- Ez már a középkategória: teszten a GeForce RTX 5070
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Milyen videókártyát?
- TCL LCD és LED TV-k
- Milyen monitort vegyek?
- Milyen lézer nyomtatót vegyek?
- Milyen processzort vegyek?
- Androidos tablet topic
- Felvázolta a Vision 2025-ön az Intel, hogy mi várható jövőre
-
PROHARDVER!
AMD Radeon™ R9 290 / 290X / 390 / 390X téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
-Solt-
veterán
Viszonyításképpen én is mértem egyet úgy ahogy te... (Asus 290X DCII)
Gyári ventilátor vezérlés, hang: 41dB ( ház ventikkel együtt )
Fix 70%, hang: 46dB ( ház ventikkel együtt )
A gyári vezérlés mellett magasabb hőmérsékletet enged meg, viszont úgy gyakorlatilag alig hallani zajt a ház felől... a 70%-n kicsit zajosabb, de még mellette ülve is bőven elviselhető.
Szerintem ezzel a DCII-s hűtés szar című mítosz cáfolva!
-
lowzor
veterán
válasz
sixpak #28284 üzenetére
Jobb idők voltak azok régen, mikor nem lehetett monitorozni semmilyen kártyánál, pedig lettek volna csodálkozások
Mindenki boldogan használta a kártyáját, most meg minden 2. hsz a VRM.
Gondolom 1-2 gépben még ugyanúgy, boldogan bent lenne a Strix, ha nem látszottak volna a VRM hőfokok -
ffodi
veterán
válasz
sixpak #28288 üzenetére
Ahogy a kolléga is írja egyedül talán as Asus-okon lehet monitorozni, és ott valóban nem ritka a 90 °C. Miért? Azért, mert elég lightos a gyári hűtési profil, és 60-65 °C környéki GPU mellé beállít 1200-1400 rpm-es fordulatot, amivel a GPU hőmérsékletet simán tartja, viszont a VRM felszökik 90-re vagy még tovább.
Ha azokon is feltekered 60-70 %-ra (2000 rpm+) a ventit bőven lemegy 70-80 °C-ra, vagy még lejjebb is, mindezt tuning mellett.
-
zimi1991
aktív tag
Sziasztok!
Volna egykis gondom!
Eladtam a 290x-et egy raijintek hűtéssel egy barátomnak...
Egy fx 8350-et egy asus saber lapban 2x8gb rammal és azt produkálja, hogy afterburnerben iszonyatosan ugrál a vgaa kihasználtság és így kevés is az fps...
Az ugrál az azt jelenti, hogy 0-100 ig, de a cpu nem megy 60% fölé így biztos elég neki...
A sima 290-el nem volt ilyen gond...
Power limit kitolva no tunig, szerintetek mi lehet a baj? -
sixpak
nagyúr
-
Asbee
veterán
válasz
sixpak #28286 üzenetére
Még mindig csak azon amin más fesszabályzó van= Asus. Mint mondtam általában meleg a vrm csak nincs monitorozás ezért nem foglalkoznak vele. Ezért nem kéne itt sem kétségbe esni ha 100 fok körül van, csak mivel van monitorozás foglalkoznak vele sokat. Nálam a Strix tuningal, totál csendesen gpu 67 fok, kb vrm 115 is volt. Nem is tetszett.
-
Asbee
veterán
válasz
sixpak #28284 üzenetére
Ezzel megint mellé lőttél. Azért nem linkel mert nem lehet monitorozni. Kivéve Asus mert azokon CHiL fesszabályzó van. Az Asus blacken ami hasonló felépítésű vrm-el rendelkezik és ugyanolyan bordával van hűtve mint a 290/X-en nagyon max 76 fok. Ha jól tudom itt ventivel kell fújni.
Amúgy nvidia kártyákon általában alul van méretezve a vrm hűtés és jó meleg csak nem lehet monitorozni. A sokat szidott Gigabyte aki általában mindig figyelt és figyel erre.
-
Xmister
senior tag
válasz
Tomdriver #28280 üzenetére
VRM-et nem húzza, max a VRAM-ot. Ne keverjük őket, semmi közük egymáshoz.
Frekvencia-emelésre is nő a fogyasztás, csak jóval kevésbé, mint feszre. (lineáris vs. exponenciális)
VRM-ek miatt egyébként 125C-nél van a throotling, az már egyéni döntés kérdése, hogy ki meddig szereti.
Én nem paráznék miatta, amíg játékok alatt nem megy 100 fölé. 970 Strix VRM-ek is 100 fok környékén tanyáznak terhelés alatt, szóval ez nem egyedi dolog.290X-en egyébként elég nagy a sávszél, így a memória tuning nem sokat hoz. 1600 körül lehet 5% plusz.
-
Tomdriver
őstag
Én úgy tudom a fesz. emelés, ami miatt jobban melegszik a kari, mint a processzoroknál is.
Tehát mindegy, hogy a VRM-et vagy a VGA-t húzod, a + mV-ok amit adsz hozzá, az emeli a hőfokot
(De javítson ki valaki, ha nem így lenne!)Játékhoz inkább a GPU-t húzd ha már húzod, nálam 1150/1350 megy.
Nézd meg kedvenc játékodban mennyivel lesz kevesebb az fps alapórajelen mint tuningolva, és ha ez még nem zavaró, tehát játszható így is azokkal a beállításokkal amiket szeretnél, akkor felesleges a tuning.
A hőfokokat is nézd hozzá persze, mennyit nyersz vele. -
válasz
Tomdriver #28278 üzenetére
Igen, a ram 1500-on megy 1250 helyett.
A melegedésnél ez befolyásolja a VRM-et? Szóval nem éri meg húzni ennyire? Tehát sokkal jobban melegszik ettől, mint amennyit nyerek vele?GPU-t csak minimálisan húztam 1080-ról 1110 (kb. 2,9%-os húzás), gondolom sok értelme ennek sincs.
Nézzem meg full alap órajeleken is szerinted?Köszi mindenkinek a választ!!
-
Tomdriver
őstag
Ja, hát én is 100 fok alatt szeretem jóval, VRM 85 fok, GPU 75, ez alatt tartani, nálam ez a lélektani határ.
Amúgy ha nincs húzva a kari, simán -5, 10 fokkal kevesebb, nálad látom a memória meg van rántva rendesen, talán nem is kéne az 24/7-re, játékoknál nem sokat hoz.
-
válasz
CsonkaImo #28273 üzenetére
A 3 felső hangszigetelő panelból 2 már el van távolítva, és ventik vannak ott a jobb szellőzés miatt.
(#28274) Tomdriver: A VRM1 az nekem is magasnak tűnik sajnos, főleg a GPU hőfokhoz képest.
Majd nyomatok neki kis Witcher 3at is, és jelentkezemVRM hőfok meddig "egészséges" amúgy?
-
Tomdriver
őstag
..vagy csinálsz saját ventiprofilt a karira.
Az én házam nem olyan jól szellőző (pontosabban be van téve egy számítógép asztalba, nehezebben szellőzik), így magasabb ventiprofillal tudok elérni hasonlót, kb fél óra FC4 után ez a kép, bár VRM "csak" 80 fokos, úgy tűnik Lightningnál ez a melegedősebb és nem csak nálam.
Amúgy nincs ezzel gond, gyötörd játék alatt is!
-
-
Gabisan
tag
válasz
#Morcosmedve #28262 üzenetére
Ez egy kamu oldal,en is itt akartam venni a kartyamat,visszahivtak es mondtak hogy +16 ezerrel dragabb,KAMU az egesz!Az argep az nem adja a valosat!
-
-
lowzor
veterán
válasz
m0h0senator #28267 üzenetére
Ha 75 fokon akartad tartani, úgy már lehet hogy tényleg volt hangja, de teljesen felesleges.
A Matrix amúgy nem küzd gondokkal VRM hőfok terén, ha jól tudom.(#28266) -Solt-:
Nekem a gyári ventiprofillal 80 fokos, halkan.
-
-Solt-
veterán
válasz
m0h0senator #28261 üzenetére
Üvölt? Gyári ventilátor vezérlés esetén, 100%-s GPU kihasználtság mellett, kb 20 perc után 90 fok alatt volt minden hőfokom, és ehhez 55%-s ventilátor fordulat társult, ami kb fél méterre a zárt háztól 39 dB-s "zajt" generált. Ezt fülesben meg sem hallod, még akkor sem, ha nem üvölt a fejeden!
Egy agresszívebb egyedi ventilátor profillal simán 80 fok alatt tartható mind a GPU mind a VRM még vsync nélkül is. 75%-s ventilátor fordulat mellett 45 dB, 100% mellett 49 dB-s értéket mértem. Összehasonlításképpen, a Bosch mosogatógépünk generál 49 dB-s zajt.
Nem tudom nálad mi lehetett a gond, de nálam a hűtésével az égvilágon semmi gond nincs! Hatékonyabb mint a Titan hűtős ref GTX780-m volt!
(#28265) hpeter10: Iponban most 122K a 290X Matrix Platinum, én tuti, hogy inkább azt venném.
-
Ren Hoek
veterán
válasz
#Morcosmedve #28262 üzenetére
Megkérdeztem, konkrétan a 97K az a sima 290... még mindig nem javították. A 3 év garit is kérdeztem, de arra nem jött válasz.
Szerintem kérdezd meg mindenképpen! Mert lehet a gari is elírás.
-
lowzor
veterán
válasz
m0h0senator #28261 üzenetére
Ha üvöltött, akkor ott a házzal voltak gondok.
Throttlingnál is ugyanez a helyzet, akinél throttlingolt. -
Ren Hoek
veterán
válasz
#Morcosmedve #28258 üzenetére
Melyik boltban nézed? Ott ahol a 290-et 290X-nek árulják? 3 év gari szerintem fake. Mindenhol 2 év...
-
-Solt-
veterán
válasz
#Morcosmedve #28258 üzenetére
A Sapphire-re csak 2 év garancia van... Ha egy áron van a Matrix és a Tri-X, én biztos, hogy a Matrixot választanám, már csak a 3 év garancia miatt is!
Egyébként nekem a sokat szidott DC2-s 290X van, és a hűtésével semmi gondom.
-
#Morcosmedve
veterán
válasz
#Morcosmedve #28257 üzenetére
Azért kérdeztem, mert most 117k bruttó a Sapphire R9 290X 4GB GDDR5 Tri-X OC 3 év garival.
-
#Morcosmedve
veterán
Köszönöm!
-
m0h0senator
őstag
válasz
#Morcosmedve #28254 üzenetére
Ha jól emlékészem Procy-nak van matrix-a ami a gyári hűtővel throttlingolt vízzel viszont az egyik legjobb. Ha léggel szeretnéd használni akkor trix vagy vapor x vagy lightning
-
Xmister
senior tag
válasz
#Morcosmedve #28254 üzenetére
TRI-X. A Matrix hűtése gyakorlatilag megegyezik a DC2-vel, nem a legjobb.
-
#Morcosmedve
veterán
Melyik a jobb és miért?
Sapphire AMD Radeon TRI-X R9 290X 4GB GDDR5
vs.
Asus AMD Radeon MATRIX-R9 290X-P-4GD5
Köszi!
-
Tomdriver
őstag
válasz
Dondom #28252 üzenetére
Nem throttlingol az a kártya? Hőfokokat még nem írtál, de AB mutatja azt is. Gyanús, hogy 20-30 perc elteltével kezd visszaesni a teljesítmény, és hogy a venti fordulat emelés segített valamelyest. Meg ha jól értem, ref kariról van szó, ami egyébként is melegedős fajta..
-
Dondom
tag
Igen,ez nálam is segít egy ideig
Csak nem vágom miért van ez. Elvileg a Vrammal nem lehet baj, 4GB ugye a karié és a játék az kb 2-3GB-ot eszik durván alap beállításon. Régebben olvastam olyat,hogy a játék nem törli a vramot és az egy idő után megtelik. Létezik,hogy ez nem lett kijavítva teljesen?
-
Erwinke
aktív tag
Hello! Valaki tudna választ adni ERRE!? Köszönöm!
-
válasz
Habugi #28226 üzenetére
Akkor megnyugodtam, köszi!
Nem kell elkezdenem i5 Haswell-re spórolni.
Köszi!(#28225) Joshi : Witcher 3 alatt GPU olyan 78 fok körül volt, VRM1 pedig 85-ön tetőzött, ha jól emlékszem.
Ház szellőzés sztem rendben van (alul két 12cm-es venti beszív, elöl két 14cm-es venti beszív, felül (ház végében) egy 14cm-es venti ki, és hátul még egy 12cm-es venti ki). Most agyalok rajta, h. felülre, középre kell-e még egy 14 cm-es venti.És a házból adódóan elég szépen meg tudtam oldani a kábelmenedzsmentet, szóval nincs kábeldzsungel.
-
Joshi
titán
Az oké hogy ordít de lehet hogy feleslegesen, mert mondjuk indokolatlanul hűvös a gpu és a vrm1. A GPU-Z vagy a HWinfo64-el tudod monitorozni a hőfokokat. Van lehetőség ventiprofilt létrehozni és akkor nem lesz hangos a kártya. A másik pedig a rossz házszellőzés, mert hiába egy jó kártya ha a meleg levegő bennreked.
-
Sziasztok,
Vettem egy MSI R9 290x Lightningot.
Azt leszámítva, hogy a leginkább gépigényes játékok (pl. Witcher 3) alatt ordítanak rajta a ventik (tehát messze nem halk), tökéletesen meg vagyok vele elégedve.A kérdésem az lenne, hogy ezt a kártyát visszafogja-e az a tény, hogy a procim+alaplapom (i5-2500k+Gigabyte Z77X-D3H) "csak" PCI x16 2.0-át tud (legalábbis GPU-Z szerint)?
-
Milka 78
nagyúr
válasz
Alex Mason #28215 üzenetére
Cs:Go csont nélkül,Skyrim +textura pakk csont néljül,GTA5 játszható (itt a 970-el nem lettem előrébb,mindkét kari kevés volt a full pompához),AC4 a 970 egy hajszállal jobb volt,bár sokat nem értem vele.Mindkét karin neccesen dadogott,kicsit butítani kellett a játékon.
Mondjuk 290x-el néztem a fenti játékokat és értelm szerűen a 970-el versenyeztettem.A 980 ezektől erősebb/jobb/drágább...meg a TitanX is -
mackosajt
addikt
válasz
Alex Mason #28217 üzenetére
Szerintem zöldre gondolt...
De ha már itt vagy, gondolom olvastál a kártyáról amit venni akarsz.
Ő meg téríteni.Pedig szépen lehet 290x-el játszani.
-
TTomax
félisten
válasz
Alex Mason #28215 üzenetére
Hát te ezekkel játszol akkor nem biztos,hogy ez lesz a te videókártyád...
(#28217) Alex Mason
Az nem egészen ennek a topicnak a témája itt elöször kérdezd meg hogy amikkel játszanál mit ajánlanak hozzá. -
Alex Mason
csendes tag
válasz
kalozhun100 #28212 üzenetére
-
castiels
addikt
válasz
Alex Mason #28211 üzenetére
Nekem is ilyen van csak Tri-x nagyon jó kártya, ès proci az i5 4460.
-
kalozhun100
őstag
válasz
Alex Mason #28211 üzenetére
Simán kihajtja a proci úgyhogy igen, meg VAPOR-X-ről jókat hallottam csak
-
Alex Mason
csendes tag
Hello!
Azt szeretném kérdezni, hogy ezt a kártyát:Sapphire Radeon R9 290 VAPOR-X 4GB
Érdemes lenne-e megvenni ehhez a konfighoz:
Alaplap:Asrock H97 Pro4
Proci: Intel Core i5-4670 3.4GHz
RAMorsair Vengeance 8GB (2x4GB) DDR3 1600MHz
TápegységSP Raider S 750W
-
GRaul
őstag
válasz
Milka 78 #28200 üzenetére
Ez elég Epic Fail.
Ezzel igazából csak az a baj, hogyan sokan csak azért regisztrálnak, hogy segítséget "szakmai" tanácsot kérjenek egy már megvásárolt, vagy jövőben várható vásárláshoz.
Ilyenkor pedig, elég sok félkegyelmű osztja az észt, sajnos nem csak videokártya topikokban.
Az ilyen egyének inkább ne is írnának semmit...U.I. Van már vmi hír mikor jön a 390es?
-
-
_t0Mi_
aktív tag
válasz
ricshard444 #28197 üzenetére
És az áramfelvételi korlátozáshoz ne nyúljak? Azt megemeltem, és úgy mintha később kezdené el a gpu frekvencia csökkenést.
Most belőttem az általad elmondottakra. Furmarkkal érdemes tesztelni, vagy az túl "erős", és sosem melegszik fel úgy a kártya? -
válasz
_t0Mi_ #28195 üzenetére
Amiket előttem felsoroltak tanácsok azokat mindenképp próbáld ki. Én úgy nyertem hőmérséklet csökkenést, hogy MSI AB-ben a "Core Voltage (mV)" -31 -re állítottam. A teljesítmény nem csökkent, a kártya nem hibázik, a hőmérséklet viszont javult.
Jó is, hogy felmerült ez a téma. Mert közben kérdezem Tőletek, hogy ezzel csinálok valami rosszat/ártalmasat a kártyámnak?(#28200): Vicc kategória... Most nagyon nyomatják a GTX 970-980 kártyákat ... pedig nálam az NV most megint megbukott. Először a 3,5GB -os GTX970 -nel (jó ez még nem lenne annyira gáz), aztán a drága Gsync -jével, majd ismét a sz@r kavarásai a játékokkal... A GTAV -ben indításkor kezdődött optimalizációs mizériájával, amivel csak azt érte el, hogy rosszabb lett a grafikája a saját kártyáin.
Én biztos, hogy nem váltanám le a custom hűtős r9 290 -met.
Új hozzászólás Aktív témák
A topicban tilos bármilyen offtopic hozzászólás írása!
Ilyen célra használjátok a Lokál fórumban található offtopicot.
- XFX Radeon RX 7900 XT Merc310 Gaming 20G GDDR6 (RX-79TMERCU9) Videokártya
- INNO3D RTX 3060 Ti 8GB GDDR6 ICHILL X3 RED Eladó!
- ASUS RTX 2060 SUPER 8GB GDDR6 DUAL EVO OC Eladó!
- RITKASÁG! - PALIT RTX 3080 10GB GDDR6X GameRock - Hűvös, gyönyörű állapotban!
- ASUS RTX 2080 8GB videókártya használt 3 hónap garancia TURBO-RTX2080-8G használt
- BESZÁMÍTÁS! Microsoft XBOX ONE X 1TB játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 5500 16/32/64GB RAM RTX 4060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! HP EliteBook 850 G1 - i5-4GEN I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FULLHD I Cam I W10 I Gari!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Intel i9 14900KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Microsoft XBOX Series S 512GB játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest