
Jah igen! Ha nem csinálok reinstallt, akkor az Intel spectre variánsokra kiadott frissítésekkel mi lesz, inaktívvá válnak az új cucc alatt? -
Archttila
veterán
Mondok én ennél viccesebbet: most raktam fel csont ugyanezt a kittet gondolván jobb tutira menni, így az árából pont kijönne az általatok favorizált Aegis de akkor lehet leveszem mert jelenleg XMP 15-17-17-35 (3000MHz) Aegis meg ennyit tud: 16-18-18-38 (3000MHz)
Feszt emelned kellett a CL14-hez?
-
Tyrel
őstag
Ha már áttért a topic a memóriákra, akkor (for reference) a HyperX Predator HX430C15PB3K2/16 nálam ennyit tud:
16-18-18-38 időzítésekkel és 1,38V-on megy 3466 MHz-en is, stabilnak is tűnik, de ahhoz már sehogy nem találtam megfelelő időzítéseket, a sávszélessége így alig volt nagyobb, a késleltetése meg rosszabb... inkább nem erőltetem, szerintem nem éri meg, úgy látom ez 3200-on érzi jól magát. Végül is az se rossz...
Ami még érdekes hogy a DRAM Calculator nekem tökre nem segített, ahogy korábban már kifejtettem nem calculator valójában, kevés dolgot számol, inkább csak DB-ből olvas. Az én memóriáimat nem akarja ismerni, nem is tudott hozzá semmi értelmeset javasolni. Próbáltam több általa javasolt beállítást is, de vagy nem is bootolt vele a gép, vagy szimplán lassabb volt.
Az MSI B450 Tomahawknak viszont a BIOS-ában van egy beépített "DRAM Calculator", ami úgy látom valóban számol. Akármelyik órajelet választom ki, látszólag mindegyikre kiszámolja a memória XMP profiljából következő (arányosan módosított) időzítéseket... Néha kicsit makacs ugyan, de sokkal használhatóbb értékeket ad. Nem a "Memory Try It!"-ról beszélek ami fix időzítés és órajel táblázatból dolgozik, hanem simán csak kiválasztasz egy órajelet, a késleltetéseket Auto-n hagyod, és lő hozzá valami értékeket amik jobbak a JEDEC szabványnál ill. nagyon hasonlítanak a memória XMP profiljára.
Eleinte amúgy szarul működött ez, most az 1.0.0.6-os AGESA-t tartalmazó BIOS-al tűnt fel hogy egész normális már.Végül azt csináltam, hogy ami timing-eket beállított/kiszámolt 2667MHz-re, azokat 1:1-ben lemásoltam, és azokkal elmegy 3200MHz-ig, a fenti sebességgel. Szerintem teljesen jó értékek egy gyengébb die-os, 15-17-17-36-os szettől.
-
SECTORnooB
addikt
válasz
micafighter #7132 üzenetére
Azért valamennyi hőt csak átad, néztem,hogy nem egy hűdenagy felület fekszik fel ez igaz,bár a STRIX F-nek se jóval nagyobb a felülete.Egyes alkatrészek minőségében van eltérés a STRIX F javára.
-
Atla
senior tag
válasz
micafighter #7134 üzenetére
Manual Oc bekapcsolom, itt megnyílik a feszültség és beállithatom mennyi megahrertzen szeretném használni, pl 3800, 1.31500, és autó állítás nem lehet, egyiknél sem. tehát ha bekapcsolom egyből manual lesz a feszültség is.
-
Atla
senior tag
válasz
micafighter #7125 üzenetére
Értem köszönöm a választ Subarunak is. Tovább próbálkozom akkor. Offsettel egyébként az a baj,h akkor meg a szorzót nem tudom állítani,tehát marad a turbó ami meg kevés nekem.
-
micafighter
nagyúr
válasz
SECTORnooB #7128 üzenetére
Elég jó vrm van azon a lapon, nem hiszem hogy egy 2600X kifogni rajta. Csak a "hutoborda" egy T alakú dizajnelem, esztétikai szerepet tölt be csupán, nem hőleadást. De még így is igen jó lap szvsz
-
Tomko78
őstag
válasz
SECTORnooB #7128 üzenetére
-
subaruwrc
félisten
válasz
SECTORnooB #7123 üzenetére
Igen. Gondolom németországi szervíz központba.
-
Tomko78
őstag
válasz
SECTORnooB #7126 üzenetére
jaja azt én is észre vettem manuál oc , 4.1 ghz a határ a fölött már nagyon játszadozni kell a feszel
-
SECTORnooB
addikt
válasz
micafighter #7125 üzenetére
Nekem a 2600X em pont itt stabil 4.1Ghz-n,szerintem már ezt is ki kell fogni, sajnos.
-
Atla
senior tag
-
Atla
senior tag
2600 Tulajok. Írjon már valaki egy 4ghz-es beállítást legyen szíves. Nekem 1.3725v-al se stabil. Ez load alatt 1.306v .
-
xatos3
senior tag
válasz
hokuszpk #7109 üzenetére
én azt tudom hogy a prehistorik 1 meseszépen futott a 16 megaherzes 286os AMD INTEL procimon annakidején, tehát ez a balta egybeforrt az amd-vel XD
ennél mi lehet még amd-sebb?
(#7114) hokuszpk MIEZ az a4team weboldal te jó isten
kínai piacon ezeöccázé becsületesebb kiszolgálást kapsz számítógép alkatrészből -
hokuszpk
nagyúr
válasz
mackosajt #7097 üzenetére
csak gondoltam szolok, hogy 16Gb 3200-as Corsair is van relative occsoert.
* szerk : valamit elirtak, mert a tipusszam alapjan ez 3000 -es cucc. megsem ajanlom.
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
micafighter #7101 üzenetére
Ja gut, ez tiszta sor.
-
jovás
senior tag
válasz
micafighter #7103 üzenetére
Az még viccesebb, hogy ez
nem megy csak 3066-ot, viszont ez is CL14-en.
-
subaruwrc
félisten
válasz
SECTORnooB #7105 üzenetére
gskill SN alapján intézi a garit,ha van egy végfelhasználói számlád ami nem cég névre szól akkor ugyanúgy megkapod az élettartam vagy X év garit amit a gyártó ad.
csak mondom
-
SECTORnooB
addikt
válasz
mackosajt #7097 üzenetére
Nálam alza,ipon megy,compker nagyon néha...
Alapvetően mindenkivel megvagyok elégedve.
Egy valamit nem értek,hogy pl az Ipon kínálatában a 3600Mhz-s SniperX miért csak egy év garanciát kapott?
Nagyon jó árú szett és szemezgetek vele már jó ideje,de egy évvel nem veszem meg.
Új hozzászólás Aktív témák
- Garmin Instinct – küldetés teljesítve
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Kínai kézbe kerül a MediaMarkt áruházak tulajdonosa
- Nubia Red Magic Astra - táblajáték
- Autós topik
- Háztartási gépek
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Konteó topic
- Motoros topic
- iPhone topik
- További aktív témák...
- Oppo Reno7 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Amazon Kindle 10th Generation ébresztős tok
- Asus ROG Zephyrus G14 GA401IV - 14" FHD 120Hz - Ryzen 9 - 4900HS - 16GB - 2TB - RTX 2060 - Win11
- Telefon felvásárlás!! Honor 90 Lite/Honor 90/Honor Magic5 Lite/Honor Magic6 Lite/Honor Magic5 Pro
- Honor 200 256GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest